Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 206233
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 17 de maig de 2021, relatiu a l’aprovació de les bases específiques i la convocatòria de les proves selectives de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca de Fisioterapeuta i Tae (Arqueòleg) de l’Oferta Pública d’Ocupació del 2017

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per unanimitat dels membres assistents, s'aprova la urgència d'aquest assumpte.

El Consell Executiu de 12 de febrer de 2018, aprovà la modificació de l'oferta pública d'ocupació del Consell Insular de Menorca per a l'any 2017 (BOIB núm. 25 de 24 de febrer de 2018), acord modificat pel Decret de Presidència núm.2018/638 de 30 de juliol de 2018 (BOIB núm.95 de 2 d'agost de 2018).

Mitjançant Decret de Presidència núm. 2018/638, de data 30 de juliol de 2018, es van aprovar les Bases generals del concurs oposició per a l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca 2016-2017 (BOIB núm. 95 de data 2 d'agost de 2018), acord modificat pel Consell Executiu de 8 de març de 2021 (BOIB núm. 42 de 27 de març de 2021).

L'accés a la funció pública es regeix pel que estableixen el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic i per la Llei de Funció Pública, per Llei 3/2007, de 22 de febrer, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la resta de normativa d'aplicació general.

Vist el que disposen la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Atès l'informe emès per la cap del Servei de Gestió de Persones de data 16 d'octubre de 2018;

Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament de Serveis Generals,

El Consell executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta l'acord següent:

PRIMER. Aprovar les bases específiques i convocar el procés de selecció de provisió de places de la plantilla del Consell Insular de Menorca de fisioterapeuta i Tae (arqueòleg), de conformitat amb el contingut de la modificació de les bases generals de l'Oferta Pública d'Ocupació del Consell Insular de Menorca 2017 (BOIB núm. 42 de 27 de març de 2021), excepte en el punt 2.1.1., l'apartat d), que s'ha de regir pel Reglament d'ús de la llengua catalana al CIM, i específiques que consten en l'annex.

SEGON. Ordenar la publicació de les esmentades bases.

La qual cosa es publica per a públic coneixement i tengui els efectes que corresponguin, al mateix temps que es fa saber que contra l'acord precedent, que no esgota la via administrativa, es pot interposar, en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la data de publicació d'aquest acord, recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular, sens perjudici que pugueu utilitzar qualsevol altre recurs que considereu procedent en dret.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat si no s'ha notificat la resolució quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu es pot interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

Maó, 26 de maig de 2021.

Per delegació de la presidenta,

El secretari del Consell Executiu

Octavi Pons Castejón

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)

 

ANNEX BASES ESPECÍFIQUES QUE HAN DE REGIR LES PROVES SELECTIVES PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE PER PROVEÏR DUES PLACES DE FISIOTERAPEUTA DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir dues places vacants de fisioterapeuta del Consell Insular de Menorca de l'Oferta pública de 2017.

S'entén per places vacants, tant aquelles no cobertes temporalment, com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, laborals temporals o laborals indefinides no fixes.

Les dues places que ara es convoquen, corresponen al torn lliure.

Els temaris específics que han de regir aquesta convocatòria són els que s'estableixen en l'Annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per la modificació de les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm 42, de 27 de març de 2021).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la web de les oposicions del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A aquesta web, l'aspirant hi podrà accedir també a partir de la pàgina oficial del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx.

A través d'aquest portal podeu accedir al formulari d'inscripció i les instruccions corresponents. També es podrà accedir a la instància per presentar en paper.

Aquelles persones que per motiu de violència de gènere necessitin protegir la seva identitat pública, hauran d'indicar en la sol·licitud l'anomització de les seves dades, presentant en el moment de la inscripció la documentació que estableix l'article 23 de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, modificada pel Real Decret-llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant podrà abonar els drets d'examen a través de banca electrònica, físicament a qualsevol entitat en el següent compte bancari: 20383498916400000712 (Bankia) o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o Ciutadella.

Si el pagament no és a través de banca electrònica, l'aspirant haurà d'adjuntar el resguard del pagament a la inscripció del procés selectiu. Per això, l'haurà d'escanejar i adjuntar en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En referència a l'apartat cinquè de l'Annex I de les Bases Generals, en el qual es deixava oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb la suma de fins a 1 punt com a màxim, no s'estableixen mèrits específics per la qual cosa aquest punt s'acumularà als de formació que passaran a distribuir 8 punt.

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista pel mes d'octubre de 2021.

7. Nomenament del personal de nou ingrés.

Els nomenaments del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques, es farà en règim funcionarial independentment de que el personal que les pugui ocupar temporalment estiguin en aquest moment contractats en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa temporalment les places de forma interina, temporal o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l'article 18 de l'Acord Marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat a la plaça objecte de les OPO. Cal dir que s'exceptuaran d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (Comissió de Serveis, Serveis Especials, etc.).

Les places vacants de fisioterapeuta, objecte d'aquest concurs oposició són de tipus Funcionari, del Grup A, subgrup A2, d'acord l'article 76 de la Llei de l'Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment de la tipologia originària de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició, quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases Generals.

L'Adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent a les preferències de les persones seleccionades.

9. Nombre de preguntes i disponibilitat temporal

La distribució de les preguntes de caràcter general i de caràcter específic ha de ser proporcional al nombre de temes que inclogui cadascun dels temaris general i específic. El nombre total de preguntes i el temps per resoldre-les serà el següent:

Grup A. Subgrup A1: 100 preguntes, amb un temps de 120 minuts.

Grup A. Subgrup A2: 90 preguntes, amb un temps de 108 minuts.

Grup C. Subgrup C1: 70 preguntes, amb un temps de 105 minuts.

Grup C. Subgrup C2: 50 preguntes, amb un temps de 75 minuts.

Grup AP: 30 preguntes, amb un temps de 60 minuts.

10. Prova pràctica

La prova pràctica té un valor de 18 punts. Per superar aquesta fase d'oposició fa falta una puntuació mínima de 9 punts.

Grup A i C1

La prova pràctica consistirà en la resolució de dos casos pràctics referits al contingut del temari específic.

Primer cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic sobre el qual hi haurà un qüestionari de 25 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

Cada pregunta valdrà un punt. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no es tindran en compte, per la qual cosa no restaran puntuació, mentre que les respostes errònies es valoraran de manera negativa. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Segon cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic amb tres propostes de resolució alternatives. Cal indicar la proposta correcta i raonar en un màxim d'un full la motivació de l'elecció.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Temps: 120 minuts.

Grup C2. Administració especial

La prova pràctica consistirà en la resolució de dos casos pràctics referits al contingut del temari específic.

Primer cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic, sobre el qual hi haurà un qüestionari de 15 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta. Cada pregunta valdrà un punt. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no es tindran en compte, per la qual cosa no restaran puntuació, mentre que les respostes errònies es valoraran de manera negativa. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Segon cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic amb tres propostes de resolució alternatives. Cal indicar la proposta correcta i raonar en un màxim d'un full la motivació de l'elecció.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Temps: 90 minuts.

Grup C2. Administració general

La prova pràctica consistirà en la resolució de dos casos pràctics referits al contingut del temari específic.

Primer cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic, sobre el qual hi haurà un qüestionari de 15 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

Segon cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic d'informàtica amb 15 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

En ambdós casos pràctics, cada pregunta valdrà un punt. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no es tindran en compte, per la qual cosa no restaran puntuació, mentre que les respostes errònies es valoraran de manera negativa. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

El resultat de cadascun dels qüestionaris es ponderarà a un valor de 9 punts, amb una suma total de 18 punts.

Temps: 60 minuts.

Grup AP

La prova pràctica consistirà en la resolució d'un cas pràctic referit al contingut del temari específic.

El tribunal proposarà un supòsit pràctic, sobre el qual hi haurà un qüestionari de 30 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

Temps: 60 minuts.

11. Disposició de material de consulta

No es podrà disposar de material de consulta de forma individual. El tribunal podrà decidir, si ho considera imprescindible per resoldre els casos, que es pugui disposar de material de consulta, que oferirà a tots els candidats, ja sigui de forma individual o bé amb alguns exemplars de consulta conjunta.

 

ANNEX 1. ​​​​​​​Convocatòria i temari específic.

CONVOCATÒRIA. FISIOTERAPEUTA

- Denominació: Fisioterapeuta

- Nombre de places que es convoquen: 2

- Torn lliure: 2

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració Especial

- Subescala: Tècnica

- Grup: A, subgrup: A2

- Nivell: 18

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau universitari de Fisioteràpia o titulació equiparable

- Nivell de català requerit: B2

TEMARI ESPECÍFIC

1. Aspectes bàsics de la Llei 39/2006, de 14 desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

2. El secret professional: concepte i regulació jurídica El consentiment informat. Drets i deures dels ciutadans en el Sistema de Salut. La protecció de dades.

3. Principis fonamentals de la bioètica: dilemes ètics.

4. La Fisioteràpia com a disciplina científica. Evolució conceptual. La salut com a camp d'actuació de la Fisioteràpia. Elements que constitueixen el marc de referència i intervenció de la Fisioteràpia.

5. Metodologia de la intervenció fisioterapèutica en l'àmbit assistencial. Descripció del procés i la seva concreció aplicativa en els instruments d'observació i registres. Desenvolupament i implementació de la Història Clínica de Fisioteràpia.

6. Valoració Analítica en Fisioteràpia: Procediments manuals i instrumentals per a determinar el grau d'afectació de la innervació, les mesures de la capacitat vital, la força muscular i l'amplitud del moviment articular.

7. Valoració funcional en Fisioteràpia. Test i comprovacions per a determinar les capacitats funcionals. Descripció de les alteracions, limitacions funcionals i discapacitats trobades.

8. El diagnòstic de Fisioteràpia. Diferents enfocaments conceptuals, límits i característiques diferencials. Aportacions de la Classificació Internacional de les Deficiències, Discapacitats i Minusvalideses.

9. Valoració del mal corporal: Definició i objectius. Bases jurídiques per a la valoració i reparació dels danys a la persona. Concepte de mal, lesió i seqüela. Reconeixement i declaració de minusvalidesa. Informes evolutiu i informe final.

10. L'Embenatge Funcional: concepte, classificació, material necessari, efectes sobre el cos humà i principis generals d'aplicació. Indicacions i contraindicacions.

11. Concepte general d'articulació. Característiques dels diferents tipus d'articulacions. Eixos i plans de moviment. Goniometria: concepte, tècniques de goniometria, sistema de registre i factors que influeixen en el mesurament.

12. Músculs: concepte, característiques, classificació i funcions que exerceixen. La contracció muscular: descripció del procés. Valoració muscular: concepte, principis generals i tècniques de valoració.

13. Cinesiteràpia: concepte. Cinesiteràpia passiva: classificació, indicacions i contraindicacions. Exercicis específics: exercicis de Codman, Chandler, exercicis de Knott i Voss (facilitació neuromuscular propioceptiva), exercicis de Klapp, de Nederhoffer, de Williams, mètode Kabat.

14. Tècniques especials de massoteràpia: massatge transvers profund, massatge del teixit conjuntiu i drenatge limfàtic manual. Descripció de les diferents tècniques, característiques, efectes fisiològics i terapèutics, indicacions i contraindicacions.

15. Reeducació muscular: Objectius, fonaments bàsics de la mobilització i la coordinació. Força, resistència, potència i fatiga muscular. Isomètrics, isotònics i isocinètics. Definició, aplicació, indicacions i contraindicacions.

16. Components del teixit muscular: qualitats. Estiraments musculars: concepte, efectes terapèutics, mètodes d'aplicació, indicacions i contraindicacions.

17. Paraplegia: Definició i característiques. Objectius i tractament fisioterapèutic. Ortesi i reeducació de la marxa.

18. Massatges, efectes fisiològics. Tècniques d'aplicació. Indicacions i contraindicacions.

19. Exercici terapèutic en grups de pacients i poblacions especials. Exercici físic terapèutic preventiu. Noves tendències en l'actuació fisioteràpica, la prehabilitació.

20. Paper de la fisioteràpia en la tercera edat. Mesures preventives i educatives. L'atenció i assistència fisioterapèutica en l'ancià patològic. Els accidents de l'ancià.

21. Estudi de la marxa: fases. La marxa en les persones majors. Marxes patològiques més comunes en la persona major: marxa en l'artrosi, antiàlgica, marxa propulsora o festinada, en steppage i marxa per dèficit muscular del gluti mitjà. Ajudes tècniques.

22. Prevenció de les caigudes en les persones majors. Reeducació de la marxa i programa d'exercicis per a millorar l'equilibri. Fractura de maluc, factors de risc i tractament fisioteràpic.

23. La incontinència urinària. Causes, prevenció i tractament. Exercicis de Frenkel.

24. Fisioteràpia en reumatologia. Artropaties inflamatòries i metabòliques: artritis reumatòide, espondilitis anquilosant, condrocalcinosi. Valoració, objectius i tractament fisioteràpic.

25. Reumatismes degeneratius més freqüents en les persones majors: osteoporosi, artrosi, espondiloartrosi. Tractament fisioteràpic.

26. Geriatria, gerontologia, vellesa i jubilació: Enfocaments conceptuals. Teories de l'envelliment. Afectació dels diferents òrgans i sistemes pel propi procés de l'envelliment: modificacions i manifestacions. L'envelliment com a problema de salut. Tendències de protecció. Paper i perfil del fisioterapeuta en geriatria i gerontologia.

27. Valoració integral de l'ancià: Valoració de la fragilitat física, funcional, psicològica i social. Escales de valoració de les capacitats físiques; escales de valoració de les capacitats cognitives; escales de valoració social. Característiques de les diferents escales, utilitat, tipus de mesurament i interpretació de les dades.

28. La immobilitat en els usuaris. Causes o factors determinants, conseqüències de la immobilitat prolongada. Valoració i actuació de fisioterapeuta.

29. Activitat física adaptada a les persones majors. Exercici i envelliment. Indicacions i contraindicacions. Beneficis en salut en els àmbits físic-biològic, psicològic i social, de l'activitat física en les persones majors.

30. L'ancià amb alteracions de la salut en els sistemes circulatori i respiratori: Alteracions vasculars arterials i venoses; amputacions i «protetización», problemes cardíacs i alteracions respiratòries. Deficiències, limitacions funcionals, discapacitats i propostes d'intervenció des de la fisioteràpia.

31. L'ancià amb alteracions de la salut en el Sistema Nerviós Central: La Malaltia d'Alzheimer; la Malaltia de Parkinson; l'Accident Vascular Cerebral. Enfocaments conceptuals, característiques, deficiències, limitacions funcionals, discapacitats i propostes d'intervenció des de la fisioteràpia.

32. L'ancià amb alteracions de la salut característiques de l'envelliment: Osteoporosi, artrosi, incontinència urinària, caigudes i síndrome d'immobilització. Enfocaments conceptuals, característiques, deficiències, limitacions funcionals, discapacitats i propostes d'intervenció des de la fisioteràpia.

33. Síndromes doloroses. Fibromiàlgia. Escales de valoració del dolor. Síndrome de dolor miofascial. Objectius i tractament fisioteràpic.

34. Patologies cognitives. Concepte, etiologia, pronòstic, avaluació i tractament fisioteràpic.

35. Mètode Pilates i reeducació postural global en les patologies més freqüents de l'aparell locomotor.

36. Fisioteràpia en afeccions traumatològiques i ortopèdiques del raquis cervical, dorsal i lumbar. Tractament fisioteràpic en les cervicàlgies, dorsàlgies i lumbàlgies.

37. Fisioteràpia respiratòria. Patologies obstructives i restrictives més freqüents: EPOC, asma, afeccions pleurals, fibrosi pulmonar. Valoració, objectius, tècniques i mètodes de tractament.

38. Fisioteràpia cardiovascular. Patologia circulatòria perifèrica: cardiopatia isquèmica. Valoració, objectius i tractament fisioteràpic.

39. Fisioteràpia de la persona major sana. Programa de revitalització en geriatria. L'activitat física i esportiva més adequada per a les persones majors.

40. Rehabilitació en centres de dia, en els centres residencials per a les persones majors i en les residències per a persones majors dependents.

41. Organització assistencial en geriatria. Valoració fisioterapèutica de la persona major com a part de la valoració geriàtrica integral. Escales de valoració. Desenvolupament del pla d'actuació individualitzat.

42. Entorn i discapacitat. Estudi i identificació de barreres arquitectòniques. Ajudes tècniques per a la correcta realització d'activitats de la vida diària. Concepte, característiques, adaptacions. Paper de la família.

43. Deport terapèutic. Tipus d'esports adaptats per a persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials. Fisioteràpia esportiva. L'exercici com a mètode de tractament: Finalitats. Tipus i tècniques d'aplicació. Exercicis en grup: organització, avantatges i desavantatges.

44. Educació per a la Salut. Diferents enfocaments conceptuals. Sectors d'actuació. Mètodes i Tècniques en Educació per a la Salut. Activitats educatives en programes de salut. Dissenys de projectes d'Educació per a la Salut.

45. Salut laboral. Concepte. Condicions físic-ambientals del treball. Accident de risc biològic. Mesures de prevenció.

46. Ergonomia. Definició i objectius. Disseny del lloc de treball. Postures durant el treball. Mètodes de mobilització de malalts i incapacitats. Escola d'esquena.

47. Tècniques i habilitats de comunicació i relació interpersonal. Treball en equip. Entrevista clínica: concepte i característiques. Identificació de necessitats de suport emocional i psicològic al pacient, cuidador principal i família.

48. Tractament fisioterapèutic en les patologies òssies i de parts toves en les diferents articulacions. Procediments fisioterapèutics basats en teràpies manuals.

 

BASES ESPECÍFIQUES QUE HAN DE REGIR LES PROVES SELECTIVES PER A L'INGRÉS PEL TORN LLIURE PER PROVEÏR UNA PLAÇA DE TAE (ARQUEÒLEG) DE L'OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ 2017

1. Objecte de les bases específiques

L'objecte d'aquesta convocatòria és cobrir una plaça vacant de tae (arqueòleg) del Consell Insular de Menorca de l'Oferta pública de 2017.

S'entén per places vacants, tant aquelles no cobertes temporalment, com les places cobertes temporalment per funcionaris interins, laborals temporals o laborals indefinides no fixes.

La plaça que ara es convoca, corresponen al torn lliure.

Els temaris específics que han de regir aquesta convocatòria són els que s'estableixen en l'Annex I d'aquest document.

2. Normativa d'aplicació

Aquesta convocatòria es regeix per la modificació de les Bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari previstes en les ofertes públiques d'ocupació del Consell Insular de Menorca (BOIB núm 42, de 27 de març de 2021).

3. Transparència i protecció de dades personals

Al llarg del procés selectiu, es publicarà a la web de les oposicions del Consell Insular de Menorca www.oposicions.cime.es tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés. A aquesta web, l'aspirant hi podrà accedir també a partir de la pàgina oficial del Consell Insular de Menorca: www.cime.es/portal.aspx.

A través d'aquest portal podeu accedir al formulari d'inscripció i les instruccions corresponents. També es podrà accedir a la instància per presentar en paper.

Aquelles persones que per motiu de violència de gènere necessitin protegir la seva identitat pública, hauran d'indicar en la sol·licitud l'anomització de les seves dades, presentant en el moment de la inscripció la documentació que estableix l'article 23 de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, modificada pel Real Decret-llei 9/2018, de 3 d'agost, de mesures urgents per al desenvolupament del Pacte d'Estat contra la violència de gènere.

4. Drets d'examen

L'aspirant podrà abonar els drets d'examen a través de banca electrònica, físicament a qualsevol entitat en el següent compte bancari: 20383498916400000712 (Bankia) o bé al Servei d'Atenció al Ciutadà de Maó o Ciutadella.

Si el pagament no és a través de banca electrònica, l'aspirant haurà d'adjuntar el resguard del pagament a la inscripció del procés selectiu. Per això, l'haurà d'escanejar i adjuntar en el camp específicament destinat a aquesta finalitat (apartat 5. Documentació).

5. Altres mèrits al·legats

En referència a l'apartat cinquè de l'Annex I de les Bases Generals, en el qual es deixava oberta la valoració d'altres mèrits al·legats amb la suma de fins a 1 punt com a màxim, aquests seran:

  • Per cada direcció o codirecció en excavacions arqueològiques realitzades en projectes d'investigació ...................................... 0,1 punts
  • Per cada direcció o codirecció en controls arqueològics realitzats en obres..................................................................................0,075 punts

S'haurà d'aportat el permís de l'excavació i certificat o document acreditatiu del nomenament com director o assistent. En el cas dels controls en obres, s'haurà d'aportar la documentació acreditativa de les obres.

6. Calendari previst

La primera prova d'oposició està prevista pel mes d'octubre de 2021.

7. Nomenament del personal de nou ingrés.

Els nomenaments del personal seleccionat en aquestes ofertes públiques, es farà en règim funcionarial independentment de que el personal que les pugui ocupar temporalment estiguin en aquest moment contractats en règim laboral. Aquesta funcionarització de places té el seu fonament en la potestat d'autoorganització de les administracions i en l'article 70.3 del TREBEP estableix que les ofertes públiques poden contenir mesures derivades de la planificació de recursos humans.

El cessament del personal que ocupa temporalment les places de forma interina, temporal o com a personal indefinit no fix, en aplicació de l'article 18 de l'Acord Marc que regeix les relacions entre el Consell Insular de Menorca i el seu personal funcionari, es produirà per ordre invers al de l'antiguitat a la plaça objecte de les OPO. Cal dir que s'exceptuaran d'aquest ordre les places que estiguin cobertes interinament o temporalment per cobrir situacions especials dels seus titulars (Comissió de Serveis, Serveis Especials, etc.).

La plaça vacant de tae (arqueòleg), objecte d'aquest concurs oposició són de tipus Funcionari, del Grup A, subgrup A1, d'acord l'article 76 de la Llei de l'Estatut Bàsic del Treballador Públic, independentment de la tipologia originària de la plaça.

8. Ordre de prelació i adjudicació de places de les persones aspirants

La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició, quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició.

L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de tots els barems inclosos en les Bases Generals.

L'Adjudicació dels llocs de treball es farà per ordre de prelació, atenent a les preferències de les persones seleccionades.

9. Nombre de preguntes i disponibilitat temporal

La distribució de les preguntes de caràcter general i de caràcter específic ha de ser proporcional al nombre de temes que inclogui cadascun dels temaris general i específic. El nombre total de preguntes i el temps per resoldre-les serà el següent:

Grup A. Subgrup A1: 100 preguntes, amb un temps de 120 minuts.

Grup A. Subgrup A2: 90 preguntes, amb un temps de 108 minuts.

Grup C. Subgrup C1: 70 preguntes, amb un temps de 105 minuts.

Grup C. Subgrup C2: 50 preguntes, amb un temps de 75 minuts.

Grup AP: 30 preguntes, amb un temps de 60 minuts.

10. Prova pràctica

La prova pràctica té un valor de 18 punts. Per superar aquesta fase d'oposició fa falta una puntuació mínima de 9 punts.

Grup A i C1

La prova pràctica consistirà en la resolució de dos casos pràctics referits al contingut del temari específic.

Primer cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic sobre el qual hi haurà un qüestionari de 25 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

Cada pregunta valdrà un punt. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no es tindran en compte, per la qual cosa no restaran puntuació, mentre que les respostes errònies es valoraran de manera negativa. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Segon cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic amb tres propostes de resolució alternatives. Cal indicar la proposta correcta i raonar en un màxim d'un full la motivació de l'elecció.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Temps: 120 minuts.

Grup C2. Administració especial

La prova pràctica consistirà en la resolució de dos casos pràctics referits al contingut del temari específic.

Primer cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic, sobre el qual hi haurà un qüestionari de 15 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta. Cada pregunta valdrà un punt. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no es tindran en compte, per la qual cosa no restaran puntuació, mentre que les respostes errònies es valoraran de manera negativa. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Segon cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic amb tres propostes de resolució alternatives. Cal indicar la proposta correcta i raonar en un màxim d'un full la motivació de l'elecció.

El resultat del qüestionari es ponderarà a un valor de 9 punts.

Temps: 90 minuts.

Grup C2. Administració general

La prova pràctica consistirà en la resolució de dos casos pràctics referits al contingut del temari específic.

Primer cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic, sobre el qual hi haurà un qüestionari de 15 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

Segon cas pràctic: el tribunal proposarà un supòsit pràctic d'informàtica amb 15 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

En ambdós casos pràctics, cada pregunta valdrà un punt. Les preguntes que els aspirants no hagin contestat o en què hagin marcat més d'una resposta no es tindran en compte, per la qual cosa no restaran puntuació, mentre que les respostes errònies es valoraran de manera negativa. Per cada resposta errònia es descomptarà una quarta part del valor d'una resposta encertada.

El resultat de cadascun dels qüestionaris es ponderarà a un valor de 9 punts, amb una suma total de 18 punts.

Temps: 60 minuts.

Grup AP

La prova pràctica consistirà en la resolució d'un cas pràctic referit al contingut del temari específic.

El tribunal proposarà un supòsit pràctic, sobre el qual hi haurà un qüestionari de 30 preguntes amb quatre respostes alternatives, amb una única resposta correcta.

Temps: 60 minuts.

11. Disposició de material de consulta

No es podrà disposar de material de consulta de forma individual. El tribunal podrà decidir, si ho considera imprescindible per resoldre els casos, que es pugui disposar de material de consulta, que oferirà a tots els candidats, ja sigui de forma individual o bé amb alguns exemplars de consulta conjunta.

 

ANNEX 1. ​​​​​​​Convocatòria i temari específic.

CONVOCATÒRIA. TAE (ARQUEÒLEG)

- Denominació: Tae (arqueòleg)

- Nombre de places que es convoquen: 1

- Torn lliure: 1

- Tipus: Funcionari

- Escala: Administració Especial

- Subescala: tècnica

- Grup: A, subgrup A1.

- Nivell: 22

- Oferta Pública: 2017

- Titulació: Grau en Arqueologia o titulació equiparable.

- Nivell de català requerit: B2

TEMARI ESPECÍFIC

1. El concepte de patrimoni cultural.

2. Convencions internacionals relacionades amb el patrimoni mundial.

3. Característiques i criteris que han de complir els béns per a la declaració de patrimoni mundial per la UNESCO.

4. Procediment a seguir a les candidatures a patrimoni mundial per la UNESCO.

5. Tractats i recomanacions internacionals per a la protecció del patrimoni històric subscrits per Espanya. Tractament del patrimoni històric en la Unió Europea.

6. Convenció europea sobre la protecció del patrimoni cultural subaquàtic. París, 2 novembre 2001.

7. Carta internacional sobre la conservació i la restauració de monuments i de conjunts historicoartístics. Venècia, 1964.

8. El patrimoni històric en la Constitució espanyola. Les competències de l'Estat en matèria de patrimoni històric.

9. El patrimoni històric en l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Les competències de la comunitat autònoma de les Illes Balears en matèria de patrimoni històric.

10. Les competències dels consells insulars en matèria de patrimoni històric.

11. Òrgans competents del Consell Insular de Menorca en la gestió del patrimoni històric. La Comissió Tècnica Assessora en matèria de patrimoni històric, característiques i funcions.

12. Les competències municipals en matèria de patrimoni històric.

13. Objectius i premisses principals de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol.

14. Objectius i premisses principals de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears. Especial menció al patrimoni arqueològic.

15. Definició i tipus de béns d'interès cultural i el seu règim de protecció. Els entorns de protecció dels béns d'interès cultural en la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears. Comparació amb la Llei estatal i altres lleis autonòmiques.

16. Criteris d'intervenció en els béns d'interès cultural en la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears. Comparació amb la Llei estatal i altres lleis autonòmiques.

17. Les categories de protecció dels béns del patrimoni històric en la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears.

18. El règim comú de protecció del patrimoni històric en la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears.

19. Procediments de declaració dels béns d'interès cultural i dels béns catalogats en la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears.

20. El procediment sancionador en matèria de patrimoni històric a les Illes Balears. Infraccions i sancions. Òrgans competents en l'exercici de la potestat inspectora i sancionadora en matèria de patrimoni històric.

21. Objectius i premisses principals de la Llei 4/2003, de 26 de març, de museus de les Illes Balears.

22. El sistema de museus de les Illes Balears. Els museus. Les col·leccions museogràfiques i els centres d'interpretació.

23. Els plans directors dels museus.

24. La conservació preventiva en els museus.

25. Els museus com a centres de difusió del patrimoni històric de Menorca. Principals entitats museístiques de Menorca.

26. El patrimoni immaterial en la legislació estatal i autonòmica. L'Inventari del Patrimoni Immaterial de Menorca.

27. Objectius i premisses principals de la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

28. Els Plans Nacionals de Protecció del patrimoni cultural del Ministeri de Cultura.

29. El tràfic de béns culturals: mobilitat i trasllat geogràfic dels béns cultural dins del territori nacional. Importació i exportació. Tràfic jurídic: transaccions i canvi de propietat dels béns culturals.

30. Disposicions de preservació del patrimoni històric en la normativa insular de protecció territorial de Menorca i en la normativa municipal.

31. La protecció, conservació i valoració dels jaciments arqueològics, segons la legislació nacional i la de les Illes Balears.

32. Els plans de gestió del patrimoni històric en la legislació estatal i autonòmica. Els plans de gestió del patrimoni històric a Menorca.

33. Factors de risc en el patrimoni històric. La degradació material i immaterial.

34. El turisme cultural a Menorca. Passat i futur.

35. El patrimoni històric i la declaració Menorca reserva de biosfera.

36. El patrimoni històric en la legislació urbanística de les Illes Balears.

37. Autoritzacions, paralitzacions i suspensions d'obres en béns del patrimoni històric.

38. Conservació preventiva. Criteris per a la conservació dels béns cultural mobles i immobles.

39. Mesures de foment del patrimoni històric a les Illes Balears i a Menorca en particular.

40. Evolució del poblament en el territori de Menorca des dels inicis fins al segle XVIII.

41. El patrimoni arqueològic prehistòric de Menorca: tipus i enquadrament cronològic.

42. Característiques de la cultura naviforme a Menorca. Principals jaciments d'aquesta cultura.

43. Característiques de la cultura talaiòtica a Menorca. Principals jaciments d'aquesta cultura.

44. El patrimoni etnològic de Menorca. Definició i característiques.

45. Els béns immobles del patrimoni etnològic de Menorca vinculats amb l'explotació agrària.

46. Els béns immobles del patrimoni etnològic de Menorca vinculats amb la gestió de l'aigua.

47. Els antics camins de Menorca.

48. Característiques del patrimoni marítim. El patrimoni marítim de Menorca.

49. Característiques del patrimoni eclesiàstic. El patrimoni eclesiàstic de Menorca.

50. El patrimoni arquitectònic civil de Menorca: residències i edificis públics.

51. Característiques del patrimoni militar moble i immoble. El patrimoni arquitectònic militar de Menorca.

52. El patrimoni industrial moble i immoble a Menorca.

53. Tipus d'intervencions arqueològiques.

54. Tècniques auxiliars d'anàlisi en arqueologia.

55. La interpretació en arqueologia.

56. El tractament del patrimoni arqueològic investigat: conservació i difusió.

57. Historiografia de la investigació arqueològica a Menorca.

58. Las basíliques paleocristianes de Menorca. Descripció i enquadrament cronològic.

59. El patrimoni arqueològic de Menorca des de l'època romana fins a l'època moderna: tipus i enquadrament cronològic.

60. El patrimoni arqueològic subaquàtic a Menorca. Característiques i conservació.

61. El patrimoni arqueològic urbà de Menorca. Estratègies de conservació.

62. El patrimoni moble de Menorca: pintura, escultura, béns etnològics… Característiques, funcions i conservació.

63. Objectius i premisses principals del Reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques (Decret 14/2011, de 25 de febrer).

64. Documentació necessària per a la sol·licitud d'autorització per desenvolupar una intervenció arqueològica a les Illes Balears. Deures dels directors de les intervencions arqueològiques.

65. L'acció cultural i educativa en relació al patrimoni històric.

66. El lliurament del material arqueològic als museus segons la legislació nacional i autonòmica de les Illes Balears.

67. Legislació nacional i autonòmica de les Illes Balears sobre la utilització de detectors de metalls en jaciments arqueològics.

68. El sistema d'informació geogràfica (GIS) aplicat a la gestió del patrimoni històric.

69. Les arts visuals a Menorca en època contemporània. El codi de bones pràctiques artístiques.

70. El paisatge cultural. Documents internacionals. Situació a Menorca.

71. L'aplicació de les noves tecnologies en la interpretació del patrimoni històric.

72. La legislació en matèria de propietat intel·lectual.