Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALARÓ

Núm. 213445
Aprovació definitiva de modificació de l’ordenança de bon govern, convivència ciutadana i espais públics

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

(Exp. núm. 1322/2020)

El ple de l'ajuntament, en sessió de 27 de maig de 2021, ha estimat el recurs de reposició del grup municipal Més per Alaró i, en conseqüència, l'ordenança s'entén definitivament aprovada en els termes de l'acord del ple de 28 de gener de 2021, pel qual s'aprovà inicialment.

D'acord amb allò que disposa l'article 103 de la Llei autonòmica 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, publicam íntegrament el text de l'ordenança.

ORDENANÇA DE BON GOVERN, CONVIVÈNCIA CIUTADANA I ESPAIS PÚBLICS DE L'AJUNTAMENT D'ALARÓ.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'Ajuntament d'Alaró, atès el seu creixement i la modernització dels serveis municipals, l'ampliació de les seves infraestructures i l'actualització constant com administració local que ha de gestionar el municipi, té la necessitat de crear una ORDENANÇA DE BON GOVERN, CONVIVÈNCIA CIUTADANA I ESPAIS PÚBLICS amb l'única voluntat de millorar el poble, l'entorn, la convivència entre veïnats i la regulació que ho faci possible.

L'esperit de millorar i d'oferir uns serveis moderns adaptats a cada època ha estat la voluntat dels que han governat a la primera institució de tots els alaroners i alaroneres. Per tant, la creació de una regulació que agrupi en una sola Ordenança totes les necessitats per al correcte desenvolupament que impliquen la convivència i el degut compliment de tots els estaments i dels que l'han de fer complir, és una mostra de l'esperit que ens ha fet créixer com a poble.

Aquesta Ordenança encapçalada amb els tres subjectes BON GOVERN, CONVIVÈNCIA CIUTADANA i ESPAIS PÚBLICS, és una formula reglamentària transversal amb la implicació de diverses àrees municipals de gestió. Per tant, pel seu correcte compliment, la coordinació és primordial, així que és essencial donar la publicitat adient perquè els ciutadans i ciutadanes en tenguin coneixement, i perquè els seus governants treballin pel seu compliment.

La present ordenança s'articula a través dels capítols següents:

CAPÍTOL I: Disposicions generals

CAPÍTOL II: Espais i béns públics

CAPÍTOL III: La via pública

CAPÍTOL IV: La circulació

CAPÍTOL V: Alarmes i elements a façanes

CAPÍTOL VI: Policia d'edificis, immobles i solars

CAPÍTOL VII: Els animals de companyia

CAPÍTOL VIII: La contaminació acústica: renous i vibracions

CAPÍTOL IX: Execució d'obres i ocupació de la via pública per raó d'obres

 

CAPÍTOL I

Disposicions generals

 

Article 1r.

Ajuntament: Òrgan de govern i representació municipal

1.-L'Ajuntament d'Alaró, com a òrgan d'administració i govern del municipi, dirigirà en tot moment la seva activitat a garantir i fomentar els drets individuals i col·lectius dels ciutadans reconeguts per la constitució i les lleis, així com a fer respectar i complir els deures i obligacions legítimament establerts en benefici de l'interès general.

2.-L'Ajuntament d'Alaró és l'òrgan que representa el municipi davant els ciutadans i les administracions públiques de les Illes Balears. Així mateix, és el representant dels interessos d'Alaró davant totes les institucions públiques i privades de l'estat espanyol i l'estranger.

Article 2n.

Obligacions de l'Ajuntament

És obligació de l'Ajuntament:

a) Fomentar i impulsar totes aquelles iniciatives que condueixin al debat, a l'intercanvi de parers i a la resolució dels conflictes ciutadans, de conformitat amb els principis i procediments democràtics de l'ordenament jurídic.

b) Facilitar amb els mitjans al seu abast l'exercici dels drets de manifestació i d'expressió en l'àmbit del municipi, sempre que es realitzin en el marc de la legalitat vigent.

c) Evitar qualsevol actitud o pràctica que conculqui el dret a la intimitat, a la pacífica convivència ciutadana, a la lliure elecció i a l'ús col·lectiu dels espais i béns públics.

d) Vetllar pel respecte a les minories ètniques, religioses, sexuals i ètiques presents al municipi.

e) Tutelar, en la mesura de les seves possibilitats en col·laboració amb els poders públics i administracions competents, l'observació i compliment dels drets i deures fonamentals reconeguts.

f) Promoure i donar suport a totes aquelles iniciatives públiques o privades de solidaritat i justícia social destinades a procurar als ciutadans un nivell de vida digne i una real igualtat d'oportunitats.

g) Promoure la participació dels ciutadans en les tasques col·lectives del municipi, fomentar les associacions que pretenguin una millora de la convivència ciutadana o defensin interessos generals o sectorials dels veïnats, i donar suport a les iniciatives culturals, esportives o recreatives.

 

Article 3r.

L'Ajuntament, garant de la llengua i cultura pròpies

L'Ajuntament d'Alaró, com a part integrant de la comunitat i el territori de les Illes Balears, tendrà especial cura d'utilitzar el català com a llengua pròpia, i protegirà i fomentarà les manifestacions culturals autòctones i històriques que ens uneixen a la resta del domini lingüístic.

Article 4t.

Convivència ciutadana

La convivència ciutadana es fonamenta en el ple respecte a la dignitat de la persona, en els drets inviolables que li són inherents, en el lliure desenvolupament de la personalitat, i en el respecte a la llei i als drets dels altres.

Article 5è.

Drets del veïnatge

1.-Tots els veïnats i veïnades del municipi tenen dret a gaudir per igual dels serveis municipals en general, i de tots els beneficis que els atribueixin les disposicions vigents. També tenen dret a dirigir peticions i instàncies a l'Ajuntament en assumptes de la competència d'aquest.

2.-Tots els ciutadans tenen dret a obtenir còpies i certificacions acreditatives dels acords i resolucions municipals, dels antecedents d'aquestes decisions, així com a la consulta dels arxius i registres en la forma que es reglamenti. Motivadament es podran denegar aquests drets per raons de seguretat, intimitat de les persones o investigació de delictes.

Article 6è.

Assistència social

L'Ajuntament facilitarà l'assistència social a les famílies necessitades residents en el terme municipal, d'acord amb les disposicions vigents, sempre que els manqui el dret als beneficis i percebin ingressos inferiors al salari mínim interprofessional. També, dins els límits de les seves possibilitats i dels mitjans al seu abast, l'Ajuntament atendrà i auxiliarà les persones desvalgudes que habitin dins del terme municipal.

Article 7è.

L'Ajuntament, garant de l'ordre públic

1.-Els ciutadans estan obligats a seguir les indicacions que determinin els agents de l'autoritat municipals en ús de les seves atribucions i competències legals i les disposicions contingudes als bans i ordenances municipals. Els actes o les expressions contràries podran ser sancionats per la batlia, al marge de les implicacions penals que poguessin comportar.

2.-Els agents de l'autoritat municipals s'adreçaran als ciutadans amb el major respecte i consideració a què els obliga la seva dignitat i el seu caràcter de servei ciutadà. Els ciutadans podran recórrer davant la batlia aquells actes i disposicions que considerin no ajustats a dret, erronis o que atemptin a la seva dignitat, en les formes i terminis previstos a la legislació vigent.

Article 8è.

Obligacions de la ciutadania

Tots els habitants del terme municipal i els no residents que hi posseeixin béns, estan obligats a:

a) Satisfer els tributs i preus públics en els períodes voluntaris que es determinin.

b) Facilitar a l'Ajuntament en els casos previstos per llei, les dades i estadístiques que els siguin sol·licitades.

c) Comparèixer davant la batlia quan siguin requerits per disposició legal, amb indicació del motiu de la citació.

d) Compliment de les seves obligacions respecte del Padró Municipal d'Habitants: Hauran de comunicar a l'Ajuntament, en els terminis reglamentaris, els canvis de domicili dins de la població, independentment de sol·licitar la preceptiva baixa al Padró d'Habitants, si procedeix.

e) Comunicar a l'Ajuntament les baixes, altes o modificacions en la situació dels seus béns, immobles i establiments comercials, a l'efecte de figurar els canvis de titularitat que es produeixin en els padrons respectius.

f) El propietaris absents del terme municipal estaran obligats a comunicar a l'Ajuntament, per escrit, el nom de la persona que els representi en el municipi. En cas contrari es consideraran representats pels Administradors, apoderats encarregats de les finques, i en el seu defecte pels llogaters o ocupants.

 

Article 9è.

Situacions catastròfiques

En cas de catàstrofe o infortuni públics o de greu risc, la batlia, en l'aplicació de les mesures necessàries, podrà requerir l'ajut i la col·laboració dels habitants del terme municipal i especialment d'aquells que, pels seus coneixements o aptituds, puguin prestar-les amb més utilitat per a la comunitat.

Article 10è.

Actuacions judicials

1.-L'Ajuntament, salvant el que estableixin les lleis i determinin els jutges i magistrats si és el cas, impedirà els actes que signifiquin una notòria conculcació de la convivència ciutadana. Si els fets indicats poguessin ser constitutius de delicte o falta, es procedirà d'ofici a denunciar els fets davant el jutjat competent.

2.-L'Ajuntament, previ informe jurídic, es podrà personar, a proposta dla batlia i previ acord del ple municipal, com acusació particular davant els jutjats que encausin delictes que vagin en contra dels drets a la dignitat de l'home i de la dona, de qualsevol veïnat d'Alaró. L'assetjament sexual, el maltractament, la violència de gènere, la discriminació de gènere i la discriminació per causes d'orientació sexual, d'identitat de gènere i d'expressió de gènere tindran especial rebuig des de la institució municipal. L'Ajuntament d'Alaró oferirà suport jurídic a qualsevol alaroner o alaronera que pateixi aquest greuge.

Article 11è.

Drets dels menors

Dins l'àmbit de les seves competències, i en el marc de la convenció dels Drets dels Infants de les Nacions Unides de 20 de desembre de 1989, l'Ajuntament tindrà especial cura de la protecció dels menors, promovent i garantint el compliment de les directrius recollides en aquesta carta internacional. En aquest sentit, impulsarà la creació d'espais públics segurs i adaptats a les necessitats de desenvolupament psicomotriu dels infants.

Les negligències manifestes observades dels pares o encarregats de la custòdia de menors seran estudiades pels Serveis Socials i l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament, i cas de considerar-se negligències greus, es donarà part als Jutjats i a l'Àrea de Menors del Consell de Mallorca.

Article 12è.

Accions municipals en defensa dels menors

1.-Els infants abandonats o extraviats seran conduïts a l'oficina de la Policia Local i lliurats, els primers, a les autoritats competents, i els altres, retinguts en custòdia, a disposició dels seus pares o tutors. A tal efecte es faran les investigacions o la publicitat que en cada cas estimi convenient l'Ajuntament.

2.-Els agents de l'autoritat municipals portaran a casa dels pares o tutors tot infant que durant les hores escolars es trobi al carrer, i en donaran part a les Regidories d'Educació i de Serveis Socials de l'Ajuntament perquè estudiïn el cas i, si cal, cerquin les solucions més adients.

3.-És responsabilitat dels pares o tutors evitar que els infants menors de set anys transitin sols per les vies públiques. Tota persona haurà d'evitar que els menors baixin de les voreres o passegin si no van acompanyats.

Article 13è.

Accions de lluita contra la drogoaddicció

1.-L'Ajuntament evitarà la manifestació pública de la embriaguesa o drogoaddicció dels ciutadans, dirigint les persones que en pateixin els seus efectes als serveis assistencials municipals, i promourà i donarà suport a les iniciatives ciutadanes destinades a la seva reorientació.

2.-Els establiments públics destinats a la venda o consumició de begudes alcohòliques prendran cura de complir escrupolosament les normes referents als menors. El seu incompliment donarà lloc a la immediata incoació d'expedient de clausura, sense perjudici de donar compte a les altres Institucions públiques per a la imposició de les sancions governatives o judicials que fossin procedents.

3.-Qualsevol establiment del qual es comprovi la seva implicació en la venda o distribució il·legal d'estupefaents serà immediatament clausurat, i es procedirà a denunciar l'activitat davant les autoritats judicials competents; i a proposta de la batlia i previ acord de la Junta de Govern Local, l'Ajuntament es constituirà com acusació particular en els processos judicials que es segueixin.

 

CAPÍTOL II

Espais i béns públics

 

Article 14è.

Definició d'espai i bé públic

Són espais i béns públics tots aquells espais oberts i obra pública d'aprofitament o d'utilització general, així com els elements i mobiliari que tinguin incorporats, destinats a l'ús i gaudi general dels ciutadans.

Article 15è.

Règim d'ús

Tot ciutadà té dret a gaudir dels espais i béns públics segons la destinació d'aquests, i té el deure de respectar-los, evitar el seu deteriorament i posar en coneixement de l'Ajuntament qualsevol anomalia que afecti a la seva conservació o utilització general.

L'incompliment de les normes específiques de l'ús dels espais o recintes públics per les seves característiques serà sancionable d'acord amb aquest article, sempre i quant siguin visibles a l'entrada dels recintes.

Article 16è.

Correcte utilització de l'espai públic

Serà sancionable qualsevol acció sobre els espais i béns públics que causi el seu deteriorament, així com el seu ús per a activitats, usos o funcions als quals no estan destinats, especialment quan s'impedeixi el correcte gaudiment per part dels altres ciutadans.

Article 17è.

Règim de la publicitat en cartelleres

1.-Està prohibit enganxar qualsevol tipus de rètol, cartell, full informatiu, o elements similars, al mobiliari urbà, parets, façanes i propietats públiques i privades, en general, sense l'autorització expressa de l'Ajuntament o el propietari, respectivament. L'Ajuntament habilitarà les cartelleres necessàries per a l'exposició del material informatiu i publicitari de les entitats i empreses del municipi.

2.-Es distingeixen dos tipus de cartelleres:

a) Les cartelleres d'ús general, on poden exposar-hi informació i publicitat totes les entitats, organismes i empreses.

b) Les cartelleres d'informació municipal, d'ús restringit a l'Ajuntament, organismes públics i entitats sense ànim de lucre.

3.-Les condicions de l'exposició d'informació a les cartelleres d'ús general són les següents:

a) El nombre màxim d'un mateix rètol a cada cartellera és de 2 per a mides inferiors a un DIN-A2 i 1 per a mides iguals o superiors.

b) No es podran tapar o desenganxar els rètols d'activitats pendents de realització.

c) El temps màxim d'exposició d'un mateix rètol és de 14 dies.

4.-Les condicions de l'exposició d'informació en les cartelleres municipals són les següents:

a) Els rètols no es podran enganxar mitjançant cola o qualsevol altre producte que dificulti la reposició al seu estat original de la cartellera.

b) El nombre màxim d'un mateix rètol a cada cartellera és de 2 per a mides inferiors a un DIN-A3 i 1 per a mides iguals o superiors.

c) No es podran tapar o desenganxar els rètols d'activitats pendents de realització.

d) El temps màxim d'exposició d'un mateix rètol és de 14 dies.

e) Resta expressament prohibida la col·locació d'informació comercial o publicitària vinculada a activitats amb ànim de lucre.

 

Article 18è.

Prohibicions d'usos als espais i béns públics

A part de les sancions imposades pel deteriorament o mal ús dels espais i béns públics, està expressament prohibit:

a) Llençar papers i brutícia fora de les papereres oportunament establertes i embrutar els recintes de qualsevol altra manera.

b) Tallar, escapçar, podar o practicar activitats que puguin suposar risc per als arbres, plantes o qualsevol altre element auxiliar, així com tot el que pugui pertorbar l'ús dels espais públics que no estiguin especialment dedicats a aquestes activitats per part d'altres persones alienes o no autoritzades per l'Ajuntament.

c) Encendre o mantenir foc, sense autorització municipal prèvia.

d) Banyar-se dins les fonts públiques o rentar-hi roba o d'altres objectes, així com abeurar animals o rentar-los.

e) Sacsejar o rompre els arbres, tanques, bàculs de llum, senyals o papereres, així com pujar-hi.

f) Passar per sobre els talussos, parterres i plantacions; fer malbé les plantes i les flors; collir flors, plantes i fruits; perjudicar els arbres o les plantacions de qualsevol altra manera.

g) Caçar o matar ocells, així com llençar o dipositar qualsevol verí o substància tòxica que pugui afectar la salut d'animals o plantes dins el casc urbà.

h) Amb la finalitat d'evitar que creixi l'herba als carrers i jardins, l'Ajuntament preferentment utilitzarà mitjans mecànics per eliminar-la, en cas de no ser possible, podrà esquitxar d'herbicida les zones afectades amb prèvia senyalització mitjançant cartells informatius al mateix lloc de l'activitat, sempre que estigui autoritzat per part de la Unió Europea i no sigui perjudicial per a la salut de les persones o dels animals.

 

Article 19è.

Prohibició d'activitats lucratives sense llicència

És prohibit d'exercir sense llicència o concessió expressa qualsevol indústria o comerç a l'interior dels espais públics i la seva utilització per a fins particulars.

Article 20è.

Celebració d'activitats lúdiques

1.-L'Ajuntament podrà autoritzar la celebració de festes o activitats específiques als espais públics, i fixarà les normes que regiran com a condició de l'autorització, donades les característiques de l'acte i l'espai públic sol·licitat.

2.-Els organitzadors seran responsables del compliment de les condicions establertes per l'Ajuntament, així com del respecte del recinte i dels elements i béns públics instal·lats en aquells.

3.-Requeriran també autorització municipal totes aquelles activitats (concerts, festes i anàlegs) que es desenvolupin en zones privades, comunitàries o particulars, i que puguin generar molèsties als veïns de l'entorn.

4.-Les activitats seran autoritzades per la batlia prèvia sol·licitud. En cap cas, mai podrà prevaler l'organització d'una acte social o festiu amb finalitats particulars sobre la bona convivència i els drets a dormir, descansar i l'accés al seu habitatge particular. Els límits d'horari i d'utilització de l'espai públic seran imposats per la batlia.

5.-Caldrà presentar la sol·licitud d'autorització per cadascuna de les activitats que es proposin realitzar, amb una antelació mínima de 7 dies. En el cas d'incompliment de les condicions d'autorització de l'activitat per part del beneficiari, l'Ajuntament es reserva el dret de no concedir noves autoritzacions.

Article 21è.

Arbres i plantes

1.-Correspon als serveis municipals decidir la ubicació, destinació i selecció de l'arbrat i plantacions de la població, si bé els veïns i particulars podran col·laborar en el seu rec i atenció així com proposar-ne de nous o la retirada dels existents.

2.-No es poden trencar branques i fulles dels arbres, gravar la seva escorça, abocar tota mena de líquids, malgrat que no siguin perjudicials, en les proximitats dels arbres i en els sots i també llençar-hi escombraries, runes i residus o realitzar qualsevol acte que els perjudiqui.

3.-Els propietaris d'immobles o els veïns podran sol·licitar autorització per a cultivar flors i plantes d'ornament als parterres públics adjunts al seu immoble, la qual se'ls podrà concedir amb caràcter discrecional i a precari, previ informe del responsable de la brigada municipal.

Article 22è.

Realització d'obres

1.-Les obres d'obertura de síquies a la via pública, tant si són per a usos particulars, com per conduccions de serveis públics, com per a clavegueres; així com les de construcció de voreres i guals, es faran de forma i en els llocs que ocasionin els menors danys possibles a l'arbrat i altres plantacions.

2.-En tot cas serà obligatori per als interessats la reposició dels arbres i plantacions afectats. A tal efecte s'exigirà, abans de la concessió de llicència d'obres, la constitució d'un dipòsit de garantia per l'import estimat, segons valoració dels serveis de jardineria de l'Ajuntament.

3.-Prèviament a la realització de les obres i sempre que el seu estat permeti la reposició, els arbres o els altres elements afectats seran traslladats a un altre indret, a càrrec de l'interessat.

Article 23è.

Arbrat i passos de vehicles

En els projectes d'edificacions particulars, les entrades i sortides de vehicles s'hauran de preveure en llocs que no afectin l'arbrat existent a la via pública. Quan això no sigui possible per les circumstàncies de fet, els elements vegetals afectats seran traslladats a càrrec de l'interessat a un altre lloc immediat compatible amb l'ús privat o, excepcionalment, els interessats abonaran una indemnització igual al doble del valor dels elements vegetals afectats, segons estimació del servei de jardineria de l'Ajuntament.

Article 24è.

Jardins privats

Els jardins i les plantacions privades i els espais lliures i els terrenys no urbanitzats es mantindran per llurs propietaris en el degut estat de neteja i condicions fitosanitàries adequades, tenint cura en especial de la seva desbrossada i de l'esporgat de l'arbrat. En cas de manifesta negligència en la seva conservació, l'Ajuntament podrà imposar sancions i procedir a l'execució subsidiària, exigint dels propietaris totes les despeses que ocasioni.

Article 25è.

Règim de sancions

1.-Les infraccions al contingut del present capítol seran sancionades amb multa de 140 Euros. En cas de reincidència la sanció serà de 240 Euros. S'entendrà per reincidència l'acumulació de tres infraccions.

2.-Les infraccions a allò que disposa l'article 17 seran sancionades amb multes de 140 Euros. En cas de reincidència la sanció serà de 240 Euros. En tot cas, seran responsables de les infraccions, les persones, empreses o entitats anunciadores.

3.-Les infraccions a allò que disposa l'article 20 seran sancionades amb multa de 240 Euros.

4.-Les infraccions a allò que disposen els articles 22 i 23 podran ser sancionades de conformitat al que preveu la legislació urbanística.

5.-En el supòsit manifest de deteriorament ocasionat en els béns que es descriuen en el present capítol, a més de les sancions esmentades, es procedirà a reposar els béns malmesos al seu estat inicial a càrrec de l'infractor causant dels danys.

6.-Totes les sancions seran informades pels tècnics municipals als qui competeixi les infraccions i s'hi detallarà la quantia.

CAPÍTOL III ​​​​​​​La via pública

 

Article 26è.

Consideracions generals

1.-Les vies públiques es distingiran i s'identificaran amb un nom, distint per a cadascuna.

2.-La denominació de les vies públiques podrà decidir-se d'ofici o a instància de part. En qualsevol cas correspon al ple de l'Ajuntament l'adopció de l'acord definitiu, previ els informes que consideri convenients.

3.-La retolació de les vies públiques té caràcter de servei públic, i podrà efectuar-se mitjançant làpida o placa, que es fixarà a les cantonades.

4.-Els propietaris de finques estan obligats a consentir les servituds administratives corresponents per a suportar la instal·lació a façanes o tanques dels elements indicadors de la via, normes de circulació, enllumenat públic o de referència de servei públic, sense cap altra indemnització que la dels desperfectes causats.

5.-És obligació dels propietaris de cada immoble la col·locació de l'indicatiu de la numeració damunt la porta d'entrada, de conformitat amb els models i les normes establertes, una vegada li hagi estat assignada o modificada per l'òrgan corresponent de l'administració local. Tot i això, l'Ajuntament podrà col·locar l'indicatiu de la numeració que es menciona, demanant a la propietat l'abonament de les despeses que això comporti.

Article 27è.

Conservació

1.-La conservació de la via pública, així com de tots els elements ornamentals o indicadors que s'hi instal·lin serà competència de l'administració municipal.

2.-En conseqüència, cap particular no pot fer-hi obres ni col·locar, modificar o treure cap dels elements ornamentals o de senyalització sense prèvia llicència, sense perjudici de les obres municipals que pugui promoure la iniciativa particular.

Article 28è.

Prohibició de tanques al casc antic

1.-Es prohibeix la instal·lació de tanques publicitàries que puguin ser visibles des de les vies públiques del casc antic d'Alaró. S'entén per casc antic, l'espai que així es determini en el planejament urbanístic municipal.

Article 29è.

Neteja

1.-El servei de neteja de la via pública es prestarà per l'Ajuntament, per gestió directa o indirecta, sens perjudici del deure de col·laboració dels particulars establert en els articles següents.

2.-En cas d'emergència, la batlia podrà ordenar la modificació temporal del contracte o contractes de prestació del servei de neteja.

Article 30è.

Horari de neteja

La neteja pública es practicarà preferentment en horari diürn i amb la programació que estableixi l'Ajuntament.

Article 31è.

Obligacions de constructores, comerços, indústries i transportistes

1.-Els constructors o promotors d'edificis, mentre aquests estiguin en fase de construcció, vindran obligats a mantenir netes i expedites les voreres i paviments situats enfront de les respectives façanes.

2.-Els responsables de les activitats que puguin provocar brutor a les voreres dels edificis, solars o locals, hauran de dur a terme la corresponent neteja.

3.-Els titulars d'establiments davant els quals es realitzin operacions de càrrega i descàrrega hauran de procedir, a més, les vegades que sigui necessari, a granar les voreres per a mantenir la via pública en les degudes condicions de neteja i, així mateix, sempre que ho ordenin els agents de l'autoritat municipals.

4.-Els titulars d'establiments de venda al detall de productes amb embalatges, alimentaris o anàlegs, de consum o d'ús immediat, i d'establiments o quioscos de begudes, gelats, entrepans o articles similars estaran obligats a instal·lar papereres o recipients apropiats, segons els models reglamentàriament aprovats, en lloc visible a l'entrada dels seus locals o junt a les seves instal·lacions, a l'objecte de tenir sempre neta la via pública.

5.-La neteja de les vies, zones comunes, zones verdes, solars, etc. de domini particular, s'haurà de fer per la propietat, la qual haurà de seguir les directrius que dicti el servei de neteja per tal d'aconseguir uns nivells adequats.

Tot i això, si per qualsevol causa la neteja d'algunes d'aquestes vies o zones particulars es deixa per als serveis municipals o entitat autoritzada, la propietat estarà obligada a pagar la taxa que estableixi l'ordenança fiscal pertinent o les despeses sobrevingudes.

6.-Acabada la càrrega i descàrrega de qualsevol vehicle, el personal d'aquest haurà de netejar les voravies i calçades que hagi embrutat durant l'operació i haurà de retirar de la via pública els residus abocats.

Els propietaris dels vehicles seran els responsables d'incompliment d'aquest precepte, i, en cas que aquests no fossin reconeguts, ho seran els titulars dels establiments o finques on hagi estat efectuada la càrrega i descàrrega

7.-El personal d'establiments o llocs industrials que utilitzin per al seu servei vehicles de tracció mecànica, o els estacionin habitualment a la via pública, hauran de netejar degudament l'espai ocupat per aquests.

Aquest precepte és també aplicable als espais reservats per a l'estaciona- ment de camions i autocars de lloguer; els seus propietaris seran responsables de la infracció.

Article 32è.

Prohibicions d'usos a la via pública

1.-Queda prohibit gratar, gravar, empastifar, escriure o dibuixar a les parets, façanes i portes dels edificis, col·locar cartells, anuncis o plantes que impedeixin o dificultin la lectura de les plaques de retolació dels carrers, la numeració dels edificis, els senyals de trànsit o la lectura dels bans municipals col·locats a la via pública.

2.-Es prohibeix també a la via pública:

a) Defecar o orinar, abocar aigües residuals o aigües pluvials en dies que no plogui, abandonar animals morts, plomes i altres despulles, escombraries, enderrocs, clovelles, deixalles, residus i qualsevol altre objecte que pertorbi la salubritat, sense bosses o fora dels contenidors que es disposin a l'efecte.

b) Regar les plantes particulars entre les 08:00 hores i les 20:00 hores, i, en general, sempre que puguin afectar o perjudicar a vianants i veïns.

c) Netejar o arranjar vehicles a motor.

d) Reservar estacionament per a vehicles amb caixes o altres objectes.

e) Treure les bosses de fems fora dels horaris de recollida o dels que estableixi l'Ajuntament així com dipositar les bosses de fems fora dels contenidors habilitats a l'efecte. Igualment es prohibeix la mala utilització dels contenidors reservats a la recollida selectiva.

f) Llençar papers, envasos d'aliments, llaunes o botelles de begudes, xiclets o restes d'aliments, capses de cigarretes, burilles de purs o cigarretes, i qualsevol altre objecte similar fora de les papereres, cendrers i espais determinats per l'Ajuntament.

g) No es pot dur a terme cap activitat que pugui embrutar les vies públiques, i de forma especial, l'elaboració de formigó o similars, rentar i nete- jar els vehicles o arreglar-los, ni pel personal dels tallers o de les obres, ni pels particulars, ni tampoc manipular o seleccionar els residus sòlids urbans.

Especialment es prohibeix vessar, damunt la calçada o voravies, l'aigua procedent d'aparells de refrigeració. No és permès tirar a la via pública els resi- dus resultants de podar o netejar jardins, patis o terrasses.

Article 33è.

Prohibicions d'ocupació de la via pública sense llicència

1.-No es pot situar o deixar abandonats a la via pública objectes particulars, encara que estiguin arrambats a establiments dels seus propietaris, sense cap més excepció que les derivades de les normes vigents sobre obres particulars i fires al carrer o ocupació autoritzada de la via pública.

2.-En el cas d'obres particulars, l'Ajuntament podrà limitar als dies feiners les autoritzacions d'ocupació de la via pública amb contenidors de runa, quan, a criteri del mateix Ajuntament, les circumstàncies ho justifiquin.

3.-L'Ajuntament podrà en qualsevol moment i sense previ avís retirar runa, materials de construcció i qualsevol altre objecte que dificulti el pas i la lliure circulació per la via pública.

4.-Els objectes i materials de la construcció a què es refereix el paràgraf anterior se situaran als dipòsits municipals, essent les despeses del trasllat i custòdia a càrrec del seu propietari o posseïdor. Els materials que no fossin reclamats pels seus propietaris en el termini de set dies, comptadors a partir de la notificació del trasllat, seran subhastats, i la quantitat obtinguda serà lliurada als propietaris prèvia deducció de les despeses originades i de les sancions que en el seu cas s'imposin.

5.-No és permès de dipositar a la via pública ni en els llits dels torrents o sèquies del terme municipal, terres, runes, deixalles, materials d'enderroc, residus de neteja d'arbres, plantes, etcètera, i altres objectes que puguin dificultar la circulació de les aigües.

Article 34è.

Règim d'activitats amb llicència

1.-No es podrà utilitzar la via pública per a fer oficis o treballs sense autorització expressa de l'Ajuntament i prèvia comprovació del compliment dels requisits establerts en la normativa vigent per part de l'interessat. En qualsevol cas, l'Ajuntament determinarà les condicions, llocs i horaris en què es podran exercir les activitats autoritzades.

2.-Aquestes autoritzacions seran sempre a precari i podran ser retirades o modificades per l'Ajuntament quan ho consideri necessari, en funció del bé general o de concretes circumstàncies referides als professionals o als veïns.

3.-Els membres de l'ONCE i altres institucions benèfiques legalment reconegudes podran exercir la seva activitat a la via pública en el nombre i la forma que determini la Junta de Govern Local o, en cas de no haver-hi, la batlia, d'acord amb la Delegació Provincial de l'Organització.

Article 35è.

Decoració de la via pública

1.-Amb motiu de fires o festes tradicionals es podrà autoritzar als propietaris o titulars d'establiments, associacions i entitats ciutadanes, previ informe dels serveis municipals, el guarniment dels carrers i dels arbres, d'acord amb les condicions i fiances que en cada cas s'estableixin.

2.-Acabat el període autoritzat, hauran de ser retirats pels organitzadors tots els elements i materials instal·lats, excepte en els casos en què aquesta obligació l'assumeixi l'Ajuntament per tractar-se d'associacions i entitats ciutadanes.

3.-Si l'Ajuntament hagués de retirar-los d'ofici per qualsevol causa justificada, el cost serà repercutit als organitzadors.

Article 36è.

Autorització d'ocupació per fires o festes

La batlia podrà autoritzar, en ocasió de fires o festes tradicionals, l'ocupació de la via pública per qualsevol activitat no expressament prohibida per la normativa vigent, fixant les condicions, els llocs i el temps de l'autorització.

Article 37è.

Activitats perilloses

1.-No es permetran a la via pública jocs o diversions que puguin constituir perill per als transeünts.

2.-Els propietaris i conductors dels vehicles que transportin terra, enderrocs, materials polsegosos, formigó, asfalt o qualsevol altra matèria que quan es vessi embruti la via pública i/o que, com a resultat pugui ocasionar danys a terceres persones, hauran de prendre totes les mesures necessàries per tal d'evitar-los.

Abans de sortir de les obres situades dins el cas urbà s'hauran de rentar els baixos i les rodes dels vehicles per tal d'evitar que embrutin les vies públiques. Les empreses constructores i els propietaris dels vehicles seran els responsables de complir o de fer complir el que determina aquest article.

Article 38è.

Prohibició d'acampades sense llicència

No es permetrà l'acampada als espais públics sense l'autorització expressa de l'Ajuntament.

​​​​​​​​​​​​​​Article 39è.

Règim de venda o ús lucratiu de la via pública

1.-La celebració de mercats públics, la venda ambulant, la instal·lació de barres, la publicitat porta a porta i la venda domiciliària únicament seran autoritzades de conformitat amb les respectives ordenances municipals particulars.

2.-Seran objecte de decomís aquells productes provinents de la venda ambulant sense llicència municipal. Serà necessari abonar la sanció imposada per aquesta ordenança, més 50 Euros en concepte de despeses de dipòsit, per a recuperar el gènere objecte de decomís. Si transcorregut el termini d'un mes el propietari no ha fet efectiu l'import per a la recuperació del gènere, aquest passarà a ésser subhastat, i la quantitat obtinguda serà lliurada al propietari prèvia deducció de les despeses de dipòsit i la sanció que en el seu cas s'imposi.

3.-En el cas de qualsevol activitat lucrativa a la via pública, el titular de l'autorització serà el responsable de de la neteja de la superfície ocupada i de la retirada dels residus que procedeixin de l'activitat.

4.-L'ocupació de la via pública amb finalitat lucrativa haurà de garantir un pas adequat per als immobles limítrofs que serà, almanco, del mateix tamany de les entrades als mateixos.

5.-Tota activitat susceptible de crear residus, haurà de comptar amb poals de fems per a la recollida dels mateixos.

Article 40è.

Aparcaments i guals

És prohibit l'aparcament en qualsevol gual, sempre que aquest estigui degudament senyalitzat. La senyalització consisteix en la pintura d'una línia a la vorera de color groc i la col·locació de la placa oficial de l'Ajuntament en lloc visible. Qualsevol placa de senyalització de gual que no sigui l'oficial de l'Ajuntament és il·legal i, per tant, no és vàlida per a impedir l'aparcament.

Article 41è.

Regim d'ocupació de la via pública amb taules i cadires

1.-La batlia, mitjançant resolució, podrà autoritzar l'ocupació de part de la via publica amb taules i cadires. Aquesta resolució concretarà l'espai autoritzat per a l'ocupació. L'ocupació s'haurà de donar dins els límits de la façana de l'immoble en què es situa l'establiment de restauració.

2.-L'ocupació de la via pública no pot suposar el tancament de la via pública ni obstruir el pas de vehicles ni de persones, especialment aquelles que tenguin la mobilitat reduïda.

3.-L'ocupació de la via pública amb taules i cadires haurà de garantir un pas adequat per als immobles limítrofs que serà, almanco, del mateix tamany de les entrades als mateixos.

4.-No es podrà autoritzar la instal·lació de taules i cadires damunt les voreres transitables.

5.-L'autorització de la via pública no crea cap dret sobre les mateixes i podrà quedar sense efectes en cas d'incompatibilitat amb actes, festes o activitats organitzades o patrocinades per l'ajuntament. Aquesta situació serà comunicada per part de l'ajuntament amb una antelació de 48 hores. A més, l'autorització també queda supeditada a les necessitats de trànsit de vehicles i de persones, segons ordres i indicacions que pugui donar la Policia Local.

6.-El titular de l'autorització d'ocupació és el responsable de la neteja diària de la superfície ocupada i de la retirada dels residus que procedeixin de l'activitat.

7.-No es podran dipositar materials diferents a taules, cadires, para-sols i petit mobiliari auxiliar. En cap cas hi podrà haver contenidors o residus a la via publica. Els propietaris de cafès, bars i establiments anàlegs no podran en cap cas emmagatzemar les taules i cadires en la via pública. S'exceptua d'aquesta prohibició, l'emmagatzement durant els dies de festes patronals.

8.-Les taules, una vegada emprades pels usuaris, hauran de quedar-se netejades i lliures dels estris i objectes propis de l'activitat (tassons, plats, torcaboques, botelles, diaris o revistes, etc)

9.-Les terrasses a la via pública tendran com a horari límit d'ocupació les 1.00h. Durant les festes de Nadal, Pasqua, Sant Pere i Sant Roc es podrà ampliar l'horari d'ocupació autoritzada de les terrasses a la via pública.

10.-Tot el contingut en aquest article serà d'aplicació als concessionaris de quioscs, bars o similars en instal·lacions publiques municipals.

​​​​​​​​​​​​​​Article 42è.

Règim de sancions

Sense perjudici de les mesures cautelars, fiances i taxes que acordi el ple municipal, a fi d'autoritzar l'ocupació de la via pública en els supòsits previstos en aquesta ordenança, les infraccions al que disposa el present capítol seran sancionades amb la quantia de 140 Euros. I de 300 Euros en cas de reincidència. S'entendrà per reincidència la comissió de dues infraccions en un període d'un any. Totes les sancions seran informades pels tècnics municipals als qui competeixi les infraccions i s'hi detallarà la quantia.

 

 

​​​​​​​CAPÍTOL IV

La Circulació

 

Article 43è.

Regulació estatal

Les normes d'aquesta ordenança, que complementen la legislació sectorial sobre el trànsit i la circulació de vehicles a motor, seran d'aplicació a totes les vies urbanes i camins rurals del municipi.

Article 44è.

Senyalització de la circulació

1.-Els senyals preceptius col·locats a les entrades de la població, regeixen per a tot el terme municipal, a excepció de la senyalització específica per a un tram de carrer.

2.-Els senyals que estiguin a les entrades d'illetes o zones de vianants o zones de circulació restringida regeixen en general per a tots els seus respectius perímetres.

3.-Els senyals dels agents de la policia local prevalen sobre qualsevol altre.

4.-No es podrà col·locar cap senyal sense la prèvia autorització municipal.

5.-Només es podran autoritzar els senyals informatius que, a criteri de l'autoritat municipal, tenguin un autèntic interès públic.

6.-No es permetrà la col·locació de publicitat als senyals o devora aquests.

7.-Es prohibeix la col·locació de tendals, cartells, anuncis i instal·lacions en general que enlluernin, impedeixin o limitin a tots els usuaris, la normal visibilitat de semàfors i senyals, o puguin distreure la seva atenció.

8.-L'Ajuntament procedirà a la retirada immediata de tota aquella senyalització que no estigui degudament autoritzada o no compleixi les normes en vigor. I això, tant pel que fa als senyals no reglamentaris com si és incorrecte la forma, col·locació o disseny del senyal o cartell.

Article 45è.

Actuacions de la Policia Local

La Policia Local, per raons de seguretat o d'ordre públic o bé per garantir la fluïdesa de la circulació, podrà modificar eventualment l'ordenació existent en aquells llocs a on es produeixin grans concentracions de persones o vehicles i també en casos d'emergència. Amb aquesta finalitat, podran col·locar o retirar provisionalment els senyals necessaris, i també prendre les mesures oportunes preventives.

Article 46è.

Obstacles a la via pública

1.-Es prohibeix la col·locació a la via pública de qualsevol obstacle o objecte que pugui dificultar la circulació de vianants o vehicles, sense prèvia autorització municipal, en la qual es determinaran les condicions que s'han de complir.

2.-Tot aquell obstacle que dificulti la lliure circulació de vianants o vehicles, haurà d'estar degudament protegit, senyalitzat i, en hores nocturnes, il·luminat per garantir la seguretat dels usuaris.

3.-Per part de l'Ajuntament es podrà procedir a la retirada d'obstacles, amb la imposició de sancions i pagament de les despeses que resultin, que aniran a compte de la persona que l'hagi posat, quan:

a) No s'hagi obtingut l'autorització corresponent.

b) S'hagin extingit les circumstàncies que varen motivar la col·locació de l'obstacle o objecte.

c) Hom s'extralimiti de l'autorització corresponent o no es compleixin les condicions fixades en aquesta.

 

Article 47è.

Parada i estacionament de vehicles

1.-A totes les zones i vies públiques, la parada i estacionaments s'efectuaran als punts on menys dificultats es produeixin a la circulació, i als carrers amb xamfrà, a aquest, sense sobresortir de l'alineació de les voravies. S'exceptuen els casos en els quals els passatgers estiguin malalts o impedits, o es tracti de serveis públics d'urgència o de camions del servei de neteja o recollida de fems.

2.-En els carrers urbanitzats sense voravia, es deixarà una distància mínima d'un metre des de la façana més pròxima.

3.-Es retirarà el vehicle de la via i es dipositarà en el lloc que hagi estat designat per l'autoritat competent, segons es trobi dins o fora del nucli urbà, en els següents casos:

a) Sempre que constitueixi perill, causi greus pertorbacions a la circulació de vehicles o vianants o al funcionament d'algun servei públic o deteriori el patrimoni públic i també quan es pugui presumir racionalment el seu abandonament.

b) S'entendrà que constitueix perill, o causa greus pertorbacions a la circulació de vehicles o vianants o al funcionament d'algun servei públic en els següents casos:

1.-Quan estigui estacionat a un punt a on estigui prohibida l'aturada.

2.-Quan estigui estacionat en doble fila sense conductor.

3.-Quan sobresurti del vèrtex del xamfrà o de l'extrem de l'angle d'un cantó i obligui als altres conductors a fer maniobres amb risc.

4.-Quan estigui estacionat a un pas de vianants senyalitzat, a l'extrem de les illetes destinades a pas de vianants o amb un rebaix de la voravia per a disminuïts físics.

5.-Quan ocupi totalment o parcialment un gual o reserva d'estacionament en vigor dins l'horari autoritzat per utilitzar-lo.

6.-Quan estigui estacionat a una zona reservada per a càrrega i descàrrega, durant les hores de la seva utilització.

7.-Quan estigui estacionat a una parada de transport públic senyalitzada i delimitada.

8.-Quan estigui estacionat a llocs expressament reservats a serveis d'urgència o seguretat.

9.-Quan estigui estacionat davant les sortides d'emergència de locals destinats a espectacles públics, durant les hores que se celebrin.

10.-Quan estigui estacionat a una reserva per a disminuïts físics.

11.-Quan estigui estacionat totalment o parcialment sobre una voravia, lateral, refugi, passeig, zona de precaució o zona de franges en el paviment, llevat d'autorització expressa.

12.-Quan impedeixi la visibilitat dels senyals de trànsit a la resta d'usuaris de la via pública.

13.-Quan impedeixi el gir i obligui a fer maniobres per efectuar-lo.

14.-Quan obstaculitzi la visibilitat de trànsit d'una via pública als conductors que accedeixin des d'una altra.

15.-Quan impedeixi totalment o parcialment l'entrada a un immoble.

16.-Quan estigui estacionat a un lloc prohibit en via declarada d'atenció preferent (o, sota altra denominació d'igual caràcter) per ban de batlia i estigui específicament senyalitzada.

17.-Quan estigui estacionat enmig de la calçada.

18.-Quan estigui estacionat a una illeta de vianants o zona de vianants fora de les hores permeses, llevat que estigui expressament autoritzat.

19.-Sempre que, com en tot els casos d'abans, constitueixi perill o causi greu molèstia a la circulació o al funcionament d'algun servei públic.

c) Es presumirà racionalment el seu abandonament en els següents casos:

1.-Quan passin més de dos mesos des que el vehicle hagi estat dipositat després d'haver estat retirat de la via pública per l'autoritat competent.

2.-Quan estigui estacionat per un període superior a dos mesos en el mateix lloc.

3.-Quan estigui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc, i presenti desperfectes que facin impossible el desplaçament pels seus propis mitjans, representi perill per als vianants atès el seu mal estat o li manquin les plaques de matriculació. En aquest cas tendrà el tractament de residu sòlid urbà d'acord amb la normativa ambiental corresponent.

4.-En els supòsit contemplats a l'apartat 1) i 2) en aquells vehicles que malgrat tenir senyals d'abandonament, mantinguin la placa de matriculació o disposin de qualsevol senyal o marca visible que permeti la identificació del seu titular, es demanarà la seva presència, una vegada passats els terminis, perquè en el termini de quinze dies retiri el vehicle, amb l'advertència que, en cas contrari, es procedirà al seu tractament com a residu sòlid urbà.

d) En cas d'accident que impedeixi continuar la marxa.

e) Quan hagi estat immobilitzat per deficiències.

f) Quan un vehicle estigui estacionat en els carrils o parts de la via reservades exclusivament per a la circulació o per al servei de determinats usuaris.

4.-Llevat del cas de sostracció o d'altres formes d'utilització del vehicle en contra de la voluntat del seu titular, degudament justificades, les despeses que s'originin com a conseqüència de la retirada a la qual fa referència el número anterior, aniran a compte del titular, que les haurà de pagar o garantir-ne el seu pagament com a requisit previ a la devolució del vehicle, sense perjudici del dret de recurs que l'assisteix i de la possibilitat de repercutir-ho sobre el responsable de l'accident, de l'abandonament del vehicle o de la infracció que hagi donat lloc a la retirada.

5.-La policia local també podrà retirar els vehicles de la via pública, encara que no estiguin en infracció, en els següents casos:

a) Quan estiguin estacionats a un lloc que s'hagi d'ocupar per un acte públic degudament autoritzat: cavalcada, prova esportiva, desfilada etc.

b) Quan resulti necessari per a la neteja, reparació o senyalització de la via pública.

c) En cas d'emergència.

6.-Aquestes circumstàncies s'hauran d'advertir amb el màxim temps possible, amb un mínim de 72 hores, i els vehicles seran conduïts al lloc autoritzat més pròxim que es pugui, amb la indicació als seus conductors de la situació d'aquests. Els esmentats trasllats no comportaran cap tipus de despesa per al titular del vehicle, qualsevol que sigui el lloc a on sigui conduït el vehicle, llevat que hagin estacionat una vegada col·locada la senyalització temporal de prohibició de parada o estacionament.

Article 48è.

Ordenació del trànsit

1.-Quan circumstàncies especials ho requereixin, es podran prendre les oportunes mesures d'ordenació del trànsit, prohibint o restringint la circulació de vehicles, o canalitzant les entrades a unes zones de la població per determinades vies, i també reordenant l'estacionament.

2.-L'Ajuntament podrà, quan les característiques d'una determinada zona de la població ho justifiqui, al seu parer, establir la prohibició total o parcial de circulació i estacionament de vehicles, o només una de les dues coses, amb la finalitat de reservar totes o algunes de les vies públiques compreses dins la zona esmentada al trànsit de vianants. Aquestes zones es denominaran illetes de vianants i es determinaran mitjançant un ban.

3.-Les illetes de vianants hauran de tenir l'oportuna senyalització a l'entrada i a la sortida, sense perjudici de poder-se utilitzar altres elements mòbils que impedeixin l'entrada i la circulació de vehicles al carrer o a la zona afectada.

4.-A les illetes de vianants, la prohibició de circulació i estacionament de vehicles podrà:

a) Comprendre la totalitat de les vies que estiguin dins el perímetre o només alguna d'aquestes.

b) Limitar-se o no a un horari preestablert.

c) Tenir caràcter diari o referir-se solament a un nombre determinat de dies.

5.-Qualsevol que sigui l'abast de les limitacions disposades no afectaran a la circulació ni a l'estacionament dels següents vehicles:

a) Els del servei de bombers, els dels cossos de seguretat de l'Estat i Policia Local, les ambulàncies i, en general, els que siguin necessaris per a la prestació de serveis públics.

b) Els que transportin malalts greus a un immoble de la zona o fora d'aquesta.

c) Els que surtin d'un garatge situat a la zona o hi vagin, i els que surtin d'un estacionament autoritzat dins la illa.

d) Les bicicletes.

6.-L'Ajuntament determinarà els llocs on hauran de situar-se les parades de transport públic. No es podrà romandre en aquestes més temps del necessari per a recollir o deixar els passatgers, llevat de les senyalitzades com origen o final de línia.

Article 49è.

Càrrega i descàrrega

1.-La càrrega i descàrrega de mercaderies, haurà de realitzar-se a l'interior dels locals comercials i industrials, sempre que reuneixin les condicions adequades. L'obertura dels locals d'aquesta classe que, per la seva superfície, finalitat i situació, es pugui presumir racionalment que realitzaran habitualment o amb especial intensitat, operacions de càrrega i descàrrega, se subordinarà al fet que els seus titulars reservin l'espai interior suficient per desenvolupar aquestes operacions.

2.-Quan les condicions dels locals comercials o industrials, no permetin la càrrega i descàrrega a dins dels mateixos, aquestes operacions es realitzaran a les zones reservades per aquesta finalitat. Només es permetrà la càrrega i descàrrega fora de les zones reservades, en els dies, hores i llocs que es determini per a les diferents barriades de la població.

3.-En cap cas, els vehicles que realitzin operacions de càrrega i descàrrega podran efectuar-la als llocs on amb caràcter general estigui prohibida la parada. Tampoc no podran aturar-se totalment o parcialment a les voravies, laterals, passeigs o zones senyalitzades amb franges blanques obliqües.

4.-Les mercaderies i la resta de materials que siguin objecte de càrrega i descàrrega no es deixaran sobre la calçada o la voravia, si no que es traslladaran directament de l'immoble al vehicle o viceversa.

5.-Les operacions de càrrega i descàrrega es realitzaran amb les degudes precaucions per evitar renous innecessaris i amb l'obligació de deixar neta la voravia. Les mercaderies es carregaran i descarregaran pel costat del vehicle més proper a la voravia, utilitzant mitjans necessaris per agilitar l'operació i, procurant no dificultar la circulació, tant de vianants com de vehicles.

6.-La batlia podrà determinar zones reservades per a càrrega i descàrrega, a les quals serà d'aplicació el règim general dels estacionaments regulats i amb horari limitat. No obstant això, atenent a circumstàncies de situació, proximitat a altres zones reservades o de freqüència d'ús, podran establir-se variants de l'esmentat règim general. Per tal de controlar la durada de les operacions de càrrega i descàrrega serà obligatori posar al vehicle de forma clara i visible l'hora d'inici d'aquestes.

7.-Els contenidors de recollida de mobles o objectes, els d'enderrocs i els de fems, es col·locaran a aquells punts de la via pública que l'òrgan municipal competent determini, evitant qualsevol perjudici al trànsit.

8.-Els llocs de la calçada destinats a la col·locació de contenidors tendran la condició de reserves d'estacionament.

Article 50è.

Regulació de la velocitat i trànsits restringits.

1.-Als carrers on es circula només per un carril i a tots aquells, on l'afluència de vianants sigui considerable, els vehicles reduiran la velocitat a l'adequada i prendran les precaucions necessàries. Les mateixes mesures hauran de ser adoptades en cas de pluja, mal estat del paviment o estretor de la via.

2.-No es permetrà en les zones reservades al trànsit de vianants ni en les vies, els jocs o diversions que puguin representar un perill per als vianants o fins i tot per als que els practiquen. Els patins, patinets, monopatins, bicicletes o tricicles d'infants i similars, ajudats o no de motor, podran circular per voravies, andanes i passeigs, adequant la seva velocitat a la normal d'un vianant i estaran sotmesos a les normes establertes en aquesta Ordenança.

Article 51è.

Infraccions

1.-Es consideren infraccions administratives les accions o omissions que contravinguin les disposicions de la present Ordenança.

2.-Les infraccions a què fa referència el número anterior es classifiquen en lleus, greus i molt greus. Pel que fa a infraccions que no estiguin tipificades ni classificades per la present Ordenança i que  prevegin com a tals la Llei de seguretat vial, disposicions complementàries o normes vigents de caràcter general hom s'ha d'ajustar al que disposen aquestes respecte d'això.

3.-Són infraccions lleus:

a) Deixar el vehicle estacionat per un període superior a dos mesos en el mateix lloc, sense que presenti desperfectes que facin impossible el desplaçament pels seus propis mitjans o li manquin les plaques de matriculació.

b) Deixar les mercaderies i la resta de materials que siguin objecte de càrrega i descàrrega sobre la calçada o la voravia.

c) Realitzar operacions de càrrega i descàrrega als llocs on amb caràcter general estigui prohibida la parada.

d) Als espais senyalitzats com a càrrega i descàrrega o d'estacionament limitat no posar el vehicle de forma clara i visible l'hora d'inici d'aquesta.

4.-Són infraccions greus:

- Deixar el vehicle estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc, i que presenti desperfectes que facin impossible el desplaçament pels seus propis mitjans o li manquin les plaques de matriculació.

- La reiteració d'infracció lleu en el termini d'un any.

5.-Son infraccions molt greus:

- Deixar les mercaderies i la resta de materials que siguin objecte de càrrega i descàrrega sobre la calçada o la voravia, i que a més constitueixi perill per a la circulació.

- La reiteració d'infracció greu en el termini d'un any.

 

 

​​​​​​​Article 52è.

Règim sancionador.

1.-Les infraccions lleus en matèria de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial lleus són sancionades amb multa de fins a 100,00 euros, les greus amb multa de fins a 200,00 euros i les molt greus amb multa de fins a 500,00 euros.

2.-Serà d'aplicació la normativa sectorial que reguli el procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles amb motor i seguretat viària.

3.-Dins els límits establerts per aquesta Ordenança i la Llei de seguretat vial, la batlia queda facultada per graduar mitjançant decret l'import de les sancions i  de les modificacions que puguin sofrir. Els dits decrets s'han de publicar al BOIB.

 

CAPÍTOL V

Alarmes i Elements a Façanes

 

Article 53è.

Consideracions generals

Per dignificar l'estètica dels vials públics del Municipi d'Alaró, cal regular l'ús dels elements visuals que es col·loquen a les façanes. Per tant:

1.-Sens perjudici del que disposin altres normatives o decrets, es podran instal·lar alarmes visuals o acústiques en establiments públics i privats, així com en domicilis particulars, de conformitat als requisits establerts per la normativa vigent.

2.-Queden terminantment prohibits els elements col·locats o instal·lats a les façanes i que no permetin les Normes Subsidiàries vigents.

3.-Qualsevol element o objecte que no estigui descrit a les Normes Subsidiàries o en la present Ordenança, serà avaluat per la Junta de Govern, o si no n'hi ha per la batlia, qui resoldrà la seva permanència o retirada.

Article 54è.

Requisits de les instal·lacions

Les alarmes instal·lades, estiguin o no connectades a qualsevol centre policíac, s'ajustaran a les previsions contingudes a la normativa vigent, i serà necessari que hagin estat instal·lades per empreses autoritzades administrativament, les quals seran responsables dels aparells i instruments electrònics utilitzats, que hauran de recollir les característiques determinades pel Ministeri de l'Interior o la Conselleria d'Interior, i haver estat homologats per l'administració pública corresponent.

Article 55è.

Instal·lació d'alarmes

1.-Abans d'entrar en funcionament l'alarma instal·lada, haurà de sol·licitar-se l'autorització, adjuntant certificació de l'empresa instal·ladora i un mínim de tres noms amb les seves adreces i telèfons que puguin ser requerits en absència del titular i per qüestions que derivin de l'ús de l'alarma o de la seva instal·lació; caldrà adjuntar també un escrit d'autorització expressa d'entrada al domicili o entitat protegida a favor de la Policia Local si aquesta mesura fos necessària per desconnectar els senyals lluminosos o acústics de l'aparell. Les autoritzacions d'instal·lació i de funcionament queden supeditades a l'aprovació de l'Ajuntament previ informe de l'Enginyer i Policia Local.

2.-Cas d'autoritzar-se per l'Ajuntament la instal·lació d'aparells d'alarma connectats a les dependències de la Policia Local, els interessats a més dels requisits establerts anteriorment, hauran de presentar escrit de sol·licitud al batle, al qual s'adjuntarà el projecte de l'entitat instal·ladora. A més, s'haurà d'acompanyar escrit d'exoneració de responsabilitat de l'Ajuntament per sostracció, danys o contingències que puguin sofrir els béns protegits.

Article 56è.

Responsabilitats

1.-El titular és responsable del seu correcte funcionament, havent de ser revisades per la casa instal·ladora cada sis mesos com a mínim, i atendre els requeriments que sobre el particular li pugui fer l'Ajuntament.

2.-El titular és responsable de l'incompliment de les normes tècniques establertes per l'empresa instal·ladora i per negligència o ús incorrecte.

 

​​​​​​​Article 57è.

Actuacions de la Policia Local

En el cas de funcionar l'alarma i de no trobar el propietari o les tres persones designades, la Policia Local procedirà a desconnectar l'aparell, bé pels seus propis agents o altres persones, fent servir els mitjans disponibles i arribant si fos necessari a la seva inutilització, sense que aquesta acció pugui reportar cap responsabilitat.

Article 58è.

Alarmes en vehicles

La instal·lació d'alarmes en els vehicles no està subjecta a cap requisit. Malgrat tot, quan intencionadament o de forma casual es posi en funcionament i ocasioni alarma, intranquil·litat i el seu soroll pertorbi la convivència ciutadana, els agents de l'autoritat Municipals podran prendre mesures oportunes per anul·lar-la, i, arribant, si fos necessari, a la seva inutilització sense responsabilitat pels possibles danys materials que pugui ocasionar.

Article 59è. Infraccions

1.-Les infraccions al contingut del present capítol es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

2.-Seran considerades infraccions lleus dues falses alarmes en el termini d'un any.

3.-Seran considerades infraccions greus la reiteració en la falta lleu i l'incompliment de les normes tècniques establertes.

4.- Seran considerades infraccions molt greus la reiteració d'una falta greu, l'actitud de passivitat davant el funcionament d'una alarma i la seva instal·lació sense comptar amb les autoritzacions necessàries.

Article 60è.

Règim sancionador

1.-Les conductes constitutives d'infracció en matèria d'alarmes seran sancionades d'acord amb les següents escales:

a) Infraccions lleus: amonestació verbal per part de la Policia Local o escrita per part de la batlia o persona en qui delegui.

b) Infraccions greus: multa de 180 Euros.

c) Infraccions molt greus: multa de 300 Euros.

2.-Sense revestir caràcter de sanció i com a mesura cautelar, la batlia podrà acordar el precinte de totes aquelles alarmes que no acompleixin els requisits tècnics i legals establerts, fins a la correcció dels defectes observats.

 

CAPÍTOL VI

Policia d'edificis, immobles i solars

 

Article 61è.

Remissió al planejament urbanístic

Totes les obres que es realitzin en el Terme Municipal estan sotmeses al planejament urbanístic d'Alaró, així com d'altres disposicions de caire urbanístic de rang superior.

Article 62è.

Obligacions i prohibicions

1.-Els propietaris i ocupants estan obligats a mantenir els seus habitatges en les adequades condicions de seguretat, salubritat i ornament públic, d'acord amb la normativa sectorial vigent.

2.-En immobles o habitatges particulars dins els límits del sòl urbà, queda prohibit:

a) Mantenir o usar abocadors de fems i basses.

b) Tenir o criar animals que no siguin de companyia o que vulnerin la normativa sectorial actual.

 

 

​​​​​​​Article 63è.

Actuacions municipals

1.-El mal estat observat en una finca o immoble, amb perill per a la via pública ocasionat pel seu mal estat, parcial o total, es donarà a conèixer al propietari, el qual haurà de procedir a la reparació de l'immoble dins un termini de temps que serà fixat per l'Ajuntament, i de protegir la zona deteriorada fins a la seva definitiva reparació.

2.-En el cas de no realitzar-se les obres dins el termini concedit, s'obrirà al propietari un expedient sancionador, sense perjudici d'ordenar el que procedeix d'acord amb la legislació vigent.

3.-La neteja i tancament dels solars desocupats és una obligació de la propietat, per tant la responsabilitat pel seu mal estat d'higiene recau únicament i exclusivament en la propietat. Així mateix és d'obligat compliment el disposat a les Normes Subsidiàries. L'Ajuntament d'Alaró podrà requerir la neteja, tancament i manteniment dels solars.

El tancament es farà amb materials opacs, fins a una altura mínima de dos metres, des de la rasant de la voravia. Es prohibeix el tancament amb blocs de formigó́ vists, serà̀ indispensable el seu referit.

4.-Els perjudicis o les molèsties produïdes en habitatges i/o solars entre parets mitjanes, és de responsabilitat exclusiva de la propietat que la produeix, per tant, l'Ajuntament sols intervindrà en els casos que aquests perjudicis afecti a la competència municipal.

Article 64è.

Règim sancionador

1.-Les conductes que suposin infracció a les disposicions d'aquest capítol seran sancionades de conformitat amb el que estableix la normativa urbanística vigent. Qualsevol despesa produïda a càrrec de l'Ajuntament per neteja, desinfecció, construcció, enderroc o anàlogues per subsanar deficiències que afectin a les propietats contemplades al present capítol seran a càrrec del titular de la propietat.

2.-En els casos que no ho determini, s'establirà un règim de sancions d'acord amb les següents escales:

a) Infraccions lleus: amonestació verbal per part de la Policia Local o escrita per part de la batlia, amb ordre d'execució. Es consideraran lleus les dels articles 63.2.a, 64.1 i 64.3

b) Infraccions greus: multa de 180 a 700 euros. Es consideraran greus les dels articles 63.2.b, 64.2 o l'acumulació de dues infraccions lleus o no complir amb l'ordre d'execució dictada d'acord amb el punt anterior.

c) Infraccions molt greus: multa de 701 a 3500 euros. Abocament de materials perillosos o reincidència (acumulació de dues infraccions greus).

 

CAPÍTOL VII

Els animals de companyia

 

Article 65è.

Consideracions generals

1.-La present Ordenança té per objecte la regulació de la inserció harmònica dels animals de companyia en la societat urbana, al marc de les competències i obligacions municipals.

2.-Es consideren animals de companyia, als efectes de la present ordenança, els que convisquin o estiguin destinats a conviure amb els humans, no lucrativament.

3.-La tinença d'animals de companyia queda condicionada a les circumstàncies higièniques òptimes del seu allotjament, a l'absència de riscs en l'aspecte sanitari i en la inexistència de molèsties per als veïns.

4.-Els cans que hagin de romandre la major part del dia a un espai obert, disposaran d'un habitacle en que puguin arrecerar-se de les inclemències del temps. La seva construcció s'ajustarà a la normativa d'estètica de les Normes Subsidiàries de planejament; la seva altura haurà de permetre al animal romandre a l'habitacle amb el coll i el cap drets. La seva amplària estarà dimensionada de forma que l'animal pugui donar la volta sobre el mateix.

5.-La resta d'animals disposaran també, en el supòsit que romanguin en espai d'igual condicions, d'allotjaments adequats a la seva espècie. Els habitacles dels animals compliran les determinacions de la legislació sectorial, seran de material impermeable, i, el llit o sòl interior de l'habitacle serà de material aïllant de baixes temperatures.

6.-Els cans que romanguin fermats, la longitud del fermall no podrà ésser inferior a la mida resultant de multiplicar per tres la pròpia longitud del ca presa des dels morros fins al naixement de la cua; en qualsevol cas, la longitud del fermall no pot ser inferior a tres metres o superior si així ho indica la normativa sectorial. L'extrem fix de l'element de subjecció s'ancorarà a una distància de l'habitacle que no li impedeixi el seu còmode i total accés. Sempre que sigui possible i en relació a l'espai disponible, la cadena de subjecció de l'animal es disposarà de forma que pugui córrer al llarg d'un filferro de la major longitud possible, convenientment tibat i subjectat, a un dels seus extrems a les immediacions del seu habitacle.

7.-A les finques, solars, quarterades, etc. que no disposin de tancament en tot el seu perímetre que impedeixi la sortida dels cans, estaran subjectes així com s'indica al paràgraf anterior.

Article 66è.

Responsabilitats i obligacions dels propietaris i posseïdors

1.-Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia adoptaran les mesures necessàries perquè aquests animals no puguin acudir lliurament a les vies i espais lliures públics o propietats privades, per on circularan sempre conduïts.

2.-Els propietaris o posseïdors de cans que habitin en zones urbanes seran responsables de la contaminació sonora ambiental que es produeix com a conseqüència dels lladrucs, udols, etc.

3.-El posseïdor d'un animal, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària del propietari, serà responsable dels danys, perjudicis i molèsties, que ocasionin a les persones, coses, vies i espais públics i al medi natural en general, d'acord amb el que disposa l'art. 1.905 del Codi Civil, així com d'adoptar les mesures necessàries per impedir que els animals embrutin les vies i espais públics o que produeixin molèsties als veïns.

4.-Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia estan obligats a la neteja dels habitacles d'aquests, així com dels espais oberts utilitzats per ell, i a la seva periòdica desinfecció.

5.-Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia assumiran la responsabilitat d'assegurar el seu accés permanent a l'aigua de beguda, alimentació adequada i suficient, i l'atenció higiènica necessària per al seu manteniment en perfecte estat de salut. Incorreran en responsabilitat els que mantinguin animals assedegats, manifestament desnodrits per causes no patològiques, o en estat de brutícia imputable a l'abandó i descurança a que estan sotmesos.

6.-Els plats o recipients en que se serveixi aliment a cans, han ésser d'ús exclusiu que aquest fi i la seva neteja s'ha d'efectuar separadament del parament i utillatge de cuina destinat a l'alimentació humana.

7.-Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia hauran de facilitar la possibilitat d'exercici físic a aquests, a tal efecte, serà obligatori deixar-lo lliure una hora al dia, com a mínim.

Article 67è.

Mesures sanitàries i de protecció dels drets dels animals

1.-Queda prohibit l'ús d'artefactes, lligams, collars o fermalls que, per produir-los molèsties o danys manifests impedeixin la lliure marxa, carrera o exercici de qualsevol animal de companyia.

2.-Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia que no vulguin continuar posseint-los, hauran de lliurar-los al centre animal municipal, o a qualsevol de les entitats dedicades a la protecció d'animals, legalment reconegudes, que accepti, voluntàriament el seu lliurament. En els dos casos, i quan es tracti d'espècies canines, s'acompanyaran els documents acreditatius de la seva inscripció al Cens Caní Municipal i targeta sanitària corresponent, si escau. Queda prohibit l'abandonament de qualsevol animal de companyia a les vies i espais lliures públics, zones rurals, etc.

3.-Els cadàvers dels animals de companyia hauran de recollir-se a dipòsits, recipients o bosses adequades de material impermeabilitzat, precintades o tancades per al seu posterior trasllat a un centre autoritzat, bé directament pel propietari o posseïdor de l'animal mort o prèvia sol·licitud de recollida d'aquest pels serveis dependents de l'esmentat centre. Queda prohibit el seu abandonament a descampats, llits de torrents, i altres espais públics o privats, així com dipositar-los a contenidors de recollida de residus sòlids urbans.

4.-La tinença de cans destinats a guardar ramats s'ajustarà endemés del que s'ha indicat al present títol, al que disposi la Conselleria competent en matèria d'Agricultura del Govern de les Illes Balears.

5.-Queda prohibida la tinença d'animals ferotges i salvatges en captivitat a habitatges i a qualsevol altre local que no tingui les degudes condicions de seguretat acreditades prèviament i fefaentment pels serveis tècnics municipals competents, i autoritzada expressament per la batlia. En aquests casos serà necessari que el propietari acrediti la documentació i permisos d'importació de les espècies protegides segons la normativa internacional.

Article 68è.

Conducció d'animals per la via pública

1.-Els cans que circulin per les vies i espais lliures públics o privats, ho hauran de fer subjectes mitjançant corretges o cadenes i collar, proveïts del cordonet, placa o medalla del control sanitari i /o de registre al Cens Caní Municipal, i conduïts per una persona.

2.-El propietari o posseïdor d'animals de companyia que circulin per vies i espais lliures, públics o privats, de concurrència pública, seran responsables dels danys i lesions que ocasionin a persones i béns.

3.-A aquest efecte, els cans de perill previsible o manifest, hauran de dur morral adequadament col·locat i capaç d'impedir, per la seva idònia confecció, la producció de mossegades o esgarrinxades, sota la responsabilitat absoluta del propietari o posseïdor. L'ús de morral podrà ésser ordenat per la batlia respecte d'un ca en concret, o en caràcter general quan les circumstàncies sanitàries ho aconsellin.

4.-Queda prohibida la circulació per les vies i espais lliures públics, o privats de concurrència pública, d'animals d'espècies salvatges, fins i tot domesticades, sense excepció.

5.-Queda prohibida l'entrada d'animals de companyia a locals destinats a la fabricació, venda, emmagatzemant, transport o manipulació d'aliments. Així com a locals d'espectacles públics, culturals i esportius.

6.-Els titulars d'establiments públics de l'àrea d'hoteleria i restauració podran prohibir l'entrada i estada d'animals de companyia als seus establiments, sempre que aquesta prohibició figura de forma expressa als seus accessos.

7.-Queda prohibit l'accés d'animals de companyia a piscines públiques.

8.-Els titulars de comerços, indústries i serveis a què es fan referència els apartats anteriors seran corresponsables als supòsits d'infracció de les normes que en aquests preceptes s'estableixen, quan hi consentissin o no adoptessin les mesures correctores pertinents.

9.-Del previst als apartats cinc a vuit anteriors, s'exceptua els cans guia o pigall per disminuïts sensorials, conformement al que disposa la normativa sectorial corresponent.

10.-Els animals de companyia que circulin en vehicles hauran de romandre subjectes, de tal manera que amb els seus moviments no puguin distraure al conductor, impedir la seva capacitat de maniobra i visibilitat. La seva permanència al vehicle haurà de reunir les condicions de ventilació suficient per evitar efectes de sufocació.

11.-Queda prohibit l'abandonament d'excrements que puguin produir els cans a les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública. Els propietaris o posseïdors hauran de procedir, sota la seva exclusiva responsabilitat, a recollir-los mitjançant artefactes o embolcalls adequats que prèviament hauran de portar. A més, els propietaris o posseïdors de cans hauran de dur un recipient d'aigua per a tirar damunt els orins mentre passegen.

Article 69è.

Vacunació i danys per agressions

1.-Els propietaris o posseïdors de cans estan obligats a la vacunació antiràbica, amb caràcter anual i a partir dels tres mesos d'edat. La vacunació antiràbica generarà el lliurament de la corresponent tarja sanitària i placa o xapa d'identificació.

2.-Tota persona que sofreixi lesions produïdes per rapinyades o mossegades d'animals haurà de comunicar amb urgència aquesta circumstància a l'Ajuntament, fent constar la seva identitat i domicili , així com les dades que permetin la identificació i/o localització de l'animal causant de la lesió.

3.-Els propietaris o posseïdors dels animals que hagin causat lesió, estan obligats a facilitar les dades corresponents a l'animal agressor, tant a la persona agredida com a les autoritats que ho sol·licitin.

Article 70è.

Cens caní

1.-Els propietaris o posseïdors de cans estan obligats a inscriure'ls al cens caní municipal habilitat amb aquesta finalitat, dins el termini d'un mes comptat des de la data de la seva adquisició o possessió. El cens caní, haurà de contenir, com a mínim, les següents dades:

a) Espècie a que pertany l'animal.

b) Raça.

c) Sexe.

d) Ressenya (capa, signes particulars, tatuatges, identificació electrònica, etc.).

e) Any de naixement.

f) Domicili habitual de l'animal.

g) Nom, domicili, DNI del propietari.

h) Tractament antiparàsits.

i) Altres tractaments.

2.-Els animals de companyia s'identificaran d'acord amb el que disposa la normativa sectorial vigent.

3.-La baixa per mort o desaparició d'aquests animals haurà de ser comunicada pels seus propietaris o posseïdors a les oficines municipals en el termini de deu dies comptats des de la data en què aquestes circumstàncies s'esdevingueren. Hi adjuntarà amb aquesta finalitat la documentació acreditativa de la identificació censal de l'animal i tarja sanitària si s'escau. La mateixa obligació i termini afectarà als qui essent propietaris o posseïdors de cans canviïn el seu domicili o transfereixin la possessió de l'animal.

4.-L'Ajuntament procedirà a la inscripció d'ofici al cens caní municipal de tots aquells cans dels quals sense figurar-hi existeixi constància de la seva tinença i de la persona propietària o posseïdora. D'aquesta inscripció se'n donarà trasllat del titular perquè al termini de deu dies al·legui tot quan cregui procedent, tant pel que fa a la inscripció com a les dades que s'hi ressenyin.

5.-El cens caní municipal constituirà la base per a la formalització de les liquidacions de l'arbitri sobre tinença i circulació de cans, i, en conseqüència, les altes, baixes i modificacions que s'estableixin respecte d'aquell, s'hi consideraran, simultàniament, aplicables.

Article 71è.

Animals errants

1.-Es consideraran errants els cans en què concorrin algunes de les circumstàncies següents:

a) Que no tengui xip identificatiu.

b) Que no tingui amo conegut, domicili, ni estigui censat.

c) Que circuli per les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública, sense ésser conduït per persona, encara que estigui proveït de collar amb placa, medalla o xapa d'identificació. No tindrà, tanmateix, la consideració de ca errant aquell que camini vora el seu amo o posseïdor, proveït de collar i amb la medalla o placa que permeti la seva identificació, malgrat que circumstancialment no sigui conduït amb corretja o cadena.

2.-Els cans qualificats com a errants seran recollits pels serveis municipals. La mateixa actuació s'observarà respecte de qualsevol tipus d'animal de companyia que circuli per les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública sense ésser conduït per una persona; així com respecte als animals salvatges - domesticats o no- en qualsevol cas.

3.-La captura i transport d'animals errants, que serà presidida per criteris humanitaris, s'efectuaran mitjançant la utilització de tècniques i mitjans compatibles amb els imperatius biològics de l'espècie, en bones condicions higièniques i amb garanties per a la seguretat de les persones en general i del personal encarregat d'aquest servei en particular.

4.-Els cans errants dipositats al centre on siguin traslladats que presentin evidència clínica de patir hidrofòbia, malaltia infecto-contagiosa o parasitària, malformacions congènites o no, perillositat manifesta o qualsevol circumstància anàloga, segons el parer de la direcció facultativa del servei, seran sotmesos a un període de retenció de quinze dies durant el qual podrà ser retirat per la persona que acrediti ésser el propietari o posseïdor. Si el motiu de la recollida fos la manca de placa o medalla d'identificació, el propietari o posseïdor disposarà d'un termini addicional de tres dies per a procedir a l'obtenció, prèvia la inscripció censal, sempre que durant el termini primitiu de tres dies adverteixi d'aquesta circumstància els serveis del centre sanitari.

5.-Quan el ca dipositat fos portador de collar amb medalla, xapa o qualsevol tipus d'identificació, el període de retenció s'ampliarà a set dies.

6.-Quan els cans errants dipositats al centre animal municipal o concertat no siguin classificats per la seva direcció facultativa dins els supòsits contemplats a l'article anterior, el període de permanència en dipòsit serà de quinze dies des de la data de recollida. A partir del 3r ò 7è dia, segons es tracti d'animals sense o amb collar proveït de placa o medalla d'identificació, respectivament, seran oferts a les persones que puguin estar interessats en la seva adopció, mitjançant els serveis propis del centre sanitari i simultàniament i amb el mateix fi a les societats protectores d'animals o plantes legalment reconegudes.

​​​​​​​​​​​​​​Article 72è.

Cessament de la tinença d'animals

1.-Els propietaris o posseïdors d'animals de companyia que no desitgin continuar assumint la seva tinença, s'hauran d'atendre al que disposa la present ordenança.

2.-Els qui lliurin aquests animals al centre animal municipal o concertat o a les societats protectores d'animals o plantes legalment reconegudes, hauran de manifestar expressament si la voluntat d'abandonament té per objecte algunes de les circumstàncies següents:

a) Abandonament definitiu: s'entén com a tal la incondicional deixada de la seva propietat i possessió. En aquest cas serà d'aplicació el que disposa la present Ordenança.

b) Abandonament condicional: s'entén com a tal la voluntat de renunciar, senzillament, a la seva propietat i possessió sempre que l'animal sigui objecte d'adopció per tercer interessat i, sinó, recobrar la plenitud de dret sobre aquest. En aquest cas el termini de permanència al centre sanitari no podrà excedir de quinze dies, durant el qual s'oferirà en adopció. En acabar l'esmentat termini sense haver operat cap adopció el dipositant, al termini de quaranta-vuit hores, haurà d'optar entre recobrar la possessió de l'animal o el seu abandonament definitiu. Si optés per la segona alternativa l'animal passarà a ser susceptible d'adopció.

c) En el supòsit d'animals salvatges domesticats o no, la possibilitat d'adopció a què es refereix el paràgraf que antecedeix, se substituirà pel tràmit d'oferta a zoològics, centres d'investigació i entitats semblants.

3.-La persona que trobés un animal de companyia, haurà de procedir al seu dipòsit al centre animal municipal o concertat, bé directament o mitjançant els serveis depenent de l'Ajuntament. En aquest cas serà d'aplicació el que disposa l'article 612 del codi civil. Un cop transcorregut el termini de vint dies sense haver-se reclamat pel seu presumpte propietari, serà lliurat al qui l'haurà trobat. Al supòsit que aquest renúncies a la seva propietat o possessió serà d'aplicació el que estableix la present ordenança.

Article 73è.

Sacrificis d'animals

1.-Els sacrificis només es podran donar en casos de malaltia de l'animal. Serà realitzat per personal especialitzat (veterinari) i amb procediments eutanàsics. Queda prohibit tot procediment que ocasioni la mort amb sofriments per a l'animal (utilització d'estrictina o altres verins, armes de foc, etc.)

2.-L'eliminació de cadàvers i restes d'animals, tant originats durant la tinença privada d'aquests, com trobats a les vies i espais lliures públics o privats de concurrència pública o sacrificats en el centre animal municipal o concertat, s'efectuarà mitjançant el sistema bàsic d'incineració o substitutòriament i en casos d'urgència per qualsevol dels procediments establert a la legislació vigent.

3.-Correspon al centre animal municipal o concertat la recollida de cadàvers i restes d'animals bé a iniciativa pròpia com a instàncies de particulars i autoritats. Aquesta recollida s'efectuarà de forma que impedeixi la contaminació del personal afecta al servei i, en tot cas, en bosses o recipients precintats.

4.-La persona que tingués coneixement de l'existència d'un cadàver o de restes d'animal, ho haurà de comunicar a l'Ajuntament i facilitar-ne les dades per a la seva localització i recollida.

Article 74è.

Taxes, preus públics i imposts

1.-Els propietaris i posseïdors d'animals queden obligats al pagament dels imposts, preus públics, taxes i d'altres exaccions municipals establertes a les Ordenances Fiscals corresponents que els siguin d'aplicació.

2.-Constitueixen bases imposables a aquests efectes:

a) La tinença i circulació de cans.

b) La prestació dels serveis dependents del Centre Sanitari Municipal o concertat descrits a la present ordenança

3.-El pagament d'arbitri comportarà el lliurament de l'element material acreditatiu d'aquesta circumstància, medalla, placa, cordonet amb marxamo, etc. que amb aquesta finalitat seleccioni i estableixi com a més convenient, en cada cas, l'Ajuntament. L'animal haurà de dur aquest element, unit al collar o situat de la mateixa manera (segons el model que s'adopti) sempre que circuli per les vies i espais lliures públics i privats de concurrència pública.

​​​​​​​​​​​​​​Article 75è.

Infraccions

1.-Correspon a l'Ajuntament la correcció de les infraccions que es cometin respecte de les normes de la present ordenança i la seva normativa complementària.

2.-Les accions i omissions que vulnerin la normativa de protecció dels animals, generaran responsabilitat administrativa, sense perjudici del que sigui exigible en la via penal, civil o d'altre ordre en que puguin incórrer.

3.-Els fets constatats per funcionaris als que es reconeix la condició d'autoritat, i que es formalitzin en document públic observat els requisits legals pertinents, tindran valor probatori sense perjudici de les proves que en defensa dels respectius drets o interessos puguin aportar els propis administrats.

4.-Aquells que participin en la comissió de qualsevol de les infraccions de la normativa de protecció dels animals, respondran de les mateixes.

5.-Les infraccions a que es refereix el present títol es classifiquen, d'acord amb la seva entitat en lleus, greus i molt greus.

Article 76è.

Faltes lleus

Son faltes lleus:

a) Incompliment de la normativa de condicions dels habitacles dels animals.

b) No dur borses per a recollir excrements i un recipient d'aigua per als orins.

c) Causar molèsties als veïns per renous (per ex. lladrucs) dels animals.

d) Manca de registre i d'identificació individual de l'animal.

 

Article 78è.

Faltes greus

Són faltes greus:

a) El subministrament a un animal de substàncies no permeses sempre i quan allò no suposi perjudici a tercers.

b) L'esterilització, la pràctica de mutilacions innecessàries, per agressions físiques greus i el sacrifici d'animals sense control facultatiu o en contra de l'establert per la llei.

c) Les agressions físiques que produeixin lesions greus.

d) L'abandonament no reiterat d'un animal.

e) L'alienació d'animals amb malaltia no contagiosa, tret que dit extrem fos desconegut pel venedor en el moment de la transacció.

f) La venda a laboratoris, clíniques o altres establiments per experimentació, sense autorització de la Conselleria d'Agricultura i Pesca.

g) La venda ambulant d'animals fora de mercats i fires legalitzats.

h) La no vacunació o la no realització de tractaments sanitaris obligatoris.

i) La possessió, exhibició, compravenda, cessió, donació o qualsevol altra forma de transmissió d'animals, l'espècie dels quals estigui catalogada com a especia amb necessitat de permisos d'importació.

j) La tinença d'animals salvatges que no s'adaptin a la captivitat en les condicions establertes a l'article 26.2 de la Llei 1/1999.

k) La comissió de dues infraccions tipificades com a lleus dins del termini d'un any.

l) No recollir els excrements dels animals, abandonar els excrements o no tirar aigua sobre l'orí de l'animal.

m) No dur els cans potencialment perillosos fermats i amb morral.

 

Article 78è.

Faltes molt greus

Són faltes molt greus:

a) L'abandonament d'animals de companyia domesticats o salvatges en captivitat, o el reiterat encara que sigui individualitzat.

b) El subministrar substàncies no permeses als animals, excepte en el cas contemplat en el paràgraf b) de l'apartat anterior.

c) L'alienació d'animals amb malalties contagiosa, tret si fos indetectable en el moment de la transacció.

d) La celebració d'espectacles de baralles de galls o d'altres animals, siguin o no de la mateixa espècie o d'animals amb l'home.

e) L'ús d'animals en festes o espectacles en els que aquests poden ésser objecte de dany, sofriments, tractaments antinaturals, maltractes, burles o en els que pugui ferir la sensibilitat de l'espectador.

f) La possessió, exhibició, compravenda, cessió, donació o qualsevol altra forma de transmissió d'animals o de les seves parts o derivats, l'espècie del qual està inclosa en el apèndix I de la CITES o C1 de la legislació comunitària sobre la mateixa convenció.

g) La comissió de dues infraccions tipificades com a greus dintre del termini d'un any.

 

Article 79è.

Règim sancionador

1.-Les infraccions a que es refereixen els articles anteriors seran corregides mitjançant les següents sancions:

a) Les faltes lleus amb multa de 60 Euros.

b) Les faltes greus amb multa de 60 a 750 euros.

c) Les molt greus amb multa de 751 a 7.500 euros

2.-La imposició de sancions correspondrà:

a) La batlia en cas d'infraccions lleus i greus.

b) Al conseller d'Agricultura i Pesca, en cas d'infraccions molt greus

3.-La batlia podrà ordenar la retirada cautelar de l'animal com a mesura provisional, i, el decomís com a sanció accessòria de la multa, o retirada definitiva de l'animal de la possessió del seu titular quan les circumstàncies concurrents així ho facin necessari.

4.-En el supòsit d'execució forçosa de les actuacions administratives en cas d'incompliment del particular s'exigiran a aquest les despeses econòmiques ocasionades.

 

CAPÍTOL VIII

La contaminació acústica: renous i vibracions

 

Article 80è.

Consideracions generals

1.-L'objecte del present capítol és l'establiment del marc legal de regulació dels distints béns i recursos ambientals susceptibles de ser gestionats a l'àmbit de la competència de l'Ajuntament d'Alaró contra las pertorbacions per l'emissió de renous o vibracions per qualsevol causa.

2.-Seran d'aplicació les prescripcions d'aquest capítol en tot el territori del terme municipal d'Alaró, llevat del que es disposa per a les llicències d'activitats industrials.

3.-Queda sotmès a allò que preveu aquest capítol qualsevol activitat que es trobi en funcionament, exercici o ús que comporti la producció de renous o vibracions. Serà exigible el seu compliment a través de la corresponent concessió de llicències o autoritzacions municipals per a tot tipus de construccions, demolicions, obres a la via pública i instal·lacions industrials, comercials, recreatives, musicals, espectacles i de serveis, i totes aquelles que es relacionen a les normes subsidiàries d'Alaró. També ho serà per a les ampliacions o reformes que es projectin o executin a partir de l'entrada en vigor d'aquesta ordenança i, si s'escau, com a mesura correctora exigible d'acord amb el que preveu la normativa que li resulti d'aplicació.

Article 81è.

Renou dels vehicles a motor

1.-Qualsevol vehicle de tracció mecànica haurà de tenir en bones condicions de funcionament el motor, la transmissió, la carrosseria i d'altres elements capaços de produir renous i/o vibracions i, especialment, el dispositiu silenciador dels gasos d'escapament, amb la finalitat de que el nivell sonor emès pel vehicle quan circula o amb el motor en funcionament, no excedeixi els límits establerts legalment.

2.-Fora dels establiments dedicats exclusivament a reparacions de vehicles a motor, queda prohibida l'emissió de renous i/o vibracions que provenguin de la realització de comprovacions o reparacions mecàniques.

3.-Els conductors dels vehicles a motor s'abstendran de fer ús dels seus dispositius acústics a tots els nuclis de població, durant les 24 hores del dia, fins i tot en el supòsit de qualsevol dificultat i impossibilitat del trànsit que es produeixi a la calçada de les vies públiques. Només serà justificable la utilizació instantània d'avisadors acústics en casos excepcionals de perill d'atropellament, col·lisió o quan es tracti de serveis d'urgència. En cap cas estarà justificat l'ús en horari nocturn.

4.-L'escapament de gasos ha d'estar dotat d'un dispositiu silenciador de les explosions, de forma que no s'arribi mai a un nivell de renous superior a aquell que s'estableix per a cada una de les categories de vehicles; el conductor no el podrà posar fora de servei.

5.-Es prohibeix a tot el terme municipal la circulació de vehicles a motor o ciclomotors amb l'anomenat “escapament de gasos lliure” i també d'aquells vehicles els gasos expulsats pels motors dels quals, en lloc d'atravessar un silenciador eficaç, surtin des del motor a través d'un incomplet, inadequat, deteriorat, o a través de tubs ressonadors. Així mateix, es prohibeix la circulació de vehicles a motor o ciclomotors quan, per excés de càrrega, produeixin renous superiors als assenyalats a la legislació vigent.

6.-La Policia Local formularà denúncia contra el conductor o el titular de qualsevol vehicle que incompleixi les prohibicions assenyalades en aquesta ordenança o que, segons el seu parer, sobrepassi els nivells de renou que s'estableixen a l'annex 3.

Article 82è.

Mesures cautelars envers als vehicles

Amb independència de la resta de mesures que es puguin adoptar i de la instrucció del corresponent expedient sancionador, tendrà la consideració de mesura cautelar la immobilització temporal del vehicle i retirada a les dependències municipals o al lloc que es designi a l'acta d'immobilització. Aquesta mesura cautelar es podrà adoptar en els següents supòsits:

a) Que els vehicles circulin amb “escapament lliure”.

b) Quan els agents de vigilància de trànsit considerin, segons el seu parer, que l'emissió de renous, vibracions o altres agents productors de la contaminació atmosfèrica emesa pels vehicles, suposin amenaça de pertorbació greu per a la tranquil.litat o seguretat públiques, i en els casos de reincidència.

 

Article 83è.

Formes, efectes i competència de les mesures cautelars

Pel que fa a la immobilització de vehicles:

1.-Es formularà la corresponent denúncia administrativa i posterior retirada o immobilització del vehicle a les dependències municipals o al lloc que es determini a l'acta que s'estengui a aquest efecte, amb la finalitat de realitzar les inspeccions i controls necessaris. Un cop realitzats, es decidirà si ha de passar una comprovació municipal o si, per la gravetat de les deficiències observades, és convenient que es verifiqui per part d'una estació d'Inspecció Tècnica de Vehicles. En el moment que l'infractor i/o titular retiri el vehicle, se li indicarà on ha de passar la inspecció.

2.-Quan, per raons dels serveis, no sigui possible la retirada del vehicle, s' immobilitzarà i es procedirà a la denúncia administrativa. L ' infractor haurà de dur el vehicle al lloc on ell mateix designi i hi romandrà mentre no es justifiqui que han subsanats els defectes productors de la pertorbació; aquesta comprovació serà realitzada pels serveis municipals corresponents en el termini de 10 dies des de la data de la infracció i en el lloc designat a aquest efecte.

3.-Després que hagin passat 30 dies des de la retirada o del precinte a què es fa referència en els punts anteriors sense que el conductor o propietari administratiu del vehicle hagi sol·licitat de l'autoritat competent la seva posada en circulació, s'entendrà que s'ha produït la situació d'abandonament a què es refereixen els articles 615 i 616 del Codi Civil.

4.-Independement de la sanció que correspongui, el propietari administratiu del vehicle haurà de satisfer, prèviament a la posada en circulació, l'import de totes les despeses ocasionades amb motiu de la infracció i altres exaccions que s'en derivin.

5. La competència per a l'adopció de mesures cautelars és dels agents de la Policia Local.

Article 84è.

Règim d'aplicació

1.-Les normes que es contemplen són d'obligat i directe compliment sense necessitat d'un previ requeriment o subjecció individual a totes les instal·lacions, aparells, construccions, obres, per a tota mena de vehicles, inclosos els de transport i, en general, tots els elements, activitats, actes i comportaments que produeixin renous i vibracions que alterin l'estat natural de l'ambient circumdant, qualsevol que sigui el seu titular, promotor o responsable i lloc públic o privat, obert o tancat en el qual estigui situat.

2.-A l'efecte d'aquest capítol s'entén per activitat musical qualsevol tipus d'emissió de sons per procediments de producció o reproducció sonora, inclosa la música en viu o en directe, o amb la utilització de qualsevol aparell o mitjà que sigui susceptible de transmetre o emetre nivells de so superiors a 65 dB(A) a l' interior del local o es superin els nivells de transmissió dels annexos I i II d'aquest capítol.

3.-Tipus d'activitat segons la seva contaminació acústica potencial:

a) Grup I: Restaurants, cafeteries, cafès o bars.

b) Grup II: Cafès-concert.

c) Grup III: Bingos, cines, teatres, cafès teatre i altres anàlogues

d) Grup IV: Hotels i apartaments turístics, hostals, agroturismes i similars.

e) Grup V: Discoteques, sales de ball, sales de festa i altres anàlogues.

f) Grup VI: Activitats recreatives potencialment generadores de renou, realitzades a l'aire lliure, en espais públics o privats, que no estiguin compreses als grups anteriors.

4.-Per al desenvolupament de l'activitat dels establiments compresos al Grup IV, s'haurà d'incloure com a activitat complementària a la principal i ser contemplada al projecte i llicència municipal; tot això, de conformitat amb el procediment establert a la legislació vigent.

Article 85è.

Inspeccions

1.-Els serveis d'inspecció municipal, Policia Local o òrgan autoritzat per la batlia, podran realitzar d'ofici o a instància de veïns afectats per renous, associacions de veïns, o qualsevol altre interessat les inspeccions que resultin necessàries per a garantir el compliment del que preveu aquest capítol.

2.-A l'efecte del que preveu l'apartat anterior, els propietaris, posseïdors o responsables de les fonts emissores del renou, estaran obligats a facilitar als serveis d'inspecció municipal l'accés a les seves instal·lacions o focus generadors de renou i disposaran el seu funcionament a les distintes velocitats, càrregues, marxes o nivells de so que els serveis inspectors indiquin, i hi hauran de ser presents. De les actuacions portades a terme, s'estendrà acta acreditativa de la inspecció realitzada.

3.-L'obstrucció de la tasca inspectora podrà dur aparellada la revocació de la Llicència o Autorització, sense perjudici de les responsabilitats administratives o penals en què pugui incórrer.

Article 86è.

Remissió a la normativa urbanística

Tots els edificis hauran de complir les condicions acústiques de l'edificació que es determinen a la Norma Bàsica de l'Edificació (NBE-CA) i a les Normes Subsidiàries d'Alaró.

Article 87è.

Emissió de renous

1.-Sense tenir en compte les pertorbacions produïdes pel trànsit rodat de vehicles, en el medi ambient exterior no es podrà produir cap renou que sobrepassi els límits en les condicions i característiques determinats a l'annex I del present capítol.

2.-Els treballs realitzats en sòl classificat com a urbà, no es podran fer entre les 20,00 hores i les 08,00 hores del dia següent quan els nivells d'emissió de renous siguin superiors als establerts amb caràcter general a l'annex I. S'exceptuen d'aquesta prohibició les obres urgents, aquelles que es realitzen per raons de necessitat o perill, i aquelles que, amb motiu dels seus inconvenients, no es puguin realitzar durant el dia. Aquest treball nocturn haurà d'estar expressament autoritzat per la batlia, qui determinarà els límits sonors que haurà de complir en funció de les circumstàncies que concorrin a cada cas.

3.-Els valors màxims tolerables de vibracions seran els que s'especifiquen a la legislació estatal o autonòmica que resulti d'aplicació.

4.-Als habitatges i locals interiors d'una edificació, el nivell sonor expressat en dB(A) no haurà de sobrepassar els nivells establerts a l'annex II d'aquest capítol com a conseqüència de les fonts sonores situades a l'exterior o a l'interior de locals o habitatges adjacents, tenint en compte la zona, dependència de l'habitatge o tipus de local i horari i menyspreant els renous que provenen del trànsit.

Article 88è.

Emissors de renous en parets i sostres

1.-No es podran col·locar màquines, artefactes en moviment de qualsevol instal·lació, en o damunt parets, sostres, forjats i altres elements estructurals de les edificacions, llevat de casos excepcionals en els quals es justifiqui que no es produeixen molèsties als veïns, o s'instal·lin els elements correctors escaients.

2.-La distància entre els elements indicats i el tancament perimetral serà d'un metre.

Article 89è.

Instal·lació de maquinària diversa

No està permès el següent:

a) A les vies públiques i als establiments, la instal·lació de màquines o aparells que transmetin a zones pròximes a edificis, habitatges, centres sanitaris, educatius i, en general, zones d'oci, nivells sonors superiors als límits permesos als annexos I i II d'aquest capítol.

b) Els equipaments de les instal·lacions d'aire condicionat, ventilació o refrigeració, com puguin ser ventiladors, extractors, unitats condensadores i evaporades, compressors, bombes, torres de refrigeració i altres similars, que transmetin als edificis propis, contigus o pròxims, nivells sonors superiors als límits establerts a l'annex II.

c) La instal·lació de màquines que transmetin als edificis contigus o pròxims nivells de vibracions superiors als límits màxims establerts per la normativa aplicable.

 

Article 90è.

Activitats potencialment generadores de contaminació acústica

1.-Els edificis, locals, recintes i/o espais destinats a les activitats dels grups I, II, III i V expressats en aquest capítol, hauran d'estar dotats de l'aïllament acústic global necessari, el qual s'haurà de justificar en funció del nivell màxim de pressió acústica que es prevegi que es pugui produir a l'activitat, per impedir la transmissió a l'exterior dels esmentats locals, recintes i/o espais de renous (nivells de pressió acústica) superiors als permesos en aquest capítol.

2.-A l'efecte del que es disposa al paràgraf anterior, s'haurà de presentar un estudi justificatiu de les mesures previstes perquè la transmissió de renous i vibracions generats per les distintes fonts sonores, màquines o elements compleixin les prescripcions d'aquest capítol. A l'esmentat estudi s'ha de partir d'un nivell d'emissió global determinat que es prevegi que es pugui produir a l'activitat pels aparells o elements generadors que es pretenguin instal·lar i/o per la concurrència de públic i que no podrà ser mai inferior al que tot seguit s'estableix:

a) Activitats del Grup I 75 dB (A)

b) Activitats del Grup II 90 dB (A)

c) Activitats del Grup III 80 dB (A)

d) Activitats del Grup V 115 dB (A)

3.-Els establiments inclosos al grup II hauran de comptar amb limitador de so.

4.-Per a les activitats compreses al grup VI, s'haurà de sol·licitar l'oportuna llicència i s'ha de comptar, per a la realització de dites activitats, amb un limitador de so, sempre que l'activitat musical es desenvolupi amb mètodes elèctrics, electrònics o similars, amb la finalitat d'evitar que els nivells sonors superin els límits establerts als annexos I i II. Queden excloses de la instal·lació de limitador les festes populars, revetles i esdeveniments anàlegs degudament autoritzats per la batlia.

5.-Quan a un establiment es desenvolupi una activitat la denominació de la qual no quedi inclosa en alguna de les denominacions esmentades a l'article 62.3 i que, per les seves característiques, s'assimili a qualsevol d'elles, també li seran d'aplicació les normes d'aquest article, quedant la batlia expressament facultat per incloure-la en el grup corresponent.

6.-Pels establiments compresos als Grups II, III, V i VI del l'article 62.3 que pretenguin instal·lar-se en zones d'ús predominantment residencial, la batlia podrà imposar-hi condicions de funcionament, limitacions o mesures correctores especials que impedeixin que la seva implantació tingui repercussions negatives per a la tranquil·litat dels veïns.

7.-A més de l'establert als apartats anteriors, qualsevol classe d'activitat haurà de complir totes les condicions que aquest capítol o altres normes d'aplicació disposen per a la seva instal·lació i funcionament.

Article 91è.

Condicions dels locals

Les condicions exigides per als locals situats a edificis habitats o pròxims a ells, destinats a qualsevol activitat que es pugui considerar com a focus de renou, seran aquelles que tot seguit s'assenyalen:

a) Els valors d'aïllament es refereixen també als orificis, obertures i qualsevol tipus de mecanisme per a la ventilació als esmentats locals, tant a l'hivern com a l'estiu.

b) Totes les activitats compreses als Grups II i V de l'article 62.3 podran exercir-se amb portes i finestres obertes en horari diürn, respectant, en tot cas, els nivells establerts als annexos I i II d'aquesta Ordenança mitjançant el calibratge del limitador de so. L'horari nocturn i fins a la finalització de l'activitat musical, s'haurà d'exercir amb les portes, finestres, buits i qualsevol tipus d'obertura, tancats.

c) Totes les activitats compreses dins els Grups II, III i V hauran de tenir, a totes les vies d'accés al local, sistemes de doble porta formant vestíbul, dotat de mecanismes automàtics de tancament, els quals han d'estar sempre en funcionament. Dit vestíbul s'ajustarà a allò previst a la normativa sectorial corresponent. Quan sigui necessari, entre les dues portes s'instal·larà una aïllant de fibra tèxtil o mineral que ocupi tot l'ample del vestíbul intermedi amb una adequada capacitat d'absorció acústica.

d) Totes les activitats compreses dins els Grups II, III i V que disposin de finestres, hauran de dotar-les dels mecanismes necessaris per impedir que puguin ser obertes pels clients.

e) Llevat de les activitats desenvolupades pels Grups IV i VI, tots els aparells o mitjans que siguin susceptibles de transmetre o emetre so o vibracions, hauran de ser a l'interior del propi local on es desenvolupi l'activitat principal. Els altaveus no poden estar orientats cap a les obertures que comuniquin a l'exterior o cap a elements o estructures que no tenguin la suficient capacitat d'aïllament o absorció acústica, segons determini la normativa aplicable.

 

 

​​​​​​​Article 92è.

Horaris

1.-A l'efecte del que preveu aquesta Ordenança, s'estableix com a horari diürn el comprès entre les 09,00 hores i les 00,00 hores com a màxim i es considera nocturn la resta, sense perjudici de que la batlia, atenent les circumstàncies d'època d'any o altra anàloga pugui modificar-lo.

2.-Horaris de l'activitat musical:

a) Es permetrà dur a terme amenització musical en viu fins a les 02,00 hores als establiments inclosos al grup I, quan sigui possible sotmetre'ls a un limitador de so.

b) Per als establiments compresos als Grups II, III i V, l'activitat musical es desenvoluparà entre els horaris d'obertura i tancament de dits establiments.

c) Per als establiments compresos al Grup IV, l'activitat musical es podrà realitzar fins a les 02,00 hores, com a màxim. Malgrat això, la batlia, considerant les circumstàncies assenyalades al paràgraf primer d'aquest article, pot modificar l'horari. En els casos en què l'activitat musical es realitzi a l'exterior i es produeixi una avaria del limitador, aquesta activitat haurà de finalitzar a les 00,00 hores, sense perjudici que es respectin els nivells màxims dels annexos I i II.

3.-Les activitats musicals que es desenvolupin a l'aire lliure, compreses al grup VI, independentment del seu accés públic o privat, tindran l'horari que determini la batlia.

Article 93è.

Prohibició de renous en horari nocturn

1.-La producció de renous a la via pública, a les zones de pública concurrència o a l'interior dels edificis, no podrà superar els límits que exigeix la convivència ciutadana. S'evitaran, especialment en hores de descans nocturn, els renous produïts per:

a) To excessivament alt de la veu humana o l'activitat directa de les persones.

b) Sons i renous emesos per animals domèstics.

c) Aparells o instruments musicals o acústics.

d) Aparells domèstics.

e) Vehicles de tot tipus.

2.-Com a criteri general, es considerarà transgressió d'aquesta ordenança el comportament incívic dels ciutadans o veïns quan sigui considerada una pertorbació i es superin els nivells màxims permesos.

Article 94è.

Autorització prèvia d'activitats lúdiques

1.-Els actes i activitats multitudinaris de caire festiu que tinguin lloc a la via pública o zones de pública concurrència, hauran de comptar amb autorització expressa dla batlia, indicant les condicions per esguard de la possible incidència per renous, independentment de les qüestions d'ordre públic.

2.-Queda prohibit qualsevol tipus de renou, sigui quin sigui el seu origen, transmès a l'interior de les cases, que superi els nivells establerts de l'annex II.

Article 95è.

Limitacions d'ús

S'estableixen les següents prevencions:

a) Els propietaris o usuaris d'aparells audiovisuals i, en general, qualsevol instrument musical o acústic, tant si són emprats a habitatges, establiments públics com a d'altres llocs destinats a la convivència humana, hauran d'ajustar el seu volum als límits establerts als annexos I i II d'aquesta Ordenança.

b) A les vies i espais de pública concurrència queda prohibit l'ús de qualsevol tipus de dispositiu sonor per emetre missatges publicitaris, reclam, avís, distracció o anàlegs, o la circulació de vehicles de tot tipus que excedeixin dels nivells permesos en aquest capítol.

 

Article 96è.

Competència sancionadora

Per a la imposició de la sanció és competent la batlia fins a la quantia de 1.202,02 Euros i el Ple de la Corporació fins a 30.050,61 Euros. Així mateix, a les infraccions comeses en les matèries pròpies de la normativa sectorial, s'aplicarà la norma en qüestió.

Article 97è.

Responsabilitat administrativa

Seran responsables de les infraccions administratives qualsevol persona física o jurídica que, per acció, omissió o negligència contravingui el que disposa aquest capítol.

Article 98è.

Infraccions

Sense perjudici del que disposa la legislació específica, les infraccions a què es refereix el present capítol es classificaran en: lleus, greus i molt greus.

a) Lleus:

1.-Excedir en menys de 9 dB (A) els nivells màxims admissibles.

2.-Transmetre nivells de vibració fins un 30 per cent superiors als fixats com a màxims a la normativa sectorial, o vibracions lleugerament detectables sense instrument de mesura en el lloc on s'efectua la comprovació.

3.-En general, totes aquelles conductes que impliquin negligència o manca de cura que no estiguin previstes com a faltes de caràcter greu o molt greu.

b) Greus:

1.-L'omissió de dades, ocultació d'informes o obstrucció de l'activitat inspectora municipal que tingui per objecte induir a confusió o reduir la transcendència dels riscs per a les persones o l'impacte ambiental.

2.-Vulnerar les prohibicions contingudes al present capítol.

3.-Superar entre 10 i 18 dB(A) els nivells màxims admissibles.

4.-No tenir la preceptiva llicència o autorització municipal per a l'exercici de l'activitat.

5.-Transmetre nivells de vibració d'un 30 fins a un 90 per cent superiors als fixats com a màximes la normativa sectorial o vibracions inequívocament detectables sense instruments de mesura en el lloc en el qual s'efectua el mesurament.

6.-Realitzar qualsevol modificació de les circumstàncies o elements reflectits a les actes d'inspecció.

7.-Posar en funcionament aparells o instal·lacions, el precintat, clausura o limitació de temps dels quals hagués estat ordenat per l'Ajuntament.

8.-No corregir les deficiències observades en el termini prèviament atorgat.

9.-La reincidència en faltes lleus. A aquest efecte, s'entendrà reincidència la comissió d'una infracció de caràcter lleu per Resolució ferma, de la mateixa naturalesa, dins del període de l'any immediatament anterior.

c) Molt greus:

1.-Superar més de 19 dB(A) els nivells sonors màxims admissibles.

2.-Transmetre nivells de vibració superiors en més d'un 90 per cent als fixats com a màxims la normativa sectorial o vibracions pronunciadament detectables sense instruments de mesura en el lloc en el qual s'efectua el mesurament.

3.-Trencar un precinte, manipular el limitador de so o instal·lar-hi una connexió paral·lela no precintada.

4.-Instal·lar més accessoris sonors d'aquells que han estat precintats amb posterioritat a la instal·lació del limitador de so, sense comunicació prèvia a l'Ajuntament.

5.-La reincidència en faltes greus, entenent-se com a reincidència la comissió d'una infracció de caràcter greu per Resolució ferma, de la mateixa naturalesa, dins del període de l'any immediatament anterior.

 

​​​​​​​Article 99è.

Règim sancionador

1.-Les sancions per les infraccions a aquest capítol, llevat d'una previsió distinta en norma específica que li resulti d'aplicació, seran aquelles que tot seguit es determinen:

a) Per infraccions faltes lleus amb multes de 150 Euros

b) Per infraccions greus amb multes de 300 Euros

c) Per infraccions molt greus amb multes de 600 Euros

2.-Quan es tracti d'infraccions continuades, les sancions corresponents s'imposaran cada dia mentre persisteixi el comportament infractor.

Article 100è.

Obligació de restauració de la realitat ambiental

La prescripció d'infraccions i de sancions no afectarà l'obligació de restaurar la realitat ambiental alterada, ni la indemnització pels danys i perjudicis ocasionats a l'Administració o tercers.

 

CAPÍTOL IX

Execució d'obres i ocupació de la via pública per raó d'obres

 

Article 101è.

Condicionament general de les llicències d'obra

Totes les llicències d'edificació seran expressament condicionades al compliment del que s'estableix en els apartats següents:

S'entenen atorgades llevat del dret de propietat i sense perjudici de tercers.

Quan hi hagin instal.lats, pròxims a l'obra autoritzada, fils d'electricitat, telefònics, conduccions d'aigua o instal·lacions de qualsevol altre servei públic, el beneficiari de la llicència està obligat a obtenir la informació necessària de les empreses subministradores per tal de conèixer la ubicació dels serveis, per a prevenir trencaments o perjudicis al servei públic.

Abonar els danys que s'originin en la via pública, voravies, paviments, conduccions, fanals, retolació de carrers i numeració d'edificis, plantacions i altres elements destinats a qualsevol servei o propietat pública.

Que per part del propietari s'adoptin totes les mesures de seguretat pública establertes en la legislació vigent i en les que específicament es determinin en la llicència com a resultat dels informes preceptius.

Que es construeixi la part de la voravia que correspongui al llarg de la façana de l'edifici, en relació a la qual s'haguessin autoritzat les obres, segons les indicacions que es rebin dels serveis municipals i eliminant les barreres arquitectòniques, si n'hi hagués.

El sistema d'evacuació d'aigües haurà de ser separatiu (residuals i pluvials). En tot cas, quan no existeixi xarxa de pluvials a cap de les vies confrontants amb l'edificació, i aquestes aigües pluvials no puguin ser reutilitzades o infiltrades al terreny natural, es podrà executar excepcionalment un sistema separatiu amb una connexió final de les aigües pluvials i les residuals, abans de la seva sortida a la xarxa exterior

Les aigües residuals es connectaran a la xarxa de clavegueram. A la sortida de l'habitatge s'instal·larà un pou de bloqueig segons indicacions de la companyia de servei d'aigua.

La recollida d'aigües pluvials, que no puguin ser reutilitzades o infiltrades al terreny natural, es connectaran a la xarxa municipal d'aigües pluvials, si l'edifici disposa d'aquest servei urbanístic segons indicacions de la companyia de servei d'aigua.

Les aigües pluvials del primer aiguavés alineat al carrer no podran vessar directament al carrer, s'hauran de recollir mitjançant una canal, i en el cas de no ser reutilitzades, ni connectades a la xarxa d'aigües pluvials, excepcionalment es podran abocar amb una baixant a la via pública.

En cas que a la façana del carrer hi hagi una placa de senyalització municipal (de nomenclatura de la via, de trànsit, etc.) aquesta s'haurà de mantenir i conservar. Es tendrà especial cura en el manteniment de les plaques de nomenclatura de les vies publiques. En cas que faci falta la seva retirada, s'haurà de guardar i recol·locar en acabar l'actuació.

Col·locar una tanca protectora que circumdi els terrenys afectats per l'obra per tal d'evitar perill als vianants o accident. Si les obres es realitzen en pisos o façanes, es col·locarà una malla protectora.

Durant l'execució de les obres, es mantendrà net el tram de via pública on s'estigui treballant, procedint a agranar-lo i regar-lo al final de la jornada si hi hagués restes de materials escampats i acumulacions de pols.

La instal·lació, fins que finalitzi la construcció, d'un cartell indicador de posseir la corresponent llicència i situat en un lloc visible, en el qual es consignin les indicacions que estableixi la legislació vigent. Aquest cartell es recollirà a l' Ajuntament.

Article 102è.

Execució de voravies i paviments.

1.-Correspon als propietaris dels immobles l'execució de les obres de construcció de voreres i guals, en les zones i els llocs i amb les característiques, la forma i el procediment determinats a les ordenances municipals i altres disposicions aplicables.

2.-Les empreses i els particulars a qui s'ordeni o s'autoritzi l'execució d'obres a la via pública estan obligats a efectuar la reposició de paviments, voreres i guals en la forma, el procediment i les condicions determinats en els preceptes que regulen les Normes Subsidiàries i altres disposicions aplicables.

Article 103è.

Passos per a les entrades de vehicles.

El passos per a l'entrada de vehicles als edificis i solars, per sobre de les voravies o als espais destinats a la circulació de vianants, s'han de fer rebaixant la vorada i donar a la voravia la forma de gual, o bé utilitzar elements solts de posar i treure en forma de falca.

Es prohibeix expressament omplir, d'una manera permanent amb formigó o altre material, la zona entre la voravia i la calçada en forma de pla inclinat per tal de salvar el desnivell, encara que s'hi prevegi la lliure circulació de les aigües pluvials mitjançant tubs o altres sistemes.

Article 104è.

Obres a la via pública

La realització d'obres per part de particulars a la via pública s'han de dur a terme d'acord amb el projecte aprovat i amb les condicions contingudes en la llicència corresponent.

Les canalitzacions i connexions s'han de realitzar de manera que no perjudiquin a les infrastructures adjacents, als arbres, ni a les instal.lacions preexistents.

Si un altre servei establert impedís el compliment, del que es disposa al paràgraf anterior, el titular de la llicència ho haurà de comunicar a l'administració municipal, la qual determinarà el que s'escaigui.

Article 105è.

Acabats de la via pública posterior a les obres.

Els particulars, les empreses concessionàries i les subministradores de serveis hauran de realitzar les obres de rebliments de rases i reposició de l'asfalt o paviment per si mateixes o a través d'empreses especialitzades. La reposició del paviment es realitzarà en un termini màxim de cinc dies després d'haver-se acabat les obres en elles.

Els paviments reposats hauran de ser de les mateixes característiques que els derruïts, de compliment amb el Plec-tipus de característiques dels material i descripció de les unitats d'obra vigent quan es concedeixi la llicència.

La reposició del paviment no es limita solament a la part de les obres realitzades, sinó que comprén tota la zona necessària per a mantenir la uniformitat del paviment inicial i fer tots els possibles per tal que no s'apreciï la canalització. Com a mínim, s'haurà de reposar el paviment d'un metre des de la síquia que s'hagi dut a terme.

Tot rebliment de rasa ha d'aconseguir una densittat del 90% de l'assaig «Proctor modificat», en les calçades i en els passeigs, i del 80% en les voravies. Està prohibit totalment, el rebliment de rases amb fang, si cal s'utilitzaran terres seques, sòl-

ciment o un altre material escaient, inclús formigó, excepte en les voravies. No hi ha d'haver solució de continuïtat entre els treballs de rebliment de la rasa i els de reposició de paviment. Quan, a causa de la finalització de la jornada laboral o per tractar-se de paviments especials, hagin de transcórrer algunes hores entre el rebliment de les rases i la reposició del paviment haurà de construir-se sempre un paviment provisional i deixar, en tot cas, les superfícies al mateix nivell que les antigues i sempre, totalment netes, i enretirar immediatament les runes o materials sobrants. L'empresa haurà de vigilar, en tot moment, la conservació dels paviments o terra ferm provisionals i d'una manera especial, en cas de pluges o en altres incidències.

A fi de no dificultar el pas de vianants i de vehicles en aquells carrers que, per la seva amplada reduïda no permetessin, segons el parer de la inspecció facultativa municipal, apilar les terres que han de fer-se servir per al rebliment de les rases, l'empresa haurà d'enretirar-les en el mateix moment en què es procedeixi a la realització dels treballs d'excavació i aportar-les posteriorment per a procedir al rebliment.

Tota la superfície immediata als treballs haurà d'estar sempre neta i sense restes de materials.

Article 106è.

Funcionament de les obres a les vies públiques

Per a la realització dels treballs particulars a la via pública o que afectin aquesta, cal atendre les normes següents:

1.-Comunicar a l'Ajuntament el nom del contratista responsable de l'execució dels treballs, i acreditar, si s'escau, que disposa dels mitjans tècnics necessaris i suficients per a la bona execució de l'obra.

2.-Les obres hauran de ser perfectament senyalitzades, tant de dia com de nit, i degudament tancades, frontal i longitudinalment, mitjançant tanques i altres elements de característiques similars que tanquin totalment la zona de treball, de manera que garanteixin la seguretat dels vianants i dels vehicles que circulin per la zona. Quan calgui, es col·locaran els discs indicadors reglamentaris.

3.-Han de col·locar-se taulons i elements de seguretat necessaris per a facilitar el trànsit de vianants i els accessos als immobles.

4.-La senyalització nocturna s'ha de reforçar amb llums elèctriques vermelles, grogues i/o cons o altres elements senyalitzats dotats de llum intermitent del mateix color.

5.-En cas de necessitat d'haver de tallar la circulació temporalment a un carrer o via pública, es sol.licitarà permís per escrit amb un mínim de 24 hores d'antelació. La batlia, previ informe de la Policia Local establirà les condicions, horaris del tall i podrà si ho considera oportú, denegar o ajornar l'autorització per tallar la circulació.

Article 107è.

Tapes a la via pública.

Les trapes i tapes que se situïn en la via pública, han de ser necessàriament metàl.liques i s'han de col.locar sempre al mateix nivell del sòl, i unit, perfectament, amb el paviment circumdant, de manera que no existeixi solució de continuïtat.

També han de tenir la resistència adequada per a suportar les sobrecàrregues produides per una roda de camió en marxa. La roda, estàticament, es considerarà amb una càrrega de 5000 quilograms en les calçades i de 1000 quilograms en les voravies. En aquestes, les trapes o tapes dels pous de registre s'hauran de col·locar paral·leles a la vorada en la seva dimensió major, i les seves dimensions s'hauran d'ajustar, tant com es pugui, a múltiples de 20 x 20 centímetres.

Article 108è.

Responsabilitat de l'administració

L'administració municipal exercirà la inspecció i vigilància de totes les obres, i el titular de la llicència haurà d'acatar, quant a la seva execució, les ordres que emanin dels serveis tècnics competents en la matèria.

Article 109è.

Ocupació de la via pública per obres particulars

Els propietaris o titulars d'obres que no comptin amb espai suficient dins la parcel·la o habitatge on s'estigui treballant, podran sol·licitar l'ocupació de la via pública per tenir de forma temporal diferents materials d'obra al carrer.

Es permetrà la replega de materials d'obra dins l'espai comprès al llarg de la façana de la parcel·la o solar en obres i fins una amplària màxima de dos metres i mig des de la façana de l'edifici cap al carrer però sempre deixant un mínim de tres metres lliures per permetre la circulació de vehícles.

Als carrers on no es pugui complir aquesta condició, estarà prohibit tenir materials al carrer. Aquesta àrea haurà d'estar senyalitzada i separada de la resta de la via pública mitjançant tanques i el vespres haurà d'estar adequadament il·luminada.

Els materials permesos per estar arreplegats o amuntejats al carrer seran: eines de treball, contenidors o sacs d'escombreries mentre els estan omplint (no es permetrà tenir-los plens), bidons d'aigua, material paletitzat: Peces prefabricades, sacs de ciment o d'altres àrids,... altres materials voluminosos (bigues, armadures,...) Sols es permetràn munts d'àrids al carrer (picadís, graves, cero,...) en els moments de descàrrega, ja que hauran de ser entrats a l'obra immediatament. També es permetran munts d'àrids en els casos que l'obra estigui tancada de forma tal que impedeixi el seu desplaçament cap a la via pública.

En els casos en que s'hagin de col·locar bastiments a les façanes, aquests a més de complir tota la normativa en matèria de salut i higiene laboral, tendran instalades malles protectores per evitar que la pols i restes de materials es dipositin sobre la via pública. També s'instal·laran malles protectores als contenidors d'enderrocs.

Article 110è.

Autorització de l'ocupació de la via pública per obres particulars.

Aquesta ocupació de la via pública es sol·licitarà per escrit al registre general amb una antelació mínima de 72 hores i s'hauran de complir amb les condicions que s'asssenyalen a l'article anterior.

Article 111è.

Autorització de la instal·lació de grues.

En relació a la instal·lació de grues, a part de la sol·licitud d'ocupació de la via pública, s'haurà d'acreditar que es compleix la legislació sectorial vigent.

Article 112è.

Instal·lació de cablejat a façanes.

En les vies públiques o façanes que comptin amb tubs adequats per al soterrament del cablejat, perquè se n'ha soterrat l'estesa, no està permès tornar-hi a estendre cap tipus de nova xarxa. En aquell tram, totes les noves esteses hauran d'anar per la canalització.

Article 113è.

Quantificació́ de sancions

1.-No tenir el Cartell municipal de llicència d'obra en un lloc visible a l'obra i amb les dades llegibles: 100€.

2.-Tallar un carrer sense autorització: 200 €.

3.-Realitzar una obra a la via pública sense permís municipal: de 180 a 2.000€.

4.-No rasantejar correctament una rasa a la via publica: 200€ i el cost de la resposició del paviment.

5.-Per cada dia en que s'excedeixi en la reposició del paviment després del termini fixat per la present Ordenança: 100 €.

6.-Obres mal tancades, mal senyalitzades i acumulacions de materials al carrer en contradicció amb la present ordenança, per cada dia: 100 €.

7.-Altres infraccions del present capítol, de 200 a 5.000 €. aquestes infraccions seran valorades d'acord amb l'opinió tècnica corresponent.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA

Totes les denominacions d'òrgans de govern, representació, càrrecs i funcions de l'Ajuntament d'Alaró, com qualsevol que en aquest acord aparegui en gènere masculí o femení, s'han d'entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL SEGONA

Les referències a la normativa estatal o autonòmica s'entenen realitzades a la normativa que pugui complementar-la o substituir-la.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança entrarà en vigor un cop transcorregut el termini de quinze dies, a partir del dia següent al de la seva publicació en el BOIB.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden expressament derogades les ordenances següents:

  • Ordenança reguladora de la neteja de les vies publiques, instal·lacions publiques i de la recollida de residus urbans o municipals (BOIB núm. 130, de 28/08/2007).
  • Ordenança per a la protecció del medi ambient contra la contaminació per renou de vehicles a motor (BOCAIB núm.159, de 23/12/1999).
  • Ordenança reguladora de l'execució d'obres i ús de la via pública (BOCAIB núm. 14, de 1/2/2000).

També queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que regulin matèries contingudes en la present ordenança, en el cas que s'oposin o contradiguin el contingut d'aquesta.

 

ANNEX I

Cap font sonora no podrà emetre ni transmetre a l'exterior i/o a l'interior d'edificis, locals o recintes, nivells de renou superiors als següents:

- Nivells de recepció

Exterior.                                      Interior

Màxim en dB(A)                        Màxim en dB(A)

Dia       Nit                                  Dia      Nit

65        60                                    40         35

 

ANNEX II

Als habitatges s'aplicaran els següents nivells sonors màxims:

- Nivells de recepció interna.

Màxim en dB(A) 

Dia

35 

(30 a dormitoris d'habitatges i dormitoris d'establiments  d'ús  hospitalari o residencial col·lectiu )                                                                 

 

Màxim en dB(A)

 Nit

30

(25 a dormitoris d'habitatges i  dormitoris d'establiments  d'ús hospitalari o residencial ).

Els nivells sonors màxims a zones industrials seran determinats per la normativa autonòmica, concretament pel Decret 20/1987. Així els nivells sonors màxims seran:

Nivell sonor                                                                 Nivell sonor

exterior            màxim                                                 interior       màxim

Dia                    Nit                                                       Dia             Nit

65                     60                                                          40             35

 

ANNEX 3

Categoria de vehicles                                                                    Valors en dB(A)

A) Vehicles automòbils de 2 rodes:

a) Ciclomotor                                                                                  80

b) Motor de 2 temps amb cilindrada:

superior a 50 cm3 inf. o igual a 125 cm3                                       82

superior a 125 cm3                                                                         84

c) Motor de 4 temps amb cilindrada:

superior a 50 cm3, inf. o igual a 125 cm3                                     82

superior a 125 cm3, inf. o igual a 500 cm3                                   84

superior a 500 cm3                                                                        86

B)Vehicles automòbils de 3 rodes: (excloent la maquinària d'obres públiques, etc)

a) Cilindrada superior a 50 cm3                                                    85

C) Vehicles automòbils de 4 o més rodes: (Excloent la maquinària d'obres públiques, etc)

a)Vehicles destinats al transport de persones

que tenguin fins a 9 places inclosa la del conductor:                     82

b)Vehicles destinats al transport de persones que

tenguin més de 9 places inclosa la del conductor

i el pes màxim autoritzat no excedeixi 3'5t.                                     84

c)Vehicles destinats al transport de mercaderies

i el pes màxim autoritzat no excedeixi 3'5t.                                     84

d) Vehicles destinats al transport de persones que

tenguin més de 9 places inclosa la del conductor

i el pes màxim autoritzat excedeixi 3'5t.                                          89

e) Vehicles destinats al transport de mercaderies

i el pes màxim autoritzat excedeixi 3'5t.                                          89

f) Vehicles destinats al transport de persones

que tenguin més de 9 places inclosa la del conductor

i el motor tengui una potència igual o superior

a 200 CV. DIN:                                                                                 91

g) Vehicles destinats al transport de mercaderies

i el motor tengui una potència igual o superior

a 200 CV. DIN i el pes màxim autoritzat

excedeixi de 12t.:                                                                               91

​​​​​​​​​​​​​​Recursos

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, sols es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptador a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Alaró, 28 de maig de 2021

El batle

Llorenç Perelló Rosselló​​​​​​​