Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM

Núm. 378151
Resolució de la consellera de Salut i Consum de 20 d’agost de 2021 per la qual es fa pública la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària en cada una de les Illes Balears, amb l’objecte de determinar l’aplicació de les mesures que corresponen en cada cas d’acord amb el que disposa l’apartat segon de l’Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021, prorrogat per Acord del Consell de Govern de 16 d’agost de 2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. L'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol), modificat per l'Acord de Consell de Govern de 2 d'agost de 2021 que rectifica les errades materials detectades (BOIB núm. 99, de 24 de juliol), disposa:

Segon

Condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn

1. Durant el període de vigència d'aquest Acord, les reunions i trobades familiars i socials, en horari nocturn, s'han de sotmetre a les condicions següents:

  1. Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5 % en relació amb els llits de cures crítiques per COVID-19 o del 2 % en relació amb els llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 02.00 i les 6.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.

  2. Quan la incidència acumulada a catorze dies a l'illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10 % en relació amb els llits de cures crítiques per COVID-19 o del 5 % en relació amb els llits d'hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l'horari comprès entre les 01.00 i les 6.00 hores, excepte si es tracta de persones convivents.

2. Als efectes del que es preveu en l'apartat anterior, es consideren persones convivents aquelles que ocupen un mateix habitatge o allotjament.

3. Als efectes del càlcul de la pressió hospitalària per a l'illa de Formentera, s'han d'atendre els indicadors hospitalaris de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera.

2. L'apartat tercer del mateix Acord, després de fer paleses les incidències acumulades a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) de cada una de les Illes, així com els percentatges d'ocupació per malalts per COVID-19 de llits de crítics i de llits d'hospitalització ordinària en cada illa, determina les restriccions del dret de reunió en horari nocturn aplicables a cada illa.

Així mateix, el darrer paràgraf d'aquest punt disposa que mitjançant una resolució de la consellera de Salut i Consum s'ha de fer pública, quinzenalment, la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada illa i, consegüentment, l'aplicació de les mesures que corresponen en cada cas.

3. D'acord amb la normativa aplicable, i atès que el contingut de l'Acord pot suposar una limitació dels drets fonamentals dels ciutadans per raó de protecció de la salut pública, aquest Acord es va sotmetre a l'autorització prèvia de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

La Sala Contenciosa Administrativa dictà la Interlocutòria núm. 223/2021, de 22 de juliol, que disposa el següent:

AUTORIZAMOS las medidas acordadas en el Acuerdo del Consell de Govern de 20 de julio de 2021 en sus puntos segundo, tercero y cuarto con la duración de un mes el punto segundo y hasta el 15 de septiembre próximo el punto cuarto.

4. En compliment del punt tercer de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021, mitjançant la resolució de la consellera de Salut i Consum de 6 d'agost de 2021 es va fer pública la situació de la incidència acumulada i la pressió hospitalària en cada una de les Illes Balears, amb l'objecte de determinar l'aplicació de les mesures relatives a les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn en cada illa.

5. Per Acord de Consell de Govern de 16 d'agost de 2021 s'han prorrogat ─fins al 15 de setembre de 2021─ les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn establertes en l'apartat segon de l'Acord de Consell de Govern de 20 de juliol de 2021. En concret, l'apartat segon de l'Acord esmentat estableix el següent:

Segon

Pròrroga de les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn

Es prorroguen fins al dia 15 de setembre d'enguany les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn establertes a l'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19. 

6. L'Acord del Consell de Govern de 16 d'agost de 2021 s'ha sotmès a l'autorització prèvia de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, la qual mitjançant la Interlocutòria 227/2021, de 19 d'agost de 2021, ha autoritzat les mesures adoptades en el punt segon de l'Acord esmentat, amb una durada fins al 15 de setembre de 2021.  

7. El punt tercer de l'Acord de Consell de Govern de 16 d'agost de 2021 estableix que mitjançant una resolució de la consellera de Salut i Consum s'ha de fer pública , quinzenalment, la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada illa i, consegüentment, l'aplicació de les mesures que corresponen en cada cas.

8. D'acord amb l'informe del Comitè de Malalties Infeccioses de 19 d'agost de 2021, les dades relatives a la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) en cada una de les Illes Balears són les següents:

Mallorca

501,1

Menorca

346,1

Eivissa

836,5

Formentera

428,4

D'acord amb el mateix informe, les dades relatives a la pressió hospitalària (percentatge d'ocupació) de malalts per COVID-19 en relació amb els llits de cures crítiques i als llits d'hospitalització ordinària en cada una de les Illes Balears són les que es presenten a continuació:

 

Llits crítics

Llits planta

Mallorca

25,30 %

9,28 %

Menorca

11,11%

6,06 %

Eivissa i Formentera

16,39 %

15,31 %

9. Atesos els termes del punt tercer de l'Acord del Consell de Govern de 16 d'agost de 2021 pel qual es prorroguen les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn establertes a l'Acord de Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19, pertoca a la consellera de Salut i Consum dictar una resolució per fer pública la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada illa, i per aplicar consegüentment les mesures que corresponen segons els termes d'aquell Acord.

Fonaments de dret

1. La competència en matèria sanitària s'atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en virtut del que disposen els articles 30.48 i 31.4 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

2. L'article 43.2 de la Constitució espanyola de 1978 estableix que és competència dels poders públics tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris, i indica que la llei ha d'establir els drets i deures de tothom sobre aquest tema.

3. Els articles 2 i 3 de la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableixen, respectivament, el següent:

- L'article 2 disposa que les autoritats sanitàries competents poden adoptar mesures de reconeixement, tractament, hospitalització o control quan s'apreciïn indicis racionals que permetin suposar l'existència de perill per a la salut de la població a causa de la situació sanitària concreta d'una persona o grup de persones, o per les condicions sanitàries en què es dugui a terme una activitat.

- L'article 3 disposa que, amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de dur a terme les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que hi estiguin o hi hagin estat en contacte i del medi ambient immediat, així com les que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.

4. L'article 26, apartat primer, de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, disposa que en cas que hi hagi o se sospiti raonablement que hi ha un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries han d'adoptar les mesures preventives que estimin pertinents, com ara la intervenció de mitjans materials i personals i la resta que es considerin sanitàriament justificades. En el punt segon disposa que la durada de les mesures a què es refereix l'apartat anterior, que s'han de fixar per a cada cas sens perjudici de les pròrrogues successives acordades per resolucions motivades, no ha d'excedir del que exigeixi la situació de risc imminent i extraordinari que les va justificar.

En el mateix sentit incideixen l'article 51 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, i l'article 49.2 de la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears.

5. L'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 99, de 24-07-2021)autoritzat per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears mitjançant la Interlocutòria núm. 223/2021, de 22 de juliol─ estableix les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn.  

6. L'Acord del Consell de Govern de 16 d'agost de 2021 pel qual es prorroguen les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn establertes en l'Acord de Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19. Així, el punt segon de l'Acord prorroga fins al dia 15 de setembre de 2021 les condicions en què es poden dur a terme les reunions i trobades familiars i socials en horari nocturn establertes en l'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 pel qual s'estableixen mesures excepcionals per contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19.

Per la seva banda, el punt tercer de l'Acord de 16 d'agost de 2021 encomana a la consellera de Salut i Consum que mitjançant una resolució faci pública, quinzenalment, la situació de la incidència acumulada i de la pressió hospitalària de cada una de les Illes Balears i, consegüentment, l'aplicació de les mesures que corresponen en cada cas.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Fer públiques les dades relatives a la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) en cada una de les illes, les quals són les següents:

Mallorca

501,1

Menorca

346,1

Eivissa

836,5

Formentera

428,4

2. Fer públiques les dades relatives a la pressió hospitalària (percentatge d'ocupació) de malalts per COVID-19 en relació amb llits de cures crítiques i llits d'hospitalització ordinària en cada una de les illes, les quals són les següents:

 

Llits crítics

Llits planta

Mallorca

25,30 %

9,28 %

Menorca

11,11 %

6,06 %

Eivissa i Formentera

16,39 %

15,31 %

3. Disposar que, en conseqüència, des del moment en què es publiqui aquesta Resolució i fins a les 24.00 hores del dia 30 d'agost de 2021, són aplicables a les illes de Mallorca i Eivissa les mesures que preveu el punt 1.b) de l'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021 (BOIB núm. 99, de 24 de juliol), prorrogades per l'Acord de Consell de Govern de 16 d'agost de 2021; i a l'illa de Formentera, les mesures que preveu el punt 1.a) de l'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern esmentat.

4. Disposar que, ateses les dades relatives a l'illa de Menorca, no li són aplicables cap de les mesures establertes en l'apartat segon de l'Acord del Consell de Govern de 20 de juliol de 2021, prorrogades per l'Acord de Consell de Govern de 16 d'agost de 2021.

5.Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que la dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb els articles 10.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 23 d'agost de 2021

La consellera de Salut i Consum Patricia Gómez Picard