Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SA POBLA

Núm. 259848
Aprovació definitiva de l'Ordenança Fiscal de l'Impost de construccions, instal.lacions i obres de l'Ajuntament de sa Pobla

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per Acord del Ple en sessió ordinària de  data 15 d'abril de 2021, es va aprovar definitivament la modificació de l'impost d'instal·lacions, construccions i obres de l'Ajuntament de sa Pobla  es publica a l'efecte de l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

Així es fa públic el contingut refós de l'ordenança fiscal una vegada recollida la modificació realitzada consistent en:

-SUPRIMIR de la mateixa el punt 2.2.f).

Queda per tant redactada l'Ordenança Fiscal de la següent manera:

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES.

Article 1r.

Fonament i naturalesa

En aplicació de l'article 15.1 i 60.2 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals, i les modificacions introduïdes per la Llei 50/1998, de 30 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i d'Ordre Social, aquest Ajuntament percebrà l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres que es realitzin en el terme municipal de sa Pobla. Es regirà per la present ordenança fiscal, les normes de la qual atenen al que preveuen els articles 101 al 104 de l'esmentada Llei 39/1988

Article 2n.

Fet Imposable

1. De conformitat amb el que disposa l'article 101.1 de la Llei 39/1988, constitueix el fet imposable de l'impost, la realització, dins el terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'exigeixi l'obtenció de la corresponent llicència d'obra o urbanística, s'hagi obtinguda o no l'esmentada llicència, sempre que la seva expedició correspongui a aquest Ajuntament.

2. A títol enunciatiu i no limitat, les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior podran consistir en:

a) Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de qualsevol classe de nova planta.

b) Obres de demolició.

c) Obres en edificis, tant aquells en què es modifiqui la disposició interior com l'aspecte exterior.

d) Alineacions i rasants.

e) Obra de fontaneria i clavegueram.

f) Obres en el cementiri.

 

Article 3r.

Subjectes passius

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuents, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, propietaris dels immobles sobre els quals es realitzi la construcció, la instal·lació o l'obra, sempre que siguin amos de l'obra; a la resta dels casos es considerarà contribuent el qui faci l'obra.

2. Tenen la consideració de subjectes passius substituts del contribuent aquells que sol·licitin les llicències corresponents o facin la construcció, la instal·lació o l'obra, si no fossin els mateixos contribuents.

Article 4t.

Base imposable, quota i meritació

La base imposable d'aquest impost la constitueix el cost real i efectiu de la construcció, la instal·lació u obra, entenent per tal, a aquests efectes, el cost d'execució material d'aquella.

1. No formen part de la base imposable l'impost sobre el valor afegit i altres imposts anàlegs propis de règims especials, les taxes i preus públics i altres prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades amb les esmentades construccions, instal·lacions o obres, ni tampoc els honoraris de professionals, el benefici empresarial del contractista ni qualsevol altre concepte que no integri, estrictament, el cost d'execució material.

2. La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3. El tipus de gravamen serà el 2,90 %.

4. L'impost es merita en el moment de començar la construcció, la instal·lació o l'obra, encara que no s'hagi obtingut la llicència corresponent.

Article 5è.

Exempcions i bonificacions

1. De conformitat i amb els termes de l'article 100.2 del RDL 2/2004, de 5 de març, està exempta del pagament de l'impost la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra l'amo de la qual sigui l'estat, la Comunitat autònoma o les Entitats Locals.

2. Gaudiran d'una bonificació del 95% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres que siguin declarades d'especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històric - artístiques o de foment de l'ocupació que justifiquin l'esmentada declaració. Correspondrà al Ple Municipal, per majoria simple, l'adopció de l'esmentat acord de declaració d'especial interès o utilitat municipal, i s'acordarà prèvia sol·licitud del subjecte passiu.

3.- En aplicació del punt 2 anterior, i previ informe dels serveis tècnics urbanístics de l'Ajuntament, es podrà concedir la bonificació esmentada a les construccions, instal·lacions i obres realitzades dins l'Àrea de Rehabilitació Integral delimitada per l'Ajuntament, de conformitat amb el Decret 76/2000, de 5 de maig, de la Conselleria d'Obres Publiques, Habitatge i Transport del Govern Balear

L'informe preceptiu esmentat a l'apartat anterior, haurà d'indicar, expressament, entre altres qüestions, que la construcció, instal·lació o obra que es pretén bonificar reuneix els requisits i compleix les normes urbanístiques i de construcció que li siguin d'aplicació.

4.- En aplicació del punt 2 anterior, i previ informe dels serveis tècnics urbanístics de l'Ajuntament, es podrà concedir una bonificació del 75% de la quota de l'impost sobre les obres de rehabilitació de façanes sempre que es mantingui en la tipologia original.

5.- Gaudiran d'una bonificació serà del 50% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions o obres destinades a la incorporació de sistemes per l'aprofitament tèrmic o elèctric de la energia solar per a l'autoconsum. Aquesta bonificació només serà aplicable sobre el pressupost de la construcció, instal·lació o obra que es refereixi, exclusivament, a l'objecte de la bonificació, excloent la resta de les obres, construccions e instal·lacions, i previ informe dels tècnics municipals.

No serà d'aplicació la present bonificació quan el subjecte passiu estigui obligat, per qualsevol títol, a la instal·lació de energies renovables.

Així mateix, només serà d'aplicació la present bonificació quan la incorporació d'aquests tipus de sistemes no vengui imposada per les ordenances fiscals o altra normativa sectorial aplicable. A més, s'exigirà, per la seva aplicació pràctica, que les instal·lacions per a la producció de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació de l'Administració competent.

6.- Gaudiran d'un bonificació del 90% de la quota de l'impost les construccions, instal·lacions i obres que afavoreixin les condicions d'accés i habitabilitat dels discapacitats. Aquesta bonificació només serà aplicable sobre el pressupost de la construcció, instal·lació o obra que es refereixi, exclusivament, a l'objecte de la bonificació, excloent la resta de les obres, construccions e instal·lacions, i previ informe dels tècnics municipals.

Les bonificacions previstes en els apartats anteriors son compatibles entre si i aplicables simultàniament.

No podran beneficiar-se de les bonificacions contingudes en el present article quan els subjecte passiu de l'impost incorreguí en qualsevol de les circumstàncies següents:

a. No estigui al corrent en el pagament dels tributs municipals. A aquests efectes, el subjecte passiu haurà d'adjuntar, a la seva sol·licitud de bonificació, certificat expedit pels serveis de recaptació municipal.

b. Que iniciaren les construccions, instal·lacions o obres suggestibles de bonificació abans de obtenir la preceptiva llicència d'obres.

 

Article 6è.

Gestió

1. Quan es concedeixi llicència preceptiva o quan, no havent-ne sol·licitada, concedida o denegada encara l'esmentada llicència, es practicarà una liquidació provisional, i es determinarà la base imposable en funció del pressupost presentat pels interessats, sempre que aquell estigui visat pel Col·legi Oficial corresponent; si no fos així, la base imposable la determinaran els tècnics municipals, d'acord amb el cost estimat del projecte.

En quan la forma i terminis de pagament de la liquidació provisional a que es refereix l'apartat anterior, s'aplicarà el que disposa l'article 62 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

2. A la vista de les construccions, instal·lacions o obres efectivament realitzades i del cost real efectiu d'aquestes, l'Ajuntament, mitjançant d'oportuna comprovació administrativa, podrà modificar, si escau, la base imposable a què es refereix l'apartat anterior, i practicar la liquidació definitiva corresponent, i exigir del subjecte passiu, o bé retornar-li, si escau, la quantitat corresponent.

3.- Totes les bonificacions previstes a l'article 5è anterior no més s'aplicaran a la finalització de les obres, previ informe dels serveis tècnics municipals que certifiquin el compliment de les causes que motiven la concessió de la bonificació que pertoqui.

S'emetrà la liquidació definitiva corresponent, minvada amb l'import de la liquidació provisional i amb les bonificacions que pertoquin. El resultat serà el líquid a abonar per l'interessat o a retornar per l'Ajuntament.

Article 7è.

Inspecció i recaptació

La inspecció i recpatació de l'impost es realitzarà d'acord amb allò que preveu la Llei General Tributària i la resta de Lleis de l'Estat reguladores de la matèria, i també les disposicions dictades per el seu desenvolupament. 

Article 8è.

Infraccions i sancions

En tot allò que fa referència a la qualificació de les infraccions tributàries i també a la determinació de les sancions que els hi corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat a la Llei General Tributària i a les disposicions que la complementen i desenvolupen.

DISPOSICIO FINAL

La present Ordenança entrarà en vigor el dia següent al que es publiqui en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears,i s'aplicarà a partir del dia 1 de gener de 2014 . Romandrà en vigor fins que es modifiqui o derogui expressament.».

Contra el present Acord, conforme a l'article 19 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

 

Sa Pobla, 23 de juny 2021

El batle

Llorenç Gelabert Crespí