Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 331672
Acord d’aprovació definitiva amb prescripcions de la modificació puntual núm. 4 de les Normes Subsidiàries del terme municipal d’Artà, relativa a l’admissió de l’ús funerari en el polígon industrial

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme, en sessió de dia 30 de juliol de 2021, ha pres l'acord següent:

«Atès l'expedient relatiu a la modificació puntual núm. 4 de les Normes Subsidiàries del terme municipal d'Artà, relativa a l'admissió de l'ús funerari en el polígon industrial, en el tràmit previst en l'article 55.7 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, i en l'article 164 del Reglament general de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl per a l'illa de Mallorca, i d'acord amb el dictamen de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme, aquesta Comissió Insular acorda aprovar definitivament la modificació puntual esmentada, tot subjectant-la a les següents prescripcions:

1. No es podrà ocupar, ni tan sols temporalment, l'espai delimitat com a jaciment arqueològic.

2. Els establiments de servei funerari que s'estableixin a l'àrea AR-IND-1F seran només els indicats a la modificació puntual número 4 de les Normes Subsidiàries d'Artà: tanatoris i crematoris. Estaran obligats a complir el Decret 11/2018, de 27 d'abril, pel qual es regula l'exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears.

Així mateix, es recomana:

  • Adoptar mesures correctores de la implantació de l'ús funerari per a garantir les condicions d'aïllament o privacitat adequades.

  • Seguir els criteris d'ubicació establerts a la “Guía del Consenso sobre Sanidad Mortuoria” del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

  • Obtenir informe favorable del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de qualsevol projecte (i no tan sols dels que són objecte de la present modificació) que s'ubiqui a la zona AR-IND-1 que es superposa amb el BIC Es pujols Grans.

Per altra banda, es recorda que:

  • D'acord amb la Llei 34/2007, de 15 de novembre, de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera, els crematoris constitueixen una activitat potencialment contaminant de l'atmosfera (APCA) de tipus B i amb el codi 09 09 01 00. Aquestes activitats del tipus B requereixen una autorització administrativa de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic i, entre altres coses, han de respectar els valors límit d'emissió establerts, disposar de registre en continu de temperatura a l'interior de la cambra de combustió, realitzar controls de les seves emissions, aplicar les millors tècniques disponibles i complir els requisits tècnics que li siguin d'aplicació conforme estableix la normativa.

Els projectes de crematoris que se'n derivin d'aquesta modificació ubicats en el perímetre de restriccions màximes (10-250 mm) dels pous de proveïment urbà necessiten l'informe favorable de l'Administració Hidràulica.»

Així mateix es fan públiques les normes urbanístiques:

Normativa

Article 77

Usos d'equipament comunitari

1. Socio cultural: comprèn les activitats culturals, recreatives i de relació social, les que tenen relació amb la creació personal i l'artística, i les de caràcter religiós. S'hi inclouen per tant, cases de cultura, centres socials, biblioteques, sales d'art i d'exposició, etc., així com també les esglésies, temples, capelles, centres parroquials, convents i similars.

2. Docent: les activitats que formen aquest ús són les que es destinen a la formació humana i intel·lectual de les persones en els diferents nivells. S'hi inclouen, per exemple, els centres d'educació infantil, de primària i de secundària, de batxillerat, de formació professional, d'ensenyança universitària, d'educació especial, d'educació per a adults, les acadèmies, els tallers ocupacionals, les escoles d'educació musical i conservatoris, les escoles d'arts i oficis, els centres d'investigació científica i tècnica vinculats a la docència, etc.

3. Assistència social: comprèn les activitats destinades a la cobertura de les necessitats socials de la població i que en general no estan incloses en altres usos.

Inclou també l'allotjament assistit, amb tots els serveis complementaris necessaris per a fer-hi estades llargues o permanents. S'especialitzen segons el col·lectiu a qui van dirigits: gent gran, estudiants, etc.

4. Administratiu institucional: comprèn els centres o edificis destinats a l'administració pública exclusivament per a desenvolupar-hi les funcions i serveis de les seves competències. S'hi inclouen, per exemple, les seus de l'Ajuntament, les delegacions de l'Administració autonòmica o estatal, etc.

5. Esportiu: les activitats que formen part d'aquest ús són les que s'adrecen a la pràctica, l'ensenyança d'especialitats esportives o de cultura física. S'hi poden incloure, per exemple, les instal·lacions esportives a l'aire lliure i les cobertes, gimnasos, poliesportius, etc.

6. Seguretat: aquest ús es correspon a les activitats de servei públic que fan cossos i institucions de l'administració i que s'adrecen a la defensa de l'Estat, a la preservació de l'ordre públic, a la protecció dels individus o dels béns i les activitats que es desprenen de les anteriors. S'hi inclouen, per exemple, les casernes de l'exèrcit o de les forces de seguretat locals, autonòmiques i estatals, les comissaries, les instal·lacions militars, protecció civil, bombers, etc.

7. Sanitari: el formen les activitats d'ús públic o col·lectiu que es destinen a l'orientació, la prevenció, la informació, l'administració i la prestació de serveis metges o quirúrgics i hospitalaris. No s'hi inclouen els serveis mèdics que es presten en despatxos professionals, fora dels centres sanitaris, els quals es consideren de la mateixa manera que la resta d'activitats professionals. Dins l'ús sanitari, s'han d'incloure, per exemple, els hospitals, les clíniques, les residències de persones malaltes, els ambulatoris, els dispensaris, els centres de salut d'atenció primària i preventiva, els PAC, els consultoris psiquiàtrics, els laboratoris relacionats amb l'activitat sanitària i, en general, qualsevol tipus de centre d'assistència sanitària.

8. Recreatiu i espectacles: aquest ús es relaciona amb les activitats vinculades amb l'oci, la vida de relació, el temps lliure i l'esbarjo en general, i amb les similars que no s'inclouen en altres usos.

Aquestes activitats es relacionen en l'annex del Reglament general de policia i espectacles públics i activitats recreatives, com, per exemple, les sales de cinema, els teatres, els cafè concerts, les sales de concerts, les sales de jocs, els casinos, els parcs d'atraccions, aquàtics, els jardins botànics, els aquaris, les places de toros, els circs, les discoteques, les sales de ball, etc.

9. Funerari: comprèn els serveis que es duen a terme des que es produeix la mort fins a la destinació final, així com els serveis relacionats amb l'exhumació, això és cementiris, tanatoris, crematoris i trasllats.

Aquestes activitats es relacionen en el Decret 11/2018, de 27 d'abril, pel qual es regula l'exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears.

10. Proveïment: comprèn aquelles activitats ordenades o regulades per una administració pública consistents en el proveïment d'aliments o productes de primera necessitat i destinats a la generalitat de la població. S'inclouen especialment els mercats municipals.

Article 110

Equipament comunitari funerari

Comprèn aquells terrenys que es destinen als serveis funeraris, entesos com aquells que es duen a terme des que es produeix la mort fins a la destinació final, així com els serveis relacionats amb l'exhumació.

Per a la implantació de les instal·lacions funeràries (cementiris, tanatoris i crematoris) s'estarà al que es disposa en el Decret 11/2018, de 27 d'abril, pel qual es regula l'exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears, o la normativa que la substitueixi.

Art. 156bis.

Artà Industrial 1F (AR-IND-1F)

1. Definició i àmbit

S'anomena Artà Industrial 1 a aquella zona situada en el Polígon Industrial Es Pujols, a la carretera d'Artà a Canyamel, que presenta una tipologia edificatòria aïllada.

El seu àmbit queda delimitat als plànols d'ordenació.

2. Tipologia edificatòria

Correspon a una ordenació segons regulació de parcel·la, amb edificació aïllada.

3. Condicions dels solars

Paràmetres de parcel·lació

Paràmetres

 

 

Observacions

Superfície mínima

 

1.000 m2

 

Dimensió mínima de parcel·la

 

Façana

20 m

 

 

profunditat

40 m

 

Longitud màxima de façana per agrupacions de parcel·les

 

--

 

4. Condicions de l'edificació

Paràmetres de l'edificació

Paràmetres

 

 

Observacions

Tipologia edificatòria

 

Aïllada

 

Superfície màxima d'ocupació

 

60%

 

Profunditat màxima edificable

 

--

 

Edificabilitat màxima

sobre terreny

1,25 m2/m2

 

 

 

sota terreny

0,60 m2/m2

 

 

superfície màxima per edifici

--

 

Altura

 

reguladora

11,00 m

Les instal·lacions auxiliars podran superar puntualment aquestes altures sempre que es justifiqui degudament en funció de les pròpies necessitats.

 

total

12,50 m

 

 

número plantes

PB+1PP 2 plantes

 

Distància mínima

a front

10 m

 

 

a laterals

5 m

 

 

a fons

5 m

 

 

entre edificis

5 m

 

Superfície mínima de parcel·la enjardinada

 

8%

Equival al 20% del sòl de la parcel·la no ocupat per l'edificació (Norma 42.4 del PTM).

Índex d'intensitat d'ús

residencial

--

 

 

turístic

--

 

Núm. Mínim de places d'aparcament privat

 

1/100 m2 útils o fracció per qualsevol ús

Les empreses podran agrupar-se per crear aparcaments col·lectius de vehicles.

5. Regulació d'usos

Condicions d'usos

Usos

 

Admès

Prohibit

Observacions

Residencial

Habitatge unifamiliar

P

Només s'admet un habitatge annex a l'activitat principal.

 

Habitatge plurifamiliar

P

 

Sector secundari

Indústria

A

Es denegarà la llicència d'instal·lació de les activitats nocives, insalubres o perilloses que el seu índex i grau d'intensitat sigui 5 d'acord amb l'Annex II del Decret 18/1996, de 8 de febrer, mitjançant s'aprovà el Reglament d'activitats classificades, o a l'índex que correspongui a la normativa que el pugui substituir.

 

Magatzem

A

 

Sector terciari

Comercial

A

Restringit exclusivament a la venda de productes elaborats o manufacturats a la pròpia indústria en una superfície màxima del 30% respecte la superfície edificada, o que es tracti d'establiments que siguin concessionaris de venda de vehicles, embarcacions, maquinària agrícola o industrial, o accessoris sempre que també s'hi ubiqui un taller relacionat amb l'objecte de venda i que ocupi com a mínim un 50% de la superfície edificada.

 

Oficines i serveis

A

 

 

Allotjament turístic

P

 

 

Restauració

P

 

Equipament comunitari

Sociocultural

P

Equipament comunitari

 

Docent

P

 

 

Assistència social

P

 

 

Administratiu institucional

A

 

 

Esportiu

P

 

 

Seguretat

A

 

 

Sanitari

P

 

 

Recreatiu i espectacles

P

 

 

Funerari

A

Restringit a tanatoris i crematoris, sempre que ocupin l'edifici sencer i compleixin la resta de condicions de la normativa sectorial en matèria de policia mortuòria.

 

Proveïment

A

 

Comunicacions i infraestructures

Xarxa viària

A

 

 

Instal·lacions i serveis

A

 

 

Transports

A

 

 

Comunicacions i telecomunicacions

A

 

 

Aparcament de vehicles

A

 

 

Estacions de servei

A

 

Espais lliures

Espai lliure públic

A

 

 

Espai lliure privat

A

 

6. Edificacions auxiliars

Els dipòsits elevats, torres de refrigeració o destil·lació, xemeneies, sils, ciclons i altres construccions auxiliars necessàries pel correcte funcionament de les indústries tendran una alçada màxima lliure en funció de les necessitats, degudament justificades, de cada indústria, instal·lació o edificació.

Es permetrà la construcció d'un cos auxiliar destinat a ubicar-hi els fems dins la zona de reculada i situat a una distància inferior de 3,00 m. de l'alineació de la façana. La superfície màxima construïda d'aquest cos serà de 4,00 m2 i l'alçada total màxima de 2,40 m.

Tota edificació auxiliar no computarà als efectes d'ocupació ni edificabilitat. S'ha d'autoritzar mitjançant llicència.

La publicació d'aquest acord es fa a reserva de l'aprovació de l'acta.

Contra aquest acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del present acord. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

 

Palma, 30 de juliol de 2021

El secretari Jaume Munar Fullana