Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SA POBLA

Núm. 259679
Aprovació definitiva del Reglament de la Ràdio Municipal de sa Pobla

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En no haver-se presentat cap reclamació o el suggeriment durant el termini d'exposició al públic, l'acord inicialment adoptat d'aprovació del Reglament de la Ràdio municipal de sa Pobla s'ha d'entendre definitivament aprovat sense necessitat de nou acord exprés de conformitat amb allò que s'ha fixat en els articles 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i 102.1.d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

El text íntegre del Reglament de la Ràdio municipal de sa Pobla, es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

« REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE L'EMISSORA DE RÀDIO DE L'AJUNTAMENT DE SA POBLA: SA POBLA RÀDIO

1. Antecedents

La relació del municipi de sa Pobla amb els mitjans de comunicació locals és prou extensa. Podem constatar que han existit, en diferents etapes de major o menor impuls ciutadà o institucional, experiències televisives i radiofòniques importants (com RTV Poblera) o per mitjans escrits en forma de revista mensual o trimestral (com les revistes Sa Pobla o Sa Plaça).

En l'època de la informació ràpida, global i controlada pels grans mèdia, sovint es desprèn una concepció segons la qual la informació propera és menys vàlida, menys rellevant o, en un cas extrem, caricaturitzada com localista o folklòrica. Precisament per aquesta raó, els mitjans de comunicació locals realitzen un paper clau en localitats com la de sa Pobla. Posar de relleu la informació local és, al nostre context, posar en valor la proximitat i les problemàtiques, preocupacions o aspiracions genuïnes de la ciutadania que habita el territori on desenvolupa un projecte de vida. La comunicació local i les relacions ciutadanes són elements essencials de la cohesió social i la convivència perquè esdevenen lligams entre persones i es reforça el sentiment de pertinença a una comunitat. És obligació de l'administració pública obrir canals d'expressió i de participació ciutadana així com de retre comptes de la seva acció de govern de forma transparent.

Arribats a aquest punt, l'Ajuntament de sa Pobla vol donar l'impuls definitiu a Sa Pobla Ràdio, amb l'interès d'establir una emissora de naturalesa municipal, però amb voluntat popular i participativa, que sigui efectiva gràcies a la implicació de tots els poblers i pobleres, dipositaris últims d'aquest mitjà de comunicació públic. Així doncs, és voluntat d'aquest Ajuntament posar les bases normatives necessàries per tal de regular el funcionament de la ràdio municipal, de Sa Pobla Ràdio.

Aquest document té com a objectiu principal organitzar, de la manera més eficaç possible Sa Pobla Ràdio des de totes les seves vessants, per tal d'optimitzar tant els recursos humans com els tècnics. Tanmateix, la finalitat d'aquest document és configurar una ràdio municipal sota els criteris deontològics del periodisme i els valors del pluralisme polític i la participació ciutadana amb tots els agents de la societat poblera, sense exclusió (entitats, comerços, particulars, etc).

2. Fonament jurídic

En tant que la coordinació del servei de la ràdio municipal és a càrrec del/a tècnic/a de Sa Pobla Ràdio de l'Ajuntament de sa Pobla, depenent de la Regidoria de Participació Ciutadana, s'ha de regular per les disposicions de la Llei 5/2013, de 1 d'octubre, audiovisual de les Illes Balears.

3. Objectius

L'emissora municipal de Sa Pobla Ràdio, com a servei públic de comunicació audiovisual d'àmbit local, té per objectiu oferir un conjunt de continguts orientats a la satisfacció de les necessitats democràtiques, socials, educatives i culturals dels habitants del municipi, en qualitat de membres d'aquesta comunitat local. Té la finalitat de garantir la informació veraç, objectiva, plural i equilibrada on tenguin cabuda les diverses expressions socials, culturals i polítiques; proporcionar una oferta d'entreteniment de qualitat; difondre i promocionar la llengua catalana, i complir, en tot allò que es correspongui a l'àmbit local d'aquest servei:

a) L'impuls del coneixement i el respecte dels valors.

b) La transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural.

c) La difusió de l'activitat de l'Ajuntament, dels grups municipals i de les organitzacions i dels agents polítics i socials del municipi.

d) La garantia de la màxima continuïtat en la prestació del servei i de l'accés de tota la ciutadania al servei.

e) La promoció, el coneixement i la difusió de la llengua i la cultura pròpies de les Illes Balears.

f) La promoció activa de la convivència cívica, el desenvolupament plural i democràtic de la societat, el coneixement i el respecte a les diverses opcions i manifestacions polítiques, socials, lingüístiques, culturals i religioses presents al municipi.

g) La promoció activa de la igualtat entre dones i homes, que inclou la igualtat de tracte i d'oportunitats, el respecte a la diversitat i a la diferència, la integració de la perspectiva de gènere, el foment d'accions positives i l'ús d'un llenguatge no sexista.

h) El reforç de la identitat nacional com un procés integrador, en evolució constant i obert a la diversitat.

i) El subministrament de continguts i serveis dirigits als sectors més amplis i diversos de l'audiència, amb una atenció especial als col·lectius més vulnerables.

j) La definició, l'aplicació i l'impuls d'un model de comunicació basat en la qualitat, la diversitat en l'oferta, el foment de la innovació, el respecte dels drets dels consumidors ii l'exigència ètica i professional.

k) L'afavoriment de l'accés de la ciutadania a la formació, la difusió, el coneixement i la divulgació màxims dels principals esdeveniments polítics, socials, econòmics, científics i esportius d'interès local i les seves arrels històriques, preservant d'una manera especial la memòria històrica i el patrimoni dels seus testimonis, i la promoció de les expressions i manifestacions culturals més diverses, particularment de les vinculades a l'ús dels mitjans audiovisuals.

l) La contribució al desenvolupament de les indústries culturals.

m) La contribució al desenvolupament de la societat del coneixement, utilitzant les diverses tecnologies i vies de difusió i els serveis interactius, desplegant nous serveis i afavorint l'apropament de l'administració pública a la ciutadania.

4. Principis i criteris

4.1. L'emissora de ràdio de l'Ajuntament de sa Pobla s'inspira, de forma concreta, en els següents principis:

a) L'objectivitat, veracitat i imparcialitat de les informacions.

b) La separació entre informacions i opinions, la identificació de qui sustenti aquestes opinions i la seva lliure expressió, amb subjecció als límits establerts per l'apartat 4 de l'article 20 de la Constitució.

c) El respecte al pluralisme polític, religiós, social, cultural i lingüístic.

d) El respecte a l'honor, la intimitat de les persones, la pròpia imatge i la resta de drets i llibertats reconeguts en la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia.

e) La protecció dels drets de la joventut i la infància.

f) El respecte als valors d'igualtat recollits a l'article 14 de la Constitució.

4.2. L'emissora de ràdio de l'Ajuntament de sa Pobla funciona amb subjecció als criteris d'independència, professionalitat i viabilitat econòmica.

4.3. El Ple de l'Ajuntament de sa Pobla exercirà el control de les actuacions de la ràdio i vetllarà pel compliment i el respecte dels principis i criteris d'actuació enunciats en aquest apartat.

5. Llengua

La llengua emprada normalment per l'emissora de ràdio de l'Ajuntament de sa Pobla serà el català, d'acord amb l'establert amb la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de Normalització Lingüística a les Illes Balears i l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

6. Gestió

La prestació del servei públic de comunicació audiovisual d'àmbit local es durà a terme en forma de gestió directa.

L'Ajuntament de sa Pobla, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, assumeix, dirigeix i gestiona el servei de ràdio municipal -essent en tot moment el titular de l'emissora-, pren les decisions i estableix les relacions jurídiques.

7. Característiques del servei

Sa Pobla Ràdio es troba ubicada a l'edifici municipal situat al carrer Escola, 30. Es caracteritza per ser una emissora que emet a través del dial 107.1 FM i online a la pàgina web www.sapoblaradio.cat. La programació fixa és diària de dilluns a divendres en la qual es repassa l'actualitat del municipi, la meteorologia i les principals notícies de caire insular, autonòmic o estatal. A més, s'inclouen entrevistes setmanals a tots els grups polítics municipals, a persones individuals o que formen part d'entitats del municipi que tenguin rellevància o interès públic per la seva activitat. Tots els plens de l'Ajuntament de sa Pobla, tant els ordinaris com els extraordinaris, són retransmesos en directe per Sa Pobla Ràdio. De forma esporàdica, s'emeten programes en directe per donar rellevància a esdeveniments o notícies de caire especial, com ara els debats electorals o d'altres.

A la pàgina web s'hi troba el repositori d'arxius sonors, en un format a la carta, de tota la programació, posant així a disposició de tothom l'arxiu històric de Sa Pobla Ràdio. La ràdio local de l'Ajuntament de sa Pobla està concebuda com un servei públic, oberta a la ciutadania, a la participació, a la proximitat, tant de les entitats com de les persones individuals. La programació consta de:

  • Programació fixa (magazine informatiu, entrevistes grups municipals, entrevistes batlia, entrevistes a persones de rellevància informativa, retransmissió plens municipals, etc.).

  • Programes de col·laboradors, obert a les persones que vulguin col·laborar desinteressadament, per difondre les seves aficions i compartir-les amb la resta de la ciutadania.

  • Programació especial, com ara debats electorals o presència a fires, festes o actes culturals, esportius, etc.

Sa Pobla Ràdio compta amb els equipaments tècnics i equip humà necessaris per dur a terme la seva activitat.

8. Estudi econòmic i financer

Per tractar-se de gestió directa ordinària, els mitjans personals i materials s'adscriuen i s'integren en el pressupost de l'Ajuntament. El responsable municipal de la gestió d'aquest servei es qui haurà de controlar el pressupost de cada any destinat al mateix. Sens perjudici que aquesta gestió econòmica resti subjecta a la funció d'intervenció i del control financer i d'eficàcia de l'Ajuntament. Els ingressos i les despeses són els que figuren recollits en els corresponents conceptes i partides del pressupost municipal.

9. Reglament de funcionament de Sa Pobla Ràdio

PREÀMBUL

L'Ajuntament de sa Pobla entén la comunicació com un element essencial de cohesió social. Sigui quina sigui la seva forma d'expressió i el canal escollit, la comunicació esdevé lligam entre els individus d'una societat, i més encara si ens referim de comunicació de proximitat, al servei d'un comunitat geogràfica, social i cultural concreta.

Les relacions ciutadanes són, en essència, comunicació. També ho és la divulgació de la informació, el coneixement, la generació d'opinió i la creació de consciència comunitària. Conèixer és saber, saber és cultura, i cultura és pensament.

És obligació d'una administració pública obrir canals d'expressió ciutadana, generar opinió i retre comptes de la seva acció de govern. Aquests són objectius essencials d'un mitjà de comunicació públic. Però, més enllà de l'aspecte merament informatiu, l'Ajuntament de sa Pobla entén la comunicació també com un element de participació ciutadana de primer nivell. Per aquest motiu impulsem un mitjà al servei de les persones i fet per les persones: Sa Pobla Ràdio.

Aquesta emissora s'ha caracteritzat en els darrers anys per esdevenir un canal d'expressió dels anhels de persones i entitats que volen contribuir, amb el seu temps i la seva energia, al creixement social i comunitari de sa Pobla i volem continuar apostant per una ràdio d'aquestes característiques. Una emissora oberta a voluntaris i entitats per a divulgar les seves activitats, projectes i il·lusions. Una ràdio coparticipada, impulsada per l'Ajuntament de sa Pobla i els seus serveis tècnics, però amb la corresponsabilitat de voluntaris i voluntàries que donin sentit al projecte.

Apostem per una ràdio professional, encara que no exclusivament professionalitzada, que treballi amb rigor, amb uns objectius clars i que compti amb unes bases estables que li donin continuïtat. Per fer-ho possible ens cal un marc legal en el qual assentar les bases d'aquest compromís mutu: el contracte social entre l'administració i la resta d'agents implicats en el desenvolupament d'aquest mitjà de comunicació.

Per aquest motiu presentem aquest Reglament de Funcionament; un document que planteja les normes que han de facilitar el correcte funcionament de l'emissora, les funcions i obligacions de tots els agents participants i les relacions d'aquelles persones que fan possible el funcionament de l'emissora amb l'objectiu de garantir els principis de la mateixa.

MARC GENERAL

Sa Pobla Ràdio s'ordena en base a un marc general que ha de permetre garantir la seva funció i vocació de servei públic, en relació a la següent normativa:

  1. Carta dels Drets Humans de la ONU

Article 19.

Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; això comporta el dret a no ésser inquietat per causa de les opinions i el de cercar, rebre o difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà d'expressió i sense consideració de fronteres.

  1. Constitució Espanyola

Article 20.

1. Entre altres, es reconeixen i es protegeixen els drets:

a) A expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l'escriptura o qualsevol altra mitjà de reproducció.

d) A comunicar o a rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió. La llei regula el dret a la clàusula de consciència i al secret professional en l'exercici d'aquestes llibertats.

2. L'exercici d'aquests drets no pot ser restringit per mitjà de cap tipus de censura prèvia.

3. La llei regula l'organització i control parlamentari dels mitjans de comunicació social que depenen de qualsevol entitat pública i garanteix l'accés a aquests mitjans dels grups socials i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diferents llengües d'Espanya.

4. Aquestes llibertats tenen el límit en el respecte als drets  reconeguts en aquest títol; en els preceptes de les lleis que el desenvolupen i, especialment, en el dret a l'honor, a la intimitat, a la imatge pròpia i a la protecció de la joventut i la infància.

5. Només podrà acordar-se el segrest de publicacions,  enregistraments i altres mitjans d'informació en virtut de resolució judicial.

  1. Estatut d'Autonomia de les Illes Balears

Article 90. Mitjans públics de comunicació

1. Les institucions de les Illes Balears han de garantir la imparcialitat, la pluralitat i la veracitat informativa dels mitjans públics de comunicació.

2. Els mitjans públics de comunicació han de vetllar pel compliment del model lingüístic previst en l'Estatut d'autonomia.

3. Els mitjans públics de comunicació han d'orientar la seva activitat a la promoció de la cultura de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

4. Es garanteix el dret d'accés als mitjans públics de comunicació de les associacions, organitzacions i institucions representatives de la diversitat política, social i cultural de les Illes Balears, tot respectant el pluralisme de la societat.

  1. Llei Municipal i de Règim Local de les Illes Balears

CAPÍTOL VII. INFORMACIÓ I PARTICIPACIÓ CIUTADANES

Article 116. Principis generals

1. Les corporacions locals han de facilitar la més àmplia informació sobre la seva activitat i han de promoure la participació de tota la ciutadania en la vida local.

2. La participació ciutadana s'ha de fer efectiva pels mecanismes establerts per cada corporació local, conformement a les normes de participació contingudes en aquesta llei i en les disposicions reglamentàries que la despleguin.

  1. Llei 5/2013, d'1 de octubre, audiovisual de las Illes Balears

CAPÍTOL PRIMER

NATURALESA I FINALITATS

Article 1

S'organitza mitjançant gestió directa de l'Ajuntament de sa Pobla, a través de la regidoria de Participació Ciutadana.

Article 2

El domicili de l'emissora s'estableix al carrer Escola, 30.

Article 3

La finalitat Sa Pobla Ràdio és generar un espai de comunicació audiovisual públic, participatiu, de qualitat, integrador i de proximitat.

Article 4

L'emissora no té personalitat jurídica pròpia i per tant és orfe de personalitat jurídica per adquirir i posseir béns. Tampoc té patrimoni propi ni capacitat suficient per comparèixer en judici i davant de qualsevol autoritat o organisme i realitzar tota mena d'actes i negocis jurídics congruents amb la seva finalitat.

CAPÍTOL SEGON

PRINCIPIS GENERALS I OBJECTIUS

Article 5

L'activitat de l'emissora s'inspira en els següents principis:

1. Una ràdio entesa com a servei públic.

2. Una ràdio participativa i oberta a la ciutadania.

3. Una ràdio pròxima, feta des de sa Pobla i per sa Pobla.

4. Una ràdio oberta al voluntariat però des d'un model de professionalitat i rigor.

5. Una ràdio respectuosa amb el pluralisme polític, religiós, social, cultural i lingüístic.

Article 6

Els objectius de l'emissora es fonamenten en els següents principis:

1. Promoure la comunicació a tots els nivells, especialment en l'àmbit local i de proximitat.

2. Esdevenir una eina informativa al servei de la ciutadania, amb rigor i professionalitat.

3. Retre comptes de la gestió municipal als poblers i pobleres, des dels àmbits de la informació i la participació.

4. Contribuir a l'esbargiment comunitari, la cohesió local i el sentiment de pertinença a sa Pobla.

5. Contribuir a l'estímul de la vida social i cultural local, garantint la participació de tots els grups socials, els grups polítics municipals, associacions i entitats del municipi.

6. Esdevenir un mitjà d'expressió i creativitat cultural.

7. Fomentar la participació en totes les seves formes d'organització.

8. Mantenir i promoure la llengua catalana com a idioma vehicular de l'emissora.

9. Promoure els valors d'igualtat, diversitat i pluralitat.

10. Evidenciar la separació entre informació i opinió, la identificació d'aquells que sostinguin aquestes últimes i la seva lliure expressió.

11. Contribuir a la formació dels col·laboradors/es que prenguin part en el funcionament de l'emissora.

12. Potenciar les tecnologies de la comunicació i la informació com a canal de divulgació dels continguts de l'emissora.

13. Avançar en un model de comunicació multiplataforma, en el qual interactuïn diverses formes i canals d'expressió de continguts.

CAPÍTOL TERCER

ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT

SECCIÓ PRIMERA. LA COORDINACIÓ DE L'EMISSORA

Article 7

Sa Pobla Ràdio depèn organitzativament, dins l'estructura de govern municipal, de la regidoria de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de sa Pobla.

Article 8

En aquest sentit, l'equip tècnic de l'emissora exercirà les funcions de coordinació de la ràdio municipal.

Article 9

Les funcions de coordinació són:

1. La coordinació general de l'emissora, els seus continguts i serveis en base a les línies generals establertes per a l'emissora.

2. La coordinació de col·laboradors/es, professionals externs, empreses col·laboradores o subcontractades que prestin serveis, remunerats o no, per a l'emissora.

3. Retre comptes periòdicament a l'equip de govern del funcionament, organització i assoliment d'objectius de l'emissora.

4. Elaborar la proposta de pressupost anual, necessitats econòmiques i vies de finançament per al correcte funcionament de l'emissora.

5. Tota altra funció que la regidoria de Participació Ciutadana li delegui, dins l'àmbit de les seves competències.

Article 10

Les funcions referides al punt anterior podran ser delegades sempre i quan hi doni conformitat el/la regidor/a de Participació Ciutadana.

Article 11

En cas que la coordinació de l'emissora estigui vacant, o en els casos de llicència, malaltia o en la seva absència, si no hi ha designat un substitut, la regidoria de Participació podrà designar una altra persona que temporalment exerceixi les funcions de coordinació, o bé exercir-les personalment.

SECCIÓ SEGONA. ELS COL·LABORADORS

Article 12

Podran prendre part en les tasques de l'emissora totes aquelles persones que ho desitgin, ja sigui a títol individual o en representació de qualsevol entitat, de manera totalment voluntària i sense retribució.

Article 13

Per esdevenir col·laborador de Sa Pobla Ràdio caldrà haver rebut una breu formació específica per part del personal de la ràdio, així com elaborar una proposta de contingut que vehiculi la seva participació a l'emissora en forma de programa (Annex 2). Aquesta proposta haurà de ser validada per l'equip tècnic de coordinació de la ràdio i per la regidoria de Participació Ciutadana en base als criteris establerts en el CAPÍTOL SEGON d'aquest reglament i en consonància amb el conjunt de la graella de programació.

Article 14

Tots els col·laboradors que prenguin part de forma regular i estable en el funcionament de l'emissora seran considerats membres de la mateixa. La vinculació amb l'emissora quedarà recollida mitjançant la signatura d'un document d'acceptació dels drets i deures del col·laborador (Annex 1).

Article 15

Els drets dels col·laboradors de Sa Pobla Ràdio queden estipulats en base als següents principis:

a) Tots els col·laboradors de l'emissora tindran llibertat per realitzar els programes que tinguin assignats en la forma que creguin més adient, segons els criteris de qualitat i rigor, i en base a la definició de programa acordada amb la coordinació de l'emissora, mantenint sempre el respecte als principis generals de l'emissora i del present reglament.

b) Els col·laboradors de l'emissora rebran el suport tècnic i humà necessari per al desenvolupament de la seva tasca, d'acord amb les disponibilitats del servei.

c) Els col·laboradors de l'emissora tindran dret a obtenir un distintiu acreditatiu de l'emissora per a l'exercici exclusiu de la seva col·laboració amb la mateixa i mentre la seva relació de col·laboració estigui en vigor. El seu mal ús pot ser motiu de finalització de la seva col·laboració amb l'emissora.

d) Cap col·laborador de l'emissora podrà ser obligat a complir un acte professional o a expressar una opinió contrària a les seves conviccions, a l'ètica professional o als principis editorials, acollint-se a la clàusula de consciència.

e) Cap col·laborador de l'emissora podrà esbiaixar o distorsionar una informació per afavorir amb això, directament o indirectament, els seus interessos personals o de persones, grups o entitats de tot tipus relacionades amb ell.

f) Tot col·laborador de l'emissora té dret a la propietat intel·lectual del producte del seu treball. Mitjançant la seva vinculació amb l'emissora, cedeix els seus drets de reproducció d'aquest treball. Els originals podran ser reproduïts en d'altres mitjans amb què l'emissora arribi a un acord però  haurà d'informar prèviament als col·laboradors de l'emissora que hagin participat en l'elaboració del treball i hauran de fer constar els seus noms.

g) Cap col·laborador de l'emissora estarà obligat a revelar les seves fonts d'informació. Es considera el secret professional com un dret i un deure ètic propi. La protecció de les fonts informatives constitueix una garantia del dret dels oients a rebre una informació lliure i una salvaguarda del treball professional.

h) Els/les treballadors/es i els/les col·laboradors/es que en el desenvolupament de la seva tasca a l'emissora siguin inclosos en un procés judicial, tindran dret a acollir-se, previ informe favorable de la regidoria de Participació Ciutadana, als serveis jurídics que es determini, que promouran la defensa del col·laborador fins a les últimes conseqüències, sense cost per al mateix.

i) Tot col·laborador de l'emissora estarà cobert per l'assegurança de responsabilitat civil pròpia de l'equipament municipal en el qual es desenvolupa l'activitat de l'emissora, i que li donarà cobertura durant el desenvolupament de la seva tasca en les instal·lacions de Sa Pobla Ràdio

Article 16

Els deures dels col·laboradors de Sa Pobla Ràdio queden estipulats en base als següents principis:

a) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de complir i fer complir els principis i objectius que recull aquest reglament de funcionament.

b) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de tenir cura del material de la mateixa i presentar el màxim respecte per a la seva conservació i manteniment.

c) Qualsevol col·laborador de l'emissora haurà de comunicar a la coordinació de l'emissora qualsevol anomalia que detectin amb la finalitat que aquesta sigui resolta amb la major diligència.

d) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de mostrar respecte envers la resta de companys/es i la feina que aquests/es desenvolupin.

e) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de donar compliment als continguts, periodicitat i compromisos establerts durant el període de vinculació del servei de voluntariat, com a mostra de respecte envers l'audiència. 

SECCIÓ QUARTA. SOLUCIÓ DE CONFLICTES I DEFENSA DELS DRETS DE L'AUDIÈNCIA

Article 17

La coordinació de Sa Pobla Ràdio serà qui arbitrarà els conflictes derivats de les relacions internes dels col·laboradors de l'emissora i defensarà els drets dels afectats envers aquesta.

Article 18

Queda expressament disposat que l'actuació de tots i cadascun dels col·laboradors es regirà per la bona fe i l'honestedat, raó per la qual no s'estableix en aquest reglament cap tipus de normativa sancionadora específica. No obstant, les actuacions dels col·laboradors podran ser reprovades.

CAPÍTOL QUART

FINANÇAMENT

Article 19

Sa Pobla Ràdio es finança a través de l'aportació corresponent de l'Ajuntament de sa Pobla.

Article 20

L'Ajuntament sa Pobla podrà elaborar unes taxes públiques amb l'objectiu de comercialitzar espais publicitaris com a forma complementària d'ingressos per a la cobertura del servei, garantint en tot moment la transparència de la gestió dels fons públics i en base als requeriments reguladors corresponents.

 

CAPÍTOL CINQUÈ

CONTINGUTS

Article 21

En compliment dels principis de Sa Pobla Ràdio, aquesta és una emissora municipal oberta a la participació. Per aquest motiu el principal element a considerar a l'hora de definir la programació de continguts de l'emissora serà el criteri de participació individual i col·lectiva, promovent la cessió d'espais radiofònics a les entitats i associacions per a la difusió de les seves activitats o inquietuds col·lectives.

Article 22

Els continguts de Sa Pobla Ràdio es conformaran per encàrrec directe de la coordinació de l'emissora sobre un determinat contingut a una determinada persona o col·lectiu, o bé per l'acceptació del projecte presentat a iniciativa pròpia per una determinada persona o col·lectiu.

Article 23

En el cas del segon supòsit establert en l'article anterior, la idea de programa s'haurà de presentar en format de projecte, seguint el model establert a tal efecte (Annex 2). La proposta de contingut haurà de permetre la màxima autosuficiència en la seva execució (a nivell de realització, locució, redacció, etc.).

Article 24

La coordinació de l'emissora i la regidoria de Participació Ciutadana es reserven el dret de revisar i aprovar la proposta, amb les correccions o modificacions que es considerin convenients i que s'hauran de respectar.

Article 25

Els continguts de Sa Pobla Ràdio es distribuiran a través de la plataforma web de l'emissora, les xarxes socials pròpies o qualsevol altra canal municipal de distribució. Podran complementar-se amb qualsevol altre suport addicional, tal com apunts en format bloc, fotografies, vídeos o enllaços.

CAPÍTOL SISÈ

MODIFICACIONS DEL REGLAMENT

Article 26

El Plenari Municipal és l'òrgan competent per aprovar la modificació del present reglament.

Article 30

El Plenari Municipal podrà dissoldre en qualsevol moment aquest servei.

 

 

ANNEX 1

CONVENI DE COL·LABORACIÓ AMB SA POBLA RÀDIO

D'una banda en/na ___________________________________________________________________en qualitat de ___________________________________________________________________

D'altra banda en/na ___________________________________________________________________amb número de DNI ______________________________ i domicili a ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________en nom de l'entitat (si s'escau) __________________________________________________________

ACORDEN

PRIMER:

Que en/na ___________________________________________________________________esdevé col·laborador de Sa Pobla Ràdio vinculat al programa ___________________________________________________________________ fins a la data _______________________________

SEGON:

Que durant el període de validesa del present conveni, aquesta vinculació es pot fer extensiva a programes o esdeveniments especials, més enllà d'aquell concret per al qual s'estableix la vinculació principal referida en el punt PRIMER.

TERCER:

Que aquest compromís de col·laboració amb l'emissora en cap cas comporta una relació laboral sinó que es regeix per la seva voluntat de participar de manera totalment desinteressada, i sense dret a percebre cap retribució.

QUART:

Que ambdues parts respectaran els drets (Article 15) i deures (Article 16) recollits en el Reglament de Funcionament Intern de Sa Pobla Ràdio  i que es reprodueixen a continuació:

Article 15

Els drets dels col·laboradors queden estipulats en base als següents principis:

a) Tots els col·laboradors tindran llibertat per realitzar els programes que tinguin assignats en la forma que creguin més adient, segons els criteris de professionalitat i rigor, i en base a la definició de programa acordada amb la coordinació de l'emissora, mantenint sempre el respecte als principis generals de l'emissora i del present reglament.

b) Els col·laboradors de l'emissora rebran el suport tècnic i humà necessari per al desenvolupament de la seva tasca.

c) Els col·laboradors de l'emissora tindran dret a obtenir un distintiu acreditatiu de l'emissora per a l'exercici exclusiu de la seva col·laboració amb la mateixa i mentre la seva relació de col·laboració estigui en vigor. El seu mal ús pot ser motiu de finalització de la seva col·laboració amb l'emissora.

d) Cap col·laborador de l'emissora podrà ser obligat a complir un acte professional o a expressar una opinió contrària a les seves conviccions, a l'ètica professional o als principis editorials, acollint-se a la clàusula de consciència.

e) Cap col·laborador de l'emissora podrà esbiaixar o distorsionar una informació per afavorir amb això, directament o indirectament, els seus interessos personals o de persones, grups o entitats de tot tipus relacionades amb ell.

f) Tot col·laborador de l'emissora té dret a la propietat intel·lectual del producte del seu treball. Mitjançant la seva vinculació amb l'emissora, cedeix els seus drets de reproducció d'aquest treball. Els originals podran ser reproduïts en altres mitjans amb què l'emissora arribi a un acord però haurà d'informar prèviament als col·laboradors de l'emissora que hagin participat en l'elaboració del treball i hauran de fer constar els seus noms.

g) Cap col·laborador de l'emissora estarà obligat a revelar les seves fonts d'informació. Es considera el secret professional com un dret i un deure ètic propi. La protecció de les fonts informatives constitueix una garantia del dret dels oients a rebre una informació lliure i una salvaguarda del treball professional.

h) Els/Les treballadors/es i els/les col·laboradors/es que en el desenvolupament de la seva tasca a l'emissora siguin inclosos en un procés judicial, tindran dret a acollir-se, previ informe favorable de la regidoria de Participació Ciutadana, als serveis jurídics que es determini, que promouran la defensa del col·laborador fins a les últimes conseqüències, sense cost per al mateix.

i) Tot col·laborador de l'emissora estarà cobert per l'assegurança de responsabilitat civil pròpia de l'equipament municipal en el qual es desenvolupa l'activitat de l'emissora, i que li donarà cobertura durant el desenvolupament de la seva tasca en aquestes instal·lacions.

Article 16

Els deures dels col·laboradors de Sa Pobla Ràdio queden estipulats en base als següents principis:

a) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de complir i fer complir els principis i objectius que recull aquest reglament de funcionament.

b) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de tenir cura del material de la mateixa i presentar el màxim respecte per a la seva conservació i manteniment.

c) Qualsevol col·laborador de l'emissora haurà de comunicar a la coordinació de l'emissora qualsevol anomalia que detectin amb la finalitat que aquesta sigui resolta amb la major diligència.

d) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de mostrar respecte envers la resta de companys/es i la feina que aquests/es desenvolupin.

e) Tots els col·laboradors de l'emissora hauran de donar compliment als continguts, periodicitat i compromisos establerts durant el període de vinculació del servei de voluntariat, com a mostra de respecte envers l'audiència.

CINQUÈ:

Més enllà d'allò estipulat en l'Article 15 sobre els drets dels col·laboradors de Sa Pobla Ràdio, el voluntari signant d'aquest conveni autoritza de forma lliure i gratuïta, la captació i enregistrament de la seva imatge i/o veu, així com la difusió de la gravació sense limitació territorial ni temporal a través de qualsevol dels canals de comunicació establerts per a Sa Pobla Ràdio i l'Ajuntament de sa Pobla (pàgina web, xarxes socials, mitjans de comunicació, exposicions o qualsevol altra via de divulgació pública i privada).

SISÈ:

En compliment de l'article 18.1 de la Constitució, regulat per la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, i d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, les dades personals del voluntari signant d'aquest conveni s'incorporaran al corresponent fitxer del qual és responsable l'Ajuntament de sa Pobla i seran objecte de tractament per gestionar les comunicacions i publicacions de l'administració en l'àmbit de les seves funcions. Aquestes dades no seran cedides a persones físiques i jurídiques públiques o privades sense el consentiment del voluntari o si no ho autoritza una llei. Es podran exercir els drets d'accés, oposició, rectificació i cancel·lació a través de l'Ajuntament de sa Pobla.

SETÈ:

Aquest conveni de col·laboració finalitzarà en la data indicada en el punt PRIMER o en el moment en què sigui renunciat per una de les parts, amb una comunicació prèvia mínima de deu dies.

I com a prova de conformitat signen aquest conveni les parts, en data _______________

​​​​​​​

AJUNTAMENT DE SA POBLA

 

EL/LA COL·LABORADOR/ EL PARE / LA MARE / EL TUTOR  (En el cas de menors d'edat)

 

 

ANNEX 2

PROPOSTA DE CONTINGUT PER A SA POBLA RÀDIO

DADES DE LA PERSONA QUE PRESENTA LA PROPOSTA

NOM I COGNOMS

 

TELÈFON

CORREU ELECTRÒNIC

ADREÇA COMPLETA

 

 

EN REPRESENTACIÓ DE L'ENTITAT

(Si s'escau)

 

 

DADES DEL CONTINGUT QUE ES PROPOSA

TÍTOL DEL PROGRAMA

 

GÈNERE

PERIODICITAT ESTIMADA

PERSONA

RESPONSABLE

 

 

NOMS DE LA RESTA DE MEMBRES DE L'EQUIP

 

 

 

 

DEFINICIÓ DEL TIPUS DE CONTINGUT QUE ES PROPOSA

 

 

 

 

 

 

 

POSSIBLES SECCIONS O CONTINGUTS ESPECÍFICS

 

 

​​​​​​​NECESSITATS TÈCNIQUES ESPECIALS PER A DUR-LO A TERME

 

ALTRES INFORMACIONS QUE CONSIDEREU OPORTUNES

 

En compliment de l'article 18.1 de la Constitució, regulat per la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, i d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, les dades personals que consten en aquest formulari s'incorporaran al corresponent fitxer del qual és responsable l'Ajuntament de sa Pobla i seran objecte de tractament per gestionar les comunicacions i publicacions de l'administració en l'àmbit de les seves funcions. Aquestes dades no seran cedides a persones físiques i jurídiques públiques o privades sense el consentiment del titular o si no ho autoritza una llei. Es podran exercir els drets d'accés, oposició, rectificació i cancel·lació a través l'Ajuntament de sa Pobla.»

Contra el present Acordo es podrà interposar recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal  Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Sa Pobla, en el dia de la signatura electrònica (23 de juny de 2021)

El batle

Llorenç Gelabert i Crespí