Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 284502
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat per la qual s’estableixen els serveis mínims en l’àmbit del servei de producció de materials audiovisuals i multiplataforma de contingut informatiu de diferent naturalesa, destinats a la inclusió en tots els canals de difusió i plataformes digitals de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears per a la jornada de vaga del dia 9 de juliol de 2021, des de les 00.00 h fins a les 23.59 h

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Comitè d'Empresa de l'entitat Dalton Audiovisual, SLU, empresa contractista del servei de producció de materials audiovisuals i multiplataforma de contingut informatiu de diferent naturalesa, destinats a la inclusió en tots els canals de difusió i plataformes digitals de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (en endavant, EPRTVIB), ha fet un preavís de convocatòria de vaga per al dia9 de juliol de 2021, des de les 00.00 hores fins a les 23.59 hores.

2. La Constitució espanyola estableix, en l'article 28.2, com a dret fonamental, el dret a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos, i disposa que la llei que regula l'exercici d'aquest dret ha d'establir les garanties que calguin per tal d'assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat.

La manca d'una llei que desenvolupi aquest dret obliga a aplicar el Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, sobre relacions de treball, que en l'article 10 disposa que «quan la vaga es declari en empreses encarregades de la prestació de qualsevol gènere de serveis públics o de necessitat reconeguda i inajornable i es presentin circumstàncies d'especial gravetat, l'autoritat governativa pot acordar les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis». A aquest efecte és indiferent que el servei es presti per mitjà d'una relació funcionarial o simplement mitjançant empleats units per una relació laboral, atès que el que és determinant és el caràcter i la finalitat de les funcions exercides.

3. L'article 6.2 de la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, estableix que aquest ens resta formalment adscrit a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per mitjà de la conselleria competent en matèria de comunicació audiovisual.

El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, determina l'adscripció de l'EPRTVIB a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

4. D'acord amb la Sentència del Tribunal Constitucional 33/1981, l'al·lusió a l'autoritat governativa que conté l'article 10 del Reial decret llei 17/1977, fa referència, respectivament, a l'Estat o a la comunitat autònoma amb competències en els serveis afectats. Així, aquesta Sentència reconeix competències dins el seu àmbit a les comunitats autònomes per establir les mesures de garantia dels serveis essencials. El Tribunal Constitucional reconeix que «quan es tracta de serveis que, considerats conjuntament, estan compresos en l'àrea de les competències autonòmiques [...] vetlar pel seu funcionament correspon a la titularitat i a la responsabilitat de les autoritats autonòmiques». Així doncs, s'ha de considerar que la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat és l'òrgan legitimat per proposar els serveis mínims que afecten l'àmbit dels serveis essencials de l'EPRTVIB.

5. La jurisprudència constitucional ha matisat l'exercici del dret fonamental de vaga si la fixació dels serveis mínims afecta els serveis essencials per a la comunitat, atès que el dret de la comunitat a aquestes prestacions vitals és prioritari respecte del dret de vaga (fonament jurídic 18 de la Sentència del Tribunal Constitucional 11/1981, de 8 d'abril). A aquest efecte, es consideren serveis essencials els destinats a garantir el contingut essencial dels drets constitucionals; és a dir, el dret a la vida, a la salut, a la llibertat personal, a la lliure circulació, a comunicar i rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió, a la tutela judicial efectiva i a l'educació.

6. D'altra banda, l'article 20.1.d) de la Constitució espanyola reconeix com a dret fonamental comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió.

L'article 88 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, disposa que els poders públics de les Illes Balears han de vetlar, mitjançant el que disposa el seu títol V, pel respecte a les llibertats i als drets reconeguts en l'article 20 de la Constitució, especialment els referits a la llibertat d'expressió i al dret a una informació independent, veraç i plural.

Pel que fa als mitjans públics de comunicació, l'article 90.1 de l'Estatut d'autonomia estableix que les institucions de les Illes Balears han de garantir la imparcialitat, la pluralitat i la veracitat informativa dels mitjans públics de comunicació.

L'EPRTVIB té encomanada per mandat estatutari la prestació del servei públic de ràdio i televisió autonòmiques de les Illes Balears i compleix la seva funció de servei públic de manera que garanteix i prioritza els valors que el legislador considera que són la raó de ser del servei públic.

En particular, la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, estableix en l'article 2 el caràcter essencial del servei públic de televisió i ràdio de titularitat autonòmica. En aquest sentit, l'EPRTVIB, com a prestador del servei públic de ràdio i televisió de la comunitat autònoma de les Illes Balears, ha de garantir l'accés a la informació i el coneixement i la realització efectiva del dret a la llibertat d'informació; per tant, ha d'oferir una informació àmplia, veraç, contrastada, imparcial, rigorosa, territorialment equilibrada i precisa sobre les qüestions d'actualitat, tal com estableix de manera detallada l'article 26 del Mandat marc del Parlament de les Illes Balears a l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, aprovat pel Ple del Parlament en la sessió de dia 22 d'abril de 2014.

En conseqüència, durant la vaga convocada per al dia 9 de juliol de 2021, des de les 00.00 h fins a les 23.59 h, que afecta la producció de materials audiovisuals i multiplataforma de contingut informatiu de diferent naturalesa, destinats a la inclusió en tots els canals de difusió i plataformes digitals de l'EPRTVIB, l'exercici del dret de vaga ha de ser compatible amb el manteniment dels serveis mínims destinats a garantir aquest servei essencial.

En relació amb els dits serveis mínims, tant el Comitè d'Empresa de l'entitat Dalton Audiovisual Services, SLU, com l'EPRTVIB han proposat a aquesta Conselleria que s'acordin els mateixos serveis mínims que es varen adoptar per a la vaga del dia 30 d'abril de 2021, mitjançant la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de dia 28 d'abril de 2021 (BOIB núm. 56, de 29 d'abril). En aquest context, cal destacar que no és preceptiva la negociació prèvia per a establir els serveis mínims. Així ho va disposar el Tribunal Constitucional en la seva Sentència núm. 51/1986, de 24 d'abril: La previa negociación no está excluida, e incluso puede ser deseable, pero no es un requisito indispensable para la validez de la decisión administrativa desde el plano constitucional,

En conseqüència, els serveis mínims proposats no han estat objecte de negociació prèvia entre el Comitè de vaga i l'EPRTVIB pels motius següents: no es preceptiva aquesta actuació; les negociacions no vinculen a aquesta Conselleria com a autoritat governativa; els motius de la vaga prevista per dia 9 de juliol de 2021 i els serveis mínims proposats són idèntics als de la vaga de dia 30 d'abril de 2021, i el dia en què ha estat convocada també és en divendres i que, per tant, coincideix amb la mateixa programació del mitjà. Per tant, aquests motius determinen la validesa formal en l'adopció dels serveis mínims.

Per tot això, i d'acord amb el que disposa el Decret 16/1985, de 21 de febrer, sobre l'establiment de serveis mínims de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

 

Resolució

1. Fixar, com a serveis mínims durant la jornada de vaga del personal de Dalton Audiovisual, SL –que presta per a l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears el servei de producció de materials audiovisuals i multiplataforma de contingut informatiu de diferent naturalesa, destinats a la inclusió en tots els canals de difusió i plataformes digitals de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears–, en l'àmbit dels serveis informatius de la televisió i ràdio autonòmiques, del dia 9 de juliol de 2021 des de les 00.00 h fins a les 23.59 h, els establerts en l'annex 1 que s'adjunta a aquesta Resolució.

2. Disposar que la vigilància i la designació del personal concret que ha d'atendre els serveis mínims correspon als directius de Dalton Audiovisual, SL, responsables de la gestió dels recursos humans. Els serveis mínims s'han de cobrir prioritàriament pel personal que no secundi la vaga. En cas que sigui insuficient, les vacants s'han de cobrir obligatòriament.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en el dia de la signatura electrònica (7 de juliol de 2021)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Mercedes Garrido Rodríguez

 

ANNEX 1

Descripció dels serveis mínims

Per a IB3 Televisió:

Un nombre no inferior a 56 treballadors per dur a terme la producció i l'emissió del Notícies migdia i del Notícies vespre, amb una durada de 40 minuts cadascun, tenint en compte que la informació meteorològica es durà a terme mitjançant un mapa de previsió (cartons). 

En cas d'un supòsit excepcional de força major, es disposarà un equip d'un redactor més un operador de càmera a Formentera.

En la programació que resulti alterada per la vaga s'ha d'incloure la sobreimpressió d'un rètol (crawl) que informi de la vaga, cada 15 minuts.

Per a IB3 Ràdio:

Un nombre no inferior a 12 treballadors per dur a terme la producció i l'emissió dels butlletins i informatius horaris, que s'han d'emetre de 9 a 22 hores, amb una durada de 3 minuts cadascun.

Producció i emissió de l'Informatiu matí de 7 a 7.30 hores (25 minuts d'informació general i 5 minuts d'esports) i de 8 a 8.30 hores (20 minuts d'informació general i 5 minuts d'esports), que ha d'incloure una desconnexió territorial per a Menorca, Eivissa i Formentera de 5 minuts.

Producció i emissió de l'Informatiu migdia, de 14.00 a 14.35 hores d'informació general, i que ha d'incloure una desconnexió territorial per a Menorca, Eivissa i Formentera de 7,5 minuts, i 5 minuts d'esports.

Producció i emissió de l'Informatiu vespre, de 19.00 a 19.30 hores, que ha d'incloure 5 minuts d'esports.

S'emetrà una càpsula informativa entre les 7.30 i les 8.00 hores; entre les 14.30 i les 15.00 hores, i entre  les 19.30 i les 20 hores, per informar de l'alteració de la programació per la vaga.

Per a les plataformes digitals de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears:

Un nombre no inferior a un treballador al matí i un treballador l'horabaixa, per prestar el servei que abasti les dues actualitzacions informatives de notícies de televisió, per garantir el subministrament d'una informació immediata i actualitzada.

En qualsevol dels tres canals (ràdio, televisió i plataformes digitals), s'ha de garantir la difusió de les declaracions o comunicacions oficials d'interès públic, de conformitat amb l'article 27.2 de la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears.