Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 311838
Departament d'Interior-Decret aprovació Pla Regulació Específic ocupació P/ Mercadal-P/ Quartera-C/ Pes del Formatge

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Batle per Decret núm. 202112839, de 9 de juliol de 2021, ha resolt:

“La plaça Mercadal, la plaça Quartera i el carrer Pes del Formatge configuren en conjunt un espai singular de la ciutat de Palma, ubicat al cor del barri de Sa Gerreria.

Mitjançant Acord del Ple de l'Ajuntament de Palma de data 31 de gener de 2013 es va establir “Declarar una part de la zona de Sa Gerreria com a Zona de Protecció Acústica Especial d'acord amb la Secció 5a de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears, així com l'article 24.2 del Reial Decret 1367/2007. En concret, l'àmbit delimitat pel pla 25 de la Gerència d'Urbanisme inclou els carrer que a continuació es relacionen:

Carrer Sindicat (núm. 2, 4, 6, 8).

Plaça Salvador Coll (núm. 1,4,5,6,7,8,9,10,11,12)

Carrer Corderia (íntegrament)

Carrer Galera (íntegrament)

Carrer Miracle (íntegrament)

Carrer Forn (íntegrament)

Carrer Hostals (del núm. 1 al 22,23,25)

Carrer de Can Espanyol (núm. 4,5)

Carrer Ca la Seu (íntegrament)

Carrer Can Arboç (íntegrament)

Carrer Pes del Formatge (íntegrament)

Carrer Llotgeta (núm. 6,8,10,12,14)

Plaça Quartera (íntegrament)

Carrer Forn de la Creu (íntegrament)

Carrer Can Poquet (íntegrament)

Carrer Samarità (núm. 8,10,14,11,13,15,17)

Carrer Pes de la Farina (íntegrament)

Carrer Can Gotleu (íntegrament)

Carrer Esparteria (íntegrament)

Plaça Mercadal (íntegrament)

Atés que a l'ordenança municipal reguladora del renou i les vibracions (BOIB 4 de 09/01/2014), al seu article 7, es considera l'inici del període de temps nocturn a les 23.00 hores.

El renou és una de les principals causes de preocupació ciutadana, ja que incideix en la qualitat de vida de les persones i, a més, pot provocar efectes nocius en la salut i en el comportament , tant individual com social. I encara que el renou del tràfic és el mes significatiu des de el punt de vista del medi ambient, el mes denunciat és el renou de l'oci nocturn.

Segons reiterades sentencies dels tribunals de justícia, tant espanyols com europeus, la contaminació del medi ambient pot afectar al benestar i al gaudiment de la pròpia llar de manera que repercuteixi en la vida privada i familiar i les autoritats estan obligades a adoptar mesures oportunes per assegurar aquests drets. I l'exposició continuada a uns nivells intensos de renou pot suposar una vulneració del dret a la integritat física i moral.

Encara ara continua sent una zona amb gran volum d'ocupació de via pública, amb concentració d'activitat en horari nocturn que provoca problemes de convivència entre sector privat i el dret del descans del veïns. Aquesta concentració demostra que la declaració de la zona com a Zona de Protecció Acústica Especial no ha estat una eina suficient per protegir el dret al descans per la qual cosa es fa necessari la redacció d'un Pla de Regulació Específic que restringeixi els metres de via pública susceptibles de ser ocupables amb taules i cadires i per part dels diferents establiments de restauració.

 

​​​​​​​En el Ple de 27 de maig de 2021 es va aprovar la conversió a zona per a vianants del carrer Pes del Formatge, el qual uneix la plaça Quartera amb el carrer de sa Llotgeta i el carrer de l'Hostal de l'Estel. En el tràmit d'exposició pública del projecte de conversió a carrer per a vianants les distintes associacions de veïns i veïns a títol particular varen manifestar la seva preocupació que aquesta conversió en zona per a vianants provoqués un augment del nivells d'ocupació de la via així com el possible increment de nous establiments de restauració i oci, especialment nocturn.

Amb aquest Pla d'Ordenació Especial s'aplica, un criteri restrictiu; augmenta la distància entre zones assenyalades com a ocupables per tal d'evitar la concentració de taules, persones i renou que es i d'aquesta manera es vol garantir l'equilibri entre l'ús quasi privatiu de l'espai públic i el dret al descans.

En aquesta línea es configura aquest Pla de regulació específica formada per quatre zones ocupables: dos a la Plaça Quartera, una al carrer Pes del Formatge i una altra a la Plaça Mercadal. Sempre amb una separació entre les zones i amb una limitació de la superfície màxima ocupable.

L'Ajuntament en Ple en la sessió de 26 de juliol de 2018 va aprovar definitivament l'Ordenança municipal d'Ocupació de la via Pública, publicada al BOIB. núm. 109 de 4 de setembre de 2018.

La Disposició Addicional primera de la OVP preveu la possibilitat de realitzar regulacions específiques en quant a les autoritzacions per a ocupar la via pública en zones de naturalesa singular de la Ciutat, sempre amb criteris restrictius i en defensa dels interessos generals sobre els particulars.

És obligació d'aquest equip de govern dotar les eines jurídiques adients per evitar una ocupació desmesurada i no homogènia de l'espai públic, fitxant els criteris per a delimitar els espais concrets en el que es puguin ubicar les instal·lacions temporals de terrasses i que han de regir l'atorgament de les llicències a la Plaça Mercadal, Plaça Quartera i al carrer del Pes del Formatge.

Per tot això, és objecte del present Decret regular els criteris per a fixar i delimitar els espais concrets en el que es puguin ubicar les instal·lacions temporals de terrasses i que han de regir l'atorgament de les llicències a la Plaça Mercadal, Plaça Quartera i carrer del Pes del Formatge per l'exposat, i es considera adient l'adopció del present

DECRET

1. Regular la superfície d'ocupació màxima, l'espai ocupable i les condiciones d'atorgament de les llicències per a les ocupacions amb taules i cadires per extensió d'activitat de la plaça Mercadal, plaça Quartera i carrer del Pes del Formatge, de conformitat i en aplicació de la Disposició addicional primera de l' Ordenança municipal d'ocupació de la via pública aprovada pel Ple de l'Ajuntament el 26.07.2018 i publicada al BOIB núm. 109 del 04.09.2018 (OMOVP d'ara endavant).

2. Autoritzar i donar cobertura a la possibilitat d'autorització de l'ocupació a la plaça Mercadal, plaça Quartera i carrer Pes del Formatge amb terrasses dels bars, cafès, cafeteries i restaurants, mitjançant llicència prèvia a sol·licitud dels interessats, de conformitat amb l'OMOVP i segons les condicions específiques següents:

2.1. Es tracta d'una regulació específica per un espai singular per la qual cosa no es pot extrapolar a altres indrets.

2.2. Regula de manera específica les ocupacions de les terrasses del locals amb llicència d'activitat de bar, cafè, cafeteria o restaurant a la plaça Mercadal, plaça Quartera i carrer Pes del Formatge.

2.3. Es delimita la superfície total ocupable, gràfica i percentualment i segons plànol adjunt.

2.4. Es fixa una superfície màxima d'ocupació a la zona de forma que no es podran instal·lar més terrasses si hi hagués un increment de negocis de restauració.

2.5. El mobiliari autoritzat són taules i cadires, para-sols, mampares (sols a dos laterals o costats de l'ocupació), estufes i jardineres que s'hauran de retirar cada dia al tancament de l'establiment i de conformitat amb les prescripcions tècniques establertes a l'OMOVP.

2.6. Les llicències d'ocupació només es podran lliurar als establiments amb projecció de façana frontal a la zona autoritzable d'ocupació i sempre en l'espai assenyalat al plànol adjunt. No s'atorgarà llicència d'ocupació a establiments que per ocupar l'espai assenyalat hagin de creuar l'eix dels carrers.

2.7. En cas de coincidència d'establiments amb projecció de façana dins de les zones assenyalades com a ocupables, aquesta superfície ocupable s'haurà de repartir de manera equitativa (repartir l'espai ocupable a parts iguals entre els establiments sol·licitants).

2.8. Horari autoritzable: De 8 a 23 hores, horari a carrers per a vianants del Centre Històric atès que la zona es troba inclosa dins el perímetre del Centre Històric i per la seva configuració com a zona de Protecció Acústica Especial.

2.9. En tot moment prevaldrà el dret de l'Ajuntament per realitzar activitats singulars (concerts, mercadets, exposicions, fires, activitats ciutadanes, etc.) i en cas de necessitats urbanístiques o imprevistes, comprometent-se els autoritzats a retirar tots els elements de l'ocupació en ser requerits, sense dret a indemnització o compensació.

2.10. L'entrada en vigor d'aquesta resolució serà al dia següent de la seva publicació al BOIB.

3. Publicar al BOIB per al seu general coneixement.”

Cosa que es publica per donar compliment a dit Decret i per a general coneixement.

 

Palma, 19 de juliol de 2021

El cap de departament d'Interior Juan Carlos Sastre Sastre

Documents adjunts