Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 308640
Resolució del conseller d’Educació i Formació Professional per la qual es determinen els crèdits pressupostaris màxims que s’han de destinar als ajuts per dotar d’auxiliars de conversa els centres educatius de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al curs 2021-2022, d’acord amb les bases de col·laboració entre la Conselleria d’Educació i Formació Professional i el Ministeri d’Educació i Formació Professional

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Un dels objectius prioritaris de la Conselleria d'Educació i Formació Professional és potenciar l'ensenyament i l'aprenentatge de les llengües estrangeres al sistema educatiu de les Illes Balears per tal de millorar la competència comunicativa en llengua estrangera dels estudiants de les Illes Balears.

2. La participació d'auxiliars de conversa nadius a les aules es considera molt necessària com a punt de referència per al desenvolupament d'una llengua viva. A més de constituir una pràctica internacionalment reconeguda per millorar la competència comunicativa en llengua estrangera dels alumnes, els auxiliars de conversa contribueixen a un apropament més natural als aspectes geogràfics, socials, culturals, econòmics i d'actualitat dels països de referència, que suposen un increment de la motivació per aprendre llengües estrangeres i alhora aporten elements de contrast per comprendre millor la cultura pròpia.

3. La Conselleria d'Educació i Formació Professional participa des de fa uns anys al Programa d'Auxiliars de Conversa dins el marc de col·laboració amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional, programa dirigit a potenciar la competència comunicativa en llengua estrangera mitjançant la provisió d'auxiliars de conversa nadius als centres educatius. Gràcies a aquest programa, un gran nombre de centres educatius de les Illes Balears han acollit al llarg dels anys auxiliars de conversa amb resultats molt positius i beneficiosos tant per a l'alumnat com per al professorat.

4. Per tal de fer una utilització eficient i eficaç dels recursos econòmics de la Conselleria d'Educació i Formació Professional en l'adjudicació d'aquest recurs pedagògic als centres educatius, així com per donar resposta als requeriments i necessitats formulades pels mateixos centres; en data 18 de febrer de 2021 es va publicar al lloc web de la conselleria la Resolució de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de 17 de febrer de 2021 per la qual es convoquen els centres educatius de nivells no universitaris sostinguts amb fons públics de les Illes Balears a participar en el Programa d'Auxiliars de Conversa del curs 2021-2022.

5. Així doncs, per atendre, en la mesura del possible, les necessitats dels centres educatius de les Illes Balears per al curs escolar 2021-2022 i una vegada comprovada la disponibilitat pressupostària, s'ha sol·licitat al Ministeri la selecció de 250 auxiliars de conversa.

6. L'Acord de Consell de Govern de 9 de març de 2018 pel qual s'aprova el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020 (BOIB núm. 31, de 10 de març de 2018), prorrogat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 25 de gener de 2021 (BOIB núm. 11 de 26 de gener de 2021), preveu els ajuts pels auxiliars de conversa (objectiu VI. 2. per al foment de l'aprenentatge de llengües estrangeres).

7. El 21 de juny de 2021 el subdirector general de la Unitat d'Acció Educativa Exterior del Ministeri d'Educació i Formació Professional ha remès a la Conselleria d'Educació i Formació Professional una carta formal, en la qual s'estableixen les bases de col·laboració entre el Ministeri i la nostra comunitat per gestionar correctament el programa d'auxiliars, la qual inclou tota una sèrie d'indicacions concretes:

a. Règim d'aplicació: Ordre ECI /1305/2005, de 20 d'abril.

b. Selecció per part del Ministeri d'un màxim de 250 auxiliars.

c. Compromís de la Conselleria d'organitzar una jornada d'acollida als auxiliars.

d. Compromís de la Conselleria d'assumir el pagament d'un ajut mensual als auxiliars de 700 euros, d'octubre a maig, en funció de la data d'incorporació efectiva.

e. Contractació per part de la Conselleria d'una assegurança de cobertura sanitària i repatriació per als auxiliars.

8. La selecció dels auxiliars la duu a terme el Ministeri d'Educació i Formació Professional, el qual convoca les places a través de les conselleries d'educació de les ambaixades dels països amb els quals té convenis bilaterals de cooperació, mentre que la Conselleria d'Educació i Formació Professional es fa càrrec d'un ajut mensual per a cada auxiliar, en concepte d'allotjament i manutenció, i de la contractació d'una assegurança sanitària i repatriació.

9. Quant al procediment de pagament dels ajuts als auxiliars de conversa, es pretén continuar enguany amb el mateix sistema del curs passat, que consisteix que el pagament es dugui a terme a través dels centres d'acollida, els quals es faran càrrec dels pagaments mensuals un cop comprovat i certificat que els auxiliars han complert les seves obligacions amb els centres, independentment de la data d'ingrés efectiu de les quanties previstes per part de l'Administració.

En tot cas, aquests pagaments s'han de tramitar, aproximadament, el mes de novembre de 2021, per als pagaments dels mesos d'octubre, novembre i desembre, i el mes de febrer de 2022 per als pagaments del període comprès entre els mesos de gener a maig, ambdós inclosos.

10. En el cas que els centres docents d'acollida siguin concertats, de conformitat amb el que disposa l'article 27 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, i l'article 10 de l'Ordre de bases, aquests actuaran com a entitats col·laboradores, mitjançant la signatura d'un conveni de col·laboració. En el cas que siguin públics, han de signar una carta de compromís en la qual figurin les obligacions que comporta el fet d'actuar com a centre d'acollida d'un auxiliar de conversa.

11. La despesa màxima prevista per als ajuts mensuals dels 250 auxiliars és de 1. 400. 000,00 euros, d'acord amb la distribució següent:

Primer trimestre del curs 2021-2022: fins a un màxim de 525. 000,00 euros, amb càrrec a la partida 13601-G/421E03/48000/00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021.

Segon i tercer trimestres del curs 2021-2022: fins a un màxim de 875. 000,00 euros, amb càrrec a la partida corresponent dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2022.

12. La subscripció d'una pòlissa d'assegurança que garanteixi la cobertura sanitària i la repatriació dels auxiliars de conversa es tramitarà a través del corresponent expedient administratiu de contractació, per un import màxim de 120. 000,00 euros, d'acord amb la distribució següent:

Fins a un màxim de 45. 000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària 13601-G/421E03/48000/00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021.

Fins a un màxim de 75. 000,00 euros, amb càrrec a la partida equivalent dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2022.

13. D'acord amb la normativa vigent, i atès que és un expedient de despesa d'una quantia superior als 500. 000 euros, és necessària l'autorització prèvia del Consell de Govern, la qual ha estat atorgada a través de l'Acord de 21 de juny de 2021.

A més, la concessió d'ajuts requereix la consignació del crèdit màxim que es destina a aquest fi.

14. El 23 de juny de 2021 la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa ha emès la proposta de resolució per la qual es determinen els crèdits pressupostaris màxims que s'han de destinar als ajuts per dotar d'auxiliars de conversa els centres educatius de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al curs 2021-2022, d'acord amb les bases de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Formació Professional i el Ministeri d'Educació i Formació Professional.

15. Per tal de cobrir les baixes que es puguin produir en cas de renúncia dels auxiliars de conversa seleccionats pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i una vegada s'hagi exhaurit la llista de reserva única de candidats substituts que gestiona el Ministeri, seran assignats com a auxiliars de conversa als centres educatius de la comunitat autònoma de les Illes Balears aquells candidats seleccionats mitjançant convocatòria pública per formar part de la borsa d'auxiliars de conversa de llengües estrangeres que la Conselleria d'Educació i Formació Professional constitueixi a tal efecte, si s'escau.

Fonaments de dret

1. Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 8 de 15 de gener de 2015).

2. Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

3. Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre).

4. Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol).

5. Ordre ECI/1305/2005, de 20 d'abril, sobre la selecció i el finançament dels auxiliars de conversa (BOE núm. 113, de 12 de maig).

 

​​​​​​​6. Resolució de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de 17 de febrer de 2021 per la qual es convoca els centres educatius de nivells no universitaris sostinguts amb fons públics de les Illes Balears a participar en el Programa d'Auxiliars de Conversa el curs 2021-2022.

7. Carta del Ministeri d'Educació i Formació Professional a la Conselleria d'Educació i Formació Professional de la Comunitat de les Illes Balears de data 21 de juny de 2021, en la qual s'estableixen les bases de col·laboració.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Disposar que l'import màxim destinat als ajuts als auxiliars de conversa en llengua estrangera per al curs escolar 2021-2022 és de 1. 520. 000,00 euros.

2. Establir que la distribució de les despeses es durà a terme de conformitat amb la distribució següent, i a càrrec de les partides pressupostàries i les anualitats següents:

Per al pagament dels ajuts mensuals, fins a un màxim de 1. 400. 000,00 amb la distribució següent:

2021   Fins a un màxim de 525. 000,00 euros, amb càrrec a la partida 13601-G/421E03/48000/00.

2022   Fins a un màxim de 875. 000,00 euros, amb càrrec a la partida equivalent.

Per al pagament de les despeses derivades de la pòlissa d'assegurança que garanteixi la cobertura sanitària i repatriació, que es tramitaran pel corresponent expedient administratiu de contractació, fins a un màxim de 120. 000,00 euros, amb la distribució següent:

2021   Fins a un màxim de 45. 000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària 13601-G/421E03/48000/00.

2022   Fins a un màxim de 75. 000,00 euros, amb càrrec a la partida equivalent.

3. Determinar que el pagament dels ajuts als auxiliars de conversa s'endossi als centres educatius, els quals, un cop certificat que els auxiliars han complert adequadament amb les seves obligacions, han de tramitar el pagament corresponent segons el procediment establert.

4. Disposar que aquesta Resolució es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 14 de juliol de 2021

El conseller d'Educació i Formació Professional Martí X. March i Cerdà