Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀRIA DES RIU

Núm. 374615
Ordenança municipal reguladora de la prestació del servei públic d'auto-taxis del municipi de Santa Eulària des Riu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançant acord del Ple de data 29 de juliol de 2021, després d'acordar-se la desestimació de les al·legacions presentades a l'aprovació inicial, es va aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança municipal reguladora d'autotaxi en el municipi de Santa Eulària des Riu, el text complet del qual es publica a l'efecte de l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears:

 

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI PÚBLIC D'AUTO-TAXIS DEL MUNICIPI DE SANTA EULÀRIA DES RIU

INDEX

CAPÍTOL I: OBJECTE DE L'ORDENANÇA

CAPÍTOL II: DE LES LLICÈNCIES:

Secció 1a: De les llicències

Secció 2a: De l'atorgament de les llicències per l'Ajuntament

Secció 3a: Transmissibilitat

Secció 4a: Extinció i revocació

Secció 5a: Registre municipal de llicències

CAPÍTOL III: DELS VEHICLES

Secció 1a: Normes generals

Secció 2a: Taxímetres

Secció 3a. Substitució de vehicles afectes a llicències d'auto-taxi

CAPÍTOL IV: DELS CONDUCTORS

Secció 1a: El permís municipal de conductor

Secció 2a: Personal afecte al servei

CAPÍTOL V: PRESTACIÓ DEL SERVEI

Secció 1a: Tarifes

Secció 2a: Parades

CAPÍTOLVI: RÈGIM DISCIPLINARI

DISPOSICIONS FINALS

CAPÍTOL I NORMES GENERALS

Article 1.- Objecte de l'Ordenança

1. És objecte de la present Ordenança la regulació de l'organització, funcionament i prestació del servei públic de transport en automòbils de turisme en el terme municipal de Santa Eulària des Riu, d'acord amb el que es disposa en el Reglament Nacional dels Serveis de Transport públic urbà en automòbils de turisme, aprovat per R.D 763/1979 de 16 de març, modificat pels Reials decrets 236/1983 de 9 de febrer i 1080/89 d'1 de setembre, així com per la Llei 16/87 de 30 de juliol d'Ordenació dels Transports Terrestres (LOTT), i el seu Reglament, aprovat per RD 1211/90 de 28 de setembre.

2. En aquelles matèries no regulades en la present Ordenança i altres disposicions complementàries que dicti l'Ajuntament sobre la base d'aquesta, serà aplicable la normativa de Règim Local i el Reglament Nacional dels Serveis Urbans i interurbans de Transports en Automòbils lleugers, sense perjudici del que s'estableix en el Codi de la Circulació i altres disposicions de general aplicació.

Article 2.- Els serveis a què es refereix la present Ordenança es prestaran sota la modalitat d'Auto-taxis, que es defineixen com a vehicles que presten serveis mesurats per comptador taxímetre dins del terme municipal i fora d'aquest, prèvia autorització de l'òrgan competent.

Article 3.- L'Ajuntament donarà audiència prèvia a les associacions professionals d'empresaris i treballadors representatives del sector, a les dels consumidors i usuaris i als propis titulars de llicències d'auto-taxi i conductors, en tots aquells temes i disposicions del present Reglament que resultin d'interès general per a aquests col·lectius.

Als efectes assenyalats en el paràgraf anterior, els titulars de llicències d'auto-taxi i els conductors dels mateixos designaran d'entre ells la persona o persones que hagin de representar-los, que en cap cas podran excedir de tres.

 

CAPÍTOL II DE LES LLICÈNCIES

Secció 1a: De les llicències

Article 4.-

1. Per a la prestació dels serveis al públic que es regulen en la present Ordenança, independentment del compliment de qualssevol altres requisits exigits per altres organismes, serà condició necessària estar en possessió de la Llicència municipal d'auto-taxi expedida per l'Ajuntament.

2. La llicència d'auto-taxi habilitarà per a la prestació del servei amb un únic vehicle afecte a la llicència i la identificació de la qual figurarà en aquesta.

Article 5.- La llicència d'auto-taxi podrà obtenir-se per atorgament de l'Ajuntament o per transmissió del seu titular quan concorri alguna de les circumstàncies establertes en l'article 20 de la present Ordenança.

Secció 2a.- De l'Atorgament de les llicències per l'Ajuntament.

Article 6.-

1. El règim d'atorgament, utilització, modificació i extinció de les llicències municipals d'autotaxi s'ajustarà, en el no previst en la present Ordenança, a les seves normes específiques, sent competent per a la seva concessió l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu en la forma determinada en la present Ordenança.

2. L'atorgament de la llicència d'auto-taxi comporta el pagament de les exaccions municipals que resultin de les normes fiscals vigents en el moment de la seva concessió.

Article 7.- El nombre de llicències a atorgar per l'Ajuntament per a la prestació del servei que regula la present Ordenança es determinarà a través de l'expedient en el qual haurà d'acreditar-se la necessitat i conveniència del servei.

Per a acreditar aquesta necessitat s'haurà de tenir en compte qualsevol factor que influeixi en l'oferta i demanda de transport i essencialment l'increment de la població censada, havent d'analitzar-se:

a) La situació del servei en qualitat i extensió abans de l'atorgament de noves llicències.

b) El tipus, extensió i creixement de nuclis de població residencial censada.

c) Les necessitats reals d'un millor i més extens servei

d) Repercussió de les noves llicències a atorgar en el conjunt del transport i de la circulació.

Article 8.- En els expedients de creació o ampliació del nombre de llicències, o de supressió o minoració d'aquestes, es donarà audiència, per termini de quinze dies, a les associacions i organitzacions d'empresaris, així com als diferents col·lectius de taxistes i a les associacions de consumidors i usuaris.

Article 9.- Requisits per a l'obtenció de les llicències:

1. L'atorgament de les llicències d'auto-taxi queda sotmès al compliment de les següents condicions:

a) Ser persona física o jurídica, havent de revestir, en aquest cas, la forma de societat mercantil, societat anònima laboral o cooperativa de treball associat.

b) Tenir nacionalitat espanyola o la d'un Estat membre de la Unió Europea o d'un altre país estranger amb el qual en virtut d'Acords, Tractats o Convenis Internacionals subscrits per Espanya no sigui exigible el citat requisit, o, en un altre cas, comptar amb les autoritzacions o permisos de treball que, conformement a la legislació sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya resultin suficients per a emparar la realització de l'activitat de transport en nom propi.

c) Estar domiciliat en el Municipi de Santa Eulària des Riu.

d) Complir les obligacions de caràcter fiscal establertes per la legislació vigent.

e) Complir les obligacions laborals i socials exigides en la legislació corresponent.

f) Estar en possessió del permís municipal de conductor expedit per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

g) Els vehicles als quals hagin de referir-se les llicències hauran de complir els requisits previstos en el capítol III de la present Ordenança i no podran tenir una antiguitat superior a dos anys comptats des de la seva primera matriculació, qualsevol que sigui el país on aquesta s'hagi produït.

h) Tenir coberta de manera il·limitada la seva responsabilitat civil pels danys que es causin en ocasió del transport.

i) Obtenir simultàniament l'autorització de transport públic discrecional interurbà.

Article 10.- Sol·licitud de la llicència.

1. Com a regla general, caldrà obtenir simultàniament la llicència d'auto-taxis i l'autorització de transport públic discrecional interurbà en automòbil de turisme, havent de presentar-se la corresponent sol·licitud conjunta davant l'òrgan municipal competent per a l'atorgament de la referida llicència d'auto-taxis.

2. Únicament s'admetrà que la sol·licitud es presenti referida exclusivament a la llicència d'auto- taxis quan el sol·licitant ja fos titular d'una autorització de transport públic interurbà, documentada en la corresponent targeta de transport de la classe VT, referida al vehicle de què es tracti amb una antiguitat no inferior a cinc anys.

3. La sol·licitud de la llicència es formularà per l'interessat, acreditant les condicions personals i professionals del sol·licitant establertes en l'article anterior així com la marca i model del vehicle, mitjançant la presentació dels següents documents:

a) Fotocòpia del Document Nacional d'Identitat de l'interessat, acompanyada de l'original, que serà retornat després del seu acarament.

b) Permís municipal de conductor en vigor, expedit per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

c) Certificat del Registre Central de Penats i Rebels relatiu a l'interessat en què el que acrediti:

- No tenir pendent de compliment la pena de privació del permís de conducció.

- No trobar-se condemnat a penes d'inhabilitació o suspensió per un delicte que tingués relació directa amb el transport.

d) Certificat expedit per la Prefectura provincial de trànsit en el qual s'acrediti que l'interessat no ha estat sancionat per resolució ferma en els dos últims anys, per infracció d'algun dels articles enumerats en el 289 del Codi de la Circulació.

Article 11.- Atorgament de les llicències

1. El procediment per a l'atorgament de les llicències d'auto-taxi serà, com a regla general, mitjançant concurs, regint-se per les normes de contractació local. No obstant això, quan especials circumstàncies així ho aconsellin, podran atorgar-se directament les llicències als qui les sol·licitin, una vegada comprovat que concorren els requisits establerts en l'article 10 de la present Ordenança.

2. Acabat el termini de presentació de sol·licituds referents al nombre de llicències creades, l'òrgan adjudicador publicarà la llista dels admesos i exclosos en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, així com en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament i, simultàniament, obrirà un període d'informació pública perquè en el termini de quinze dies els interessats, associacions professionals d'empresaris i treballadors puguin al·legar el que estimin procedent en defensa dels seus drets i interessos.

3. L'Ajuntament resoldrà sobre la concessió de les llicències a favor dels sol·licitants amb major dret acreditat d'acord amb la prelació següent:

a. A favor dels sol·licitants que siguin conductors assalariats dels titulars de llicències d'Auto-taxis que prestin el servei amb plena i exclusiva dedicació en la professió, acreditada mitjançant la possessió i vigència del permís de conductor expedit per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu i la inscripció i cotització en tal concepte a la Seguretat Social, per rigorosa i continuada antiguitat acreditada dins d'aquest terme municipal.

La continuïtat quedarà interrompuda quan voluntàriament s'abandoni la professió de conductor assalariat per un termini superior a sis mesos.

b. Les personals naturals o jurídiques que les obtinguin mitjançant concurs lliure.

Article 12.-

1. Adjudicades les llicències, es requerirà als sol·licitants perquè en el termini d'un mes, comptat des de la data de notificació de l'adjudicació, aportin la documentació que a continuació es relaciona amb l'advertiment que, de no fer-ho així, la seva sol·licitud s'arxivarà sense més tràmits:

a) Documentació acreditativa de l'afiliació en el règim de la Seguretat Social que correspongui del conductor que vagi a prestar el servei.

b) Documentació acreditativa que el conductor compleix els requisits exigits en l'article 10.

c) Permís de circulació del vehicle al qual vagi a referir-se la llicència, a nom del sol·licitant i certificat de característiques d'aquest.

d) Fitxa d'inspecció tècnica del vehicle en el qual consti trobar-se vigent el reconeixement periòdic legal o, en defecte d'això, certificació acreditativa de tal extrem.

e) Justificant de tenir coberta de manera il·limitada la seva responsabilitat civil pels danys que es causin en ocasió del transport.

2. Comprovat el compliment dels requisits exigits, l'òrgan municipal competent atorgarà la llicència.

3. El titular de la llicència haurà d'iniciar la prestació del servei en el termini màxim de seixanta dies naturals des de la data de notificació de l'atorgament de la llicència.

Article 13.-

1. Cada llicència només podrà tenir un titular i empararà a un sol i determinat vehicle i cada titular només el podrà ser d'una sola llicència.

2. Tota persona titular de llicència d'Auto-taxi tindrà l'obligació d'explotar-la personal o conjuntament, mitjançant la contractació de conductors assalariats en possessió del permís municipal de conductor i afiliació a la Seguretat Social, en règim de plena i exclusiva dedicació i d'incompatibilitat amb una altra professió.

3. Quan no pugui complir-se amb aquesta obligació, procedirà la transmissibilitat de les llicències en els supòsits admesos en la present Ordenança o la seva renúncia.

Article 14.- No obstant això el que es disposa en l'article anterior, les persones titulars de les llicències d'auto-taxi podran sol·licitar la suspensió provisional de la seva vigència fins a un període màxim de quatre anys, en cas que, temporalment, hagin de deixar de prestar l'activitat per alguna causa justificada. Aquesta suspensió haurà de ser autoritzada per l'Ajuntament, mitjançant resolució expressa degudament motivada.

Article 15.- Totes les llicències estaran condicionades, quant a la seva eficàcia, al fet que els vehicles que a elles afecten reuneixin les condicions tècniques, de seguretat i de senyalització exigides per aquesta Ordenança i per la legislació vigent que els sigui aplicable.

Article 16.- Termini de validesa de les llicències d'auto-taxis.

Les llicències s'atorgaran sense limitació específica de termini de validesa, si bé quedarà condicionada al seu visat periòdic per l'òrgan municipal competent per al seu atorgament.

Article 17.- Visat de les llicències d'auto-taxis.

1. Mitjançant el visat de les llicències l'Ajuntament constatarà el manteniment de les condicions que originàriament van justificar el seu atorgament i constitueixen requisits per a la seva validesa i d'aquells altres que, encara no sent exigits originàriament, resulten, així mateix, d'obligat compliment.

2. El visat es realitzarà cada quatre anys. L'Ajuntament podrà elaborar el calendari concret per a la realització del visat i les altres circumstàncies o requisits materials necessaris per a aquest.

3. Per a la realització del visat, el titular de la llicència haurà de presentar idèntica documentació a l'expressada en l'article deu.

No obstant això, l'Ajuntament podrà eximir de la presentació d'algun de tals documents quan ja obrin en el seu poder les dades a què els mateixos facin referència.

4. Les llicències que no hagin estat visades en el període establert a aquest efecte es consideraran caducades sense necessitat de revocació expressa per part de l'òrgan competent.

5. Les llicències caducades per falta de visat podran ser rehabilitades per l'òrgan competent per a la seva expedició quan així se sol·liciti en el termini ordinari d'un any, comptat a partir del venciment del termini establert per a la realització del visat i s'aporti idèntica documentació a l'exigida per a aquest.

Article 18.- Comprovació de les condicions de les llicències.

La realització del visat periòdic previst en l'article anterior no serà obstacle perquè l'òrgan municipal competent sobre les llicències pugui, en tot moment, comprovar el compliment adequat dels requisits establerts en l'article 10, recaptant del titular de les llicències la documentació acreditativa que estimi pertinent.

​​​​​​​Secció 3a: Transmissibilitat de les llicències

Article 19.-

1. Les llicències són intransmissibles, excepte en els següents suposats i prèvia autorització de l'Ajuntament:

a) En el cas de defunció del titular, a favor del seu cònjuge vidu o hereus legítims.

b) Quan el cònjuge vidu o els hereus legítims no puguin explotar les llicències com a activitat única i exclusiva, i prèvia autorització de l'Ajuntament, a favor dels sol·licitants ressenyats en l'article 11.3 a), tenint en tot cas dret de tanteig qualsevol altre hereu forçós en possessió del permís local de conductor.

c) Jubilació.

d) Quan s'impossibiliti permanentment per a l'exercici professional el titular de la llicència, per motiu de malaltia, accident o altres que puguin qualificar-se de força major (entre ells la retirada definitiva del permís de conduir necessari) a apreciar en el seu expedient, a favor dels sol·licitants a què fa referència l'apartat b).

e) Quan la llicència tingui una antiguitat superior a 5 anys, el titular podrà transmetre-la, prèvia autorització de l'Ajuntament, al conductor assalariat amb permís de conduir i exercici en la professió durant un any, no podent el primer obtenir nova llicència de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu en el termini de 10 anys per cap de les formes establertes en aquesta Ordenança, ni l'adquirent transmetre-la de nou, sinó en els supòsits ressenyats en el present article.

2. En cas de transmissibilitat per defunció del titular, el cònjuge vidu o els hereus legítims deuran, en el termini de sis mesos, procedir a l'adjudicació de la llicència a un o diversos d'ells acreditant documentalment aquesta adjudicació a l'Ajuntament.

Article 20.- Per a l'autorització municipal de la transmissió de la llicència d'auto-taxi, la persona adquirent haurà d'acreditar que compleix tots els requisits establerts per a l'originari atorgament de la llicència i així ho justifiqui mitjançant la presentació de la documentació establerta en l'art. 12.

Article 21- Una vegada autoritzada per l'Ajuntament la transmissió de la llicència, el nou titular haurà d'iniciar la prestació del servei en el termini màxim de trenta dies des que li sigui notificada l'autorització municipal.

Article 22. El vehicle a què es refereixi la llicència transmesa podrà ser el mateix al qual anteriorment estava referida, quan l'adquirent d'aquesta hi hagués, al seu torn, adquirit la disposició sobre el vehicle o bé ser altre diferent aportat pel nou titular, sempre que es compleixin els requisits per a la substitució de vehicles establerts en l'article 33 de la present Ordenança.

Article 23.- En tot cas, el pagament de les sancions pecuniàries imposades per resolució definitiva en via administrativa per alguna de les infraccions regulades en la present Ordenança, serà requisit necessari perquè l'Ajuntament autoritzi la transmissió de la llicència en relació amb la qual hagi comès la seva titular aquestes infraccions.

Article 24.- Les transmissions que es realitzin contravenint els apartats anteriors produiran la revocació de la llicència per l'Ajuntament, prèvia tramitació d'expedient iniciat d'ofici o a instàncies de part.

Secció 4a: Extinció i revocació

Article 25.- Les llicències d'auto-taxis s'extingiran per les següents causes:

a) Caducitat per renúncia expressa de la seva titular

b) Caducitat per falta de visat, en els termes previstos en la present Ordenança

c) Retirada definitiva o anul·lació per l'òrgan municipal competent a conseqüència de la imposició de sanció que porti aparellada la pèrdua de titularitat de la llicència.

d) Pèrdua o retirada per qualsevol causa legal de l'autorització de transport interurbà, tret que l'òrgan municipal competent decideixi expressament el manteniment de la llicència.

e) Rescat pel municipi.

Article 26.- Revocació de les llicències.

1. Seran causes per les quals l'Ajuntament revocarà i retirarà les llicències als seus titulars:

a) Usar el vehicle d'una classe determinada o una altra classe diferent d'aquella per a la qual estigui autoritzat.

b) Pèrdua d'algun dels requisits establerts en l'article 9 de la present ordenança.

c) Exercir l'activitat sense complir les normes de Seguretat Social que li siguin aplicables.

d) Deixar de prestar servei al públic durant 30 dies consecutius o 60 alterns, durant el període d'un any, tret que s'acreditin raons justificades i per escrit davant l'Ajuntament, no estant comprès en aquest còmput de temps els descansos setmanals ni el temps de vacances anuals.

e) No tenir el titular de la llicència concertada pòlissa d'assegurances en vigor.

f) El reiterat incompliment de les disposicions sobre revisions tècniques.

g) L'arrendament, lloguer o cessió de llicències que suposin una explotació no autoritzada per la present Ordenança i les transferències de llicències no autoritzades per aquesta.

h) L'incompliment de les obligacions inherents a la llicència i altres disposicions que facin referència a la propietat del vehicle.

i) La contractació de personal assalariat sense el necessari permís local de conductor o sense l'alta i cotització a la Seguretat Social.

j) La imposició de sanció que impliqui la revocació del permís municipal de conductor.

2. La declaració de revocació és independent de les mesures correctores i cautelars l'aplicació de les quals pogués acordar-se, si escau, així com de les sancions que poguessin correspondre per la comissió de les infraccions regulades en la present Ordenança i altra normativa d'aplicació.

3. La caducitat i retirada de la llicència s'acordarà per l'òrgan que l'hagués adjudicat, previ expedient instruït a aquest efecte, d'ofici o a instàncies de les agrupacions professionals i associacions de consumidors i usuaris, en el qual es donarà audiència a l'interessat.

Secció 5a: Registre municipal de llicències

Article 27.- L'Ajuntament portarà un Registre de les llicències concedides, en el qual s'aniran anotant les diferents incidències relatives a la seva titularitat, vehicles afectes a aquestes, infraccions comeses i sancions imposades, així com qualssevol altres que es consideri procedent.

 

CAPÍTOL III ​​​​​​​DELS VEHICLES

Secció 1a: Normes generals

Article 28.- El vehicle destinat al servei regulat per la present Ordenança es denominarà Auto-taxi.

Article 29.- El vehicle adscrit a la llicència municipal d'auto-taxi figurarà com a propietat del titular de la mateixa en el Registre de la Direcció General de Trànsit o organisme que li substitueixi. Els propietaris dels vehicles hauran de concertar obligatòriament la corresponent pòlissa d'assegurances, que cobrirà els riscos determinats per la legislació en vigor.

Article 30.-

1. Els vehicles Auto-taxi a què es refereix aquesta Ordenança hauran de reunir les característiques físiques establertes per la normativa aplicable als turismes i a més:

a. Les portes hauran de trobar-se dotades del mecanisme convenient per a accionar les llunes a voluntat de l'usuari.

b. Les dimensions mínimes i les característiques de l'interior del vehicle i dels seients seran les precises per a proporcionar a l'usuari la seguretat i comoditat pròpies per a aquesta mena de servei.

c. Els vehicles hauran d'anar proveïts d'extintor d'incendis.

d. Els automòbils hauran d'estar proveïts de carrosseria amb portes de fàcil accés, portant en aquestes, en la part posterior, finestretes en número suficient per a aconseguir la major visibilitat, lluminositat i ventilació possible, proveïda de vidres transparents i inestellables.

e. En cap cas les portes seran plegables i sempre perfectament practicables, per a permetre l'entrada i sortida en els vehicles, trobant-se dotades del mecanisme convenient per a accionar els cristalls que en elles ha d'haver-hi.

f. Instal·lació d'enllumenat elèctric interior.

g. Els vehicles hauran de ser de color blanc, amb una franja de 7 centímetres en vermell, pintada en les dues portes davanteres, en sentit transversal de dreta a esquerra. En la part dreta sota la línia transversal anirà l'escut del municipi de Santa Eulària des Riu, en els seus colors originals, i en la part superior esquerra de la línia transversal anirà el número de la llicència municipal.

h. Els vehicles hauran d'anar proveïts d'un aparell taxímetre.

i. Instal·lació de sistema de comunicació autoritzat  per l'ajuntament.

2. Les condicions establertes en l'apartat anterior s'entenen sense perjudici d'aquelles exigibles per al transport de minusvàlids quan un auto-taxi es dediqui a aquest.

 

​​​​​​​​​​​​​​Secció 2a: Taxímetres

Article 31.-

1. Els auto-taxis hauran d'anar proveïts d'un aparell taxímetre degudament homologat, que permeti l'aplicació de les tarifes vigents a cada moment, precintat i comprovat per la Conselleria d'Indústria. Estarà situat en la part davantera de l'interior de la carrosseria, devent en tot moment ser visible per al viatger la lectura de la tarifa i el preu, per al que haurà d'estar totalment il·luminat.

El taxímetre haurà de portar una impressora incorporada per a l'emissió de tiquets.

Així mateix, en cas que l'usuari el sol·liciti, haurà de facilitar-se-li un rebut en el qual haurà de constar el nom i cognoms del titular de la llicència, document nacional d'identitat, número de llicència municipal, l'Ajuntament atorgant, el preu del servei, lloc i hora d'inici i lloc i hora de finalització, quilòmetres recorreguts i els suplements tarifaris a aplicar si escau.

2. L'aparell taxímetre entrarà en funcionament en baixar la bandera o l'element electrònic que el substitueixi en el moment d'accés de l'usuari al vehicle. En cas que el conductor oblidi, al començament d'un servei, posar en funcionament el taxímetre, serà del seu compte exclusiu el reportat fins al moment d'advertir la falta, sigui com sigui el recorregut efectuat.

3. Quan els viatgers abandonin transitòriament el vehicle per ells llogat i els conductors hagin d'esperar al seu retorn podran recaptar d'aquests, a títol de garantia, l'import del recorregut efectuat més mitja hora d'espera en zona urbana i una hora en zona no urbana. Esgotats els temps assenyalats podran considerar-se desvinculats del servei. No obstant això, si l'espera se sol·licités en zona d'estacionament limitat per un temps superior al permès o en zona d'estacionament prohibit, podrà reclamar del viatger l'import del servei efectuat sense obligació de continuar la prestació d'aquest.

4. En cas d'accident o avaria que faci impossible la continuació del servei, el viatger, que podrà demanar la intervenció d'un Agent de l'autoritat que el comprovi, haurà d'abonar l'import que figuri en el taxímetre fins al moment de l'avaria o accident, descomptant la quantitat corresponent a la baixada de bandera. En aquest supòsit, el conductor del vehicle haurà de sol·licitar i posar a la disposició de l'usuari altre auto-taxi que començarà a tarifar des del lloc on va ocórrer l'accident o l'avaria del primer vehicle.

Article 32.- 1.- Referent a paràmetres de programació del taxímetre, serà aplicable el que es disposa en l'Ordre de 14 de maig de 2004 de la Consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transport sobre condicions de recollida de viatgers a l'illa d'Eivissa per titulars d'autoritzacions interurbanes de transport públic discrecional de viatgers en vehicles turisme i règim tarifari únic d'aplicació.

2 L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu intervindrà en la revisió del taxímetre comprovant els següents aspectes:

a. El bon estat dels precintes oficials

b. Que les cobertes de les rodes siguin les indicades en l'última verificació oficial que consti en la targeta d'inspecció tècnica del vehicle.

c. Que l'aparell no present indicis de manipulació (ni manipulació en la seva instal·lació)

Secció 3a: Substitució dels vehicles afectes a les llicències d'auto-taxis.

Article 33.- Els titulars de la llicència d'auto-taxi podran substituir el vehicle adscrit a la mateixa per un altre més modern, prèvia autorització municipal i sempre que reuneixi les condicions tècniques de seguretat i conservació per al servei així com aquells altres requisits establerts en el present capítol.

La desvinculació del vehicle substituït respecte de la llicència i l'adscripció d'aquesta al vehicle substitut seran simultànies.

Article 34.- Les transmissions per actes inter vivos dels vehicles, amb independència de la llicència municipal al fet que estiguin afectes, porten implícita l'anul·lació d'aquesta, tret que, en el termini de tres mesos d'efectuar-se la transmissió, el transmitent apliqui a aquella un altre vehicle de la seva propietat, comptant per a això amb la prèvia autorització municipal.

 

CAPÍTOL IV DELS CONDUCTORS

Secció 1a: El permís municipal de conductor

Article 35.- Els vehicles als quals estiguin referides les llicències d'auto-taxis només podran ser conduïts per persones que tinguin permís per a exercir la professió de conductor de vehicle automòbil de lloguer urbà expedit per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu.

Article 36.-

1. Per a obtenir el permís per a exercir la professió de conductor de vehicle automòbil de lloguer urbà, caldrà:

a) Posseir el permís de conducció de la classe B-2, o superior a aquesta, expedit per la Prefectura de Trànsit.

b) Acreditar no patir malaltia o impediment físic que impossibiliti o dificulti el normal exercici de la professió.

c) Superar l'examen que es realitzarà a l'efecte d'acreditar el coneixement de:

- Geografia de l'illa d'Eivissa i la seva xarxa.

- Els carrers dels diferents nuclis urbans del municipi de Santa Eulària des Riu, situació de llocs d'oci i esplai de masses, oficines públiques, centres oficials, hotels principals i els itineraris més directes per a arribar als punts de destí.

- El contingut del Reglament Nacional del Servei Urbà de Transport d'automòbils lleugers, de la present Ordenança, les tarifes vigents d'aplicació a aquests serveis així com les normes d'utilització del servei de Ràdio-taxi.

- A més del castellà, posseir coneixements, com a mínim a nivell conversa, de la llengua pròpia de les Illes Balears.

d) El compliment d'aquells altres requisits que disposi la legislació en vigor en matèria de trànsit i circulació o expressament s'assenyali, amb caràcter general o específic, per les Autoritats competents.

2. Els qui, havent estat titulars del permís a què fa referència el número anterior, hagin romàs dos o més anys sense practicar habitualment la professió de conductor de vehicle automòbil de lloguer urbà, hauran d'obtenir un nou permís municipal per a tornar a exercir-la.

Article 37.-

1. Els permisos municipals de conducció caducaran:

a. En jubilar-se el seu titular, considerant-se com a edat màxima per a aquesta jubilació els 65 anys.

b. Al no presentar-se a revisió municipal quan fos requerit per a ella o ser denegada aquesta.

2. Així mateix, podran ser suspesos o retirats en els supòsits de sanció prevists en la present Ordenança i en els quals, per aplicació de lleis penals o administratives, sigui suspès o retirat el corresponent permís de conducció de vehicles.

La sanció relativa a la privació de la llicència d'auto-taxi prevista en l'article 68 de la present Ordenança, en el cas de conductors assalariats es referirà a retirada del permís municipal de conductor.

3. Si durant la vigència del permís el seu titular no es dediqués a l'activitat objecte d'aquest, l'òrgan que el va concedir podrà revocar-lo i no procedir a la seva revisió i actualització.

Secció 2a: Del personal afecte al servei

Article 38.- Tots els automòbils adscrits a la modalitat Auto-taxi del servei públic, regulada en la present ordenança, hauran de ser conduïts exclusivament pels qui es trobin en possessió de la corresponent habilitació legal específica, en règim de plena i exclusiva dedicació i d'incompatibilitat amb una altra professió, no podent confiar en una altra persona la conducció del vehicle, excepte si es tracta de conductor assalariat al seu servei.

Article 38 bis.- Imatge personal del conductor

Els conductors dels vehicles Auto-Taxis de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu hauran d'anar higiènicament endreçats i estaran obligats a utilitzar durant les hores de servei el vestuari uniforme acordat conjuntament amb els restants ajuntaments de l'illa i amb el Consell Insular d'Eivissa, consistent en: pantalons llargs tipus xinès (de cotó, transpirable i elàstic, sense ser possible xandall o vaquers) blau marí, camisa grisa màniga llarga o pol gris màniga curta, i calçat tancat pel taló de color negre o blau marí i adequat per a la conducció (sense que estigui autoritzat l'ús de xancletes o similars). En temporada hivernal, o quan la climatologia ho requereixi, es podrà portar també un càrdigan blau marí amb tancament de cremallera i/o un jupetí blau marí. El pol i la camisa hauran de portar brodat en color negre, en el costat esquerre i a l'altura del pit, l'escut de l'ajuntament. El càrdigan i el jupetí també hauran de portar serigrafiat en color blanc, en el costat esquerre i a l'altura del pit, l'escut de l'ajuntament.

La grandària de l'escut serà com a màxim de 5 cm en altura, i de 7,5cm en amplària.

Sota l'escut del municipi s'haurà de posar una placa identificativa grisa fosc amb lletres blanques, de 5cm d'ample per 2,5cm d'alt, amb el nom del municipi i amb el número de llicència.

Excepte casos excepcionals, no es permet tampoc l'ús de gorres, barrets o altres peces que cobreixin el cap.”

 

CAPÍTOL V ORGANITZACIÓ DEL SERVEI

Secció 1a: Tarifes

Article 39.- 1. En aquesta matèria serà aplicable el que es disposa en l'Ordre de 14 de maig de 2004 de la Consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transport sobre condicions de recollida de viatgers a l'illa d'Eivissa per titulars d'autoritzacions interurbanes de transport públic discrecional de viatgers en vehicles turisme i règim tarifari únic d'aplicació.

2. Les tarifes d'aplicació, en model oficial, seran visibles per a l'usuari des de l'interior del vehicle.

3. Les tarifes referides seran d'obligada observança per als titulars de les llicències, els conductors i per als usuaris.

Secció 2a.- Parades

Article 40.- Correspon a l'Ajuntament, a través de l'Alcalde-President, fixar les parades o zones d'estacionament dels auto-taxis, la determinació del nombre màxim de vehicles que podrà romandre en aquests punts habilitats, la forma en què hauran de situar-se els vehicles i l'ordre de preferència per a recollir als usuaris.

Article 41.- En funció de les necessitats del servei i les característiques viàries de la Vila de Santa Eulària des Riu, es fixa com a parada per als vehicles Auto-taxis el Passeig de S'Alamera.

Article 42.- En l'època estival, davant l'allau turística, l'Alcaldia-Presidència podrà fixar altres parades per als vehicles auto-taxis i determinar, si es considerés oportú, el número màxim dels quals poden concórrer a cada parada.

Article 43.- L'Ajuntament, previ informe de l'Associació d'autònoms del taxi de Santa Eulària des Riu i de les associacions d'usuaris i consumidors amb implantació en el municipi, podrà establir l'obligació de prestar serveis en unes certes àrees, zones o parades o en determinades hores del dia devent, en aquest supòsit, establir les oportunes regles de coordinació entre els diferents titulars de llicències que permetin assegurar l'efectiva prestació de tals serveis conformement a criteris d'equitat.

Article 44.- Els acords sobre creació, supressió i/o modificació o trasllat de parades o zones d'estacionament dels vehicles destinats al servei d'auto-taxi s'adoptaran prèvia consulta amb l'agrupació de taxistes de Santa Eulària des Riu.

Article 45.- Els vehicles auto-taxis estan obligats a concórrer diàriament a les parades per a la prestació del servei, combinant l'horari de manera que aquelles es trobin en tot cas degudament ateses.

Article 46.- Dins del nucli urbà de Santa Eulària des Riu, els vehicles auto-taxi, quan es trobin desocupats, hauran d'estar en les parades assenyalades.

Secció Segona: Prestació del Servei

​​​​​​​Article 47.- Recollida de viatgers

En aquesta matèria resulta d'aplicació el que s'estableix en l'Ordre del Conseller de Foment de 27 de febrer de 1997 sobre recollida de viatgers, desenvolupada per l'Ordre de 14 de març de la Consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transports, en la virtut dels quals els titulars d'autoritzacions de transport públic discrecional de viatgers en vehicles turisme de la classe VT, residenciats en qualsevol dels municipis de l'illa d'Eivissa, podran efectuar recollida de viatgers en qualsevol punt de l'illa, amb independència de la seva pertinença o no al terme municipal de residència de l'autorització.

Per a això, hauran de respectar-se les següents normes:

1.- Per a la recollida de viatgers en les parades fixades per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu tindran preferència els vehicles adscrits a llicències o autoritzacions residenciades en aquest municipi, per la qual cosa els vehicles emparats per autoritzacions residenciades en altres municipis podran recollir viatgers sempre que no hi hagi taxis propis d'aquest municipi en la parada o, si n'hi ha, que no resultin suficients per a recollir als viatgers que es trobin en la parada habilitada.

En aquest últim cas, s'haurà de deixar l'espai necessari entre els llocs de recollida i la resta de la parada, on els taxis esperaran ordenadament per a anar incorporant-se als llocs de recollida, respectant sempre la preferència que tenen els taxis domiciliats en el municipi de Santa Eulària des Riu.

2.- La recollida de viatgers s'efectuarà en la capçalera de les parades i respectant el torn d'espera d'aquests. Queda expressament prohibit seleccionar els serveis.

3.- Els taxis que no siguin del municipi de Santa Eulària des Riu no podran romandre estacionats en les parades d'aquest municipi si en aquest moment no es troben viatgers esperant a ser recollits.

4.- No es recolliran viatgers a menys de 100 metres d'una parada, sent aquesta el punt de càrrega d'aquests, tret que no hi hagi vehicles en la parada o el servei es presti amb persones amb dificultats de mobilitat o a conseqüència d'una crida de radiotaxi.

5.- En qualsevol punt que no sigui parada, o es trobi a més de 100 metres d'una, es podran recollir viatgers a requeriment d'aquests, sempre que es tracti del taxi que en aquest moment es trobi a menys distància.

Article 48.- Règim de contractació

Els serveis es contractaran en règim de cotxe complet i els recorreguts discorreran per l'itinerari més curt tret que es convingués expressament el contrari.

Article 49.- Organització del servei

1. Correspon a l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, prèvia audiència de l'agrupació de taxistes d'aquest Municipi, la fixació de torns rotatius, el calendari de dies de descans, vacances i serveis de guàrdia que, en tot cas, tindran el caràcter d'obligatoris per als titulars i conductors dels auto-taxis.

Article 50.- Durant l'horari de prestació del servei, el conductor del vehicle haurà de vestir adequadament, entenent per tal l'ús de pantalons llargs per als homes i la faldilla, faldilla- pantalons o pantalons llargs per a les dones conductores, camisa o jersei, americana o similar i calçat adequat. Queda expressament prohibit prestar el servei amb vestimenta inadequada, entenent per tals pantalons curts, bermudes, xandall, etc...

Article 51.- Dins del terme municipal de Santa Eulària des Riu, els auto-taxis indicaran la seva situació de lliure a través del parabrisa amb el cartell en el qual consti aquesta paraula.

A la nit portaran encesa la Llum Verda connectada amb la bandera, o aparell mecànic que la substitueixi, de l'aparell taxímetre per a l'apagat o encès d'aquesta, segons la situació de “ocupat” o “lliure” del vehicle.

Article 52.- La comunicació entre els conductors d'autotaxis, entre ells i les autoritats i la contractació dels serveis per part dels usuaris serà bé directament, bé mitjançant el sistema de GPS, expressament autoritzat per l'ajuntament, i queda prohibit d'instal·lació en els vehicles destinats al servei d'autotaxi d'altres sistemes de comunicació.

Queda, així mateix, expressament prohibida la reserva de serveis mitjançant d'altres medis, diferents als anteriors quan suposi alteració del rigorós ordre establert per agafar passatgers.

L'alcalde està facultat per exigir d'instal·lació en els vehicles d'autotaxi de totes aquelles innovacions tècniques que les circumstàncies aconsellin i redundin en benefici del servei amb els informes tècnics previs corresponents.

Article 53.- Els serveis es prestaran per rigorós ordre de sol·licitud, personal o mitjançant el servei de GPS, per part dels usuaris, no podent negar-se el conductor a prestar el servei excepte causa justificada. En aquest últim supòsit, el conductor o titular de la llicència haurà de donar puntual coneixement a l'Ajuntament, mitjançant escrit dirigit al Sr. Alcalde-President, en el qual s'indicaran els motius de la negativa a prestar el servei.

Article 54.- 1. Als efectes establerts en l'article anterior, es considerarà que existeix causa justificada per a la negativa a prestar el servei, quan concorrin algunes de les següents situacions:

1r. Quan siguin requerits per individus perseguits per la Policia.

2n. Quan siguin requerits per a transportar un nombre de persones superior al de places autoritzades del vehicle.

3r. Quan qualsevol dels viatgers es trobi en estat de manifesta embriaguesa o intoxicat per estupefaents, excepte en els casos de perill greu i imminent per a la seva vida o integritat física.

4t. Quan siguin requerits per a prestar el servei per vies o camins intransitables que ofereixin perill per a la seguretat dels viatgers i el conductor o del vehicle.

5è. Quan l'abillament dels viatgers, o els embalums, equipatges o animals que portin amb si, puguin deteriorar o causar danys a l'interior del vehicle. S'exceptua d'aquesta possibilitat el supòsit en què el sol·licitant del servei tingui deficiència visual i vagi acompanyat d'un gos-guia.

2. En tot cas, els conductors observaran amb el públic un comportament correcte i a requeriment de l'usuari hauran de justificar la negativa davant un Agent de l'Autoritat.

Article 55.- Els vehicles adaptats per al transport de minusvàlids, quan siguin requerits per aquests per a prestar un servei, tindran preferència sobre els altres, encara quan no li correspongui per ordre de torn en la parada o zona d'estacionament, tant si el servei especial és requerit personalment al conductor o mitjançant el servei de ràdio-taxi.

Si es troba en la parada o zona d'estacionament més d'un vehicle auto-taxi adaptat per a minusvàlids, prestarà el servei aquell que es trobi en situació de preferència conforme al rigorós ordre de col·locació o estacionament o, en el seu cas, el que es trobi més pròxim al lloc en el qual hagi de prestar-se el servei.

Article 56.- La totalitat dels conductors dels vehicles d'auto-taxi, durant la temporada alta o època estival que es comptarà, a aquest efecte, des del dia 1r de maig al dia 30 d'octubre, de cada any, hauran de realitzar, com a mínim, una jornada de treball diària en el municipi de Santa Eulària des Riu.

Article 57.- Els conductors dels vehicles regulats en la present Ordenança estaran obligats a proporcionar al client canvi de moneda fins a la quantitat de 50 €.

Article 58.- Servei Nocturn.

A fi de garantir el servei nocturn, s'establirà un servei de guàrdia a realitzar en la següent forma:

1. Tots i cadascun dels titulars de les llicències participaran en el torn de guàrdies, a fi de garantir el servei nocturn.

2. Cada dia es designarà un o més vehicles per a la prestació del servei.

3. Així mateix, es designarà un vehicle de reserva que haurà de trobar-se localitzable en el domicili del conductor, a fi de complir el servei si per alguna causa fos necessari.

Per la prestació d'aquest servei de guàrdia l'Ajuntament no abonarà cap quantitat ja que la prestació del servei públic citat ha de garantir-se als usuaris pels posseïdors de llicències municipals d'auto-taxis.

Secció tercera.- Dels vehicles

Article 59. Documentació en els vehicles.

1. Durant la realització dels serveis regulats en la present Ordenança hauran de portar-se a bord del vehicle els següents documents:

a. Referents al vehicle:

La llicència d'auto-taxis referida al vehicle.

El permís de circulació del vehicle

Placa amb el número de llicència municipal, indicació del nombre màxim de places i matrícula del vehicle.

La pòlissa de l'assegurança del vehicle

b. Referents al conductor:

El permís municipal per a exercir la professió de conductor, del conductor del vehicle.

El permís de conduir del conductor del vehicle

c. Referents al servei:

Fulles de reclamacions segons model oficial aprovat.

Un exemplar de la present Ordenança.

Direccions i emplaçaments d'hospitals, centres d'assistència primària, comissaries i retén de policia, bombers i altres serveis d'urgència.

Pla i llista de carrers del municipi de Santa Eulalia així com de la resta dels municipis de l'illa.

Talonaris rebut.

Un exemplar oficial de la tarifa vigent, en lloc visible per a l'usuari.

Article 60.- Els vehicles destinats al servei d'auto-taxi hauran de trobar-se en perfecte estat de conservació i neteja, tant pel que fa a l'interior com a l'exterior.

Article 61.- L'Ajuntament, a través del personal comissionat a aquest efecte, comprovarà periòdicament el compliment de l'exposat en el present capítol, a través de l'examen dels llibres de registre existent en la base del radio-taxi.

 

 

​​​​​​​CAPÍTOL VI ​​​​​​​RÈGIM DISCIPLINARI

Article 62.- Els titulars dels serveis regulats per la present Ordenança estaran subjectes a responsabilitat administrativa per les accions o omissions comeses en l'acompliment de les seves funcions.

Article 63.- En tot moment i per qualsevol Agent de la Policia Local es vigilarà l'exacte compliment de quant es prescriu en la present Ordenança, donant compte a l'Alcalde o Regidor Delegat de quantes infraccions s'apreciessin. De les infraccions serà responsable el conductor de les seves pròpies i de les altres, el titular de la llicència municipal.

Article 64.- Amb independència de les causes d'extinció o revocació de la llicència establertes en la present Ordenança i de caducitat i anul·lació d'aquesta, les infraccions que es cometin pels titulars de llicències i els seus conductors assalariats es classificaran, de conformitat amb el que es preveu en la present Ordenança, en faltes lleus, greus i molt greus, sent sancionades per l'òrgan competent i sense perjudici de passar el tant de culpa als Tribunals de Justícia o autoritats competents.

A més de les infraccions a què es refereix el punt anterior i que es regulen en aquest Capítol, constituiran infraccions els fets i omissions tipificats en la Llei 16/1997 de 30 de juliol i el seu Reglament, aprovat per Reial decret 1211/1990 de 28 de setembre, altres normes de l'Estat i/o Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les quals seran sancionades de conformitat amb les normes esmentades.

Article 65.-

Tindran la consideració de faltes lleus les següents:

a) Descuit de la higiene personal.

b) Descuit en la neteja interior i exterior del vehicle.

c) Retard o absència injustificada en la parada en les hores assenyalades, així com la retirada del vehicle de la mateixa abans de l'hora establerta.

d) No portar el pilot de lliure.

e) No respectar les normes d'organització establertes per l'Ajuntament en relació a la gestió del radiotelèfon.

f) No tenir canvi de 50 €

g) Baixar la bandera abans que l'usuari indiqui el punt de destí.

h) No tenir il·luminat l'aparell del taxímetre.

i) No tenir la documentació requerida en la present Ordenança.

j) Totes aquelles faltes que suposin vulneració directa de les normes legals o establertes en la present Ordenança aplicables en cada cas, que no figurin expressament recollides i tipificades en els dos punts següents.

k) El tracte desconsiderat i l'ús de paraules i/o gestos grollers i amenaça dirigits als usuaris, vianants o conductors d'altres vehicles.

l) No presentar-se als serveis de guàrdia establerts per l'Ajuntament o pel Ple de l'Associació d'autònoms del taxi de Santa Eulària des Riu.

m) Situar els vehicles en llocs diferents de les parades determinades, tret que es trobessin fora de servei, i en aquest cas el pilot verd de “lliure” haurà d'estar apagat.

Article 66.-

Tindran la consideració de faltes greus:

a) Posar en servei el vehicle no estant en bones condicions de funcionament.

b) No assistir a les parades durant una setmana, sense causa justificada, havent-hi necessitat de servei.

c) Incompliment de les normes establertes en la present ordenança sobre recollida de viatgers.

d) La manca o no adequat funcionament del taxímetre.

e) La instal·lació de sistemes de comunicació no autoritzats per l'Ajuntament

f) La col·locació de qualsevol element o dispositiu a l'interior o exterior del vehicle que no hagi estat autoritzat per l'Ajuntament, particularment publicitat i antenes que no siguin del propi aparell de ràdio o de l'equip de GPS autoritzat per l'ajuntament.

g) No respectar els punts de parada prevists així com l'incompliment del que s'estableix en l'article 48 sobre règim de recollida de passatgers.

h) Conduir el vehicle tenint el permís municipal caducat.

i) La negativa a lliurar el rebut de l'import cobrat a l'usuari.

j) La negativa o resistència a efectuar un servei, excepte causa justificada.

k) Prendre viatgers en un número superior a les places autoritzada per a cada vehicle.

l) Cometre quatre faltes lleus en un període de dos mesos o deu en el d'un any.

m) Portar el taxímetre sense els precintes de garantia.

n) Qualsevol altra infracció no inclosa en els apartats anteriors i que les normes reguladores en matèria de transports qualifiquin com a greus, d'acord amb els principis del règim sancionador establert en el capítol primer del títol V de la LOTT i el capítol primer del Títol VI del Reglament de l'esmentada Llei.

Article 67.-

Tindran la consideració de faltes molt greus:

a) La realització del servei mancant de la preceptiva llicència atorgada per l'Ajuntament de Santa Eulalia, o en els casos de revocació o suspensió temporal de la mateixa o del permís de conductor.

b) La prestació de serveis en condicions que puguin afectar la seguretat de les persones per comportar perill greu i directe per a aquestes.

c) Prestar servei en evident estat d'embriaguesa o en qualsevol altre estat físic o psíquic que impedeixi el degut exercici de la seva activitat.

d) La negativa o obstrucció a l'actuació dels serveis d'inspecció de l'òrgan municipal competent o agents de l'autoritat, així com la desobediència a les ordres donades per aquells fent ús de les facultats que tinguin conferides i injuriar-los.

e) Provocar o causar un accident i donar-se a la fugida.

f) Negar-se a prestar auxili a ferits o accidentats.

g) La desobediència a les ordres municipals o la resistència a les instruccions dels Agents de la Policia Local.

h) La reincidència i manifesta desobediència a les ordres de l'Alcaldia en relació amb els serveis objecte de la present Ordenança.

i) La negativa, no justificada, a prestar serveis extraordinaris, especials o d'urgència.

j) La utilització de llicències expedides a nom d'altres persones. Seran responsables tant els que utilitzin llicències alienes com les persones al nom de les quals estiguin aquestes, tret que demostrin que la seva utilització s'ha fet sense el seu consentiment.

k) Abandonar al viatger sense efectuar el servei per al qual fos requerit o negar-se a prestar-lo sense causa justificada.

l) Cometre quatre faltes greus en el període d'un any.

m) Confiar la conducció del vehicle a persona no autoritzada o que no compleixi els requisits establerts en la present Ordenança o conduir-ho en aquestes mateixes condicions.

n) La realització de serveis i/o activitats de transport, amb mitjans propis o similars, diferents als expressament autoritzats per les autoritats corresponents.

o) La percepció de preus superiors o inferiors als autoritzats en les tarifes vigents.

p) Retenir qualsevol objecte abandonat en el vehicle sense donar compte d'això a l'autoritat competent dins de les 72 hores següents.

q) La comissió de delictes qualificats pel Codi Penal com a dolosos, amb ocasió o motiu de l'exercici de la professió a què fa referència aquesta Ordenança.

r) L'incompliment dels torns de guàrdia nocturns i de descans setmanal que siguin fixats o simular qualsevol causa per a sostreure's d'aquesta obligació.

s) El frau o manipulació intencionada del taxímetre que motivi la no obtenció del rebut, en el seu cas, o la falta de veracitat en les dades que repercuteixin en la tarifa aplicable.

t) Utilitzar les instal·lacions de comunicació per a una activitat il·lícita, immoral o contrària a l'ordre públic.

u) Negar-se a lliurar la targeta d'identificació de conductor d'auto-taxi en els casos de rescissió de la relació laboral o no dipositar-la a l'Ajuntament quan hagi estat retirada.

Article 68.-

Les sancions amb què poden castigar-se les faltes relacionades en els articles anteriors seran les següents:

a. Per a les faltes lleus:

1. Amonestació

2. Multa fins a 200 euros.

3. Suspensió de la llicència o del permís local de conductor fins a 15 dies.

b. Per a les faltes greus:

1. Multa de 201 euros fins a 1. 500 euros.

2. suspensió de la llicència o permís local de conductor de 16 dies a sis mesos.

c. Per a les faltes molt greus:

1. Multa de 1.501 euros a 4.000 euros.

2. Suspensió de la llicència o del permís local de conductor des de sis mesos i un dia fins a un any.

3. Retirada definitiva de la llicència o del permís local de conductor.

Article 69.-

1. Per a la determinació de la quantia de la sanció a imposar així com de la durada de la suspensió, dins dels límits establerts en l'article anterior, es tindrà en compte la intencionalitat, el mal causat i el benefici que hagués obtingut l'infractor, en el seu cas, així com el nombre de sancions que li haguessin estat imposades en els últims dos anys.

Article 70.-

1. Les infraccions lleus prescriuran als sis mesos d'haver-se comès; les greus als dos anys i les molt greus als tres anys.

2.- Interromprà la prescripció la iniciació, amb coneixement de l'interessat, del procediment sancionador.

Article 71.- El procediment sancionador serà l'establert en el Reglament de Procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora, aprovat per Reial decret 1398/1993 de 4 d'agost.

DISPOSICIONS FINALS

Primera.- En tot allò no previst en la present Ordenança serà aplicable el que es disposa en el R.D. 763/1979 de 10 de març, Llei 16/1987 de 30 de juliol, RD 1211/1990 de 28 de setembre, Ordre del Conseller de Foment de 27 de febrer de 1997, Ordre de la Consellera d'Obres Públiques, Habitatge i Transport de 14 de maig de 2004, i altra legislació d'aplicació.

Segona.- Aquesta Ordenança entrarà en vigor una vegada hagi estat publicada íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Tercera.- Queda derogada l'Ordenança Reguladora dels Serveis urbans i interurbans de transports en automòbils lleugers aprovada pel Ple de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu el 25 de setembre de 1990.

 

Santa Eulària des Riu, en el dia de la signatura electrònica (19 d'agost de 2021)

L'alcaldessa Mª del Carmen Ferrer Torres​​​​​​​