Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 203171
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit al Registre de Convenis Col·lectius, Acords col·lectius de treball i Plans d’igualtat de les Illes Balears, i la publicació de l'Acta de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu laboral del sector del Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de 28 d’abril de 2021 (codi de conveni 07000195011981)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 28 d'abril de 2021 els membres de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu laboral del sector del Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears es van reunir per a acordar la modificació del seu article 22.

2. El 5 de maig de 2021, el Sr. Antonio Font Mas, en representació de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió Negociadora del Conveni col·lectiu de laboral del sector del Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 28 d'abril de 2021 en el Registre de Convenis Col·lectiu, Acords col·lectius de treball i Plans d'igualtat de les Illes Balears.

2. Publicar l'Acta en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (24 de maig del 2021)

La directora general de Treball i Salut Laboral

Virginia Abraham Orte

Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

(BOIB 97/2019)

 

ASSISTENTS:

 

Per AFEDECO :

Antonio Gaya Gaya

Antonio Vilella

Antonio Font Mas

Per PIMECO:

Jose Noguera

Per FeSMC-UGT Mallorca:

Bladimiro García Fernández

José García Relucio

Per UGT Pitiusa:

Guadalupe López Monedero

Per UGT Menorca:

Jose Maria Roqueta Sasa

Per Federación de Servicios de CC.OO. de las Islas Baleares:

Silvia Montejano Cofreces

Carmen M.Carmona Burguillos

Per Federación de Servicios de USO:

Francisco Melgarejo Puertollano

Per Pimeff :

Javier Serra Ferrer

Per Ascome Pime Menorca :

Jordi Bosch Morla

Vicente Cajuso Barbzan

A Palma, sent les 10,30 hores de dia 28 d'abril de 2021, es reuneixen per Vídeo Conferència les persones que al marge es relacionen integrants de les diferents Organitzacions Sindicals i Empresarials, a l'efecte de constituir-se en la COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL CONVENI COL·LECTIU LABORAL DEL SECTOR DE COMERÇ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS.

Per raons del propi estat d'alarma i de situació de seguretat, la reunió s'ha celebrat, de mutu acord, de manera extraordinària pel mètode de la vídeo conferència, per la qual cosa els presents en la reunió, en haver necessàriament de celebrar-se la mateixa en format reduït, són les persones que apareixen al marge, tenint en compte a més que existeixen integrants de la referida Comissió Negociadora amb seu a la Illes de Menorca, Eivissa i Formentera.

Així mateix es recorda que els representants que corresponen a cada Organització segons els resultats acreditats en el seu moment són: Per la part sindical, 7 representants per a la UGT, 6 per CCOO i 2 per USO; per l'empresarial: 10 per AFEDECO, 3 per PIMECO, 1 per ASCOME i 1 per PIMEEF.

En primer lloc es nomena, per part d'aquestes persones, President de la Comissió Negociadora a Sr. José Garcia Relucio i Secretari d'Actes a Sr. Antonio Font Mas.

El President declara oberta la sessió. Previ reconeixement mutu i recíproc de la capacitat legal necessària per a convenir col·lectivament, la representació de la Centrals Sindicals, O.G.T., CC.OO. i U.S.O., d'una part; i, de l'altra, la de l'Organitzacions Empresarials, AFEDECO, PIMECO, ASCOME PIME (MENORCA) i PIMEEF (EIVISSA), el President va donant la paraula als representants de les diferents Organitzacions tant Sindicals i Empresarials, una vegada tancat el torn d'intervencions i deliberacions els components de la COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL CONVENI COL·LECTIU LABORAL DE SECTOR DEL COMERÇ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS, per UNANIMITAT, estan d'acord amb la següent,

PART EXPOSITIVA

1º.- Que, per Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball es va disposar la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l'acta d'acord de la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu del sector del comerç de la Illes Balears i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000195011981). A aquest efecte, es va publicar en el BOIB, núm. 67, de 30 d'abril de 2020, Sec. III pàg. 12442 i següents.

2º.- Que, en la PART DISPOSITIVA apartat 2 de l'esmentada resolució es va publicar el següent acord:

“Deixar sense efecte el VIGENT ARTICLE 22.- SALARI BASE, del vigent Conveni Col·lectiu en qüestió i quedant SUBSTITUÏT AMB CARÀCTER NORMATIU, pel següent contingut:

ARTICLE 22.- SALARI BASE.- Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2019, a partir de dia 1 d'abril del mateix any sofriran un increment del 3% fins a dia 31 de març de 2020.

Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2020, a partir de dia 1 d'abril del mateix any, i pels motius exposats en la corresponent PART EXPOSITIVA, NO SOFRIRAN CAP INCREMENT FINS AL DIA 31 DE MARÇ DE 2021.

Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2021, a partir de dia abril del mateix any, s'incrementaran en un 3% fins a dia 31 de març de 2022.

Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2022, a partir de dia 1 d'abril del mateix any, s'incrementaran en un 2,5% fins a dia 31 de març de 2023.

Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2023, a partir de dia 1 d'abril del mateix any, s'incrementaran en un 2,5% fins a dia 31 de març de 2024.

Els referits increments també seran aplicables, en la forma indicada en cadascun dels exercicis, sobre els diferents conceptes de contingut econòmic previstos en el present Conveni.

3º. Que, l'impacte del COVID-19, ha suposat una feble reactivació en la demanda en el sector de les activitats relacionis amb el turisme sobre el PIB i l'ocupació de Balears. En aquest sentit i atesa la importància del sector comerç, entre d'altres, en l'economia balear, els efectes econòmics i socials han derivat en una caiguda en els fluxos molt importants en aquest sector que ronda al voltant del 30%, valors sense precedents en la nostra història recent i que aquests moments aconsellen, tenint en compte la situació que s'està vivint en el present 2021, ajornar l'increment econòmic previst a partir del 31 de març d'enguany fins a dia 31 de maig de 2021 i amb efectes a partir de l'1 de juny d'aquest. En conseqüència, LES ORGANITZACIONS SINDICALS, ENTRE ELLES, LES MÉS REPRESENTATIVES A NIVELL NACIONAL I AUTONÒMIC QUE FORMEN PART DE LA COMISSIÓ NEGOCIADORA DEL CONVENI COL·LECTIU PER AL SECTOR DEL COMERÇ DE LES ILLES BALEARS, JUNTAMENT AMB LES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS sent sensibles i solidàries amb la situació d'excepcionalitat i d'emergència, DE MANERA UNÀNIME I AMB TOTS ELS EFECTES LEGALS OPORTUNS PRENEN ELS PRESENTS ACORDS a tenor de la següent,

PART DISPOSITIVA

PRIMER.- ARTICLE 22.- SALARI BASE, es DEIXEN SENSE EFECTE els següents apartats:

“Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2020, a partir de dia 1 d'abril, del mateix any, i pels motius exposats en la corresponent PART EXPOSITIVA, NO SOFRIRAN CAP INCREMENT FINS AL DIA 31 DE MARÇ DE 2021”.

“Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2021, a partir de dia 1 d'abril del mateix any, s'incrementaran en un 3% fins a dia 31 de març de 2022.”

Aquests apartats SÓN SUBSTITUÏTS pel text que a continuació es transcriu:

“Els salaris base vigents a dia 31 de març de 2020, a partir d'1 d'abril, del mateix any, i pels motius exposats en la corresponent PART EXPOSITIVA, NO SOFRIRAN CAP INCREMENT FINS A DIA 31 DE MAIG DE 2021”.

“Els salaris base vigents a dia 31 de maig de 2021, a partir de dia 1 de juny del mateix any, s'incrementaran en un 3% fins a dia 31 de març de 2022”.

“La resta de l'article 22 queda totalment vigent en el seu actual contingut normatiu als fins oportuns.”

SEGON.- El text plantejat i acceptat, amb caràcter normatiu i s'incorporarà de manera definitiva, vinculant i immediata a l'actual text del Conveni Col·lectiu sectorial per al Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, tal com s'ha indicat, i que s'ha adoptat per a la protecció de les persones treballadores i empreses del sector del comerç en la referida Comunitat Autònoma i de manera expressa, amb el compromís de les parts que subscriuen, per al manteniment de l'ocupació en aquest sector.

TERCER.- Els integrants de la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu sectorial per al Comerç de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, acorden que, amb independència de les persones relacionades al marge de la present Acta i representatives de les diferents Organitzacions tant Sindicals com Empresarials, delegar en una sola persona de cadascuna d'aquestes Organitzacions per a la signatura presencial del present text i que són les que es relacionen al final de l'Acta en qüestió. A tals efectes les indicades persones tenen l'autorització i delegació de les meritades Organitzacions als efectes oportuns.

QUART.- Facultar i autoritzar el Secretari d'Actes l'Advocat Sr. Antonio Font Mas, perquè pugui realitzar quants tràmits, accions, escrits i gestions tan àmpliament conforme a dret siguin necessàries, a fi de procedir a la sol·licitud en el registre, del present acord normatiu, per la via corresponent, fins i tot telemàtica i, en el seu cas, la que se li pugui indicar de Convenis Col·lectius i per al seu posterior també sol·licitud de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província amb caràcter general oportuns i especialment per a la publicitat del present acord de Comissió Negociadora amb la finalitat del desplegament de totes les conseqüències jurídiques d'aquest. Facultat i autorització que, en aquest acte, l'indicat Advocat accepta en els seus propis termes.

I, per deixar-ne constància i sense més assumptes que tractar es dóna per conclosa la reunió en el lloc i data “ut supra”.

 

PER LA REPRESENTACIÓ EMPRESARIAL                                                    PER LA REPRESENTACIÓ SINDICAL

ANTONIO VILELLA PAREDES.                                                                              FeSMC-UGT Baleares

                                                                                                                                      Bladimiro GARCIA FERNANDEZ

                                                                                                                                      FEDERACION DE SERVICIOS DE CCOO

                                                                                                                                     ISLAS BALEARES.

                                                                                                                                     Silvia MONTEJANO COFRECES

                                                                                                                                      FEDERACION DE SERVISIOS DE USO-IB

                                                                                                                                      Francisco MELGAJERO PUERTOLLANO

 

PRESIDENT

JOSE GARCÍA RELUCIO

SECRETARI D'ACTES

ANTONIO FONT MAS