Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CIUTADELLA

Núm. 268649
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments d’oferta turística complementària, espectacles públics i activitats recreatives del municipi de Ciutadella de Menorca (expedient 2021/003143)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Una vegada transcorregut el termini d'exposició pública de l'aprovació inicial de la modificació de l'Ordenança municipal reguladora dels horaris dels establiments d'oferta turística complementària, espectacles públics i activitats recreatives del municipi de Ciutadella de Menorca, modificació aprovada inicialment pel Ple, en sessió extraordinària telemàtica de dia 18 de març de 2021, en el punt número 6 de l'ordre del dia (BOIB número 52 del 20 d'abril de 2021), i en no haver-se presentat cap reclamació en contra, aquesta ordenança modificada queda elevada a definitiva, d'acord amb el que estableix la vigent Llei reguladora de bases de règim local.

A continuació, es transcriu íntegrament el contingut de l'Ordenança:

"ORDENANÇA REGULADORA DELS HORARIS D'ESTABLIMENTS DE L'OFERTA TURÍSTICA COMPLEMENTÀRIA, ESPECTACLES PÚBLICS I ACTIVITATS RECREATIVES

Preàmbul

La disposició addicional setena de la Llei 16/2006, de 17 d'octubre de 2006, sobre règim jurídic de llicències d'activitats va deixar sense efectes a les Illes Balears la regulació sobre els horaris de les activitats catalogades (anomenades antigament espectacles públics i activitats recreatives). És a dir, deixa sense aplicació la circular 3/1990, de dia 11 d'abril, sobre l'horari de tancament d'establiments públics i d'activitats recreatives, de la Delegació del Govern a les Illes Balears, publicada en el BOCAIB número 53, d'1 de maig del 1990, i la circular 5/1992, de dia 5 d'agost, sobre l'horari de tancament d'establiments públics i activitats recreatives, de la Delegació del Govern a les Illes Balears, publicada en el BOCAIB número 102 de 25 d'agost de 1992.

L'article 45 de l'esmentada Llei 16/2006 indica que l'horari general d'obertura i de tancament de les activitats catalogades s'ha de determinar per ordre de la conselleria competent en matèria de llicències d'activitats del Govern de les Illes Balears. Els plens dels ajuntaments respectius poden reduir motivadament, per a una zona o diverses zones del seu municipi, els horaris esmentats.

El cert és que en un futur proper no es preveu la regulació dels horaris generals d'obertura i de tancament a la qual fa referència l'article abans esmentat de la Llei 16/2006. Així doncs, si tenim en compte la Disposició addicional setena d'aquest cos legal, ens trobam amb una absència de regulació dels horaris d'obertura i de tancament, absència que pot ser solucionada per part dels ajuntaments amb l'aprovació d'una ordenança respecte a açò.

Amb la regulació dels horaris d'aquells establiments que poden produir molèsties s'intenten assegurar la tranquil·litat i la convivència entre els veïns del municipi. La seva ordenació i el control han de servir per evitar incomoditats que es puguin produir per renous, i, a la vegada, per millorar els aspectes relacionats amb la seguretat ciutadana, l'ordre públic, la neteja viària, etc, especialment en la zona del nucli del conjunt historicoartístic de Ciutadella, en el qual, a causa de les característiques físiques, es produeixen problemes de convivència entre les persones residents i l'explotació dels establiments.

És objectiu d'aquesta ordenança protegir drets constitucionals, com la qualitat de vida, el dret a la salut i a un medi ambient adequat per a les persones, i, al mateix temps, facilitar el gaudi d'un oci que sigui respectuós amb la convivència de la ciutadania. Així mateix, garantir el dret de les persones consumidores i usuàries en la igualtat de tracte, i la no-discriminació per raó de gènere en l'accés a béns i serveis.

Article 1.

Objecte i àmbit d'aplicació

És objecte d'aquesta ordenança la fixació d'uns horaris de tancament i d'obertura per als locals o establiments del terme municipal de Ciutadella de Menorca que es relacionen a continuació:

1. Discoteques, sales de festes, sales de ball, i cafès concert i similars.

2. Bars o cafès, restaurants, cafeteries i anàlegs.

3. Espectacles cinematogràfics i teatrals, bingos, salons recreatius i similars.

 

Article 2.

Classificació dels locals o establiments

2.1 Definicions

Discoteca: és l'establiment autoritzat per a organitzar ball públic amb participació dels assistents, amenitzat exclusivament per mitjans mecànics o electrònics, i amb servei de bar.

Sala de festes: és l'establiment autoritzat per oferir al públic serveis consistents en la presentació, de forma esporàdica o continuada, d'espectacles artístics, de petit teatre, folklòrics, eròtics, coreogràfics, humorístics, audiovisuals, varietats i atraccions de qualsevol tipus en escena o pista; ball públic amb participació de les persones assistents, amenitzats mitjançant execució humana i/o mitjans mecànics o electrònics, i amb servei de bar.

Sala de ball: és l'establiment autoritzat per oferir serveis de ball públic amb participació de les persones assistents, amenitzats per execució humana i/o mitjans mecànics o electrònics, i amb servei de bar.

Cafè concert: és l'establiment autoritzat per oferir amenitzacions musicals mitjançant execució humana i/o mitjans mecànics o electrònics, i amb servei de bar. Entre les activitats que li són pròpies no s'inclou l'execució de cap tipus de ball ni d'espectacle, ni amb participació de les persones assistents.

Bar cafeteria: és l'establiment que serveix ininterrompudament durant l'obertura menjars i begudes per ser consumits a la barra o en taules de l'establiment mateix.

Restaurant: és l'establiment que disposa de cuina i servei de menjador, amb l'objecte d'oferir al públic menjar i beguda per ser consumits en el local mateix.

Espectacles cinematogràfics i teatrals: exhibicions de cinema i representacions teatrals en edificis adaptats i autoritzats per a aquesta finalitat.

Bingo: és l'establiment destinat a la pràctica del joc de loteria o bingo.

Saló recreatiu: és l'establiment que disposa de màquines recreatives de joc.

2.2 D'acord amb el previst en la normativa vigent i a l'efecte d'aquesta ordenança, els locals, els establiments i les activitats es classifiquen de la forma següent:

Grup A: discoteques, sales de festes, sales de ball, cafès concert i similars.

Grup B: bars o cafès, restaurants, cafeteries i anàlegs.

Grup C: espectacles cinematogràfics i teatrals, bingos, salons recreatius i similars.

 

Article 3.

Horaris d'obertura i de tancament.

3.1. Els horaris d'obertura i de tancament dels locals o establiments relacionats a l'article anterior, així com de les terrasses ubicades en espais públics i/o privats d'aquests, seran els que a continuació es concreten per a les diferents zones:

a) Nucli central del conjunt historicoartístic (zona d'especial protecció) i resta de nucli urbà

Grup

Obertura

Tancament

A

12:00 h

03.00 h

B

07:00 h

03.00 h

C

07.00 h

04:00 h

Terrasses

07:00 h

01:30 h

b) Zona del pla de Sant Joan des del pont de la colàrsega (zona d'oci)

Grup

Obertura

Tancament

A

12.00 h

05.30 h

B

10.00 h

04.00 h

C

12.00 h

04.00 h

Terrasses grup A

12.00 h

05.30 h

Terrasses grup B i C

10.00 h

04.00 h

c) Zona portuària (passeig des Moll i carrer Marina (fins al pont de la Colàrsega), carrer Portal de la Mar i carrer Baixada de Capllonc) i urbanitzacions

Grup

Obertura

Tancament

A

10.00 h

03.30 h

B

07.00 h

03.30 h

C

12.00 h

04.00 h

Terrasses

07.00 h

03.00 h

3.2 L'obertura es refereix a l'horari a partir del qual està permès obrir i iniciar l'activitat.

3.3 El tancament es refereix a l'horari a partir del qual l'activitat del local o de l'establiment haurà finalitzat completament, moment en el qual s'haurà de finalitzar qualsevol tipus d'ambientació musical, joc, actuació, etc, i a partir del qual no es podrà servir cap tipus de consumició.

Tampoc no s'hi permetrà l'entrada de més clientela, i s'hauran d'encendre tots els llums interiors del local per facilitar-ne el desallotjament.

3.4 Els locals o establiments on es desenvolupin les activitats hauran de quedar completament buits de clientela com a màxim mitja hora després de l'horari de tancament autoritzat.

3.5 Aquells locals o establiments en els quals concorrin diverses i diferents llicències d'activitats i sempre que l'exercici d'aquestes no pugui ser separat físicament, hauran d'adoptar com a horari d'obertura i de tancament el que resulti més restrictiu de totes les activitats que duguin a terme.

3.6 Els locals del grup B que habitualment serveixen berenars i no realitzen cap altra activitat no englobada dins aquest grup podran avançar l'horari d'obertura dues hores, amb la sol·licitud prèvia dels titulars de l'activitat a l'Ajuntament, i s'hi haurà de realitzar el servei sense cap tipus d'activitat o ambientació musical.

3.7 En el supòsit que, per declaració d'estat d'alarma o altres circumstàncies, l'administració competent decreti el tancament dels interiors dels locals del grup B que disposin d'autorització per avançar l'horari d'obertura per servir berenars i no realitzen cap altra activitat no englobada dins aquest grup, podran avançar l'horari d'obertura de les terrasses una hora, i s'hi haurà de realitzar el servei sense cap tipus d'activitat o ambientació musical."

Article 4.

Reducció d'horari

4.1. Reducció d'horari

Excepcionalment, per acord de Ple, l'Ajuntament podrà reduir l'horari general regulat per aquesta ordenança dels locals, de les terrasses, dels recintes, de les instal·lacions i d'altres establiments oberts al públic quan hi hagi l'existència de locals o d'instal·lacions d'aquest tipus en zones en les quals hi hagi una alta concentració d'aquest tipus de negocis, o que estiguin qualificades i delimitades com a residencials o mediambientalment protegides, i impedeixin el dret al descans dels veïns.

A l'efecte de l'aprovació d'aquesta reducció d'horaris, es tramitarà l'expedient corresponent, d'ofici o a instàncies de les persones interessades, on hauran de figurar els informes tècnics necessaris i la corresponent informació que aportin els veïns de la zona. Per altra banda, abans de la resolució definitiva, s'haurà de donar tràmit d'audiència a la persona titular dels locals o dels establiments afectats, per tal que puguin formular les al·legacions pertinents dins el termini de quinze dies.

Article 5.

Festes populars

Sense perjudici de l'establert a l'article 3, l'alcalde podrà autoritzar de forma expressa i concreta els horaris especials d'aplicació durant els períodes de celebració de festes populars, Nadal i Setmana Santa, amb les limitacions i durant el període concret que es determini en la resolució administrativa corresponent.

 

Article 6.

Infraccions

6.1. Qualsevol incompliment de l'horari general d'obertura i de tancament establert en aquesta ordenança serà considerat com a infracció administrativa, i donarà lloc a la incoació d'expedient sancionador corresponent i a l'adopció de les mesures cautelars que es considerin oportunes.

6.2. També es consideren infraccions administratives les accions o omissions que vulnerin les disposicions d'aquesta ordenança, sense perjudici de les responsabilitats civils, penals o de qualsevol ordre que es puguin derivar d'aquestes.

6.3 De les infraccions de la present ordenança, en seran responsables solidàriament els titulars de les llicències d'activitat dels locals, els explotadors, els organitzadors o promotors d'espectacles o d'actuacions en directe que es duguin a terme en aquest o que se'n beneficiïn directament o indirectament.

6.4 L'incompliment de l'horari general d'obertura i de tancament d'activitats d'espectacles públics i recreatives, i d'establiments públics, segons l'article 102.2.a) de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears o la normativa vigent d'aplicació en matèria d'activitats que la substitueixi es considerarà infracció lleu.

Article 7.

Sancions

7.1 Les infraccions podran ser sancionades per via administrativa segons el risc que comportin per a les persones o per als béns, l'existència d'intencionalitat o de reiteració i la naturalesa dels perjudicis causats d'acord amb les quanties següents:

a) Infraccions lleus, amb multa de 300 a 3.000 euros, amb la gradació següent:

a.1.) L'incompliment de l'horari general d'obertura i de tancament en un excés de temps de fins a mitja hora, 300 euros.

a.2.) L'incompliment de l'horari general d'obertura i de tancament en un excés de temps de mitja hora fins a una hora, 700 euros.

a.3.) L'incompliment de l'horari general d'obertura i de tancament en un excés de temps de més d'una hora, 1.500 euros.

No obstant açò, quan no hi hagi reincidència i quan no es tracti d'infraccions contra la seguretat, la salubritat o el medi ambient, podrà ser substituïda per una admonició o advertència.

7.2 Els procediments sancionadors poden determinar, si escau, l'abast dels danys produïts i l'obligació de la reposició o restauració dels béns afectats per la conducta infractora. Les obligacions de reposició o restauració seran independents de les sancions que puguin imposar-se.

7.3 Per a la imposició de les sancions previstes en aquesta ordenança es tindran en compte, en tot cas i per graduar-les, els criteris següents:

a) Existència d'intencionalitat o de reiteració.

b) Naturalesa dels perjudicis causats.

c) La reincidència, per comissió, en el termini d'un any de més d'una infracció de la mateixa naturalesa quan així hagi estat declarat per resolució ferma.

 

Article 8.

Prescripció de les infraccions i sancions

8.1 Les infraccions lleus prescriuen als sis mesos; les sancions imposades per infraccions lleus prescriuen als sis mesos.

8.2 El termini de prescripció de les infraccions començarà a partir del moment en el qual s'hagi comès la infracció.

Interromprà la prescripció de les infraccions, l'inici, amb coneixement de la persona interessada, del procediment sancionador, i es reprendrà el termini de prescripció si l'expedient sancionador romangués paralitzat durant més d'un mes per causa no imputable a la persona presumptament responsable.

8.3 El termini de prescripció de les sancions s'inicia a partir del dia següent en el qual sigui ferma, en via administrativa, la resolució que imposi la sanció.

Interromprà la prescripció de les sancions l'inici, amb coneixement de la persona interessada, de l'execució de la resolució que imposi la sanció, i es reprendrà el termini de prescripció si romangués paralitzat durant més d'un mes per causa no imputable a la persona infractora.

8.4 El procediment sancionador ordinari ha de ser resolt, i s'ha de notificar la resolució que correspongui a la persona interessada en el termini màxim d'un any des que s'hagi iniciat; i en el cas del procediment sancionador simplificat, en el termini màxim de tres mesos; i la caducitat de procediment es produirà de la manera que preveu la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 9.

Reconeixement de responsabilitat

Les persones denunciades poden reconèixer la seva responsabilitat i conformitat mitjançant el pagament de les sancions pecuniàries amb una reducció del 50 % de l'import màxim de la sanció si el pagament es fa efectiu dins el termini de quinze dies des de la notificació de l'inici del procediment sancionador.

Article 10.

Competència i procediment

10.1 L'Òrgan competent per iniciar i resoldre el procediment sancionador serà l'alcalde o l'alcaldessa de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca.

10.2 El procediment sancionador es realitzarà de conformitat amb el procediment establert al Decret 14/1994, de 10 de febrer, sobre procediment sancionador d'aplicació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 11.

Normativa ambiental i acústica

Aquesta ordenança s'entén sense perjudici de les disposicions legals existents en matèria de contaminació ambiental i acústica.

Disposició derogatòria

Queda derogat l'article 16.4 de l'Ordenança municipal reguladora de les normes de comportament en els espais públics de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca aprovada definitivament pel Ple de data del 21-12-2006.

Disposició final

La present ordenança entrarà en vigor una vegada s'hagin complert els tràmits establerts a la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears."

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Ciutadella de Menorca, 28 de juny de 2021

L'alcaldessa

Joana Gomila Lluch