Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT ANTONI DE PORTMANY

Núm. 390048
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora d’autotaxis

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, a la sessió ordinària de 27 agost 2021, va acordar aprovar expressament, amb caràcter definitiu, la redacció final del text de la modificació de l'Ordenança municipal reguladora d'autotaxis, una vegada resoltes les reclamacions presentades i incorporades les modificacions derivades de les reclamacions estimades, la qual cosa es fa pública per al seu general coneixement i en compliment del que disposa l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

PREÀMBUL

Els serveis de transport urbà han set tradicionalment de competència municipal, segons reconeix l'article 25.2.II de la Llei de bases reguladora del règim local, que disposa que el municipi exercirà en tot cas les competències, en els termes de la legislació d'Estat i de les comunitats autònomes, en matèria de transport col·lectiu urbà. La reforma operada per la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, no ha modificat el règim de competències atribuït als ajuntaments pel RD 763/1979 en relació amb el servei de taxi, en disposar l'article 86.2 de la LBRL, que es declara la reserva en favor de les entitats locals, entre d'altres, de l'activitat o el servei essencial de transport públic de viatgers, de conformitat amb el que preveu la legislació sectorial aplicable.

En conseqüència, en l'exercici de la seua potestat reglamentària establerta a l'article 4.1 de la LBRL, l'Ajuntament pot dictar reglaments o ordenances en matèria de transport urbà de viatgers en automòbil lleuger en els termes de la legislació de l'Estat i de la comunitat autònoma, també modificar les ordenances, segons reconeix l'article 102.e de la Llei 20/2006, de 20 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

En el cas de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la regulació legal de l'activitat de taxi es conté a la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, que regula al capítol IV el transport públic urbà de viatgers en vehicle de turisme (autotaxis), concretament a l'article 49 es regulen les condicions generals del servei, que preveu que els ajuntaments han de regular entre d'altres, aspectes com ara les normes bàsiques d'indumentària i equipament dels conductors, les condicions de prestació dels serveis d'autotaxi i particularment la qualitat i l'adaptació a la demanda dels usuaris. Referent a això es considera necessària la modificació dels articles 29 i 32 de l'Ordenança municipal reguladora d'autotaxis per tal d'oferir un millor servei a la ciutadania, tot això en el marc de les competències atribuïdes per la llei als ajuntaments.

Així mateix l'article 51.2 de la mateixa llei estableix que podrà prestar el servei el seu titular o els conductors que compleixin les condicions de caràcter personal que s'estableixin, contractats de conformitat amb l'Estatut dels treballadors o la normativa que hi sigui d'aplicació. Referent a això es considera convenient la modificació de la redacció actual de l'article 17 de l'Ordenança municipal reguladora d'autotaxis per adaptar-la al contingut de la Llei.

Tenint en compte l'anterior, i que el municipi de Sant Antoni de Portmany és un de les principals destinacions turístiques de les Illes Balears, i que es tracta d'una ciutat amb vocació turística per la qual cosa està modernitzant la seua oferta hotelera i de restauració, els seus equipaments culturals i d'oci, l'entitat local vol millorar la qualitat de la prestació del servei urbà i interurbà de transport en automòbils lleugers (autotaxis), tant per al professional com per als usuaris.

Article únic. Modificació de l'articulat de l'Ordenança municipal reguladora d'autotaxis.

«Un. Es modifica l'article 17, que queda redactat així:

El servei podrà prestar-lo el seu titular o els conductors que compleixin les condicions de caràcter personal que s'estableixen, contractats de conformitat amb l'Estatut dels treballadors o la normativa que hi sigui d'aplicació.

Dos. Es modifica l'article 29, que queda redactat així:

Els conductors dels vehicles autotaxi de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany hauran d'anar higiènicament nets i estaran obligats a utilitzar durant les hores de servei el vestuari uniforme acordat conjuntament amb la resta d'ajuntaments de l'illa i amb el Consell Insular d'Eivissa, consistent en: pantalons llargs tipus xinès (de cotó, transpirable i elàstic, sense ser possible xandall o texans) blau marí, camisa o brusa grisa màniga llarga o polo gris màniga curta, i calçat tancat pel taló de color negre o blau marí i adequat per la conducció (sense que estigui autoritzat l'ús de xancletes o similars). A la temporada hivernal, o quan la climatologia ho requereixi, es podrà dur també un càrdigan blau marí amb tancament de cremallera i/o una armilla blau marí. El polo i la camisa o la brusa han de dur brodat en color negre, a la banda esquerra i a l'altura del pit, l'escut de l'Ajuntament. El càrdigan i l'armilla també hauran de portar serigrafiat en color blanc, al costat dret i a l'altura de el pit, l'escut de l'Ajuntament.

La mida de l'escut serà com a màxim de 5 cm s'alçada, i de 7,5 cm d'amplària.

Davall de l'escut del municipi, s'haurà de dur una placa identificativa gris fosca amb lletres blanques, de 5 cm d'ample per 2,5 cm d'alt, amb el nom del municipi i el número de llicència.

Llevat de casos excepcionals, no es permet tampoc l'ús de gorres, capelles ni d'altres peces que cobreixin el cap.

Aquests canvis relatius a la uniformitat i la placa seran exigibles a partir del 31 març 2022.

Tres. Es modifica l'article 32, que queda redactat així:

Els conductors estaran obligats a disposar d'un datàfon per al cobrament de les tarifes mitjançant targeta de crèdit o dèbit, si així ho sol·licita el client».

Contra aquest acord, es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa de Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, amb seu a Palma, en el termini de dos mesos comptadors des del sendemà de la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Tot això sense perjudici que hom pugui interposar qualsevol altre recurs que trobi pertinent.

 

Sant Antoni de Portmany, 30 d'agost de 2021

L'alcalde Marcos Serra Colomar