Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 227999
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit al Registre de Convenis Col·lectius, Acords col·lectius de treball i Plans d’igualtat de les Illes Balears, i la publicació de l'Acta de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu sectorial de l’Hostaleria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de 21 de maig de 2021 (codi de conveni 07000435011982)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 21 de maig de 2021 els membres de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu sectorial de l'Hostaleria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears es van reunir per a acordar la revisió i modificació del text convencional en matèria retributiva.

2. El 28 de maig de 2021, el Sr. José Carlos Sedano Almiñana, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta i del seu annex.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu sectorial de l'Hostaleria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 21 de maig de 2021 en el Registre de Convenis Col·lectiu, Acords col·lectius de treball i Plans d'igualtat de les Illes Balears.

2. Publicar l'Acta en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (4 de juny de 2021)

La directora general de Treball i Salut Laboral

Virginia Abraham Orte

Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

(BOIB 97/2019)

 

ACTA REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL XV CONVENI COL·LECTIU SECTORIAL DE HOSTALERIA DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS, DE DATA 21 DE MAIG DE 2021, PER LA QUE S'ACORDA LA REVISIÓ I MODIFICACIÓ DEL TEXT CONVENCIONAL EN MATÈRIA RETRIBUTIVA

 (CODI CONVENI 07000435011982)

ASSISTENTES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS:

Per FEDERACIÓN EMPRESARIAL HOTELERA DE MALLORCA (FEHM)

Sra. Carmen MARÍ CASAÑ

Sr. Juan Carlos GARCÍA OLIVER

Sr. Carlos SEDANO ALMIÑANA (assessor)

Sra. Ángela SALVADOR RUBIO (assessora)

Per FEDERACIÓN HOTELERA DE MENORCA (ASHOME)

Sra. Azucena JIMÉNEZ RUIZ

Per ASSOCIACIÓ MALLORQUINA DE CAFETERIES, BARS I RESTAURANTS (Restauración CAEB)

Sr. Miquel PLANAS FONT (assessor)

Per ASOCIACIÓN BALEAR DE OCIO NOCTURNO Y ENTRETENIMIENTO (ABONE)

Sr. Miguel PÉREZ-MARSÁ ROCA

ORGANITZACIONS SINDICALS:

Per FEDERACIÓN DE SERVICIOS, MOVILIDAD Y CONSUMO (FeSMC-UGT) de la Unión General de Trabajadores

Sr. José GARCÍA RELUCIO

Sra. Ester MARTÍN MOLINA

Sr. Rafael HUETE CARRIÓN

Sra. Rosa FITENI CASTILLO

Sr. José María ROQUETA SANSA

Sr. Alejandro TESÍAS MARTÍNEZ  

Sra. Guadalupe LOPEZ MONEDERO

Sra. Patricia AVILÉS CAMPOS

Sr. Xavier BESTARD GARAU

Per FEDERACIÓ DE SERVEIS DE COMISSIONS OBRERES DE LES ILLES BALEARS (FS-CCOO)

Sra. Silvia MONTEJANO COFRECES

Sra. Carmen María CARMONA BURGUILLOS

Sra. Ángeles SÁNCHEZ ÚBEDA

A Palma (Illes Balears), sent les 10.30 hores del dia 21 de maig de 2021, reunides les persones relacionades en el marge esquerre de l'acta, a través de videoconferència, que compareixen en representació de les organitzacions empresarials i sindicals que així mateix se citen, a fi de celebrar reunió extraordinària de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu a dalt ressenyat, de conformitat al que es preveu en els articles 86, 87, 88 i concordants de la Llei de l'Estatut dels Treballadors (d'ara endavant, ET), i en concret amb el que es disposa en el segon paràgraf de l'apartat 1 de l'article 86 del referit text estatutari, que estableix que durant la vigència del conveni col·lectiu, els subjectes que reuneixin els requisits de legitimació prevists en els article 87 i 88 ET podran negociar la seva revisió.

La FEHM està representada por la Sra. Carmen Marí Casañ, havent delegat en aquesta la Sra. María Frontera Hjorngaard i Dª. María José Aguiló Cerdá. Restauración CAEB està representada pel Sr. Miquel Planas Font, havent delegat en aquest el Sr. Alfonso Robledo Planet. Ha excusat la seva assistència l'Asociación Menorquina de Cafeterías, Bares y Restaurantes.

Aquesta reunió ve precedida per la mantinguda dimarts passat 30 de març de 2021 en la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, amb assistència d'alguns dels presents, a instàncies del titular de la Conselleria, Sr. Iago Negueruela, qui la va presidir. En aquesta trobada es va tractar la possible inaplicació de l'increment retributiu del Conveni col·lectiu d'Hostaleria, previst inicialment per a l'1 d'abril de 2021, a causa dels negatius efectes de la pandèmia i la complexa situació econòmica actual, aconseguint-se un principi d'acord per a demorar-lo a juny del mateix any, quedant no obstant això subjecte a l'aprovació dels òrgans interns de les respectives associacions empresarials i sindicals signants del Conveni.

Cal afegir que, així mateix per raons vinculades a la pandèmia provocada pel COVID-19, en data 5 de maig de 2020 les organitzacions empresarials i sindicals van aconseguir acord en virtut del qual es posposava l'increment previst per a aquest any 2020, a l'any 2021, i el previst per a 2021 per a l'any 2022, prorrogant a tals efectes el conveni col·lectiu un any més, fins al 31 de març de 2023, tot això sobre la base del ACORD MARC PER AL MANTENIMENT DE L'OCUPACIÓ I LA PROTECCIÓ DEL SECTOR SERVEIS, subscrit pel Govern dels Illes Balears i els interlocutors socials el dia 15 d'abril de 2020. L'acord de la Comissió negociadora es va publicar en el BOIB núm. 97, de 30 de maig de 2020.

Així mateix, cal assenyalar que les parts van celebrar una reunió el passat dia 22 d'abril de 2021, l'objecte del qual va ser ratificar i, en el seu cas, concretar el principi d'acord aconseguit en la reunió mantinguda el passat 30 de març de 2021 en la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, consistent en la inaplicació de l'increment salarial previst en el Conveni col·lectiu sectorial d'Hostaleria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al període 1-4-2021 a 31-5-2021, en els termes establerts en l'Acord que s'annexa a la present acta.

Així mateix, per part de la FEHM i Restauración CAEB, es va instar les parts a reunir-se abans del 31 de maig de 2021 a fi d'analitzar les dades de l'inici de la temporada turística, perspectives de futur, així com les diferents mesures que es poguessin o estiguessin previstes adoptar per les diferents administracions i que poguessin limitar l'activitat; tot això a l'efecte de valorar, si així s'acordés, una possible ampliació del període de contenció salarial.

CCOO i UGT van rebutjar la petició de FEHM i Restauración CAEB perquè l'acord se cenyeix al període 1-4-21 al 31-5-2021, no a períodes posteriors.

ASHOME va manifestar el seu acord amb la proposta, però per coherència amb la postura mantinguda en anteriors reunions de la Comissió negociadora, es va ratificar en la seva posició mantinguda en 2017 i 2020.

Cal assenyalar que a aquesta reunió de la Mesa negociadora va acudir l'Asociación de Restauración PIMEM Mallorca, qui va manifestar actuar en nom de la Federació de PIME Restauració de Balears PIMEB, la qual cosa va motivar que se li requerís, en finalitzar la trobada, l'acreditació de la seva representativitat i legitimitat per a asseure's en la Mesa. Tal requeriment va ser atès el dia 23 d'abril de 2021, en què es va aportar documentació que no va ser estimada suficient pels membres del banc empresarial, els qui van mantenir reunió a fi de debatre aquest punt en data 5 de maig de 2021. Arran de la mateixa es va requerir per segona vegada a l'Asociación de Restauración PIMEM Mallorca que aportés nova documentació de la qual resultés la seva legitimitat i representativitat per a asseure's en la mesa de negociació del Conveni col·lectiu, aportant altres documents dels quals no resulta la mateixa.

Així mateix, en la reunió del passat 5 de maig es va acordar que Restauración CAEB disposaria de dos representants en el banc empresarial, quedant la composició de la mesa negociadora del Conveni, pel que fa a la part empresarial, com segueix:

8 representants FEHM

1 representant ASHOME

1 representant FEHIF

1 representant ABONE

1 representant Asociación de Restauración de Ibiza y Formentera PIME

1 representant Asociación Menorquina de Cafeterías, Bares y Restaurantes PIME

2 representants Restauración CAEB

D'aquests fets han estat informades puntualment les Organitzacions Sindicals.

Per tal raó, s'estima pels membres de la Mesa negociadora que procedia la celebració de la present reunió, a fi d'esmenar l'acta anterior, únicament pel que fa als assistents, subscrivint-se de nou l'acord aconseguit.

No havent-hi més assumptes que tractar, pels presents s'acorda designar al Sr. Carlos Sedano Almiñana, assessor de la FEHM, perquè procedeixi a inscriure en el registre de convenis col·lectius (REGCON) de l'autoritat laboral d'aquesta Comunitat Autònoma la present acta i l'acord annex a aquesta, sol·licitant alhora la seva publicació en el BOIB; així mateix perquè deixi sense efecte la sol·licitud de registre i publicació de l'acta i acord subscrits en data 22 d'abril de 2021.

L'acta, en prova de conformitat, és redactada, llegida, aprovada i signada en un únic exemplar, en totes i cadascuna de les seves fulles, per un sol membre de cadascuna de les organitzacions empresarials i sindicals assistents, juntament amb el Secretari d'actes designat, qui queda habilitat per a certificar les còpies que es requereixin. La signatura serà preferentment telemàtica.

No havent-hi més assumptes que tractar, i sent les 11,15 hores, es dóna per finalitzada la reunió, en el lloc i data ut supra.

 

​​​​​​​

ANNEX ACTA

ACORD EN MATÈRIA RETRIBUTIVA DEL CONVENI COL·LECTIU SECTORIAL DE HOSTALERIA DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS PER AL PERÍODE 1-4-2021 A 31-5-2021

(CODI CONVENI 07000855011982)

1. ANTECEDENTS

En data 5 de maig de 2020 les organitzacions empresarials i sindicals signants del Conveni, reunides extraordinàriament en Comissió negociadora, van aconseguir acord en virtut del qual es posposava l'increment retributiu previst per a aquest any 2020, a l'any 2021, i el previst per a 2021 per a l'any 2022, prorrogant a tals efectes la vigència del conveni col·lectiu un any més, fins al 31 de març de 2023. El mateix tenia com a antecedent immediat el ACORD MARC PER AL MANTENIMENT DE L'OCUPACIÓ I LA PROTECCIÓ DEL SECTOR SERVEIS, subscrit pel Govern de les Illes Balears i els interlocutors socials el dia 15 d'abril de 2020.

L'acord de la Comissió negociadora, que es va publicar en el BOIB núm. 97, de 30 de maig de 2020, s'incardinava en un context de crisi sanitària global provocada per la COVID-19, que va motivar la declaració pel Govern de la Nació de l'estat d'alarma, que, després de successives pròrrogues, finalitzarà en principi el pròxim 9 de maig de 2021. No obstant això, un any després continuem immersos en un tràngol sanitari sense precedents que ha implicat una forta crisi econòmica, afectant de manera molt especial a totes aquelles activitats productives relacionades amb el turisme, entre elles i notablement, l'activitat d'hostaleria.

L'absència de turistes a les nostres illes al llarg del passat any i el que portem del corrent, la marcada estacionalitat de l'activitat en el nostre arxipèlag i la incertesa que la temporada turística del corrent any pugui dur-se a terme amb normalitat, donades les dates en les quals ens trobem i les restriccions avui dia encara vigents, unit al lent avanç del procés de vacunació tant als països del nostre entorn com en el nostre territori, suposa que la situació actual sigui realment compromesa per a les empreses del sector.

En aquest context, i després de la petició de una moratòria de l'increment salarial efectuada per la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) a les organitzacions sindicals Federación de Servicios, Movilidad y Consumo de la Unión General de Trabajadores Unión General de Trabajadores (FESMC-UGT) i Federació de Serveis de Comisions Obreres de les Illes Balears (FS-CC.OO.) durant el mes de març de 2021, el passat 30 de març de 2021 es va mantenir una reunió en la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball a instàncies del titular de la Conselleria, Sr. Iago Negueruela, entre els principals interlocutors empresarials i sindicals del sector. En la mateixa es va abordar la possibilitat d'ajornar l'increment retributiu del Conveni col·lectiu d'Hostaleria, previst inicialment per a l'1 d'abril de 2021, almenys durant el període de vigència del RDL 2/2021, de 25 de gener de 2021, que finalitza el dia 31 de maig de 2021, aconseguint-se un principi d'acord, que es concreta en el present document, subscrit per la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu.

2. LEGITIMITAT DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA

De conformitat al que es preveu en els articles 86, 87, 88 i concordants de la Llei de l'Estatut dels Treballadors (d'ara endavant, ET), i en concret amb el que es disposa en el segon paràgraf de l'apartat 1 de l'article 86 del referit text estatutari, durant la vigència del conveni col·lectiu els subjectes que reuneixin els requisits de legitimació prevists en els articles 87 i 88 ET podran negociar la seva revisió.

En aquest sentit, la Comissió negociadora està formada per les mateixes parts legitimades constituents d'aquesta, en data 31 de gener de 2014, amb el repartiment previst en l'apartat 1 de l'article 88 ET i en les mateixes proporcions de representació, que majoritàriament van subscriure el vigent Conveni col·lectiu que es va publicar en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB) núm. 103, de 31 de juliol de 2014, amb l'única circumstància que l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca (AERM), va sol·licitar la seva baixa en data 16 de febrer de 2015 del Registre de Associacions de la Conselleria d'Economia i Competitivitat i que va acordar el dia 18 de desembre de 2014 la unió amb la Associació Mallorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants. D'aquesta circumstància ja es va deixar constància en l'Acta també extraordinària de la mateixa Comissió negociadora de data 25 de febrer de 2015, publicada en el BOIB núm. 37, de 17 de març de 2015, on es va negociar la revisió de l'article 31è del Conveni col·lectiu

3. MESURES DE CONTENCIÓ RETRIBUTIVA EXERCICI 2021

Les parts acorden prorrogar els salaris pactats per al període 1-4-2019 a 31-3-2020, en els termes acordats el passat 5 de maig de 2020 (BOIB núm. 97, de 30 de maig de 2020) fins al dia 31 de maig de 2021. A partir de l'1 de juny de 2021 s'aplicaran els salaris segons l'acord de 5 de maig de 2020.

Palma, 21 de maig de 2021