Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 251282
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears relativa al desistiment de PortsIB de la sol·licitud de tramitació d’urgència del procediment d’avaluació ambiental estratègica ordinària del Pla General de Ports (106E/2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.En data 4 de juny de 2019 té entrada ofici de PortsIB sol·licitant l'inici de l'avaluació ambiental estratègica ordinària del Pla General de Ports, així com la seva tramitació d'urgència.

2.En data 6 de juny de 2019 el president de la CMAIB resol aplicar la tramitació d'urgència al procediment d'avaluació ambiental estratègica ordinària del Pla General de Ports.

3.En data 8 d'octubre de 2019 s'emet el document d'abast de l'estudi ambiental estratègic.

4.En data 24 de maig de 2021 té entrada escrit de PortsIB de 18 de maig, al qual sol·licita que s'accepti tenir per desistit parcialment a Ports de les Illes Balears de la sol·licitud formulada el 4 de juny de 2019 en quant a l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment d'avaluació estratégica del Pla General de Ports, arxivant-la i ordenant la continuació del procediment per la tramitació ordinària prevista legalment.

Fonaments jurídics

1.L'article 17 de la llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, estableix que l'avaluació ambiental estratègica ordinària consta dels tràmits següents:

a) Sol·licitud d'inici.

b) Consultes prèvies i determinació de l'abast de l'estudi ambiental estratègic.

c) Elaboració de l'estudi ambiental estratègic.

d) Informació pública i consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades.

e) Anàlisi tècnica de l'expedient.

f) Declaració ambiental estratègica.

L'òrgan ambiental disposarà d'un termini màxim de tres mesos, comptats des de la recepció de la sol·licitud d'inici de l'avaluació ambiental estratègica ordinària, acompanyada de l'esborrany del pla o programa i d'un document inicial estratègic, per a realitzar les consultes previstes en l'art. 19.1 i elaborar un document d'abast de l'estudi ambiental estratègic regulat en l'art. 19.2.

El termini màxim per a l'elaboració de l'estudi ambiental estratègic, i per a la realització de la informació pública i de les consultes previstes en els arts. 20, 21, 22 i 23 serà de quinze mesos des de la notificació al promotor del document d'abast.

Per a l'anàlisi tècnica de l'expedient i la formulació de la declaració ambiental estratègica, d'acord amb l'article 10.6 de la llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, l'òrgan ambiental disposarà d'un termini de tres mesos, prorrogable per un mes més, per raons justificades degudament motivades des de la recepció de l'expedient complet.

2.L'article 33 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix que quan raons d'interès públic ho aconsellin, es pot acordar, d'ofici o a petició de l'interessat, l'aplicació al procediment de la tramitació d'urgència, per la qual es redueixen a la meitat els terminis establerts per al procediment ordinari, tret dels relatius a la presentació de sol·licituds i recursos.

No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declari l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment, sense perjudici del que sigui procedent contra la resolució que posi fi al procediment.

3.L'article 22 de la llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, estableix que de conformitat amb la normativa bàsica de procediment administratiu, quan ho aconsellin raons d'interès públic, l'òrgan ambiental, d'ofici o a petició de la persona interessada, pot acordar que s'apliqui la tramitació d'urgència al procediment, per la qual els terminis establerts per als procediments fixats en aquesta llei, inclòs el període d'informació pública, es redueixen a la meitat.

No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declari l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment.

4.Mitjançant resolució del president de la CMAIB de 6 de juny de 2019, a sol·licitud de PortsIB, es va aplicar la tramitació d'urgència al procediment d'avaluació ambiental estratègica ordinària del Pla General de Ports.

PortsIB va sol·licitar l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment, per què es pogués tenir acabat el procés abans de 24 de juliol de 2020, amb temps suficient per complir amb els compromisos assumits amb el Ministeri per a la Transició Ecològica.

El 24 de juliol de 2017 el Ministeri d'Agricultura i Pesca' Alimentació i Medi Ambient, en Conferència Sectorial, va decidir transferir unes quanties a les comunitats autònomes costaneres que s'aprovaren definitivament per Acord del Consell de Ministres d'1 de setembre de 2017. Aquesta transferència de crèdit s'emmarca en el PIMA Adapta Costas i la quantitat assignada a les Illes Balears va ser de 371.500 €. La transferència de crèdit obliga a les Comunitats autònomes a elaborar un "Pla d'Adaptació als efectes del canvi climàtic del domini públic maritimoterrestre adscrit a la comunitat autònoma".

Els terminis inicials per al lliurament dels diferents resultats del PIMA ADAPTA COSTAS que es van fixar en Conferència Sectorial de data 24 de juliol de 2017 amb l'acord de totes les Comunitats Autònomes implicades, van ser modificats, en un nou Acord de la Conferència Sectorial de Medi ambient de 26 de juliol de 2018. Aquest nou acord fixa els terminis en els termes següents:

Les Comunitats Autònomes hauran d'entregar al Ministeri per a la Transició Ecològica els següents resultats materials:[...] d. Un pla autonòmic d'adaptació al canvi climàtic dels terrenys de domini públic maritimoterrestre adscrits a la Comunitat Autònoma i de les estructures construïdes sobre ells, en un termini màxim de 36 mesos a comptar des de l'aprovació de la transferència de crèdit per la Conferència Sectorial, és a dir, fins al 24 de juliol de 2020.

El cronograma previst per a la tramitació, incorporat al document ambiental, constava de 17 mesos. En aquest Pla General s'inclourà el "Pla d'adaptació al canvi climàtic dels terrenys de domini públic marítim-terrestre adscrits a la Comunitat Autònoma i de les estructures construïdes sobre ells".

A la vista dels motius indicats per PortsIB es va emetre la resolució de 6 de juny de 2019 en el sentit esmentat i, en conseqüència, els terminis establerts per als tràmits fixats en la llei 12/2016, d'Avaluació Ambiental de les Illes Balears, inclòs el període d'informació pública, es reduïen a la meitat.

5.Amb l'escrit presentat per PortsIB en data 24 de maig de 2021, s'informa que en la sessió de febrer de 2020 de la Conferència Sectorial de Medi Ambient es va acordar prorrogar el termini per al lliurament dels plans autonòmics de canvi climàtic fins juliol de 2021, atesa la complexitat tècnica de la seva elaboració. Així mateix, s'indica que es troba pendent d'aportar a aquesta Comissió la informació i documentació complementària sol·licitada en el document d'abast de l'estudi ambiental estratègic, per suposar un esforç i temps considerables per a aquesta entitat i per la declaració de l'estat d'alarma per gestionar la crisi sanitària de l'any passat.

Ateses aquestes circumstàncies sobrevingudes, PortsIB considera que ja no existeixen raons que aconsellin l'aplicació de la urgència al procediment d'avaluació ambiental en tramitació. De fet, afirma, la seva aplicació només perjudicaria ara a l'interès social que comporta en general la potestat de planificació i, en especial en aquest cas, per la importància del sector portuari per al desenvolupament econòmic, social i territorial de la Comunitat Autònoma. Per tant, estima oportú i necessari deixar sense efecte l'aplicació de la tramitació d'urgència a aquest procediment; a fi d'afavorir la concurrència del màxim nombre d'interessats, oferint un temps raonable per a això.

6.Vist l'anterior, es posa de manifest que han desaparegut els motius d'interès públic que, d'acord amb l'article 22 de la llei 12/2016, varen justificar l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment d'avaluació ambiental estratègica ordinària del Pla General de Ports.

S'ha de tenir present que el principi de participació pública és un dels principis cabdals de l'avaluació ambiental (art. 2 de la llei 21/2013). En aquest sentit, l'article 2.4 de la llei 12/2016, estableix que una de les finalitats d'aquesta llei és fomentar la participació real i efectiva dels ciutadans en la presa de decisions, democratitzant els procediments administratius regulats en aquesta Llei, i garantir l'efectivitat en el compliment dels tràmits de consultes, informació i participació pública previstos; i l'article 4.1 ordena que l'òrgan ambiental, els òrgans substantius i els promotors han de garantir la participació real i efectiva dels ciutadans en la presa de decisions en matèria de medi ambient.

Per tot l'exposat i per tal de garantir la participació efectiva dels ciutadans i interessats en el procediment, atès que l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment implica la reducció dels terminis a la meitat, inclosos els dels tràmits d'informació pública i de consulta a les administracions afectades i persones interessades, es troba convenient acceptar el desistiment de PortsIB de la seva sol·licitud d'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment i ordenar la continuació del procediment per la tramitació ordinària prevista legalment.

7.L'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, estableix que són competència del president de la CMAIB totes les que la legislació vigent assigni a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sense precisar-ne l'òrgan i que no estiguin expressament atribuïdes al ple de la CMAIB en l'article 9.

Per tot això, vist l'informe amb proposta de resolució de 25 de maig de 2021, dict la següent:

Resolució

1. Deixar sense efectes la resolució del president de la CMAIB de 6 de juny de 2019, per la qual s'aplicava la tramitació d'urgència al procediment d'avaluació ambiental estratègica ordinària del Pla General de Ports, i ordenar la continuació del procediment d'acord amb la tramitació ordinària i amb els terminis prevists legalment.

2. Notificar aquesta resolució a PortsIB.

 

Palma, 25 de maig de 2021

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias