Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS

Núm. 290423
Extracte de la Resolució del president de l’Institut d’Estudis Baleàrics de 8 de juliol de 2021 per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per donar suport a la projecció exterior de les arts visuals de les Illes Balears per a l’any 2021, en el context de l’actual pandèmia de COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS 571007

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3 i 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l' extracte de la convocatòria el text complet de la qual es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index).

Primer. Beneficiaris

1.1. Són beneficiaris de les subvencions:

a) Per a la línia de suport a la mobilitat d'artistes i agents culturals de l'àmbit de les arts visuals de les Illes Balears, en són beneficiaris empreses, creadors i agents culturals que produeixin i organitzin projectes d'exposició i activitats artístiques relacionats amb creadors de les Illes Balears.

Els beneficiaris han d'estar donats d'alta en el cens tributari i/o l'impost d'activitats empresarials (IAE) en epígrafs vinculats al sector de les arts visuals, o bé han de tenir com a objecte social el desenvolupament d'activitats de caràcter professional en el sector de les arts visuals.

b) Per a la línia de suport a activitats de projecció exterior de l'àmbit de les arts visuals, en son beneficiaris les empreses i organitzacions de l'àmbit de les arts visuals que produeixin i organitzin projectes d'exposició i activitats artístiques relacionats amb creadors de les Illes Balears. Aquestes empreses i organitzacions poden tenir la residència fiscal tant dins com fora de les Illes Balears.

Els beneficiaris han de ser persones físiques donades d'alta en el règim d'autònoms en epígrafs relacionats amb les arts visuals o persones jurídiques que tenen com a objecte social el desenvolupament d'activitats de caràcter professional en el sector de les arts visuals.

1.2. Quan els beneficiaris siguin les societats públiques i les entitats de dret públic, així com qualsevol empresa o organització en la qual la participació d'aquests ens sigui majoritària, aquestes han d'assumir un mínim del 50 % de les despeses de la contractació de serveis i subministraments del cost total del projecte.

Segon. Objecte i finalitat

2.1. Aquesta convocatòria té per objecte facilitar la mobilitat dels professionals de l'àmbit de les arts visuals de les Illes Balears i contribuir a la projecció exterior de les arts visuals de les Illes Balears a través d'activitats de promoció de caràcter professional corresponents al període comprès entre l'1 de desembre de 2020 i el 15 de novembre de l'any 2021, amb la finalitat de fomentar l'intercanvi i la relació cultural entre les illes i entre les Illes Balears i l'exterior.

Són activitats de projecció exterior, físiques o telemàtiques, de l'àmbit de les arts visuals:

— Les exposicions i activitats artístiques fora de l'illa de residència.

— La participació a fires i festivals fora de l'illa de residència.

— L'assistència i participació a jornades de formació fora de l'illa de residència.

— Les residències d'artistes, d'investigació o de comissariat fora de l'illa de residència.

Els requisits per presentar una sol·licitud de subvenció són els següents:

Els espais d'acollida de les activitats han de ser espais de difusió d'art contemporani, amb una programació anual estable d'exposicions i activitats culturals de l'àmbit de les arts visuals.

Els artistes han d'haver fet almenys una exposició individual en la seva trajectòria professional o haver participat en almenys tres exposicions col·lectives d'arts visuals.

Els agents culturals han d'haver organitzat o promogut almenys tres projectes culturals d'arts visuals.

En projectes i/o exposicions col·lectius només es pot demanar subvenció per a les despeses associades a la participació de l'artista o artistes balears.

Només poden demanar subvenció els agents culturals que siguin els titulars o promotors directes de l'activitat.

2.2. S'estableixen dues línies de subvencions, les quals són excloents entre si:

a) Suport a la mobilitat d'artistes i agents culturals de l'àmbit de les arts visuals de les Illes Balears. 

S'hi inclouen exclusivament les despeses derivades del desplaçament, allotjament, transport d'obra i quotes d'acreditació o d'inscripció a fires, festivals, jornades professionals i/o residències d'arts visuals, amb els imports màxims prevists al punt 10.1 de la convocatòria.

Les despeses subvencionables són les següents:

— El desplaçament dels artistes i agents culturals. Només s'accepten bitllets de classe turista.

— Les despeses d'allotjament, sempre que es puguin justificar amb factures.

— El transport de concentració i dispersió de l'obra. Inclou material d'embalatge fins als màxims prevists.

— Les despeses de lloguer de vehicles per al desplaçament o transport d'obra.

— Les quotes d'acreditació o d'inscripció a fires, festivals i/o jornades professionals de l'àmbit de les arts visuals.

— El quilometratge en els desplaçaments per carretera que no es facin en transport públic, amb un preu màxim de 0,240141 euros per quilòmetre.

— Les despeses derivades de les proves COVID-19 per viatjar.

Els artistes i agents culturals poden anar acompanyats d'un màxim d'un professional d'assistència de perfil tècnic, necessari per al desenvolupament de l'activitat, les tasques del qual s'han de definir al contracte laboral establert entre les parts.

b) Suport a activitats de projecció exterior de l'àmbit de les arts visuals.

Les despeses subvencionables s'atorguen en funció dels criteris de valoració establerts al punt 10.2 de la convocatòria.

L'import atorgable es calcula d'acord amb la puntuació obtinguda i els imports màxims prevists.

Es poden comptabilitzar i incloure les despeses següents:

— El desplaçament d'artistes i agents culturals de les Illes Balears. Només s'accepten bitllets de classe turista.

— Les despeses d'allotjament fins a un màxim de 150 € per persona i nit.

— El transport de concentració i dispersió de l'obra.

— La producció d'obra vinculada a l'activitat de promoció. Es subvenciona un màxim del 50 % del cost de producció d'obra, fins a un màxim de 7.000 € (set mil euros). Només es subvencionen les despeses de producció d'obra d'artistes balears.

— Emmarcament d'obra, construcció de peanyes, mobiliari i condicionament de l'estand a una fira, fins a un màxim de 500 € (cinc-cents euros).

— La pòlissa clau a clau.

— El muntatge i el desmuntatge.

— El lloguer de l'espai d'exposició.

— Les quotes d'acreditació i/o el lloguer de l'estand a fires.

— Els honoraris de persones i contractació de serveis professionals.

— L'edició i traducció de material gràfic i de promoció. En el cas d'edició d'un catàleg, l'espai d'acollida ha d'assumir un mínim del 50 % del cost de la publicació.

— L'assegurança mèdica en el cas de residències d'artistes, d'investigació o de comissariat.

— El quilometratge en els desplaçaments per carretera que no es facin en transport públic, amb un preu màxim de 0,240141 euros per quilòmetre.

— Les despeses derivades de les proves COVID-19 per viatjar.

Per projecte s'accepta el desplaçament d'un màxim de dos professionals d'assistència de perfil tècnic, necessari per al desenvolupament de l'activitat, les tasques dels quals s'han de definir al contracte laboral o de serveis establert entre les parts.

Totes les despeses (menys la de quilometratge) s'han de justificar amb factures el concepte de les quals ha d'identificar l'activitat de promoció per a la qual es sol·licita la subvenció.

2.3. Els desplaçaments inclouen el viatge d'anada al lloc on es realitza l'activitat professional i el viatge de tornada del mateix lloc. Les dates del desplaçament han de coincidir amb les dates d'execució de l'activitat professional.

2.4. El còmput de les nits d'allotjament en cas d'exposicions i jornades professionals és de tres nits com a màxim, i de quatre com a màxim si es tracta d'un desplaçament intercontinental. En el cas d'exposicions, el còmput té en compte les tasques a realitzar: assistència a la inauguració (una nit), participació al muntatge i assistència a la inauguració (dues nits); realització d'una activitat de mediació o semblant (una nit addicional, si escau). En cas de participar amb estand propi a una fira, es computen els dies de durada de la fira, fins a un màxim de sis nits. En cas de residències, es computen els dies de durada de la residència, fins a un màxim d'un mes d'allotjament. El nombre de nits i de persones allotjades ha de figurar d'una manera clara en les factures justificatives.

2.5. L'assistència a fires i/o festivals ha d'estar vinculada a la participació de l'artista i/o agent cultural al programa expositiu o d'activitats professionals de la fira o festival. 

2.6. Només es subvenciona l'assistència i/o participació a jornades professionals especialitzades, destinades exclusivament a atendre les necessitats de formació dels professionals del sector de les arts visuals.

2.7. Les residències han d'estar vinculades a espais de difusió d'art contemporani que disposin d'un programa públic de residències d'artistes, d'investigació i/o de comissariat.

2.8. Es consideren despeses subvencionables aquelles que de manera indubtable responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionada i s'efectuïn en el termini establert en aquesta convocatòria. En cap cas el cost d'adquisició de les despeses subvencionables no pot ser superior al valor de mercat. Quan l'import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes en la legislació estatal en matèria de contractes del sector públic per als contractes menors, el beneficiari ha de sol·licitar com a mínim tres ofertes de proveïdors diferents, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o el lliurament del bé, llevat que per les característiques especials de les despeses subvencionables no hi hagi en el mercat un nombre suficient d'entitats que el prestin o el subministrin, o llevat que la despesa s'hagi efectuat abans de la sol·licitud de la subvenció.

L'elecció entre les ofertes presentades, que s'han d'aportar en la justificació o, si escau, en la sol·licitud de la subvenció, s'ha de fer d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i quan l'elecció no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa s'ha de justificar expressament en una memòria.

Tercer. Bases reguladores

Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol).

Quart. Import i imputació pressupostària

El crèdit assignat a aquesta convocatòria és de 300.000 € (tres-cents mil euros), amb càrrec al capítol 4 del pressupost de l'Institut d'Estudis Baleàrics del 2021.

Cinquè. Termini de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds, dirigides a l'IEB, comença l'endemà que la convocatòria es publiqui en el BOIB i romandrà obert fins al 30 de setembre de 2021.

 

Palma, 8 de juliol de 2021

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics Miquel Company Pons