Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MARIA DE LA SALUT

Núm. 247884
Aprovació definitiva del Reglament municipal de la figura del Cronista oficial en el municipi de Maria de la Salut

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Expedient núm.: 174/2021

Procediment: disposicions normatives (aprovació, modificació o derogació)

Assumpte: aprovació definitiva del Reglament municipal de la figura del Cronista oficial en el municipi de Maria de la Salut

Document signat per: el Sr. Batle

PUBLICACIÓ APROVACIÓ DEFINITIVA DEL REGLAMENT MUNICIPAL DE LA FIGURA DEL CRONISTA OFICIAL EN EL MUNICIPI DE MARIA DE LA SALUT

El Sr. Bernat Quetglas Jordà, en la seva condició de Batle President de l'Ajuntament de Maria de la Salut, província Illes Balears,

FA SABER:

Que el Ple de la Corporació Local, reunit en Sessió ordinària dia 15 de març de 2021, va acordar, per unanimitat dels seus membres, l'aprovació inicial del Reglament municipal de la figura del Cronista oficial en el municipi de Maria de la Salut.

Que, en compliment dels articles 49.c) i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, es va establir un període d'exposició pública de trenta dies, dins dels quals les persones interessades van poder examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes.

Finalitzat el període d'exposició pública, sense presentar-se reclamacions, s'eleva a definitiu l'acord provisional del Ple de dia 15 de març de 2021.

En compliment de l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, es publica completament el text del Reglament municipal de la figura del Cronista oficial en el municipi de Maria de la Salut, per a general coneixement i efectes oportuns.

«REGLAMENT MUNICIPAL DE LA FIGURA DEL CRONISTA OFICIAL DEL MUNICIPI DE MARIA DE LA SALUT

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'obra del Cronista oficial ha servit per a la consolidació i conservació de la memòria històrica i és referència interessant per investigadors, persones estudioses o simplement per persones interessades en aprofundir en les arrels de les seves comunitats.

Per aquesta raó, es considera que la figura del Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut, tant en honor a la seva tradició com a la utilitat de la seva tasca historiogràfica, és mereixedora de ser revitalitzada i de trobar la continuïtat necessària per a desenvolupar el ple sentit de la seva missió.

Per tant, es considera necessari establir i regular la figura del Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut, per la qual es designi a una persona interessada per la cultura local, que narri i descrigui fets de tota mena (culturals, socials, polítics…) del passat i del present del municipi, investigant i recuperant costums i tradicions populars, i que fomenti i difongui la riquesa del seu entorn.

A aquesta finalitat, s'orienta el present Reglament, a través del qual es  regula el contingut material de les activitats inherents a la condició de Cronista oficial, així com el procediment i condicions per al seu  nomenament.

En relació al primer aspecte, la regulació s'assenta en els principis fonamentals del caràcter honorífic, gratuït i vitalici del títol, i es contempla la redacció d'una «Crònica de Maria de la Salut» com a text en el qual es concreta el fruit de la tasca del Cronista oficial, creant-se amb el temps un corpus historiogràfic de gran interès.

D'altra banda, es recull la tasca consultiva del Cronista oficial i els seus  drets, amb el compromís exprés de la Corporació Local de proporcionar els mitjans necessaris per al desenvolupament de la seva activitat.

Pel que es refereix al procediment, es contempla la tramitació d'un expedient, regulant-se les fases d'iniciació i instrucció, per a les quals s'atorga la competència a la Batlia-Presidència,  resolució, que correspon a l'Ajuntament Ple.

El procediment es basa en els principis de màxima transparència, objectivitat i participació ciutadana, preveient-se la possibilitat de que qualsevol persona formuli proposta de nomenament de Cronista oficial, si bé l'expedient  s'iniciarà sempre d'ofici per resolució de Batlia.

CAPÍTOL I. NOMENAMENT DEL CRONISTA OFICIAL DEL MUNICIPI DE MARIA DE LA SALUT

Secció primera. Condicions

Article 1. Requisits

El nomenament de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut recaurà sobre persones físiques distingides en la seva tasca d'estudi, investigació i difusió dels  temes relacionats amb el municipi de Maria de la Salut.

Article 2. Nombre

1.    La condició de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut no podrà recaure en més d'una persona simultàniament.

No obstant això, la Corporació podrà designar un ajudant que doni suport al Cronista oficial en la realització de les seves funcions, a més de la posada a disposició dels medis materials i personals necessaris per aconseguir les mateixes.

 

Secció segona. Procediment

Article 3. Iniciació

1.    El procediment pel nomenament de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut s'iniciarà per resolució de Batlia-Presidència, ja sigui d'ofici o a proposta de qualsevol persona, associació o entitat.

2.    A la proposta d'iniciació de l'expedient s'haurà d'adjuntar Memòria en la que s'especifiquin els mèrits que concorren en la persona candidata proposada, juntament amb ressenyes biogràfica i bibliogràfica.

Article 4. Instrucció

⦁    La instrucció de l'expedient es dirigirà a acreditar i valorar els mèrits de la persona candidata pel que correspon a la seva obra o activitat relativa al municipi de Maria de la Salut.

Es considerarà mèrit primordial la formació humanística de la persona candidata, a més de valorar com complementaris la realització de treballs de la seva especialitat, investigacions, publicacions, conferències, escrits divulgatius sobre temes locals, redacció de fullets i guies, etc.  

⦁    L'expedient serà informat per la regidoria de Cultura.

⦁    Dins la tramitació de l'expedient es podran sol·licitar, facultativament, informes d'entitats de reconegut prestigi a la matèria, que seran, en tot cas, no vinculants.

⦁    Abans de formular-se la proposta de nomenament, es donarà audiència de l'expedient a la persona candidata.

Article 5. Resolució

El nomenament de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut  s'acordarà per l'Ajuntament Ple, a proposta de la Batlia-Presidència.

 

CAPÍTOL II. CONTINGUT DEL TÍTOL DE CRONISTA OFICIAL

Secció primera. Caràcters generals

Article 6. Caràcter honorífic

El títol de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut, i en el seu cas el d'ajudant, és purament honorífic i no comporta el dret a percebre cap retribució econòmica, sense perjudici de la compensació de despeses a les quals es fa referència a l'article 9.

Article 7. Duració

⦁ El títol de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut té caràcter vitalici.

⦁ No obstant això, podrà cessar per decisió pròpia o ser cessat per acord de l'Ajuntament Ple, en cas d'incompliment de les seves obligacions. En el primer supòsit, rebrà el títol de Cronista honorari del municipi de Maria de la Salut.

Secció segona. Obligacions i drets

Article 8. Obligacions

El Cronista oficial té atribuïdes les següents funcions:

1. Emetre la seva opinió i avaluar consultes sobre els temes relacionats amb la història del municipi de Maria de la Salut o sobre els que la Corporació Local, mitjançant la Batlia-Presidència, estimi oportú sotmetre a la seva consideració. La petició de l'opinió o consulta  s'efectuarà per la Batlia-Presidència.

2. Redactar una Memòria anual que s'anomenarà «Crònica de Maria de la Salut», en la que es recolliran els principals esdeveniments culturals, socials, polítics  de tota mena relacionats amb el municipi de Maria de la Salut.

3. Conservar pel futur els records del passat, ja sigui en la seva forma documental, costums, tradicions, etc.

4. Conservar pel  futur tot el que, passant a la actualitat, pot tenir interès per a les generacions futures.

5. Qualsevol tasca similar a les anteriors.

La comanda de tasques al Cronista oficial hauran de ser autoritzades, en tot cas, per la Batlia-Presidència.

Article 9. Drets

El títol de Cronista oficial atorga els següents drets:

1. A rebre de la Corporació Local una medalla commemorativa del nomenament i distintiva del títol, segons disseny que s'especifica a  l'Annex I.

2. A comptar amb l'oportuna acreditació, expedida per la Corporació Local, que li permeti realitzar les seves tasques.

3. A la compensació, prèvia justificació, de les despeses generades com a  conseqüència de l'encàrrec conferit de realitzar algun estudi o investigació de caràcter excepcional per la seva complexitat o per la inversió de treball que requereixi o exigeixi la realització de viatges o l'adquisició de medis materials específics.

4. A ser convidat als actes públics organitzats per la Corporació Local.

5. A rebre gratuïtament un exemplar de totes les publicacions editades per la Corporació Local, a partir del seu nomenament.

6. A accedir als fons de l'Arxiu i de les Biblioteca i Hemeroteca municipals per a la seva consulta i estudi. En tot cas, l'accés a les dades que consten en expedients i registres administratius s'efectuarà en els termes que es disposin a la Legislació vigent en la matèria.  

7. A utilitzar el material i medis tècnics que es posaran a la seva disposició a l'Arxiu municipal per facilitar el desenvolupament de  la seva tasca.

8. A tenir a la seva disposició un despatx adequat, dins l'edificació on es situï  l'Arxiu municipal, per a  la realització de les tasques pròpies del seu càrrec.

9. A la publicació per part de la Corporació Local de la «Crònica de Maria de la Salut», sempre que aquesta estimi oportuna tal publicació.  

 

CAPÍTOL III. COMPETÈNCIES

Article 10. Competència general

Sense perjudici de las competències atribuïdes pel present Reglament a distints òrgans i servicis municipals en matèries concretes, totes les qüestions que es suscitin referents a la figura del Cronista oficial, a la seva activitat o relacions amb la Corporació Local es canalitzaran mitjançant l'àrea de Batlia.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

El present Reglament entrarà en vigor al dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i romandrà vigent fins la seva modificació o derogació expressa.

 

ANNEX I. Disseny de la medalla commemorativa del nomenament de Cronista oficial del municipi de Maria de la Salut.

La medalla serà de plata sobredaurada, amb forma ovalada de 55 mil·límetres de llarg per 45 mil·límetres d'ample, i es trobarà pendent d'un cordó vermell carmesí.

Presentarà:

A l'anvers, l'escut de Maria de la Salut i, envoltant per baix, la llegenda «Cronista Oficial del municipi de Maria de la Salut».

En el revers, el nom i els llinatges de la persona agraciada, així com la data del seu nomenament»

  

Maria de la Salut, en el dia de la signatura electrònica (7 de juny de 2021)

El batle president

Bernat Quetglas Jordà