Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 302245
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la intervenció de l’administració en la instal·lació, accés i exercici d’activitats i per autoritzacions temporals d’establiments

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària del 25 de juny 2021, aprovà definitivament la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la intervenció de l'administració en la instal·lació, accés i exercici d'activitats i per autoritzacions temporals d'establiments, sent l'acord i el text definitiu el següent:

ACORD

Primer. Acceptar la recomanació de la substitució del text proposat per l'Institut de la Dona de les Illes Balears i modificar-ne el text definitiu.

Segon. Incorporar al text definitiu les correccions detectades al text de l'ordenança aprovada inicialment.

Tercer. Aprovar amb caràcter definitiu la redacció final del text de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la intervenció de l'administració en la instal·lació, accés i exercici d'activitats i per autoritzacions temporals d'establiments una vegada incorporades les recomanacions i correccions, amb el nou text que es transcriu com a annex.

Quart. Publicar l'acord complet i el text íntegre de l'Ordenança al BOIB, als efectes d'entrada en vigor, segons l'establert en l'article 18 del text refós de la Llei d'hisendes locals aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i l'article 103.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Cinquè. Fer públic el contingut d'aquest acord i del text íntegre de l'Ordenança mitjançant la pàgina web del Consell Insular de Formentera  (http://www.consellinsulardeformentera.cat).

 

Formentera,  15 de juliol de 2021

La presidenta

Alejandra Ferrer Kirschbaum

 

 

 

ANNEX

NORMATIU

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER A LA INTERVENCIÓ DE L'ADMINISTRACIÓ EN LA INSTAL·LACIÓ, ACCÉS I EXERCICI D'ACTIVITATS I PER AUTORITZACIONS TEMPORALS D'ESTABLIMENTS.

Article 1.

Fonaments i naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 144 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del Reial decret llei 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest Consell estableix la taxa per la instal·lació, accés i exercici d'activitats i per autoritzacions temporals d'establiments, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen al que es preveu a l'article 57 de l'esmentat Text refós i normativa concordant.

Article 2.

Fet imposable

1. Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa:

1.1. L'activitat municipal, tècnica, administrativa i de comprovació necessària per a la tramitació del títol habilitant necessari per a l'exercici d'una activitat, i per a la comprovació de que l'activitat realitzada o que es pretén realitzar, s'ajusta a les determinacions de la normativa i ordenances municipals.

1.2. L'activitat administrativa desenvolupada amb motiu de la tramitació, a instància de part, de tota classe de documents que expedeixi i d'expedients de què entengui l'Administració.

1.3. L'emissió d'informes tècnics i l'expedició de certificats en matèria d'activitats.

2. No estan subjectes a aquesta ordenança:

2.1  La tramitació de documents i expedients necessaris per al compliment d'obligacions fiscals, així com les consultes tributàries, els expedients de devolució d'ingressos indeguts, els recursos administratius contra resolucions de la Corporació de qualsevol índole i els relatius a la prestació de serveis o realitzacions d'activitats de competència de la Corporació i la utilització privativa o l'aprofitament especial de béns de domini públic del Consell, que estiguin gravades per una altra taxa o pels que exigeixi un preu públic aquest Consell Insular.

2.2 Les persones físiques o jurídiques titulars d'activitats itinerants i/o que organitzin activitats no permanents de caràcter lúdic, esportiu o social, sempre que estiguin recolzades o incloses en els programes o campanyes municipals per resolució administrativa del departament corresponent.

 

Article 3.

Subjecte passiu

Són subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei general tributària, titulars de l'activitat que es pretén desenvolupar o, si escau, es desenvolupi en qualsevol establiment industrial o mercantil.

Article 4.

Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereix l'article 42 de la Llei general tributària.

2. Seran responsables subsidiàries les persones responsables de l'Administració de la societat, de les Sindicatures, Intervencions o Liquidacions de fallides, concursos, societats i entitats en general en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 5.

Quota Tributària

1. La quota tributària es determinarà d'acord amb els tarifes contingudes a l'annex d'aquesta Ordenança, establertes conformement a la superfície dels establiments, la naturalesa i aforament de l'activitat. La quota tributària final és la resultant de la suma de la quota fixa i el producte resultant de la quota variable pel valor de la unitat corresponent de l'activitat (en el casos en que hi hagi quota variable).

2.  Els expedients amb obres hauran d'haver abonat la taxa fixada en l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques i l'impost fixat a Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

Article 6.

Exempcions i bonificacions

No es concedirà exempció o bonificació alguna en l'exacció de la taxa, excepte en els casos previstos per Llei.

Article 7.

Meritació

1. Es reporta la taxa i neix l'obligació de contribuir, quan s'iniciï l'activitat que constitueix el fet imposable. A aquests efectes, s'entendrà iniciada aquesta activitat en la data de presentació de la Declaració Responsable d'Activitat permanent o de la Sol·licitud de la llicència d'inici d'activitat, si el subjecte passiu formulés expressament aquesta.

2. Quan l'inici de l'activitat hagi tingut lloc sense haver realitzat el registre general d'entrada de la declaració responsable, la taxa es reportarà quan s'iniciï efectivament l'activitat municipal conduent a determinar si l'establiment reuneix o no les condicions exigibles, amb independència de la iniciació de l'expedient administratiu que pugui instruir-se per autoritzar l'inici de l'activitat de l'establiment o decretar el seu tancament, si no fos autoritzable aquest inici.

3. L'obligació de contribuir, una vegada nascuda, no es veurà afectada, de cap manera, per la denegació de l'inici d'activitat sol·licitat o per la concessió d'aquest condicionat a la modificació de les condicions de l'establiment, ni per la renúncia o desistiment del sol·licitant una vegada concedida l'autorització.

4. No es tramitaran les sol·licituds sense que s'hagin efectuat els pagaments corresponents.

Article 8.

Declaració i ingrés

1.  El procediment d'ingrés serà, conforme al previst en l'article 27 del Reial decret llei 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals, d'autoliquidació. Els subjectes passius hauran d'autoliquidar la taxa en el moment d'iniciar-se la prestació del servei o activitat, mitjançant l'oportuna declaració-liquidació i ingrés simultani de la quota tributària en la Tresoreria Municipal com a requisit previ per iniciar el tràmit de l'expedient.

2.  Si amb posterioritat a la iniciació del servei o activitat es variessin o ampliessin l'activitat a desenvolupar en l'establiment, o bé s'ampliés aquest respecte a l'inicialment previst, aquestes modificacions hauran de posar-se en coneixement de l'Administració Municipal als efectes i abast previstos en el present article.

Article 9.

Normes de gestió

La taxa per inici d'activitat és independent i diferenciada de la taxa per llicències urbanístiques que pugui reportar-se amb motiu de l'execució de les obres de condicionament o instal·lació de l'establiment.

Article 10.

Infracció i sancions

Pel que fa a la qualificació d'infraccions tributàries i de les sancions que els corresponguin en cada cas, hom s'ajustarà al que disposa l'Ordenança fiscal general i els articles 178 i següents de la Llei general tributària i la resta de disposicions que la desenrotllen i complementen.

Disposició transitòria

1. Les quotes tributàries incloses en la Taula 1 i Taula 5 de l'annex gaudiran d'una bonificació del 50% aplicable fins al 31 de desembre de 2021.

2. Les quotes tributàries incloses en la Taula, 3, Taula 4 i Taula 6 resultaran d'aplicació a partir del 1 de gener de 2022.

3.  No es concedirà cap altre tipus d'exempció o bonificació alguna en l'exacció de la taxa, excepte en els casos previstos per Llei.

 

Disposició derogatòria

A partir de l'entrada en vigor de la present ordenança fiscal, queden derogades a l'àmbit territorial de Formentera totes les disposicions de categoria igual o inferior que s'oposin o contradiguin allò que s'estableix en aquesta ordenança.

Disposició final

Aquesta Ordenança entrarà en vigor una vegada s'hagi publicat al BOIB i romandrà en vigor fins que s'acordi la seva modificació o derogació expressa.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ANNEX 1

QUOTES TRIBUTÀRIES

Taula 1: ACTIVITATS PERMANENTS

 

 

CODI

DESCRIPCIÓ

QUOTA FIXA

QUOTA VARIABLE

Activitats permanents majors i menors

 

 

TACT1

Establiment turístic fins 3 estels o 2 claus fins 40 places

      1.200,00 €

30 € x plaça extra

TACT2

Establiment turístic de més de 3 estels o 2 claus fins 27 places

45 € x plaça extra

TACT3

Restaurant, bar, cafeteria, discoteca, sala de festa, etc. fins 80 persones aforament

15 € x pers. extra

TACT4

Establiment industrial i infraestructures comunes fins a 100 m2 de superfície útil

12 € x m2 extra

TACT5

Establiment comercial de més de 50 m2 i fins a 100 m2 de superfície útil

12 € x m2 extra

TACT6

Establiment comercial fins a 50 m2 de superfície útil

         600,00 €

 

Activitats permanents innòcues i en espais compartits

 

 

TACT7

Activitat innòcua

         200,00 €

 

TACT8

Activitat en espai compartit (que ja consta de títol habilitant)

         200,00 €

 

 

Taula 2: MODIFICACIONS D'ACTIVITATS PERMANENTS

 

CODI

DESCRIPCIÓ

QUOTA FIXA

QUOTA VARIABLE

TACT9

Canvi de titular o transmissió d'activitat

         200,00 €

 

TACT10

Modificació substancial (afecta a tota l'activitat)

 segons Taula 1

segons Taula 1

TACT11

Modificació important (afecta la part modificada o ampliada de l'activitat)

 segons Taula 1

segons Taula 1

TACT12

Modificació simple

         200,00 €

 

 

Taula 3: ACTIVITATS NO PERMANENTS

CODI

DESCRIPCIÓ

QUOTA FIXA

QUOTA VARIABLE

TACT13

Activitat no permanent major

         400,00 €

0,80 €/pers.

TACT14

Activitat no permanent menor

         100,00 €

0,80 €/pers.

TACT15

Activitat no permanent innòcua

           50,00 €

0,80 €/pers.

TACT16

Activitat no permanent de recorregut

           50,00 €

0,80 €/pers.

 

Taula 4: ACTIVITATS ITINERANTS

CODI

DESCRIPCIÓ

QUOTA FIXA

QUOTA VARIABLE

TACT17

Activitat itinerant major

         150,00 €

10,00 €/dia autoritzat

TACT18

Activitat itinerant menor

         100,00 €

8,00 €/dia autoritzat

TACT19

Activitat itinerant innòcua

           50,00 €

5,00 €/dia autoritzat

 

Taula 5: PERMISOS DE MÚSICA I HORARIS

CODI

DESCRIPCIÓ

QUOTA FIXA

TACT20

Autorització amenització musical (Tipus B)

         600,00 €

TACT21

Autorització puntual d'obertura, tancament d'establiment i noces

         150,00 €

TACT22

Autorització anual d'establiment per ambientació musical en viu o discjòquei a bar-cafeteria

         100,00 €

TACT23

Autorització anual d'establiment per ambientació musical en viu o discjòquei a restaurant

         150,00 €

TACT24

Autorització anual d'establiment per ambientació musical en viu o discjòquei a establiments amb amenització musical autoritzada (tipus B amb música)

         300,00 €

TACT25

Autorització anual per ampliació d'horaris a establiment existent

         500,00 €

TACT26

Autorització anual per avançar l'horari d'obertura d'establiment existent (màxim una hora)

         100,00 €

 

Taula 6: ALTRES QUOTES

CODI

DESCRIPCIÓ

QUOTA FIXA

QUOTA VARIABLE

TACT27

Precintament d'equips, instal·lacions o maquinària per execució forçosa de l'ordre de tancament d'activitats (inclou el desprecintament).

         150,00 €

 

TACT28

Precintament de locals o d'activitats per execució forçosa de l'ordre de tancament d'activitats (inclou el desprecintament).

         300,00 €

 

TACT29

Inspecció per comprovació d'esmena d'acta inspectora o actuació prèvia (a partir de la segona inspecció).

         300,00 €

 

TACT30

Informe sobre normativa d'aplicació segons art. 40 de la Llei 7/2013

           80,00 €

 

TACT31

Revisió tècnica periòdica o d'actualització (art. 49 i 50 i D.T. onzena Llei 7/2013)

         100,00 €

10% de la taxa resultant Taula 1