Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE SELVA
Núm. 232693
Acord en relació a la reserva de mercat pels centres especials d’ocupació d'iniciativa social
El Ple de l'Ajuntament de Selva, reunit en sessió ordinària el 8 de juny de 2021 va adoptar, entre altres el següent acord:
Acord en relació a la reserva de mercat pels centres especials d'ocupació d'iniciativa social
La crisi econòmica ha tingut una incidència especial entre els col·lectius més vulnerables de la nostra societat. Les persones amb discapacitat i les persones en risc d'exclusió social han sofert en major grau les situacions d'atur i d'exclusió del mercat de treball, presenten taxes d'atur més altes i taxes d'ocupació més baixes. A més, els instruments específics que s'havien creat amb anterioritat a la crisi econòmica, com ara els centres especials d'ocupació i les empreses d'inserció, han vist reduïda la seva capacitat per competir amb les empreses ordinàries, amb la qual cosa ha minvat la seva eficàcia en la integració laboral d'aquests col·lectius. Des de fa anys, hi ha consens general en el conjunt de la societat per donar una protecció especial a les persones amb discapacitat i a les persones en risc d'exclusió social amb la finalitat de facilitar-los la inserció laboral.
Aquest consens es reflecteix en la normativa laboral que regula els centres especials d'ocupació i les empreses d'inserció i, també, en la mateixa normativa que regula la contractació en el sector públic, des de la Directiva 2014/24 del Parlament Europeu i del Consell, de 26 de febrer de 2014, sobre contractació pública, fins a la modificació que presenta la Llei de contractes del sector públic enfront de l'antic TRLCSP. Efectivament, respecte dels centres especials de treball, d'acord amb la regulació anterior, podien participar en la contractació reservada tots els centres especials de treball, mentre que amb la nova regulació únicament ho poden fer els d'iniciativa social.
La LCSP defineix els centres especials de treball d'iniciativa social mitjançant la disposició final catorzena de la LCSP, que afegeix un apartat 4 a l'article 43 del text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre.
D'acord amb la nova regulació, són centres especials de treball d'iniciativa social: a) Els que compleixen els requisits dels apartats 1 i 2 de l'article 43, que són els que delimiten els requisits generals dels centres especials de treball. b) Com a novetat, l'apartat 4 de l'article 43 afegeix com a requisits perquè aquests centres especials de treballs siguin considerats d'iniciativa social:
Que aquests centres estiguin promoguts o participats en més del 50% directament o indirectament, per una o diverses entitats (públiques o privades), que no tinguin ànim de lucre o que tinguin reconegut el seu caràcter social als estatuts, ja siguin associacions, fundacions, corporacions de dret públic, cooperatives d'iniciativa social o altres entitats de l'economia social.
Que la titularitat d'aquests centres correspongui a societats mercantils en les quals la majoria del seu capital social sigui propietat d'alguna de les entitats assenyalades a l'apartat anterior, ja sigui de manera directa o bé indirecta a través del concepte de societat dominant regulat a l'article 42 del Codi de comerç.
En qualsevol cas, el centres especial de treball d'iniciativa social han de recollir en els seus estatuts o en un acord social l'obligació de reinvertir íntegrament els seus beneficis per a la creació d'oportunitats de treball per a persones amb discapacitat i per a la millora contínua de la seva competitivitat i de la seva activitat d'economia social, tenint en tot cas la facultat d'optar per reinvertir-los en l'entitat mateixa o en altres centres especials de treball d'iniciativa social.
La disposició addicional quarta estableix que els percentatges de treballadors amb discapacitat o en situació d'exclusió social dels centres especials de treball, de les empreses d'inserció o dels programes, ha de ser el que estableix la seva normativa de referència i, en tot cas, com a mínim del 30%.
L'apartat 3 de la disposició addicional quarta estableix que per a aquests procediments de contractació no és procedent exigir la garantia definitiva de l'article 107 de la LCSP, i que aquesta únicament es pot exigir per motius excepcionals, si l'òrgan de contractació ho considera necessari i així ho justifica i motiva a l'expedient.
L'anunci de licitació del contracte reservat ha de fer referència a la normativa que habilita dita reserva.
Per tot això el Ple de l'Ajuntament de Selva adopta el següent,
Acord
Primer.- Aprovar i fixar el percentatge mínim del 2 % de reserva del dret a participar en els procediments d'adjudicació de determinats contractes o de determinats lots d'aquests contractes, i també de reserva de l'execució, als centres especials d'ocupació d'iniciativa social.
Segon.- Determinar que els centres especials d'ocupació d'iniciativa social han d'estar inscrits en els registres de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria.
Tercer.- Disposar que aquest Acord produeixi efectes des de la seva publicació al BOIB.
Quart.- Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Selva, 9 de juny de 2021
El batle
Joan Rotger Seguí