Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 232113
Modificació de l'Ordenança reguladora de l'activitat d'amenització musical i autorització municipal complemetària

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de 8 d'abril de 2021 va acordar la modificació de l'Ordenança reguladora de l'activitat d'amenització musical i autorització municipal complementària, amb la redacció següent:

En compliment del que disposen l'article 49 c) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i l'art. 102 d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local dels Illes Balears, es publica íntegrament, conforme al que es disposa en l'art. 70.2 de l'esmentada Llei i a l'art. 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre.

ORDENANÇA REGULADORA DE L'ACTIVITAT D'AMENITZACIÓ MUSICAL I AUTORITZACIÓ MUNICIPAL COMPLEMENTÀRIA

CAPÍTOL I

Disposicions generals

Article 1

1. Es considera amenització musical qualsevol tipus d'emissió de renous per procediments de reproducció sonora o utilitzant qualsevol aparell o mitjà que sigui susceptible de transmetre o d'emetre sons o vibracions.

2. Aquesta amenització musical, en cap cas, no es pot complementar amb la incorporació de sistemes de llums i efectes especials, ni amb la delimitació d'espais reservats o habilitats per al ball, ja que aquests no estan emparats per la llicència d'activitat principal, ni per l'autorització municipal complementària, per ser propis d'altres activitats. El seu incompliment podrà comportar la suspensió de la Llicència municipal de l'activitat principal o, si fos el cas, la revocació de l'autorització municipal complementària.

Article 2

L'activitat d'amenització musical es podrà realitzar fins a les 04'00h. Durant l'horari diürn no es podran superar, en cap cas, els seixanta-cinc (65) db (A) en el medi ambient exterior i durant l'horari nocturn (entre les 24'00h i les 04'00h) no es podran superar, en cap cas, els cinquanta-cinc (55) db.

Article 3

Es considerarà medi ambient exterior, per al mesurament del renou, la distància de dos metres de via pública des de la línia de façana o terrassa pròpia del local.

Article 4

En els casos en què la Policia comprovi que se superen els valors establerts a l'annex corresponent establerts en horari diürn, o els cinquanta-cinc (55) db (A) en horari nocturn en el medi ambient exterior, s'ordenarà la suspensió immediata de l'activitat d'amenització musical fins a l'hora de tancament del local, sense perjudici de la corresponent sanció com a falta lleu.

Article 5

Tots els aparells o mitjans susceptibles de transmetre o emetre sons o vibracions han d'estar orientats cap a l'interior del local on es dugui a terme l'activitat principal, que haurà de tenir la suficient capacitat d'aïllament o absorció acústica, segons determina la normativa aplicable.

L'incompliment d'aquest precepte es considerarà falta lleu, sense perjudici de la immediata desconnexió dels altaveus o reproductors de so que no estiguin orientats cap a l'interior, fins que s'adoptin les mesures correctores oportunes.

Article 6

Queda sotmesa a aquesta Ordenança qualsevol activitat que es trobi en funcionament, exercici o ús que comporti la producció de renous i/o vibracions.

Serà exigible el seu compliment a través de la corresponent concessió de llicències i/o autoritzacions municipals de tot tipus: comercials, recreatives, musicals, espectacles i de serveis; també per a les ampliacions o reformes que es projectin o executin a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança i, si escau, com a mesura correctora exigible d'acord amb el que preveu la normativa que resulti d'aplicació.

Article 7

Les normes d'aquesta Ordenança són d'obligat i directe compliment sense necessitat de requeriment previ o subjecció individual a totes les instal·lacions, aparells, tots els elements, activitats, actes i comportaments que produeixin renous i vibracions que alterin l'estat natural de l'ambient circumdant, sigui qui en sigui el titular, promotor o responsable i lloc públic o privat, obert o tancat en el qual estigui situat.

Article 8

Les competències municipals contingudes en aquesta Ordenança poden ser exercides per Batlia-Presidència, la regidoria-delegada o qualsevol òrgan o àrea que es pugui crear per al millor assoliment dels objectius que aquí es contenen.

Dins del marc de les competències municipals, qualsevol dels esmentats òrgans podrà adoptar les mesures cautelars, correctores o reparadores necessàries; ordenar totes les inspeccions que cregui convenients i aplicar les sancions previstes en aquesta ordenança o norma específica que resulti d'aplicació.

Article 9

Les actuacions derivades de l'aplicació d'aquesta Ordenança, o les previstes a les lleis específiques, s'han d'ajustar a les normes de procediment, impugnació i, en general, al règim jurídic previst a la legislació de procediment administratiu, normativa de l'administració local o sectorial que pugui resultar d'aplicació.

 

CAPÍTOL II

Definicions i classificacions

Article 10

Definicions de tipus d'activitat segons la seva contaminació acústica potencial:

GRUP I: Restaurants, cafeteries, cafès o bars.

GRUP II: Bars musicals i anàlegs.

GRUP III: Bingos, cines, teatres, cafès teatre i altres activitats anàlogues.

GRUP IV: Hotels i apartaments turístics, hostals i similars.

GRUP V: Discoteques, sales de ball, sales de festa i altres activitats anàlogues.

GRUP VI: Activitats recreatives potencialment generadores de renou, realitzades a l'aire lliure, en espais públics o privats, que no estiguin compreses en els grups anteriors.

Per al desenvolupament de l'activitat dels establiments compresos al Grup IV s'haurà d'incloure com a activitat complementària a la principal i estar prevista al projecte i llicència municipal; tot això de conformitat amb el procediment establert a la Llei 8/1995.

Si l'establiment, legalment, és considerat exempt d'obtenir llicència per a l'exercici de l'activitat musical, haurà de presentar un projecte d'insonorització que garanteixi els nivells de db (A) exigits als Annexos I i II d'aquesta Ordenança.

Article 11. Inspecció

1. Els serveis d'inspecció municipal, Policia Local o òrgan autoritzat per Batlia podran realitzar -d'ofici o a instància de veïns afectats per renous, associacions de veïns, o qualsevol altre interessat- les inspeccions que resultin necessàries per garantir el compliment del que preveu aquesta Ordenança. En aquest sentit, els propietaris, titulars, responsables o empleats estan obligats a permetre l'accés als locals i als establiments productors del renou.

2. De conformitat amb el que disposa l'apartat anterior, els propietaris, posseïdors o responsables de les fonts emissores del renou han de facilitar als serveis d'inspecció municipal l'accés a les seves instal·lacions o focus generadors de renou i han de disposar el seu funcionament a les distintes velocitats, càrregues, marxes o nivells de so que els serveis inspectors indiquin, i ser-hi presents mentre es realitzen. De les actuacions dutes a terme, s'estendrà una acta acreditativa de la inspecció realitzada.

3. L'obstrucció de la tasca inspectora podrà comportar la revocació de la llicència o autorització, sense perjudici de les responsabilitats administratives i/o penals en què hom pugui incórrer.

4. Les inspeccions inicials de comprovació de les mesures correctores, aparells i precintes, prèvies a la posada en funcionament de l'activitat i aquelles que es realitzin per a la modificació de les condicions de funcionament, implicaran l'abonament de les taxes corresponents.

Les successives, ocasionades com a mesura de control municipal, no generaran taxes, tret que es detectin manipulació o anomalies.

Les sol·licitades pel titular de l'activitat, a efectes de comprovar el mal funcionament dels limitadors de so, implicaran l'abonament de taxes en aquells supòsits en què la sol·licitud hagués resultat sense fonament.

El titular denunciat podrà sol·licitar una segona revisió dins del termini màxim de quaranta-vuit hores a partir del primer mesurament, que s'haurà de fer en el mateix termini de temps i en idèntiques condicions a les que es varen tenir en compte a la primera, amb l'abonament de les taxes corresponents si l'esmentada sol·licitud de revisió resulta sense fonament.

5. Els interessats que denunciïn de forma reiterada molèsties originades per qualsevol tipus de renou i que resultin sense cap fonament, un cop fetes les comprovacions i inspeccions pertinents, hauran d'abonar les taxes que se'n generin.

Article 12. Denúncies

Qualsevol persona física o jurídica podrà denunciar davant l'Ajuntament aquelles actuacions i/o activitats que contravinguin el que disposa aquesta Ordenança, i -respecte de l'oportú expedient que s'instrueixi- aquesta adquirirà la condició d'interessat.

 

CAPÍTOL III

Condicions d'instal·lació, obertura i funcionament d'activitats

Article 13. Condicions d'insonorització dels establiments

1. Els edificis, locals, recintes i/o espais destinats a les activitats dels grups I, II, III i VI expressats a l'art. 10 d'aquesta Ordenança hauran d'estar dotats de l'aïllament acústic global necessari, el qual s'haurà de justificar en funció del nivell màxim de pressió acústica que es prevegi que es pugui produir a l'activitat, per impedir la transmissió a l'exterior dels esmentats locals, recintes i/o espais de renous (nivells de pressió acústica) superiors als permesos en aquesta Ordenança.

A l'efecte de l'establert en el paràgraf anterior, s'haurà de presentar un estudi justificatiu de les mesures previstes perquè la transmissió de renous i vibracions generats per les distintes fonts sonores, màquines o elements compleixin les prescripcions d'aquesta Ordenança. A l'esmentat estudi justificatiu s'ha de partir d'un nivell d'emissió global determinat que es prevegi que es pugui produir a l'activitat pels aparells o elements generadors que es pretenguin instal·lar i/o per la concurrència de públic, i no podrà ser mai superior al que tot seguit s'estableix:

Activitats del Grup I 75 dB (A)

Activitats del Grup II 90 dB (A)

Activitats del Grup III 80 dB (A)

Activitats del Grup V 115 dB (A)

2. Els establiments inclosos al grup II de l'article 10 hauran de comptar amb limitador de so que compleixi les condicions d'instal·lació i funcionament previstes a l'annex III.

3. Per a les activitats compreses al grup VI s'haurà de sol·licitar l'oportuna llicència i, per a la realització de dites activitats, s'ha de comptar amb un limitador de so ajustat a les condicions establertes a l'Annex III, sempre que l'activitat musical es desenvolupi amb mètodes elèctrics, electrònics o similars, amb la finalitat d'evitar que els nivells sonors superin els límits establerts als Annexos I i II.

Queden exclosos de la instal·lació de limitador les festes populars, revetlles i esdeveniments anàlegs degudament autoritzats per Batlia.

4. Quan a un establiment es desenvolupi una activitat la denominació de la qual no quedi inclosa en alguna de les denominacions esmentades a l'article 10 d'aquesta Ordenança i que, per les seves característiques, s'assimili a qualsevol d'elles, també li seran d'aplicació les normes d'aquest Capítol, i Batlia quedarà expressament facultada per incloure-la en el grup corresponent.

5. Per a la concessió de llicència d'activitats de nova instal·lació, així com per a les d'ampliació o modificació de les que ja comptin amb llicència, pertanyents als Grups I, II, III, IV, V i VI de l'article 10, s'incoarà un expedient segons el procediment previst a la Llei 16/2006, d'atribució de competències als Consells Insulars en matèria d'activitats classificades i parcs aquàtics, reguladora del procediment i de les infraccions i sancions de la CAIB, i altra normativa que resulti d'aplicació s'haurà de concretar al projecte que s'acompanyi a la sol·licitud, l'adscripció a qualsevol dels grups en funció del tipus d'activitat que es pretengui desenvolupar, que ha d'incloure:

 

5.1. Les mesures d'insonorització, aïllament antivibratori i aïllament acústic necessaris per acomplir les prescripcions d'aquesta Ordenança.

5.2. Les activitats dels grups II, III i V de nova instal·lació o que, tot i comptar amb llicència, es trobin ubicades a edificis en els qual l'ús de dites activitats sigui compartit amb el residencial unifamiliar, no vinculat a l'establiment, residencial plurifamiliar, residencial en règim especial, i hospitalari, a més de totes les altres prescripcions establertes en aquesta Ordenança, hauran d'adoptar qualsevol de les mesures que tot seguit s'indiquen, en els casos en què es comprovi que produeixen molèsties per renou o vibracions:

- Instal·lació de sòl flotant si el sòl de l'establiment s'assenta sobre forjat  amb espai lliure a la seva part inferior.

- Si el sòl de l'establiment s'assenta sobre terreny ferm, hi haurà d'haver dessolidarització entre el sòl i els paràmetres verticals, especialment de pilars.

- Instal·lació de doble paret flotant i dessolidaritzada.

- Instal·lació d'un sòtil acústic desconnectat mecànicament de la planta immediata superior.

6. Als establiments compresos als Grups II, III, V i VI de l'article 10 que pretenguin instal·lar-se en zones d'ús predominantment residencial, Batlia podrà imposar-hi condicions de funcionament, limitacions o mesures correctores especials que impedeixin que la seva implantació tengui repercussions negatives per a la tranquil·litat dels veïns.

7. Els tècnics responsables de la direcció de les obres i instal·lacions hauran d'estendre un certificat tècnic -visat pel Col·legi Oficial corresponent, que s'haurà d'adjuntar a la sol·licitud de llicència d'obertura i funcionament- en el qual ha de quedar reflectit que s'ha comprovat, mitjançant simulacions, que les condicions d'insonorització i absorció del local són les que s'exigeixen al present article.

En els casos en què sigui exigible la seva instal·lació, s'haurà de certificar que el limitador de so ha quedat ajustat de manera que, amb les condicions de funcionament del local (portes i finestres tancades, horari diürn o nocturn) no se superen els nivells de recepció interna de l'annex II ni els de recepció externa de l'annex I, tenint en compte, en aquest darrer cas, el renou de fons.

En el certificat s'haurà d'incloure la relació completa i detallada de tots  els elements o aparells que s'integren dins de l'equip musical (altaveus, amplificadors, etapes de potència, taules mescladores, equips reproductors, etc.) amb enumeració de la classe, marca, model i característiques tècniques de potència de cada un d'ells, a més de la ubicació exacta de tots els altaveus i la seva orientació.

Tant les proves d'insonorització com les d'ajustament de l'aparell limitador de so hauran de fer-se a tot l'exterior circumdant al lloc on es realitza l'activitat, concretament a les zones públiques o d'ús comú més pròximes i a l'interior de tots els locals o habitatges limítrofs a l'activitat en un radi de 30 metres.

Al certificat s'hi adjuntarà un croquis a escala, en el qual s'ha d'especificar la ubicació i el resultat de tots els mesuraments efectuats, tant exteriors com interiors.

Aquest certificat haurà d'indicar el nivell d'emissió a què ha estat tarat el limitador de so en les distintes condicions de funcionament que puguin ser autoritzades, segons el tipus de grup al qual pertanyi l'activitat.

8. A més de l'establert als apartats anteriors, qualsevol classe d'activitat haurà de complir totes les condicions que aquesta Ordenança o altres normes d'aplicació disposen per a la seva instal·lació i funcionament. 

Article 14. Condicions dels locals

Les condicions exigides per als locals situats a edificis habitats o pròxims a aquests, destinats a qualsevol activitat que es pugui considerar com a focus de renou, han de ser les que tot seguit s'assenyalen:

1a. Els valors d'aïllament es refereixen també als orificis, obertures i qualsevol tipus de mecanisme per a la ventilació als esmentats locals, tant a l'hivern com a l'estiu.

2ª. Totes les activitats compreses als Grups II i V de l'article 10 podran exercir-se amb portes i finestres obertes en horari diürn, respectant, en tot cas, els nivells establerts als Annexos I i II d'aquesta Ordenança mitjançant la calibració del limitador de so.

L'horari nocturn, i fins a la finalització de l'activitat musical, s'haurà d'exercir amb les portes, finestres, buits i qualsevol tipus d'obertura tancats.

3ª. Totes les activitats compreses dins els Grups II, III i V hauran de tenir, a totes les vies d'accés al local, sistemes de doble porta formant vestíbul, dotat de mecanismes automàtics de tancament, els quals han d'estar sempre en funcionament.

Dit vestíbul s'haurà d'ajustar a allò previst a la Llei 3/1993, de 4 de maig, per a la millora de l'accessibilitat i supressió de les barreres arquitectòniques, i al Decret 110/2010, de 27 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de desenvolupament.

Quan sigui necessari, entre les dues portes s'instal·larà un aïllant de fibra tèxtil o mineral que ocupi tota l'amplada del vestíbul intermig amb una adequada capacitat d'absorció acústica.

4ª. Totes les activitats compreses dins els Grups II, III i VI que disposin de finestres hauran de dotar-les dels mecanismes necessaris per impedir que puguin ser obertes pels clients.

5ª. Llevat de les activitats desenvolupades pels Grups IV i VII, tots els aparells o mitjans que siguin susceptibles de transmetre o emetre so o vibracions hauran de ser a l'interior del local on es desenvolupi l'activitat principal; els altaveus no poden estar orientats cap a les obertures que comuniquin a l'exterior o cap a elements o estructures que no tenguin la suficient capacitat d'aïllament o absorció acústica, segons determini la normativa aplicable.

Article 15. Horari

1. De conformitat amb el que preveu aquesta Ordenança, s'estableix com a horari diürn el comprès entre les 09'00 hores i les 24'00 hores, com a màxim; i es considera nocturn la resta, sense perjudici que Batlia, atenent les circumstàncies de l'època de l'any o altra circumstància anàloga, pugui modificar-lo.

2. Horaris de l'activitat musical:

2.1. Es permetrà dur a terme amenització musical en directe fins a les 24'00 hores, als restaurants inclosos en el grup I de l'article 10, quan sigui possible sotmetre'ls a limitador de so.

2.2. Per als establiments compresos en els Grups II, III i V de l'article 10, l'activitat musical es desenvoluparà entre els horaris d'obertura i tancament de dits establiments.

2.3. Per als establiments compresos en el Grup IV, l'activitat musical es podrà realitzar fins a les 24'00 hores, a tot estirar. Malgrat això, Batlia, considerant les circumstàncies assenyalades al paràgraf primer d'aquest article, ho podrà modificar.

En els casos en què l'activitat musical es realitzi a l'exterior i es produeixi una avaria del limitador, aquesta activitat haurà de finalitzar a les 22'30 hores, sense perjudici que es respectin els nivells màxims dels Annexos I i II.

3. Aquelles activitats musicals que es desenvolupin a l'aire lliure, compreses al grup VI, independentment del seu accés públic o privat, tindran l'horari que Batlia determini excepcionalment.

4. Les notificacions d'avaria dels limitadors de so s'han de realitzar immediatament a través d'una comunicació escrita presentada a les dependències de la Policia Local o d'altra forma que es pugui determinar; se n'ha d'entregar una còpia registrada a l'interessat on consti expressament l'hora en què ha estat presentada.

 

CAPÍTOL IV

Activitats musicals subjectes a autorització municipal complementària

Article 16

Per a la realització d'amenització musical complementària serà necessari presentar una declaració responsable subscrita per l'interessat i en què manifesti, sota la seva responsabilitat, que compleix amb els requisits establerts a la normativa vigent, que disposa de la documentació que així ho acredita i que es compromet a mantenir el seu compliment durant el període de temps inherent a l'activitat.

Article 17

1. Aquesta declaració responsable serà requisit imprescindible per poder dur a terme les activitats municipals següents:

a) Balls i activitats musicals en directe i d'animació musical en establiments d'allotjament.

b) Amenització musical en directe, sense ball, a bars, restaurants, cafeteries i similars.

c) Karaokes.

2. En els casos en què batlia tingui coneixement que s'exerceix aquest tipus d'activitat i manca la preceptiva declaració responsable, s'ordenarà la suspensió immediata d'aquesta activitat fins a obtenir-la, sense perjudici de la sanció que pertoqui.

3. La declaració responsable no eximeix de la llicència de drets d'autor i de les altres autoritzacions que siguin procedents.

 

Article 18

El període de validesa de les autoritzacions municipals complementàries serà fins al 31 de desembre de cada any.

Article 19

En cap cas es podrà fer ball o activitats musicals d'animació en aquells locals que no estiguin considerats com a establiments d'allotjament.

Article 20

1. Els establiments d'allotjament (HOTELS) podran realitzar ball o activitats d'amenització musical amb una declaració responsable prèvia, assenyalant els dies de la setmana en què es fan aquestes activitats. Les activitats referides en aquest article quedaran limitades als clients de l'establiment i no s'hi permetrà l'entrada de persones alienes a l'establiment, ni se'n farà publicitat exterior. El ball, l'amenització musical o similar realitzats en establiments d'allotjament haurà de finalitzar, inexcusablement, a les 24'00 h, sense perjudici d'allò establert en el CAPÍTOL I d'aquesta ordenança.

2. L'activitat de ball, amenització musical en directe o similars, realitzada per persones, grups o conjunts aliens al personal propi de l'establiment d'allotjament quedarà limitada a tres dies a la setmana, com a màxim, excepte en els mesos de juliol, agost i setembre, en els quals serà a lliure discreció de l'establiment.

3. Els establiments amb personal propi d'animació, entesa aquesta com a entreteniment amb tot tipus d'activitats i esports dels clients de l'establiment d'allotjament, podran complementar durant la resta de la setmana, dins la seva programació, l'establert a l'apartat anterior, únicament amb personal laboral propi.

4. El local on es realitzin les activitats referides en aquest article haurà d'estar separat de la via pública i delimitat mitjançant tancament d'una altura mínima d'un metre, amidat des de la terrassa del local, i usant els accessos habituals propis com a establiment d'allotjament.

5. Els establiments d'allotjament que no compleixin la delimitació del local establerta en el paràgraf anterior es consideraran, a tots els efectes d'aquesta Ordenança per a l'obtenció de l'autorització municipal complementària, com a bars, sense que puguin realitzar balls ni altre tipus d'amenització, excepte l'autorització referida a l'art. 11.

Article 21

Per a bars, restaurants, cafeteries i similars s'autoritzarà l'amenització musical en directe, sense ball; quedarà limitada a tres dies a la setmana, com a màxim, excepte en els mesos de juliol, agost i setembre, en els quals serà a lliure discreció de l'establiment, i haurà de finalitzar, inexcusablement, a les 24'00 h. Per això, hauran de presentar una declaració responsable que indiqui el dia de realització de l'amenització, sense perjudici del que estableix el CAPÍTOL I d'aquesta Ordenança.

Article 22

Per a l'amenització amb karaoke serà preceptiva l'obtenció de l'autorització municipal complementària, i haurà de finalitzar a les 24'00 h, sense perjudici del que estableix el CAPÍTOL I d'aquesta ordenança.

Queda absolutament prohibida la utilització de karaokes a locals oberts o a l'aire lliure.

Article 23

La retransmissió, mitjançant aparells de televisió o vídeos, d'esdeveniments esportius o espectacles de qualsevol índole d'especial transcendència, en època estiuenca, es podrà realitzar per aquells establiments que disposin dels dits aparells, a terrasses a l'aire lliure. Ara bé, les terrasses que es trobin en zona d'ocupació de via pública (OVP) hauran de fer la corresponent sol·licitud i liquidació de les taxes previstes.

Quedaran exemptes de liquidació de taxes quant a la retransmissió mitjançant aparells de televisió o vídeos aquelles terrasses que es trobin o pertanyin al propi local i per a les quals no s'hagi sol·licitat permís OVP.

En qualsevol cas, les retransmissions hauran de finalitzar d'acord amb allò establert en la normativa vigent.

Article 24

A la declaració responsable cal adjuntar-hi un croquis a escala del local d'on es vol realitzar l'activitat complementària, tot indicant la ubicació dels aparells, equips i mitjans de producció de so, i memòria descriptiva de l'activitat, assenyalant en quins dies se celebrarà.

CAPÍTOL V

Inspecció, vigilància i règim sancionador

Article 25

Els titulars i encarregats de l'activitat hauran de facilitar l'accés i totes les inspeccions que realitzin els funcionaris municipals.

Article 26. Normes que s'han d'adoptar

1. Quan no es disposi de l'oportuna llicència o autorització exigides, o s'incompleixin els requisits establerts, s'haurà de notificar al titular de l'activitat presumptament il·legal les anomalies detectades; se li atorgarà un termini de 5 dies improrrogables amb la finalitat que acrediti la legalitat de la seva activitat, entenent que la manca de resposta implica l'acceptació de les irregularitats assenyalades i això permetrà a Batlia dictar una Resolució, de manera immediata, de la suspensió o clausura de l'exercici de l'activitat. La suspensió es mantindrà mentre persisteixi la situació il·legal.

2. Independentment de la instrucció del corresponent expedient sancionador, en aquells supòsits en què es detectin o denunciïn situacions a les quals concorri alguna o algunes de les circumstàncies assenyalades als apartats 3 i 4 d'aquest article, es podran adoptar les següents mesures cautelars:

a) Paralització de l'activitat musical o, si escau, precintament immediat dels aparells productors o reproductors de música.

b) Suspensió temporal de l'activitat.

La suspensió de l'activitat musical implicarà la de l'amenització musical.

3. Les mesures cautelars expressades al punt a) i/o b) de l'apartat anterior es podran adoptar sempre que hi concorri alguna de les següents circumstàncies:

I) Quan el renou procedent d'aparells productors o reproductors de música s'origini en habitacions d'establiments turístics, als nivells permesos en aquesta Ordenança.

II) Quan a l'espai interior o exterior d'un establiment es produeixin càntics, veus o bregues sense que el titular o encarregat del local adopti les mesures escaients per evitar-los.

III) Qualsevol manipulació, canvi o alteració dels precintes en els limitadors de so o en els aparells, mecanismes, mitjans o sistemes del tarat dels aparells emissors productors o reproductors de música i en les condicions de funcionament.

IV) Haver estat sancionat abans per infraccions greus o molt greus, en virtut de l'expedient sancionador.

V) Quan, amb l'exercici de l'activitat, s'observi la presumpta comissió en el mateix acte de més d'una infracció de caràcter greu o molt greu.

Article 27

Davant qualsevol alteració en la ubicació i orientació, o manipulació, dels aparells o mitjans de reproducció de so, canvi o alteració de precintes dels limitadors de so (a qui s'exigeixin) o incompliment de les condicions de l'autorització i, especialment, per al funcionament d'aparells (TV, karaokes, etc.) no consignats en l'autorització, se'n dictarà la suspensió cautelar, al precintament immediat de la instal·lació de so i incoació del corresponent expedient per tal de determinar les possibles responsabilitats administratives. Aquesta suspensió podrà tenir una duració de fins a 14 dies, sense perjudici de la sanció que correspongui.  

En els casos en què es comprovi, com a resultat de l'expedient incoat, que hi ha hagut una clara intencionalitat, una obstrucció a les funcions inspectores dels funcionaris municipals o una reiteració en la infracció de les condicions que es determinen, es podrà resoldre l'expedient amb la revocació de l'autorització municipal complementària.

Article 28. Efectes de les mesures cautelars

La paralització i precintament dels aparells productors o reproductors de sons, o la seva suspensió, es mantindran mentre els funcionaris municipals encarregats no hagin comprovat que han desaparegut les circumstàncies que motivaren el precintament o suspensió.

Article 29. Competència per adoptar

La Batlia adoptarà les mesures cautelars abans previstes un cop vists els informes emesos a aquest respecte, quant al renou procedent d'aparells productors o reproductors de música. En aquests supòsits, els agents de la Policia Local adoptaran les mesures cautelars previstes als punts a) i c) de l'apartat 2 de l'article (777).

Quan Batlia no hagi adoptat les mesures cautelars les haurà de ratificar en el termini de 3 dies.

Article 30. Responsabilitat

Independentment de la regulació de la responsabilitat prevista a la Llei 8/1995, serà responsable de les infraccions administratives qualsevol persona natural o jurídica que, per acció, omissió o negligència contravingui el que disposa aquesta Ordenança.

Article 31

Les activitats regulades per aquesta ordenança, que per qualque motiu temporal no disposin de les adequades mesures d'insonorització o correctores del so, hauran de cessar tota ambientació musical o similar a les 24'00 h, respectant en tot cas el que disposa l'art. 2.

Article 32

En els casos d'establiments que incompleixin de forma repetida el que s'ha regulat en aquesta ordenança, es faculta la batlia per a que pugui imposar-los l'obligació d'instal·lar limitadors de so en les condicions que la batlia estableixi per a l'efectiu compliment de l'ordenança, sense perjudici de les sancions que correspongui.

Article 33

Independentment dels expedients administratius de suspensió de l'activitat o de revocació de l'autorització municipal complementària, els responsables de les conductes que, per acció o omissió, infringeixin les condicions previstes o els nivells de renou i vibracions autoritzats en la legislació vigent i en la present ordenança, seran denunciats per la comissió d'aquests fets i s'instruirà l'oportú expedient sancionador.

Dins de la previsió legal, les sancions a imposar seran graduals i per determinar la seva quantia es consideraran les circumstàncies que hi concorrin i, en especial, els perjudicis o molèsties ocasionats i la reincidència, la sanció imposada per batlia podrà arribar als 6000€. Quan se superi aquesta quantitat es remetrà l'expedient a la CAIB per a que n'elabori la resolució corresponent.

Article 34

Independentment de la regulació de la responsabilitat prevista a la Llei 8/1995, serà responsable de les infraccions administratives qualsevol persona natural o jurídica que, per acció, omissió o negligència contravingui el que disposa aquesta Ordenança.

Article 35

1. Es considerarà falta lleu:

a) Infringir el que disposa l'art. 1.2. d'aquesta ordenança.

b) Superar els nivells de so autoritzats per aquesta ordenança.

c) No tenir els aparells emissors de so orientats cap a l'interior del local.

d) No complir les condicions establertes per als balls o amenització musical en els establiments d'allotjament.

e) Qualsevol altra infracció de la present ordenança que no estigui tipificada com a falta greu o molt greu.

f) Transmetre nivells de vibració fins a un 30 per cent superiors als fixats com a màxims, o vibracions lleugerament detectables sense instrument de mesura en el lloc on s'efectua la comprovació.

g) Realitzar qualsevol tipus d'amenització musical qualsevol establiment que no estigui inclòs en l'article 10.

2. Es considerarà falta greu:

a) Realitzar activitats d'amenització musical de qualsevol classe sense la preceptiva autorització municipal complementària.

b) La retransmissió, a través d'aparells de televisió o de vídeo, a terrasses a l'aire lliure, sense la preceptiva autorització municipal complementària o sense complir les condicions que aquesta estableix.

c) Reincidir en faltes lleus. A aquest efecte, s'entendrà reincidència la comissió d'una infracció de caràcter lleu per Resolució ferma, de la mateixa naturalesa, dins del període de l'any immediatament anterior.

d) L'omissió de dades, ocultació d'informes o obstrucció de l'activitat inspectora municipal que tingui per objecte induir a confusió o reduir la transcendència dels riscs per a les persones o l'impacte ambiental.

e) Vulnerar les prohibicions contingudes a la present Ordenança.

f) Superar entre 10 i 18 dB(A) els nivells màxims admissibles.

g) No tenir la preceptiva llicència o autorització municipal per a l'exercici de l'activitat.

h) Transmetre nivells de vibració d'un 30 fins a un 90 per cent superiors als fixats com a màximes o vibracions inequívocament detectables sense instruments de mesura en el lloc en el qual s'efectua el mesurament.

i) Realitzar qualsevol modificació de les circumstàncies o elements reflectits a les actes d'inspecció.

j) Expedir certificats o documents incorrectes de forma negligent.

k) Posar en funcionament aparells o instal·lacions, el precintament, clausura o limitació de temps dels quals hagués estat ordenat per l'autoritat municipal.

l) No corregir les deficiències observades en el termini prèviament atorgat.

3. Serà considerada falta molt greu:

a) Instal·lar karaokes sense la preceptiva autorització municipal complementària o sense complir les seves condicions.

b) Superar més de 19 dB(A) els nivells sonors màxims admissibles.

c) Transmetre nivells de vibració superiors en més d'un 90 per cent als fixats com a màxims o vibracions pronunciadament detectables sense instruments de mesura en el lloc en el qual s'efectua el mesurament.

d) Desprecintar, manipular el limitador de so o instal·lar-hi una connexió paral·lela no precintada.

e) Instal·lar més accessoris sonors d'aquells que han estat precintats amb posterioritat a la instal·lació del limitador de so, sense haver-ho de comunicar prèviament a l'Ajuntament.

f) Expedir certificats o documents incorrectes de forma intencionada.

g) Reincidir en faltes greus. A aquest efecte, s'entendrà reincidència la comissió d'una infracció de caràcter greu per resolució ferma, de la mateixa naturalesa, dins del període de l'any immediatament anterior.

Article 36

Les faltes lleus se sancionaran amb una multa de 60 fins a 750,00 €.

Les faltes greus se sancionaran amb una multa d'entre 750,01 a 1500,00€ i suspensió de 15 dies de l'autorització municipal complementària.

Les faltes molt greus seran sancionades amb una o diverses de les sancions següents:

a) multa de 1500,01 a 6000,00 €.

b) revocació de l'autorització municipal complementària.

c) tancament del local d'1 a 15 dies.

Les sancions corresponents a cada classe d'infracció es graduaran tenint en compte la transcendència per a la tranquil·litat i seguretat del veïnatge, l'efecte sobre la salut de les persones, el medi ambient protegit, la intencionalitat, reiteració, capacitat econòmica de l'empresa i altres circumstàncies concurrents.

A més de la imposició de la sanció de tipus econòmic, Batlia podrà ordenar-ne el tancament -de conformitat amb el procediment establert a la legislació que resulti d'aplicació- o, si escau, a la revocació de la llicència o autorització municipal.

L'aplicació de les sancions establertes en aquesta Ordenança no exclou -en els casos de desobediència o resistència a l'autoritat municipal o als seus agents- que es traslladi la part de culpa als Tribunals de Justícia.

Quan es tracti d'infraccions continuades, les sancions corresponents s'imposaran cada dia mentre persisteixi el comportament infractor.

Article 37. Via de constrenyiment

Per a l'exacció de les sancions motivades per les infraccions a aquesta Ordenança, i també de les despeses ocasionades per l'execució subsidiària de les activitats a què pogués donar lloc, en defecte de pagament voluntari, se seguirà el procediment administratiu de constrenyiment.

Article 38. Restauració del medi  

La prescripció d'infraccions i de sancions no afectarà l'obligació de restaurar la realitat ambiental alterada, ni la indemnització pels danys i perjudicis ocasionats a l'administració i/o tercers.

Article 39. Procediment

Els expedients sancionadors se sotmetran als principis de la potestat sancionadora establerts per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

El procediment sancionador es regirà pel que disposa el Decret 14/1994, de 10 de febrer -que aprova el Reglament del procediment que ha de seguir l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en l'exercici de la potestat sancionadora- i, supletòriament per allò que preveu el RD 1398/1993, de 4 d'agost, que aprova el Reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora.  

 

​​​​​​​Disposició derogatòria

Queden derogades totes aquelles normes municipals d'igual o inferior rang que regulen matèries contingudes a la present Ordenança en tot allò que s'hi oposin o la contradiguin.

Disposició addicional primera

Es faculta Batlia per dictar les normes complementàries de desenvolupament de la present ordenança.

Disposició addicional segona

En allò que no preveu aquesta ordenança s'aplicarà la Llei 1/2007 contra contaminació acústica de les Illes Balears i el RD 1367/2007, pel que es desenvolupa la Llei 37/2003, de renous.

Disposicions finals

La present ordenança entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el BOIB.   

L'entrada en vigor de futures normes amb rang superior a aquesta Ordenança, i que afectin les matèries que regula, determinarà la seva aplicació automàtica i la posterior adaptació de l'ordenança en tot allò que sigui necessari.

Batlia dictarà les resolucions i adoptarà les mesures que consideri necessàries per a la concreció, desenvolupament i aplicació del que estableix la present Ordenança, de conformitat amb l'atribució de competències regulades a la legislació de Règim Local.

La present Ordenança entrarà en vigor, un cop complerts els tràmits prevists a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, modificada per la Llei 11/1999, de 21 d'abril.          

 

 

ANNEX I ​​​​​​​TAULA DE NIVELLS SONORS MÀXIMS ADMISSIBLES EN L'EMISSIÓ I TRANSMISSIÓ DE RENOUS AERIS

Nivell de Recepció Extern (NRE)

Diürn Nocturn

Residencial – Habitatges 55 45

Turístic – Comercial 65 55

Docent 55 45

Sanitari 50 40

Industrial 60 55

Nivell de Recepció Intern (NRI)

Diürn Nocturn

Residencial – Habitatges 35 30

A habitacions 30 25

Turístic – Comercial 65 55

Docent 45 40

Sanitari 35 30

Industrial 60 60

Els nivells d'emissió interna no tindran limitació especifica, exceptuant la derivada de l'ampliació de la resta dels límits màxims, depenent directament del nivell de condicionament i aïllament acústic propi del recinte de què es tracti.

A efectes d'aquesta Ordenança i els seus Annexos, s'entén per període diürn el comprès entre les vuit hores i les vint-i-dues hores; i és per tant el període nocturn el comprès entre les vint-i-dues hores i les vuit hores de l'endemà.

Els límits màxims indicats s'expressen en decibels, corregits conforme a la xarxa de ponderació normalitzada mitjançant la corba de referència tipus A (dBA).

 

 

ANNEX II ​​​​​​​MÈTODE OPERATIU UTILITZAT ALS MESURAMENTS

I.- DELS NIVELLS D'EMISSIÓ INTERNS (NEI)

El mesurament dels nivells d'emissió interns, tal com s'hi fa referència a l'article 5.a.1 d'aquesta Ordenança, es realitzarà seguint les directrius detallades als apartats següents:

1.- El mesurament es realitzarà mantenint tancades les portes i les finestres que hi hagi al recinte en què se situï la font sonora, i es reduirà al mínim imprescindible el número de persones assistents al mesurament.

2.- L'equip de mesura es col·locarà a una altura aproximada d'1.20 metres sobre el terra i a dos metres de distància de la font sonora. Si la font fos direccional, el micròfon s'orientarà cap a aquesta, i és suficient una estació per a la valoració del nivell acústic de la font. Si la font fos omnidireccional es fixaran tres estacions al seu voltant, formant angles de 120 graus. En casos particulars, s'acompanyarà un croquis d'emplaçament de la font sonora i de l'equip de mesurament.

3.- La característica de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou a mesurar, i s'atendrà a:

Renou continu uniforme Ràpid (Fast).

Renou continu variable Lent (Slow).

Renou continu fluctuant Estadístic

Renou esporàdic Lent (Slow).

4.- Per a renous continus, ja siguin uniformes o variables, s'efectuaran tres registres a cada estació o punt de mesura amb una durada de 15 segons cadascun i un interval d'un minut entre cada registre. El valor considerat a cada mesuratge serà el màxim nivell instantani registrat.

El nivell d'emissió interna (NEI) de la font sonora vendrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.

5.- Per a renous continus fluctuants s'efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les característiques del renou a mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu. El nivell d'emissió intern de la font sonora (NEI) vendrà representat per l'índex Leq. Valor proporcionat per la memòria de l'analitzador estadístic.

II.- DELS NIVELLS D'EMISSIÓ EXTERNS (NEE)

1.- El mesurament dels nivells d'emissió externs, tal com es refereixen a l'article 5.a.2 d'aquesta ordenança, es realitzarà seguint les directrius detallades en els apartats següents:

A) Es desistirà d'efectuar el mesurament quan les característiques climàtiques (temperatura i humitat) quedin fora rang de les condicions de mesura de l'equip utilitzat.

B) Per a velocitats del vent superiors a tres metres per segon es desistirà d'efectuar el mesurament. Per a velocitats inferiors, es podrà efectuar sempre que s'utilitzi l'equip de mesura amb una pantalla protectora contra el vent.

C) La metodologia a utilitzar en les mesures, posada en estació de l'equip de mesura, característica del renou, nombre de registres a realitzar i obtenció del (NEE) seran els esmentats a l'apartat I d'aquest Annex, en el qual es refereix la casuística per a (NEI).

III. DELS NIVELLS DE RECEPCIÓ INTERNS (NRI)

El mesurament dels nivells de recepció interns, tal com es refereixen a l'article 5.b.1 d'aquesta Ordenança, es realitzarà seguint les directrius detallades en els apartats següents:

1.- El mesurament es realitzarà amb les finestres o buits del recinte tancats, exceptuant si es tracta de buits de ventilació o sortides que per la seva concepció puguin romandre oberts, i es desistirà d'efectuar el mesurament quan les característiques ambientals (temperatura i humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de l'equip utilitzat.

2.- Per a velocitats del vent superiors a 3m/s es desistirà del mesurament.

Per a velocitats inferiors es podrà efectuar sempre que s'utilitzi l'equip de mesura amb la seva corresponent pantalla contravent.

3.- Es reduirà al mínim imprescindible el nombre de persones assistents al mesurament. Fins i tot si fos factible se'n dictarà el desallotjament total.

4.- Se situarà el micròfon a 1 metre de la paret del recinte i aproximadament a 1.20 metres del terra. La selecció es realitzarà de manera que l'estació de mesura afecti aquella paret que es cregui fonamental quant a transmissió de renou. En cas que no n'hi hagi cap de fonamental se seleccionarà preferentment la paret oposada a aquella per on es manifesta el renou de fons (generalment la façana).

Sobre el lloc així seleccionat es mourà experimentalment el sonòmetre paral·lelament a la paret transmissora tractant de localitzar el punt de major pressió acústica. Aquest moviment es realitzarà al llarg de 0'5 metres en cada sentit.

En el lloc on s'apreciï més intensitat acústica s'efectuarà el mesurament, orientant el micròfon de manera sensiblement ortogonal cap a la paret (angle horitzontal) i lleugerament inclinat cap a dalt (angle vertical).

5.- La característica de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou a mesurar, i s'atendrà a:

Renou continu uniforme Ràpid (Fast).

Renou continu variable Lent (Slow).

Renou continu fluctuant Estadístic

Renou esporàdic Lent (Slow).

6.- Per a renous continus, ja siguin uniformes o variables, s'efectuaran tres registres a cada estació o punt de mesura, amb una durada de quinze segons cadascun i un interval d'un minut entre cada registre. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivell instantani registrat.

El nivell de recepció intern (NRI) de la font sonora vendrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.

7.- Per a renous continus fluctuants s'efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les característiques del renou a mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu.

El nivell de recepció intern de la font sonora (NRI) vendrà representat per l'índex de Leq. Valor proporcional per la memòria de l'analitzador estadístic.

IV.- DELS NIVELLS DE RECEPCIÓ EXTERN (NRE)

El mesurament dels nivells de recepció externs (NRE), tal com es refereixen a l'article 5.b.2 d'aquesta Ordenança, es realitzarà seguint les directrius detallades en els apartats següents:

1.- Es desistirà d'efectuar el mesurament quan les característiques ambientals (temperatura i humitat) quedin fora del rang de les condicions de mesura de l'equip utilitzat.

2.- Per a velocitats del vent superiors a 3m/s es desistirà de realitzar el mesurament. Per a velocitats inferiors es podrà efectuar sempre que s'utilitzi l'equip de mesura amb la seva corresponent pantalla contravent.

3.- Quan la font de renou considerada es trobi allunyada de l'estació de mesura, el nivell de recepció extern (NRE) dependrà significativament de les condicions climàtiques, per la qual cosa en l'informe de mesurament es reflectiran les condicions existents durant aquesta. Si és possible s'obtindrà un valor típic i una indicació sobre el marge de variació.                 

4.- De manera general l'equip s'instal·larà a una altura aproximada d'1'20 metres del terra i a 3'5 metres com a mínim de les parets, edificis o qualsevol altra superfície reflectant, i amb el micròfon orientat cap a la font sonora.

Quan les circumstàncies ho requereixin es podran modificar aquestes condicions, especificant-ho a l'informe del mesurament i en cas necessari haurà d'anar acompanyat d'un croquis d'emplaçament.

5.- La característica de mesurament introduïda en el sonòmetre dependrà del tipus de renou a mesurar, i s'atendrà a:

Renou continu uniforme Ràpid (Fast).

Renou continu variable Lent (Slow).

Renou continu fluctuant Estadístic

Renou esporàdic Lent (Slow).

6.- Per a renous continus, ja siguin uniformes o variables, s'efectuaran tres registres a cada estació o punt de mesura, amb una durada de quinze segons cadascun i un interval d'un minut entre cada registre. El valor considerat a cada mesurament serà el màxim nivell instantani registrat.

 

​​​​​​​El nivell de recepció extern (NRE) de la font sonora vendrà donat per la mitjana aritmètica dels tres registres realitzats.

7.- Per a renous continus fluctuants s'efectuarà un registre a cada estació de mesura amb una durada que dependrà de les característiques del renou a mesurar, de manera que el temps d'observació sigui suficientment representatiu. El nivell de recepció extern de la font sonora (NRE) vendrà representat per l'índex de Leq. Valor proporcional per la memòria de l'analitzador estadístic.

V.- DE LES CORRECCIONS PER RENOUS DE FONS

1.- Si durant el mesurament de qualsevol dels nivells de renou a què es refereixen els apartats I i IV d'aquest Annex s'observa que hi ha un renou aliè a la font sonora de l'objecte del mesurament i s'estima que l'esmentat renou pogués efectuar una correcció per renou de fons, talment com s'indica en els punts que es desenvolupen seguidament.

2.- Es localitzarà l'origen del renou aliè a la font sonora objecte del mesurament i s'anul·larà mentre aquest duri.

3.- Si no fos possible aquesta anul·lació es realitzarà una correcció en el nivell total mitjà considerant:

- Es mesurarà el nivell acústic del conjunt format per la font sonora més el renou de fons, i es designarà a aquest valor N1.

- Es passarà la font sonora i es mesurarà en les mateixes condicions, el nivell produït pel renou de fons, i es designarà a aquest valor N2.

- S'establirà la diferència entre els dos nivells mesurats: D = N1-N2.

En funció del valor de la diferència D s'obtindrà la correcció C, que haurà d'aplicar-se al Nivell N1, per aplicació directa de la taula:

CORRECCIÓ PER RENOU DE FONS

D(dBA) 0-3.5 3.5-4.5 4.5-6 6-8 8-10 més de 10

C(dBA) 2.5 1.5 1 0.5 0

- Per valors compresos entre 0 i 3.5 es desestimarà el mesurament, i es realitzarà en un altre moment en què el renou de fons sigui menor.

- Per a valors de la diferència D superiors a 3.5 es determinarà el valor de la correcció corresponent a C i es restarà del valor N1; s'obtindrà així el valor final representatiu del nivell sonor de la font objecte del mesurament: N = N1-C.

  

 

ANNEX III

Condicions tècniques dels limitadors i la seva instal·lació.

Operar a tota la gamma de freqüències d'àudio, sense afectar-les ni modificar-les.

Possibilitat de programar i de fixar l'horari d'inici i de tancament de l'activitat musical.

Possibilitat de programar dos nivells màxims dins l'horari de funcionament.

Captació de senyals externs, micròfons o altres equips.

Elements, interns i externs, amb sistema de protecció antimanipulacions.

Equips totalment precintables, connexions, regulacions, etc.

Equips amb indicadors de preavís òptic.

Equips amb nivells d'atenuació, ajustables en temps i nivell.

Programació possible durant el temps de penalització.

Alimentació autònoma, fallida de xarxa.

La seva instal·lació serà, sempre i en conjunt, accessible de forma que faciliti el seu precintament i la inspecció sense necessitat de moure els equips ni els elements precintables de la instal·lació.

El seu calibratge es realitzarà mitjançant ‘so rosa' i conforme als nivells corresponents segons el grup establert a l'ordenança.

 

Capdepera, 7 de juny de 2021

El batle

Rafel Fernández Mallol