Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 290458
Acord del Consell Rector de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en sessió de caràcter ordinari de 28 de juny de 2021, relatiu a l’aprovació de les bases i la convocatòria que regulen el concurs de Fotografia nocturna Menorca Starlight 2021 (Exp. 03145-2021-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera, constituïda en virtut de l'acord adoptat pel Ple del Consell Insular de Menorca en la sessió de caràcter extraordinari de 22 de setembre de 2008, es configura com una organització especialitzada sens personalitat jurídica per al compliment de les finalitats i les funcions que deriven d'ençà de la declaració per part de la UNESCO de Menorca com a reserva de biosfera, el 1993.

Com s'especifica a l'article 2, sobre el règim jurídic, dels actuals estatuts que regeixen l'Agència, aquesta, en exercici de la seva autonomia i per al compliment dels seus fins està facultada per «j) Atorgar subvencions, premis, beques i altres ajuts».

El gener de 2019, el Ple del Consell Insular de Menorca va adoptar l'acord d'Adhesió a la declaració sobre defensa del cel nocturn i el dret a la llum dels estels (Declaració de La Palma), i també el mateix mes la Fundació Starlight va atorgar a l'illa de Menorca la doble certificació de Reserva Starlight i de Destinació Turística Starlight.

Amb aquest doble compromís cap a la protecció del cel nocturn i cap a la difusió d'aquest patrimoni natural, el Consell Insular de Menorca, a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, està impulsant nombroses iniciatives per fer més conegut i notable aquest patrimoni entre la població visitant i també entre la població resident de Menorca.

En aquest sentit, i en col·laboració amb el Fotoclub del Cercle Artístic de Ciutadella, atès l'interès mutu d'ambdues entitats a promocionar la fotografia nocturna, o astrofotografia, entre la gent de Menorca, s'acorda que ambdues entitats treballaran en l'organització d'un concurs, inèdit a Menorca, que promocioni la fotografia de les estrelles, per difondre i promocionar l'important patrimoni natural que té l'illa d'observació del cel nocturn a través de la fotografia.

Així neix aquest concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2021, com a prova pilot per promocionar i testar l'interès de la població en l'observació del cel i la fotografia nocturna com a mitjà cultural d'expressió d'aquest patrimoni natural intangible.

Per aquest motiu, en exercici de les competències d'aquest consell rector i sobre la base de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques, i de la resta de normativa bàsica aplicable al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions i en el marc del que estableixen les Bases d'execució del pressupost d'aquesta administració;

Atesa la proposta de la presidència;

El Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, amb el vot favorable dels set membres presents, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les bases que regeixen el concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2021, que es transcriuren en l'annex 1.

Segon. Aprovar simultàniament la convocatòria per a l'any 2021 del concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight, que es regirà per les bases a les quals s'ha fet referència en el punt anterior i d'acord amb les condicions següents:

a) El termini per presentar fotografies al concurs anirà des del dia que es publiquin en el BOIB la convocatòria del concurs i les bases que el regeixen fins al 31 d'octubre de 2021.

b) S'aprova l'import màxim de la despesa derivada de l'atorgament dels premis a les persones que resultin guanyadores, que serà de 2.000 € amb càrrec a la partida pressupostària 17200-2269908 del pressupost corresponent a l'exercici 2021 de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

c) Els esmentats premis, que apareixen detallats en el punt 8è de les bases del concurs, consistiran en vals per un import determinat, dels quals es derivarà una despesa directa que efectuarà l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Tercer. Publicar la convocatòria i les bases del concurs en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, al tauler d'anuncis i a les pàgines web del Consell Insular de Menorca i de la Reserva de Biosfera de Menorca.

 

ANNEX 1

BASES QUE REGULEN EL CONCURS DE FOTOGRAFIA NOCTURNA MENORCA STARLIGHT 2021

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera, en col·laboració amb el Fotoclub del Cercle Artístic de Ciutadella, convoquen el Concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2021, amb l'objectiu de difondre el coneixement de Menorca com a destinació Starlight i poder mostrar la qualitat excepcional d'observació del cel nocturn de l'illa, així com PER protegir, salvaguardar, conservar i divulgar el patrimoni natural protegit de la contaminació lumínica en un territori excel·lent per a la contemplació del cel estrellat.

BASES DEL CONCURS

1. Aquest certamen es convoca amb la finalitat de divulgar la bellesa del cel nocturn, que especialment a Menorca, per la seva qualitat d'entorn preservat, gaudeix d'unes condicions excepcionals per a l'observació del cel estrellat. En aquest context, es valora l'art de la fotografia, com a via de reflexió i expressió per representar la visió particular de qualsevol fotògraf, ja sigui professional com aficionat, envers aquest patrimoni excepcional.

2. També es té l'objectiu d'exposar aquest material fotogràfic i posar-lo a disposició de la societat menorquina, en diferents formats, per tal de contribuir a la consciència col·lectiva de la importància de la preservació i el gaudi del cel nocturn de la nostra illa, així com la divulgació de l'astronomia. Així, tindrà especial rellevància la divulgació de les obres entre els centres d'ensenyament de l'illa, els diferents municipis i entitats, i a qualsevol persona interessada per aquest àmbit.

3. La temàtica del concurs és el cel nocturn de la Reserva de Biosfera de Menorca, i és obligatoria que totes les fotografies presentades es creïn dins aquest àmbit territorial (inclosa la seva delimitació terrestre i també marina). S'inclouen en aquesta definició del cel nocturn imatges preses al crepuscle, sempre compreses en l'interval que va des que s'ha post el sol fins abans que torni a sortir.

4. Les fotografies que es presentin al concurs han de ser inèdites i no poden haver estat premiades en cap altre concurs.

5. Categories

S'accepten fotografies tant en blanc i negre com en color, i s'estableixen cinc categories diferents de fotografies amb opció a premi:

Paisatges, terrestres i marins

Pobles i cel estrellat

Menorca Talaiòtica

Cel profund

Les persones i el cel (inclou fotodenúncia i històries d'èxit)

6. Format de presentació

S'admeten únicament arxius digitals. Els arxius de les fotografies s'han de lliurar en format d'imatge, en qualitat màxima i una resolució de 300ppp.

Les fotografies no han d'anar ni signades ni amb marca d'aigua, i en el títol no poden incloure cap referència al nom de la persona participant.

7. Drets de participació

La inscripció al concurs s'ha de fer a títol individual, mitjançant el formulari preparat a aquest efecte per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera. Aquest formulari generarà un codi únic d'identificació per a la persona que concursi, que serà el codi que vincularà les obres presentades amb el subjecte d'autoria d'aquestes imatges. Això permetrà que la valoració de les imatges es faci sempre sense que el jurat en conegui l'autoria, i es garanteixi així l'anonimat.

La inscripció al concurs és totalment gratuïta.

Cada participant pot participar al concurs amb un màxim de 5 fotografies. Totes les fotografies que presenti un participant han de ser de la seva autoria, i amb la participació al concurs s'assumeix aquest compromís.

En el cas que les persones participants siguin menors d'edat, camp que s'ha d'emplenar expressament en el moment de registrar-se al concurs, cal que aquesta persona presenti també una autorització signada pel tutor o tutora legal.

Es reserva una menció d'honor específica, com a mínim, per a les persones participants menors de 18 anys.

 

8. Premis

L'organització es reserva el dret que una mateixa persona només pugui resultar guanyadora d'un dels premis convocats.

S'estableixen els premis següents:

  • 1r premi de cada categoria. Consistent en un val per valor de 300 euros a bescanviar per productes o serveis de la marca Menorca Reserva de Biosfera.

  • 2n premi de cada categoria. Consistent en un val per valor de 150 euros a bescanviar per productes o serveis de la marca Menorca Reserva de Biosfera.

  • Menció d'honor

9. Jurat

El jurat serà l'encarregat de fer la selecció i qualificació de les obres presentades. El jurat seleccionarà en el moment inicial les 40 millors fotografies presentades. Posteriorment, d'aquestes s'escolliran fins un màxim de 5 obres de cada secció amb dret a optar al premi. Posteriorment, per votació, es decidiran les obres finalment premiades.

A aquest efecte es constituirà un jurat format pels membres següents:

  • President/a: conseller/a de Medi Ambient i Reserva de Biosfera o persona en qui delegui

Actuaran com a vocals del jurat:

  • Dos representants del Fotoclub del Cercle Artístic, amb titulació CEF o FIAP

  • Un representant nomenat per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera

  • Una persona de reconegut prestigi en l'àmbit de l'astrofotografia

  • Secretari/ària: la secretària del Consell Insular de Menorca o funcionari/ària en qui delegui, que no tindrà dret a vot i aixecarà acta de la deliberació i la decisió final del jurat.

El jurat es reunirà per deliberar i valorar les obres dins el termini màxim de 10 dies després d'haver finalitzat el període de presentació de les obres.

Si un dels membres del jurat no hi pogués assistir, serà substituït per un altre representant a proposta del/a president/a del jurat. De la mateixa manera, el/la president/a del jurat es reserva el dret de convidar a la deliberació, amb veu però sense vot, alguna persona addicional que per la seva trajectòria pugui assessorar el jurat durant la selecció de les obres. Aquesta persona, però, en cap cas podrà participar en la fase de decisió de les obres finalment premiades.

El jurat es reserva el dret de deixar algun premi desert, si considera que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima mereixedora de premi.

El veredicte final del jurat, del qual es deixarà constància en acta, serà inapel·lable.

10. Requisits tècnics de les imatges

Per participar en el concurs s'accepten indistintament fotografies efectuades en blanc i negre i en color.

Per a les imatges incloses en la selecció de les 40 millors fotografies presentades al concur, se'n verificarà l'autenticitat mitjançant la comprovació del fitxer RAW original de la fotografia. Aquesta verificació es farà a través de l'associació fotogràfica IRCC.

La participació s'ha de fer exclusivament a través de la página web del concurs. S'accepten fotografies capturades per càmeres digitals de les quals es conservi l'arxiu RAW i/o JPG original.

Les fotografies s'han de presentar en format JPG i han de contenir les metadades o paràmetres de dispar, amb una dimensió de 1920 píxels de resolució per la banda més gran i 4 MB de mida màxima.

Les fotografies no han de tenir marcs, marges, marques d'aigua ni peus de foto. Les fotografies que es presentin al concurs amb algun d'aquests elements quedaran desqualificades automàticament.

En el moment d'enregistrar la imatge en la plataforma per participar en el concurs, es demanarà a la persona concursant que indiqui la localització des d'on s'ha pres la imatge. Ho pot fer indicant les coordenades de localització o indicant en un quadre de text el nom de la localització des d'on es va efectuar la fotografia.

11. Drets de les imatges

Les persones participants declaren ser autores de cada obra presentada al concurs i tenir-ne tots els drets. La persona autora d'una fotografia presentada al concurs conserva en tot moment els drets d'autor copyright de totes les imatges.

Els autors de les fotografies cedeixen, no en exclusivitat, els drets de reproducció i publicació d'aquestes obres a l'Agència Menorca Reserva de Biosfera per a eproduir-les i publicar-les en qualsevol mitjà per a totes aquelles activitats comunicatives o promocionals amb la finalitat de divulgar el cel nocturn de Menorca i el patrimoni Starlight de Menorca. En cap cas es cediran els drets quan aquests persegueixin finalitats lucratives. Sempre que s'utilitzin aquestes imatges se n'indicarà l'autoria, sempre amb el nom de l'autor/a de la fotografia.

Les fotografies que puguin mostrar una persona reconeixible han de comptar amb el consentiment d'aquesta, i s'ha d'adjuntar a la imatge aquest permís de cessió de drets d'imatge. En cas d'aparèixer persones identificables a les fotos, aquestes no podran exigir drets d'imatge a cap de les entitats que convoquen el present concurs; és a dir, ni al Consell Insular de Menorca, ni al Fotoclub del Cercle Artístic, ni a l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Cap de les entitats organitzadores del concurs es fan responsables de possibles demandes als autors d'una imatge per l'autoria d'aquesta, la qual cosa pot ser motiu de desqualificació d'una fotografia.

12. Exposició itinerant

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera i el Fotoclub del Cercle Artístic preveuen l'organització d'una exposició itinerant de les fotografies guanyadores un cop resolt el concurs.

13. L'incompliment d'algun dels requisits establerts en aquestes bases implicarà la retirada de la fotografia del concurs, sense que assisteixi cap dret al concursant autor d'aquesta.

14. El fet de participar en aquest certamen suposarà la plena acceptació de les bases, així com de les decisions del jurat, que seran inapel·lables.

15. Per resoldre qualsevol aspecte no recollit en aquestes bases, s'aplicarà el que disposen la Llei 7/1985, de 2 d'abri,l de bases de règim local; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, així com la resta de normativa legal que li sigui d'aplicació.

16. Aquestes bases que regulen el Concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2021 entraran en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Interposició de recursos

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 7 de juliol de 2021

Per delegació de la presidenta El secretari del Consell Rector

Octavi Pons Castejón

(Decret 20/2020, de 21 de gener - BOIB núm. 13 de 30-1-2020)