Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 205602
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), per la qual s’aprova la convocatòria SOIB Jove Beques d’Èxit per a l’estudi, per a persones desocupades de més de 16 i menys de 30 anys, que siguin alumnes d’accions formatives finançades pel SOIB, per al període 2020-2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'evidència empírica mostra una relació causal positiva entre el nivell de formació dels països i el nivell de renda per càpita. A escala microeconòmica també s'observa aquesta mateixa relació positiva entre nivell educatiu/formatiu dels individus i la seva probabilitat d'estar ocupat, els seus salaris, les condicions laborals i el nivell de precarietat laboral. De fet, les estadístiques de l'Enquesta de Població Activa mostren que la taxa d'atur dels individus és menor com més alt és el nivell formatiu.

En aquest context, resulta clara la importància de fomentar la inversió formativa dels joves de les Illes Balears. Això no obstant, la diagnosi de la situació dels joves balears ve marcada per una taxa d'abandonament escolar primerenc (AEP) molt elevada. De fet, la més elevada d'entre totes les comunitats autònomes, que en el 2017 se situà en el 26,5 %. Així, un dels objectius marcats en el Pacte per la Competitivitat, l'Ocupació de Qualitat i el Progrés Social és donar resposta a aquesta problemàtica, la qual té enormes implicacions econòmiques i socials, no sols en el curt termini, sinó també en el mitjà termini.

Una conseqüència derivada de l'elevada taxa d'abandonament primerenc dels joves balears és que el percentatge de joves desocupats sense estudis obligatoris o només amb estudis d'ESO és molt alt i esdevé molt complicat que s'integrin en el mercat de treball. És més, la manca d'estudis obligatoris es presenta, fins i tot, com una dificultat afegida per a la inclusió formativa.

A la vegada, la comparativa de la distribució de la població ocupada de les Balears amb la resta de regions europees ens presenta una mancança en el pes de la població ocupada amb un nivell educatiu mitjà, especialment de tipus tècnic, fet que assenyala que una de les mancances en el capital humà illenc és el nombre insuficient de joves amb estudis de formació professional. Tot plegat, esdevé fonamental per avançar en l'ocupabilitat de joves desocupats invertir en polítiques que ajudin les persones joves que abandonaren prematurament els estudis i no obtingueren els estudis obligatoris a reincorporar-se en el sistema educatiu, així com esperonar la reincorporació dels joves a les accions formatives en l'àmbit de la formació professional per a l'ocupació.

En aquest sentit, una de les causes que dificulten el seguiment d'accions formatives de l'àmbit ocupacional té a veure amb la necessitat de disposar de recursos econòmics, fet que pot provocar, en alguns casos, que s'abandoni la reincorporació als estudis davant una oferta de feina encara que sigui de durada molt curta. Per això, les mesures tendents a plantejar l'ús d'estímuls econòmics per incentivar, entre d'altres, el seguiment d'accions formatives en l'àmbit laboral disposen d'un consens entre els experts com a mesura que promou que no es produeixi aquest abandonament.

En el context d'aquesta realitat sociolaboral i del marc normatiu existent que es comenta més endavant, el SOIB vol promocionar econòmicament el seguiment d'accions formatives en l'àmbit laboral dels joves desocupats inscrits com a demandants d'ocupació que varen abandonar de manera prematura els estudis i que segueixin especialitats formatives de formació professional per a l'ocupació finançades pel SOIB.

Es tracta, així, de concedir beques d'èxit per estudiar programes de requalificació amb accions formatives que finança el SOIB. Amb aquest estímul econòmic es pretén que la incorporació al sistema formatiu de tots aquests joves en suposi la incorporació futura al mercat laboral amb unes condicions de qualificació òptimes que en facilitaran la permanència.

D'altra banda, l'Administració de l'Estat va traspassar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis en matèria de gestió de la formació professional per a l'ocupació mitjançant el Reial decret 621/1998, de 17 d'abril (BOE núm. 102, de 29 d'abril), els quals va assumir i distribuir la Comunitat Autònoma per mitjà del Decret 51/1998, de 8 de maig (BOIB núm. 68, de 23 de maig), en virtut del que disposaven els articles 12.15 i 15.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. D'acord amb aquests articles, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria laboral, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, per desplegar la seva legislació, dicti l'Estat, com també el desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivell i graus, modalitats i especialitats.

L'article 11.2 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, estableix que l'oferta formativa per a treballadors desocupats s'ha de desenvolupar mitjançant programes de les administracions competents dirigits a cobrir les necessitats formatives detectades en els itineraris personalitzats d'inserció i en les ofertes d'ocupació, programes específics per a la formació de persones amb necessitats formatives especials o amb dificultats per a la inserció o requalificació professional i programes formatius que incloguin compromisos de contractació. Les administracions competents poden desenvolupar accions dirigides a obtenir certificats de professionalitat, en els termes que estableix l'apartat 1 de l'article 10.

El Reial decret legislatiu 3/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'ocupació, preveu com a instrument de coordinació del Sistema Nacional per a l'Ocupació l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació.

El Reial decret 1032/2017, de 15 de desembre (BOE núm. 305, de 16 de desembre), va aprovar l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2017-2020, la qual es configura com a marc normatiu per coordinar i executar les polítiques actives d'ocupació i d'intermediació laboral en el conjunt de l'Estat.

L'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2017-2020 incorpora com a objectius estratègics promoure l'activació i la millora de l'ocupabilitat dels joves amb especial atenció dels que tenen més mancances de formació i amb risc de precarietat laboral. En el mateix sentit, l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació també considera estratègic promoure, d'acord amb els diagnòstics i les necessitats del sistema productiu, una oferta formativa adreçada a un mercat laboral canviant, que ajusti millor les competències i faciliti les transicions laborals. Consegüentment, l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació incorpora a l'eix 2 «Formació» l'objectiu instrumental 2.6 «Oferir als demandants formació ajustada en els seus itineraris personals d'ocupació» i a l'eix 4 «Igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació» considera prioritaris els objectius instrumentals 4.1 «Promoure l'activació a través de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral» i 4.2 «Promoure l'activació de les dones i la igualtat efectiva».

El Pla d'Ocupació de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) 2017-2020 inclou en la Prioritat 4 «Desplegament de l'Estratègia Balear de la formació professional per a l'ocupació» la línia d'actuació 4.13 «per a l'establiment d'ajudes formatives pel reforç de les polítiques de formació» i concretament, l'acció 4.13.2. «d'ajuts econòmics per a col·lectius amb més dificultats d'inserció» perquè es puguin formar en el marc del Subsistema de formació professional per a l'ocupació. Finalment, el POQIB a la Prioritat 6 «Col·lectius d'atenció immediata i específica» té la línia d'actuació 6.1 SOIB Jove «Integració de totes les polítiques d'ocupació i formació juvenil» amb les accions 6.1.4 «Mesures dins l'àmbit de la formació i la qualificació del jovent.»

La convocatòria de subvencions s'inclourà en el Pla Anual de Política d'Ocupació de 2021 com a programa propi «PP00493 SOIB Jove Beques Èxit» i dona resposta als objectius estratègics i instrumentals de l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació (EEAO) 2017-2020 i a les prioritats, les línies d'actuació i les accions del Pla d'Ocupació de Qualitat de les Illes Balears assenyalades que es mantenen vigents mentre no s'aprovi l'EEAO 2021-2024 i el nou Pla d'Ocupació de les Illes Balears 2021-2024.

Pel que fa al finançament, l'article 6 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre estableix que aquestes actuacions es poden finançar mitjançant subvencions públiques d'acord amb les bases reguladores que estableixi una ordre del Ministeri de Treball i Afers Socials o d'altres fórmules de finançament que determinin les comunitats autònomes.

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va publicar l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, amb l'establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades al finançament de la formació.

L'article 5.1 de l'Ordre TMS/368/2019, determina que la concessió de subvencions es pot dur a terme de manera directa de conformitat amb el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, l'article 6.5 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, la normativa de les administracions competents i aquesta Ordre, la qual es refereix específicament a la concessió directa de beques en l'article 23.1.

D'altra banda, d'acord amb l'article 3.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, les subvencions establertes per la Unió Europea, l'Estat o un altre ens públic, la gestió de les quals correspongui, totalment o parcialment, a l'Administració de la Comunitat Autònoma, com també els complements eventuals de les subvencions esmentades que pugui atorgar aquesta Administració, s'han de regir pel règim jurídic aplicable a l'ens que les estableixi, sense perjudici de les especialitats organitzatives i procedimentals de l'administració gestora.

Per tot això, aquesta Resolució preveu concedir beques per assistència a determinades accions formatives en l'àmbit de la formació professional per a l'ocupació finançada pel SOIB als alumnes desocupats entre 16 i 29 anys durant el període 2020-2022.

Es tracta d'un col·lectiu amb especials dificultats d'inserció en el mercat de treball. Per això, i d'acord amb l'article 23 en relació amb l'article 20 de l'Ordre TMS/368/2019 en el marc de programes específics per a la formació amb necessitats formatives especials o que tinguin dificultats per a la seva inserció o requalificació professional poden percebre una beca per dia d'assistència. Els alumnes als quals van dirigides aquestes accions formatives compleixen amb aquests requisits i, en conseqüència, es poden beneficiar d'aquesta subvenció.

L'annex II de l'Ordre TMS/368/2019 estableix que la beca per assistència té una quantia màxima de 9 euros per dia d'assistència, que es podran incrementar fins en un 50 % quan els destinataris pertanyin a col·lectius amb més dificultats d'inserció. Atès això, s'ha previst que l'import sigui de 13 euros/dia assistència.

L'objectiu és que els alumnes rebin una assignació econòmica que augmenti les probabilitats de finalitzar amb èxit l'acció formativa i la seva inserció en el món laboral.

Per una altra banda, l'article 10.3 de l'Ordre TMS/368/2019, estableix que es considera que un alumne ha acabat la formació quan hagi assistit, almenys, al 75 % de la durada de l'acció formativa. D'aquesta manera, aquest còmput permet acreditar l'assistència de cada alumne.

Així mateix, es preveu que en aquesta convocatòria es paguin d'ofici les beques que els alumnes varen sol·licitar per a accions formatives finalitzades després del 31 de juliol de 2020, ja que varen quedar excloses de la convocatòria 2019-2020.

Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per al període 2018-2020, aprovat per Consell de Govern el 9 de març de 2018 (BOIB núm. 31, de 10 de març de 2018), prorrogat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 25 de gener de 2021 (BOIB núm. 13 de 30 de gener de 2021). S'ha duit a terme una modificació del Pla Estratègic de Subvencions mitjançant la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 14 d'abril de 2021 (BOIB núm. 55, de 27 d'abril de 2021) per tal d'incloure aquesta convocatòria en el Pla.

Per això, en exercici de les competències atribuïdes pel Decret 22/2020, de 24 de juliol (BOIB 25 de juliol de 2020), pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'acord amb les disposicions d'aplicació general i tenint en compte les disponibilitats pressupostàries, d'acord amb l'informe previ de la direcció general competent en matèria de pressuposts i l'informe de la Intervenció General, dict la següent

Resolució

1.- Aprovar la convocatòria SOIB Jove Beques d'Èxit dirigida a persones joves desocupades de més de 16 i menys de 30 anys inscrites en el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) que siguin alumnes d'accions formatives finançades pel SOIB que hagin finalitzat després del 31 de juliol de 2020 i fins al 31 d'agost de 2022.

Així mateix també tenen dret a aquesta beca les persones que reuneixin els requisits que exigeix la convocatòria i hagin duit a terme accions formatives acabades després del 31 de juliol de 2020 i que hagin sol·licitat la beca en la convocatòria 2019-2020 (BOIB núm. 77, d'11 de juny de 2019). En aquest darrer supòsit, el procediment es tramitarà d'ofici. Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per al període 2018-2020, prorrogat per Acord de Consell de Govern de 25 de gener de 2021 i modificat per la Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 14 d'abril de 2021 (BOIB núm. 55, de 27 d'abril de 2021)

Queden excloses les accions formatives adreçades prioritàriament a treballadors desocupats corresponents a convocatòries de formació dual, programes mixts d'ocupació i formació i beques de formació per competències clau.

2.- Ordenar la comunicació d'aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions i la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual comença a tenir efecte l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativaes pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (17 de maig de 2021)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB Iago Negueruela Vázquez

 

 

ANNEX Convocatòria SOIB Jove Beques d'Èxit adreçada a persones desocupades de més de 16 i menys de 30 anys, que siguin alumnes d'accions formatives finançades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), per al període 2020-2022

1.- Objecte

Aquesta Resolució té per objecte establir la convocatòria de Beques d'Èxit adreçada a les persones joves desocupades inscrites en el SOIB que cursin accions formatives de formació professional per a l'ocupació finançades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) que hagin finalitzat després del 31 de juliol de 2020 i fins al 31 d'agost de 2022, així com les accions formatives finançades pel SOIB que hagin acabat després del 31 de juliol de 2020 i en què s'hagi sol·licitat la beca en la convocatòria 2019-2020 (BOIB núm. 77, d'11 de juny de 2019).

A l'efecte d'aquesta convocatòria, es defineixen els conceptes següents:

- Especialitat formativa: pot ser un certificat de professionalitat o una especialitat no conduent a certificat de professionalitat.

- Acció formativa: és cadascun dels mòduls conduents a un certificat de professionalitat, inclòs el mòdul de pràctiques professionals no laborals o l'especialitat formativa completa no conduent a un certificat de professionalitat.

2.- Finalitat

La finalitat d'aquesta convocatòria és concedir beques per incentivar la participació dels joves en les accions formatives esmentades en l'apartat anterior. Mitjançant aquestes beques d'èxit, es pretén promoure el retorn a la formació de joves desocupats d'entre 16 i 29 anys, que abandonaren de manera primerenca els estudis i que es volen requalificar mitjançant accions formatives finançades pel SOIB. Igualment, aquestes beques també tenen com a finalitat augmentar la probabilitat de finalització amb èxit d'aquesta formació alhora que se'n redueix l'abandonament per causes econòmiques.

3.- Normativa d'aplicació

Les beques objecte d'aquesta convocatòria es regeixen per l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78, d'1 d'abril de 2019) que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, amb l'establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades al finançament de la formació; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, per la Llei 30/2015, de 9 de setembre, pel qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral i pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions que és aplicable pel que fa a les especialitats organitzatives i procedimentals d'aquesta administració, d'acord amb l'article 3.2.

4.- Crèdit assignat a la convocatòria

El crèdit inicialment assignat a aquesta convocatòria és de 1.600.000 euros, els quals es financen mitjançant els fons del Ministeri del Treball i Economia Social que anualment es distribueixen territorialment per la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals de cada un dels exercicis que afecti. Es distribueixen de la manera següent:

a) Any 2021: la quantitat de 600.000 € euros a càrrec a la partida pressupostària 76101 322D11 48000 00 21020 del pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021.

b) Any 2022: la quantitat de 1.000.000 € euros a càrrec a la partida pressupostària 76101 322D11 48000 00 22020 del pressupost de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2022, sotmès a la condició suspensiva d'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost d'aquest any.

Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria.

Si s'exhaureixen els crèdits destinats a la convocatòria abans d'acabar el termini de presentació de les sol·licituds de beques, s'ha de suspendre la concessió de noves ajudes mitjançant una resolució publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

5.- Requisits

Poden tenir la condició de persones beneficiàries de les beques els alumnes d'accions formatives de formació professional per a l'ocupació finançades pel SOIB definides en l'apartat 1 d'aquesta convocatòria que reuneixin els requisits següents:

a) Cursar una acció formativa, d'una especialitat formativa de formació professional per a l'ocupació finançada pel SOIB.

b) Tenir més de 16 anys i menys de 30 el dia natural anterior al d'inici de l'acció formativa.

c) Estar inscrit com a demandant d'ocupació desocupat en el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) el dia d'inici de l'acció formativa.

d) Finalitzar l'acció formativa (mòdul) amb aprofitament (apte/a). En relació amb les accions formatives d'anglès i alemany, en què l'avaluació es fa a una entitat acreditativa oficial, per beneficiar-se de la beca l'alumne ha d'haver assolit en el certificat oficial al mateix nivell o superior de coneixement de l'idioma de l'especialitat formativa que ha cursat.

No es poden beneficiar de les beques que estableix aquesta convocatòria les persones en què es doni alguna de les circumstàncies relacionades a l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de setembre, i l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost).

6.- Presentació de sol·licituds

1.- Dins el termini establert en l'apartat 4 d'aquest epígraf, les persones interessades poden presentar les sol·licituds en qualsevol de les formes que indica l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2.- Les sol·licituds s'han de formalitzar amb els models que facilita el SOIB i que es troben a disposició de les persones interessades en l'apartat de convocatòries del web <www.soib.es> i en la Seu Electrònica de la CAIB, d'acord amb l'article 66 de la Llei 39/2015 del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3.- Per presentar les sol·licituds de manera electrònica, s'ha de fer a través del Registre Electrònic Comú (REC), i s'ha d'adjuntar la sol·licitud específica del procediment, signada electrònicament. Concretament, s'ha d'accedir a la pàgina web de la CAIB <www.caib.es> // Administració // Atenció a la ciutadania // Atenció telemàtica// Registre Electrònic Comú.

També podran presentar les sol·licituds de manera presencial a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local.

4.- El termini per presentar la sol·licitud comença el dia següent que acabi l'acció formativa i finalitza dos mesos després. S'ha de presentar una sol·licitud per acció formativa.

5.- En el cas d'accions formatives que hagin finalitzat després del 31 de juliol de 2020 i abans de la publicació d'aquesta convocatòria, el termini serà de dos mesos des de la publicació al BOIB, excepte en el cas que s'hagin sol·licitat amb la convocatòria 2019-2020 que s'acceptarà la sol·licitud ja presentada.

6.- Documentació que s'ha d'aportar:

a) Sol·licitud d'acord amb el model que es troba en el web del SOIB.

b) De conformitat amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el Servei d'Ocupació de les Illes Balears pot obtenir, excepte l'oposició expressa de la persona interessada que s'ha de fer constar en el model de sol·licitud, els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària Estatal i la Seguretat Social, així com la verificació de les dades d'identitat (DNI). En cas que no s'autoritzin aquestes consultes, ha d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions anteriors, així com una còpia del document d'identitat, si escau, i l'informe de vida laboral. En cas que no s'autoritzin aquestes consultes, s'ha d'aportar la documentació acreditativa, juntament amb la sol·licitud d'ajut.

7.- D'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, si la sol·licitud no compleix els requisits legals i els exigits en aquesta Resolució, s'ha de requerir la persona interessada perquè, en el termini de deu dies hàbils, esmeni l'error o presenti els documents necessaris, amb la indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 d'aquesta mateixa Llei. El fet de formalitzar la sol·licitud de subvenció no significa tenir dret a la concessió.

8.- Les persones físiques poden escollir en tot moment si es practiquen les notificacions per mitjans electrònics, llevat que estiguin obligades a relacionar-se a través d'aquests mitjans amb les administracions públiques, de conformitat amb l'article 14.1 de la Llei 39/2015. La pràctica de les notificacions a través de mitjans electrònics es realitzarà tal com estableix l'article 43 d'aquesta Llei.

9.- La persona sol·licitant ha d'autoritzar en la sol·licitud que vol rebre les notificacions per mitjans electrònics, i indicar-hi l'adreça de correu electrònic. L'acceptació comporta el consentiment de la persona interessada per rebre per mitjans electrònics qualsevol notificació amb efectes jurídics que es pugui derivar d'aquest procediment.

10.- En el cas de les persones interessades que hagin triat l'opció de notificació en paper, s'ha de fer en paper i mitjançant l'aplicació NOTIB per garantir el dret de la persona interessada a rebre la notificació per compareixença espontània a la Seu Electrònica de forma voluntària, encara que no ho hagi sol·licitat. En tot cas, s'ha de prendre com a data de notificació la que s'hagi produït en primer lloc. A més, d'acord amb l'article 41.6 de la Llei 39/2015, s'ha d'enviar un avís a l'adreça de correu electrònic que la persona interessada hagi comunicat, en què s'informa que s'ha posat a disposició una notificació electrònica en la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

7.- Import de l'ajut

L'import total de la beca és el resultat de multiplicar la quantitat de 13 euros pel nombre de dies d'assistència total, prèvia comprovació del compliment dels requisits que estableix el punt 5. El SOIB ha de tramitar el pagament de la manera que explica l'apartat 10 d'aquest annex.

8.- Règim de concessió de les beques

La concessió d'aquestes beques s'ha de fer de manera directa, prèvia sol·licitud de l'alumne, atès el que disposa l'article 23 de l'Ordre TMS/368/2019, de 7 de març, en relació amb l'article 6.5.d) de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral i l'article 22.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

S'ha d'aplicar un criteri de resolució per ordre rigorós d'entrada de les sol·licituds en el Registre General del SOIB o en els registres i les oficines que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, fins a cobrir la disponibilitat pressupostària, atès que, per la seva naturalesa, no són necessàries ni la comparació ni la prelació de les sol·licituds en un únic procediment.

9.- Instrucció i resolució del procediment

1.- L'òrgan competent per instruir el procediment de tramitació de sol·licituds és la directora del SOIB, que ha de dur a terme d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució.

2.- Una vegada finalitzada l'acció formativa i quan el centre de formació hagi lliurat al Servei de Seguiment de Formació del SOIB la documentació justificativa de resultats de l'acció formativa en temps i forma, tal com estableixen les convocatòries de subvencions i les resolucions de centres propis corresponents, el Servei de Seguiment de Formació ha de comunicar al Servei de Seguiment Administratiu de la Formació la llista d'alumnes aptes amb la informació següent:

a) El total de dies assistits

b) Si estan inscrits com a demandants d'ocupació desocupats en el SOIB el dia de l'inici de l'acció formativa

c) Si tenen més de 16 anys i menys de 30

3.- El cap del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5 ha d'examinar les sol·licituds i emetre l'informe que serveixi de base per a la proposta de resolució. La directora del SOIB ha d'emetre les propostes de concessió o denegació dels ajuts, les quals han de contenir la llista dels beneficiaris proposats per atorgar la subvenció, com també els exclosos amb el motiu d'exclusió. D'acord amb l'article 45 de la Llei 39/2015, aquesta proposta s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació en la pàgina web del SOIB, les quals disposen d'un termini de 10 dies per fer les al·legacions que estimin oportunes.

4.- El president del SOIB, ateses la proposta de resolució i, si escau, les al·legacions presentades, en el marc de les disponibilitats pressupostàries ha de dictar una resolució d'aprovació o denegació motivada i notificar-la en el termini de sis mesos comptadors des de la data en què la sol·licitud hagi tengut entrada en el registre de l'òrgan competent per tramitar-la en el supòsit de presentació de sol·licituds corresponents a l'apartat 6.4 d'aquesta convocatòria. En el supòsit de sol·licituds presentades en relació amb l'apartat 6.5, el termini per resoldre i notificar és de sis mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el BOIB.

Així mateix, el termini per resoldre i notificar les beques de les persones que reuneixin els requisits que exigeix la convocatòria, i que hagin participat en accions formatives acabades després del 31 de juliol de 2020 i hagin sol·licitat la beca en la convocatòria 2019-2020 (BOIB núm. 77, d'11 de juny de 2019), és de sis mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el BOIB.

5.- Aquesta Resolució s'ha de notificar a les persones interessades mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i la pàgina web del SOIB. La resolució de concessió o denegació posa fi a la via administrativa, contra la qual es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes, o bé un recurs contenciós administratiu davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat.

6.- En haver transcorregut el termini màxim per resoldre i notificar sense que s'hagi dictat una resolució expressa, la petició s'ha d'entendre desestimada.

10.- Forma de pagament

El SOIB ha de tramitar el pagament una vegada finalitzada cada acció formativa i haver comprovat d'ofici que la persona beneficiària compleix amb els requisits que estableix aquesta convocatòria.

11.- Obligacions de les persones beneficiàries i les entitats de formació

El centre que imparteixi l'acció formativa ha d'informar els alumnes del dret que tenen a rebre aquests ajuts i del termini per presentar les sol·licituds. Així mateix, també els ha de facilitar el model de presentació de la sol·licitud de l'ajut amb l'obligació d'emplenar la part corresponent al centre.

Els alumnes beneficiaris i les entitats formatives estan obligats a facilitar la informació que els requereixi l'òrgan instructor del procediment, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o un altre òrgan competent, així com les obligacions fixades en l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions i l'article 14 de la Llei general de subvencions.

12.- Justificació

La justificació del dret al cobrament dels ajuts que estableix aquesta Resolució s'ha de dur a terme mitjançant l'acreditació prèvia dels requisits que estableix l'apartat 5 i l'assistència efectiva de l'alumne al curs, que es comprova a través de les signatures en els corresponents controls d'assistència de les accions formatives. La baixa o l'exclusió de l'alumne dona lloc a la pèrdua del dret a percebre aquestes beques. Els dies d'absència, justificada o sense justificar, no s'han de computar a l'efecte del pagament dels ajuts.

D'acord amb l'article 23.3 de l'Ordre TMS/368/2018, de 28 de març, constitueix causa de pèrdua del dret a percebre les ajudes i beques incorre en més de tres faltes d'assistència no justificades al mes en cada acció formativa.

13.- Compatibilitat

Aquesta beca és incompatible amb qualsevol altre ajut o subvenció destinats a la mateixa finalitat que es puguin rebre per part de qualsevol institució, pública o privada.