Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 423007
Resolució de la directora del Servei d’Ocupació de les Illes Balears relativa al desistiment de sol·licituds de subvencions en concepte d’ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l’empresa Thomas Cook prevists a l’Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, d’11 d’octubre de 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. En data 5 d'octubre de 2019 es va publicar al BOIB núm. 136, el Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, que té com a objecte establir, amb caràcter immediat, ajuts puntuals destinats a pal·liar els impactes econòmics que produeix el concurs de creditors de l'agència de viatges Thomas Cook sobre l'economia de les Illes Balears.

2. Aquest Decret llei regula el marc per establir i executar els ajuts del Programa II. En aquest programa es preveuen ajuts als treballadors afectats per un procediment concursal, mentre aquest es tramita.

3. Així mateix, al darrer paràgraf de l'article 2 del Decret llei es preveu que la concreció dels ajuts, de l'import d'aquests, com també dels requisits per beneficiar-se'n i del procediment per atorgar-los, s'ha de dur a terme mitjançant les bases reguladores i les convocatòries corresponents.

4. En compliment de la disposició anterior, mitjançant l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, es varen aprovar les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook (BOIB núm. 140 de 15 d'octubre de 2019).

5. D'acord amb el punt 2.1 de l'Ordre esmentada aquests ajuts estan adreçats a les persones treballadores residents a les Illes Balears de centres de treball ubicats al territori de les Illes Balears vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook i residents a les Illes Balears.

6. D'acord amb el punt 4 de l'Ordre esmentada el termini de presentació de sol·licituds era de 30 dies naturals comptadors des de l'endemà de l'inici del procediment concursal i tenia una vigència màxima de quatre mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB núm. 140 de 15 d'octubre).

7. D'acord amb el punt 5.2 de l'Ordre esmentada, el Servei d'Orientació i Intermediació ha d'examinar les sol·licituds i el compliment dels requisits del punt 2 d'aquesta convocatòria per poder beneficiar-se de l'ajuda sol·licitada. Una vegada comprovat el compliment dels requisits, el Departament d'Orientació i Intermediació ha de remetre d'ofici la documentació al servei corresponent a fi de que segueixi amb la tramitació del procediment de pagament.

8. En data 27 de novembre de 2019, el Departament d'Orientació i Intermediació va emetre un informe desfavorable sobre el compliment dels requisits establerts al punt 2 d'acord amb l'Ordre del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019, en relació a les següents persones:

LLINATGES

NOM

DNI

NÚM. EXPEDIENT

MOTIU DENEGACIÓ

OBSERVACIONS

LOZANO GUILLERMO

ROSA MARÍA

*302X

TC411

2.1.a. de l'Ordre

No respon al requeriment

9. En data 16 de gener de 2020, el Departament d'Orientació i Intermediació va emetre un informe desfavorable sobre el compliment dels requisits establerts a l'Ordre esmentada en relació a les següents persones:

LLINATGES

NOM

DNI

NÚM. EXPEDIENT

MOTIU DENEGACIÓ

OBSERVACIONS

LINLEY

RAYMOND

*125J

TC392

4.4.a de l'Ordre

No presenta fotocòpia del document nacional o document identificatiu

DUCHATEAU

PHILIPPE LUCJ

*478B

TC432

4.4.b de l'Ordre

No presenta certificat d'empadronament que acrediti que el treballador era resident a les Illes Balears el dia abans de l'inici del procediment concursal

ROST

MATTIAS

*401Y

TC250

4.4.e de l'Ordre

No estar al corrent de les obligacions tributàries davant de l'Agència Tributària de les Illes Balears

10. En data 20 de febrer de 2020, el Departament d'Orientació i Intermediació va emetre un informe desfavorable sobre el compliment dels requisits establerts al punt 2 d'acord amb l'Ordre del Conseller de Model Econ`omic, Turisme i Treball i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019, en relació a les següents persones:

LLINATGES

NOM

DNI

NÚM. EXPEDIENT

MOTIU DENEGACIÓ

OBSERVACIONS

FREIER

KLAUDIA CORNELI

*395L

TC256

Art. 4.4.b

Requeriment d'esmena mitjançant notificació en paper al domicili de l'interessat amb dos intents de notificació. A tal efecte, d'acord amb l'article 44 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la notificació s'ha fet per mitjà d'un anunci publicat al BOE nº 31, de 5 de febrer de 2020, on el procediment s'ha paralitzat per causa imputable a l'interessat per no haver presentat la documentació requerida en el termini indicat a l'article 73 de l'esmentada llei

WEISS

MATHIAS

*531D

TC471

Art. 4.4.a de l'Ordre

Art. 4.4.b de l'Ordre

Art. 66.1.e de la Llei 39/2015

Requeriment d'esmena mitjançant notificació en paper al domicili de l'interessat amb dos intents de notificació. A tal efecte, d'acord amb l'article 44 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la notificació s'ha fet per mitjà d'un anunci publicat al BOE nº 31 de 5 de febrer de 2020 on el procediment s'ha paralitzat per causa imputable a l'interessat per no haver presentat la documentació requerida en el termini indicat a l'article 73 de l'esmentada llei

11. Les persones relacionades a l'Annex de la present Resolució no han adjuntat a la sol·licitud tota la documentació indicada al punt 4.4 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook. Aquestes persones tampoc han manifestat que aquesta documentació s'hagi aportat anteriorment davant de qualsevol altra Administració manifestant en quin moment i davant quin òrgan la van presentar.

12. Totes les persones assenyalades a l'Annex de la present Resolució han estat requerides en forma, mitjançant correu postal o publicació al BOE i se'ls hi ha atorgat un termini de 10 dies comptadors a partir de la data de recepció de l'escrit de requeriment a fi d'esmenar la sol·licitud, amb l'advertiment que un cop transcorregut el termini assenyalat, es consideraria que havien desistit de la sol·licitud presentada amb resolució prèvia que es dictaria en els termes prevists a l'article 21 de la Llei 39/2015.

13. Una vegada exhaurits els terminis de presentació d'esmenes, el Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5, ha comprovat que les persones relacionades a l'Annex I d'aquesta Resolució no han donat resposta al requeriment.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, té per objecte la regulació del règim jurídic general de les subvencions atorgades per les administracions públiques (BOE 276, de 18 de novembre).

2. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre) té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions, la gestió de les quals correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats públiques que en depenen.

3. El Decret 11/2021, de 15 de febrer de la presidenta de la Illes Balers, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que estableix que el SOIB està adscrit a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

4. L'article 1 del Decret 22/2020, de 24 de juliol, d' aprovació del Text consolidat del Decret de aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears el defineix com un organisme autònom dotat de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, adscrit a la conselleria competent en matèria de treball.

5. L'article 2.2 del Decret 22/2020, de 24 de juliol, de aprovació del Text consolidat del Decret de aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 131, de 25 de juliol) estableix que el SOIB, per acomplir els seus fins, pot dur a terme, entre altres, les funcions necessàries per gestionar les polítiques actives d'ocupació; gestionar el conjunt de programes i mesures d'orientació, ocupació, formació i formació amb alternança amb l'ocupació, que tenen per objecte millorar les possibilitats d'accés a la col·locació de les persones desocupades en el mercat de treball, per compte propi o d'altri; adaptar la formació i requalificació per a l'ocupació dels treballadors, així com les altres accions destinades a fomentar l'esperit empresarial, l'economia social i a millorar les condicions dels treballadors.

6. El Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, pel qual s'estableixen ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook sobre l'economia de les Illes Balears (BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2019).

7. L'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook (BOIB núm. 140, de 15 d'octubre de 2019).

8. D'acord amb el punt 5.1 de l'Ordre esmentada, l'òrgan competent per instruir el procediment de tramitació de sol·licituds és la directora gerent del SOIB, que ha de tramitar totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució.

9. De conformitat amb el punt 5.2 de l'Ordre esmentada, el Servei d'Orientació i Intermediació ha d'examinar les sol·licituds i el compliment dels requisits del punt 2 d'aquesta convocatòria per poder beneficiar-se de l'ajut sol·licitat. Una vegada comprovat el compliment dels requisits, el Departament d'Orientació i Intermediació ha de remetre d'ofici la documentació al servei corresponent perquè segueixi amb la tramitació del procediment de pagament. No obstant això, el Servei d'Orientació i Intermediació ha comprovat el compliment dels requisits del punt 2.1 de la convocatòria, atès que els requisits derivats del punt 2.2 (estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries o davant la Seguretat Social) no és necessari fer la comprovació per aplicació de l'art. 11 f) del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. Per altra part, consta declaració responsable de la persona sol·licitant del compliment d'aquests requisits.

10. El punt 6 de l'Ordre esmentada disposa que l'import de l'ajut és de 500,00 € mensuals màxim per persona beneficiària, amb una quantia màxima de 2.000,00 € per persona beneficiària que correspon a 4 mensualitats.

11. En cas que la persona beneficiària percebi una prestació laboral o salarial inferior a una mensualitat, l'ajut que ha de percebre ha de ser proporcional als dies que no hagi rebut aquest tipus de prestació i, en tot cas, el prorrateig s'ha d'aplicar sobre 30 dies.

12. D'acord amb el punt 5.5 de l'Ordre esmentada, la directora gerent del SOIB és l'òrgan competent per dictar les resolucions dels ajuts corresponents a aquesta Ordre.

13. De conformitat amb el punt 5.3 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, turisme i Treball i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019, el procediment de concessió d'ajuts s'efectua per un procediment que no és de concurs, atès que no és necessària la comparació i la relació en un únic procediment de totes les sol·licituds entre sí, en virtud de la urgència i de que disposa l'article 17.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

14. D'acord amb l'article 39.7 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, les subvencions es concedeixen en consideració a la concurrència d'una determinada situació en el perceptor, no requereixen cap altra justificació que l'acreditació per qualsevol mitjà admissible en dret de la situació esmentada prèviament a la concessió, sense perjudici dels controls que es puguin establir per verificar-ne l'existència.

15. D'acord amb l'apartat 7 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, el SOIB ha de fer el pagament de l'ajut una vegada es dicti la resolució. La resolució de concessió reconeix el dret a l'ajut i n'ordena el primer pagament. Els pagaments són per mesos vençuts. Per al segon pagament i els següents, el servei corresponent ha de comprovar, prèviament a la resolució de pagament, que la persona beneficiària mantén els requisits prevists en aquesta convocatòria. En el cas que es comprovi que no compleix els requisits, s'ha de suspendre el pagament i s'ha de requerir la persona interessada perquè esmeni la falta o adjunti els documents preceptius, d'acord amb l'article. 73.2 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre. En cas que la persona beneficiària esmeni amb temps i forma corresponent, l'òrgan competent ha de dictar una resolució de pagament. En cas que no s'esmeni o s'incompleixin els requisits, aquest fet constitueix causa de pèrdua del dret a percebre l'ajut.

16. D'acord amb l'apartat 8 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, en el cas que es verifiqui l'incompliment de les condicions i obligacions previstes en aquesta Ordre, en la normativa aplicable, en aquesta convocatòria o en la resolució de concessió s'iniciarà un procediment de reintegrament de les quanties rebudes de forma indeguda, de conformitat amb el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

17. La circular interpretativa del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 18 de febrer de 2020 respecte de la de la convocatòria aprovada per Ordre del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i el president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook.

18. L'article 73 en relació amb l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Per tot això dict la següent

Resolució

Primer. Tenir per desistides les persones que s'assenyalen a l'Annex de la present Resolució, en relació a la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook, i arxivar-ne l'expedient.

Segon. Publicar aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs administratiu d'alçada davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb el que disposen l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril) i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

Contra la resolució del recurs d'alçada, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant els Jutjats Contenciós-Administratius en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

  

Palma, 6 de setembre de 2021

La directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Pilar Ortiz Vilar

  

ANNEX

LLINATGES

NOM

DNI

NÚM. EXPEDIENT

MOTIU DENEGACIÓ

OBSERVACIONS

LOZANO GUILLERMO

ROSA MARÍA

*302X

TC411

2.1.a. de l'Ordre

No respon al requeriment

LINLEY

RAYMOND

*125J

TC392

4.4.a de l'Ordre

No presenta fotocòpia del document nacional o document identificatiu

DUCHATEAU

PHILIPPE LUCJ

*478B

TC432

4.4.b de l'Ordre

No presenta certificat d'empadronament que acrediti que el treballador era resident a les Illes Balears el dia abans de l'inici del procediment concursal

ROST

MATTIAS

*401Y

TC250

4.4.e de l'Ordre

No estar al corrent de les obligacions tributàries davant de l'Agència Tributària de les Illes Balears

FREIER

KLAUDIA CORNELI

*395L

TC256

Art. 4.4.b

Requeriment d'esmena mitjançant notificació en paper al domicili de l'interessat amb dos intents de notificació. A tal efecte, d'acord amb l'article 44 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la notificació s'ha fet per mitjà d'un anunci publicat al BOE nº 31, de 5 de febrer de 2020, on el procediment s'ha paralitzat per causa imputable a l'interessat per no haver presentat la documentació requerida en el termini indicat a l'article 73 de l'esmentada llei

WEISS

MATHIAS

*531D

TC471

Art. 4.4.a de l'Ordre

Art. 4.4.b de l'Ordre

Art. 66.1.e de la Llei 39/2015

Requeriment d'esmena mitjançant notificació en paper al domicili de l'interessat amb dos intents de notificació. A tal efecte, d'acord amb l'article 44 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, lanotificació s'ha fet per mitjà d'un anunci publicat al BOE nº 31 de 5 de febrer de 2020 on el procediment s'ha paralitzat per causa imputable a l'interessat per no haver presentat la documentació requerida en el termini indicat a l'article 73 de l'esmentada llei