Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 313068
Extracte de la convocatòria de tres línies de subvencions en matèria de prevenció, reutilització i reciclatge de residus per a l’any 2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Identificador BDNS núm. 576511

De conformitat amb l'establert en els articles 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i 4.1 de la Resolució de 10 de desembre de 2015, de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per la qual es regula el procés de registre i publicació de convocatòries de subvencions i ajudes en el Sistema Nacional de Publicitat de Subvencions (BOE núm. 299, de 15 de desembre de 2015), es publica l'extracte de la convocatòria de tres línies de subvencions en matèria de prevenció, reutilització i reciclatge de residus per a l'any 2021.

Primer.- Justificació

En matèria de residus domèstics, la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, al seu article 8 estableix la jerarquia de residus, en la qual la prevenció, la reutilització i el reciclatge ocupen els tres primers llocs. A l'article 12.5 disposa que les entitats locals poden gestionar en matèria de prevenció de residus. A la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, s'estableixen com a objectius prioritaris la prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i el reciclatge. Per la seua part el PDSPIGRE a l'article 6.3.d) atribueix al Consell Insular d'Eivissa l'activitat de foment de les activitats públiques i privades de prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i recollida separada de residus en l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa.

A més, la Llei 8/2019, de 19 de febrer, fixa uns objectius de reciclatge i uns límits de disposició en abocador del total de residus domèstics que encara no han estat assolits.

Així, es desprèn la necessitat de fomentar, des de l'administració, la prevenció, reutilització, la preparació per a la reutilització i el reciclatge dels residus.

La recent posada en funcionament de la planta de triatge i tractament de l'illa d'Eivissa, on es duen a terme processos de selecció i tractament de residus, i la implantació de la recollida de la fracció orgànica, tot i suposar un pas endavant important en la gestió dels residus urbans a l'illa d'Eivissa, han d'anar acompanyats d'actuacions específiques de prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i reciclatge, a la fi d'assolir els objectius fixats per la llei.

Des del Departament de Gestió Ambiental del Consell Insular d'Eivissa (CIE en endavant), es vol premiar la promoció de projectes enfocats en la prevenció, la reutilització, la preparació per a la reutilització i el reciclatge dels residus per part de diversos agents socials, com són les entitats sense ànim de lucre i els ajuntaments.

Segon.- Objecte i beneficiaris

La finalitat principal d'aquesta subvenció és fomentar la prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i el reciclatge de residus domèstics a l'illa d'Eivissa, especialment de la matèria orgànica, i, per tant, contribuir a assolir una gestió més sostenible i un estalvi de recursos naturals i, al mateix temps, donar compliment als objectius establerts a la normativa vigent.

Així mateix tenint en compte que l'any 2021 s'ha posat en funcionament la Planta de triatge de residus i tractament de la matèria orgànica per la qual cosa els ajuntaments han d'implantar de forma efectiva la recollida separada de matèria orgànica en els seus respectius termes municipals, és voluntat del Consell Insular d'Eivissa destinar una línia concreta de subvencions per tal de fomentar i incentivar la posada en marxa de la recollida separada de la matèria orgànica.

Aquesta convocatòria conté tres línies d'ajudes:

a) Ajudes dirigides a entitats sense ànim de lucre

L'objecte d'aquesta línia d'ajudes és fomentar la implantació de projectes de prevenció, reutilització i reciclatge de residus domèstics a l'illa d'Eivissa que incloguin actuacions en els següents àmbits:

- Dependències pròpies.

 

 

​​​​​​​- Projectes dirigits a la ciutadania.

Seran subvencionables el personal propi o aliè, el material (inclosos béns inventariables) i altres despeses necessàries per a la realització de les actuacions de prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i/o de reciclatge projectades, incloses les campanyes de difusió i d'informació del projecte de prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització i/o reciclatge.

Poden concórrer a aquesta línia les entitats i associacions sense ànim de lucre de l'illa d'Eivissa que vulguin dur a terme un projecte de prevenció, preparació per a la reutilització, reutilització i/o reciclatge de residus. Poden ser associacions ecologistes, associacions de vesins, comunitats de propietaris, associacions de mares i pares d'alumnes, etc.

b) Ajudes per projectes a ajuntaments de l'illa d'Eivissa

L'objecte d'aquesta línia és el foment i la promoció de la recollida selectiva dels residus en totes les seues fases i per a tots els fluxos de residus generats a l'illa d'Eivissa susceptibles de ser recollits selectivament, i al mateix temps, complir amb els objectius establerts a la normativa vigent. Especialment, s'inclouen a l'objecte les actuacions encaminades a millorar la gestió i informar sobre la correcta gestió de la fracció orgànica dels residus i que no estiguin incloses dins l'objecte de subvenció de la línia c) per al foment de la recollida de matèria orgànica adreçada a ajuntaments.

Els objectius específics són el foment i la promoció dels esforços que els consistoris de l'illa d'Eivissa dediquen a la recollida selectiva, així com la disminució en la fracció rebuig, de la proporció de residus que disposen d'un sistema de recollida selectiva.

Seran subvencionables el personal aliè, el material (únicament béns no inventariables) i altres despeses necessàries per a la realització de les actuacions de prevenció, preparació per a la reutilització, reutilització i/o de reciclatge projectades, incloses les campanyes de difusió i d'informació del projecte de prevenció, preparació per a la reutilització, reutilització i/o reciclatge.

Podran sol·licitar aquesta ajuda tots els ajuntaments de l'illa d'Eivissa.

c) Ajuts als ajuntaments per al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica

L'objecte d'aquesta línia és el foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica (FORM) dels residus municipals, als municipis de l'illa d'Eivissa.

Es subvencionaran la quantitat real de tones de FORM recollida per cada municipi i gestionats a l'Àrea Ambiental de Ca Na Putxa.

Tercer.- Dotació econòmica

a) Ajudes dirigides a entitats sense ànim de lucre

La quantitat màxima que es destina a la present convocatòria és de 70.000 € (setanta mil euros) distribuïda en aportacions per a despesa corrent amb càrrec a l'aplicació pressupostària 1700 4890000 (40.000 €) i aportacions per a béns inventariables amb càrrec a l'aplicació pressupostària 1700 77000 (30.000 €). En cas que no s'esgoti la quantitat consignada en una de aplicacions pressupostàries, l'import romanent pot transferir-se a l'altra aplicació.

En qualsevol cas l'import màxim a obtenir per cada beneficiari és de 6.000 € per a despesa corrent i 4.000 € per a béns inventariables.

b) Ajudes dirigides a ajuntaments de l'illa d'Eivissa

La quantitat màxima que es destina a la present convocatòria és de 200.000 € ( dos cent mil euros) amb càrrec a l'aplicació pressupostària 1700 46200. La quantia màxima a la qual podrà aspirar cada ajuntament és 40.000 €.

c) Ajuts als ajuntaments per al foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica

La quantitat màxima que es destina a la present convocatòria és de 150.000 € (cent cinquanta mil euros) amb càrrec a l'aplicació pressupostària 1700 46200.

Els ajuts consistiran en la concessió de 50 € per cada tona de FORM recollida en el període comprés entre l'1 d'abril i el 30 de setembre de 2021, ambdós inclosos.

No es determina una quantia màxima a la qual podrà aspirar cada ajuntament. En el cas que la quantitat total de tones de FORM recollides entre tots els municipis de l'illa dintre del període establert, superi les 3.000 t de FORM, no s'aplicarà la quantitat fixa de 50 €/tona, en aquest cas l'import total previst per a la convocatòria (150.000 €) es distribuirà de forma proporcional segons la quantitat de FORM recollida per cada ajuntament sol·licitant.

Per determinar l'import de la subvenció a atorgar a cada ajuntament, el CIE comprovarà d'ofici, la quantitat de tones de FORM recollides en el període establert, requerint les dades a la concessionària del servei (UTE GIREF) per realitzar el càlcul de la subvenció a atorgar.

 

​​​​​​​Quart.- Termini de presentació de sol·licituds

S'estableix un termini de presentació de 10 dies hàbils a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquest extracte de la convocatòria al BOIB (Butlletí Oficial de les Illes Balears).

 

Eivissa, en el dia de la signatura electrònica (22 de juliol de 2021)

La cap de secció de Medi Ambient

Belén Planells Tur