Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 230968
Departament d'Interior-Decret d'ocupació de la via pública per extensió activitat fins setembre 2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Batle per Decret núm. 202109305, de 24 de maig de 2021, ha resolt:

“En data 14 de març de 2020 es va promulgar el Reial Decret Legislatiu 463/2020 de declaració de l'estat d'alarma amb motiu de la greu crisi sanitària ocasionada pel Covid-19. Entre d'altes mesures s'ordenava a l'article 10.4 la suspensió de tota l'activitat d'hoteleria i restauració llevat del servei a domicili, en definitiva el tancament de tots els locals.

A l'apartat VII del Pla de transició per una nova normalitat es varen preveure les fases de transició i de reactivació de l'economia. Entre d'altres es va preveure a la Fase 1 l'obertura parcial de les terrasses dels bars i restaurants amb una ocupació limitada i mantenint l'allunyament social per evitar nous contagis.

A l'ordre del Ministeri de Sanitat 386/2020 a l'article 12 s'autoritzà l'obertura amb el següent text legal:

Condiciones para la reapertura de terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración

Artículo 12. Reapertura de las terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración.

1. Se autoriza la reapertura al público de las terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración limitándose al cincuenta por ciento de las mesas permitidas en el año inmediatamente anterior en base a la correspondiente licencia municipal. En todo caso, deberá asegurarse que se mantiene la debida distancia física de al menos dos metros entre las mesas o, en su caso, agrupaciones de mesas.2. En el caso de que el establecimiento de hostelería y restauración obtuviera el permiso del Ayuntamiento para incrementar la superficie destinada a la terraza, se podrán incrementar el número de mesas previsto en el apartado anterior, respetando, en todo caso, la proporción del cincuenta por ciento entre mesas y superficie disponible y llevando a cabo un incremento proporcional del espacio peatonal en el mismo tramo de la vía pública en el que se ubique la terraza.3. Se autorizan las reuniones en las terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración de hasta un máximo de diez personas por mesa o agrupación de mesas. La mesa o agrupación de mesas que se utilicen para este fin, deberán ser acordes al número de personas, permitiendo que se respeten la distancia mínima de seguridad interpersonal

Els següents articles regularen, entre d'altres, les normes de seguretat i higiene de les terrasses, del personal i clients d'aquestes activitats.

La mesura volia introduir novament en el mercat econòmic els establiments d'hoteleria i restauració però quedà molt ajustada en comparació amb les despeses que l'obertura d'aquests tipus de negoci ocasiona. Així es va obrir sense servei al local de l'activitat, es varen recuperar  empleats, la majoria d'ells inclosos en un ERTE de supervivència i amb les despeses generals de qualsevol negoci. Per tot això, des de l'Ajuntament de Palma es volia contribuir al nou llançament de l'activitat econòmica d'aquest sector amb una mesura excepcional, provisional i temporal com va esser ampliar l'espai utilitzable com terrasses.

Segons l'estableix a l'article 124 g) la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, el Batle té la competència per dictar Decrets y també per dictar mesures excepcionals. Segons l'article 75 de Reglament de Béns de les Entitats Locals, l'ús dels béns de domini públic pot esser comú especial quan es concentri intensitat d'ús com és el cas de l'ocupació per les terrasses. I l'article 77 preveu l'atorgament de l'autorització de l'ús comú especial mitjançant llicència.

L'Ajuntament de Palma, dins aquest marc legal i atenent a la situació de la restauració amb restriccions continues i variants, tant respecte a l'aforament interior com exterior, va aprovar el Decret 6699 d'11 de maig de 2020 de mesures excepcionals, provisionals i temporals d'ocupació de la via pública als aparcaments de vehicles i que va permetre, en la majoria dels supòsits,  ampliar l'ocupació, respecte a aquells que ja tenien autoritzada a la voravia, o obtenir-ne llicència per a l'ocupació de la via pública amb taules i cadires, respecte a aquells que no en podien tenir a la voravia perquè no complien amb els requisits establerts a l'Ordenança municipal d'ocupació de la via pública.

Mitjançant el Decret 21022 de 23 de desembre de 2020, d'ocupació per extensió d'activitat a zones d'aparcament de vehicles i publicat al BOIB núm. 10 de 23 de gener de 2021,es va modificar el Decret 6699 d'11 de maig de 2020, millorant les condicions de l'ocupació i els supòsits prevists respecte a l'anterior Decret i convalidant de manera automàtica les llicències d'ocupació atorgades a l'abast del Decret 6699 d'11 de maig de 2020.

Es tractà d'una nova mesura excepcional, provisional i temporal que prorroga l'autorització  per a l'ocupació  per terrasses de bars, cafès, cafeteries i restaurants de l'espai actualment destinat a aparcament de vehicles amb validesa fins el 31 de maig de 2021 i amb la possibilitat de pròrroga mentre durin les restriccions d'aforament a l'interior dels establiments esmentats.

Aquest Decret 21022 de 23 de desembre de 2020 va incloure com a novetat un tipus de supòsits qualificats com  super-excepcionals que afecten a tots aquells establiments amb llicència d'activitat de bar, cafè, cafeteria i/o restaurant que no puguin tenir accés a una llicència d'ocupació de via pública regulada per l'ordenança municipal d'ocupació de la via pública, o a una altre llicència d'ocupació d'aparcament regulada inicialment en el Decret 6699 d'11.05.2020. Són els situats a: 1er.- Vials per a vianants. Es podrà autoritzar a ocupar una franja adossada a la façana, de fins a un metre vuitanta centímetres (1.8 m) d'ample per la longitud de la façana de llarg, deixant sempre i en tot cas un mínim de dos metres i mig per el pas de vianants. 2n.- Places sense regulació específica. Es podrà autoritzar a ocupar a la zona de la plaça, a la prolongació de la seva façana, inclòs travessant un vial, una superfície màxima de setze metres quadrats (16 m2), deixant un mínim de dos metres i mig per el pas de vianants. Per el cas de coincidència de drets d'ocupació es dividirà la superfície a ocupar entre tots els interessats. 3er.- Qualsevol altre supòsit que no afecti a zones prohibides i no encaixi en qualcun del supòsits prevists en aquesta regulació específica, serà estudiat individualitzada ment i resolt justificadament amb la potestat discrecional de l'administració.

Aquest Decret no és d'aplicació a les zones establertes com a d'especial protecció acústica, segons l'article 26.3 de l'Ordenança de regulació d'horaris d'obertura al públic, de condicions dels locals, d'emplaçament i d'instal·lació dels establiments de les ofertes d'entreteniment i restauració, que disposa com a ZONA D'ESPECIAL PROTECCIÓ PRIMERA l'àrea de la zona de Sa Llotja, compresa entre l'Avinguda d'Antoni Maura i el carrer Apuntadors, ambdós íntegrament compresos a la zona, Drassana, Consolat i Passeig Sagrera.

Per altre part, l'Acord del Ple de 31 de gener de 2013 estableix que: “Declarar una part de la zona de Sa Gerreria com a Zona de Protecció Acústica Especial d'acord amb la Secció 5a de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears, així com l'article 24.2 del Reial Decret 1367/2007. En concret, l'àmbit delimita pel pla 25 que s'adjunta, vist l'expedient tramitat i els informes jurídics i tècnics emesos sobre aquest tema:

Carrer Sindicat (núm. 2, 4, 6, 8).

Plaça Salvador Coll (núm. 1,4,5,6,7,8,9,10,11,12)

Carrer Corderia (íntegrament)

Carrer Galera (íntegrament)

Carrer Miracle (íntegrament)

Carrer Forn (íntegrament)

Carrer Hostals (del núm. 1 al 22,23,25)

Carrer de Ca Espanyol (núm. 4,5)

Carrer Ca la Seu (íntegrament)

Carrer Ca Arbó (íntegrament)

Carrer Pes del Formatge (íntegrament)

Carrer Llotgeta (núm. 6,8,10,12,14)

Carrer Quartera (íntegrament)

Carrer Forn de la Creu (íntegrament)

Carrer Ca Poquer (íntegrament)

Carrer Samarità (núm. 8,10,14,11,13,15,17)

Carrer Pes de la Farina(íntegrament)

Carrer Ca Gotleu (íntegrament)

Carrer Esparteia (íntegrament)

Plaça Mercadal (íntegrament).

Atès que les restriccions d'activitat de restauració a l'interior dels locals, bé total o parcial, continuen vigents en el mes de maig de 2021 segons els Acords del Consell de Govern de 5 de maig de 2021 pel qual s'aproven mesures excepcionals per prevenir i contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 durant el mes de maig de 2021 (BOIB núm. 060 de 08/05/2021); i de 21 de maig de 2021 pel qual s'aprova el nou Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisis Sanitària Ocasionada por la COVID-19, on s'estableixen els nivells d'alerta sanitària que s'han d'aplicar a cada una de les illes i s'estableixen mesures excepcionals de prevenció del contagi de la COVID-19 aplicables temporalment a les illes (BOIB núm. 67 de 22/05/2021); i atès que els nivells d'alerta que impliquen restriccions en base a un criteris fan preveure que seran d'aplicació durant els mesos de juny i/o juliol.

Atesa la normativa estatal i autonòmica vigent en matèria sanitària, la normativa precedent i en particular  el Decrets 6699 d'11.05.2020 i Decret 21022 de 23 de desembre de 2020; el Decret de Batlia núm. 13026, de 28 de juny de 2019, d'organització dels serveis administratius de l'Ajuntament de Palma; els articles 172 i 175 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les corporacions locals; l'Ordenança municipal d'ocupació de via pública aprovada pel Ple de l'Ajuntament en sessió de 26 de juliol de 2018 i publicada al BOIB núm. 109 de 4 de setembre de 2018, propòs al Batle que dicti el següent

Decret

1.-  Convalidar totes les autoritzacions atorgades dins l'any 2020 a l'abast del Decret 6699 d'11 de maig; i dins l'any 2021 a l'abast del Decret 21022, publicat al BOIB núm 10 de 23.01.2021, de mesures excepcionals, provisionals i temporals d'ocupació de la via pública als aparcaments de vehicles mitjançant terrasses de bars, cafès, cafeteries i restaurants que compleixen amb l'establert en aquests Decrets i prorrogar la seva vigència fins al 30 de setembre de 2021.

2.- Modificar l'article número 2.3 del Decret 21022 de 23 de desembre de 2020 que passarà a tenir la següent redacció:

1..Es preveuen supòsits super-excepcionals que afecten a tots aquells establiments amb llicència d'activitat de bar, cafè, cafeteria i/o restaurant que no puguin tenir accés a una llicència d'ocupació de via pública regulada per l'ordenança municipal d'ocupació de la via pública, o a una altre llicència d'ocupació d'aparcament regulada en el Decret 6699 d'11.05.2020, situats a:

1er.- Vials per a vianants. Es podrà autoritzar a ocupar una franja adossada a la façana, de fins a un metre vuitanta centímetres (1.8 m) d'ample per la longitud de la façana de llarg, deixant sempre i en tot cas un mínim de dos metres i mig per el pas de vianants.

2n.- Places sense regulació específica. Es podrà autoritzar a ocupar a la zona de la plaça, a la prolongació de la seva façana, inclòs travessant un vial, una superfície màxima de setze metres quadrats (16 m2), deixant un mínim de dos metres i mig per el pas de vianants. Per el cas de coincidència de drets d'ocupació es dividirà la superfície a ocupar entre tots els interessats.

3er.- Qualsevol altre supòsit que no afecti a zones prohibides i no encaixi en qualcun del supòsits prevists en aquesta regulació específica, serà estudiat individualitzada ment i resolt justificadament amb la potestat discrecional de l'administració.

Aquestes autoritzacions súper-excepcionals només seran d'aplicació  mentre no es permeti l'activitat d l'interior dels establiments amb un aforament del 100% i fins al 30 de setembre de 2021.

2.- Comunicar el present Decret a la Policia Local i a l'Àrea de Mobilitat Sostenible, pel seu coneixement i efectes oportuns.

3.- Publicar al BOIB per al seu general coneixement”

Cosa que es publica de conformitat amb el punt 3. d'aquest Decret i  per a general coneixement.

 

Palma, 3 juny de 2021

El cap de Departament d'Interior Juan Carlos  Sastre Sastre