Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 212869
Resolució de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors de 28 de maig de 2021 de modificació, per a la pròrroga del termini dels ajuts, de la convocatòria extraordinària per a l’any 2021 d’ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa, aprovada per Resolució de la consellera de Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 (i modificada per Resolució de 5 de març de 2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 28 de maig de 2021 de modificació, per a la pròrroga del termini dels ajuts, de la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i de liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, que podrà  ser objecte de cofinançament amb càrrec a la incorporació dels fons addicionals de REACT-UE al POIB FEDER 2014-2020, aprovada per Resolució de la consellera de Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 (i modificada per Resolució de 5 de març de 2021)

Fets

1.  L'any 2020 va estar marcat per l'impacte en l'economia ocasionat per la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, que va provocar haver de declarar l'estat d'alarma, prorrogat en diverses ocasions, l'efecte del qual encara manté vàries mesures de limitació de l'activitat econòmica, restriccions de l'obertura a públic dels locals i establiments minoristes, i les activitats d'hostaleria i restauració, fet que suposa una dràstica disminució dels ingressos de les pimes, fins i tot, afectant a la seva supervivència.

2.  Malgrat les perspectives de control de la pandèmia per mitjà de les vacunes  que es comencen a subministrar durant l'any 2021, la situació és delicada i encara es mantenen les conseqüències econòmiques negatives de la COVID-19,  i, per això, cal continuar mantenint eines d'aplicació immediata per anar donant solució a l'absència de liquiditat de les pimes i a la necessitat d'emprendre inversions productives.

3.  En aquesta situació, i sense perjudici d'altres mesures que es puguin prendre tant a nivell nacional com autonòmic, s'ha instrumentat una eina d'aplicació immediata per anar donant solució a l'impacte de la suspensió de l'activitat en la liquiditat de les pimes que és la Resolució que s'esmenta en el fet següent.

4.  L'11 de febrer de 2021 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 18 la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i de liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

5.  A nivell europeu, conscients de la problemàtica que les mesures sanitàries han causat i seguiran causant en l'economia, i per fer front a aquesta conjuntura s'ha establert un nou eix especial anomenat REACT-UE dins el marc del programa de fons europeus del període 2014-2020, que ha de donar cobertura de cofinançament a les mesures extraordinàries de reactivació de l'economia fins al 31 de desembre de 2023.

6.  Amb la finalitat de poder accedir a aquest fons, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors va dictar la Resolució de 5 de març de 2021 (BOIB núm. 32, de 6 de març), que modificava amb aquest fi la Resolució esmentada abans de 9 de febrer de 2021 per la qual es va aprovar la convocatòria.

7.  Finalitzat l'estat d'alarma sanitària en data 9 de maig de 2021, encara es mantenen a nivell autonòmic restriccions de mobilitat que s'aniran llevant a mesura que les dades de la pandèmia millorin, i es pugui retornar a la situació prèvia, cosa que implica una reactivació progressiva de l'activitat econòmica que, previsiblement, no estarà finalitzada fins al final de 2023, per la qual cosa es fa necessari mantenir els estímuls a la liquiditat de les pimes a l'objecte de facilitar la seva viabilitat i la conservació dels llocs de feina.

8.  Per al segon semestre de 2021, donat que es mantenen les circumstàncies extraordinàries de paralització de l'activitat, i es pretén aconseguir una reactivació progressiva per a recuperar uns nivells mínims d'activitat almanco durant la temporada d'estiu, es fa necessari mantenir els estímuls i continuar la tramitació d'expedients de subvencions al finançament de les pimes, almanco fins a final d'any, per la qual cosa s'han de mantenir les condicions que regulen la convocatòria per a l'atorgament d'aquests ajuts, en els termes d'aquesta Resolució. Així, aquesta modificació de la convocatòria esmentada abans suposa, en síntesi, ampliar el termini fins al 30 de novembre de 2021 quant a les operacions formalitzades, i augmentar en 4.003.784 euros la dotació pressupostària de la convocatòria d'ajuts, que arribarà a un total de 8 milions d'euros.

9.  D'altra banda, en relació amb el Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de COVID-19, aprovat el 26 de març de 2020 per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics i declarat compatible amb el mercat interior per la Comissió Europea el 2 d'abril de 2020 per Decisió SA.56851(2020/N), cal assenyalar que el punt 3 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució de 9 de febrer de 2021 determina que la concessió d'ajuts d'aquesta convocatòria sol·licitats fins al 31 de maig de 2021 estarà subjecte al Marc Nacional Temporal esmentat. Posteriorment, resulta que aquest Marc Nacional Temporal ha estat prorrogat fins al 31 de desembre de 2021, i aquesta pròrroga s'ha declarat compatible amb el mercat interior per la Comissió Europea el 23 de març de 2021 per Decisió SA.61875 (2021/N). Aquesta pròrroga (fins al 31 de desembre de 2021) del Marc Nacional Temporal esmentat suposa que no només la concessió dels ajuts sol·licitats fins al 31 de maig de 2021 està subjecte al Marc Nacional Temporal esmentat (com ja hi estava d'acord amb el punt 3 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució de 9 de febrer de 2021), sinó que també hi resulta subjecte la concessió d'ajuts d'aquesta convocatòria que s'hagin sol·licitat amb posterioritat al 31 de maig de 2021 (a la qual fa referència el punt 4 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució esmentada). Així, per tal d'adequar la convocatòria a la pròrroga esmentada, és adient modificar el punt 3 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució de 9 de febrer de 2021, per tal d'especificar que la (totalitat de) concessió d'ajuts d'aquesta convocatòria està subjecte al Marc Nacional Temporal esmentat, i també resulta adient eliminar el punt 4 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució esmentada.

Fonaments de dret

1.  El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre,  pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

2.  La Llei 2/2012, de 4 d'abril, de suport als emprenedors i les emprenedores i a la micro, petita i mitjana empresa.

3.  El Decret 29/2011, d'1 d'abril, de mesures urgents en matèria de finançament d'inversions productives i liquiditat de les pimes a les Illes, que constitueix el marc bàsic per executar aquests ajuts.

4.  El Decret 122/2000, d'1 de setembre, pel qual es regulen les aportacions al fons de provisions tècniques de les societats de garanties recíproques i el suport als socis partícips per les conselleries del Govern de les Illes Balears.

5.  El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6.  L'annex I del Reglament (CE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatible amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, sobre la definició de micro, petites i mitjanes empreses.

7.  La Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, en particular l'article 24 i següents.

8. El Reglament (UE) 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, de les disposicions generals del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, el Fons Social Europeu i el Fons de Cohesió.

9.  El Reglament (UE) 2020/2094 del Consell de 14 de desembre de 2020 determina un Instrument de Recuperació de la Unió Europea per recolzar la recuperació després de la crisi de la COVID-19.

10. El Reglament (UE) 2020/2221 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de desembre de 2020, pel qual es modifica el Reglament (UE) 1303/2013, estableix normes i disposicions d'execució referents als recursos addicionals aportats en qualitat d'Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i Territoris d'Europa (REACT-UE).

11. La Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i de liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 18, d'11 de febrer de 2021).

12. La Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 5 de març de 2021 de modificació, per a la seva adaptació al cofinançament amb fons europeus, de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i de liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 (BOIB núm. 32, de 6 de març de 2021).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Augmentar en 4.003.784 euros la dotació establerta en el punt 3 de l'annex 1 de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, que podrà ser objecte de cofinançament amb càrrec  a la incorporació dels fons addicionals de REACT-UE al POIB FEDER 2014-2020. L'import de 4.003.784 euros es distribueix de la manera següent:

a) Ajuts per cobrir el cost de l'aval d'ISBA, SGR: 2.733.784 euros

b) Ajuts per cobrir els interessos: 1.270.000 euros

2. Modificar, en els termes que consten a continuació, els paràgrafs primer i segon de l'apartat 1, el punt 3 de l'apartat 2, l'apartat 3, l'apartat 8 i el punt 6 de l'apartat 9 de l'annex 1 de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, que podrà ser objecte de cofinançament amb càrrec  a la incorporació dels fons addicionals de REACT-UE al POIB FEDER 2014-2020.

– Els paràgrafs primer i segon de  l'apartat 1 de l'annex 1 de la Resolució esmentada de 9 de febrer de 2021 queden modificats de la manera següent:

1. Objecte

Aquesta convocatòria té per objecte regular per a l'exercici de 2021 l'atorgament d'ajuts als emprenedors i a les emprenedores, i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears, segons la definició que consta a l'annex 2 de la convocatòria, que hagin formalitzat operacions financeres avalades per ISBA, SGR, destinades a finançar noves inversions productives o per a liquiditat extraordinària, formalitzades entre l'1 de desembre de 2020 i el 30 de novembre de 2021.

Les operacions avalades per ISBA, SGR han de complir els requisits següents:

  • avals financers concedits per ISBA, SGR,
  • tipus d'interès entre Euríbor + 1,5 % i Euríbor + 2,5 %, i
  • comptar amb el refiançament de la Compañía Española de Reafianzamiento, SME, SA (d'ara endavant CERSA), en un import mínim del 25 % o coaval de CREA SGR, en un percentatge mínim de 50%

– El punt 3 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució esmentada de 9 de febrer de 2021 queda modificat de la manera següent:

2.3. La concessió d'ajuts d'aquesta convocatòria estarà subjecte al Marc Nacional Temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de COVID-19, aprovat el 26 de març de 2020 per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics i declarat compatible amb el mercat interior per la Comissió Europea el 2 d'abril de 2020 per Decisió SA.56851(2020/N), i que ha estat prorrogat fins al 31 de desembre de 2021, de manera que aquesta darrera pròrroga s'ha declarat compatible amb el mercat interior per la Comissió Europea el 23 de març de 2021 per Decisió SA.61875 (2021/N).

– L'apartat 3 de l'annex 1 de la Resolució esmentada de 9 de febrer de 2021 (i de la posterior modificació feta per la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 5 de març de 2021) queda modificat de la manera següent:

3. Import dels ajuts i els crèdits pressupostaris

3.1 Es destina a aquesta convocatòria un total de 8.000.000 d'euros segons els imports màxims següents amb la distribució que s'indica:

a) Ajuts per cobrir el cost de l'aval d'ISBA, SGR: 4.800.000 euros

b) Ajuts per cobrir els interessos: 3.200.000 euros

3.2 La despesa s'aplicarà pressupostàriament en funció del seu finançament amb càrrec a les partides de l'any 2021 següents:

  • Un import de 4.471.008 euros amb càrrec a la partida pressupostària 14601 413G01 47000 00 (per la part assumida directament amb fons autonòmics), i 
  • Un import de 3.528.992 euros  amb càrrec a la partida pressupostària 14601 413G01 47000 00 31501 (per la part que es pot cofinançar amb fons europeus).

Aquesta distribució d'imports per partides pressupostàries és una estimació, per tant, podrà redistribuir-se en funció de l'execució de la convocatòria, tenint en compte en tot cas que es podrà passar crèdit de la partida de fons autonòmics a la partida de fons REACT-FEDER, però no a la inversa.

– L'apartat 8 de l'annex 1 de la Resolució esmentada de 9 de febrer de 2021 queda modificat de la manera següent:

8. Termini de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds és des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i fins al 10 de desembre de 2021.

– El punt 6 de l'apartat 9 de l'annex 1 de la Resolució esmentada de 9 de febrer de 2021 queda modificat de la manera següent:

9.6. El pressupost d'aquesta convocatòria està calculat inicialment i sense caràcter limitador, per concedir tots els ajuts a les operacions que  se sol·licitin fins a un total de 100.000.000 d'euros de principal o fins que s'exhaureixin els fons dels ajusts destinats a aquesta convocatòria.

3. Eliminar el punt 4 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària per a l'any 2021 d'ajuts als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa amb activitat a les Illes Balears per cobrir els interessos i el cost de l'aval d'ISBA, SGR, d'operacions de finançament d'inversions productives i liquiditat per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, que podrà ser objecte de cofinançament amb càrrec a la incorporació dels fons addicionals de REACT-UE al POIB FEDER 2014-2020 (i de la posterior modificació feta per la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 5 de març de 2021).

4. Mantenir inalterats la resta d'apartats de l'annex 1 de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual desplega efectes des de l'11 de febrer de 2021. Això no obstant, la modificació del punt 3 de l'apartat 2 i l'eliminació del punt 4 de l'apartat 2 de l'annex 1 de la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 9 de febrer de 2021 despleguen efectes des de l'1 de juny de 2021.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat la Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 28 de maig de 2021

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors Rosario Sánchez Grau