Secció V. Anuncis
Subsecció segona. Altres anuncis oficials
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL
Núm. 378837
Anunci del president del Patronat de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears pel qual es comunica l’inici de la reforma dels reglaments d’organització i funcionament dels centres d’ensenyaments artístics superiors per tal d’incloure-hi els requisits exigibles en matèria de capacitació lingüística del seu professorat
1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix, en l'article 45.1.c), que els estudis superiors de música i dansa i els ensenyaments d'art dramàtic, entre d'altres, tenen la consideració d'ensenyaments artístics superiors.
La mateixa Llei orgànica 2/2006 determina, en els articles 54.3 i 55.3, que aquests ensenyaments condueixen al títol de grau en Ensenyaments Artístics Superiors.
A més, l'article 58.8 d'aquesta Llei estableix que les administracions educatives podran establir procediments per afavorir l'autonomia i facilitar l'organització i gestió dels conservatoris i escoles superiors d'ensenyaments artístics, i la disposició addicional novena de la Llei orgànica 3/2020 determina que el Govern de l'Estat, prèvia consulta a les comunitats autònomes, al Consell Superior d'Ensenyaments Artístics i oït el Consell d'Universitats, ha de presentar una proposta per a la regulació de les condicions bàsiques per a l'organització dels ensenyaments artístics superiors prevista en l'article 58 de la Llei orgànica 2/2006, a més de les que es refereixen a les titulacions i requisits del professorat derivats de les condicions d'inserció d'aquests ensenyaments en el marc de l'educació superior.
2. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, determina, en l'article 4.3, que les institucions de les Illes Balears han de garantir l'ús normal i oficial dels dos idiomes, han de prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i han de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. En l'article 36.2 determina que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.
3. La Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, determina, en l'article 22.1, que el Govern de la Comunitat Autònoma, a fi de fer efectiu el dret a l'ensenyament en llengua catalana, ha d'establir els mitjans necessaris encaminats a fer realitat l'ús normal d'aquest idioma com a vehicle usual en l'àmbit de l'ensenyament en tots els centres docents.
4. La Fundació per als Estudis Superiors i Arts Escèniques de les Illes Balears (FESMAE-IB) és una entitat integrant del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L'article 8 dels seus Estatuts, publicats en el BOIB núm. 58, de 4 de maig de 2021, determina que aquesta Fundació es regeix per l'ordenament jurídic privat, excepte en els aspectes establerts en la Llei 7/2021, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; per la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions, i per les altres disposicions legals vigents que hi són d'aplicació; per la voluntat de les persones fundadores manifestada en aquests Estatuts, i per les normes i les disposicions de règim intern que el Patronat estableixi per interpretar-los i desplegar-los.
5. L'informe de l'Advocacia sobre l'exigència de coneixements de català en la selecció del professorat no permanent del Conservatori Superior de Música i Dansa i de l'Escola d'Art Dramàtic de 29 de maig de 2018 expressa, entre d'altres conclusions, que, d'acord amb el Decret 11/2017, de 24 de març, d'exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en els processos selectius del personal de caràcter laboral i no permanent, l'exigència de coneixements de llengua catalana s'ha de regir per la seva normativa pròpia i específica i no per l'establerta amb caràcter general per al conjunt del personal dels ens del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma. També indica que la detecció d'algunes mancances en el conjunt normatiu de què es tracta fa aconsellable estudiar l'aprovació de disposicions legals o reglamentàries que completin i millorin tècnicament el marc normatiu relatiu a les exigències de capacitació lingüística dels diversos tipus i categories de personal de l'Administració autonòmica en sentit ampli, principalment pel que fa als col·lectius amb característiques especials.
6. En aquest sentit, l'article 5 de l'Ordre del conseller d'Educació i Formació Professional de 9 de juliol de 2021 de modificació de l'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de 8 de març de 2018 per la qual es fixen les titulacions que cal tenir per fer classes de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, a l'ensenyament reglat no universitari, se n'estableixen les equivalències, es defineix el Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC), es regulen les condicions de l'exempció de l'avaluació de la llengua catalana i literatura en ensenyaments no universitaris i es determinen les funcions i la composició de la Comissió Tècnica d'Assessorament per a l'Ensenyament de i en Llengua Catalana (BOIB núm. 95, de 17 de juliol), el qual afegeix una disposició addicional única a l'Ordre de 8 de març esmentada, estableix que «el règim específic aplicable en matèria de capacitació en llengua catalana en la selecció del professorat d'ensenyaments artístics superiors és el que s'estableix en els reglaments d'organització i funcionament acadèmic d'aquests centres, si és el cas».
7. L'article 19.h) dels Estatuts de la FESMAE-IB estableix que correspon al seu Patronat «aprovar i, si escau, modificar els reglaments de règim intern del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears, que han de tenir l'informe preceptiu i vinculant de la conselleria competent en matèria d'educació». I l'article 19.s) assenyala que també li correspon «dissenyar la política de personal de la Fundació, amb les limitacions que, si escau, s'estableixin reglamentàriament, en els termes prevists en els articles 20.6, 22, 23 i 49 i en la disposició addicional cinquena de la Llei 7/2010».
8. Per tot això, cal iniciar la reforma pertinent dels reglaments d'aquests centres per tal d'incloure-hi els requisits exigibles en matèria de capacitació lingüística del seu professorat. Aquesta reforma s'ha d'efectuar en les condicions següents:
Palma, 23 d'agost de 2021
El president del Patronat Martí X. March i Cerdà