Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 391139
Aprovació definitiva modificació de l'Ordenança reguladora de l'aparcament en vies urbanes del terme de Manacor 

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Manacor en sessió duita a terme el passat dia 28 de juliol de 2021 aprovà definitivament la modificació de l'Ordenança municipal reguladora d'aparcament i trànsit de vehicles en vies urbanes del terme de Manacor, amb els termes següents: 

«Ordenança municipal reguladora de l'aparcament en vies urbanes del terme de Manacor 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS 

L'aparcament de vehicles té una clara influència en la qualitat ambiental i de vida en les poblacions, per la qual cosa és necessari dur a terme un control correcte dels vehicles que aparquin en les àrees o zones d'estacionament restringit a fi d'afavorir la disciplina viària i la fluïdesa del trànsit rodat, fomentar els usos de vies urbanes de forma equitativa per a tothom, i fer-ho compatible amb l'ús per a vianants de places i carrers. 

El sistema d'estacionament regulat amb limitació horària per romandre en un mateix espai d'aparcament és un instrument adequat per aconseguir aquests objectius. 

Per tot això, es considera oportú prendre mesures que limitin l'estacionament a certes àrees de població per garantir la rotació de l'ús dels aparcaments en vies urbanes, i s'ha elaborat una disposició de caràcter general que estableix les condicions d'utilització del servei, així com els requisits que s'han de complir per obtenir distintius d'estacionament, i el règim d'infraccions i sancions aplicable.

CAPÍTOL I  OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ 

Article 1 

L'objecte d'aquesta Ordenança és establir les normes que regulin el servei públic municipal de l'estacionament de vehicles per carrers i places del terme municipal de Manacor. 

Article 2 

Aquest servei públic municipal pretén regular els espais d'aparcament en superfície disponibles en aquest terme municipal, i fixar els temps màxims de permanència per aconseguir una rotació de vehicles que millori l'ús d'un bé escàs com és l'espai d'aparcaments. 

A l'efecte de l'aplicació d'aquesta Ordenança es consideren sinònims els termes estacionament i aparcament. 

Article 3 

Amb caràcter general l'Ajuntament de Manacor pot assenyalar les àrees limitades per perímetres, els dies i les hores en què sigui limitat el temps d'estacionament per als vehicles que estiguin sotmesos a l'esmentada limitació.

Article 4 

L'àmbit d'aplicació del servei d'estacionament és a determinats carrers i places del terme municipal. Cal determinar mitjançant una resolució de la batlia els carrers i places en què s'ha d'aplicar l'Ordenança i posar-ho en coneixement de les persones usuàries. 

Article 5 

No estan subjectes a aquesta Ordenança: 

a) Els vehicles de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Policia Local. 

b) Els vehicles de la Brigada Municipal d'Obres, els vehicles de bombers, les ambulàncies i similars, i altres vehicles municipals prèviament autoritzats. 

c) Els vehicles de les persones amb mobilitat reduïda degudament identificats i ambla corresponent autorització especial per aparcar. 

 

 

d) Els autotaxis i altres vehicles de servei públic de viatgers, sempre que el conductor estigui present.

e) Qualsevol vehicle amb conductor present durant un màxim de quinze minuts en els llocs habilitats com a aparcament. 

Article 6 

L'Ajuntament ha de crear llocs concrets d'estacionament per a la concessió de permisos especials i singulars, i d'estacionament de motocicletes, ciclomotors i bicicletes en llocs pròxims als estacionament de vehicles de quatre rodes. 

 

CAPÍTOL II  NORMES DELS SERVEIS D'ESTACIONAMENT REGULAT   REGULACIÓ GENERAL DE L'ESTACIONAMENT 

Article 7 

A l'efecte de l'aplicació d'aquesta Ordenança, les àrees en què estigui en vigor l'estacionament regulat s'han de dividir en sectors delimitats, en els quals ha de regir un temps màxim d'estacionament i una taxa que s'ha de determinar mitjançant una ordenança. Es pot modificar la sectorització amb una resolució de la batlia. 

Article 8 

En els carrers amb limitació horària d'aparcament compresos en les àrees d'estacionament regulat, l'aplicació d'aquesta Ordenança té lloc de la següent manera: 

TOTS ELS SECTORS DE MANACOR: 

- De dilluns a divendres: de 9.30 h a 13.30 h, i de 17.00 h a 20.00 h. 

- Dissabtes: de 9.30 h a 13.30 h. 

En queden exclosos els dies festius. 

PORTO CRISTO: 

- Del dia 1r de maig al 31 d'octubre, de les 10.00 h a les 18.00 h, tots els dies de cada setmana, inclosos els diumenges i festius. 

Mitjançant una resolució de la batlia es poden modificar els referenciats horaris i calendari i,si escau, fixar-los en els altres nuclis de població, i s'ha de posar en coneixement de les persones usuàries. 

Article 9 

El temps màxim de permanència en un aparcament d'un mateix carrer de les zones regulades és: 

a) en tots els sectors de Manacor, fins a 100 minuts. 

b) a Porto Cristo, fins a 150 minuts. 

Mitjançant una resolució de la batlia es poden modificar els temps màxims de permanència, i s'ha de posar en coneixement de les persones usuàries. 

Article 10 

Per estacionar o aparcar els vehicles en els carrers amb limitació horària d'aparcament de les àrees d'estacionament regulat, amb pagament previ de la taxa aprovada, les persones usuàries s'han de proveir del corresponent títol o de l'acreditació digital en les màquines instal·lades amb aquest fi o a través de qualsevol altre sistema establert mitjançant una resolució de la batlia. 

Article 11 

En cas que s'empri un títol que habilita per a l'estacionament en paper, s'ha de col·locar en la part interior del parabrisa del vehicle de tal manera que sigui fàcilment visible des de l'exterior. 

Article 12 

Els espais reservats per a càrrega i descàrrega on es pugui aparcar, fora de l'horari destinat a aquest fi queden afectats del que preveu aquesta Ordenança.

CAPÍTOL III  PERMISOS ESPECIALS EN L'APLICACIÓ DE LES NORMES 

Article 13 

Els permisos especials a què es refereixen els articles 6 i 19 són els següents: 

- Permís especial per a residents. 

- Permís per a persones amb mobilitat reduïda.

Article 14 

Per a aquests permisos especials es concedeix un distintiu d'estacionament. Aquestes autoritzacions es renoven anualment sempre dins el termini d'un mes a partir del moment en què finalitza la vigència del permís, i prèviament s'ha de pagar la taxa corresponent. Finalitzat el termini de renovació, si no s'ha entregat el justificant d'haver abonat la taxa o no es compleixen tots els requisits necessaris per mantenir el permís, se'n perd la validesa. 

Article 15 

Si durant el període de validesa de l'esmentat distintiu la persona beneficiada canvia de vehicle, pot obtenir gratuïtament una nova targeta per al període de temps  abonat. En aquest cas ha d'aportar les dades del nou vehicle i entregar el distintiu de l'anterior vehicle a les oficines municipals. 

Article 16 

La persona titular del distintiu d'estacionament per temps indeterminat n'és responsable de la bona o mala utilització. En cas de pèrdua del distintiu, la persona titular pot obtenir-ne un duplicat. 

Article 17 

L'Ajuntament es reserva el dret d'exigir qualsevol prova documental per realitzar d'ofici totes les comprovacions que estimi oportunes per contrastar la veracitat de les dades que hagin aportat les persones sol·licitants i titulars d'un distintiu d'aparcament.

Article 18 

Si de les comprovacions assenyalades a l'article anterior resulta que s'ha realitzat un ús fraudulent del permís o que les dades aportades són falses, s'inicia un expedient per retirar el distintiu, sense perjudici que es pugui incoar el corresponent expedient sancionador. 

Si de les actuacions practicades hi ha indici d'il·lícit penal, s'han d'elevar les actuacions a l'òrgan judicial corresponent. 

L'anul·lació del distintiu per una causa del paràgraf anterior, no dona dret al reembossament de la quantitat abonada per obtenir-lo. 

Article 19 

Permís especial per a residents 

Les persones propietàries dels vehicles domiciliats en el municipi a un sector o zona d'estacionament amb horari limitat poden sol·licitar i obtenir el permís especial d'estacionament sense limitació de temps màxim de permanència en el dit sector o en les vies adjacents, i sense necessitat de proveir-se d'un títol físic o una acreditació digital en les màquines expenedores. 

Les zones on es pot habilitar aquest tipus d'autoritzacions s'han de determinar mitjançant una resolució de la batlia. 

La sol·licitud i obtenció del permís especial per a residents queda subjecte als requisits i condicions següents: 

1. La persona titular del permís ha d'estar empadronada a un dels carrers compresos en una zona o sector amb limitació horària d'aparcament de la zona d'estacionament regulat,durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud del permís. 

2. La persona titular del permís especial per a residents ha de ser també titular de permís de circulació del vehicle adscrit en aquest permís especial. 

3. S'ha d'acreditar d'estar al corrent del pagament dels deutes amb l'Ajuntament. 

4. S'ha de pagar prèviament la taxa corresponent.

5. Només es pot ser titular d'un permís especial per a residents. 

6. Només es pot estacionar al sector i zona autoritzats. 

Si una persona resident es troba empadronada en una zona de vianants o en un carrer on no s'hi pot aparcar, té dret a tenir un permís especial per a residents com si residís a la zona d'estacionament limitat més pròxima al seu domicili, i per això ha de complir les mateixes condicions. 

Els carrers i zones amb limitació horària d'aparcament compresos en els diferents nuclis urbans del terme municipal de Manacor objecte d'aplicació d'aquesta Ordenança, que poden ser objecte de sol·licitud i obtenció del permís especial per a residents, s'han de determinar mitjançant una resolució de la batlia. 

L'autorització per estacionar a la zona d'estacionament limitat s'atorga mitjançant una resolució de la batlia; a més, s'entrega un distintiu que s'ha de col·locar a un lloc visible del parabrisa del vehicle. 

Article 20 

Permís per a persones amb mobilitat reduïda 

Les persones amb mobilitat reduïda poden estacionar gratuïtament i sense limitació d'horari dins les zones d'estacionament regulat i a les zones reservades per a aparcaments destinats a vehicles de persones amb mobilitat reduïda. Per això han de disposar d'una targeta especial d'aparcament, que han de posar a un lloc visible del parabrisa del vehicle. 

 

CAPÍTOL IV  DE LES INFRACCIONS I SANCIONS 

Article 21 

Es consideren infraccions: 

a) Estacionar en les zones d'estacionament regulat sense tenir el títol habilitant preceptiu, i, encara que el tenguin, estacionar sense col·locar-lo de manera visible a l'interior del vehicle, o sense tenir l'acreditació digital en els casos en què aquesta Ordenança ho preceptua. 

b) Excedir el temps contractat d'aparcament. 

c) No canviar el vehicle de lloc una vegada esgotat el temps de l'autorització, en les condicions previstes en l'article 9. 

d) Estacionar el vehicle en el lloc indicat en l'article 13 d'aquesta Ordenança sense mostrar en un lloc visible del vehicle el distintiu d'aparcament preceptiu. 

e) Manipular o falsificar qualsevol de les autoritzacions habilitants d'aparcament concedides per l'Ajuntament i previstes en aquesta Ordenança. 

f) Aportar dades falses per obtenir els distintius o títols habilitats d'aparcament prevists en aquesta Ordenança. 

g) Qualsevol altre ús fraudulent dels distintius i títols habilitats d'aparcament concedits per l'Ajuntament. 

 

Article 22 

Qualificació de les infraccions 

Les infraccions a què es refereix l'article anterior es classifiquen en lleus i greus. 

a) Es consideren infraccions lleus: 

• Estacionar en les zones d'estacionament regulat sense tenir prèviament el títol habilitant preceptiu, i, encara que el tenguin, estacionar sense col·locar-lo de manera visible a l'interior del vehicle, o sense tenir l'acreditació digital en els casos en què aquesta Ordenança ho preceptua.

• Excedir el temps màxim de l'autorització.

• Estacionar el vehicle en el lloc indicat en l'article 13 d'aquesta Ordenança sense mostrar en un lloc visible del vehicle el distintiu d'aparcament preceptiu. 

​​​​​​​b) Es consideren infraccions greus: 

• Manipular o falsificar qualsevol de les autoritzacions habilitants d'aparcament concedides per l'Ajuntament i previstes en aquesta Ordenança.

• Aportar dades falses per obtenir els distintius o títols habilitats d'aparcament prevists en aquesta Ordenança.

​​​​​​​• Qualsevol altre ús fraudulent dels distintius i títols habilitats d'aparcament concedits per l'Ajuntament. 

 

Article 23 

Sancions 

Les infraccions previstes en aquesta Ordenança són objecte de les sancions següents: 

a) Les infraccions lleus se sancionen amb una multa de 60 €. 

b) Les infraccions greus se sancionen amb una multa de 150 € i la retirada del títol habilitant. 

L'Ajuntament pot immobilitzar i/o traslladar un vehicle al dipòsit municipal en el casque un vehicle romangui estacionat en llocs habilitats com d'estacionament amb limitació horària sense col·locar el distintiu que ho autoritza o sense obtenir l'autorització digital, o quan se sobrepassi el triple del temps abonat conforme al que estableix l'Ordenança municipal. 

Article 24 

Les denúncies per haver excedit el temps màxim assenyalat en el títol habilitant de l'aparcament que consta en l'article 7 d'aquesta Ordenança, poden ser anul·lades mitjançant l'obtenció del bitllet corresponent de la màquina expenedora, o mitjançant l'acreditació digital, sense que la dita obtenció autoritzi per continuar estacionat al mateix lloc si se supera el temps màxim previst a l'article 9 d'aquesta Ordenança. 

Es procedeix igual en les denúncies per haver aparcat en un lloc subjecte a l'aparcament regulat en l'article 12 d'aquesta Ordenança, sense obtenir el títol preceptiu. 

Article 25 

Perquè l'anul·lació de la denúncia indicada a l'article 24 tengui efecte, cal que no hagin transcorreguts trenta minuts des de l'emissió de la denúncia; i s'ha d'entregar el bitllet d'estacionament a què es refereix l'article 24 al controlador o controladora de zona o dipositar-lo en la bústia situada a aquest efecte en qualsevol màquina expenedora dels esmentats bitllets. 

Article 26 

Procediment sancionador 

El règim de les infraccions i sancions, mesures cautelars, responsabilitat,procediment sancionador i recursos, en tot allò que no regula aquesta Ordenança,és el que estableix la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial i els reglaments que la despleguen. 

Disposició addicional 

En el cas que l'articulat d'aquesta Ordenança entri en conflicte amb l'Ordenança reguladora sobre l'ús de les vies ubicades dins una zona de prioritat residencial,preval aquesta darrera. 

Disposició transitòria 

Els vehicles elèctrics queden exempts de l'aplicació d'aquesta Ordenança durant la vigència del conveni MELIB, que actualment és fins al 31 de desembre de 2025,sempre que portin el corresponent distintiu. 

Els vehicles de les persones afectades per la malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa o similar queden exempts de l'aplicació d'aquesta Ordenança, sempre que disposin del corresponent distintiu expedit per l'Ajuntament de Manacor, i per un termini màxim de 60 minuts. 

Disposició final 

Aquesta Ordenança entra en vigor el dia hàbil següent al de la publicació del text íntegre en el BOIB, aprovat definitivament, o del text provisional elevat automàticament a la categoria de definitiu d'acord amb l'article 70.2 de la Llei reguladora de les bases del règim local.» 

 

Manacor, data de signatura electrònica (31 d'agost de 2021)

El batle​​​​​​​ Miquel Oliver Gomila