Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 444432
Acord del Consell de Govern de 27 de setembre de 2021 pel qual s’aprova el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i s’estableixen els nivells d’alerta sanitària que s’han d’aplicar a cada una de les illes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

I

L'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 9 de juliol de 2021 —modificat successivament pels acords de 20 de juliol, 2, 23, 27 d'agost i 8 de setembre de 2021 aprovà el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, el qual reuneix en un sol document totes les disposicions de prevenció del contagi de la COVID-19 que són aplicables a cadascun dels sectors d'activitat que afecten.

A hores d'ara, la cinquena onada de la COVID-19 a les Illes Balears es troba pràcticament esmortida després d'una davallada continuada de contagis i una pressió assistencial que segueix alhora, una tendència a la baixa, tant pel que fa a l'ocupació de places hospitalàries en planta com a la de llits destinats a la cura de pacients crítics.

Com sabem, la implantació de la variant delta del virus la qual ha subjugat la resta d'altres variants a les illes i les ha convertides en un exotisme i la seva provada capacitat de contagi, que és causant de més del 99 % dels contagis actuals i la relaxació de les mesures de contenció de la transmissió de la malaltia i la major mobilitat i interrelació social que implica el període estival generaren un creixement abrupte de la malaltia, el qual ha donat pas, tot seguit, a una caiguda quasi tan abrupta i sobtada.

Pel que fa a la pressió assistencial, s'ha superat el pic d'ocupació derivat d'aquesta darrera onada i se segueix observant una millora més significativa quant a llits d'hospitalització en planta que d'unitats de cures intensives.

Aquesta situació suposa una pressió assistencial important, especialment atès que en aquests moments s'havia recuperat l'activitat ordinària no covid en els hospitals, a més de l'increment habitual d'activitat a les urgències associada amb la temporada estiuenca i l'augment de la població flotant.

Les dades epidemiològiques més rellevants en dates immediatament anteriors a aquest Acord segueixen mostrant una millora constant envers les dades paleses en l'Acord de 8 de setembre de 2021.

Així, globalment, en data 23 de setembre de 2021 la comunitat autònoma presenta una incidència acumulada a 14 dies (IA14) per 100.000 habitants en la població general de 112,5 casos, la qual cosa suposa un nivell de risc mitjà d'acord amb els llindars establerts per a l'avaluació de risc en el document «Actuaciones de respuesta coordinada para el control de la transmisión de COVID-19», aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Per altra banda, en la població > 65 anys l'IA14 es troba en 34,4 casos (risc baix). El nombre reproductiu bàsic és de 0,73 La taxa de positivat a 7 dies és de 2,03%.

Per illes, Mallorca presenta una IA14 de 115,8, Menorca l'IA14 és de 86,8, Eivissa presenta una IA14 de 110,7 i finalment, Formentera presenta una IA14 de 92,4.

Per altra banda la situació assistencial millora de forma pausada, si bé continua i a hores d'ara , l'ocupació de llits de planta per COVID-19 es troba de forma global en un nivell de risc baix, situada a 3,23% mentre que l'ocupació de llits de cures crítiques, amb un 11,44%, es troba en un nivell de risc mitjà. Per illes, Mallorca i Menorca presenten una ocupació de llits de planta a nivell de risc baix (2,70% i 2,42%, respectivament), mentre que Eivissa (que inclou els ingressos procedents de Formentera) es troba en risc mitjà (7,85%). Pel que fa a les ocupacions de llits de cures crítiques Mallorca i Eivissa (12,65% i 11,48%, respectivament) es troben en nivell de risc mitjà, mentre que Menorca es troba amb indicadors en situació de nova normalitat (0,00%, sense cap ingressat per COVID-19 a UCI).

Totes aquestes dades dibuixen un quadre de situació epidemiològica favorable, amb tendència a la millora i amb la perspectiva d'assolir una superació d'aquesta onada de COVID 19 en un horitzó a curt termini, que permet un alleujament de les mesures de prevenció, si bé sempre des d'una posició de prudència davant un enemic que s'ha revelat especialment capaç de retornar amb més força i letalitat cada vegada que semblava derrotat.

En aquest sentit l'informe del Comitè Autonòmic de malalties infeccioses de 23 de setembre de 2021 fa pales que «D'acord a l'informe «Indicadores de seguimiento de COVID-19, Islas Baleares», preparat per la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat amb data 23 de setembre de 2021, totes les illes de la Comunitat Autònoma es troben classificades en el nivell d'alerta sanitària 2»

Per altra banda l'informe del Comitè Autonòmic de Malalties Infecciones esmentat, emès amb relació a la situació epidemiològica actual, conclou el següent:

- En el moment actual, ens trobam davant d'una situació de decreixement en les taxes de contagis de COVID-19, malgrat les incidències es mantenen encara en nivells de risc mitjà.

- El fort increment a la incidència durant l'onada epidèmica experimentada aquest estiu es va traduïr en una pressió assistencial molt important, que va arribar al seu màxim durant la darrera quinzena d'agost i que durant el darrer mes ha anat millorant de forma gradual. L'ocupació hospitalària a planta es troba ara en nivells de risc baix i la de cures crítiques en nivells de risc mitjà.

- La pressió hospitalària ha estat el resultat de l'augment de casos greus de persones contagiades no vacunades com a conseqüència de les incidències elevades que les Illes Balears han patit durant els darrers dos mesos però també, encara que de forma menys significativa en números absoluts, dels casos greus que es poden donar en població vacunada però especialment vulnerable (persones de major edat o immunocompromeses).

- La situació d'elevada pressió assistencial ha donat com a resultat l'activació dels plans de contingència dels hospitals i la necessitat de suspendre activitat quirúrgica no urgent, així com determinada activitat de consultes externes. La millora experimentada durant les darreres setmanes està permetent la recuperació gradual d'aquesta activitat.

- L'augment d'incidència d'aquest estiu està relacionat amb la relaxació de les mesures de prevenció, una major mobilitat social i geogràfica, i l'explosió a les Illes Balears de la variant Delta, més transmissible i amb una certa capacitat d'evasió de l'efecte protector de les vacunes, especialment per persones parcialment vacunades.

- La cobertura de vacunació de la població supera ja el 81,6% de la població major de 12 anys amb una dosi i el 79,2% amb pauta completa, però encara queda un percentatge significatiu de població vulnerable sense protegir i especialment en risc en una situació d'increment de la transmissió de la malaltia. Per una altra banda, s'ha detectat un alentiment important en el ritme de vacunació en el segment d'edats entre 20 a 39 anys, fet que assenyala la importància de dissenyar estratègies dirigides a fomentar la vacunació en aquestes poblacions i de valorar el risc que suposen les activitats participades de forma majoritària per aquest segment de població.

II

D'altra banda, la Interlocutòria número253/2021, de 22 de setembre, de la Sala de Vacances del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears 2021, dictada dins dels tràmits del procediment 450/2021, d'autorització/ratificació de mesures sanitàries, i relativa a l'autorització de l'Acord del Consell de Govern de 20 de setembre de 2021 pel qual s'estableixen condicions excepcionals en el règim de visites i sortides en els serveis socials de tipus residencial, habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat, autorització judicial a les previsions de l'Acord relatives a la realització de proves de detecció del SARS-CoV-2 en l'àmbit residencial de gent gran i de persones amb discapacitat apartat segon de l'Acord i a les condicions en què es poden dur a terme les visites i sortides en els serveis socials de tipus residencial, habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat apartat tercer de l'Acord, mesures que una vegada autoritzades tenen una eficàcia d'un mes comptador des que es varen publicar.

Per altra banda i atès que aquest conjunt de mesures són difícilment dissociables de la resta de mesures que integren el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, s'aprova per aquest Acord, el segon paràgraf del punt sisè de l'Acord Acord del Consell de Govern de 20 de setembre de 2021 pel qual s'estableixen condicions excepcionals en el règim de visites i sortides en els serveis socials de tipus residencial, habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat disposà «Una vegada autoritzades judicialment aquestes mesures, s'han d'integrar dins el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i en formaran part.»

Per tot això, propòs al Consell de Govern, com a responsable màxim de la política sanitària a les Illes Balears, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 27 de setembre de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Disposar que des de la publicació d'aquesta Acord fins a les 24.00 hores del dia 27 de ‘octubre de 2021, llevat que es revisin abans, són aplicables a les Illes Balears els nivells d'alerta sanitària següents:

- A l'illa de Mallorca, el nivell d'alerta sanitària 2.

- A l'illa de Menorca, el nivell d'alerta sanitària2.

- A l'illa d'Eivissa, el nivell d'alerta sanitària 2.

- A l'illa de Formentera, el nivell d'alerta sanitària 2.

Segon. Aprovar el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, que s'annexa a aquest Acord.

Tercer. Disposar que les mesures que conté el Pla de Mesures que desenvolupa l'annex d'aquest Acord han de vigir des de la seva publicació fins a les 24.00 hores del dia 27 d'octubre de 2021. Això no obstant, si les circumstàncies ho exigeixen, aquestes mesures poden ser totalment o parcialment eliminades o modificades per acord del Consell de Govern.

Quart. Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.

Cinquè. Fer constar que corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als ajuntaments, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveuen aquest Acord i l'annex, per tal de garantir-ne l'efectivitat. A aquest efecte, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures es pot sancionar de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.

Sisè. Comunicar a la Direcció de l'Advocacia aquest Acord a fi que, si ho considera oportú, el presenti davant l'òrgan judicial competent a l'efecte que estableix l'article 10.8 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Setè. Publicar aquest Acord i l'annex en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Vuitè. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb els articles 10.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 27 de setembre de 2021

La secretària del Consell de Govern

Mercedes Garrido Rodríguez

Documents adjunts