Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 414730
Acord del Consell de Govern de 13 de setembre de 2021 d’aprovació inicial de la modificació puntual número 5 del Pla Especial de Desenvolupament del Parc Bit

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La creació del Parc Balear d'Innovació Tecnològica (ParcBit), en virtut de la Llei 2/1993, de 30 de març, de creació del Parc Balear d'Innovació Tecnològic, va suposar una actuació inclosa dins la línia estratègica del Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de desenvolupament i innovació tecnològica.

El 12 de febrer de 1999, el Consell de Govern va aprovar definitivament el Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el dia 10 d'abril de 1999.

Posteriorment, s'han fet quatre modificacions del Pla Especial de Desenvolupament:

Modificació número 1, aprovada definitivament el 16 de febrer de 2001 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 19 de juny de 2001.

Modificació número 2, aprovada definitivament el 12 de juliol de 2002 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 8 d'agost de 2002 (amb una correcció d'errades publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 8 de març de 2003).

Modificació número 3, aprovada definitivament el 25 de juliol de 2008 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 9 d'agost de 2008.

Modificació número 4, aprovada definitivament el 22 de gener de 2010 i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el 4 de febrer de 2010.

El ParcBit s'ha consolidat amb la implantació d'empreses d'alt valor afegit en sectors com les tecnologies de la informació i la comunicació, la biotecnologia, la química o el sector audiovisual. Aquesta concentració d'empreses ha propiciat el naixement de clústers sectorials (Turistec, BIOIB, Balears.t, QliqIB i Balearic Marine Cluster) que potencien encara més aquestes àrees i s'instal·len al Parc.

El Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit, aprovat pel Consell de Govern en sessió de 12 de febrer de 1999, plantejava el creixement del Parc en diverses fases d'execució. Avui, la urbanització de la fase A està executada en la seva totalitat.

La Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia (FBIT) es va constituir el 2 d'octubre de 2012, i va ser inscrita i reconeguda com a fundació del sector públic instrumental en el Registre de Fundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el 15 d'octubre de 2012. La Fundació Bit es regeix per l'ordenament jurídic privat, excepte en els aspectes establerts en la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en la resta de normativa de dret públic que li sigui aplicable.

El 19 d'octubre de 2012 el Consell de Govern va acordar la integració, per mitjà de cessió d'actius i passius, de les societats mercantils ParcBit Desenvolupament, SA, i Balear d'Innovació Telemàtica, SA (BITEL), i l'1 de gener de 2013 va decidir la fusió de la Fundació IBIT amb la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia.

La Llei 2/1993, de 30 de març, de creació del Parc Balear d'Innovació Tecnològica, establia les regles generals que van regir el planejament urbanístic, la selecció de terrenys, la tramitació i el finançament, i disposava que la planificació urbanística del Parc Balear d'Innovació Tecnològica s'havia de realitzar mitjançant unes normes subsidiàries i complementàries, la formulació, la tramitació i l'aprovació definitiva de les quals corresponien al Govern de la Comunitat Autònoma. En desplegament d'aquesta Llei, el Consell de Govern, en la sessió de 7 de febrer de 1997, adoptà l'Acord d'aprovació definitiva de les Normes subsidiàries complementàries, que defineixen la ubicació i les característiques fonamentals del Parc; i, en la sessió de 22 de gener de 2010, adoptà l'Acord d'aprovació definitiva de la modificació puntual número 4 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit.

La Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, deroga expressament la Llei 2/1993 esmentada, i estableix, a més, en la disposició addicional novena, que l'ordenació urbanística del Parc Balear d'Innovació Tecnològica s'ha de dur a terme mitjançant el Pla General d'Ordenació del municipi de Palma, que pot preveure'n l'ordenació detallada mitjançant un pla especial que s'ha de tramitar i aprovar d'acord amb el que disposa la legislació urbanística, sense perjudici que el pugui formular el Govern de les Illes Balears.

La disposició derogatòria única del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per a pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, deroga l'apartat 2 de la disposició addicional novena de la Llei 12/2017. Per altra banda, la disposició addicional tercera del mateix Decret llei 8/2020 exposa el següent:

1. L'ordenació urbanística dels terrenys resultants de l'aplicació de la Llei 2/1993, de 30 de març, de creació del Parc Balear de Innovació́ Tecnològica (ParcBit), es realitza mitjançant les Normes subsidiàries i complementàries del ParcBit aprovades pel Govern de les Illes Balears, les quals vinculen tots els planejaments urbanístics afectats, fins i tot els plans generals de ordenació́ urbana, que s'hauran d'adaptar a les previsions d'aquestes, sense perjudici de la seva executivitat immediata.

2. El desenvolupament de les citades Normes subsidiàries i complementàries es realitzarà mitjançant la formulació i l'execució pel Govern de les Illes Balears d'un o diversos plans especials de desenvolupament del ParcBit, que les seves característiques i continguts hauran de ser els que determina l'article 45 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

3. El procediment per a l'aprovació i la modificació de les Normes subsidiàries i complementàries i per a la formulació i l'execució dels plans especials de desenvolupament haurà d'incloure, com a mínim, els següents tràmits:

a) Redacció́ de l'instrument.

b) Informació́ pública durant el termini d'un mes amb la finalitat que, durant aquest, es puguin formular suggeriments.

c) Informes de l'Ajuntament de Palma i del Consell Insular de Mallorca.

d) Avaluació d'impacte ambiental.

e) Aprovació pel Govern de les Illes Balears.

El setembre de 2015 es considera necessari tramitar la modificació puntual número 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit, degut al fet que s'observa una contradicció entre la redacció actual del pla especial amb l'esperit del parc per a ser un entorn per al desenvolupament de tecnologies avançades i d'investigació científica.

En aquest sentit, aquesta modificació puntual té per objecte un canvi en el règim d'usos.

L'octubre de 2015, la Fundació Balear d'Innovació i Tecnologia adjudica, prèvia licitació, el projecte de redacció i tramitació de la modificació puntual núm. 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit a l'empresa GAAT, SL. El projecte de modificació elaborat comprèn:

informe de la modificació proposada

plànols de la modificació

text refós de les normes urbanístiques del Pla Especial

memòria descriptiva i justificativa de la modificació

estudi de la mobilitat viaria intermunicipal

estudi d'avaluació de la mobilitat generada per la modificació

document ambiental d'Avaluació Ambiental Estratègica Simplificada

El juliol de 2020 el president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears resol formular l'informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual núm. 5 del Pla Especial de desenvolupament del ParcBit.

La necessitat de la modificació es justifica, per tant, perquè és essencial que un parc tecnològic com és el ParcBIT pugui acollir diverses activitats de telecomunicacions i infraestructures, petits tallers, laboratoris científics o d'altra naturalesa. La seva presència en el parc ha de ser permesa en tant que aquest pretén acollir activitats que desenvolupin tasques d'investigació, alta tecnologia i serveis avançats. La redacció vigent del pla limita la implantació de determinades activitats, en contradicció amb l'esperit del Parc i amb les Normes Subsidiàries i Complementàries del ParcBIT.

També és necessari regular la instal·lació d'establiments públics, comerços i equipaments esportius per donar serveis als treballadors i usuaris del Parc. Es tracta de tota una sèrie de casuístiques que no es varen preveure en el moment de la redacció inicial del Pla Especial. Això no obstant, el ParcBIT és una realitat en funcionament que, com a tal, planteja noves necessitats a cobrir i és objecte del Pla Especial adaptar-s'hi.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de 13 de setembre de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar inicialment la modificació puntual número 5 del Pla Especial de Desenvolupament del ParcBit.

Segon. Obrir un període d'informació pública durant el termini d'un mes amb la finalitat que s'hi puguin formular suggeriments.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 13 de setembre de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez