Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 217198
Resolució del conseller executiu del Departament d’Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut de modificació del Pla estratègic de subvencions del Consell Insular d’Eivissa 2020-2022 per incloure-hi una nova subvenció corresponent al Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí, Secció d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 7 de febrer de 2020, el Consell Executiu va aprovar el Pla estratègic de subvencions del Consell Insular d'Eivissa per als anys 2020-2021-2022, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 20, de 15 de febrer de 2020, i en l'acord del Consell Executiu, concretament en l'apartat tercer, es va delegar en la consellera executiva del Departament d'Economia i Hisenda i Desenvolupament Empresarial l'aprovació de les modificacions que es puguin produir durant la vigència del Pla estratègic esmentat.

En data 26 de març de 2021 el Ple del Consell Insular d'Eivissa va aprovar una modificació de crèdit, en la modalitat de suplement de crèdit, finançat amb càrrec al romanent líquid de Tresoreria resultant de la liquidació de l'exercici anterior, per la qual es preveu al Pressupost del Consell Insular d'Eivissa per a l'any 2021 una subvenció nominativa a la Federació de la Petita i Mitjana Empresa d'Eivissa i Formentera (PIMEEF) per import de 150.000,00 € amb càrrec a la partida 4100-4890137.

En data 25 de maig de 2021 el president del Consell Insular d'Eivissa va dictar providència d'incoació per tal que es duguin a terme les actuacions administratives necessàries per tramitar la corresponent modificació del Pla estratègic de subvencions del Consell Insular d'Eivissa 2020-2022, en allò referent al Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí, Secció d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en el sentit d'incloure-hi la subvenció nominativa a la PIMEEF per import de 150.000,00 €, prevista al Pressupost del Consell Insular d'Eivissa per a l'any 2021.

La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears estableix en el seu article 70.12 com a competència pròpia del Consell Insular d'Eivissa en l'àmbit de l'agricultura, la ramaderia i la pesca, la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders i dels productes alimentaris que se'n derivin i, en conseqüència, en virtut del que s'estableix al seu article 73, el seu foment.

Segons un estudi realitzat pel Govern de les Illes Balears, l'abastiment del consum alimentari d'Eivissa amb producte de l'illa es troba entre els més baixos de les Balears, amb un 3,7 % de mitjana per al conjunt d'aliments i begudes.

Durant l'any 2020 el Consell Insular d'Eivissa va realitzar actuacions promocionals dirigides a fomentar el consum per part de la població resident de producte agroalimentari i pesquer local davant la previsible reducció del consum per part del sector d'Hostaleria, Restauració i Cafeteries (HORECA).

La situació de la restauració i dels petits i mitjans comerços d'Eivissa s'ha vist molt agreujada per la crisi generada arran de la pandèmia de la COVID-19 i és per això que des del Consell Insular d'Eivissa, ara que es flexibilitzen les restriccions de cara a la temporada turística de l'estiu 2021, es vol incentivar el consum de producte agroalimentari d'Eivissa per part del sector HORECA mitjançant el suport d'aquest sector i col·laborar amb la Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa d'Eivissa (PIMEEF) perquè es duguin a terme diferents accions promocionals al llarg de la cadena de valor, des del camp fins al consumidor final, incloent-hi el comerç i la restauració, dels productes agroalimentaris d'Eivissa.

L'article 8.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions preveu que els òrgans de les administracions públiques o qualssevol ens que proposin l'establiment de subvencions, amb caràcter previ, han de concretar en un pla estratègic de subvencions els objectius i els efectes que es pretenen amb la seua aplicació, el termini necessari per a la seua consecució, els costos previsibles i les seues fonts de finançament, que s'han de supeditar en tot cas al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària.

De conformitat amb l'article 10.1 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (en endavant, RLGS), els plans estratègics de subvencions a què fa referència l'article 8 de la Llei general de subvencions es configuren com un instrument de planificació de les polítiques públiques que tenguin per objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o interès social o de promoció d'una finalitat pública.

L'article 12.3 del RLGS determina que els plans estratègics de subvencions tenen caràcter programàtic i que el seu contingut no crea drets ni obligacions; la seua efectivitat queda condicionada a la posada en pràctica de les diferents línies de subvencions, atenent entre altres condicionants a les disponibilitats pressupostàries de cada exercici; això fa que el pla estratègic no sigui un document rígid i que, per tant, es pugui modificar.

Vista la proposta emesa pel cap de Secció d'Agricultura (Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí) en data 26 de maig de 2021.

Per tot l'anterior, atès el Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16-7-2019, de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 98 EXT., de 17-7-2019; modificacions al BOIB núm. 175, de 31-12-2019, BOIB núm. 101, de 04-06-2020, i al BOIB núm. 153, de 05-09-2020) i en relació amb l'article 72 del Reglament orgànic del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 136, de 18-09-2010, correcció al BOIB núm. 148, de 14-10-2010, modificació al BOIB núm. 48, de 16-04-2016), com a conseller executiu del Departament d'Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut, en virtut de les competències que tenc atribuïdes,

RESOLC

PRIMER.- Aprovar la modificació del Pla estratègic de subvencions del Consell Insular d'Eivissa per als anys 2020, 2021 i 2022, en el sentit d'incloure-hi la línia d'acció següent:

DEPARTAMENT: Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí

SECCIÓ: Secció d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Línia d'acció (nom de l'acció)

Promoció dels productes agroalimentaris d'Eivissa a través de la gastronomia. Nominativa a la Federació de la Petita i Mitjana Empresa d'Eivissa i Formentera (PIMEEF)

Forma d'atorgament (concurrència competitiva o subvenció directa)

Subvenció directa

Objectius estratègics (què es pretén aconseguir amb la subvenció que es proposa)

1/ Augmentar la producció primària d'Eivissa i el seu consum d'acord amb les prioritats dels sectors professionals i de les indicacions del Consell Insular d'Eivissa.

2/ Augmentar la xifra de restaurants acollits al distintiu Sabors d'Eivissa.

3/ Augmentar el valor afegit de la cadena alimentària dels productes d'Eivissa, fomentant els vincles professionals entre els diferents sectors.

4/ Diferenciar i projectar la gastronomia d'Eivissa basada en el producte local amb una estratègia conjunta i la participació dels sectors professionals.

5/ Col·laborar amb els sectors per difondre els coneixements i la millora de productes.

6/ Fer formació i difusió al consumidor i al professional en relació amb els productes i la gastronomia, amb una orientació a la salut i la sostenibilitat.

Destinataris (beneficiaris o entitats col·laboradores)

Federació de la Petita i Mitjana Empresa d'Eivissa i Formentera (PIMEEF)

Efectes a aconseguir amb l'atorgament de la subvenció

Convertir Sabors d'Eivissa en el referent de la gastronomia d'Eivissa amb producte local a través de l'articulació de la cadena de valor del cicle del producte, des de l'origen, l'elaboració, la comercialització, la restauració fins al consumidor sobre la base de:

- Productes locals de qualitat, autèntics i diferenciats.

- La participació col·laborativa dels sectors professionals i la implicació del sector públic.

- La promoció coordinada sota el segell Sabors d'Eivissa com a club de producte, d'elaboradors i de restauradors, i convertir-lo en el referent de la gastronomia d'Eivissa.

- La recuperació i la promoció de la cultura gastronòmica tradicional, creativa i innovadora, basada en la dieta i l'estil de vida mediterranis.

Indicadors d'avaluació (especificau els indicadors de referència per a la subvenció que es preveu o aquells altres que no s'han previst en aquesta taula i que considereu que s'han de tenir en compte)

% compliment de l'activitat d'acord amb la memòria

% executat en relació amb el pressupost presentat

% justificat en relació amb l'import concedit

 

Aplicació pressupostària

4100-4890137

Cost previsible

150.000,00 € anuals

Finançament (fons propis del CIE o també fons externs)

Fons propis

Compatibilitat o incompatibilitat

Compatibilitat

SEGON.- Publicar aquesta modificació del Pla estratègic de subvencions al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

​​​​​​​TERCER.- Donar compte de la resolució al primer Consell Executiu que se celebri.

  

Eivissa, 1 de juny de 2021

La TAG del Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí

M.ª José Cardona Muñoz