Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 289159
Acord del Consell de Govern de 9 de juliol de 2021 pel qual s’aprova el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, i s’estableixen els nivells d’alerta sanitària que s’han d’aplicar a cada una de les illes
Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 7 de maig de 2021, i en previsió del nou procés de transició cap a una nova normalitat que va derivar de l'acabament de l'estat d'alarma instaurat mitjançant el Reial decret 926/2020, de 24 d'octubre, i la seva pròrroga, es va aprovar un nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19.
Cal tenir en compte que la situació d'emergència sanitària continuava i continua sent efectiva a hores d'ara i així serà, i així es mantindrà pel que fa a Espanya, fins que, d'acord amb el que disposa la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, el Govern espanyol declari la finalització d'aquesta situació de crisi sanitària.
Per això, en exercici de les habilitacions legals que atorguen al Consell de Govern, entre d'altres, els articles 7 i següents de la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, i l'article 45 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, i atesa la necessitat de mantenir un seguit de mesures de prevenció i contenció del contagi de la COVID-19, es va aprovar el Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, entès com un pla únic amb vocació de permanència mentre seguís produint efectes la declaració d'emergència sanitària en tot el territori de l'Estat, sense perjudici que aquest Pla es pogués anar adaptant a la nova realitat que suposàs factors evolutius, previsibles però no concretables en el moment en què es va aprovar, com ara l'avenç de la campanya de vacunació o l'eficàcia d'aquesta campanya com a factor de control de la transmissió comunitària del SARS-CoV-2 o de reducció de la gravetat dels efectes del contagi que empíricament restés acreditada.
Aquest Pla va ser objecte de successives reformes puntuals, mitjançant els acords següents:
- L'Acord del Consell de Govern de 21 de maig de 2021 pel qual s'estableixen els nivells d'alerta sanitària que s'han d'aplicar a cada una de les illes, es modifica puntualment l'Acord del Consell de Govern de 7 de maig de 2021 pel qual s'aprova el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i s'estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes (BOIB núm. 67, de 22-05-20021).
- Els acords amb el mateix títol de 4 de juny de 2021 (BOIB núm. 73 ext., de 04-06-2021) i de 18 de juny de 2021 (BOIB núm. 81, de 19-06-2021).
- Finalment, l'Acord del Consell de Govern de 5 de juliol de 2021 pel qual es modifica l'Acord del Consell de Govern de 7 de maig de 2021 pel qual s'aprova el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19 i es modifiquen puntualment les mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes, aprovades per l'Acord del Consell de Govern de 18 de juny de 2021. (BOIB núm. 90 ext., de 06-07-2021), que ha introduït les darreres modificacions en el text d'aquest Pla.
Per altra banda, i a més de les mesures del Pla per a les quals es preveia una estabilitat en el temps —previsió que, com s'ha vist, no ha estat tan efectiva com s'esperava—, l'Acord de 7 de maig de 2021 va preveure que, ordinàriament de forma quinzenal i de manera coetània a la determinació dels nivells d'alerta sanitària aplicables a les Illes Balears, s'aprovarien unes mesures específiques per als distints sectors d'activitat —molt centrades en les cabudes o capacitats d'espais i establiments, i la major o menor llibertat de desenvolupament d'aquestes activitats, o, si escau, prohibir-les—, mesures que es considerava que eren molt més sensibles a canvis i es trobaven molt més directament relacionades amb les dades i les circunstàncies epidemiològiques de l'evolució de la pandèmia.
Així, successivament, cada un dels acords esmentats abans establien una panòplia de mesures de caràcter excepcional i eficàcia temporal —ordinàriament quinzenal— per als distintes sectors d'activitat, que convivien amb les que establia, per a cada un d'aquests sectors, el Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19.
Aquesta dinàmica ha generat en la pràctica una dificultat addicional per als destinataris d'aquests plans de mesures —tant les administracions públiques que les han d'aplicar com els ciutadans (empresaris o professionals, o no)— que les han de complir, ja que es veuen obligats a manejar dos textos i a combinar-ne el contingut per dur a terme correctament la seva activitat, extrem que no sempre és senzill.
Aquesta convivència de dos seguits distints de regles aplicables paral·lelament als mateixos sectors d'activitat —unes, suposadament més permanents en el temps, i unes altres, suposadament canviants, però que en la pràctica s'han vist successivament prorrogades des del dia 8 de juny— i totes les modificacions successives que s'han introduït en el Pla aconsellen, amb l'objecte que el conjunt dels destinataris pugui gaudir d'un instrument de més fàcil consulta, aprovar un nou Pla consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, el qual no és cap altra cosa més que la fusió en un sol document del Pla aprovat inicialment com a annex I de l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 7 de maig de 2021 pel qual s'aprova el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, juntament amb les mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes que actualment són aplicables, és a dir, una compilació única de totes les regles que són aplicables a cada sector d'activitat per dur-la a terme.
D'altra banda, es manté també l'aplicació del sistema de declaració territorial dels nivells d'alerta sanitària, fonamentat en els termes de les Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la COVID-19 aprovades el 21 d'octubre de 2020 pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i es disposa que la declaració i les revisions —ordinàriament quinzenals— del nivell d'alerta sanitària corresponen al Govern de les Illes Balears, a proposta de la consellera de Salut i Consum.
El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va modificar aquestes Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la COVID-19 en la sessió de 9 de juny i mantenen el sistema de nivells d'alerta.
De l'informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses que ha emès en data 7 de juliol de 2021 es desprèn que, com a conseqüència del seguiment i de l'anàlisi del risc sanitari que s'han fet des del dia 16 de juny, la situació epidemiològica de les Illes Balears ha experimentat una pujada preocupant, en conjunt, de bona part dels indicadors de referència (IA7, IA14 generals —no així en el cas d'aquests mateixos indicadors referits específicament a persones majors de 65 anys—, les taxes de positivitat i la traçabilitat dels casos), els quals es troben dins dels marges de la situació de risc mitjà. En canvi, els indicadors assistencials (percentatge d'ocupació de pacients amb COVID-19 dels llits de planta i dels llits d'UCI ) segueixen a hores d'ara en situació de risc baix.
Així, globalment, la comunitat autònoma presenta una incidència acumulada a 14 dies (IA14) per cada 100.000 habitants en la població general de 218,4 i la de persones amb més de 65 anys és de 36,57. El nombre reproductiu bàsic és de 1,77 i la taxa de positivat a 7 dies és de 7,63%.
D'aquest informe resulta que el dia 7 de juliol Mallorca la incidència (IA14) ha passat des dels 39,4 casos del dia 16 de juny als 186,6 i, amb les mateixes referències temporals, Menorca ha evolucionat d'una IA14 de 34,5 a una IA14 de 626,3 en les mateixes dates; Eivissa, de 66,5 a 168,6 i Formentera ha passat dels 33,6 casos als 92,4; per altra banda, els indicadors relatius a la pressió assistencial sobre el sistema sanitari (percentatges de llits de planta i percentatge de llits d'UCI sobre els totals, ocupats per pacients amb COVID 19) mostren una tendència de creixement moderat, amb uns nivells d'ocupació propis encara de risc baix o de nova normalitat en línies generals.
Els nivells d'IA14 que presenten les illes són comparativament anàlegs als de la resta d'Espanya (225,35), malgrat superiors als de la majoria de països europeus, amb l'excepció de Rusia, Portugal i Regne Unit.
També el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses constata que la variant alfa ha deixat de constituir la predominant entre els casos analitzats aleatòriament mitjançant seqüenciació genòmica, havent estat superada en aquests moments per la variant delta (57% dels casos).
Per tot això, el Consell de Govern, en la seva condició de responsable màxim de la política sanitària a les Illes Balears, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de dia 9 de juliol de 2021, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Disposar que des de la publicació d'aquesta Acord fins a les 24.00 hores del dia 27 de juliol de 2021, llevat que es revisin abans, són aplicables a les Illes Balears els nivells d'alerta sanitària següents:
- A l'illa de Mallorca, el nivell d'alerta sanitària 1.
- A l'illa de Menorca, el nivell d'alerta sanitària1.
- A l'illa d'Eivissa, el nivell d'alerta sanitària 1.
- A l'illa de Formentera, el nivell d'alerta sanitària 1.
Segon. Aprovar el Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, que s'annexa a aquest Acord.
Tercer. Disposar que les mesures que conté el Pla de Mesures desenvolupat a l'annex d'aquest Acord, vigiran des de la seva publicació fins a que per part del Govern d'Espanya es declari la finalització de la situació de crisi sanitària d'acord amb l'actual article 2.3 de la Llei 2/2021, de 29 de març. Això no obstant, si les circumstàncies ho exigeixen, aquestes mesures poden ser totalment o parcialment eliminades o modificades per acord del Consell de Govern.
Quart. Notificar aquest Acord a la Delegació del Govern a les Illes Balears, així com a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19.
Corresponen a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als ajuntaments, en l'àmbit de les seves competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del compliment correcte de les obligacions que preveuen aquest Acord i l'annex, per tal de garantir-ne l'efectivitat. A aquest efecte, les administracions esmentades poden sol·licitar la col·laboració de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat. L'incompliment de les mesures pot ser sancionat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de salut pública.
Cinquè. Comunicar a la Direcció de l'Advocacia aquest Acord a fi que, si ho considera oportú, el presenti davant l'òrgan judicial competent a l'efecte que estableix l'article 10.8 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Sisè. Publicar aquest Acord i l'annex en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Setè. Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que el dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb els articles 10.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 9 de juliol de 2021
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez
ANNEX Pla Consolidat de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19
I. Mesures generals
1. Mesures de cautela i protecció
- Tots els ciutadans han de respectar les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la COVID-19 i han d'adoptar les mesures necessàries per evitar la generació de riscs de propagació de la malaltia COVID-19, així com l'exposició pròpia a aquest risc.
- Es pot suspendre qualsevol activitat que, a judici de l'autoritat competent, pugui suposar un risc de contagi per les condicions en què es desenvolupi.
- S'han d'adoptar les mesures de protecció individual i col·lectiva fonamentades en el següent:
2. Distància interpersonal i ús obligatori de la mascareta
- És obligatori complir en tot moment la mesura de manteniment de la distància de seguretat interpersonal de com a mínim un metre i mig entre persones no convivents. Es recomana augmentar aquesta distància sempre que sigui possible, especialment en espais tancats amb ventilació insuficient o quan es duen a terme activitats relacionades amb una major producció de gotes i aerosols respiratoris, com ara cantar, fer exercici o cridar. El manteniment de la distància de seguretat no exceptua l'obligació d'adoptar mesures alternatives de protecció física amb ús de mascareta adequada, si escau, i etiqueta respiratòria.
- Les persones de més de sis anys han de dur mascareta en tot moment, tant La la via pública o en espais a l'aire lliure com també en espais tancats d'ús públic o a les zones d'atenció al públic d'edificis, tant de titularitat pública com privada, quan es pugui concórrer en el mateix espai amb altres persones no convivents, amb les excepcions que s'assenyalen en els paràgrafs següents, així com en els supòsits que preveu l'article 6.2 de la Llei 2/2021, de 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.
- A més, és obligatori l'ús adequat de la mascareta, és a dir, ha de cobrir des de part de l'envà nasal fins a la barbeta inclosa.
- L'ús de mascareta no és obligatori durant la pràctica d'activitat física intensa o moderada, d'activitats aquàtiques o l'ús d'instruments musicals de vent. S'equiparen a l'exercici d'esport individual les activitats que suposin un esforç físic de caràcter no esportiu, a l'aire lliure i de forma individual, mantenint, en tot cas, la distància mínima d'1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents. També s'exceptua d'aquesta obligació el moment de consumir aliments i begudes, però no durant els temps d'espera ni en la sobretaula posterior.
- L'ús de mascareta és obligatori en els centres de treball, tant si són de titularitat pública com privada, sempre que es concorri amb altres persones en el mateix espai, amb l'excepció dels espais oberts a l'aire lliure, en els quals s'ha de garantir la distància interpersonal d'un metre i mig entre els treballadors, i només quan l'activitat suposi un esforç físic intens o moderat. En qualsevol cas, és obligatori utilitzar-la quan se circula pels espais comuns.
- Així mateix, de conformitat amb l'article 6.2 de la Llei esmentada, l'obligació de l'ús de la mascareta que preveuen els paràgrafs anteriors no és exigible a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l'ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d'autonomia per llevar-se la mascareta o bé presentin alteracions de conducta que en facin inviable la utilització. Aquestes circumstàncies es poden acreditar mitjançant una declaració responsable signada per la persona que pateix aquestes patologies o els seus representants legals, formulada en els termes i sotmesa a les exigències del que disposa l'article 69.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tampoc no és exigible en els supòsits de força major o situació de necessitat, o quan per la mateixa naturalesa de les activitats l'ús de la mascareta hi sigui incompatible d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.
- S'entenen per activitats incompatibles amb l'ús de la mascareta, les següents:
o El bany a la mar o en altres zones de bany; així com a piscines, a l'exterior o cobertes.
o La pràctica d'esport en el medi aquàtic, sigui aquest natural o artificial.
o Els períodes de descans abans o després del bany o la pràctica d'esport en el medi aquàtic o a l'entorn d'aquest espai.
o En el cas del descans a les platges o en entorns assimilats, o a piscines no cobertes, el període esmentat només es pot estendre a aquell en què la persona romangui en un punt determinat i respectant la distància mínima d'1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents, i sense que l'agrupació de persones pugui superar el nombre màxim permès.
o En el cas de piscines cobertes o en el cas que aquest descans es faci a bord d'embarcacions, només s'entén per període de descans l'estrictament necessari entre intervals d'activitat.
- Es recomana l'ús de la mascareta en els espais oberts o tancats privats quan hi hagi reunions o una possible confluència de persones no convivents, encara que es pugui garantir la distància de seguretat.
- El tipus de mascareta que s'ha d'utilitzar no ha d'estar proveïda de vàlvula exhalatòria, excepte en els usos professionals per als quals aquest tipus de mascareta pot estar recomanada.
3. Consum de tabac i assimilats
Es prohibeix el consum de tabac a la via pública o en espais a l'aire lliure d'ús públic quan no es pugui assegurar el manteniment d'una distància mínima de dos metres amb altres persones, així com quan s'estigui en moviment. Es prohibeix, també, el consum de tabac a les terrasses d'establiments d'ús públic o espais similars.
Aquesta limitació és també aplicable a l'ús de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, xixes o assimilats.
4. Realització de proves de detecció del SARS-CoV-2 a grups específics
En el cas que es produeixi un brot epidèmic de COVID-19, s'ha de valorar la realització de cribratges amb proves de diagnòstic d'infecció activa (PDIA) a les poblacions de risc i potencialment exposades (per exemple residents en centres de serveis socials de tipus residencial, barris amb transmissió comunitària, centres educatius, centres laborals, blocs d'habitatges afectats, col·lectius vulnerables, etc.).
5. Mesures generals en matèria de control de la capacitat en els establiments, locals i serveis oberts al públic
- Les condicions de capacitat dels establiments, locals i serveis oberts al públic s'han d'establir d'acord amb el nivell de risc de l'espai.
- Així mateix, el nombre màxim de participants en activitats grupals dirigides s'ha d'establir igualment a partir del nivell de risc de l'activitat.
- El risc associat a l'establiment, local o servei obert al públic o activitat grupal dirigida s'ha de definir d'acord amb la presència i/o absència de factors que afavoreixen o prevenen la transmissió de la COVID-19 i/o la traçabilitat de contagis. En particular, es pot modular el grau de risc associat a un determinat tipus d'establiment en funció de les característiques de la ventilació d'aquest establiment.
- Les capacitats màximes definides en aquest Pla per a cada tipologia d'establiment es poden revisar en funció de l'evolució de la situació epidèmica de la COVID-19 a les Illes Balears.
- Els establiments, les instal·lacions i els locals han d'exposar al públic a l'entrada dels establiments la capacitat màxima en nombre de persones, la qual ha d'incloure els treballadors, i han d'assegurar que aquesta capacitat i la distància interpersonal es respecten. Així mateix, s'ha d'exposar al públic l'horari d'obertura, l'obligatorietat d'observar la distància mínima interpersonal i l'obligatorietat d'usar la mascareta, si escau.
- L'organització de la circulació de les persones i la distribució d'espais ha de procurar el manteniment de la distància de seguretat interpersonal. En la mesura que sigui possible, s'han d'establir itineraris per dirigir la circulació de clients i usuaris, per evitar aglomeracions en determinades zones, tant a l'interior com a l'exterior, i prevenir el contacte entre ells. Quan es disposi de dues o més portes, se n'ha d'establir un ús diferenciat per a l'entrada i la sortida, per tal de reduir el risc de formació d'aglomeracions.
- Si escau, el personal de seguretat ha de vetlar perquè es respecti la distància interpersonal de seguretat i ha d'evitar la formació de grups nombrosos i d'aglomeracions, prestant un esment especial a les zones d'escales mecàniques, ascensors, zones comunes de pas i zones recreatives.
- En cas necessari, es poden utilitzar barreres o sistemes de senyalització equivalents per a un millor control dels accessos i de gestió de les persones a l'efecte d'evitar qualsevol aglomeració.
- En qualsevol cas, la senyalització de recorreguts obligatoris i independents, o altres mesures que s'estableixin, s'ha de dur a terme tenint en compte el compliment de les condicions d'evacuació exigibles en la normativa aplicable.
6. Mesures per prevenir el risc de coincidència massiva de persones en l'àmbit laboral
- El desenvolupament de l'activitat laboral o funcionarial s'ha de dur a terme preferentment en règim de teletreball, sempre que aquest règim de prestació no sigui incompatible amb les característiques del lloc de feina.
- Es recomana evitar reunions de treball o professionals fetes de manera presencial.
- A més, i sense perjudici de l'adopció de les mesures necessàries de protecció col·lectiva i individual, els centres han de fer els ajusts en l'organització horària que siguin necessaris per evitar el risc de coincidència massiva de persones, treballadores o no, en espais o centres de treball durant les franges horàries de previsible màxima afluència o concentració, atesa la zona geogràfica de la qual es tracti, i de conformitat amb el que recullen els apartats següents.
- S'ha de considerar que hi ha risc de coincidència massiva de persones quan no hi ha expectatives raonables que es respectin les distàncies mínimes de seguretat, particularment en les entrades i sortides de la feina, tenint en compte tant la probabilitat de coincidència massiva dels treballadors com l'afluència d'altres persones que sigui previsible o periòdica.
- Els ajusts als quals es refereix el paràgraf anterior s'han d'efectuar tenint en compte les instruccions de les autoritats competents, així com, si escau, el que preveu la normativa laboral i convencional que hi sigui aplicable.
7. Mesures d'higiene i prevenció exigibles en totes les activitats
Amb caràcter general, sense perjudici de les normes o els protocols específics que s'estableixin, són aplicables a tots els establiments, locals de negoci, instal·lacions i espais d'ús públic, i activitats de caràcter públic les mesures d'higiene i prevenció següents:
- S'ha d'assegurar que tots els treballadors tenguin permanentment a disposició seva en el lloc de feina aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat per a la neteja de mans. Així mateix, quan no es pugui garantir la distància de seguretat interpersonal d'un metre i mig, s'ha d'assegurar que els treballadors disposin d'equips de protecció adequats al nivell de risc. En aquest cas, tot el personal ha d'estar format i informat sobre les mesures de protecció i higiene front a la COVID-19, així com l'ús correcte dels equips de protecció.
- El que disposa el paràgraf anterior és aplicable també a tots els treballadors d'empreses que presten serveis en els centres, entitats, locals o establiments als quals és aplicable aquest Pla, ja sigui amb caràcter habitual o de manera puntual.
- Els establiments i serveis oberts al públic han de disposar, a l'entrada, de solució hidroalcohòlica per a l'ús per part dels clients o usuaris.
- La disposició dels llocs de feina, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball existents en els centres, les entitats, els locals i els establiments s'han de modificar, en la mesura necessària i amb la consulta i participació dels representants dels treballadors, per garantir la possibilitat de mantenir la distància de seguretat interpersonal d'un metre i mig entre els treballadors, i això és responsabilitat del titular de l'activitat econòmica o, si s'escau, del director dels centres i entitats.
- En les tasques de neteja i desinfecció s'ha de prestar esment especial a les zones d'ús comú i a les superfícies de contacte més freqüents, com ara poms de portes, taules, mobles, passamans, sòls, telèfons, penjadors i altres elements de característiques similars, d'acord amb les pautes següents:
- S'han d'utilitzar desinfectants com a dilucions de lleixiu (1:50) acabades de preparar o qualsevol dels desinfectants amb activitat viricida que hi ha en el mercat i que ha autoritzat i registrat el Ministeri de Sanitat. En l'ús d'aquest producte s'han de respectar les indicacions de l'etiqueta.
- Després de cada neteja i desinfecció, els materials emprats i els equips de protecció utilitzats s'han d'higienitzar i desinfectar, llevat dels que no siguin reutilitzables, que s'han de rebutjar de manera segura, i posteriorment cal rentar-se les mans.
- Així mateix, les mesures de neteja i desinfecció, i de distància previstes en aquest Pla s'han de complir, si s'escau, en els vestuaris, les taquilles i els banys dels treballadors, així com en qualsevol altra zona d'ús comú.
- En cas que s'emprin uniformes o roba de feina, cal netejar-los i desinfectar- los regularment seguint el procediment habitual.
- Quan en els centres, les entitats, els locals i els establiments que preveu aquest Pla hi hagi ascensor o muntacàrregues, s'han d'utilitzar de manera preferent les escales. Quan sigui necessari utilitzar-los, l'ocupació màxima ha de ser d'una persona, tret que els ocupants siguin convivents, sigui possible garantir la separació d'un metre i mig entre elles, utilitzin mascareta tots els ocupants o en els casos de persones que puguin requerir assistència, en què se'n permet la utilització conjunta.
- Quan, d'acord amb el que preveu aquest Pla, l'ús dels banys, vestuaris, emprovadors, sales de lactància o similars estigui permès per a clients, visitants o usuaris, l'ocupació màxima ha de ser d'una persona per a espais de fins a quatre metres quadrats, excepte en els supòsits de persones que puguin requerir assistència, cas en què també es permet que l'utilitzi l'acompanyant. Per a banys de més de quatre metres quadrats que disposin de més d'una cabina o urinari, l'ocupació màxima ha de ser del 50 % del nombre de cabines i urinaris que tengui l'estància i mentre es facin servir s'hi ha de mantenir una distància de seguretat d'un metre i mig. S'han de reforçar la neteja i desinfecció dels banys per garantir-ne sempre l'estat de salubritat i higiene, i mantenir un registre de neteges i desinfeccions.
- S'ha de fomentar el pagament amb targeta o altres mitjans que no suposin contacte físic entre dispositius, i evitar, en la mesura que es pugui, l'ús de doblers en efectiu.
- S'ha de disposar de papereres situades en llocs estratègics per tal de facilitar-ne l'ús, preferiblement amb tapa i pedal, per poder-hi dipositar mocadors de paper i qualsevol altre material d'un sol ús. Les papereres s'han de netejar i desinfectar de manera freqüent i, com a mínim, una vegada al dia. El contingut s'ha d'eliminar mitjançant bosses amb tancament hermètic.
- Si un treballador comença a tenir símptomes compatibles amb la malaltia, se li ha de lliurar una mascareta quirúrgica i se li ha de facilitar fer la rentada de mans. S'ha d'aïllar el treballador de manera preventiva i se n'ha d'avisar l'àrea mèdica del servei de prevenció de riscs laborals. S'ha de contactar també amb un dels números de telèfon de la comunitat autònoma dedicats a aquesta finalitat (902 079 079, 900 100 971 o 971 43 70 79), o amb el telèfon del centre de salut del treballador o, en cas d'urgència, amb el 061.
- La persona treballadora no es pot reincorporar al seu lloc de feina fins que no disposi de l'alta mèdica emesa pel Servei públic de Salut (de manera telemàtica) o, si no la té, del certificat d'aptitud emès per l'àrea de medicina del treball del Servei de Prevenció. L'empresa ha d'adoptar les mesures de neteja i desinfecció necessàries d'acord amb el protocol establert a aquest efecte.
- El que preveu aquest apartat s'ha d'aplicar sense perjudici de les especificitats en matèria de neteja i desinfecció que estableix aquest Pla per a sectors concrets.
- La responsabilitat d'adoptar les mesures de neteja i desinfecció adequades a les característiques i la intensitat d'ús dels centres, les entitats, els locals i els establiments que preveu aquest Pla recau en el titular de l'activitat econòmica o, si s'escau, en el director de centres i entitats.
8. Mesures de ventilació d'espais i promoció d'ús dels espais a l'aire lliure
- S'ha de prioritzar l'ús d'espais a l'aire lliure per fer les activitats.
- Les administracions públiques han de dur a terme actuacions per promocionar i facilitar l'ús dels espais a l'aire lliure per part de la ciutadania.
- En els espais tancats d'ús públic s'han de dur a terme tasques de ventilació periòdica en les instal·lacions, incloent-hi els mitjans de transport, com a mínim de manera diària i durant el temps necessari per permetre la renovació de l'aire.
- En relació amb els sistemes de ventilació i climatització mecànica en edificis i locals, han de garantir que la renovació d'aire per ocupant sigui com a mínim de 12,5 l/s. Aquesta renovació ha de ser superior en el cas d'activitats que suposin una emissió elevada d'aerosols, com per exemple l'exercici intens, activitats de cant, etc. La renovació d'aire s'ha de fer amb captació de l'aire exterior. S'ha de revisar el sistema per maximitzar la quantitat d'aire exterior i reduir la quantitat d'aire recirculat. S'ha de filtrar l'aire recirculat tant com tècnicament sigui possible segons la capacitat del sistema. No es permet fer servir sistemes que suposin l'ús exclusiu de recirculació d'aire.
- S'han de reforçar la neteja i el manteniment dels filtres d'aire dels circuits, i s'ha d'optar per equips amb filtres amb eficàcia demostrada com a barrera de partícules víriques i que garanteixen el mateix cabal d'aire nominal de l'equip. Es recomanen temps d'operació perllongats i canviar els temporitzadors del sistema per iniciar la ventilació a velocitat nominal dues hores abans i després del temps d'ús de l'edifici.
- Es recomana mantenir la climatització a una temperatura entre 21-23 °C a la tardor i a l'hivern, i 23-25 °C a la primavera i l'estiu.
- Es recomana revisar els recuperadors de calor, el sistema d'extracció dels banys i incrementar la ventilació natural encara que es disposi de ventilació mecànica.
- Per verificar que la ventilació és suficient, es recomana l'ús de mesuradors de CO2. La concentració de CO2 no ha de superar en cap moment les 800 ppm. En cas que se superin, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que se situï per sota d'aquest indicador.
- En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.
- Les administracions públiques han d'assegurar la ventilació correcta dels espais que són competència seva, i han de promoure, si escau, la instal·lació de mesuradors de CO2.
II. Mesures específiques relatives a les activitats socials
1. Parcs infantils d'ús públic a l'aire lliure
- Es recomana que els parcs infantils i les zones d'esbarjo a l'aire lliure que obren al públic duguin a terme cada dia la neteja i desinfecció de les instal·lacions, amb esment especial a les superfícies de contacte més freqüent.
- Els parcs infantils han de disposar de cartelleria informativa que faci referència a les mesures principals de prevenció de la transmissió de la COVID-19, amb un èmfasi especial en la higiene de mans, la higiene respiratòria i l'etiqueta de la tos, així com el respecte de la distància mínima interpersonal.
- Mentre s'usen s'han de respectar les mesures necessàries per mantenir la distància de seguretat interpersonal.
- Els parcs infantils o espais d'ús públic a l'aire lliure similars poden estar oberts al públic, excepte entre les 24.00 i les 06.00 hores.
2. Platges
- El trànsit i la permanència a les platges de les Illes Balears s'ha de fer respectant les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la COVID-19, i, en particular, les relatives al manteniment d'una distància mínima de seguretat. Es considera que la superfície de la platja que ocupa cada usuari ha de ser de cinc metres quadrats i que la distància entre grups de persones ha de ser com a mínim d'un metre i mig.
- Els ajuntaments poden establir limitacions tant d'accés com de capacitat a les platges, a fi d'assegurar que es pugui respectar la distància interpersonal de seguretat entre els usuaris. Amb aquesta finalitat, poden establir límits en els temps de permanència, així com en l'accés als aparcaments, per tal de facilitar el control de capacitat de les platges. La capacitat màxima a les platges s'ha de calcular assumint la necessitat de quatre metres quadrats d'espai disponible per persona.
- Els ajuntaments han d'assegurar que es netegen les instal·lacions i els béns de les platges, i per fer-ho s'han d'utilitzar substàncies que no siguin perjudicials per al medi ambient.
- L'ocupació màxima de les dutxes i rentapeus a l'aire lliure, banys, vestuaris i altres serveis públics similars és d'una persona, excepte en els supòsits de persones que puguin requerir assistència, les quals poden comptar amb l'acompanyant. S'han de reforçar la neteja i desinfecció d'aquests espais, i garantir-ne sempre l'estat de salubritat i higiene.
- S'ha de col·locar cartelleria visible o altres mitjans informatius que recordin les normes d'higiene i prevenció que s'han de complir.
- Les activitats d'hoteleria i restauració que es duguin a terme a les platges, incloent-hi les que es duguin a terme en instal·lacions descobertes, s'han d'ajustar al que preveu l'apartat XII.1 d'aquest Pla.
- Els responsables de negocis de motos aquàtiques, patins de pedals i qualsevol altre element esportiu o d'esbarjo similar han de complir el que disposen les mesures d'higiene i prevenció establertes.
- No es pot romandre a les platges entre les 24.00 i les 06.00 hores, llevat que sigui per dur-hi a terme alguna activitat o competició programada per alguna de les federacions esportives de les Illes Balears. Els ajuntaments resten habilitats per poder avançar l'hora de tancament de les platges situades en el seu terme municipal.
3. Mesures específiques relatives als espais recreatius i de medi ambient
- Es permet la pernoctació en habitacions compartides en els refugis que gestiona l'IBANAT, amb una capacitat màxima del 50 %. En tot cas, no es permet superar el màxim de 12 persones per habitació.
- Mentre estiguin obertes, a les àrees recreatives s'han de seguir les instruccions següents:
o No es permet l'ocupació de cada taula per més de sis persones.
o Els grups no poden estar formats per un nombre major de persones de les que es permeten a l'illa on s'ubica l'àrea recreativa.
o Es prohibeix la utilització dels elements la disposició dels quals no permeti respectar de manera adequada la distància de seguretat entre persones no convivents.
4. Vetles, enterraments i cerimònies nupcials
- Amb caràcter general, en les vetles, els enterraments i les cerimònies nupcials i similars s'han d'establir les mesures necessàries per procurar mantenir la distància de seguretat interpersonal a les instal·lacions i la utilització obligatòria de mascareta.
- A més del compliment general de les mesures d'higiene i prevenció establertes, en el cas que durant l'esdeveniment es presti algun tipus de servei d'hoteleria i restauració, la prestació s'ha d'ajustar al que preveuen les condicions per a la prestació del servei en els establiments d'hoteleria i restauració (apartat XII.1).
- La participació en comitives per a l'enterrament o comiat per a la cremació del cos del difunt, així com les vetles i cerimònies i celebracions nupcials, es poden fer es pot dur a terme en tot tipus d'instal·lacions o espais, públics o privats, tant a l'aire lliure com en espais tancats, sempre que no se superi el nombre de 120 persones en espais exteriors i 50 persones en espais interiors i, en qualsevol cas, sense que s'excedeixi d'un 50 % de la capacitat màxima de l'espai.
- Si la instal·lació no disposa d'una cabuda màxima autoritzada, s'ha de calcular tenint en compte la disponibilitat d'un mínim de quatre metres quadrats per persona.
- En les celebracions nupcials es permet l'activitat de ball sempre que es dugui a terme portant en tot moment, correctament posada, la mascareta.
- El que preveu aquest apartat és aplicable a altres tipus de cerimònies oficials de caire religiós o civil, com per exemple els batejos i les comunions, i les celebracions respectives.
- La participació en cerimònies i celebracions nupcials, comunions, batejos i altres celebracions assimilables es pot dur a terme en tot tipus d'instal·lacions o espais, públics o privats, tant a l'aire lliure com en espais tancats, sempre que no se superi el nombre de 120 persones en espais exteriors i 50 persones en espais interiors i, en qualsevol cas, sense que s'excedeixi d'un 50 % de la capacitat màxima de l'establiment. En tot cas, l'esdeveniment ha de concloure a les 02.00 hores com a màxim.
- Malgrat el que disposa el paràgraf anterior, les cerimònies i celebracions nupcials, els batejos, les comunions i altres celebracions similars es poden fer en tot tipus d'instal·lacions o espais, públics o privats, tant a l'aire lliure com en espais tancats, sempre que no superin el nombre de 200 persones en espais exteriors i 100 persones en espais interiors i en qualsevol cas sense que s'excedeixi d'un 50 % de la capacitat màxima de l'establiment, sempre que totes les persones participants majors de 6 anys compleixin una d'aquestes condicions:
- Acreditar haver estat vacunades amb pauta completa dins dels 8 mesos anteriors a la data de l'esdeveniment.
- Acreditar haver estat vacunades amb mitja pauta amb una antelació mínima de 15 dies i màxima de 4 mesos a la data de l'esdeveniment.
- Acreditar haver-se sotmès a una prova de detecció d'infecció activa tipus PCR, TMA o Prag amb resultat negatiu, dins de les 72 hores precedents a l'esdeveniment en el cas de PCR i TMA, o 48 hores precedents a l'esdeveniment en el cas de Prag.
- Acreditar mitjançant un certificat mèdic que han patit la malaltia dins dels sis mesos anteriors.
- En aquests casos, els organitzadors de l'esdeveniment han de designar una persona com a responsable COVID de l'esdeveniment, que ha de recollir la justificació per part dels assistents de l'acreditació de complir alguna d'aquestes condicions i tenir-la a disposició de l'administració sanitària i/o de l'autoritat de control. Serà també responsable de posar a disposició dels assistents la informació oportuna en matèria de normativa aplicable a l'esdeveniment i en matèria de mesures de seguretat aplicables, com també de recollir les dades de contacte dels assistents per garantir una traçabilitat adequada d'eventuals brots.
- En qualsevol cas, l'esdeveniment ha de concloure a les 02.00 hores com a màxim.
5. Llocs de culte
- En tot cas, s'ha d'assegurar la distància d'almenys un metre i mig entre persones de diferents nuclis de convivència.
- S'han d'organitzar les entrades i sortides per tal d'evitar aglomeracions de persones en els accessos i voltants dels llocs de culte.
- S'han de posar a disposició del públic dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida degudament autoritzats i registrats, en llocs accessibles i visibles i, en tot cas, a l'entrada del lloc de culte, els quals han d'estar sempre en condicions d'ús.
- No es permet l'ús d'aigua beneïda; les ablucions rituals s'han de fer a casa.
- En els casos en què els assistents se situïn directament al terra i es descalcin abans d'entrar al lloc de culte, s'han d'utilitzar estores personals i s'ha de col·locar el calçat en els llocs designats.
- S'ha de limitar al menor temps possible la durada de les trobades o celebracions.
- Durant el desenvolupament de les reunions o celebracions s'ha d'evitar el contacte personal, tocar o besar objectes de devoció o altres objectes que habitualment es manegin.
- L'actuació de cors s'ha de regir pel que determina l'apartat XI.5 d'aquest Pla.
- La utilització de l'exterior dels edificis o de la via pública per a la realització d'actes de culte ha de ser aprovada per l'autoritat municipal corresponent, i s'han d'establir les mesures necessàries per procurar mantenir la distància de seguretat interpersonal. Aquest tipus d'actes s'han d'adaptar a les condicions establertes per a esdeveniments a l'aire lliure, d'acord amb el que disposen els apartats XI.2 i XI.4 d'aquest Pla.
6. Festes populars i fires
- Es permet la realització de fires i mostres, d'acord amb la normativa COVID-19 específica per a mercats ambulants. Les activitats han de ser preferentment a l'aire lliure.
- Es permet la realització d'actes culturals, esportius i institucionals lligats a la celebració de festes populars, sempre que se segueixin les mesures per a la COVID-19 sectorials corresponents al tipus d'activitat. En qualsevol, cas es recomana que l'assistència s'organitzi per sistema de reserva prèvia. Els organitzadors hauran de garantir que no es generin riscs de, o es produeixin aglomeracions.
- Es permet la realització de ballades populars fetes a l'aire lliure. Els participants han de dur mascareta fins i tot en el moment del ball.
- En cap d'aquests tres casos anteriors no es permet la instal·lació de barres de bar als carrers.
- No es permet la realització d'esdeveniments tipus sopar a la fresca o revetla.
7. Esdeveniments i activitats multitudinaris
- Els esdeveniments i les activitats multitudinaris no regulats de manera específica en altres apartats d'aquest Pla es regeixen pel que disposa aquest apartat.
- En general, es considera esdeveniment multitudinari aquell en què s'espera una assistència superior a tres-centes persones en espais a l'aire lliure o de cent cinquanta persones en espais tancats.
- En els esdeveniments multitudinaris, l'autoritat sanitària n'ha de fer una avaluació del risc de conformitat amb el que preveu el document Recomendaciones para eventos y actividades multitudinarias en el contexto de nueva normalidad por COVID-19 en España, acordat a la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. En funció d'aquesta avaluació, cada esdeveniment d'aquestes característiques ha de comptar amb l'autorització de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum.
III. Mesures relatives a la gestió en matèria farmacèutica de la Conselleria de Salut i Consum
- L'autoritat competent de la gestió de la prestació farmacèutica de la Comunitat Autònoma pot establir les mesures oportunes per a la dispensació de medicaments en modalitat no presencial, i s'ha de garantir l'atenció òptima en l'entrega dels medicaments a centres sanitaris o a establiments sanitaris autoritzats per a la dispensació de medicaments pròxims al domicili del pacient, si escau, o en el seu propi domicili.
- El subministrament dels medicaments fins al lloc de destinació, així com el seguiment farmacoterapèutic, és responsabilitat del servei de farmàcia dispensador. El transport i l'entrega del medicament s'han de fer de manera que s'asseguri que no pateix cap alteració ni reducció de la qualitat.
IV. Mesures relatives al Servei de Salut de les Illes Balears
1. Mesures d'higiene i prevenció
- S'han d'establir sistemes que evitin les aglomeracions de persones en els establiments sanitaris, especialment a les sales d'espera, i mantenir la distància interpersonal de seguretat d'un metre i mig.
- És obligatori l'ús de mascareta quirúrgica per accedir als recintes sanitaris.
- S'han de posar a disposició de les persones dispensadors de gel hidroalcohòlic a les diferents sales dels recintes sanitaris.
- S'han de dotar els serveis que ho requereixin de mampares de protecció i de senyalització de seguretat.
2. Mesures organitzatives
- S'ha de mantenir la reorganització de l'atenció primària amb consultes específiques d'atenció respiratòria i triatge telefònic, amb circuits diferenciats. Aquest doble circuit també s'ha de mantenir a les àrees d'urgències.
- S'ha de procurar la recuperació, en la mesura que es pugui, de l'activitat assistencial habitual.
- S'han de mantenir actius els plans de contingència que permetin retornar a la situació de resposta a la crisi en un termini màxim de dos o tres dies.
- S'han de mantenir les consultes telefòniques o telemàtiques.
V. Mesures relatives a la comunitat educativa
1. Realització dels tràmits administratius
- Els tràmits administratius s'han de dur a terme preferentment de manera telemàtica.
- Els usuaris que ho necessitin poden dur a terme de manera presencial i amb cita prèvia els tràmits necessaris dels processos administratius relacionats amb la prestació dels serveis educatius, amb les mesures de distanciament individual i col·lectiu, d'higiene i de protecció que estableixin els protocols sanitaris i de prevenció.
2. Condicions per a la prestació dels serveis educatius
2.1. Educació presencial
- Els centres docents públics o privats que imparteixen els ensenyaments que preveu l'article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i els centres d'educació especial han de continuar oferint educació presencial. Això no obstant, en els estudis d'educació secundària, a partir de 2n d'ESO, batxillerat, formació professional, règim especial i educació d'adults s'han de plantejar fórmules mixtes d'alternança de presencialitat i distància.
- Aquestes mesures són aplicables en complir-se les condicions establertes per a cada cas. Així mateix, s'han de revertir també automàticament si hi ha un empitjorament de la situació epidemiològica. La inspecció educativa, d'ofici o a petició dels centres, és l'encarregada de revisar els casos i fer la proposta d'aplicació de l'augment de ràtio a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres, que l'ha d'autoritzar.
- S'han de continuar adoptant les mesures necessàries perquè es puguin dur a terme en condicions de seguretat els serveis complementaris de transport, menjador escolar i escola matinera en els centres que en disposin.
- Els centres docents públics o privats que imparteixen els ensenyaments d'educació secundària a partir de 2n d'ESO, batxillerat, formació professional, règim especial i educació d'adults han d'alternar presencialitat i distància, amb les condicions següents:
- Per als nivells de 2n d'ESO i de 2n de batxillerat, sempre que es garanteixi la distància mínima de seguretat en tot moment, s'han d'aplicar ràtios màximes de fins a 28 alumnes per grup.
- Per a la resta de nivells educatius d'ESO, batxillerat, FP, règim especial i educació d'adults, s'han de continuar aplicant ràtios de devers 20 alumnes per grup.
2.2. Mesures d'higiene, protecció i prevenció
En el desenvolupament del curs 2020-2021, s'han de seguir les indicacions establertes per les autoritats sanitàries i educatives a través de les resolucions conjuntes del conseller d'Educació, Universitat i Recerca i de la consellera de Salut i Consum de 6 de juliol de 2020 i de 3 i 25 de setembre de 2020 i de 10 de novembre de 2020, així com les que es puguin dictar respecte d'això amb posterioritat.
2.3. Activitats en acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyaments no reglats i centres de formació
- L'activitat que es dugui a terme en acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyament no reglat i centres de formació no inclosos en l'àmbit d'aplicació de l'article 9 del Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, es pot impartir de manera presencial utilitzant el 75 % de la capacitat màxima de l'espai, sempre que es respecti la distància mínima de seguretat interpersonal d'1,5 metres. Les instal·lacions hauran de garantir l'existència d'una ventilació adequada.
- Això no obstant, respecte de l'activitat de formació professional per a l'ocupació, s'ha de reprendre l'activitat formativa presencial en les condicions que es determinin per resolució del president del SOIB. En tot cas, en funció de l'evolució de la situació epidèmica es poden plantejar fórmules mixtes d'alternança de formació presencial i a distància.
- S'han d'establir les mesures necessàries per mantenir la distància de seguretat interpersonal d'un metre i mig en les instal·lacions en tot moment.
- En el cas d'utilització de vehicles, és obligatori l'ús de mascareta tant per al personal docent com per a l'alumnat o la resta d'ocupants del vehicle.
- L'ocupació de les embarcacions dedicades a formació pràctica per a l'obtenció de titulacions nàutiques d'esbarjo pot ser del 100 % de les persones autoritzades en el certificat d'inscripció o de navegabilitat en vigor, excloent-ne els instructors. En tot cas, s'ha de respectar el nombre màxim d'alumnes d'acord amb el que disposa l'article 15 del Reial decret 875/2004, de 10 d'octubre, pel qual es regulen les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions d'esbarjo.
- En tot cas, quan les pràctiques suposin pernoctació dins l'embarcació, hi ha d'haver, com a màxim, un ocupant per cabina o espai equivalent. Quan hi hagi un canvi d'ocupant, s'han de prendre totes les mesures de neteja i desinfecció oportunes. En qualsevol cas, tant els alumnes com els formadors han de dur posada la mascareta en tot moment i mantenir tota la distància interpersonal possible ateses les dimensions del vaixell i les condicions de la navegació.
2.4. Activitats en centres 0-3 privats no educatius
Els centres 0-3 privats no educatius poden dur a terme la seva activitat i han d'aplicar els protocols d'higiene establerts per al seu sector, amb una capacitat màxima del 75 %, i han d'observar les ràtios màximes següents:
- < 1 any: 7 nadons.
- 1-2 anys: 9 infants.
- 2-3 anys: 14 infants.
- A les aules mixtes se n'ha de limitar la capacitat al 75 %.
2.5 Activitats en acadèmies de ball
- Les activitats que es duguin a terme a les acadèmies de ball són possibles sempre que es respecti el 75 % de la capacitat màxima. Es permeten grups d'un màxim de 25 persones simultàniament a la mateixa sala.
- En tot cas, és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat.
- Aquestes acadèmies han de disposar d'aparells mesuradors de CO₂, els quals han d'estar col·locats en llocs visibles al públic, i els titulars o explotadors dels locals han d'assegurar la ventilació correcta. En conseqüència, la concentració de CO₂ no ha de superar en cap moment les 800 ppm. En cas que se superin, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que se situï per sota d'aquest indicador. En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit, es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.
- No són aplicables aquestes restriccions als centres docents que imparteixin ensenyaments oficials de dansa, els quals es regeixen per les normes específiques establertes per la Conselleria d'Educació i Formació Professional.
VI. Mesures relatives als serveis socials
1. Serveis i prestacions en matèria de serveis socials
- Els serveis i les prestacions als quals és aplicable aquest Pla són tots els de les Illes Balears, públics o privats, tant d'àmbit residencial, com ara les residències, els habitatges supervisats o tutelats, com d'altres àmbits, com ara els centres d'atenció diürna, els centres ocupacionals, els de suport a l'habitatge per a persones amb diagnòstic de salut mental, atenció primerenca, atenció domiciliària, d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental vinculat a addiccions, de promoció de l'autonomia, tant per a persones grans, en situació de dependència, com per a persones amb discapacitat o diagnòstic de salut mental.
- Les mesures relatives als serveis socials s'estableixen amb caràcter general per a tots els centres i serveis mentre els consells insulars no en dictin de pròpies.
2. Mesures de caràcter general
- Els centres i serveis han de seguir sempre les mesures de seguretat que recomani en cada moment l'autoritat sanitària i especialment el Pla d'Actuació als Centres Sociosanitaris i Residències de Persones Grans i amb Discapacitat de les Illes Balears davant la COVID-19.
- En els serveis en què la taxa de vacunació sigui com a mínim del 70 %, tant a treballadors com usuaris, es permet el 100 % de la capacitat del servei. En cas que no s'arribi a aquests percentatges, la capacitat del servei s'ha de calcular a partir de com a mínim quatre metres quadrats per persona.
- Els serveis han d'evitar compartir personal si la seva tasca assistencial requereix contacte directe amb els usuaris, sobretot si no estan vacunats.
- Les persones usuàries han de conèixer les mesures de seguretat i seguir-les. Per això, és necessari que rebin formació sobre distància entre persones, rentada de mans, higiene respiratòria i ús de mascareta amb tècnica adequada per tal de garantir la seguretat d'usuaris i treballadors.
- Les intervencions als usuaris dels serveis han de ser preferentment individuals o en grups estables i les ha de fer el mateix professional, sempre que sigui possible.
- Els centres i serveis han de fer un control estricte dels usuaris, treballadors i visites, amb l'objectiu de facilitar i agilitzar el seguiment de contactes en cas de possibles contagis de COVID-19, que reflecteixi el nom, llinatges, DNI i telèfon.
- En els locals s'ha de dur a terme, almenys una vegada al dia, una neteja i desinfecció de les instal·lacions, amb esment especial a les zones d'ús comú i a les superfícies de contacte més freqüents, així com als banys, sens perjudici que el material emprat per un usuari es netegi i desinfecti quan s'acabi d'usar i sempre abans que l'empri un altre usuari.
- Sempre que sigui possible, les intervencions s'han de fer en espais exteriors o, en cas que siguin interiors, en espais amplis i ben ventilats (es recomana que, com a mínim, cada dues hores es ventilin durant trenta minuts), que tenguin un espai per a la neteja de mans i un poal amb tapa i pedal per rebutjar el material de seguretat una vegada que acabi la intervenció.
- Abans de l'entrada de l'usuari, professional o visites al servei, s'han d'adoptar les mesures següents:
- Prendre la temperatura a la persona. Es recomana que es faci mitjançant un termòmetre làser per evitar el contacte; en cas que no sigui possible, s'ha de netejar i desinfectar després de cada ús. En cas que la persona presenti una temperatura corporal de 37,5 ºC o superior, no se'n permet l'entrada.
- Si l'usuari no du el material de protecció recomanat, el centre li ha de proporcionar.
- En els serveis que no siguin residencials, no s'han de dur a terme intervencions presencials en els casos següents:
- A persones amb infecció activa de SARS-CoV-2.
- A persones amb simptomatologia compatible amb la COVID-19, com són febre, simptomatologia respiratòria aguda, tos seca, cansament, mal de coll, diarrea o pèrdua del sentit de l'olfacte o del gust.
- A persones que hagin estat en contacte estret amb persones afectades per la COVID-19 en els catorze dies anteriors al de la intervenció.
- En domicilis on hi hagi algun cas actiu de COVID-19, ja sigui de la persona usuària o del seu entorn.
- Els serveis de transport es poden dur a terme amb la capacitat màxima del vehicle excepte en els centres de gent gran en què la taxa de vacunació sigui inferior al 70 %; en aquests casos, la capacitat queda reduïda al 50 %. En tot moment, s'ha de fer ús de la mascareta, assegurar la ventilació i la neteja i desinfecció interiors del vehicle després de cada viatge.
3. Obligació d'informació sobre l'existència o sospita de persones amb COVID-19
- Els centres i serveis tenen l'obligació de comunicar a l'autoritat sanitària, amb caràcter urgent i sempre en menys de 12 hores, tots els casos confirmats o amb sospita de COVID-19, així com els èxitus dels usuaris amb aquesta malaltia o sospita.
- Els centres residencials estan obligats a comunicar, en la periodicitat i forma que estableixi l'autoritat sanitària, la informació bàsica que es determini rellevant, com ara l'ocupació del centre, el nombre de treballadors, les persones aïllades, etc.
4. Plans de contingència
- Els serveis residencials i els d'estades diürnes per a gent gran, persones en situació de dependència o amb discapacitat han de disposar d'un pla de contingències actualitzat per tal de garantir el compliment de les mesures de seguretat i higiene recomanades per l'autoritat sanitària a fi d'impedir la disseminació del virus SARS-CoV-2.
- El pla de contingència l'ha d'aprovar l'autoritat sanitària o l'òrgan en què delegui la competència.
- L'objectiu del pla de contingència és garantir un entorn segur per a usuaris i treballadors; per això és obligatori que els treballadors el coneguin.
5. Règim de visites, sortides i altes temporals en els serveis socials de tipus
residencial
- Les visites als serveis socials de tipus residencial per a gent gran, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat es poden dur a terme d'acord amb les condicions següents:
a. Les visites s'han d'acordar prèviament amb el centre amb un sistema de cita prèvia i s'ha de garantir l'esglaonament de les visites als residents al llarg del dia.
b. És obligatori que les visites es duguin a terme en espais amplis i amb bona ventilació, que tenguin un espai per a la neteja de mans i un poal amb tapa i pedal per dipositar-hi el material de seguretat una vegada acabi la visita.
c. No es permet fer visites a les habitacions de les persones residents, excepte quan aquestes estiguin enllitades per problemes de salut o prescripció mèdica. En cas que les visites es facin a l'habitació, és imprescindible respectar les mateixes mesures de seguretat.
d. Les persones visitants dels centres han de dur mascareta durant tota la visita i s'han de rentar les mans abans d'entrar al centre.
e. En relació amb les mesures de seguretat, el procediment per fer les visites ha de ser el que recomani en cada moment l'autoritat sanitària. La responsabilitat de complir-lo és de la direcció del centre.
- Les sortides als serveis socials de tipus residencial o habitatges supervisats per a gent gran, persones en situació de dependència i/o persones amb discapacitat s'han de fer de conformitat amb les indicacions següents:
- Les persones residents poden fer sortides de manera autònoma o acompanyades dels familiars o l'entorn afectiu sempre que el resident, el seu tutor legal, familiar o referent de l'entorn afectiu hagin rebut la formació sobre les mesures d'higiene i seguretat, i estiguin en condicions d'entendre-les i complir-les.
- El temps que la persona sigui fora del centre s'han de seguir totes les mesures de seguretat dictades per a la població general, com ara l'ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat, la rentada de mans freqüent i ventilació de les zones tancades, així com totes les que estiguin establertes quant a nombre de persones en reunions socials i trobades familiars, limitació de persones de diferents nuclis familiars, etc.
- El resident o el seu tutor legal, familiar o referent de l'entorn afectiu que es faci càrrec de les cures de la persona ha de signar una declaració responsable amb el compromís de complir les mesures sanitàries vigents durant tot el temps que duri la sortida.
- El centre residencial continua sent el referent de la persona usuària i, per tant, qualsevol canvi en l'estat de salut o l'observació de simptomatologia compatible amb la COVID-19 s'ha de notificar tot d'una a la residència, independentment que s'hagi fet el tractament i el seguiment durant la sortida.
- En el cas de sortides amb pernoctació superiors a 72 hores d'usuaris no vacunats o amb pauta de vacunació incompleta, abans que la persona usuària torni al centre i amb l'antelació suficient, la residència ha de sol·licitar una prova de detecció del SARS-CoV-2 al Centre Coordinador del circuit de gestor vulnerables de la Central de Coordinació COVID, i especificar el motiu RETORN a la residència (i indicar-hi el nom del centre).
- El Centre Coordinador és l'encarregat de comunicar al centre el lloc en què s'ha de fer la prova. Una vegada feta la prova i fins al retorn al centre, els cuidadors han de seguir, amb més cura si cal, totes les mesures de seguretat i higiene recomanades.
- El resident no pot tornar al centre fins que obtingui el resultat negatiu de la PCR o tengui criteris clínics d'infecció resolta.
- No es permeten les visites ni les sortides en els casos següents:
a. A residents o visitants identificats com a contacte estret d'una persona amb COVID-19.
b. A persones amb COVID-19.
c. A persones que presentin símptomes d'infecció respiratòria, com per exemple tos, febre (t >= 37,5 C) o sensació de manca d'aire, o altres símptomes atípics sospitosos de COVID-19, com ara mal de coll, pèrdua de l'olfacte o del gust, dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees.
- No es permeten les sortides quan hi hagi certesa d'incompliment de les normes de seguretat per part dels tutors legals, familiars o referents de l'entorn afectiu.
- En els centres de serveis socials de tipus residencial o habitatge supervisat amb un cas actiu o més de COVID-19 o en estudi es permeten les visites sempre que:
a. La residència tingui una sectorització adequada i aprovada per l'autoritat sanitària.
b. Es compleixin totes les mesures de seguretat específiques dictades per l'autoritat sanitària.
c. Es garanteixi que les visites compten amb un accés i sortida independents i sense cap contacte amb les unitats o sectors en què hi ha un brot instaurat.
d. En el cas d'habitatges, que es garanteixi que les visites no tenen contacte amb la unitat o zona on hi ha un brot instaurat.
- En els centres de serveis socials de tipus residencial o habitatge supervisat amb un cas actiu o més de COVID-19 o en estudi es permeten les visites a persones que pateixen una malaltia crònica avançada i que, per la seva situació, presenten un deteriorament psicoemocional significatiu que en justifiqui l'acompanyament, sempre seguint les normes de seguretat establertes per prevenir la transmissió de la COVID-19.
- Es permeten les visites relacionades amb l'acompanyament en el final de la vida en tots els casos, amb la presència continuada d'un familiar que acompanyi el resident. Si la residència té un brot, l'acompanyament s'ha de fer amb totes les mesures de seguretat que hagi dictat l'autoritat sanitària per a cada cas.
6. Inspecció i supervisió de les condicions sanitàries
Els centres i serveis queden subjectes a la inspecció dels serveis sanitaris, que queden expressament autoritzats per entrar en qualsevol moment i sense notificació prèvia en aquests centres, on poden fer proves, investigacions, presa de mostres, recollida de documentació o altres accions, així com ordenar les actuacions que siguin necessàries per complir les normes vinculades al control de la COVID-19.
7. Intervenció de centres residencials
Es faculta l'autoritat sanitària autonòmica, en funció de la situació epidemiològica i assistencial de cada centre residencial i sempre tenint en compte els principis de necessitat i de proporcionalitat, a intervenir els centres residencials, de caràcter públic o privat, i disposar-hi un seguit d'actuacions, que poden ser les següents:
a. Assumir o controlar l'assistència sanitària de les persones residents amb el personal sanitari propi de la residència.
b. Traslladar les persones residents a un altre recurs residencial, amb independència del caràcter públic o privat.
c. Supervisar i assessorar el personal sanitari i no sanitari, si escau, de la residència en les actuacions que dugui a terme.
d. Designar un empleat públic per dirigir i coordinar l'activitat assistencial d'aquests centres, que poden disposar dels recursos materials i humans del centre residencial intervingut, així com dels recursos vinculats amb l'activitat sanitària assistencial que es presta de manera habitual a les persones residents.
e. Donar suport puntualment a la residència amb personal, si és necessari.
8. Realització de proves de detecció del SARS-CoV-2 en l'àmbit residencial de gent gran i de persones amb discapacitat
- S'ha de fer una prova de diagnòstic d'infecció activa (PDIA) de detecció del SARS-CoV-2 de manera obligatòria en els casos següents:
a. Usuaris de nou ingrés en els centres residencials que no tenguin la vacunació completa contra la COVID-19.
b. Treballadors que s'incorporen d'un període de permís o vacances que no tenguin la vacunació completa contra la COVID-19.
c. Treballadors de nova incorporació en el centre residencial que no tenguin la vacunació completa contra la COVID-19.
- Les persones (usuaris i treballadors) que hagin passat la infecció per COVID-19 estan exemptes de la realització d'aquestes proves de cribratge preventiu durant els 90 dies següents al diagnòstic de la infecció.
- Sempre que sigui possible, la prova s'ha de fer amb una antelació màxima de 72 hores a l'ingrés o la incorporació laboral en el centre residencial.
- S'han de fer proves periòdiques de detecció del SARS-CoV-2 als treballadors dels centres de serveis socials de tipus residencial que duen a terme la seva tasca en contacte directe amb els residents en el cas que no estiguin vacunats contra la COVID-19. La periodicitat d'aquestes proves s'ha d'ajustar a una avaluació del risc que tengui en consideració la situació epidemiològica del territori en què es trobi la residència, i la tipologia i situació sanitària del centre residencial.
- S'han de fer cribratges als usuaris no vacunats dels centres residencials amb un percentatge de vacunació inferior al 70 %, tant d'usuaris com de treballadors. La periodicitat d'aquestes proves s'ha d'ajustar a una avaluació del risc que tengui en consideració la situació epidemiològica del territori en què es trobi la residència, i la tipologia i situació sanitària del centre residencial.
VII. Mesures relatives a les condicions en què s'ha de dur a terme l'activitat esportiva
1. Activitat física a l'aire lliure
- L'activitat física a l'aire lliure, incloent-hi les activitats de senderisme, es pot dur a terme en grups sense límit de nombre de participants sempre que puguin respectar la distància mínima de seguretat d'1,5 metres entre persones no convivents.
- S'ha de garantir la distància com a mínim d'un metre i mig entre els practicants, excepte les persones convivents, i s'han de seguir les mesures d'higiene i seguretat que pugui indicar l'autoritat competent.
- Les activitats de tipus social, com ara els àpats, que es puguin produir durant el transcurs d'aquest tipus de pràctica esportiva queden sotmeses a la regulació específica establerta per a les reunions socials i familiars.
2. Capacitat màxima dels espais esportius
- Per tal de calcular la capacitat màxima dels espais esportius en les instal·lacions, s'ha de tenir en compte la tipologia de l'espai i el tipus de pràctica que s'hi du a terme. Així doncs, la capacitat màxima sense restriccions dels espais ha de ser la següent:
a) Per a la pràctica d'activitats estàtiques en sala, entre les quals s'inclouen les activitats dirigides i les sales de musculació, es requereix un mínim de quatre metres quadrats per persona.
b) Per a la pràctica d'activitats en carrils de piscina es requereix un mínim de quatre metres quadrats per persona.
c) Per a la pràctica d'activitats dirigides en piscines es requereix un mínim de quatre metres quadrats per persona. A l'efecte de comptabilitzar la cabuda en les classes de natació per a nadons, el pare o la mare amb el nadó es consideren una sola persona.
d) Per a la pràctica d'activitats d'equip en pista es requereix un mínim de quinze metres quadrats per persona.
e) Per a la pràctica d'activitats d'equip en camps a l'aire lliure es requereix un mínim de seixanta metres quadrats per persona.
f) Per a la pràctica d'activitats en pista d'atletisme, es requereix un mínim de vint-i-cinc metres quadrats per persona.
g) Per a la pràctica d'altres tipus d'activitats es requereix un mínim de quatre metres quadrats per persona.
h) En els vestidors es requereix que l'ocupació permeti un mínim de tres metres quadrats per persona.
3. Activitats esportives en instal·lacions esportives a l'aire lliure, instal·lacions esportives cobertes i centres esportius, i piscines d'ús recreatiu i esportiu
- El titular de la instal·lació o centre esportiu ha de disposar, i actuar-hi d'acord, d'un protocol propi que prevegi les normes bàsiques de prevenció i higiene, així com mesures de limitació d'accés, de capacitat, d'organització interna i de protecció dels usuaris i personal de la instal·lació, sobre la base de les mesures que dicten les autoritats sanitàries.
- S'ha d'habilitar un sistema d'accés i control que eviti l'acumulació de persones tant en l'accés com en el lloc de pràctica esportiva, i garantir que no se supera la capacitat màxima permesa i que es manté la distància de seguretat d'un metre i mig entre persones.
- Es recomana mantenir un registre d'usuaris i participants en les activitats.
- A les instal·lacions en espais tancats s'han de garantir els procediments de ventilació, neteja i desinfecció d'aquestes instal·lacions d'acord amb la freqüència d'ús. S'han de fer les tasques de ventilació periòdica a les instal·lacions i, com a mínim, de manera diària i durant el temps necessari per permetre la renovació de l'aire. Respecte dels sistemes de ventilació i climatització mecànica, s'han d'utilitzar sistemes que permetin la renovació de l'aire de manera controlada. En tot cas, s'han de reforçar la neteja i desinfecció, i el manteniment dels filtres d'aire dels circuits, d'acord amb les recomanacions de l'instal·lador i del servei de prevenció, i optar, en cas que sigui possible, per equips amb filtres amb eficàcia demostrada com a barrera de partícules víriques que garanteixin el mateix cabal d'aire nominal de l'equip.
- Tant les sales d'activitats dirigides com les de musculació han de disposar d'aparells mesuradors de CO₂, els quals han d'estar col·locats en llocs visibles al públic, i els titulars o explotadors dels locals han d'assegurar la ventilació correcta i, en conseqüència, la concentració de CO₂ no ha de superar en cap moment les 800 ppm. En cas que se superin, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que l'indicador se situï per sota d'aquest valor. En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit, es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabdal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.
- La pràctica d'activitats estàtiques en sala, entre les quals s'inclouen les activitats dirigides i l'activitat de les sales de musculació, es permet sempre que no se superi el 75 % de la capacitat màxima. A les sales d'activitats dirigides es permet la presència simultània a la mateixa sala d'un grup de màxim 25 persones en el cas d'activitats d'intensitat baixa i d'un grup de màxim 20 persones en el cas d'activitats d'intensitat alta. En tot cas, és obligatori l‘ús de mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l‘activitat esportiva.
- Es consideren activitats esportives d'intensitat baixa les definides com a tals a la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de 2 de desembre de 2020.
- Les activitats que es duguin a terme a la resta d'instal·lacions esportives cobertes, incloent-hi les piscines cobertes, tant per a ús recreatiu com esportiu, es permeten sempre que no se superi el màxim de la capacitat de la instal·lació.
- Les activitats que es duguin a terme en les instal·lacions esportives descobertes, incloent-hi les piscines descobertes, tant per a ús recreatiu com esportiu, es permeten fins al màxim de la capacitat de la instal·lació.
- Es permet l'ús dels vestidors, amb ús continuat de mascareta protectora excepte a les dutxes, sempre que es garanteixi que no se superin les ocupacions del 50 % de la capacitat màxima.
- Queda permès l'ús de les dutxes, de manera alternada, de forma que no es pot fer servir el cubicle immediatament contigu a un cubicle en ús. Les dutxes inhabilitades per aquesta raó han d'estar senyalitzades permanentment.
- A les piscines, quan s'hi habilitin carrers d'entrenament, es prohibeixen els avançaments entre nedadors en el mateix carrer.
- És obligatori exposar al públic a l'entrada de cada sala i establiment la capacitat màxima en nombre de persones d'aquests espais.
- S'ha de col·locar cartelleria visible o altres mitjans informatius que recordin les normes d'higiene i prevenció que s'han de complir.
4. Condicions per a la realització d'entrenaments esportius i competicions d'esports d'equip i de contacte
- La pràctica d'esports d'equip i de contacte es pot fer amb possibilitat de contacte físic, complint les capacitats establertes per a la instal·lació, així com les condicions següents:
- Esports de camp: grups d'entrenament estables de com a màxim 30 persones.
- Esports de pista: grups d'entrenament estables de com a màxim 20 persones.
- Esports de contacte: grups d'entrenament estables de com a màxim 10 persones.
En el cas de les competicions esportives d'esports d'equip i de contacte, es poden dur a terme però s'ha de comptar amb un protocol aprovat per part de la Conselleria d'Afers Socials i Esports. Els organitzadors també es poden acollir al protocol federatiu aprovat de la modalitat esportiva respectiva.
-Excepcionalment, els esportistes federats poden entrenar i competir fora del seu grup estable si són convocats per una selecció balear. En aquest cas, s'han de seguir les indicacions de les autoritats competents per raó de la matèria.
- En la resta d'esports en què l'activitat es du a terme amb contacte mitjançant col·laboració, però sense oposició (natació artística, ball esportiu i activitats anàlogues), es poden dur a terme entrenaments i competicions en totes les categories sempre que el grup d'entrenament i competició sigui estable durant tota la temporada.
- Per poder iniciar la competició, les federacions esportives d'esports d'equip i de contacte, així com l'esport no federat organitzat, han de complir els requisits següents:
o Han de trametre a la Conselleria d'Afers Socials i Esports, perquè l'aprovi, un protocol d'actuació vinculant per a totes les entitats participants en les competicions, en el qual s'estableixin les mesures específiques de protecció de la salut de totes les persones implicades, i han d'estar d'acord amb els criteris establerts per les autoritats sanitàries.
o Han de tenir una declaració responsable dels participants en les competicions esportives sobre la base de les indicacions fetes per la Conselleria d'Afers Socials i Esports.
o Han de desenvolupar el calendari esportiu amb unes condicions flexibles i amb alternatives de canvi de dates dels partits o de les proves esportives. També s'han d'establir mesures per distanciar temporalment el contacte físic entre equips o esportistes diferents a partir de les indicacions fetes per la Conselleria d'Afers Socials i Esports.
- Cada club ha de tenir un responsable COVID amb l'objectiu de fer complir les mesures de seguretat i salut als participants i al públic durant les competicions esportives. Després de cada prova esportiva, s'ha d'adjuntar a l'acta una llista del compliment de les mesures establertes signada per l'àrbitre i els responsables COVID de cada club participant.
5. Condicions per a la realització d'esdeveniments esportius
- Els organitzadors de les competicions esportives han d'adoptar un protocol que garanteixi el seguiment de les mesures higièniques establertes per les autoritats sanitàries, de controls d'accessos i sortides, i de distanciament entre persones en el lloc de realització de la competició. Així mateix, els esportistes han de declarar responsablement que en els darrers deu dies no han tingut cap simptomatologia compatible amb la COVID-19, que no han obtingut un resultat compatible amb la presència d'infecció activa en una prova diagnòstica de COVID-19, que no han conviscut amb persones que hagin estat declarades un cas confirmat de COVID-19 i que no han tingut contacte estret amb malalts per COVID-19.
- Les competicions esportives a l'aire lliure amb una previsió de participació d'un nombre elevat d'esportistes es poden dur a terme sempre que no superin els 1.000 participants. En el cas que la previsió de participació sigui superior als 1.000, es requereix l'autorització prèvia de la Direcció General d'Esports sota els criteris de la Direcció General de Salut Pública i Participació.
- En el cas de les competicions esportives i els entrenaments es permet l'assistència de públic, amb les condicions següents:
- En instal·lacions esportives cobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 1.500 persones.
- En instal·lacions esportives descobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 5.000 persones.
- A partir del dia 1 de setembre es podran dur a terme esdeveniments esportius de 3.000 persones sempre que la situació sanitària ho permeti. En cas que la previsió de participació superi les 3.000, es requereix l'autorització prèvia de la Direcció General d'Esports sota els criteris de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum.
- Les competicions esportives a les Illes Balears es poden dur a terme amb públic en les condicions que estableixi quinzenalment el Consell de Govern per a cada illa.
- En les competicions d'àmbit estatal o internacional es pot augmentar el nombre màxim de persones assistents establert, amb l'autorització prèvia de la Direcció General d'Esports sota els criteris de la Direcció General de Salut Pública i Participació.
- El públic assistent ha de romandre assegut i ha de dur en tot moment la mascareta protectora. En tot cas, hi ha d'haver dos seients de separació entre persones, llevat que es tracti de persones convivents, i s'han d'intercalar seients que no es puguin fer servir en les fileres immediatament posteriors i anteriors. Resta prohibit el consum d'aliments i begudes per part del públic, excepte a la zona de bar o restaurant que hi pugui haver a les instal·lacions, activitat que s'ha de dur a terme d'acord amb la normativa aplicable a les activitats de restauració.
- En el cas d'esdeveniments esportius a l'aire lliure, el públic assistent ha de seguir les indicacions de distanciament i seguretat genèriques de les autoritats sanitàries i s'han d'evitar les aglomeracions. En tot cas, no es pot superar el nombre límit de persones establert en les instal·lacions descobertes en una zona determinada, especialment en les sortides i arribades.
- Els serveis de restauració que hi pugui haver a les instal·lacions esportives es regeixen pel que estableix l'apartat XII.1.
6. Funcionament del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears
El Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears té autonomia en la gestió de la instal·lació mateixa, així com en la prestació de serveis en la instal·lació. El Centre ha de tenir, i actuar-hi d'acord, un protocol propi que prevegi les normes bàsiques de prevenció i higiene indicades per les autoritats sanitàries i mesures de limitació de capacitat, d'organització interna i de protecció dels esportistes, del personal tècnic, dels professionals i usuaris en general que duen a terme les seves activitats en el Centre.
Les mesures que s'estableixin per al control, la supervisió i la coordinació, així com l'accés a la instal·lació i als diferents espais esportius, han de garantir que s'eviti la superació de les capacitats màximes estipulades d'esportistes en cada espai de pràctica esportiva, de manera que es compleixin les mesures sanitàries de seguretat i control.
VIII. Mesures relatives a les condicions en què s'han de dur a terme les activitats de lleure educatiu previstes en el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut
- S'ha de proporcionar gel hidroalcohòlic als participants de les activitats i equips directius.
- Les activitats s'han de dur a terme a l'aire lliure o en espais coberts amb ventilació constant, amb el màxim de participants que estableixi quinzenalment el Consell de Govern per a cada illa.
- Les activitats s'han de dur a terme en grups estables amb el nombre màxim de participants que determini quinzenalment el Consell de Govern per a cada illa.
- Els monitors únicament poden treballar amb un grup estable.
- És obligatori l'ús de mascareta per als participants en les activitats que siguin majors de sis anys.
- En l'ús d'espais comuns s'ha de respectar l'ocupació màxima de l'espai en funció del compliment de les distàncies de seguretat. Si la instal·lació o espai en la instal·lació no disposa d'una capacitat màxima autoritzada, s'ha de calcular tenint en compte la disponibilitat d'un mínim de quatre metres quadrats per persona.
- De forma preferencial, les activitats s'han de fer en espais a l'aire lliure. S'han d'extremar les mesures d'higiene i prevenció definides en els protocols de prevenció de COVID-19 en l'àmbit del lleure educatiu.
IX. Mesures específiques per a instal·lacions juvenils previstes en el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut
1. Condicions generals en tots els espais d'instal·lacions juvenils
- S'ha de garantir la ventilació diària dels espais comuns. Els espais de pernoctació s'han de ventilar cada matí 30 minuts i 10 minuts abans d'entrar.
- S'ha de proporcionar gel hidroalcohòlic als usuaris, especialment en els accessos de les instal·lacions.
- S'ha de posar cartelleria que anunciï la capacitat màxima dels espais comuns i de pernoctació.
- S'ha de garantir la higiene dels espais comuns després d'usar-los.
2. Condicions en què s'ha de dur a terme l'activitat a les zones comunes de les instal·lacions juvenils
Les zones comunes en espais interiors (menjador, banys, dutxes, sales polivalents, sales comunes, rebedors, etc.) no poden superar el 75 % de la capacitat màxima autoritzada.
Si la zona o espai no disposa d'una capacitat màxima autoritzada, s'ha de calcular tenint en compte la disponibilitat d'un mínim de quatre metres quadrats per persona.
3. Condicions en què s'ha de dur a terme la pernoctació en habitació compartida
Els titulars de les instal·lacions juvenils han de calcular el nombre de participants màxim possible per allotjar en cada habitació mantenint la distància de seguretat entre cap i cap d'1,5 metres de distància
Es permet la pernoctació en les habitacions compartides amb un màxim del 75 % de l'ocupació.
4. Condicions en què s'ha de dur a terme la pernoctació en tenda de campanya
- Els titulars de les instal·lacions juvenils o les entitats organitzadores de campaments o rutes per etapes en què es prevegi la pernoctació en tendes de campanya poden permetre l'ocupació per tenda que sigui menor d'entre una d'aquestes opcions: 75 % de l'ocupació de la tenda o fins a un màxim de 6 persones. En qualsevol cas, els ocupants han de mantenir la distància de seguretat entre cap i cap d'1,5 metres de distància i la ventilació constant de la tenda durant tota la pernoctació.
- Els usuaris són els responsables de mantenir la ventilació constant durant la pernoctació amb la supervisió de l'equip educatiu, si escau.
- Els usuaris són els responsables de ventilar les tendes amb la supervisió de l'equip educatiu, si escau.
- S'han de deixar els sacs oberts sobre la màrfega o l'aïllant perquè es ventilin i tota la roba i els estris personals dins la motxilla.
5. Condicions en què s'han de dur a terme les activitats de lleure educatiu previstes en el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut
Les activitats de lleure educatiu definides en el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut, que es duguin a terme en instal·lacions juvenils han de complir les condicions que es regulen en l'apartat VIII i l'organització interna d'aquestes activitats s'ha d'adaptar a les capacitats de cabuda disponible a les instal·lacions juvenils, i en qualsevol cas:
- S'ha de proporcionar gel hidroalcohòlic als participants de les activitats i equips directius.
- Les activitats s'han de dur a terme a l'aire lliure o en espais coberts amb ventilació constant, amb un màxim de 200 participants d'entre 3 i 18 anys. En cas que es necessiti un augment del nombre màxim de participants d'entre 3 i 18 anys, s'ha de fer una petició expressa a l'òrgan de l'administració insular territorialment competent perquè l'autoritzi expressament.
- Les activitats —que poden ser amb contacte físic— s'han de dur a terme en grups estables de 20 persones com a màxim en espais interiors i 50 en espais exteriors, sense comptar l'equip directiu, i amb una capacitat màxima del 75 %. Només en cas d'utilització de la fracció de 4 participants d'acord amb el Decret 23/2018, s'ha d'incorporar al grup estable.
- Els monitors i monitores únicament poden treballar amb un grup estable.
- La capacitat dels espais interiors que hagin d'acollir activitats de lleure s'ha de mesurar seguint la norma de 4 metres quadrats per persona. Preferiblement, les activitats s'han de dur a terme en espais a l'aire lliure.
X. Mesures específiques per als serveis i equipaments d'atenció a la joventut
- En tot moment s'ha de prioritzar l'atenció telemàtica amb les persones joves.
- Els serveis d'atenció, assessorament, informació i/o orientació poden fer atenció individualitzada establint, si escau, un sistema de cita prèvia.
- En tot moment s'ha de vetlar per la ventilació correcta dels espais interiors.
- S'ha de posar cartelleria que anunciï la capacitat màxima dels espais.
- S'ha de garantir la higiene dels equipaments.
- S'ha de proporcionar gel hidroalcohòlic als usuaris, especialment als accessos dels equipaments. L'ús de la mascareta és obligatòria, així com el manteniment de la distància de seguretat.
- Els casals de joves, punts d'informació i altres centres anàlegs dirigits a la joventut han de limitar la capacitat i activitat a un màxim del 75 %.
- Si la instal·lació o espai en la instal·lació no disposa d'una capacitat màxima autoritzada, s'ha de calcular tenint en compte la disponibilitat d'un mínim de quatre metres quadrats per persona.
XI. Mesures relatives a les condicions en què s'han de dur a terme les activitats culturals
1. Condicions en què s'ha de dur a terme l'activitat de biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, monuments i altres equipaments culturals
a) Condicions generals
La capacitat màxima per a la realització d'activitats grupals dirigides permeses a biblioteques, arxius, museus, sales d'exposicions, monuments i altres equipaments culturals equivalents s'estableix en el 100 % de la capacitat màxima autoritzada.
b) Condicions específiques per a biblioteques
S'ha de garantir la higiene de mans abans i després de la manipulació de volums i premsa diària, i cal evitar tocar-se la boca, el nas i els ulls durant la lectura.
c) Condicions específiques per a arxius
- S'ha de potenciar la prestació de serveis per via telemàtica, mitjançant sol·licituds que, sempre que sigui possible, han d'atendre els serveis d'informació, administració i reprografia digital.
- Els serveis presencials s'han d'oferir en les condicions de seguretat i higiene establertes, i mitjançant el sistema de cita prèvia.
- S'ha de garantir la higiene de mans abans i després de la manipulació dels documents i materials dels arxius, i cal evitar tocar-se la boca, el nas i els ulls durant la lectura.
d) Condicions específiques per a museus i sales d'exposicions
S'han de promoure les activitats que evitin la proximitat física entre els participants i prioritzar les de realització autònoma. Així mateix, quan el format de l'activitat ho permeti, s'han d'habilitar canals de participació no presencials, com ara la retransmissió en directe o enregistrament per a la comunicació pública digital. S'ha de reforçar el disseny de recursos educatius, científics i divulgatius de caràcter digital, que permetin al museu complir la seva funció com a institució educativa i transmissora de coneixement, per mitjans alternatius als presencials.
2. Condicions en què s'ha de dur a terme l'activitat a cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa i espais similars, així com a recintes a l'aire lliure i a altres locals i establiments destinats a espectacles públics i activitats recreatives
- Els espectacles públics i les activitats recreatives han de tenir lloc preferentment a l'aire lliure.
- Els espais coberts en què es duguin a terme espectacles públics i activitats recreatives han de garantir la ventilació correcta dels espais, d'acord amb el que estableix l'apartat I.8 d'aquest Pla.
- Els teatres, auditoris, cinemes, sales de concerts i espais similars poden dur a terme l'activitat, amb els seients preassignats, sempre que no superin el 75 % de la capacitat màxima autoritzada. En el cas dels cinemes i circs de carpa, on es permet el consum de menjar i beguda a la butaca, s'ha d'assegurar un radi de distància de com a mínim un metre i mig entre les persones o entre els grups de convivents i altres persones o grups. Els espectadors han de dur mascareta protectora fora del moment precís d'ingesta d'aliments o begudes on estigui permés .
- En el cas de recintes, locals i establiments, permanents o temporals, diferents dels que preveu l'apartat anterior, que acullin activitats culturals, tant de manera habitual com esporàdica, poden dur a terme l'activitat sempre que el públic romangui assegut i que no se superi el 75 % de la capacitat màxima autoritzada i un màxim de 1.500 persones assistents en espais tancats i 5.000 persones assistents en espais a l'aire lliure. Malgrat això, es pot fer servir el 100 % de la cabuda de l'espai si els assistents no excedeixen de 300. Els espectadors han de dur mascareta protectora.
- Es permet el consum de begudes i aliments a les activitats culturals en espais interiors, amb l'excepció dels espectacles de música en viu, seguint les mesures COVID-19 específiques per a l'àmbit de la restauració, incloent-hi les referents a les condicions de ventilació, aforaments màxims i l'obligatorietat de disposar de mesuradors de CO2 visibles pel públic. L'ús de la mascareta serà obligatori fora del moment precís d'ingesta d'aliments o begudes
- A més del compliment general de les mesures d'higiene i prevenció establertes, en el cas que a les instal·lacions es presti algun tipus de servei d'hoteleria i restauració, la prestació d'aquest servei s'ha d'ajustar al que preveuen les condicions per a la prestació del servei en els establiments d'hoteleria i restauració (apartat XII.1).
- S'ha de garantir que hi hagi com a mínim un seient lliure entre persones o grups de persones no convivents a la mateixa filera en el cas d'espais amb seients fixos, i d'un metre i mig de distància entre cadires en el cas que l'espai no compti amb seients fixos. A més, s'ha de procurar la distància màxima possible entre els espectadors, i s'han d'inhabilitar les butaques no venudes, així com les que sigui necessari per tal d'adequar-se a la limitació de capacitat establerta.
- Es recomana la venda d'entrades en línia i, en cas de comprar-les a la taquilla, s'ha de fomentar el pagament amb targeta o altres mitjans que no suposin contacte físic entre dispositius.
- Es recomana, en funció de les característiques de l'activitat i del local tancat o de l'espai a l'aire lliure en què es dugui a terme, que totes les entrades i els seients estiguin degudament numerats.
3. Condicions d'higiene i prevenció específiques per als col·lectius artístics
a) Condicions d'higiene i prevenció generals per als col·lectius artístics
A més de les mesures generals d'higiene i prevenció previstes, s'han d'aplicar als col·lectius artístics que duguin a terme actes i espectacles culturals les mesures següents:
- Quan hi hagi diversos artistes de manera simultània a l'escenari, la direcció artística ha de procurar que es mantengui la distància interpersonal de seguretat en el desenvolupament de l'espectacle.
- En les actuacions o espectacles en els quals no es pugui mantenir aquesta distància de seguretat ni l'ús d'equips de protecció adequats al grau de risc, com és el cas de l'actuació d'actors i figurants, cal ajustar-se a les mesures de seguretat dissenyades per a cada cas particular a partir dels protocols i les recomanacions de les autoritats sanitàries, amb una observació especial del principi de funcionament en grups controlats i identificables.
- Tant en les representacions com en els assajos s'han de garantir la neteja i desinfecció de totes les superfícies i instruments amb els quals poden entrar en contacte els artistes abans de cada representació o assaig.
b) Condicions d'higiene i prevenció en la producció i el rodatge d'obres audiovisuals
A més del compliment de les mesures generals de prevenció i higiene previstes, durant el transcurs d'una producció audiovisual s'han de complir les mesures següents:
- Els equips de treball s'han de reduir al nombre imprescindible de persones.
- Quan la naturalesa de l'activitat ho permeti, s'ha de mantenir la distància interpersonal corresponent amb tercers.
- Quan la naturalesa de l'activitat no permeti respectar la distància interpersonal, els implicats han de fer ús d'equips de protecció adequats al grau de risc com a mesura de prevenció.
- En els casos en què la naturalesa del treball no permeti respectar la distància interpersonal ni l'ús dels equips de protecció adequats al grau de risc, com és el cas dels actors i figurants, cal ajustar-se a les mesures de seguretat dissenyades per a cada cas particular a partir de les recomanacions de les autoritats sanitàries.
- Es poden dur a terme rodatges en estudis i espais privats, així com en espais públics que tenguin l'autorització corresponent de l'ajuntament.
- Els recintes tancats s'han de netejar i desinfectar abans de la realització del rodatge.
c) Situacions incompatibles amb l'ús de la mascareta per la naturalesa de les activitats
- Es considera que per la mateixa naturalesa de les activitats l'ús de la mascareta és incompatible i se'n dispensa l'ús obligatori, tant si les activitats tenen lloc a la via pública o en espais a l'aire lliure, així com també en espais tancats d'ús públic o a les zones d'atenció al públic d'edificis, tant de titularitat pública com privada, quan es pugui concórrer en el mateix espai amb altres persones no convivents, per als col·lectius següents en els casos següents:
- Es disposa que perquè sigui efectiva la dispensa a la qual fa referència el punt anterior l'acció emmarcada en les activitats esmentades abans ha de complir les condicions següents:
- L'exempció només té efecte mentre es dugui a terme l'activitat que motiva la incompatibilitat amb l'ús de la mascareta i es faci en un escenari amb una distància mínima de tres metres amb els espectadors. Aquesta condició no és aplicable als models fotogràfics i als actors i figurants de produccions audiovisuals.
- L'ús de mascareta és obligatori en tot moment per a la resta de personal participant en l'activitat.
- L'activitat no pot implicar de manera simultània un nombre superior a deu persones exemptes d'ús de mascareta en espais tancats.
- Els col·lectius exempts d'ús de mascareta a l'escenari l'han d'utilitzar obligatòriament mentre en aquest espai hi hagi persones no exemptes d'usar-la.
- S'ha de mantenir en tot moment una distància mínima d'un metre i mig amb la resta de les persones implicades en l'activitat, tret dels que formin part del grup de convivència habitual.
- En tot cas, cal que s'adoptin les mesures necessàries per evitar la generació de riscs de propagació de la COVID-19, així com l'exposició pròpia a aquests riscs, i s'han d'adoptar les mesures de protecció individual i col·lectiva fonamentades en la higiene freqüent de mans, la higiene de símptomes respiratoris i el manteniment de grups de convivència estables. Així mateix, es recomana l'ús de mesures addicionals de protecció física, tipus pantalla, al davant dels vocalistes i/o instrumentistes de vent.
- El que disposa aquest punt no és aplicable a les activitats musicals de les agrupacions corals i bandes, les quals es regeixen pel que estableix el punt 9 d'aquest apartat.
4. Mesures específiques per a la circulació de públic espectador o assistent d'actes i esdeveniments culturals en espais tancats o a l'aire lliure
- En totes las activitats culturals que es duguin a terme, les portes s'han d'obrir amb l'antelació suficient per permetre accedir a l'espai de manera escalonada, i s'han de fixar franges horàries adequades per a l'accés.
- La sortida del públic s'ha de fer de manera escalonada per zones, seguint les instruccions que es donin per megafonia. S'ha de garantir en tot moment la distància entre persones i evitar les aglomeracions.
- En els espectacles en què hi hagi pauses intermèdies, aquestes pauses han de tenir la durada suficient perquè la sortida i l'entrada durant el descans també siguin escalonades i amb els mateixos condicionaments que l'entrada i sortida del públic.
- Abans i després de l'activitat de què es tracti, s'han de difondre avisos que anunciïn i recordin les mesures d'higiene i distanciament, i l'escalonament en la sortida del públic.
- S'ha de procurar mantenir la distància de seguretat interpersonal entre els treballadors i el públic.
5. Mesures específiques en agrupacions corals
- Les activitats d'assaig o concert de les agrupacions coralss'han de dur a terme en espais que assegurin un mínim de 4 m² per cantaire, fins a un màxim de 40 cantaires. Aquests grups han de ser estables i plenament identificables.
- Els cantaires han d'emprar mascaretes obligatòriament del tipus FFP2.
- Les actuacions i els assaigs s'han de fer preferentment a l'aire lliure i s'ha d'assegurar que es respecta en tot moment la distància mínima interpersonal d'un metre i mig entre els integrants del cor i entre aquests i el públic.
- Si les actuacions o assaigs tenen lloc en espais interiors, s'ha de mantenir una distància mínima de tres metres entre els cantaires i els membres del públic i la resta de components de la banda o orquestra. A més, s'ha d'assegurar que es fa una ventilació freqüent dels espais utilitzats per als assaigs, amb un mínim d'una pausa per a ventilació d'espais cada seixanta minuts, llevat dels casos en què es compti amb un sistema automàtic de renovació d'aire. S'ha d'assegurar també que es ventila l'espai en acabar l'assaig o actuació, abans que s'utilitzi de bell nou.
- En el cas de la participació d'agrupacions corals en produccions operístiques o simfonicocorals en què es requereix la participació d'un nombre superior a 40 persones, es requereix l'autorització prèvia de la Direcció General de Salut Pública i Participació d'un protocol d'actuació específic, que s'ha d'aplicar tant durant els assajos com en les funcions.
6. Mesures específiques en bandes de música
- Les activitats d'assaig o concert de les bandes de música s'han de dur a terme en espais que assegurin un mínim de 4 m² per músic. Aquests grups han de ser estables i plenament identificables.
- Els músics han d'emprar mascaretes, llevat dels músics de vent.
- Les actuacions i els assaigs s'han de fer preferentment a l'aire lliure i s'ha d'assegurar que es respecta en tot moment la distància mínima interpersonal d'un metre i mig entre els integrants de la banda de música i entre aquests i el públic.
- Si les actuacions o assaigs tenen lloc en espais interiors, s'ha de mantenir una distància mínima de dos metres entre els músics d'instruments de vent i els membres del públic i la resta de components de la banda . A més, s'ha d'assegurar que es fa una ventilació freqüent dels espais utilitzats per als assaigs, amb un mínim d'una pausa per a ventilació d'espais cada seixanta minuts, llevat dels casos en què es compti amb un sistema automàtic de renovació d'aire. S'ha d'assegurar també que es ventila l'espai en acabar l'assaig o actuació, abans que s'utilitzi de bell nou.
- L'activitat de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears es regeix pel que estableix el seu protocol específic autoritzat per la Direcció General de Salut Pública i Participació.
XII. Mesures específiques relatives a activitats turístiques
1. Mesures específiques per a la prestació del servei en els establiments d'entreteniment i restauració que determina la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears
1.1. Condicions en què s'ha de dur a terme l'activitat en els establiments que exerceixen l'activitat de restauració i d'entreteniment:
- Els locals i establiments s'han d'acollir a les mesures que es disposen aquí corresponents a la seva activitat efectiva.
- En els establiments s'han de garantir els procediments de ventilació, neteja i desinfecció de les instal·lacions d'acord amb la freqüència d'ús. S'han de fer les tasques de ventilació periòdica a les instal·lacions i, com a mínim, de manera diària i durant el temps necessari per permetre la renovació de l'aire. Respecte dels sistemes de ventilació i climatització mecànica, s'han d'utilitzar sistemes que permetin la renovació de l'aire de manera controlada. En tot cas, s'han de reforçar la neteja i desinfecció, i el manteniment dels filtres d'aire dels circuits, d'acord amb les recomanacions de l'instal·lador i del servei de prevenció, i optar, en cas que sigui possible, per equips amb filtres amb eficàcia demostrada com a barrera de partícules víriques. Es recomana mantenir la climatització a una temperatura d'entre 21 i 23 oC a la tardor i a l'hivern, i 23-25 oC a la primavera i l'estiu, i revisar el nivell de ventilació perquè la renovació de l'aire es faci sense risc.
- Per verificar que la ventilació és suficient, és obligatori per a tots els establiments d'entreteniment i restauració instal·lar mesuradors de CO2 en llocs visibles per al públic.
- En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.
- Es permet el servei de restauració de bars, cafeteries i restaurants en espais interiors fins a les 02.00 hores de cada dia, tret que les ordenances municipals estableixin una hora de tancament anterior, amb una ocupació del 50 % de la capacitat màxima autoritzada d'aquests espais. Les taules que no es poden fer servir per reducció de la capacitat han d'estar expressament senyalitzades. Es permet el servei i el consum a les barres de menjar, sense o amb begudes, fins a les 24,00 hores de cada dia i a agrupacions màximes de 2 persones, sempre que hi hagi un mínim d'1,5 metres entre persona o agrupació de clients usuaris.
- Només es permet una ocupació màxima de 6 persones per taula o agrupació de taules, sense que es puguin dividir agrupacions majors entre taules o agrupacions de taules contigües.
- Els explotadors dels locals han d'assegurar la ventilació correcta i, en conseqüència, la concentració de CO2 no ha de superar en cap moment les 800 ppm, per la qual cosa hi ha d'haver mesuradors de CO2 visibles pel personal i la clientela en els interiors. En cas que se superin les 800 ppm, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la cabuda fins que se situï per sota d'aquest indicador. En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.
- S'estableixen les excepcions següents a les limitacions anteriors envers l'ús dels espais interiors dedicats a la restauració:
a) Els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials i els serveis de menjador escolar o de caràcter social.
b) Altres serveis de restauració de centres de formació no inclosos en el paràgraf anterior i els serveis de restauració dels centres de treball destinats a les persones que hi fan feina.
- Resta permesa l'activitat de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants amb capacitat plena fins a la màxima autoritzada, continuadament des de l'obertura fins a les 02.00 h de cada dia, tret que les ordenances municipals estableixin una hora de tancament anterior. L'ocupació màxima de les taules és de 12 persones per taula o agrupació de taules, sense que es puguin dividir agrupacions majors entre taules o agrupacions de taules contigües. La disposició de les taules ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre la posició de més proximitat entre els seients de dues taules o agrupacions de taules. Tenen la mateixa consideració que les terrasses els patis descoberts i les zones de jardí interiors dels locals. Es permet l'accés als interiors dels locals mentre estiguin obertes les terrasses, tant per accedir al bany com als patis descoberts o jardins interiors.
- Les terrasses de restaurants i bars cafeteria d'hotels i altres allotjaments turístics poden romandre obertes amb el seu horari habitual, tot i que tenen com a hora màxima de tancament les 02.00 hores, tret que les ordenances municipals estableixin una hora de tancament anterior. En aquests establiments es permet l'agrupació en una mateixa taula dels clients allotjats en una mateixa habitació.
- Els establiments situats a les zones turístiques definides en l'article 2 del Decret llei 1/2020, de 17 de gener, contra el turisme d'excessos per a la millora de la qualitat a zones turístiques, les quals es trobin situades en els termes municipals de Palma i Llucmajor, a banda de les mesures establertes en aquest punt i la resta que els siguin aplicables, queden sotmesos a les mesures específiques següent:
- 1. La capacitat màxima dels locals d'oci i restauració és de 100 persones en els interiors i de 200 en els exteriors.
- 2. L'ocupació màxima de les taules és de 6 persones per taula o agrupació de taules en els interiors i de 10 en els exteriors, i no es poden fer servir taules altes o tamborets.
- Les autoritats municipals, sempre que el trànsit rodat no es vegi impossibilitat, poden autoritzar l'ocupació de la via pública destinada al trànsit rodat o a estacionament de vehicles immediatament adjacent a les terrasses o façana dels locals destinats a restaurants, bars o cafeteries per ocupar-la provisionalment amb taules com a terrassa d'aquests locals. En cap cas, la suma de les places de les terrasses o dels espais exteriors ocupats ordinàriament pel local i les autoritzades provisionalment no pot excedir de la capacitat ordinària de la terrassa del local o, en el cas que el local no disposi ordinàriament de terrassa, del 50 % de la capacitat ordinària autoritzada del local. Aquestes places provisionals de terrassa resten sotmeses a les mateixes regles de disposició, màxim d'ocupació de taules i distàncies que les places ordinàries.
- En el cas que aquests establiments disposin de tendals o cobertes a les zones de terrassa, a banda de la coberta superior, només poden tenir o fer servir un màxim total de dos tancaments verticals laterals, frontals o de fons simultàniament, tant si es tracta de tancaments totals o parcials, que es despleguin des de la coberta o cap a la coberta, i en el cas dels establiments que disposin de tendals o pèrgoles fixades a la façana del local, d'un màxim d'un d'aquests tancaments verticals laterals o frontals. En cas que no es compleixin aquests requisits, l'espai es considera un espai interior a tots els efectes respecte d'aquesta regulació.
- La disposició física de les taules o agrupacions de taules, tant en espais interiors com exteriors, ha de garantir una distància mínima d'1,5 metres entre la posició de més proximitat entre els seients de dues taules o agrupacions de taules. S'han de marcar les taules o seients que quedin inhabilitades com a conseqüència de l'aplicació de la reducció de la capacitat màxima. Els treballadors dels establiments han de dur mascareta en tot moment i els clients només en poden prescindir durant el temps indispensable per a la consumició de menjar o de begudes.
- L'ocupació màxima per taula, tant interior com exterior, s'ha d'adaptar a les dimensions de la taula, de manera que les taules de menys de 45 cm de costat o diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 2 persones i les taules de més de 45 cm de costat o diàmetre però menys de 90 cm de costat o 90 cm de diàmetre només poden ser ocupades per un màxim de 4 persones.
- Es permet l'accés als interiors dels locals mentre estiguin obertes les terrasses, tant per accedir al bany com als patis descoberts o jardins interiors.
- Tots els establiments de restauració tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 02.00 hores.
- El client ha de mantenir en tot moment la distància mínima d'un metre i mig de separació amb altres clients que no formin part del seu grup de convivència i amb el personal.
- Excepte en serveis d'autoservei de restaurants, tant la comanda com el servei s'han de fer amb els clients asseguts a taula.
- Només es permet l'autoservei per part dels clients en els termes que estableix el punt 1.2 d'aquest apartat.
- No es poden vendre begudes alcohòliques per al consum fora de l'establiment. En el cas de les comandes per endur-se i a domicili, només es poden subministrar begudes alcohòliques quan vagin acompanyades de menjar.
- Els establiments de restauració han d'anunciar la recomanació d'usar RadarCovid.
- Els establiments de restauració han d'anunciar en un lloc visible a l'exterior la capacitat permesa de l'establiment, tant a l‘interior del local com a la terrassa.
- Resta suspesa l'activitat dels locals d'oci nocturn. Aquesta suspensió no afecta les activitats secundàries de restauració (o principal en el cas de bars de copes) de què disposin els establiments d'acord amb el seu títol habilitant. En tots aquests casos l'activitat esmentada s'ha d'ajustar a les condicions que estableix aquest Pla per a l'activitat de bars, cafeteries i restaurants.
- S'exceptua de la suspensió que estableix el paràgraf anterior la realització d'activitats culturals de música en viu en els establiments esmentats si aquests establiments renuncien a oferir serveis propis d'oci nocturn i duen a terme l'activitat en les condicions que estableix l'apartat XI d'aquest Pla, incloent-hi la prohibició de menjar i beure en espais tancats mentre es produeixi aquesta activitat cultural. Aquesta darrera prohibició s'estableix amb caràcter general per a qualsevol tipus d'establiment obert al públic.
- Es prohibeix dispensar o servir begudes amb contingut alcohòlic de qualsevol casta o sense alcohol, per mitjà de tassons, gerres, copes o qualsevol altre tipus de recipient apte per permetre una ingesta directa des del recipient per part d'un consumidor o diversos simultàniament quan aquests recipients tenguin una cabuda superior als 600 centímetres cúbics. Únicament es permet el servei a taula de botelles de begudes amb una cabuda superior a l'esmentada amb l'objecte que les dispensi el personal de l'establiment o els mateixos comensals a les seves copes o tassons individuals.
- Es prohibeix, així mateix, l'ús i la dispensació de canyetes per absorbir líquids amb les begudes que se serveixin si aquests estris tenen una longitud total màxima superior als 30 centímetres.
- Les taules dels establiments de restauració han de disposar d'informació relativa a les mesures de prevenció que han de respectar els clients, amb referència especial a l'ús obligat de la mascareta protectora excepte en el moment de consumir aliments i/o begudes.
1.2. Condicions per a l'autoservei d'aliments i begudes per part dels clients
- Amb caràcter general, l'activitat d'autoservei d'aliments i begudes ha de ser assistida, sense perjudici del que disposen els paràgrafs següents.
- En cap cas no s'admet l'autoservei a la barra per part del client, per la qual cosa no es poden posar pinxos o tapes a l'abast dels clients, sinó que els ha de servir el personal de la barra.
- En els accessos dels establiments o de les zones d'autoservei hi ha d'haver visible cartelleria informativa de bones pràctiques per als clients.
- Els circuïts de circulació pels bufets han d'estar marcats, i a l'accés hi ha d'haver dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida autoritzats pel Ministeri de Sanitat.
- Es permet l'autoservei de begudes mitjançant el sistema push o un sistema senzill d'accionament, com ara pitjant un botó. Aquestes màquines dispensadores s'han de desinfectar sovint mentre siguin accessibles als clients, amb la periodicitat adaptada al servei que se'n fa, la qual no pot ser superior als 60 minuts del període en què siguin accessibles als clients.
- Es permet l'autoservei d'aliments emplatats prèviament, individualment o en monodosi. Aquests aliments s'han de presentar protegits de les contaminacions ambientals per mampares.
- No es permet que els clients puguin manipular els objectes d'ús col·lectiu de zones de bufet o autoservei d'aliments i begudes, els quals han de ser servits pel personal dels establiments. Excepcionalment, quan no sigui físicament possible o aquesta opció provoqui aglomeracions de clients, es permet l'autoservei sota responsabilitat de l'establiment i amb el compliment de les condicions següents:
a) Els clients s'han d'higienitzar les mans abans de manipular els coberts o se'ls ha de dotar de guants d'un sol ús o de fulls de paper, o de qualsevol altre sistema que, actuant de barrera física, minimitzi el risc de contaminacions creuades.
b) L'establiment ha de canviar els coberts de servir amb molta freqüència, com a mínim cada 15 minuts, i deixar-los en contenidors separats abans de netejar-los i desinfectar-los.
- El sistema de gestió de seguretat alimentària (sistema APPCC) de l'establiment ha de preveure les mesures de gestió de risc de transmissió de la COVID-19, el qual ha de ser proporcional a les característiques del local.
2. Mesures específiques per a l'ús de les zones comunes dels allotjaments turístics
2.1. Condicions en què s'ha de dur a terme l'activitat a les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics
- Les zones comunes en espais interiors dels hotels i dels allotjaments turístics no poden superar el 75 % de la capacitat màxima autoritzada.
- Els habitatges que es comercialitzen per a estades turístiques han de limitar l'ocupació a un màxim de 12 persones.
- Els refugis, hostals, albergs i altres allotjaments turístics, qualsevol que en sigui la denominació, amb habitacions d'ús compartit, han de limitar la cabuda de cada habitació compartida al 50 % de la capacitat màxima fins a un màxim de 12 persones.
- Si la zona o espai no disposa d'una capacitat màxima autoritzada, s'ha de calcular tenint en compte la disponibilitat d'un mínim de quatre metres quadrats per persona.
- En els serveis d'entreteniment i restauració dels hotels i allotjaments turístics s'ha d'aplicar el que estableix l'apartat XII.1. Les instal·lacions destinades a activitats esportives, vestidors, piscines i similars es regulen d'acord amb el que estableixen els apartats VII.2 i VII.3.
2.2. Mesures d'higiene i prevenció específiques exigibles a les zones comunes dels allotjaments turístics
- Les activitats d'animació o classes en grup, que s'han de dur a terme de manera preferent a l'aire lliure, es poden dur a terme respectant el 50 % de la capacitat màxima en espais interiors i el 100 % en espais exteriors.
- En el cas d'instal·lacions esportives, s'hi han d'aplicar les mesures d'higiene i prevenció que preveu l'apartat VII d'aquest Pla.
- Així mateix, l'establiment ha de determinar les directrius i recomanacions per a l'ús de les piscines i els spa, d'acord amb les normes de prevenció i higiene establertes per les autoritats sanitàries. També hi és aplicable el que preveuen els apartats VII.2 i VII.3 d'aquest Pla.
3. Condicions per al desenvolupament de les activitats de turisme actiu i de naturalesa
- Es poden dur a terme activitats de turisme actiu i de naturalesa d'acord amb les condicions que estableixi quinzenalment el Consell de Govern per a cada illa.
- Les ocupacions màximes permeses dels espais comuns interiors són del 75 % de la capacitat màxima autoritzada.
4. Condicions per al desenvolupament de l'activitat de guia turístic
Les activitats de guia turístic s'han de concertar preferentment mitjançant cita prèvia, i els grups han de ser d'un màxim de trenta persones. Durant el desenvolupament de l'activitat s'ha d'evitar el trànsit per zones o llocs susceptibles de generar aglomeracions. Així mateix, s'han de respectar les condicions en què s'ha de desenvolupar l'activitat de visita a monuments i a altres equipaments culturals, d'acord amb el que estableix aquest Pla.
5. Condicions per al desenvolupament de l'activitat en els centres recreatius turístics, parcs zoològics i aquaris
Els centres recreatius turístics, parcs zoològics i aquaris no han de superar el 75 % de la capacitat màxima autoritzada.
6. Condicions per a la realització de congressos, seminaris, jornades, assemblees, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments
- Es permet la realització de congressos, seminaris, jornades, assemblees, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments promoguts per qualsevol entitat de naturalesa pública o privada amb el 75 % de la capacitat màxima autoritzada de l'espai. Es recomana dur a terme aquests esdeveniments de manera telemàtica.
- En el cas dels congressos dirigits exclusivament a professionals sanitaris, es permet la realització d'aquest tipus d'esdeveniments amb una assistència màxima de 1.000 persones i un 75 % de la capacitat màxima autoritzada de l'espai.
- El que preveuen els paràgrafs anteriors és igualment aplicable a la realització, per part de persones físiques i jurídiques, públiques i privades, d'activitats i tallers informatius i de divulgació en l'àmbit de la recerca científica i tècnica, el desenvolupament i la innovació, adreçats a tot tipus de públic, i que tenguin per objecte l'aprenentatge i la divulgació de continguts relacionats amb l'R+D+I.
- Els espais interiors on es duguin a terme aquestes activitats han d'assegurar condicions de ventilació adequades d'acord amb el que estableix l'apartat I.8.
- A més del compliment general de les mesures d'higiene i prevenció establertes, en el cas que durant l'esdeveniment es presti algun tipus de servei d'hoteleria i restauració, la prestació s'ha d'ajustar al que preveuen les condicions per a la prestació del servei en els establiments d'hoteleria i restauració (apartat XII.1).
7. Locals d'oci infantil
- L'activitat dels locals d'oci infantil s'ha de dur a terme respectant el 75 % de la capacitat màxima autoritzada.
- En els esdeveniments programats s'ha de respectar el principi de grups estables o bombolla. Amb aquesta finalitat, els locals d'oci infantil han d'informar els organitzadors de l'esdeveniment d'aquesta limitació, així com els adults que acompanyin els menors.
- S'han d'aplicar mesures estrictes d'higiene de mans i de superfícies, i cal assegurar que el local manté condicions de ventilació adequada.
- Els nins de sis anys en endavant han d'accedir al local amb mascareta protectora i l'han d'utilitzar de manera continuada, llevat del moment específic del consum d'aliments i/o begudes, en què se la poden retirar durant el temps imprescindible.
8. Locals d'oci nocturn
- Es permet l'activitat dels establiments que exerceixen les activitats pròpies de cafè concert i bar de copes, d'acord amb la normativa COVID-19 aplicable a l'àmbit de la restauració, incloent-hi la normativa referent a condicions de ventilació i obligatorietat de disposar de mesuradors de CO2.
- El consum de begudes i aliments, tant a les zones interiors com exteriors, s'ha de fer d'assegut a les taules, i s'ha d'assegurar el manteniment de la distància deguda de seguretat d'un mínim d'1,5 metres entre les cadires de diferents taules, i s'ha d'usar la mascareta quan no s'estigui consumint.
- L'horari de tancament és el que autoritza la llicència d'activitat de l'establiment i, en tot cas, han d'estar tancats a les 02.00 hores.
- No es permet el ball en espais interiors ni exteriors.
- Resta suspesa l'activitat dels establiments que exerceixen les activitats pròpies de discoteca, sala de festa o sala de ball. Se suspèn, així mateix, la realització d'activitats assimilables a les de discoteca en qualsevol altre tipus d'establiment, incloses les festes en piscines o en instal·lacions exteriors d'establiments hotelers, així́ com en embarcacions marítimes (party boats o semblants).
XIII. Mesures relatives al transport públic terrestre
- Es manté l'obligatorietat de l'ús de la mascareta en els serveis de transport públics de viatgers en tots els àmbits. No es permet menjar ni beure durant el trajecte en transport públic.
- En el transport públic regular, discrecional i privat complementari de viatgers amb autobús, així com en els transports ferroviaris, en els quals tots els ocupants han d'anar asseguts, es poden ocupar tots els seients. Quan el nivell d'ocupació ho permeti, s'ha de procurar la separació màxima entre usuaris.
- Els autobusos interurbans tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar les places amb seient i un màxim del 50 % de les places destinades a passatgers que viatgin drets. Pel que fa a la limitació de la cabuda del vehicle, se n'exceptua el passatge amb mobilitat reduïda, el qual pot utilitzar el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.
- Els serveis de tren i metro tenen limitada la cabuda i només es poden ocupar els seients i les places de persones dretes senyalitzades expressament al terra. Aquesta norma no és aplicable a les persones amb mobilitat reduïda, les quals poden emprar el servei malgrat s'hagi assolit el límit màxim d'ocupació.
- En els transports públics col·lectius de viatgers d'àmbit urbà i periurbà en els quals hi ha plataformes habilitades per al transport de viatgers drets, s'hi poden ocupar la totalitat dels seients i s'hi ha de mantenir una referència d'ocupació del cinquanta per cent de les places destinades als passatgers que viatgen drets, i procurar, en tot cas, la separació màxima possible entre ells.
- En els transports privats particulars i privats complementaris de persones amb vehicles de fins a nou places, incloent-hi la del conductor, poden viatjar tantes persones com places tengui el vehicle. L'ús de mascareta és obligatori, excepte quan la totalitat dels ocupants del vehicle siguin convivents.
- En els transports públics de viatgers amb vehicles de fins a nou places, incloent-hi la del conductor, es poden ocupar la totalitat de les places de cada fila addicional de seients respecte de la del conductor, així com les oferides a la fila de seients del conductor, quan s'hagin esgotat, prèviament, les de darrere.
- Els serveis de transport públic de viatgers subjectes a contracte i servei públic poden ajustar el volum de l'oferta a l'evolució de la recuperació de la demanda. Les administracions competents poden establir mesures per tal de garantir un servei suficient i el funcionament correcte.
XIV. Mesures relatives al transport marítim
- En el transport marítim de passatgers de caràcter turístic o recreatiu es pot utilitzar el setanta-cinc per cent de la capacitat de les cobertes tancades de l'embarcació i la totalitat de les places de passatge de les cobertes descobertes de l'embarcació. Quan el nivell d'ocupació ho permeti, s'ha de procurar la separació màxima entre usuaris. Els usuaris han de fer ús obligatori de la mascareta.
- Les empreses dedicades al transport marítim de passatgers de caràcter turístic i recreatiu han de dur un registre de tots els passatges en el qual constin, com a mínim, les dades personals i de contacte. Aquest document ha d'estar a disposició de la Direcció General de Salut Pública i Participació del Govern de les Illes Balears en qualsevol moment, amb el requeriment previ.
- Les embarcacions de pràctiques i escoles nàutiques de formació han d'aplicar mesures de desinfecció i reforç de normes de salut i higiene.
- Les empreses dedicades a l'arrendament nàutic han de dur un control de totes les persones que facin ús de l'embarcació en el qual constin, com a mínim, les dades personals i de contacte. Aquest document ha d'estar a disposició de la Direcció General de Salut Pública i Participació del Govern de les Illes Balears en qualsevol moment, amb el requeriment previ.
- Queda prohibida l'activitat dels party boats o semblants, així com la venda de begudes alcohòliques en el transport marítim de passatgers de caràcter turístic o recreatiu o de cabotatge entre ports situats al territori d ela comunitat autònoma de les Illes Balears.
XV. Mesures relatives a establiments de joc i apostes
- En els establiments de jocs i apostes s'han de garantir els procediments de ventilació, neteja i desinfecció d'aquestes instal·lacions d'acord amb la freqüència d'ús. S'han de fer les tasques de ventilació periòdica a les instal·lacions i, com a mínim, de manera diària i durant el temps necessari per permetre la renovació de l'aire. Respecte dels sistemes de ventilació i climatització mecànica, s'han d'utilitzar sistemes que permetin la renovació de l'aire de manera controlada. En tot cas, s'han de reforçar la neteja i desinfecció, i el manteniment dels filtres d'aire dels circuits, d'acord amb les recomanacions de l'instal·lador i del servei de prevenció, i optar, en cas que sigui possible, per equips amb filtres amb eficàcia demostrada com a barrera de partícules víriques. Es recomana mantenir la climatització a una temperatura entre 21-23 °C a la tardor i a l'hivern, i 23-25 °C a la primavera i l'estiu, i revisar el nivell de ventilació perquè la renovació de l'aire es faci sense risc.
- Per verificar que la ventilació és suficient és obligatori per a tots els establiments de jocs i apostes instal·lar mesuradors de CO2 en llocs visibles per al públic.
- La concentració de CO2 no ha de superar en cap moment les 800 ppm. En cas que se superi, s'ha d'incrementar la ventilació o disminuir la capacitat fins que se situï per sota d'aquest indicador.
- En el cas d'espais en què no es pugui aconseguir el nivell de ventilació exigit es pot optar per equips purificadors d'aire fixos o portàtils amb filtres d'alta eficàcia HEPA de qualificació igual o superior a H13, que han de proporcionar un cabal d'aire net suficient per a, almenys, cinc renovacions per hora de tot l'aire de l'espai. Aquests equips s'han d'instal·lar de manera que puguin arribar a tots els punts del local.
- Es permet l'obertura al públic dels espais interiors dels establiments de jocs i apostes, amb una reducció de la capacitat al 50 % de la cabuda màxima autoritzada habitual. El tancament dels locals no pot excedir de les 02.00 hores tret que les ordenances municipals estableixin una hora de tancament anterior. Les activitats de restauració que es puguin dur a terme en aquests establiments s'han d'adaptar a les condicions establertes específicament per a aquest tipus d'activitat.
- A més del compliment general de les mesures d'higiene i prevenció establertes, en el cas que es presti algun tipus de servei d'hoteleria i restauració s'ha d'ajustar al que preveuen les condicions per a la prestació del servei en els establiments d'hoteleria i restauració que disposi quinzenalment el Consell de Govern per a cada illa.
XVI. Mesures relatives al comerç, atraccions de fires i mercats
1. Condicions que han de complir els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals oberts al públic, incloent-hi els centres i parcs comercials
Els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats de serveis professionals que, amb independència de la superfície útil d'exposició i venda, obrin al públic han de complir, a més dels que estableixen els apartats I.5, I.7 i I.8, tots els requisits següents:
- En el cas d'establiments o locals distribuïts en diverses plantes, la presència de clients en cadascuna de les plantes ha de respectar la cabuda màxima general. En els centres i parcs comercials, la capacitat de les zones comunes també resta sotmesa a la mateixa limitació que els establiments comercials.
- Els espais considerats centres comercials i grans establiments comercials han d'establir sistemes de control d'accés i de capacitat en temps real, a través de mitjans telemàtics, telecontrol o personal encarregat específicament d'aquesta tasca, situats com a mínim en els accessos als recintes, i informar els clients de la capacitat màxima permesa, del nombre de persones presents a l'interior del recinte i del nombre de persones que hi poden accedir per completar la capacitat màxima. En tot cas, aquests espais comercials han de disposar de personal de seguretat que vetlli perquè es respectin la capacitat màxima, la distància interpersonal de seguretat en els interiors i s'eviti la formació de grups nombrosos i aglomeracions, prestant un esment especial a les zones d'escales mecàniques, ascensors, zones comunes de pas, zones recreatives, exteriors i pàrquings.
- S'han de mantenir mesures d'higiene en el local i, si escau, a les zones comunes, com a mínim dues vegades al dia, una de les quals necessàriament s'ha d'aplicar entre la finalització de la jornada i l'inici de la següent, i s'ha de parar esment màxim en els elements d'ús comú. Són exigibles les condicions d'higiene de lavabos i zones d'ús comú del personal, així com de les àrees de descans i de lactància en centres comercials.
- L'ús de banys familiars i sales de lactància s'ha de restringir a una sola família, de manera que no en poden simultaniejar l'ús dues unitats familiars.
- S'han de mantenir mesures de desinfecció de productes retornats o emprovats.
- Els emprovadors han de ser utilitzats per una sola persona, i aquests espais s'han de netejar i desinfectar amb freqüència.
- El personal ha de disposar d'equips de protecció adequats al grau de risc, i es poden establir addicionalment altres mesures de protecció física, com ara l'ús de mampares, entre d'altres, quan no sigui possible garantir una distància de seguretat interpersonal mínima d'un metre i mig, d'acord amb les recomanacions dels serveis de prevenció de riscs laborals.
- En el cas de serveis que no permetin el manteniment de la distància de seguretat interpersonal, com poden ser les perruqueries, centres d'estètica o fisioteràpia, s'ha d'utilitzar l'equip de protecció adequat al grau de risc, que asseguri la protecció tant del treballador com del client, i en tot cas s'ha d'assegurar el manteniment de la distància d'un metre i mig entre un client i un altre.
- En el cas de serveis de bar i cafeteria d'interior en els mercats o zones comercials per als quals no estigui autoritzat l'ús de barra, es poden habilitar terrasses, preferentment a l'exterior o a l'interior amb ventilació suficient, sense que això suposi o impliqui necessàriament ocupació de via pública, i s'han de regir per les disposicions que conté l'apartat XII.1.
- Els centres comercials i les grans superfícies han d'assegurar la ventilació correcta, i mantenir els nivells de CO2 per sota de 800 ppm en tot l'establiment; a aquest efecte han d'instal·lar aparells de medició de CO2, els quals han de ser visibles pel públic.
- Els establiments comercials han d'iniciar i concloure l'activitat d'acord amb el que disposin les ordenances municipals.
- Resta prohibida la venda de begudes alcohòliques en aquests establiments a partir de les 22.00 hores de cada dia.
2. Condicions que han de complir els mercats ambulants
- Els mercats que duen a terme l'activitat a la via pública a l'aire lliure o de venda no sedentària, comunament anomenats mercats ambulants, poden ocupar fins al 100 % dels llocs habituals o autoritzats.
- En tot cas, s'ha de donar prioritat a les parades d'alimentació o de productes i béns de què no hi hagi oferta suficient en el municipi.
- Els ajuntaments poden augmentar la superfície habilitada o habilitar dies nous per a l'exercici d'aquesta activitat, de manera que es produeixi un efecte equivalent a la limitació esmentada en el distanciament entre parades, i han d'establir requisits de distanciament entre parades i condicions de delimitació del mercat amb l'objectiu de garantir la seguretat i la distaància mínima interpersonal entre treballadors, clients i vianants.
- Els ajuntaments han d'assegurar la presència dels dispositius i les mesures de prevenció adequades per evitar la formació d'aglomeracions.
3. Condicions que han de complir les atraccions de fira
Es permet l'activitat de les atraccions infantils o atraccions de fira amb les condicions següents:
- És obligatori que els treballadors i els usuaris majors de 6 anys usin mascareta.
- Els usuaris de l'atracció́ han de romandre asseguts en les atraccions que així ho permetin i mantenir una distància mínima d'un metre i mig, excepte si són convivents.
- Els usuaris han d'ocupar el seient o vehicle que li assigni el personal de l'atracció.
- La cabuda màxim de l'atracció ha de ser la que permeti que tots els clients estiguin asseguts i mantinguin una distància mínima d'un metre i mig.
- Els usuaris han d'accedir a l'atracció per una entrada única; la sortida s'ha de fer pel lloc habilitat a aquest efecte i seguint les indicacions del personal de l'atracció.
- Hi ha d'haver gel hidroalcohòlic a disposició dels treballadors, clients i acompanyants.
- Les superfícies de contacte de l'atracció s'han de desinfectar després de cada ús.
- S'ha de col·locar cartelleria informativa, en un lloc visible, amb les recomanacions que s'han de seguir i informació sobre la capacitat màxima permesa.
XVII. Activitats de centres recreatius de gent gran
Els centres recreatius per a gent gran, incloent-hi els clubs de gent gran, han de respectar les mesures següents:
- Per poder reiniciar les activitats, les associacions han de disposar d'un pla de contingència que doni resposta a les situacions més freqüents previsibles en relació amb la COVID-19. Aquest pla, que s'ha de definir d'acord amb les instruccions de la Direcció́ General de Salut Pública i Participació, l'ha d'elaborar el consell insular de manera conjunta amb les persones responsables de les associacions.
- Cada associació́ ha de designar un responsable COVID, que s'ha de coordinar amb el personal del consell insular amb l'objectiu de fer complir les mesures de seguretat i salut durant la pràctica de les activitats.
- S'ha de prioritzar la realització d'activitats a l'aire lliure i espais oberts, sempre que les circumstàncies ho permetin.
- Aquests centres han de disposar d'aparells mesuradors de CO₂, els quals han d'estar col·locats en llocs visibles al públic. S'ha de garantir la ventilació correcta dels espais, d'acord amb el que estableix l'apartat I.8 d'aquest Pla.
- Els casals, clubs, centres de gent gran o, en general, els centres recreatius destinats a gent gran, qualsevol que en siguin la denominació i titularitat, com també els centres que en la pràctica en facin les funcions, poden dur a terme la seva activitat habitual amb una reducció de la cabuda al 75 % de la capacitat màxima habitual en espais interiors. Es recomana traslladar l'activitat a l'aire lliure sempre que sigui possible. Les activitats dirigides i no dirigides s'han de fer sempre respectant la distància de seguretat interpersonal ampliada de dos metres. Les activitats de restauració que es puguin dur a terme en aquests establiments s'han d'adaptar a les condicions establertes específicament per a aquest tipus d'activitat.
- En el cas que les instal·lacions no comptin amb una capacitat màxima autoritzada, s'ha de calcular disposant un espai mínim de quatre metres quadrats per persona. En cada espai s'ha de disposar de cartelleria que n'indiqui la capacitat màxima.
- Les activitats de restauració en aquests espais s'han de regir per les disposicions que conté l'apartat XII.1.
- És obligatori l'ús de mascareta protectora, excepte durant les activitats esportives, i en el moment precís d'ingesta d'aliments i begudes.
- En el cas que hi hagi algun cas de COVID-19 entre els usuaris de les activitats de l'associació́, s'han de suspendre totes les activitats fins que s'hagi determinat l'existència de condicions de seguretat sanitària adequades per reiniciar-les, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries.
- Les persones participants en les activitats de les associacions han de signar una declaració responsable en què manifestin que no han tingut contacte estret amb cap cas positiu i que no presenten símptomes compatibles amb la COVID-19.
XVIII. Mesures relatives als serveis de promoció de l'autonomia per a gent gran
- L'activitat dels serveis de promoció de l'autonomia per a gent gran s'ha de dur a terme respectant la capacitat màxima dels establiments o instal·lacions interiors del 75 %. S'ha de respectar en tot moment una distància de seguretat interpersonal ampliada de dos metres entre persones no convivents.
- Les activitats de restauració en aquests espais s'han de regir per les disposicions que conté l'apartat XII.1.
- Els serveis de podologia i perruqueria ubicats dins els centres de serveis socials han de funcionar amb cita prèvia, respectant totes les mesures de seguretat i amb un mínim de cinc minuts de marge entre pacients i/o usuaris per ventilar l'espai i desinfectar el mobiliari i els estris.
- Els serveis de menjador ubicats en centres de promoció de l'autonomia de gent gran, entesos com un servei d'atenció social integral de suport a totes les persones grans que es trobin en una situació de dificultat econòmica, social, de salut i/o familiar, poden operar respectant totes les mesures de seguretat, així com la composició en bombolles convivents permesa en cada nivell, alhora que mantenint la distància amb la resta d'assistents. També es permet el servei de menjar per endur-se amb cita prèvia per a la recollida.
XIX. Mesures relatives a l'activitat de l'Escola Balear d'Administració Pública
L'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) pot dur a terme els processos selectius de la seva competència, incloent-hi els cursos de capacitació dels policies locals, en els espais i les instal·lacions pròpies o externes que siguin necessàries, seguint les condicions de prevenció i d'higiene, i les mesures de limitació de capacitat, d'organització interna, de seguretat i de protecció dels aspirants i professionals que fixi la resolució de la presidenta de l'EBAP.
Així mateix, l'EBAP pot dur a terme de manera presencial les activitats de formació dels empleats públics, especialment pel que fa al col·lectiu de la policia local, protecció civil, seguretat pública i emergències, en les condicions que fixi la resolució de la presidenta de l'EBAP esmentada abans. En tot cas, en funció de l'evolució de la situació epidèmica s'han de prioritzar fórmules de formació en la modalitat no presencial.
Quan les activitats de selecció o de formació esmentades anteriorment es duguin a terme en espais o instal·lacions esportives externes a l'EBAP, s'han de complir els protocols de seguretat i d'higiene específics que hi siguin aplicables, si bé s'han d'aplicar els límits de capacitat i de nombre màxim d'usuaris que fixi la resolució de la presidenta de l'EBAP.
XX. Activitat dels clubs de cites i prostíbuls
Se suspenen totes les activitats que facilitin o possibilitin l'exercici de la prostitució, com ara prostíbuls, clubs de cites, llocs amb espais reservats a contactes, etc., per la qual cosa han de romandre tancats al públic aquests tipus d'establiments, amb independència de la llicència d'activitat sota la qual operin.
XXI. Mesures relatives a emergències i protecció civil
Les activitats o instal·lacions que hagin de disposar de pla d'autoprotecció d'acord amb la normativa de protecció civil han d'incloure en l'inventari l'anàlisi i l'avaluació de riscs del pla el risc sanitari provocat pel risc epidemiològic.
La incorporació de l'avaluació del risc esmentat comporta l'adaptació del pla en tots els aspectes que assenyala l'annex II del Reial decret 393/2007, de 23 de març, pel qual s'aprova la Norma bàsica d'autoprotecció dels centres, establiments i dependències dedicats a activitats que puguin donar origen a situacions d'emergència.
XXII. Control de l'aplicació de les mesures previstes en aquest Pla
Els serveis d'inspecció municipals, insulars i autonòmics, com també la policia local, en l'àmbit de les seves competències, sense perjudici de la sol·licitud eventual de col·laboració a les forces i els cossos de seguretat de l'Estat, són els encarregats de vigilar el compliment de les mesures que recull aquest Pla, mentre que la instrucció dels procediments sancionadors que pertoquin correspon a les autoritats competents d'acord amb la legislació sectorial aplicable.
La Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, en coordinació amb les conselleries competents per raó de la matèria, ha d'exercir les funcions d'assessorament i informació, i ha d'establir criteris uniformes perquè les policies locals puguin exercir les funcions de control del compliment de les mesures que preveu aquest Pla. Els criteris que s'adoptin s'han de comunicar a la Delegació del Govern a les Illes Balears.
XXIII. Activitats socials a l'aire lliure amb consum d'alcohol
Sense perjudici de les prohibicions específiques que, si escau, recullin les ordenances municipals corresponents, es prohibeixen les reunions socials conegudes popularment com a botellades en totes les vies i espais públics, tant si són carrers com parcs, places, aparcaments o en general a l'aire lliure.