Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALAIOR

Núm. 246495
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilizació privativa de domini públic. Exp. 777/2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exp.777/2021

NO HI HA AL·LEGACIONS: ANUNCI D'APROVACIÓ DEFINITIVA

Com que no s'han presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de l'Ajuntament d'Alaior sobre la modificació de l'Ordenança fiscal 2/14 reguladora de la taxa d'Utilització privativa de Domini Públic, el text íntegre del qual es publica en compliment de l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilització privativa del domini públic

Secció 1a

Règim general de l'ocupació del domini públic

 

Article 1

Fonament legal

De conformitat amb el previst en els articles 57 i 20.3 apartat l del RDLEG 2/2004, del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, de conformitat amb el previst en els articles 15 a 19 de l'esmentat text legal, s'estableix la taxa per ocupació del domini públic local, que es regirà per la present Ordenança fiscal.

Davant la Llei 25/2009, de 22 de desembre (publicada en el BOE de 23 de desembre), i considerant que l'Ajuntament pot delimitar clarament l'ocupació que es pot realitzar mitjançant taules, cadires, tendals i envelats, sens perjudici que altres autoritzacions hauran de realitzar-se mitjançant procediment de concurrència competitiva, i considerant que l'Ordenança reguladora inclou normes de funcionament del procediment d'autoritzacions, és per això que es modifica l'Ordenança fiscal d'acord amb el següent contingut.

Considerant la Directiva de serveis de l'any 2006 i el RD 199/2010, de 26 de febrer, sent el principi que l'explotació del domini públic a més de ser limitada en el temps s'ha de ponderar l'amortització de la inversió realitzada, s'introdueix en l'article cinquè el còmput dels terminis d'amortització de tal forma que una vegada amortitzada la inversió l'Ajuntament pot denegar la pròrroga d'ocupació per causes d'interès general sense que doni lloc a indemnització de cap tipus.

Article 2

Fet imposable

Constitueix el fet impositiu de la taxa de l'ocupació, la utilització especial o l'aprofitament econòmic del domini públic local.

Article 3

Subjecte passiu

Tindran la consideració de subjectes passius, als efectes de la taxa regulada per aquesta ordenança:

a) Les persones titulars de la llicència d'ocupació.

b) Les empreses, entitats o particulars beneficiaris de les ocupacions o aprofitaments, encara que es produeixin sense l'oportuna autorització.

 

Article 4

Gestió

1. Les persones o entitats interessades en els aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament l'autorització d'ocupació corresponent.

2. Un cop concedida la llicència d'ocupació, qui és subjecte passiu haurà de liquidar la taxa per ocupació del domini públic corresponent al període en curs.

3. Les liquidacions successives de les taxes per aprofitament de caràcter anual prorrogats expressament o tàcitament es gestionaran mitjançant padró o matrícula, i s'haurà d'efectuar el pagament dins el període indicat en l'anunci de cobrament corresponent.

4. La persona interessada podrà presentar declaració de cessament de l'activitat o sol·licitud de baixa per cessament definitiu de l'ocupació, quan ho estimi oportú, la qual tindrà efectes en el padró de l'exercici següent.

5. En començar l'any l'Ajuntament prorrogarà o no les llicències anuals atorgades. A tal fi els particulars que no desitgin continuar amb l'explotació del domini públic ho hauran de comunicar a l'Ajuntament durant el mes de desembre de l'any anterior.

6. L'Ajuntament d'Alaior es reserva el dret de suspendre temporalment i puntualment, per l'organització d'actes públics, l'ocupació de la via pública, sempre que allò sigui possible, sense dret a indemnitzacions ni devolucions.

7. En cap cas les ocupacions de domini públic per part de l'Ajuntament siguin amb caràcter puntual o definitiu no donarà dret a indemnització.

8. L'Ajuntament es reserva el dret de vigilar que l'ocupació de domini públic es realitzi adequadament.

9. Correspon a la persona titular de l'ocupació la neteja del domini públic ocupat.

Article 5

Gestió taules i cadires, tendals i envelats

1. El domini públic podrà ocupar-se amb terrasses, taules i cadires o envelats sempre que es tracti d'un establiment de restauració o s'autoritzi amb caràcter excepcional o temporal per circumstàncies degudament acreditades.

2. L'ocupació de la via pública amb terrasses, taules i cadires, en els establiments de restauració quedarà vinculada a l'informe favorable de la Policia i conforme amb els requeriments que hi estableixi.

3. En cap cas el nivell de renou que es produeixi a les terrasses podrà superar els límits màxims autoritzats. En el cas de taules i cadires es tindrà un termini mínim d'un any d'amortització; en el cas dels tendals i envelats, de dos anys.

Article 6

Bonificació dels rebuts gestionats mitjançant padró anual

S'estableix una bonificació de l'1,5% de l'import a favor dels subjectes passius que hagin domiciliat els seus deutes corresponents a aquesta taxa en una entitat financera, sempre que aquest sigui abonat en el moment de la seva presentació al cobrament.

En cas de manca d'abonament del rebut domiciliat en el moment que es presenti a cobrament, excepte quan concorrin circumstàncies de caràcter excepcional alienes a la voluntat de qui és subjecte passiu, es perdrà el dret a la bonificació esmentada.

Article 7

Meritació

1. Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï l'ocupació de l'espai públic o s'obtingui autorització per a la realització de l'activitat, o es presenti la declaració responsable d'inici d'activitat, si així està previst, segons el tipus d'ocupació de què es tracti. A aquests efectes, s'entendrà iniciada dita activitat en la data de la concertació del concurs d'adjudicació o de la presentació de la sol·licitud o declaració responsable d'ocupació segons la documentació necessària en cada cas per a la seva autorització.

2. Quan l'ocupació del domini públic hagi tingut lloc sense haver-se obtingut la llicència oportuna, o sense la presentació de la declaració responsable d'inici, la taxa es meritarà quan s'ocupi efectivament el domini públic municipal, independentment de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per autoritzar l'exercici de l'activitat o per denegar-la, en cas que no fos viable la seva instal·lació; tot això, sens perjudici de l'expedient sancionador que si escau sigui procedent.

3. L'obligació de contribuir no es veurà afectada per la renúncia o desistiment de la persona sol·licitant fins a l'inici d'un nou període.

 

Secció 2a

Tarifes per ocupació del domini públic

 

Article 8

Quota

8.1. TAULES I CADIRES, TENDALS I ENVELATS

Ocupació amb taules i cadires …….....…......................... 17,87 €/m2/any

Ocupació amb tendals i envelats ……….......................... 53,61 €/m2/any

8.2. OBRES

Ocupació de la via pública amb materials de construcció, tanques, bastides, etc.: 0,3 % del pressupost de l'obra. (No autoritza per a la reserva temporal d'estacionaments ni al tancament de carrers.)

8.3. MERCATS PERIÒDICS DE CARÀCTER TRADICIONAL (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

1. Mercat ambulant d'Alaior:

a) Amb reserva d'espai anual (a liquidar trimestral o anualment)

312,00 euros/any

b) Sense reserva

10,00 euros/dia

2. Mercat ambulant de Cala en Porter:

a) Amb reserva d'espai per temporada

120,00 euros/temporada

b) Sense reserva

15,00 euros/dia

8.4. MERCATS DE VENDA AMBULANT DE PRODUCTES ARTESANS (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

1. Mercat de Nit:

a) Amb reserva d'espai per temporada

100,00 euros/temporada

b) Sense reserva

15,00 euros/dia

8.5. MERCATS OCASIONALS PER FESTES I FIRES (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

1. Fira de Sant Llorenç:

Superfície ≤ 20 m²

8 €/m²

20< Superfície ≤40 m²

160 € + 1,6 €/m²

40 < Superfície ≤ 100 m²

224 €+ 1,36 €/m²

Superfície > 100 m²

360 € + 0,60 €/m²

2. Festes de Cala en Porter, Caixers i altres:

Superfície ≤ 20 m²

4 €/m²

20< Superfície ≤40 m²

80 € + 0,80 €/m²

40 < Superfície ≤ 100 m²

112 € + 0,68 €/m²

Superfície > 100 m²

180 € + 0,24 €/m²

3. Llocs de venda o exposició a la Fira del Camp:

a) Maquinària agrària i subministrament, i altres productes destinats al sector agrícola ramader:

1 m lineal

6 €

De 2 a 5 m lineals

12 € + 1 € per cada m que excedeixi del mínim

De 6 a 9 m lineals

21 € + 1,5 € per cada m que excedeixi del mínim

Més de 10 m lineals

26€ + 1 € m per cada m que excedeixi del mínim

b) Altres productes o serveis en ocasió de la Fira del Camp:

1 m lineals

6 €

De 2 a 5 m lineals

12 € + 1 € per cada m que excedeixi del mínim

De 6 a 9 m lineals

21 € + 1,5 € per cada m que excedeixi del mínim

De 10 a 15 m lineals

50 € + 1,5 € per cada m que excedeixi del mínim

Més de 15 m lineals

62 € + 1 € m per cada m que excedeixi del mínim

8.6. ACTIVITATS ARTÍSTIQUES AL CARRER (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

- Activitats artístiques: 180,00 €/temporada turística

8.7. TELESCOPIS

- Ocupació amb telescopis anual: 70,00 €/m²/any

8.8. TREN TURÍSTIC

- Circulació d'un tren turístic a les urbanitzacions de Torre-solí, Sant Jaume i Son Bou fins a la platja, durant la temporada turística: 3.500 euros.

8.9. ALTRES OCUPACIONS

8.9.1 Venda ambulant fora dels mercats ambulants, autoritzada amb caràcter excepcional. El preu variarà en funció del període d'ocupació:

Ocupació per dies

1 dia ≤ període < 1 mes

Ocupació per mesos

1 mes ≤ període < 1 trimestre

Ocupació per trimestre

Període ≥ trimestre

5€ + 2€/m²/dia

80€ + 20€/m²/mes

180€ + 40€/m²/trimestre

8.9.2. Grans ocupacions puntuals com ara circs o altres de naturalesa similar: 100 € per cada 1.000 m2, i per cada 3 dies o fracció d'actuació pública. El preu inclou una ocupació màxima de 24 hores per muntar i desmuntar.

8.9.3. Fires de carrer i altres d'especialitzades en què, pel seu interès, l'Ajuntament col·labori en l'organització, fins a 50 m2: ...........................................................125 €/dia

8.9.4 Altres ocupacions excepcionals: ............................................................. 5€/m2/dia

8.10 Qualsevol tipus d'ocupació que no estigui explícitament prevista en les tarifes es podrà liquidar per similitud amb els aprofitaments descrits anteriorment.

Article 9

Règim de declaració i d'ingrés

1. La taxa per ocupació de la via pública amb materials d'obra s'exigirà en règim d'autoliquidació quan els procediments s'iniciïn a instància de qui és subjecte passiu. A aquests efectes, quan es presenti la sol·licitud que iniciï l'actuació o l'expedient es formalitzarà també l'imprès d'autoliquidació. La persona interessada haurà d'adjuntar amb la sol·licitud l'acreditació d'haver efectuat el pagament de la taxa, que no es realitzarà o tramitarà fins que no s'hagi efectuat el pagament corresponent.

2. En el cas de llicències ja autoritzades o prorrogades, que es gestionen per padró o matrícula, s'ingressarà en el període que determini l'Ajuntament.

3. En les utilitzacions privatives i aprofitaments especials autoritzats pel procediment de concurrència competitiva, se seguirà el procediment establert en els plecs de condicions o en l'acord de concessió.

4. En els supòsits diferents de l'anterior, la taxa serà liquidada per l'Administració, que la notificarà a qui és subjecte passiu perquè n'efectuï el pagament.

Article 10

Compatibilitat amb altres tarifes

La taxa regulada en aquesta Ordenança és independent i compatible amb qualsevol altra taxa, preu públic, impost o contribució que amb diferent objecte pugui regular o tenir regulat l'Ajuntament.

Article 11

Exempcions

1. S'exceptuen de pagar aquesta taxa les administracions publiques.

2. Amb caràcter excepcional es podrà autoritzar l'ocupació del domini públic amb taules de venda a entitats sense ànim de lucre per finançar projectes de cooperació o solidaritat, o la mateixa vida organitzativa, per un període no superior a 3 dies, la qual estarà exempta de pagar la taxa.

3. Estaran exempts de pagar la taxa aquelles fires i mercats organitzats per l'Ajuntament que tenguin per finalitat promoure la dinamització econòmica del municipi i que siguin declarats d'utilitat municipal. A aquest efecte, la declaració d'utilitat municipal haurà de ser acordada per la Junta de Govern Local per delegació del Ple de la corporació.

4. Gaudiran d'una bonificació de fins al 95 % de la taxa les entitats sense ànim de lucre i directament relacionades amb el desenvolupament d'activitats que tenguin especial interès o utilitat pública per a aquest Ajuntament, amb sol·licitud prèvia de les persones interessades, i quan així ho reconegui la Junta de Govern. La Junta de Govern determinarà el percentatge de bonificació aplicable en cada cas.

Els ingressos derivats de l'aprofitament privatiu del domini públic hauran de revertir en benefici de la mateixa entitat sense ànim de lucre.

Disposició addicional primera

Tot el que no estigui previst en aquesta Ordenança es regirà pel Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i la Llei general tributària i, si és el cas, el Reglament de béns i normes generals d'aplicació.

Disposició addicional segona

L'ocupació de domini públic s'acreditarà amb la còpia de la liquidació efectuada. Altrament, l'autoritat competent cobrarà la taxa diària estipulada anteriorment.

Disposició transitòria

Quotes 8.1, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6 i 8.8 aplicables de forma excepcional a causa de la crisi de la COVID-19

De forma excepcional i únicament durant l'exercici de 2021, d'acord amb les competències atribuïdes per l'article 29.1 t de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, arran de la reducció dràstica i involuntària de l'activitat econòmica com a conseqüència dels efectes del coronavirus i amb l'objectiu de contribuir a la reactivació de les empreses, al manteniment del teixit comercial i empresarial d'Alaior i a l'impuls de la promoció i dinamització del sector comercial i turístic, les quotes 8.1, 8.3, 8.4, 8.5, 8.6 i 8.8 queden de la manera que segueix:

8.1 TAULES I CADIRES, TENDALS I ENVELATS:

Ocupació amb taules i cadires …….....…......................... 8,94 €/m2/any

Ocupació amb tendals i envelats ……….......................... 26,80 €/m2/any

8.3. MERCATS PERIÒDICS DE CARÀCTER TRADICIONAL (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

 

1. Mercat ambulant d'Alaior:

a) Amb reserva d'espai anual (a liquidar trimestral o anualment)

156,00 euros/any

b) Sense reserva

5,00 euros/dia

2. Mercat ambulant de Cala en Porter:

a) Amb reserva d'espai per temporada

60,00 euros/temporada

b) Sense reserva

7,50 euros/dia

8.4. MERCATS DE VENDA AMBULANT DE PRODUCTES ARTESANS (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

1. Mercat de Nit:

a) Amb reserva d'espai per temporada

50,00 euros/temporada

b) Sense reserva

7,50 euros/dia

8.5. MERCATS OCASIONALS EN FESTES I FIRES (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

1. Fira de Sant Llorenç:

Superfície ≤ 20 m²

4 €/m²

20< Superfície ≤40 m²

80 € + 0,8 €/m²

40 < Superfície ≤ 100 m²

112 €+ 0,68 €/m²

Superfície > 100 m²

180 € + 0,30 €/m²

2. Festes de Cala en Porter, Caixers i altres:

Superfície ≤ 20 m²

2 €/m²

20< Superfície ≤40 m²

40 € + 0,40 €/m²

40 < Superfície ≤ 100 m²

56 € + 0,34 €/m²

Superfície > 100 m²

90 € + 0,12 €/m²

3. Llocs de venda o exposició a la Fira del Camp:

a) Maquinària agrària i subministrament, i altres productes destinats al sector agrícola ramader:

1 m lineal

3 €

De 2 a 5 m lineals

6 € + 0,5 € per cada m que excedeixi del mínim

De 6 a 9 m lineals

10,5 € + 0,75 € per cada m que excedeixi del mínim

Més de 10 m lineals

13 € + 0,5 € m per cada m que excedeixi del mínim

b) Altres productes o serveis en ocasió de la Fira del Camp:

1 m lineals

3 €

De 2 a 5 m lineals

6 € + 0,5 € per cada m que excedeixi del mínim

De 6 a 9 m lineals

10,5 € + 0,75 € per cada m que excedeixi del mínim

De 10 a 15 m lineals

25 € + 0,75 € per cada m que excedeixi del mínim

Més de 15 m lineals

31 € + 0,5 € m per cada m que excedeixi del mínim

 

8.6. ACTIVITATS ARTÍSTIQUES AL CARRER (d'acord amb el que estableix l'Ordenança reguladora de la venda ambulant al terme municipal d'Alaior):

- Activitats artístiques: 90,00 €/temporada turística

8.8. TREN TURÍSTIC

- Circulació d'un tren turístic a les urbanitzacions de Torre-solí, Sant Jaume i Son Bou fins a la platja, durant la temporada turística: 700 euros.

Disposició final

Aquesta Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el BOIB i serà d'aplicació fins que es modifiqui o derogui expressament.

El batle

José Luis Benejam Saura

Document signat electrònicament a Alaior, en la data de la signatura que consta al marge d'aquest document.

El text esementat es trobat a:

https://alaior.sedelectronica.es/transparency/db859313-b388-45b6-a63d-b0e7907e46da/

Contra aquest Acord, segons l'article 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, els interessats podran interposar recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos a comptar a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de la Província, davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears

 

Alaior, 10 de juny de 2021

El batle

Jose Luis Benejam Saura