Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 300587
Tercera Resolució de denegació de subvencions en concepte de beques de la convocatòria informativa dirigida a persones treballadores desocupades majors de 30 anys en situació d'atur que siguin alumnes d’especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació subvencionades pel SOIB, per al període 2019-2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Mitjançant Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, de 4 de juny de 2019, (BOIB núm. 77 d'11 de juny), es va aprovar la convocatòria informativa de beques formatives dirigida als treballadors desocupats majors de 30 anys i a les dones víctimes de violència masclista en situació d'atur, que siguin alumnes d'especialitats formatives finançades pel SOIB, per al període 2019-2020.

2. Vist l'informe del cap de Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5, la directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears va dictar, el dia 13 de maig de 2021, una proposta de resolució de denegació d'una subvenció en concepte de beca per assistència a les persones que es detallaren a l'annex d'aquella resolució per no reunir els requisits que estableix l'annex 1 de la convocatòria.

3. D'acord amb l'article 45 de la Llei 39/2015, l'esmentada proposta de resolució, amb la llista de les persones excloses de la concessió dels ajuts i el motiu d'exclusió, es va notificar a les persones interessades mitjançant la seva publicació en la pàgina web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears. A la proposta de resolució es concedia un termini de 10 dies hàbils, a comptar des de l'endemà de la data de publicació de la proposta, per aportar les al·legacions, documents o informacions que estimassin convenients. Així, el període d'al·legacions es va establir del 18 al 31 de maig del 2021.

4. En data 20 de maig de 2021, Ascensión Alonso Ríos (BAM 458/2019-20) va presentar escrit amb registre d'entrada núm. GOIBE194815/2021, en el qual va al·legar que segons la proposta provisional de denegacions no se li ha concedit la beca perquè no va finalitzar el curs, i que el va finalitzar amb hores de feina contractada amb el consorci Aprop amb les que va convalidar el mòdul de fi de curs. Sol·licita que se li reconeguin les seves hores de pràctiques, formació i posterior contractació a Aprop consorci ja que li varen informar que li equivaldrien al treball escrit de fi de curs, per la qual cosa, sol·licita percebre la beca.

En data 28 de maig de 2021, Ascensión Alonso Ríos (BAM 458/2019-20) va presentar escrit amb registre d'entrada número GOIBE209974/2021adjuntant documentació de la seva vida laboral per demostrar les pràctiques i posterior contractació en el consorci Aprop a fi de que li sigui atorgada la beca per a majors de 30 anys després de finalitzar el curs de sociosanitari.

La tercera proposta de resolució de denegacions de subvencions en concepte de beques de la convocatòria dirigida a persones treballadores desocupades majors de 30 anys en situació d'atur que siguin alumnes d'especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació subvencionades pel SOIB, per al període 2019-20, denega a la senyora Ascensión Alonso Ríos la sol.licitud d'ajuda en relació al mòdul 107/20 (MP4/18) realitzat al Centre CIFP Son Llebre, pel següent motiu: «No haver aprovat el curs (5.c) No haber aprobado el curso (5.c))»

Una vegada consultat el Servei de Seguiment de Formació, s'ha comprovat que la senyora Ascensión Alonso Ríos va causar baixa al mòdul 107/20 amb menys del 75% d'assistència.

Així mateix, s'ha verificat amb l'esmentat Servei que amb data 20 de maig de 2021, amb número de registre d'entrada GOIBE194642/21, va registrar la sol·licitud d'exempció del mòdul de pràctiques professionals no laborals del certificat de professionalitat «Atenció Sociosanitària a persones dependents en institucions socials». Aquesta sol·licitud va ésser examinada pel Servei de Seguiment de Formació, que va comprovar que no reunia els requisits essencials per poder tramitar la sol·licitud, emetent un informe desfavorable sobre l'exempció del mòdul de pràctiques professionals no laborals: «atès que no acredita una experiència laboral d'almenys 3 mesos, amb un mínim de 300 hores treballades en total, durant els 5 darrers anys des de la data de la sol·licitud».

En data 26 de maig de 2021, es va dictar Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, per la qual es va denegar la sol·licitud d'exempció del mòdul de pràctiques professionals no laborals de la senyora Ascensión Alonso Ríos.

Per tant, la senyora Ascensión Alonso Ríos no compleix amb el requisit exigit a la convocatòria consistent en cursar l'acció formativa amb aprofitament (apte), per la qual cosa, es desestimen les al.legacions presentades.

5. En data 28 de maig de 2021, la senyora María Victoria Figueroa Lusquiños (BAM 814/2019-20) va presentar escrit amb registre d'entrada núm. 209164, en el qual al·lega que no està d'acord amb la resolució emesa per Beques Formació en relació a la 3ª proposta provisional de denegació de subvencions en concepte de beques de la convocatòria dirigida a persones treballadores desocupades majors de 30 anys en situació d'atur que fossin alumnes d'especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació subvencionades pel SOIB per al període 2019/2020. Assenyala que existeix un error per la part administrativa, que no li concedeix la beca, ja que ha superat satisfactòriament el curs d'anglès B1 impartit per l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, que ha assistit a un 98% de les classes i ha justificat rigorosament el 2 % restant. Que ha complit amb la normativa en general, inclòs el fet d'estar inscrita com a demandant d'ocupació en situació d'atur durant al menys 4 mesos en els darrers 6 anteriors a l'acció formativa en el SOIB o un altre servei públic del sistema nacional d'ocupació.

A efectes acreditatius, adjunta diploma que confirma que va superar el curs amb èxit, sol·licitud de la beca presentada en el termini corresponent i segellada correctament, així com el contracte d'ús de les credencials pròpies per a l'ús de les instal·lacions informàtiques del centre.

La tercera proposta de resolució de denegacions de subvencions en concepte de beques de la convocatòria dirigida a persones treballadores desocupades majors de 30 anys en situació d'atur que siguin alumnes d'especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació subvencionades pel SOIB, per al període 2019-20, denega a la senyora María Victoria Figueroa Lusquiños la sol.licitud d'ajuda en relació al mòdul 509/19 (MP117/19) realitzat a l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears per: «No estar inscrit com a demandant d'ocupació desocupat durant al menys 4 mesos en els darrers 6 anteriors a l'acció formativa al SOIB o un altre servei públic del Sistema Nacional d'Ocupació (5.b)».

Al punt 5 de l'Annex I de la convocatòria, s'establiren els requisits que havien de complir els sol·licitants per tenir la condició de persones beneficiàries de les beques corresponents a aquesta convocatòria. Literalment, s'indicà el següent:

«Poden tenir la condició de persones beneficiàries de les beques els alumnes d'especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació finançades pel SOIB que reuneixin els requisits següents el dia natural anterior al d'inici de l'acció formativa:

a. Tenir més de 30 anys.

b. Estar inscrit com a demandant d'ocupació desocupat durant al menys 4 mesos en els darrers 6 anteriors a l'acció formativa al SOIB o un altre servei públic del Sistema Nacional d'Ocupació.

c. Cursar amb aprofitament (apte) una especialitat o acció formativa de formació professional per a l'ocupació finançada pel SOIB que finalitzi després del 31 d'agost de 2019 i abans de l'1 d'agost de 2020.

En relació a les accions formatives d'anglès i alemany, en què l'avaluació es fa a una entitat acreditativa oficial, per beneficiar-se de la beca l'alumne ha d'haver assolit en el certificat oficial el mateix nivell o superior de coneixement de l'idioma de l'especialitat formativa que ha cursat»

Per tant, per atorgar l'ajuda sol·licitada, la senyora Figueroa Lusquiños havia de complir, entre d'altres, amb el requisit d'haver estat inscrita com a demandat d'ocupació en situació d'atur durant almenys 4 mesos en els darrers 6 anteriors a l'acció formativa en el SOIB o un altre servei públic del Sistema Nacional d'Ocupació.

L'acció formativa en relació a la qual va sol·licitar l'ajuda (509/19, Anglès B1), es va iniciar el dia 2 de desembre de 2019. Per tant, el període a tenir en compte per analitzar si es complia amb el requisit d'aturada de llarga durada en situació d'atur era del 2 de juny a 2 de desembre de 2019.

S'han tornat a revisar les dades d' inscripció com a demandant d'ocupació en situació d'atur, i s'ha verificat que la senyora Figueroa Lusquiños es va donar de baixa com a demandant d'ocupació en situació d'atur de dia 18 de febrer a dia 4 de novembre de 2019 per col·locació comunicada sense oferta prèvia. És a dir, durant el període esmentant (de dia 2 de juny a dia 2 de desembre de 2019), només va estar en situació d'alta com a demandant d'ocupació en situació d'atur durant un total de 27 dies.

Per tant, la senyora Figueroa Lusquiños no compleix amb el requisit esmentat i en conseqüència es desestimen les al.legacions presentades.

6.En data d'aquesta resolució, no consta que s'hagi presentat cap altra al·legació.

7. S'ha comprovat que les sol·licituds de les persones que es detallen en l'annex d'aquesta proposta resolució no reuneixen els requisits per atorgar la subvenció sol·licitada.

Fonaments de dret

1.La Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del SOIB, de 4 de juny de 2019, (BOIB núm. 77 d'11 de juny), per la qual s'aprova la convocatòria informativa de beques formatives dirigida als treballadors desocupats majors de 30 anys i a les dones víctimes de violència masclista en situació d'atur, que siguin alumnes d'especialitats formatives finançades pel SOIB, per al període 2019-2020.

2.L'article 2.2 del Decret 22/2020, de 24 de juliol, de aprovació del Text consolidat del Decret d' aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 131, de 25 de juliol) estableix que el SOIB, per a l'acompliment dels seus fins, pot dur a terme, entre altres, les funcions necessàries per gestionar les polítiques actives d'ocupació; gestionar el conjunt de programes i mesures d'orientació, ocupació, formació i formació amb alternança amb l'ocupació, que tenen per objecte millorar les possibilitats d'accés a la col·locació de les persones desocupades en el mercat de treball, per compte propi o d'altri; l'adaptació de la formació i requalificació per a l'ocupació dels treballadors, així com les altres accions destinades a fomentar l'esperit empresarial, l'economia social i a millorar les condicions dels treballadors.

3.D'acord amb els apartats g) i i) de l'article 9.4 Decret 22/2020, de 24 de juliol, de aprovació del Text consolidat del Decret d' aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, és funció del president del SOIB autoritzar despeses, contreure obligacions i proposar pagaments del servei, així com concedir ajuts i subvencions.

4.La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, té per objecte la regulació del règim jurídic general de les subvencions atorgades per les administracions públiques (BOE 276, de 18 de novembre).

5.El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre) té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions, la gestió de les quals correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats públiques que en depenen.

6.L'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, (BOE núm. 78, d'1 d'abril) per la qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral (BOE núm. 217, de 10 de setembre), en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

7.D'acord amb l'article 39.7 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, les subvencions que es concedeixen en consideració a la concurrència d'una determinada situació en el perceptor, no requereixen cap altra justificació que l'acreditació per qualsevol mitjà admissible en dret de la situació esmentada prèviament a la concessió, sense perjudici dels controls que es puguin establir per verificar-ne l'existència.

8.L'article 1.1 del Decret 22/2020, de 24 de juliol, de aprovació del Text consolidat del Decret de aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears el defineix com un organisme autònom dotat de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, adscrit a la conselleria competent en matèria de treball.

9.D'acord amb el Decret 11/2021, de 5 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears , (BOIB núm. 21, de15 de febrer de 2021), el SOIB està adscrit Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Atès això, dict la següent

Resolució

1. Denegar una subvenció en concepte de beca per assistència a les persones que es detallen en l'annex d'aquesta proposta de resolució, per no reunir els requisits establerts en l'annex 1 de la convocatòria informativa de beques formatives dirigida als treballadors desocupats majors de 30 anys i a les dones víctimes de violència masclista en situació d'atur, que siguin alumnes d'especialitats formatives finançades pel SOIB, per al període 2019-2020.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en la pàgina web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller Model Econòmic, Turisme i Treball i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seva publicació, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril) i els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant els Jutjats Contenciós Administratius en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, 8 de juliol de 2021

El director general d'Ocupació i Economia Llorenç Pou Garcias Per delegació de competències del president del SOIB ​​​​​​​(Resolució de 09/07/2019, BOIB núm. 94, d'11 de juliol)

Documents adjunts