Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 378309
Acord del Consell de Govern de 23 d’agost de 2021 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic la construcció d’una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç d’Es Cardassar

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que un equipament públic d'ús educatiu, sanitari o social es considera com una inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per a la declaració d'un equipament públic d'ús educatiu, sanitari o social com una inversió d'interès autonòmic, el Consell de Govern de les Illes Balears ha d'identificar els terrenys on s'ubica o s'ha d'ubicar l'equipament públic, indicar l'administració a la qual correspon la titularitat, determinar l'ús concret que s'ha de donar a l'equipament i assenyalar el sistema general d'equipament al sòl al qual s'adscriu o, si l'equipament ja existeix, informar de la classificació i la qualificació urbanística corresponent.

Prèviament, la Llei 4/2010 ja havia establert, en l'article 4, que són inversions d'interès autonòmic les declarades com a tals pel Govern de les Illes Balears per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social en el seu àmbit territorial. Pel que fa a la declaració d'aquestes inversions, l'article 5 de la Llei 4/2010 disposa que la declaració d'una inversió d'interès autonòmic és adoptada pel Consell de Govern a proposta de qualsevol conseller en l'àmbit de la seva respectiva competència. I afegeix que aquesta declaració es pot acordar en qualsevol moment de la tramitació administrativa, però només tindrà efecte a partir de la data en què es declari l'interès autonòmic de la inversió. La declaració d'inversió d'interès autonòmic implica un impuls preferent i ràpid en els diferents tràmits administratius, davant qualsevol administració de les Illes Balears.

Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 23 de desembre de 2010, es creà el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears (en endavant, el Consorci), fruit de la fusió dels consorcis de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, amb la finalitat d'impulsar, programar, promoure, finançar i executar la creació d'infraestructures, equipaments, instal·lacions i, en general, tot tipus de recursos sociosanitaris, assistencials i socials (BOIB núm. 190, de 30 de desembre de 2010).

En data 26 de gener es va comunicar al Consorci que en data 21 de març d'aquest any l'Ajuntament de Sant Llorenç va prendre l'acord pel qual fa una manifestació formal de voluntat de cessió a favor del Consorci de Recursos Sociosanitaris de dues parcel·les rústiques de titularitat municipal amb les referències següents:

  • Parcel·la 119 del polígon 7, amb referència cadastral 07051A007001190000DM
  • Parcel·la 654 del polígon 7, amb referència cadastral 07051A007006540000DB

Ambdues parcel·les constitueixen la finca registral número 3744 inscrita en Registre de la propietat de Manacor núm. 1. Actualment les parcel·les estan classificades com a sol rústic.

Per acord de la Junta Rectora de data 15 de desembre de 2020 es va aprovar el Pla d'Actuacions per a l'any 2021, que inclou el següent:

«E.1.a.- Actuacions de promoció de noves infraestructures sociosanitàries

Objectius específics

Tramitació i promoció dels nous equipaments sociosanitaris que siguin necessaris pel compliment de les competències pròpies i en col·laboració amb altres administracions.

Col·laboració amb les entitats locals que sol·licitin la posterior incorporació al Pla d'Actuacions per a l'Ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials. En compliment del que s'estableix al punt 3 del Pla d'Actuacions de les Illes Balears, el Consorci col·laborarà amb les noves entitats locals que vulguin formalitzar la seva incorporació al Pla.

Col·laboració amb la D.G. de Planificació, Equipaments i Formació per tramitar els projectes d'actuacions en residències públiques que s'acullin a la Modalitat 2 del Pla d'Actuacions per a l'Ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials; mitjançant el suport per a l'elaboració dels expedients necessaris per a l'elaboració dels convenis de col·laboració per a la millora de les residències públiques existents, per tal de generar noves places que puguin ser incorporades a la Xarxa Pública de Serveis Socials.»

Al respecte, l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears preveu en l'article 30.15 que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva en matèria de polítiques d'atenció a persones dependents. Per tant, correspon a la Comunitat Autònoma l'execució de les previsions de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència. Aquesta Llei té per objecte regular les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat en l'exercici del dret subjectiu de la ciutadania a la promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, mitjançant el Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i la participació de totes les administracions públiques. Aquest Sistema respon a una acció coordinada i cooperativa de l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes que estableix mesures en totes les àrees que afecten les persones en situació de dependència, amb la participació, si s'escau, de les entitats locals, d'acord amb l'article 1 de la Llei 39/2006.

L'atenció social a la gent gran i a les persones amb discapacitat s'ha estructurat en xarxes de centres residencials i centres comunitaris, tal com estableix la Llei 4/2009, d'11 de juny, de Serveis Socials de les Illes Balears. Aquesta xarxa assistencial històricament ha patit manca de recursos públics que permetin donar una resposta ajustada als estàndards de referència a escala estatal. Per això, i atesa l'aprovació de la Llei 39/2006, s'ha procurat la implantació de nous recursos, en execució dels mandats inclosos en la Llei i atenent a la creació dels nous drets subjectius. Entre els recursos que s'han d'oferir a les persones beneficiàries es troben els serveis residencials, que es troben regulats pel Decret 86/2010. No obstant això, la possibilitat d'accedir als diferents recursos prevists legalment no sempre és possible per manca de disponibilitat.

Al respecte, la Memòria justificativa de la necessitat de la declaració d'inversió d'interès autonòmic de la residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç, emesa pel gerent del Consorci en data 5 d'agost de 2021, estableix que en la conformació actual de la XPAD es constata la manca de serveis residencials i la saturació de les places residencials públiques de titularitat de les diferents administracions. La realitat d'ocupació i reserva, i les llistes d'espera de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència ens indiquen clarament la insuficiència actual de recursos.

El Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears integra el sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i s'adscriu a la Conselleria d'Afers Socials i Esports, segons la disposició addicional primera, punt 1, i l'annex 1 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 25 /2021, de 8 de març, de la presidenta de les Illes Balears.

Així mateix, a l'article 2.5 a) de l'esmentada regulació s'atribueix a la Conselleria d'Afers Socials i Esports, a trav´és de la Direcció General de Planificació, Equipaments i Formació, la competència en matèria de planificació de la política de serveis socials, foment de la construcció d'equipaments de serveis socials i foment de les inversions en serveis socials.

Finalment, d'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, correspon al Consell de Govern la declaració d'una inversió d'interès autonòmic, a proposta d'un conseller o consellera en l'àmbit de la seva respectiva competència.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Afers Socials i Esports, en la sessió de dia 23 d'agost de 2021 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç d'Es Cardassar, que es situarà a les parcel·les 119 i 654 del polígon 7, amb les referències cadastrals 07051A007001190000DM i 07051A007006540000DB respectivament; ambdues parcel·les constitueixen la finca registral número 3744 inscrita en Registre de la Propietat de Manacor núm. 1, i actualment les parcel·les estan classificades com a sol rústic.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Sant Llorenç d'Es Cardassar.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 23 d'agost de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez