Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 251989
Acord del Ple del Consell Insular de Menorca de 17 de maig de 2021 relatiu a l’aprovació de la declaració definitiva de la modificació de la delimitació de l’entorn de protecció de la zona arqueológica de Binicodrell de Darrere, Es Migjorn Gran

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 6 de febrer de 1995 el Consell Insular de Menorca va assumir, en virtut de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, les competències autonòmiques determinades en la Llei 16/1985, de 25 de juny del patrimoni històric espanyol.

L'ajuntament des Migjorn Gran, mitjançant l'escrit núm. 26.671 del RE del CIM de dia 16 de novembre de 2020, demanà la modificació de l'àrea de protecció del jaciment de Binicodrell de Darrere BCD-01 per tal poder dur a terme l'execució d'una residència geriàtrica a la parcel·la amb referència cadastral 9522572EE8292S0001HF de la seva propietat.

El poblat de Binicodrell de Darrere va ser declarat monument historicoartístic pel Decret 2563/1966, de 10 de setembre, i mitjançant la disposició addicional primera de la Llei 16/1985, de patrimoni històric espanyol, passà a tenir la consideració de bé d'interès cultural, de manera que quedà sotmès al règim jurídic que la Llei estableix.

L'article 11.2 de l'esmentada llei i l'article 7.4 b de la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears, preveuen que en el cas de béns immobles s'ha de delimitar l'entorn afectat per la declaració.

L'article 11 de la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears diu que les delimitacions o modificacions que es vulguin fer als entorns de protecció dels béns declarats d'interès cultural han de seguir el mateix procediment i la mateixa tramitació que per a la declaració d'un bé d'interès cultural.

El Ple del Consell Insular de Menorca, en la sessió de 19 de desembre de 2003, aprovà la delimitació de l'entorn de protecció de la zona arqueològica del poblat de Binicodrell de Darrere (BOIB 21 de 12 de febrer de 2004).

El Consell Executiu, en la sessió de dia 30 de novembre de 2020, acordà d'incoar l'expedient de modificació de la delimitació de l'entorn de protecció de la zona arqueològica del poblat talaiòtic de Binicodrell de Darrere, es Migjorn Gran.

Aquest acord s'ha notificat a l'Ajuntament des Migjorn Gran i s'ha publicat al BOIB núm. 216 de 31 de desembre de 2020 i al BOE núm. 21 de 25 de gener de 2021.

La Comissió de Govern, en la sessió de dia 15 de març de 2021, va admetre a tràmit el recurs d'alçada interposat per Elies Coll Moll contra l'acord del Consell Executiu de dia 30 de novembre de 2020 que va aprovar la incoació de l'expedient de modificació de la delimitació de l'entorn de protecció de la la zona arqueològica del poblat de Binicodrell de Darrere, i desestimà el recurs d'alçada d'acord amb les consideracions de l'informe tècnic del Servei de Patrimoni Històric de dia 12 de febrer de 2021.

Vist l'escrit de la delegada de Presidència per a la Cultura de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears, amb RE núm. 1133 de 26 de gener de 2021, en el qual comunica que el codi d'identificació del bé és el 07902 – 2 – 2 – 55 – 0 – 3118;

Vist l'informe favorable de l'Institut Menorquí d'Estudis emès en la reunió de la Secció d'Història i Arqueologia de dia 10 de març de 2021;

Vist l'escrit de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura de dia 11 de març de 2021, en què comunica que s'ha inscrit en el Registre General de Béns d'Interès Cultural del Ministeri de Cultura amb el codi preventiu d'identificació 30231;

Vist el certificat de la secretària del CIM, que diu que en el termini d'exposició al públic s'ha presentat un recurs d'alçada resolt per la Comissió de Govern de 15 de març de 2021 i que en el període d'informació pública no s'ha presentat cap altra al·legació o recurs;

Vist l'informe de la TAE del Servei de Patrimoni Històric, de dia 20 d'abril de 2021, que diu que s'ha comprovat que en l'expedient consten tots els documents que són preceptius segons l'article 9 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i recomana la declaració definitiva de la modificació delimitació de l'entorn de protecció;

Vist l'informe favorable de la Comissió Tècnica Assessora de Patrimoni Històric, emès en la sessió de caràcter extraordinari de dia 23 d'abril de 2021;

Vista la proposta del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, en exercici de les competències atribuïdes pel Decret de Presidència núm. 425/2019, de 10 de juliol (BOIB núm. 95 ext. d'11 de juliol de 2019), en relació amb els decrets de Presidència núm. 421/2019 i núm. 422/2019, de 9 de juliol (BOIB núm. 93 ext. de 10 de juliol de 2019).

El Ple del Consell Insular de Menorca per unanimitat adoptà l'acord següent:

Primer. Declarar definitivament la modificació de la delimitació de l'entorn de protecció de la zona arqueològica del poblat talaiòtic de Binicodrell de Darrere, es Migjorn Gran, segons la descripció i la planimetria que figuren a l'annex.

Segon. Els efectes d'aquesta declaració són els que genèricament estableixen la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears i la normativa concordant.

Tercer. Notificar l'acord a l'Ajuntament des Migjorn Gran.

Quart. Notificar l'acord a la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, als efectes de la seva inscripció definitiva en el Registre de Béns d'Interès Cultural, amb especial esment de la informació que s'ha de remetre al Registre del Ministeri de Cultura.

Cinquè. Procedir a la corresponent anotació en el Registre de BIC del Consell Insular de Menorca.

Sisè. Publicar l'acord en el BOIB i en el BOE.

Setè. Inscriure la delimitació en el Registre de la Propietat.

La qual cosa es fa pública per general coneixement i perquè tengui els efectes que corresponguin, al mateix temps que es fa saber que contra l'acord precedent, que posa fi a la via administrativa, es poden interposar els recursos següents:

- En el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs potestatiu de reposició davant el Ple. Aquest recurs s'entendrà desestimat si no s'ha notificat la resolució quan hagi transcorregut un mes des de la seva interposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

- En el termini de dos mesos a partir de l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma sempre que no s'hagués interposat recurs potestatiu de reposició, atès que en aquest cas s'haurà d'esperar que se'n dicti resolució.

Tot això sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que es consideri procedent en dret.

Tot l'anterior s'ajusta a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula de la jurisdicció contenciosa administrativa, i a la Llei 39/2015 d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Finalment, escau d'indicar que la interposició dels recursos pertinents no suspèn l'eficàcia de la resolució impugnada ni interromp els terminis que se'n puguin derivar, excepte que l'autoritat competent ho acordi expressament.

 

Maó, a la data de la signatura electrònica (14 de juny de 2021)

Per delegació de la presidenta,

La secretària

Rosa Salord Olèo

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)

  

 

ANNEX

IDENTIFICACIÓ DEL BÉ OBJECTE DE MODIFICACIÓ DE LA DELIMITACIÓ

Zona arqueològica del poblat de Binicodrell de Darrere

Codi registre insular: 07902 – 55 - 001090-BCD-01

Codi registre Govern Illes Balears: 7032 – 2 – 2 – 55 - 2861

Codi registre Ministeri: R – I – 55 – 0000696

SITUACIÓ DEL BÉ OBJECTE DE MODIFICACIÓ DE LA DELIMITACIÓ

Es localitza entre les cases del mateix nom, Binicodrell de Darrere, i el cementeri des Migjorn Gran.

Coordenades UTM: 589398 / 4422064

DESCRIPCIÓ I ESTAT DE CONSERVACIÓ

Assentament talaiòtic amb dos talaiots. Antigament era un poblat de grans dimensions que descriu la bibliografia antiga. Ramis (1818) cita 4 talaiots ben conservats i 2 en runes. Blasco (1879) en cita 5. Actualment el talaiot del N, el que està més a prop de les cases, és el millor conservat. Té una rampa d'accés l'antiguitat de la qual alguns investigadors han posat en dubte. El talaiot del S, el que està més a prop del cementiri, està molt degradat i el seu parament està reconstruït amb pedra menuda. Segons la planimetria d'Hernández Mora (1922) tenia un portal d'entrada, corredor i cambra circular.

En superfície hi ha fragments de ceràmica talaiòtica, tardopúnica, romana i islàmica.

DESCRIPCIÓ DE LA MODIFICACIÓ DE LA DELIMITACIÓ DE L'ENTORN

La nova delimitació de l'entorn de protecció de la zona arqueològica és la que es projecta en el plànol annex i travessa la parcel·la de l'ajuntament per la paret seca existent fins a la paret mitgera amb les cases de Binicodrell de Darrere. L'àrea del jaciment és la que figura amb trama ratllada en el plànol adjunt. L'àrea de l'entorn de protecció és la que abraça una distància màxima de 70 metres al voltant de les restes adaptada als límits de parets i carreteres i que figura amb línia contínua en el plànol adjunt.

TITULARS DEL DRET DE PROPIETAT

Ajuntament des Migjorn Gran

 Referència cadastral: 9522572EE8292S0001HF, finca 11387 des Mercadal, tom 1853, llibre 233, foli 160. 

CRITERIS BÀSICS QUE AMB CARÀCTER ESPECÍFIC HAN DE REGIR LES INTERVENCIONS SOBRE L'ENTORN

Les intervencions sobre el bé o el seu entorn de protecció han d'anar encaminades a la protecció, la investigació, l'estudi i lavaloració del bé. S'hi permeten els treballs agrícoles si aquests es fan amb erxos i tractors de rodes de goma i no afecten les estructures arquitectòniques; en l'àrea del jaciment cal avisar el Servei de Patrimoni del CIM perquè practiqui les oportunes inspeccions. Igualment també és necessària l'autorització de la Conselleria de Cultura per mantenir bestiar porquí a l'àrea del jaciment, però no en l'àrea de l'entorn.

Documents adjunts