Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS
Núm. 233105
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports de 7 de juny de 2021 per la qual s’estableixen els requisits per al reconeixement dels campus de tecnificació esportiva a les Illes Balears
Fets
1. En el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 84, de 7 de juliol de 2018, es va publicar el Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut.
2. En l'article 37.4 e del Decret esmentat es relacionen les següents activitats d'educació en el temps lliure infantil o juvenil:
e) Estada, casal, campus i altres activitats de caràcter esportiu: activitat que es desenvolupa en un poliesportiu, un gimnàs, instal·lacions esportives d'un centre docent o altres instal·lacions o a l'aire lliure, que té com a objecte bàsic la formació integral i la pràctica en una o diverses activitats esportives i que no estiguin excloses segons l'article 38. Aquestes activitats s'han de regir pels principis prevists en l'article 3 de la Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears, i pels de l'article 4 del Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar a les Illes Balears.
3. D'altra banda, l'article 38.2 c del Decret determina les activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que n'estan excloses:
c) Les pràctiques esportives habituals, les competicions, els entrenaments, les jornades de tecnificació enquadrades en el que preveu el Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar, els ensenyaments esportius, la formació de personal tècnic d'esport i qualsevol altra manifestació o esdeveniment esportiu que tingui com a principal objectiu la tecnificació i/o rendiment de la modalitat esportiva en qüestió i que no s'ajusti o assimili a les activitats que preveu l'article 37, apartat 4.e).
4. Així mateix, l'article 84.2 de la Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears, determina que l'Escola Balear de l'Esport (actualment, la Fundació per a l'Esport Balear) comparteix la responsabilitat i el control de la tecnificació esportiva amb l'autoritat competent en l'àmbit balear, i la seva gestió és conjunta amb les federacions autonòmiques implicades en programes esportius de tecnificació.
5. La Conselleria d'Afers Socials i Esports ha tingut coneixement que algunes persones o entitats organitzen —aprofitant que, a les Illes Balears, actualment no hi ha una regulació dels campus de tecnificació esportiva— activitats que són d'educació en el temps lliure infantil o juvenil i les inclouen en la seva programació com a activitats de tecnificació o també d'entrenaments ordinaris, amb la finalitat d'evitar estar sotmeses a la regulació establerta en el Decret 23/2018, atès que, segons disposa l'article 38.2 c, aquestes activitats esportives estan excloses de la seva aplicació.
6. La falta de regulació dels campus de tecnificació esportiva permet que aquestes persones o entitats, emparades en un buit legal, organitzin activitats diferents a les que els corresponen i, a més a més, possibilita que es realitzin sense les mesures de seguretat i garanties que són exigibles en aquests casos.
7. La Conselleria d'Afers Socials i Esports, com a administració competent en l'àmbit de l'esport a les Illes Balears, considera imprescindible definir i determinar les característiques que han de tenir els campus de tecnificació esportiva a les Illes Balears, i també el procediment per al seu reconeixement.
Fonaments de dret
1. La Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears.
2. El Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat esportiva en edat escolar a les Illes Balears.
3. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
4. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Determinar els requisits necessaris per al reconeixement dels campus de tecnificació esportiva a les Illes Balears, que es descriuen a l'annex d'aquesta Resolució.
2. Establir que la Resolució entri en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 7 de juny de 2021
La consellera d'Afers Socials i Esports
Fina Santiago Rodríguez
ANNEX
Definició
Es consideren campus de tecnificació esportiva les activitats que tenen com a objectiu final l'evolució dels esportistes cap a l'esport d'alt rendiment, organitzades per una persona física o jurídica, pública o privada, en les quals participin persones d'entre deu i devuit anys, amb la finalitat d'aconseguir una millora tècnica i/o tàctica en l'àmbit d'una modalitat o especialitat esportiva, en execució d'un projecte esportiu.
Característiques
Les activitats s'han de dur a terme durant, com a mínim, 3 dies, consecutius o no consecutius, dins un període de 7 dies naturals, sempre que l'activitat tingui una durada superior a les 3 hores seguides al dia o 5 hores diàries, i han de ser d'una sola modalitat o especialitat esportiva.
Projecte esportiu
El projecte esportiu dels campus de tecnificació esportiva ha de determinar clarament els objectius esportius, els continguts a desenvolupar, el lloc, la durada, els horaris, els tècnics i les titulacions, el nombre màxim de participants, les ràtios tècnics/participants, el cronograma de desenvolupament, els requisits mínims dels participants i les característiques i límits dels grups.
Assegurances
La persona o entitat organitzadora del campus de tecnificació esportiva ha de contractar, per a totes les persones participants, una assegurança d'accidents personals amb les cobertures següents:
— Per despeses d'assistència sanitària, amb un mínim de 6.000 euros.
— Per defunció, amb un mínim de 5.000 euros.
— Per invalidesa permanent, amb un mínim de 6.500 euros.
Excepte que una altra normativa que desplegui les activitats que es puguin qualificar de risc estableixi quanties superiors.
A més, ha de subscriure una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil que ha de preveure uns límits mínims de 300.000 euros per víctima i 1.200.000 euros per sinistre.
Procediment per a l'acreditació dels campus de tecnificació esportiva
L'organitzador del campus de tecnificació esportiva haurà de presentar a la Fundació per a l'Esport Balear una sol·licitud de reconeixement a la qual s'ha adjuntar:
— El projecte esportiu que es pretén dur a terme, amb el vistiplau de la federació esportiva corresponent.
— La declaració responsable que manifesti que es complirà tot el que s'ha exposat en el projecte i que s'han contractat totes les assegurances necessàries.
Una vegada examinats els documents aportats, la Fundació per a l'Esport Balear emetrà, en el termini màxim de quinze dies, si escau, una certificació de reconeixement que l'activitat proposada es correspon amb un campus de tecnificació esportiva.