Secció III. Altres disposicions i actes administratius
SINDICATURA DE COMPTES
Núm. 222543
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 3 de juny de 2021, per la qual es publica el resultat de la fiscalització de l'Informe 178/2020 sobre els acords contraris a les objeccions de la Intervenció i els reconeixements extrajudicials de crèdit de l'exercici 2018
Fets
1. Dia 13 de novembre de 2020, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l'Informe 178/2020 sobre els acords contraris a les objeccions de la Intervenció i els reconeixements extrajudicials de crèdit de l'exercici.
2. Dia 2 de juny de 2021, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat de l'Informe a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 27 d'abril de 2021.
Fonaments de dret
1. L'article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.
2. L'article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que s'ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.
Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,
Resolc
Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el resultat de la fiscalització de l'Informe 178/2020 sobre els acords contraris a les objeccions de la Intervenció i els reconeixements extrajudicials de crèdit de l'exercici 2018, que s'adjunta com a annex.
Palma, 3 de juny de 2021
El síndic major Joan Rosselló Villalonga
ANNEX EDICTE PEL QUAL ES FA PÚBLIC EL RESULTAT DE LA FISCALITZACIÓ DE L'INFORME SOBRE ELS ACORDS CONTRARIS A LES OBJECCIONS DE LA INTERVENCIÓ I ELS RECONEIXEMENTS EXTRAJUDICIALS DE CRÈDIT DE L'EXERCICI 2018
L'Informe 178/2020 sobre els acords contraris a les objeccions de la Intervenció i els reconeixements extrajudicials de crèdit de l'exercici 2018, que el Consell de la Sindicatura va aprovar dia 13 de novembre de 2020, és un informe de caràcter específic, d'acord amb l'article 27 del Reglament de règim interior de la Sindicatura, que s'ha dut a terme coordinadament amb el Tribunal de Comptes i la resta d'òrgans de control extern autonòmics.
Integren l'àmbit subjectiu d'aquest Informe les 76 entitats locals principals (entre consells insulars, ajuntaments, entitat local menor i mancomunitats). Pel que fa a les parts específiques de la fiscalització, formen la mostra d'entitats locals els consells insulars i els ajuntaments de municipis amb població superior a 25.000 habitants.
De les vint-i-tres conclusions d'aquest Informe cal destacar que: a 31 de desembre de 2019, tots els òrgans interventors de les entitats locals varen complir l'obligació de trametre la informació de l'exercici 2018, si bé, només el 57,9 % la va complir en termini; el 46,1 % va presentar un certificat negatiu; el 52,9 % de les entitats locals no disposa d'una persona que ocupi el lloc de la Intervenció que tingui habilitació de caràcter nacional; el personal de les unitats d'Intervenció de les entitats locals ha de controlar, de mitjana, més de 9,6 milions d'euros de pressupost inicial de 2018, encara que l'Ajuntament de Palma destaca amb una ràtio de 121,8 milions d'euros; els òrgans de govern dels ajuntaments són els que adopten més resolucions amb l'informe desfavorable de l'òrgan interventor; la majoria d'acords adoptats en contra d'una objecció de l'òrgan interventor i d'expedients amb omissió de fiscalització prèvia són relatius a expedients de contractació; el 52,1 % de les entitats locals de les Illes Balears amb pressupost limitador ha aprovat expedients de reconeixement extrajudicial de crèdit (REC); s'han aprovat 729 expedients de REC per un import total de 40,5 milions d'euros; la majoria de despeses tramitades mitjançant un REC són relatives a expedients de contractació, tant per nombre com per import, amb el 95,7 % i el 67,1 %, respectivament, i el 61,4 % de l'import total de la mostra de REC analitzada correspon a despeses indegudament compromeses, de les quals el 93,8 % té vicis de nul·litat i la resta, vicis d'anul·labilitat que no han estat esmenats.
Les dotze recomanacions de l'Informe versen sobre el sistema de control intern, l'entorn de control, l'avaluació de riscs, les activitats de control, la informació i la comunicació, la supervisió i el seguiment, així com respecte a la tramitació de procediments de REC.
D'acord amb l'article 30.c del Reglament de l'SCIB, un cop aprovat provisionalment l'Informe, es va trametre als comptedants de les entitats locals, perquè hi formulassin les al·legacions i presentassin els documents que considerassin adients. Exhaurit el termini concedit, no es va rebre cap al·legació, document o justificant amb relació a les actuacions esmentades.
Podeu consultar l'Informe sobre els acords contraris a les objeccions de la Intervenció i els reconeixements extrajudicials de crèdit de l'exercici 2018 al portal web de la Sindicatura <www.sindicaturaib.org>, amb el número 178/2020.