Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 400235
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit al Registre de Convenis Col·lectius, Acords col·lectius de treball i Plans d’igualtat de les Illes Balears, i la publicació de l'Acta de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu sectorial del Transport Discrecional i Turístic de Viatgers per Carretera de les Illes Balears, de 5 d’agost de 2021 (codi de conveni 07000855011982)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 5 d'agost de 2021 els membres de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu sectorial del Transport Discrecional i Turístic de Viatgers per Carretera de les Illes Balears es van reunir per a acordar deixar sense efecte el darrer paràgraf de l'apartat 3 de l'Annex a l'Acta d'acord en matèria retributiva en el conveni col·lectiu per al sector del transport discrecional i turístic de viatgers per carretera de les Illes Balears, subscrit per la comissió negociadora del sector el passat 14 de juny de 2021.

2. El 5 d'agost de 2021, el Sr. José Carlos Sedano Almiñana, en representació de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu sectorial del Transport Discrecional i Turístic de Viatgers per Carretera de les Illes Balears de 5 d'agost de 2021 en el Registre de Convenis Col·lectiu, Acords col·lectius de treball i Plans d'igualtat de les Illes Balears.

2. Publicar l'Acta en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, 6 de setembre de 2021

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball (BOIB 97/2019)

 

 

ACTA DE LA REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA DE DATA 5 D'AGOST DE 2021 DEL CONVENI COL·LECTIU SECTORIAL DEL TRANSPORT DISCRECIONAL I TURÍSTIC DE VIATGERS PER CARRETERA DE LES ILLES BALEARS

(CODI DE CONVENI 07000855011982)

ASSISTENTS

Per la representació empresarial:

Sr. Rafael ROIG GRIMALT

Sr. Miguel FLORIT MORRO

Sr. Ian LIVESEY

Sr. Antonio CORTÉS MANZANO (telemàtic)

Sr. Miguel COSTA GOTARREDONA (telemàtic)

Sr. Antonio ROSSELLÓ ROSSELLÓ

Sr. Pedro MORENO Acta, se

Sr. Carlos SEDANO ALMIÑANA (assessor)

Sr. Manuel SÁNCHEZ RUBIO (assessor)

De l'ASOCIACIÓN EMPRESARIAL DEL SERVICIO DISCRECIONAL DE VIAJEROS DE BALEARES (FEBT, en endavant).

Per la representació sindical:

Sr. Pep GINARD VALLCANERAS

Sr. José María MARTÍN GÓMEZ

De la FEDERACIÓ DE SERVEIS A LA CIUTADANIA DE CC.OO. DE ILLES BALEARS (FSC-CCOO, en endavant).

Sr. José GARCÍA RELUCIO

Sr. José CAMBRÓN TORRES

Sr. Gabriel LLADÓ BARCELÓ

Sr. Manuel VEGA VÁZQUEZ

De la FEDERACIÓN DE SERVICIOS PARA LA MOVILIDAD Y EL CONSUMO DE LA UGT ILLES BALEARS (FeSMC-UGT, en endavant)

Sr. Francisco Manuel DURÁN ORTEGA

De la CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL (CGT, en endavant)

Sr. Rafael CALZADO CALVO

Sr. Alfredo BRAS BARROS

De la UNIÓN SINDICAL OBRERA DE LES ILLES BALEARS (USO, en endavant).

A la ciutat de Palma (Mallorca-Illes Balears), a dia 5 d'agost de 2021, sent les 10,30 hores, es reuneixen en els locals de la Federación Empresarial Balear de Transportes (FEBT), situats al carrer d'Aragó núm. 215, 1r, porta dreta, les persones al marge esquerre relacionades, a fi de procedir a la reunió de la Comissió negociadora, després de la convocatòria realitzada per la FEBT, mitjançant correu electrònic, el passat 2 d'agost de 2021, possibilitant que la compareixença es realitzi tant de manera presencial com telemàtica, indicant-se en la relació d'assistents aquells que s'han connectat a la reunió de manera telemàtica.

De conformitat amb el que es preveu en els articles 86, 87, 88 i concordants de la Llei de l'Estatut dels Treballadors (d'ara endavant, ET), i en concret amb el que es disposa en el segon paràgraf de l'apartat 1 de l'article 86 del referit text estatutari, durant la vigència del conveni col·lectiu els subjectes que reuneixin els requisits de legitimació prevists en els article 87 i 88 ET podran negociar la seva revisió. En aquest sentit, la Comissió negociadora està formada per les mateixes parts legitimades constituents d'aquesta, en data 12 de desembre de 2018, amb el repartiment previst en l'apartat 1 de l'article 88 ET i en les mateixes proporcions de representació, que majoritàriament van subscriure el vigent Conveni col·lectiu que es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears («BOIB») núm. 142, de 19 d'octubre de 2019.

La Comissió negociadora convocada i reunida a fi de negociar i subscriure els acords continguts en el present document, té capacitat de celebrar pactes parcials de les matèries que s'esmenten en aquest, a fi que siguin tramitats per a la seva aplicació, sent per tant inscrits, registrats davant l'autoritat laboral i sol·licitada la seva publicació en el «BOIB» a l'efecte de la seva validesa i entrada en vigor.

Aquesta Comissió romandrà constituïda mentre duri el procés de diàleg i negociació de les diferents matèries que es contenen en aquest document o qualsevol altra que es consideri concurrent per a la seva possible aplicació.

Es designa pels presents al Sr. Manuel Sánchez Rubio, asesor de la firma “C.SEDANO & ASOCIADOS”, per a aixecar l'Acta de la sessió, qui accepta aquesta habilitació.

La representació empresarial manifesta que empreses del sector han mostrat la seva disconformitat amb el contingut de l'últim paràgraf de l'apartat 3 del “Annex a l'Acta d'acord en matèria retributiva en l'en el Conveni col·lectiu per al sector del transport discrecional i turístic de viatgers per carretera de les Illes Balears”, subscrit per la Comissió negociadora del sector el passat dia 14 de juny de 2021; que estableix:

Les mesures de contenció retributiva establertes en el present apartat no seran aplicable per a aquelles empreses que hagin acordat aplicar les retribucions establertes, en principi, per a enguany, que seran les que estaran vigents en l'exercici 2022.

Concretament assenyalen que aquesta situació les situa en una pitjor posició en termes de competència, en haver d'assumir uns costos superiors a la resta d'empreses, en unes circumstàncies econòmiques desfavorables. Per aquests motius se sol·licita que es deixi sense efecte el citat apartat 3.

Els sindicats FSC-CCOO i USO entenen els arguments exposats per la FEBT i es mostren conformes amb la supressió de l'últim paràgraf assenyalat anteriorment, si bé amb efectes de la signatura de la present Acta, això és, des de la nòmina del mes d'agost de 2021.

Per part seva, el Sindicat FeSMC-UGT vol que consti en acta que la posició del sindicat USO li sembla incoherent i totalment fora de lloc per no haver subscrit en el seu moment el Conveni col·lectiu i en el dia de la data estar conforme amb la proposta empresarial, llançant a continuació la següent proposta:

  • Acceptar la proposta empresarial, afegint que aquelles empreses que haguessin aplicat les retribucions de l'any 2021 puguin aplicar des del mes d'agost de 2021 les vigents l'any 2020, segons els acords en aquesta mateixa Comissió negociadora el dia 14 de juny, i que, a més, puguin aplicar les citades retribucions fins al 31 de juliol de 2022.
  • Ampliar la vigència del Conveni col·lectiu un any més i que en aquest any de pròrroga s'apliquin les retribucions pactades per al 2022.

Per la seva part el sindicat CGT manifesta no té res a dir respecte del plantejat atès que no entén una clàusula que penalitzi a les empreses complidores.

Per la seva part el sindicat USO manifesta, responent a FeSMC-UGT que la no signatura del Conveni col·lectiu en el seu moment no era per motius salarials sinó pel contingut general del text convencional i que en el moment actual entén que és acceptable la contenció plantejada, com a coneixedor de la crítica situació que travessa el sector.

Finalment, FSC-CCOO està d'acord amb la primera proposta del sindicat FeSMC-UGT, però no amb l'ampliació de la vigència del Conveni col·lectiu, adherint-se el sindicat ÚS a aquest plantejament.

Preguntat a FeSMC-UGT si la contraproposta de FSC-CCOO és acceptable per aquesta representació sindical, es mostra conforme amb aquesta. No obstant això, reitera la seva posició de no negociar a l'octubre les retribucions previstes per a l'any 2022 i traslladar-les a l'any 2023.

D'aquesta manera, s'acorda per totes les organitzacions, excepte per abstenció de CGT, deixar sense efecte l'últim paràgraf de l'apartat 3 del “Annex a l'Acta d'acord en matèria retributiva en l'en el conveni col·lectiu per al sector del transport discrecional i turístic de viatgers per carretera de les Illes Balears”, subscrit per la Comissió negociadora del sector el passat dia 14 de juny de 2021 i, per tant, les empreses que van acordar aplicar les retribucions establertes, en principi, per a aquesta any, poden, a partir de la subscripció del present Acta, això és de la nòmina del mes d'agost de 2021, aplicar les mesures de contenció retributiva previstes en l'Acta extraordinària de la Comissió negociadora i el seu annex de data 14 de juny de 2021, inscrita i dipositada en el Registre de Convenis Col·lectius en virtut de Resolució del Conseller de Model Económic, Turisme i Treball de data 27 de juliol de 2021. A més, les empreses referides queden facultades per a mantenir la retribució prevista per a l'any 2020 fins al 31 de juliol de 2022, aplicant-se a partir de l'1 d'agost de 2022 les retribucions que procedeixin.

S'acorda que la present Acta, se signi per un representant de cada organització i present i inscrigui en el Registre de convenis col·lectius de l'autoritat laboral d'aquesta Comunitat Autònoma (REGCON), facultant per a aquest tràmit al Sr. Carlos Sedano Almiñana, assessor de la FEBT, i perquè alhora sol·liciti la publicació de la mateixa en el «BOIB».

No havent-hi més assumptes que tractar, sent les 13,00 hores, es dóna per conclosa la present reunió, de la qual s'estén acta que és aprovada i signada pels presents en sextuplicado exemplar.

                         LA REPRESENTACIÓ EMPRESARIAL                                LA REPRESENTACIÓ SINDICAL