Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 214214
Acord del Consell de Govern de 31 de maig de 2021 pel qual es decideix que un import de 4.500.000 euros, corresponent als projectes aprovats en el marc dels plans anuals d’impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l’annex 2 de l’Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, s’ha d’imputar al subprograma pressupostari de despesa 751CCV (accions públiques relatives a la COVID-19 dins el programa de promoció turística), d’acord amb el que preveu l’article 36.2 de la Llei 2/2020, i se’n concreta la destinació
La irrupció de la COVID-19 ha suposat una situació extraordinària i sense precedents a les Illes Balears que està afectant de manera generalitzada i transversal a tots els sectors de la nostra societat.
Amb la promulgació del Reial decret 463/2020, de 14 de març, de declaració de l'estat d'alarma (prorrogat en diverses ocasions i vigent fins al 21 de juny de 2020), i del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, de declaració de l'estat d'alarma (prorrogat i vigent fins al 9 de maig de 2021), així com les normes dictades tant pel Govern espanyol com pel Govern de les Illes Balears per tal de dictar mesures temporals i excepcionals per raons de salut pública per a la contenció de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, es va iniciar una difícil situació que encara es manté.
La crisi sanitària de la COVID-19 ha donat com a resultat una crisi també econòmica, i com a conseqüència, social. El confinament i les mesures sanitàries que s'han anat implantant han aconseguit una millora en la gestió sanitària de la crisi, prioritària per aturar la pandèmia amb èxit, tot i que l'aturada productiva ha estat una realitat per a tots els sectors, afectant greument a l'economia de les Illes Balears.
Les Illes Balears afronten una situació extraordinàriament complicada, ja que prop del 50% de l'economia depèn del sector turístic i més de 200.000 persones treballen en empreses relacionades amb aquest sector. La situació de pandèmia ha provocat que els països emissors de turistes tanquessin les seves fronteres, no permetent la circulació de persones, i per tant, l'arribada de turisme a les Illes Balears.
Tot plegat ha propiciat una crisi sense precedents dins l'economia mundial, i en concret a les Illes Balears, que no preveu una recuperació dels seus nivells d'economia i ocupació a curt termini.
Dins d'aquest escenari, és prioritari que el Govern de les Illes Balears, des de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, actuï facilitant eines perquè, tant les persones treballadores com les empreses, puguin activar-se durant els propers trimestres de l'any.
L'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (en endavant AETIB), en virtut del que estableix el Decret 18/2018, de 22 de juny, té diverses finalitats, i per poder-les complir ha engegat, dins el Pla de reactivació turística, vàries línies d'ajut per donar suport el sector turístic balear (empreses i treballadors). Emperò el seu pressupost no és suficient, la qual cosa comporta la necessitat de reforçar pressupostàriament diverses línies d'actuació per tal de poder arribar a més teixit empresarial i a més treballadors. En concret, serien les línies següents:
- Bons turístics:
El 20 de maig de 2021 es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) la convocatòria d'ajuts mitjançant un sistema de “bons turístics“ amb l'objectiu d'incentivar la demanda dels serveis turístics i reactivar l'economia de les Illes Balears. La realització d'aquest programa d'ajuts suposa una injecció per al sector i l'incentiu a augmentar la despesa turística, mitjançant el disseny de bons turístics per als residents a les Illes Balears per tal de reactivar el sector. L'allau de peticions entre els residents en tan sols 48 hores comporta que l'AETIB hagi de reforçar aquesta línia d'ajuts en 1.000.000 d'euros més dels pressupostats inicialment. Aquest augment permetrà generar els fluxos turístics necessaris i fonamentals per a la salvaguarda de les empreses i de l'ocupació.
- Patrocinis singulars:
El 13 d'abril de 2021 es varen publicar al BOIB les condicions per a la realització de contractes de patrocinis per a esdeveniments singulars amb entitats privades que generin repercussió mediàtica per a les marques de les Illes Balears, d'aquí a final d'any. La intenció amb els patrocinis d'aquests esdeveniments singulars és potenciar l'estratègia turística de les Illes Balears a través de l'impuls econòmic i d'imatge de marca. Els patrocinis d'aquests esdeveniments, que han d'estar vinculats als productes prioritaris de les Illes Balears (SETS), es converteixen en una plataforma molt útil i versàtil que permet transmetre els valors inherents a les marques turístiques de Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera i/o les Illes Balears de forma dinàmica, propera i directa al públic objectiu.
Per tal d'impulsar i promoure el creixement econòmic i dinamitzar l'oferta de les Illes Balears, s'han incrementat de forma excepcional, tant els percentatges com els imports màxims de patrocini. Amb aquesta mesura es vol donar suport tots aquells esdeveniments, que dins l'any 2021, obrin el camí cap a la recuperació de la destinació. L'allau de peticions, molt especialment per a l'illa de Mallorca, comporta que l'AETIB hagi de reforçar aquesta línia d'ajuts en 1.000.000 d'euros més dels pressupostats inicialment.
- Co-màrqueting:
El 15 de maig de 2021 es va publicar al BOIB la convocatòria per a la realització de convenis de col·laboració de co-màrqueting estratègic amb l'AETIB, la qual té per objecte oferir a entitats privades dins de la cadena de valor turístic i vinculades directament a la connectivitat o comercialització de la destinació la possibilitat de fer convenis de col·laboració en modalitat de co-màrqueting estratègic per tal de millorar la connectivitat i comercialització turística a les Illes Balears, tant en l'àmbit nacional com a l'internacional.
Atès que l'AETIB vol contribuir i impulsar la millora del model turístic cap a la sostenibilitat estratègica de la destinació, per aquest motiu donarà suport a les entitats que, participant a les campanyes de co-màrqueting, també desenvolupin accions vinculades a l'àrea de responsabilitat social corporativa (RSC). L'AETIB també promourà actuacions mitjançant campanyes de comunicació que donin a conèixer les iniciatives realitzades per aquestes entitats. La convocatòria va dirigida a 5 línies d'actuació concretes: connectivitat aèria, connectivitat marítima, comercialització de la destinació mitjançant tour operador (TTOO), agències de viatges (AAVV) i agències de viatges online (OTAS). Amb aquesta convocatòria es pretén impulsar de forma molt important la connectivitat i comercialització de les Illes Balears als països emissors. Atès que hi ha 5 línies diferents d'actuació i que les campanyes publicitàries han de tenir una gran ressò mediàtica, l'import inicial destinat a aquesta convocatòria ha de ser clarament incrementat per poder assolir els objectius estratègics que es persegueixen amb aquestes campanyes, en un import de 2.500.000 euros.
D'altra banda, mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, es va declarar que es consideren d'execució estratègica els projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 1 que s'adjunta a l'Acord esmentat, segons l'excepció prevista en el primer paràgraf in fine de l'article 36.1 del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 (actualment Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19).
Així mateix, es va declarar que no s'executarien els projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 2 que s'adjunta a l'Acord esmentat, i per l'import que s'estableix en el mateix annex, segons el darrer paràgraf de l'article 36.1 del Decret llei 8/2020 esmentat abans, sens perjudici del seu finançament posterior a càrrec d'exercicis futurs. Finalment, l'Acord esmentat va declarar que la resta de projectes que consten relacionats a l'annex 3 que s'adjunta a aquest Acord poden seguir el seu curs, d'acord amb les condicions i els requisits resultants dels plans respectius i les resolucions d'aprovació de cada projecte, i l'import màxim que s'estableix en el mateix annex.
L'article 36.2 de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 (modificat pel Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència) preveu que:
Les aplicacions que, en forma de projectes o de línies de despesa o inversió, acordi el Consell de Govern, que s'han d'imputar al programa pressupostari de despesa 413G (accions públiques relatives a la COVID-19) o als subprogrames CV que determini la Direcció General de Pressuposts, d'acord amb el que estableix la disposició addicional novena del Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i implicaran l'autorització prèvia per a l'autorització de la despesa per l'òrgan competent a què es refereix l'article 72.2 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i també per a la subscripció del contracte, la subvenció, el conveni o el negoci jurídic corresponent en cada cas, en els casos en què la legislació pressupostària o sectorial estableixi la necessitat d'aquesta autorització prèvia.
En relació amb el Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, cal tenir en compte que l'apartat 1 de la disposició addicional novena d'aquest Decret llei estableix que:
1. Els crèdits que financin actuacions sanitàries o educatives destinades a fer front als efectes directes provocats per la pandèmia de la COVID-19 en l'àmbit sanitari o educatiu s'han d'imputar al programa pressupostari de despesa 413G.
La Direcció General de Pressuposts ha d'identificar la resta d'actuacions tendents a pal·liar els efectes de la pandèmia, incloses les actuacions de recuperació, transformació i impuls econòmic, que requereixin un seguiment diferenciat mitjançant la imputació de les despeses corresponents al programa de la classificació funcional adient per raó del tipus d'actuació i al subprograma CV que s'habiliti a l'efecte.
Mitjançant el present Acord, es decideix que un import total de 4.500.000 euros, corresponent als projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, respecte dels quals es va declarar que no s'executaran en el marc dels plans anuals corresponents, s'ha d'imputar al subprograma 751CCV (accions públiques relatives a la COVID-19 dins el programa de promoció turística), d'acord amb el que preveu l'article 36.2 de la Llei 2/2020 en relació amb l'apartat 1 de la disposició addicional novena del Decret llei 3/2021 esmentat abans, i, concretament, s'ha de destinar al finançament del reforç financer de les actuacions següents de l'AETIB: la convocatòria d'ajuts dels bons turístics, els contractes de patrocinis per a esdeveniments singulars i la convocatòria d'ajuts per a co-marquèting.
Pel que fa al finançament d'aquest expedient, s'ha d'aplicar el que preveu el primer paràgraf de l'article 36.3 de la Llei 2/2020.
Pel que fa a la convocatòria d'ajudes dels bons turístics, a la línia de contractes de patrocinis per a esdeveniments singulars, i a la convocatòria d'ajudes per a co-marquèting, es preveu que hi hagi una immediatesa entre, d'una banda, la transferència per part de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball a l'entitat AETIB dels respectius imports esmentats abans (tenint en compte que aquest Acord implica l'autorització de la despesa d'aquesta transferència), i, d'altra banda, el reforç financer que farà l'AETIB de les dues convocatòries esmentades d'ajuts i de la línia esmentada de contractes de patrocinis. Per això, és adient que en aquest Acord s'autoritzi també al president de l'AETIB per dur a terme l'augment de la despesa corresponent a les dues convocatòries esmentades i a la línia esmentada de contractes de patrocinis, d'acord amb l'article 15.2 de la Llei 7/2010, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Atès tot això, el Consell de Govern, a proposta conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en la sessió de 31 de maig de 2021, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Decidir que un import total de 4.500.000 euros, corresponent als projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, s'ha d'imputar al subprograma pressupostari 751CCV (accions públiques relatives a la COVID-19 dins el programa de promoció turística), d'acord amb el que preveu l'article 36.2 de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, en relació amb l'apartat 1 de la disposició addicional novena del Decret llei 3/2021, de 12 d'abril, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Concretament, aquest import que rebrà la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball es transferirà a l'entitat AETIB que el destinarà al reforç financer de:
- La convocatòria d'ajuts dels bons turístics, per import d'1.000.000 d'euros.
- La línia de contractes de patrocinis per a esdeveniments singulars, per import d'1.000.000 d'euros.
- La convocatòria d'ajuts per a co-marquèting, per import de 2.500.000 euros.
Segon. Determinar que, d'acord amb l'article 36.2 de la Llei 2/2020 esmentada abans, en relació amb l'apartat 2 de l'article 10 de la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021, aquest Acord implica l'autorització prèvia al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per exercir la competència en matèria d'autorització i disposició de la despesa de la transferència a l'entitat AETIB per executar les accions esmentades en el punt anterior, per un import total de 4.500.000 euros, amb càrrec a la partida pressupostària següent per a l'any 2021:
Partida d'alta |
Import |
---|---|
12201/G/751CCV/74701/00 |
4.500.000 € |
TOTAL |
4.500.000 € |
Tercer. Determinar que, d'acord amb l'article 15.2 de la Llei 7/2010, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, s'autoritza al president de l'AETIB per dur a terme els augments a les despeses següents:
- La convocatòria d'ajuts dels bons turístics, per import d'1.000.000 d'euros.
- La línia de contractes de patrocinis per a esdeveniments singulars, per import d'1.000.000 d'euros.
- La convocatòria d'ajuts per a co-marquèting, per import de 2.500.000 euros.
Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 31 de maig de 2021
La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez