Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 203751
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions amb l’objecte de finançar especialitats formatives no conduents a l’obtenció de certificats de professionalitat adreçades a persones preferentment desocupades (SOIB Formació no CP per a desocupats), per al període 2021-2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Administració de l'Estat va traspassar a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les funcions i els serveis en matèria de gestió de la formació professional per a l'ocupació mitjançant el Reial decret 621/1998, de 17 d'abril (BOE núm. 102, de 29 d'abril), els quals va assumir i distribuir la Comunitat Autònoma per mitjà del Decret 51/1998, de 8 de maig (BOIB núm. 68, de 23 de maig), segons el que disposen els articles 12.15 i 15.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. D'acord amb aquests articles, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la funció executiva en matèria laboral, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, per desplegar la legislació, dicti l'Estat, com també el desplegament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota l'extensió, els nivells i els graus, les modalitats i les especialitats.

La Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, va introduir nombroses i importants novetats en el sistema de formació professional per a l'ocupació, en particular en matèria de planificació i finançament en l'àmbit laboral, en la programació i l'execució de les accions formatives, i en el control, el seguiment i el règim sancionador, així com el sistema d'informació, l'avaluació, la qualitat i la governança del sistema. Aquesta Llei es desplega mitjançant el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol (BOE núm. 159, de 5 de juliol).

L'article 11 de la Llei 30/2015 estableix que l'oferta formativa per a treballadors desocupats s'ha de desplegar mitjançant programes de les administracions competents dirigits a cobrir les necessitats formatives detectades en els itineraris personalitzats d'inserció i en les ofertes d'ocupació, programes específics per a la formació de persones amb necessitats formatives especials o amb dificultats per a la inserció o la requalificació professional i programes formatius que incloguin compromisos de contractació, a més de programes que responguin a les necessitats de qualificació de la població desocupada, de les competències requerides pel mercat de treball i de les ocupacions i sectors amb més perspectives d'ocupació.

El Reial decret 1032/2017, de 15 de desembre (BOE núm. 305, de 16 de desembre), va aprovar l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2017-2020, la qual es configura com a marc normatiu per coordinar i executar les polítiques actives d'ocupació i d'intermediació laboral en el conjunt de l'Estat.

L'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2017-2020 incorpora com a objectiu estratègic la necessitat de desenvolupar una oferta formativa adreçada a un mercat laboral canviant, que n'ajusti millor les competències i en faciliti les transicions laborals.

Per una altra banda, també incorpora a l'eix 2 «Formació» diversos objectius instrumentals: 2.1 «Ajustar l'oferta formativa a les necessitats del mercat de treball», 2.3 «Promoure la formació modular acreditable» i 2.6 «Oferir als demandants formació ajustada en els seus itineraris personals d'ocupació.»

El Pla d'Ocupació de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) 2017-2020 inclou a la Prioritat 4 «Desplegament de l'Estratègia Balear de formació professional per a l'ocupació» la línia d'actuació 4.3 «per a l'establiment del marc de col·laboració pública i privada en el Subsistema de formació professional per a l'ocupació» i, concretament, l'acció 4.3.1 «d'alinear l'oferta formativa dels centres col·laboradors de la formació professional per a l'ocupació de les Illes Balears.» A la línia d'actuació 4.4 «per a l'orientació dels recursos formatius d'acord amb els objectius estratègics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de millora del model productiu» inclou l'acció 4.4.4 «d'impulsar les accions formatives en idiomes, TIC i PRL.» Finalment, la línia d'actuació 4.9 «per fomentar els elements clau que afecten la qualitat de la formació professional per a l'ocupació».

El Pla Integral de Formació Professional de les Illes Balears 2018-2021 configura la formació professional per a l'ocupació que va adreçada prioritàriament a persones en atur, ja que l'objectiu es qualificar-les perquè s'incorporin al mercat de treball. És un model de gestió descentralitzat, la qual cosa implica que, per dur a terme qualsevol tipus de formació professional per a l'ocupació, és necessari adreçar-se a l'organisme autònom de cada comunitat autònoma responsable d'executar-la. A les Illes Balears és el SOIB. La formació professional per a l'ocupació es basa principalment en els certificats de professionalitat perquè tenen vigència a tot el territori estatal. Si no és possible impartir-los perquè els participants pertanyen a col·lectius vulnerables amb especials dificultats com les persones discapacitades, el SOIB autoritza especialitats formatives no vinculades a certificats de professionalitat però que són rellevants per a l'ocupació i estan degudament adaptades a les necessitats i capacitats del col·lectiu. A més a més, dins la formació professional per a l'ocupació, hi ha la línia de qualificació en noves tecnologies o idiomes que, malgrat que no estan vinculades a certificats de professionalitat, persegueix una programació estandarditzada basada en el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

La convocatòria de subvencions està inclosa en el Pla Anual de Política d'Ocupació de 2020, com a Programa comú PC00004 oferta formativa per a treballadors desocupats: programes de formació dels serveis públics d'ocupació, i així donar resposta als objectius estratègics de l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació i a la prioritat, les línies d'actuació i les accions del POQIB assenyalades.

En l'àmbit intern, s'ha dut a terme un treball d'identificació i anàlisi, fruit del qual s'ha establert una relació d'especialitats formatives amb capacitat d'incidir positivament a curt, mitjà i llarg termini en l'ocupabilitat de les persones desocupades. S'han tengut en compte les competències tranversals prioritàries que s'estableixen en la disposició transitòria segona de la Llei 30/2015, de 9 de setembre.

D'acord amb el que estableix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, la formació que es desenvolupi en el marc d'aquesta convocatòria té com un dels objectius prioritaris augmentar la participació de les dones en el mercat de treball i avançar en la igualtat efectiva entre dones i homes. Per això, les dones són un del col·lectius prioritaris amb l'objectiu de millorar-ne l'ocupabilitat i la permanència en l'ocupació i potenciar-ne el nivell formatiu i l'adaptabilitat als requeriments del mercat de treball.

D'una altra banda, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va publicar l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març (BOE núm. 78, d'1 d'abril de 2019), que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, amb l'establiment de les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades al finançament de la formació professional per a l'ocupació a l'àmbit laboral.

L'article 5.1 de l'Ordre TMS/368/2019 determina que la concessió de subvencions s'ha de dur a terme en règim de concurrència competitiva de conformitat amb el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, o per qualsevol altre procediment de concessió de subvencions previstes a la normativa de les administracions competents que permeti la concurrència entre entitats beneficiàries, llevat en els supòsits de concessió directa o altres procediments de concessió de subvenció prevists legalment en la Llei esmentada, en l'article 6.5 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, a la normativa de les administracions competents i en aquesta Ordre.

En data de 27 de novembre de 2020, s'ha publicat al BOE l'Ordre TES/1109/2020, de 25 de novembre, per la qual es modifica l'Ordre TMS 368/2019, de 28 de març. S'inclou una nova disposició addicional setena, relativa a la participació de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació en accions de formació professional per a l'ocupació. En concret el punt 1.c) estableix que les persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació no computaran com a ocupades a l'efecte del límit que estableix l'article 18.4 de l'Ordre TMS 368/2019.

L'article 3 de l'Ordre TMS/368/2019, preveu que es podran establir com a mòduls específics els que determinin les administracions competents en aplicació de la normativa reguladora del Fons Social Europeu en matèria de costs simplificats, com ara els barems estàndards de costs unitaris. Quan s'estableixin aquests mòduls específics i així ho prevegin les convocatòries o els instruments de concessió, la concessió i la justificació a través d'aquests mòduls específics s'ha de fer d'acord amb el que estableixen els articles 76 a 79 del Reglament general de subvencions.

El Reglament Europeu 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Social Europeu, modificat pel Reglament UE 2018/1046 estableix, en l'article 68 ter que «es podrà utilitzar un tipus fix de fins un 40 % de les despeses directes de personal subvencionat per poder cobrir la resta de cost subvencionables d'una operació sense que l'Estat membre estigui obligat a efectuar càlcul per determinar el tipus aplicable.»

D'altra banda, d'acord amb l'article 3.2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, les subvencions establertes per la Unió Europea, l'Estat o un altre ens públic, la gestió de les quals correspongui, totalment o parcialment, a l'Administració de la Comunitat Autònoma, com també els complements eventuals de les subvencions esmentades que pugui atorgar aquesta administració, s'han de regir pel règim jurídic aplicable a l'ens que les estableixi, sense perjudici de les especialitats organitzatives i procedimentals de l'administració gestora. En tot cas, aquesta Llei s'ha d'aplicar amb caràcter supletori respecte de la normativa reguladora de les subvencions finançades per la Unió Europea.

Així mateix, són aplicables també l'Ordre TMS / 369/2019, de 28 de març, per la qual es regula el Registre estatal d'entitats de formació del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, així com els processos comuns d'acreditació i inscripció de les entitats de formació per impartir especialitats formatives incloses en el Catàleg d'especialitats formatives, i l'Ordre TMS / 283/2019, de 12 de març, per la qual es regula el Catàleg d'especialitats formatives en el marc de el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

Les subvencions atorgades dins el marc d'aquesta convocatòria no es consideren ajuts d'Estat, d'acord amb l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la UE, atès que està considerada com una activitat no econòmica, d'acord amb l'apartat 2.5 de la Comunicació de la Comissió relativa al concepte d'ajuda d'Estat, publicat en el DOUE en data 19 de juliol de 2016.

Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per al període 2018-2020, aprovat per Consell de Govern el 9 de març de 2018 (BOIB núm. 31, de 10 de març de 2018) , prorrogat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 25 de gener de 2021 (BOIB núm. 13 de 30 de gener de 2021). S'ha duit a terme una modificació del Pla Estratègic de Subvencions mitjançant la resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 14 d'abril de 2021 (BOIB núm. 55, de 27 d'abril de 2021) per tal d'incloure la present convocatòria a l'esmentat pla.

La Comissió permanent del Consell de Formació Professional, integrat per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, ha informat d'aquesta convocatòria en sessió de data 9 de març de 2021.

La Resolució de la directora del SOIB, de 12 de març de 2021, aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, així com el percentatge que s'ha d'aplicar per a altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

Per això, atesos el Reial decret 694/2017, de 23 de març; l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març de 2019; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18 de novembre), i el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), la Llei 7/2000, de 15 de juny, havent-ne estat informat el Consell de Formació Professional de les Illes Balears i el Consell de Direcció del SOIB, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions amb l'objecte de finançar especialitats formatives no conduents a l'obtenció de certificat de professionalitat adreçades a persones preferentment desocupades (SOIB Formació no CP per a desocupats ) per als períodes 2021-2023. Aquesta convocatòria està inclosa en el Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per al període 2018-2020, prorrogat per Acord de Consell de Govern de 25 de gener de 2021 i modificat per la resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 14 d'abril de 2021 (BOIB núm. 55, de 27 d'abril de 2021).

2. Ordenar la comunicació d'aquesta Resolució a la Base de dades nacional de subvencions i la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual comença a tenir efecte l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Conseller de Model Econòmic Turisme i Treball de les Illes Balears, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 123 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, 24 de maig de 2021

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball,

i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears

Iago Negueruela Vázquez

 

ANNEX 1 Convocatòria de subvencions amb l'objecte de finançar especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat adreçades a persones preferentment desocupades (SOIB Formació no CP per a desocupats) per al període 2021-2023

1.Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta convocatòria és regular la concessió de subvencions per finançar l'oferta formativa d'especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat adreçada a treballadors preferentment desocupats, d'acord amb el que disposa la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació dins l'àmbit laboral, l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, per la qual es desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar-les per els exercicis pressupostaris 2021 i 2023.

Totes les especialitats formatives que es financin en el marc d'aquesta convocatòria han d'estar incloses en el catàleg d'especialitats formatives regulat en l'Ordre TMS/283/2019, de 12 de març, per la qual es regula el Catàleg d'especialitats formatives en el marc del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

L'oferta formativa que s'ha de dur a terme s'impartirà en la modalitat presencial, no obstant això, l'activitat formativa que es desenvolupi podrà combinar l'activitat presencial amb l'activitat a distància d'acord amb l'evolució de la situació sanitària. El centre de formació haurà de posar a disposició dels alumnes que ho necessitin els mitjans tecnològics necessaris i el suport per dur a terme l'activitat a distància, si escau.

2.Finalitat

Les subvencions que es concedeixin en el marc d'aquesta convocatòria tenen com a finalitat el finançament d'especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat especialment formació en competències transversals d'idiomes, tecnologies de la informació i la comunicació, i transició ecològica, dirigides a persones desocupades amb baix nivell de qualificació. La finalitat és oferir una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball, que atenguin els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses. Les especialitats formatives objecte de finançament són les relacionades a l'annex 2 d'aquesta Resolució.

A l'efecte d'aquesta convocatòria, es defineixen els conceptes següents:

  • Especialitat formativa: és una especialitat no conduent a certificat de professionalitat, inclosa dins el Catàleg.
  • Acció formativa: és l'especialitat formativa no conduent a un certificat de professionalitat, subvencionada pel SOIB.
  • Programació: és el conjunt total d'accions formatives subvencionades a una entitat pel SOIB.

La concessió de les subvencions és en règim de concurrència competitiva d'acord amb els principis d'objectivitat, igualtat, transparència i publicitat.

3.Règim jurídic

Les subvencions objecte d'aquesta convocatòria es regeixen per la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació dins l'àmbit laboral, pel Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que desplega la Llei anterior, per l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, (modificada per l'Ordre TES/1109/2020, de 25 de novembre) que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre (BOE de 1 d'abril de 2019); per la Llei 38/2003, de 17 de novembre general de subvencions i el reglament en la part bàsica i pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre que aprova el Text refós de la Llei de subvencions de la CAIB.

Així mateix, s'ha de tenir en compte també el Reglament Europeu 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Social Europeu, modificat pel Reglament UE 2018/1046.

4.Import màxim i crèdits pressupostaris als quals s'imputa

El crèdit total assignat per a aquesta convocatòria és d'un milió quatre-cents deu mil (1.410.000,00 €) euros, distribuïts de la forma següent:

  • Per a l'any 2021: 846.000,00 € que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D06, capítol 4, FF 21020, de l'exercici de l'any 2021.
  • Per a l'any 2023: 564.000,00 € que s'han de concedir amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma i, concretament, amb càrrec al centre de cost 76101, subprograma 322D06, capítol 4, FF 23020, de l'exercici 2023, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient.

Les partides del pressupost de despeses corresponents a cada una de les anualitats a les quals s'imputa aquesta convocatòria es financen mitjançant els fons del Ministeri Treball i Economia Social que anualment es distribueixen territorialment per la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals de cada un dels exercicis als quals afecti.

No obstant això, també es poden cofinançar amb Fons Social Europeu o qualsevol altre fons comunitari o supranacional.

En el cas que alguna de les anualitats previstes en aquesta convocatòria excedeixi del finançament, s'ha d'imputar amb càrrec a altres crèdits disponibles del Servei d'Ocupació de les Illes Balears corresponents a l'exercici del qual es tracti.

Aquesta Resolució queda supeditada a l'existència de crèdit adequat i suficient a l'exercici pressupostari de 2023.

En aplicació de l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i de l'article 15.2.c) del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), quan l'import de les peticions efectuades sigui superior a la quantia que fixa aquesta convocatòria, les sol·licitud d'accions formatives incloses a l'annex 2 es resoldran en règim de concurrència competitiva per ordre de puntuació i d'acord amb el procediment que estableixen els apartats corresponents d'aquest annex.

Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin es pot augmentar l'import d'aquesta convocatòria sense obrir un nou termini de presentació de sol·licituds.

5.Distribució del crèdit per illes i zones

El crèdit assignat inicialment a la convocatòria és de 1.410.000 € per concedir subvencions per executar especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat i tendrà la distribució següent:

ILLA

%

PRESSUPOST

Mallorca

80,4

1.133.640,00 €

Menorca

7,4

104.340,00 €

Eivissa/Formentera

12,2

172.020,00 €

A Mallorca la distribució es farà per zones:

ZONA

%

PRESSUPOST

Zona 1

53

600.829,20 €

Zona 2

22

249.400,80 €

Zona 3

25

283.410,00 €

A Formentera es reserva el crèdit suficient per adjudicar dues especialitats formatives distintes establertes a l'apartat «Eivissa i Formentera» de l'annex 2.

El nombre màxim d'especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat per illa i zona estan establertes a l'annex 2 d'aquesta Resolució.

Els municipis corresponents a cada una de les zones de Mallorca estan establerts a l'annex 3 d'aquesta convocatòria.

5.1. Romanents

El crèdit romanent per manca de sol·licituds que compleixin els requisits establerts passa a adjudicar-se de la manera següent:

  • El pressupost assignat a Eivissa i Formentera, en cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a aquestes illes, passa a Menorca.
  • El pressupost assignat a Menorca, en cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a aquesta illa passa a Eivissa.
  • Els romanents d'Eivissa-Formentera i Menorca, en cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a aquestes illes passa a Mallorca distribuït de manera percentual per a cada zona i per grup de família professional.
  • S'inicia per la zona 2 de Mallorca. Els romanents de la zona 2 que hi pugui haver per falta de sol·licituds o en cas que no es pugui adjudicar una especialitat formativa completa, passa a la zona 3 atès el major nombre de persones beneficiàries potencials. I el romanent de la zona 3 passa a la zona 1, atenent el mateix criteri.

En cas que no hi hagi sol·licituds suficients per poder exhaurir el crèdit inicial corresponent a la zona 1, aquest crèdit s'ha de distribuir, amb la proporció establerta anteriorment, entre la resta de les zones.

Els romanents parcials s'han d'aplicar amb els mateixos criteris que estableix la convocatòria.

Els romanents finals de totes les illes i zones s'han d'aplicar tenint en compte el criteri de puntuació.

6.Persones beneficiàries

Es poden beneficiar de les subvencions que preveu aquesta convocatòria les entitats amb centres de formació inscrits ubicats en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Els centres han de tenir les especialitats formatives inscrites per un nombre d'alumnes igual o superior al que sol·licitin abans de presentar la sol·licitud de subvenció.

Les persones beneficiàries no poden incórrer en cap de les circumstàncies que preveuen els articles 13.2 i 3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que impedeixen obtenir la condició de persona beneficiària, així com els articles 10.1 i 2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

7.Persones destinatàries de la formació

Les especialitats formatives que s'incloguin en la programació s'han d'adreçar a persones desocupades inscrites com a demandants d'ocupació. A més, hi poden participar persones ocupades en un percentatge no superior al 30 % del total de participants programats, que hauran d'estar registrades com a demandants d'ocupació, per contribuir a millorar la qualitat i el manteniment de l'ocupació.

La consideració de persona desocupada/ocupada, la determina la situació laboral en què es trobi en el moment d'iniciar la formació. Les persones que tenguin un contracte laboral, independentment del nombre d'hores, es consideren treballadors ocupats.

Pel que fa als treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació no computaran com a ocupats a efectes del límit de participació establert en les accions formatives corresponents.

Els treballadors fixos discontinus i, si escau, altres col·lectius, computaran d'acord amb el que estableixi la normativa corresponent en el moment d'aplicació, i sempre abans de l'inici de l'especialitat formativa.

No és objecte de minoració econòmica el canvi de situació laboral que es produeixi a partir de la tramitació en el SOIB de la participació de l'alumne en l'acció formativa sempre que no se superin els límits percentuals assenyalats anteriorment.

7.1. Requisits d'accés de l'alumnat

Per participar en les accions formatives, els alumnes han de constar d'alta com a desocupats en el SOIB i complir amb els requisits que estableix el programa formatiu de l'especialitat formativa corresponent.

7.2. Selecció de les persones participants a les accions formatives

El SOIB ha de fer la preselecció de les persones participants entre les candidates a participar en cada curs.

Poden actuar de les vies següents:

  • Sol·licitant de l'acció formativa, bé que hagin fet la sol·licitud presencialment en el centre de formació, o bé, a través de preinscripció telemàtica al web o app del SOIB.
  • Demandants d'ocupació que els serveis d'orientació, tant propis del SOIB com de serveis d'orientació finançats pel SOIB, hagin prescrit el curs en el marc del seu itinerari personalitzat d'inserció. La proposta de l'acció formativa s'ha de derivar del diagnòstic d'ocupabilitat, ha de ser una de les accions que estableix l'acord personal d'ocupació i ha d'estar planificada dins de les accions de l'itinerari personalitzat d'inserció. Aquestes accions prèvies a la derivació a l'acció formativa s'han d'haver fet dins un termini adequat i suficient que en cap cas es podrà dur a terme dins la immediatesa de l'inici de l'acció formativa objecte de la derivació.

La validació dels participants inscrits a cada acció formativa l'ha de fer el SOIB amb la verificació dels requisits establerts en la convocatòria. Les entitats de formació, en el cas de les inscripcions realitzades presencialment al centre, hauran d'entregar al SOIB el full de sol·licitud amb la documentació adjunta de compliment de requisits.

Els centres de formació han de sol·licitar la validació dels alumnes al SOIB amb un mínim de 3 dies hàbils d'antelació a l'inici de l'acció formativa. El SOIB no validarà, en cap cas, participants que es presentin fora d'aquest termini.

El centre impartidor ha de fer la selecció definitiva d'alumnes d'entre les persones validades pel SOIB, per la qual cosa el centre accedirà a l'aplicació de gestió del SOIB i realitzarà el procés de selecció amb antelació suficient a l'inici de les accions formatives.

D'entre les persones inscrites i validades, el centre de formació té l'obligació de seleccionar els candidats derivats de serveis d'orientació amb un Itinerari Personalitzat d'Inserció (IPI) i, si escau, les persones candidates proposades pel SOIB en el marc de la intervenció que el SOIB hi hagi duit a terme com a demandants d'ocupació, en especial atenció al col·lectiu de dones víctimes de violència masclista.

Així mateix, té l'obligació de seleccionar els candidats tenint en compte els col·lectius prioritaris següents:

  • Treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació
  • Joves desocupats entre 16 i 29 anys
  • Persones desocupades majors de 45 anys
  • Persones desocupades de llarga durada (12 mesos ininterromputs dins un període de 18 mesos)
  • Dones desocupades, en les qualificacions en què tenguin poca presència
  • Persones desocupades amb discapacitat

S'inclourà en el procés de selecció de les accions formatives que ho necessitin, una prova de selecció prèviament consensuada amb el personal tècnic del SOIB.

No poden participar en les accions formatives objecte de finançament en el marc d'aquesta convocatòria d'acord amb el que disposa la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació dins l'àmbit laboral i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març:

  • Les persones en situació de privació de llibertat i els militars de tropa i marineria, que mantenen una relació de caràcter temporal amb les forces armades
  • Els empleats públics

8. Presentació de sol·licituds i terminis

El tràmit de sol·licitud de subvenció s'ha de formalitzar mitjançant l'aplicació web de gestió de formació del SOIB -ACCFOR, <www.soib.es>.

Dins el termini de 15 dies naturals comptadors a partir de l'endemà que es publiqui aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, les persones interessades podran presentar les sol·licituds en qualsevol de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Es pot presentar la sol·licitud de manera electrònica mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC), i s'hi ha d'adjuntar el document generat per l'aplicació ACCFOR.

Les persones físiques podran presentar les sol·licituds de manera presencial a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local.

No obstant això, els subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, de conformitat amb el que disposa l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, únicament podran presentar les sol·licituds en la forma esmentada mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC).

En cas que algun d'aquests subjectes presenti la sol·licitud de manera presencial, l'Administració el requerirà perquè la faci de manera electrònica, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015.

En el marc d'aquesta convocatòria s'han de sol·licitar les especialitats formatives que determina l'annex 2 d'aquesta convocatòria.

Les entitats podran sol·licitar cada especialitat formativa pel nombre d'alumnes que tengui inscrit. En qualsevol cas mai per un nombre inferior al següent:

  • A Mallorca, per un mínim de 14 alumnes
  • A Eivissa i Menorca, un mínim de 12 alumnes
  • A Formentera, un mínim de 10 alumnes

No obstant això, els alumnes subvencionables seran com a màxim 15.

En qualsevol cas, el nombre d'alumnes que se sol·licitin no podrà suposar que el cost/hora/alumne de l'especialitat formativa sigui superior a 13 euros.

L'import de les especialitats formatives objecte d'aquesta convocatòria es determinarà d'acord amb el que estableix el punt 17 d'aquest annex.

Només es poden presentar sol·licituds per impartir especialitats formatives en la modalitat presencial.

Si la sol·licitud no reuneix els requisits legals que exigeix aquesta convocatòria, en aplicació de l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, s'ha de requerir la persona interessada perquè, en el termini improrrogable de 10 dies hàbils, esmeni l'errada o presenti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa així, es considera que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que ha de ser dictada en els termes que estableix l'article 68 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Les notificacions que es derivin d'aquest procediment es faran preferentment per mitjans electrònics i, en tot cas, quan la persona interessada resulti obligada a rebre les notificacions per aquesta via, amb les excepcions que indica l'article 41.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La pràctica de les notificacions a través de mitjans electrònics es realitzarà tal com estableix l'article 43 d'aquesta Llei.

Quan l'entitat de formació sol·licitant inclogui en la sol·licitud l'adreça de correu electrònic, s'entén que els aporta a l'efecte de les notificacions dels actes de tràmit, d'acord amb el que regula l'article 41 de la Llei de 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

9. Documentació de la sol·licitud

a) Sol·licitud de la subvenció que inclou les declaracions responsables següents:

  • No estar sotmès a cap de les circumstàncies que indica l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 10.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i no tenir causa d'incompatibilitat per rebre la subvenció.
  • Fer constar tots els ajuts i les subvencions per a la mateixa finalitat sol·licitats i concedits per qualsevol institució, pública o privada.
  • Complir les obligacions que estableix la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals (BOE núm. 269, de 10 de novembre).
  • No tenir sancions fermes pendents de pagament per infraccions de la normativa en matèria de prevenció de riscs laborals.
  • No haver estat sancionades, en virtut de resolució administrativa o sentència judicial ferma, en els tres darrers anys per faltes molt greus en matèria de prevenció de riscs laborals, de conformitat amb l'article 13 del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social.
  • Un compromís verificable de qualitat en la gestió, transparència i eficiència en la utilització de recursos públics.
  • En el cas de les entitats que sol·licitin personal especialitzat en col·lectius vulnerables, una declaració responsable que acrediti l'experiència en aquests col·lectius, d'acord amb el model que estableix el SOIB.

b) De conformitat amb l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 61 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics, el Servei d'Ocupació de les Illes Balears pot obtenir, excepte l'oposició expressa de la persona interessada que s'ha de fer constar en el model de sol·licitud, els certificats acreditatius que la persona interessada està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària Estatal i la Seguretat Social, així com la verificació de les dades d'identitat (DNI). En cas que no s'autoritzin aquestes consultes, ha d'aportar la documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions anteriors, així com una còpia del document d'identitat si escau, juntament amb la sol·licitud d'ajuts.

c) Acreditació de la representació amb què actua la persona que signa la sol·licitud.

No cal presentar la documentació del punt c), en cas que s'hagi presentat anteriorment i no hagi sofert canvis, i s'identifiqui l'expedient en el qual es va presentar.

10.Termini d'execució de les activitats subvencionades

La programació formativa adjudicada s'ha d'iniciar abans del 30 de novembre de 2021 i tota la programació formativa ha de finalitzar abans de dia 31 de març de 2023.

S'entén que la programació formativa de l'entitat, està iniciada quan hagi començat a tots els seus centres, com a mínim, una de les accions formatives concedides a cada un dels centres.

Només es financen accions formatives iniciades a partir de la resolució de concessió.

11. Criteris de valoració tècnica per concedir les subvencions

Les valoracions es realitzaran per a cada una de les especialitats formatives sol·licitades i el màxim serà de 235 punts. La puntuació que s'ha d'aplicar és la següent:

Bloc 1. Diversificació de les accions formatives sol·licitades (màxim 150 punts)

a) Si el centre sol·licita dues accions formatives d'especialitats diferents: 50 punts

b) Si el centre sol·licita tres accions formatives d'especialitats diferents: 100 punts

c) Si el centre sol·licita més de tres accions formatives d'especialitats diferents: 150 punts

Bloc 2. Capacitat acreditada (25 punts)

Per a cada entitat que hagi finalitzat la programació formativa corresponent a la convocatòria de subvencions dirigida a treballadors desocupats 2017-2019 amb un mínim del 80 % dels alumnes adjudicats: 25 punts.

Bloc 3. Col·lectius (màxim 60 punts)

a) Per a cada entitat que hagi tengut un percentatge mínim del 7 % d'alumnes amb discapacitat en la programació formativa corresponents a la convocatòria dirigida prioritàriament a treballadors desocupats 2017-2019: 20 punts.

b) Per a cada entitat que hagi tengut un percentatge mínim del 50 % d'alumnes desocupats amb més de tres mesos d'inscripció com a demandants d'ocupació a l'inici de les accions formatives en què han participat corresponents a la convocatòria dirigida prioritàriament a treballadors desocupats 2017-2019: 20 punts.

c) Per a cada entitat que hagi tengut un percentatge mínim de 20 % d'alumnes desocupats de llarga durada al inici de les accions formatives en què han participat corresponents a la convocatòria dirigida prioritàriament a treballadors desocupats 2017-2019: 20 punts.

El SOIB ha de revisar d'ofici que es compleixen aquests criteris.

Bloc 4. Eficiència de la formació professional per l'ocupació:

a) Minoració per expedients de reintegrament

En el cas que l'entitat, així com aquelles entitats o persones vinculades a aquesta en els termes prevists a l'article 18 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost de societats, tengui en els 24 mesos anteriors a la data de publicació d'aquesta convocatòria en el BOIB, un expedient de reintegrament resolt per alguna de les causes que estableix l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que comporti un informe de liquidació del qual es derivi un import incorrectament executat superior al 50% de l'import de la subvenció concedida en el marc de qualsevol convocatòria aprovada pel SOIB hi haurà una minoració de 100 punts. Queden excloses d'aquesta minoració si la quantia que s'ha de reintegrar s'ha abonat en període voluntari.

b) Minoració per sancions

Les entitats, així com aquelles entitats o persones vinculades a aquesta, d'acord a l'article 18 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost de societats, que en la data de publicació d'aquesta convocatòria en el BOIB hagin estat sancionades en els darrers 36 mesos per resolució ferma, sempre que aquesta sanció no sigui la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o no sigui una sanció molt greu en matèria de salut d'acord amb l'article 42.1.b) de la Llei 7/2018, de 31 de juliol, per qualsevol infracció en matèria de relacions laborals, formació professional per a l'ocupació o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost (BOE núm. 189, de 8 d'agost de 2000), minoració de 100 punts.

c) Revocació de subvencions per renúncia i inexecució

En el cas que el Servei d'Ocupació de les Illes Balears hagi revocat la subvenció, per renúncia o inexecució, a una entitat de formació corresponent a una adjudicació per fer especialitats formatives en el marc de la convocatòria del SOIB Desocupats 2018 -2020.

  • Si la revocació és parcial, minoració de 25 punts
  • Si la revocació és total, minoració de 50 punts

La Comissió d'Avaluació pot establir els procediments necessaris per aplicar els criteris que estableix la convocatòria.

El SOIB ha de revisar d'ofici que es compleixen aquests criteris.

12. Criteris per concedir la subvenció

Després de fer la valoració tècnica de totes les especialitats formatives, s'han d'adjudicar per a cada illa en aquest ordre: Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca i en aquesta darrera, per zones i per aquest ordre: zona 2, zona 3 i zona 1.

L'adjudicació és per ordre de puntuació.

En cas d'empat s'aplica:

- En primer lloc, el criteri de diversificació de centre (a igual puntuació l'especialitat formativa s'adjudicarà al centre que fins aleshores tengui menys especialitats concedides) per garantir que hi hagi prou espais formatius per desenvolupar la programació.

- En segon lloc, es tendrà en compte si la documentació que es va presentar és correcta (serà prioritari) o si es va fer una requeriment d'esmena.

- En tercer lloc, s'aplica l'ordre de registre d'entrada.

- Referent a Eivissa i Menorca, el primer criteri que s'ha d'aplicar en cas d'empat és el de diversificació de municipi, després s'han d'aplicar la resta de criteris.

13.Procediment d'adjudicació

El procediment per concedir les subvencions que estableix aquesta Resolució s'ha d'iniciar sempre d'ofici i d'acord amb els tràmits següents:

a) L'òrgan competent per instruir el procediment és la direcció del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, que ha de dur a terme d'ofici totes les actuacions que consideri necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'hagi de pronunciar la proposta de resolució.

b) Després d'haver revisat les sol·licituds presentades i d'haver-ne fet les esmenes pertinents, s'ha de reunir la Comissió Avaluadora per valorar les sol·licituds d'acord amb els criteris que estableix l'apartat dotzè d'aquest annex. Aquesta comissió, que pot sol·licitar tots els aclariments que consideri oportuns, ha de redactar una acta en la qual es concreti el resultat de l'avaluació efectuada i que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució provisional.

c) La Comissió Avaluadora està formada pels membres següents:

- Presidenta: cap del Servei de Planificació, Acreditacions i Certificats de Professionalitat

Suplent: cap de la Secció VIII

- Secretari: cap del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5

Suplent: tècnic del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5

- Vocals

Vocal primera: cap del Servei de Seguiment 2

Vocal segon: cap de la Secció XIII

Vocal tercer: cap de la Secció VIII

En els casos d'absència, vacant o malaltia d'alguna d'aquestes persones, els pot substituir un tècnic del SOIB.

En cas de dubte o necessitat d'assessorament jurídic, la comissió avaladora ha de sol·licitar als serveis jurídics del SOIB els informes o els aclariments que pertoquin.

d) La direcció del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, en vista dels expedients i de l'acta emesa per la Comissió Avaluadora, ha de formular proposta de resolució provisional, degudament motivada, que s'ha de notificar a les persones interessades i s'ha de concedir un termini de 10 dies comptadors des de l'endemà d'haver-la rebut per presentar-hi al·legacions. Durant aquest termini, les entitats podran renunciar sense cap tipus de penalització d'acord amb el punt 15 d'aquest annex.

Un cop finalitzat el tràmit d'audiència i examinades totes les al·legacions de les persones interessades, l'òrgan instructor (direcció del SOIB), i prèvia elaboració, si escau, d'una nova acta de la Comissió Avaluadora, ha de formular una proposta de resolució de concessió/denegació definitiva.

Si, com a conseqüència de les al·legacions estimades i renúncies presentades, hi ha un romanent no adjudicat, s'adjudicarà dins cada illa/zona per ordre de puntuació.

e) Finalment, i un cop instruït l'expedient, la presidència del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, un cop informat el Consell de Formació Professional, ha de dictar una resolució motivada d'aprovació o denegació, la qual s'ha de notificar individualment a les persones interessades.

Contra les resolucions de concessió o denegació de la subvenció, que exhaureixen la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi notificat, d'acord amb el que estableixen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

f) El termini per resoldre les sol·licituds i notificar les resolucions és de tres mesos, comptadors des de la publicació de la convocatòria. Si transcorre aquest termini sense que s'hagi dictat una resolució expressa, la petició s'ha d'entendre desestimada, d'acord amb el que estableix l'article 25.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

14.Modificació de la resolució de concessió

La persona beneficiària podrà sol·licitar la modificació de la resolució definitiva. Aquesta modificació s'haurà de fonamentar en circumstàncies sobrevingudes (catàstrofes naturals, incendis, defunció de la persona beneficiària). S'haurà de sol·licitar sempre després de la resolució definitiva de concessió i durant el termini d'execució de l'activitat subvencionada. S'haurà de formalitzar, amb caràcter immediat després que s'esdevingui, i en tot cas, abans d'acabar el termini d'execució.

A les modificacions que afectin exclusivament el nombre de participants en les accions formatives no els és aplicable el que disposa aquest apartat, sempre que no suposi minoració de la valoració tècnica obtinguda en la sol·licitud de subvenció.

L'òrgan competent ha de dictar una resolució en què accepta o denega la modificació proposada en el termini d'un mes des de la data en què la sol·licitud hagi tengut entrada en el registre de l'òrgan competent per tramitar-la. Un cop transcorregut aquest termini sense haver-se notificat una resolució expressa, la sol·licitud es pot entendre desestimada. Les resolucions podran retrotreure'n els efectes, com a màxim, al moment de presentar la sol·licitud de modificació.

15.Desistiment o renúncia

De conformitat amb l'article 94 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i amb l'objecte de contribuir a millorar la utilització eficient dels recursos públics destinats a aquesta convocatòria, s'estableix la possibilitat que l'entitat sol·licitant desisteixi o renunciï d'algunes o de totes les especialitats formatives que li corresponguin, en el termini d'al·legacions a la resolució provisional.

En cas que l'entitat no hagi desistit o renunciat dins el termini establert, i presenti una renúncia en un termini posterior o no executi les accions que li han estat concedides, es considerarà que s'ha produït un incompliment de les obligacions que estableix la convocatòria, que podrà donar lloc a la revocació i al reintegrament, si escau, d'acord amb el punt 22, així com a la resta de responsabilitats que preveu la Llei 38/2003, de 17 de novembre. A més, aquest fet podrà afectar negativament a la puntuació de l'entitat en les properes convocatòries.

Tant en el cas que s'ampliï el crèdit previst inicialment, com si alguna de les persones beneficiàries desistís o renunciàs a alguna o totes les especialitats formatives dins el termini establert en el primer paràgraf d'aquest punt, el SOIB pot acordar la concessió de la subvenció al sol·licitant o als sol·licitants que els correspongui per ordre de puntuació i d'acord amb els criteris establerts.

No es pot concedir una nova especialitat formativa transversal a les entitats o centres de formació que hagin desistit o renunciat a alguna de les especialitats formatives que se li havien concedit inicialment.

16.Obligacions específiques de les entitats beneficiàries que executen accions de formació

Són obligacions de les entitats beneficiàries que executen accions de formació les que estableixen l'article 16 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral; les de l'article 9 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març; les que marca l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i les que fixa l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Entre d'altres, les obligacions són:

1.L'entitat beneficiària de la subvenció, una vegada notificada l'adjudicació de la subvenció i abans d'iniciar cap acció formativa, haurà de presentar una declaració responsable d'acord amb el model que estableix el SOIB que compleix amb els requisits establerts per l'administració sanitària en relació amb els espais comuns i d'impartició de la formació i la utilització de les eines i els equipaments necessaris per desenvolupar l'acció formativa.

2.Aportar, en termini, la informació i la documentació que es requereixi durant la fase d'instrucció del procediment, execució de la formació i justificació de la subvenció.

3.Les prescripcions de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, de protecció de dades de caràcter personal i guardar el secret professional respecte de les dades que contenen els fitxers.

4.Complir amb la impartició de les accions formatives, les prescripcions que els siguin d'aplicació amb virtut de disposició legal o reglamentària, inclosa l'obligació d'impartir la formació en els espais i amb els mitjans formatius inscrits per a aquesta finalitat.

5.Garantir la gratuïtat de les accions formatives per als participants en la formació subvencionada.

6.Facilitar i corresponsabilitzar-se en el seguiment de la participació dels alumnes, de l'aprenentatge i l'avaluació, així com en la investigació de metodologies i eines necessàries per actualitzar el sistema.

7.Mantenir les exigències tecnicopedagògiques, d'instal·lacions, equipaments i mitjans humans tengudes en compte per inscriure l'acció i adaptar-se als requisits mínims que en cada moment s'exigeixin per a cada especialitat inscrita.

8.Comunicar a l'administració pública competent, a l'efecte de mantenir la inscripció com a entitat de formació, qualsevol canvi de titularitat o de forma jurídica.

9.En el moment de començar les actuacions, tenir els locals i els recursos humans, materials i didàctics necessaris per desenvolupar les accions d'acord amb la normativa vigent.

10.Respectar les directrius i els protocols que pugui establir el SOIB relatius al desenvolupament de les accions formatives, sense perjudici que les entitats beneficiàries usin metodologies pròpies supervisades i aprovades pel SOIB.

11.En les accions presencials s'ha de dur un control d'assistència diari segons el model i procediment que estableixi el SOIB. En el moment que el SOIB disposi de mitjans tecnològics adients per fer el control d'assistència geolocalitzada els centres de formació han de disposar, per cada especialitat formativa en impartició, d'un dispositiu mòbil amb llapis digital, i amb connexió a Internet. L'aplicació desarà les dades biomètriques i la geolocalització de cada signatura per tal de poder comprovar-ne l'autenticitat.

12.Trametre al SOIB una comunicació d'inici de la formació que ha de desenvolupar, inclosa qualsevol modificació posterior i, si escau, la comunicació de finalització, d'acord amb el contingut, terminis i procediment que a aquest efecte estableixin les convocatòries. La manca de comunicació en els terminis establerts implicarà que la corresponent acció formativa o grup de participants es consideri no realitzada a efectes de la justificació de la subvenció, llevat que la no comunicació en termini es degui a causes imprevistes, degudament justificades i comunicades al moment en que es produeixin.

13.Fer constar el caràcter públic del finançament de l'activitat subvencionada i, si escau, el cofinançament del Fons Social Europeu o de qualsevol altre fons comunitari o supranacional. En aquest últim supòsit, l'entitat beneficiària haurà d'incloure en les activitats d'informació de les accions formatives, publicacions, material didàctic i acreditacions de l'execució de la formació que s'ha de lliurar als participants l'emblema del Fons Social Europeu o del fons comunitari o supranacional que correspongui, així com complir les altres obligacions de publicitat que estableix la normativa comunitària o supranacional aplicable.

14.Informar els alumnes de l'abast de la formació i de si aquesta és conduent o no a l'obtenció d'un certificat de professionalitat complet o l'acreditació parcial. A més d'informar-los dels ajuts i beques que poden sol·licitar.

15.Col·laborar amb el SOIB en els processos d'informació i orientació dels participants a la formació sobre la cartera de serveis del SOIB. El SOIB, quan ho consideri adient, contactarà amb els centres de formació per convocar els alumnes de cada especialitat formativa per tal que el SOIB pugui fer una sessió informativa d'un màxim 2 hores de durada en el centre amb la finalitat de promoure les polítiques actives d'ocupació i presentar la cartera de serveis del SOIB. Aquestes hores es programaran de forma addicional a les hores lectives de l'especialitat formativa seleccionada.

16.Disposar de la pòlissa d'assegurança d'acord amb el que estableix el punt 23 d'aquest annex.

17.Haver fet o, si escau, garantit les devolucions de quantitats concedides i pagades en convocatòries anteriors i la devolució li hagi estat exigida mitjançant reclamació prèvia a la via executiva o mitjançant resolució de procedència de reintegrament, sempre que hi hagi resolució ferma, llevat que s'hagués produït la suspensió de l'acte.

18.Comunicar al SOIB l'obtenció d'altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin les activitats subvencionades, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts. Aquests ingressos seran incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa aquesta serà minorada en la quantitat ja percebuda.

19.Acreditar amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió de la subvenció i a fer-ne el pagament, que es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, en la forma que es determini en les convocatòries, sense perjudici del que preveu l'article 22.4 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

20.Tenir una comptabilitat separada o un codi comptable adequat, respecte de totes les transaccions relacionades amb l'activitat subvencionada i disposar d'un sistema informatitzat de registre i emmagatzematge de dades comptables.

21.Les entitats beneficiàries han d'adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de fer, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment s'han d'abstenir de fer qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i de lliure concurrència.

22.Usar l'aplicació informàtica de gestió de la formació del SOIB (ACCFOR).

Qualsevol document tramitat a través de l'aplicació de gestió, que s'annexi a un curs, o qualsevol comunicació hi quedarà registrada amb les dades de la persona que ha fet l'operació.

Les entitats hauran de custodiar els originals dels documents que pengin a l'aplicació, els quals el SOIB pot requerir en qualsevol moment.

En cas que el document requerit s'hagi de signar electrònicament, el SOIB ha de determinar i posar a disposició de les entitats el sistema que usaran per signar electrònicament els documents.

A l'aplicació, s'hi accedirà mitjançant el web i no requereix cap instal·lació específica a l'ordinador de l'entitat més que un navegador estàndard tipus Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge, Safari, etc., sempre que sigui compatible amb el certificat del DNI electrònic.

L'accés a l'aplicació s'ha de fer a través del DNI electrònic o qualsevol altre certificat reconegut com a vàlid pel Govern de les Illes Balears. Les entitats hauran de notificar al SOIB les persones que poden accedir-hi en nom seu.

Els ordinadors hauran de disposar de lector de DNI electrònic i tenir els requisits necessaris per al seu ús (https://www.dnielectronico.es/PortalDNIe/).

L'incompliment de les obligacions que estableix aquesta convocatòria i la normativa que la regula dona lloc a les responsabilitats que preveu la Llei sobre infraccions i sancions en l'Ordre social, en l'article 16 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, d'acord amb el punt 32 d'aquest annex.

17.Import de la subvenció

Per determinar l'import que s'ha de concedir, es tendrà en compte la Resolució de la directora del SOIB, de 12 de març de 2021, que aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, així com el percentatge que s'ha d'aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han d'aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a persones ocupades i desocupades, la qual està publicada al web del SOIB (www.soib.es).

D'acord amb el que s'ha exposat, l'import que s'ha de concedir s'ha de calcular, per a cada especialitat formativa, mitjançant la suma dels components següents:

1.Bloc A. És l'import resultant de multiplicar el mòdul A previst a la Resolució de la directora del SOIB de 12 de març de 2021 de cada especialitat, per les hores de formació (sense incloure les hores corresponents a les pràctiques professionals no laborals) i per 15 alumnes. Aquest import és fix independentment del nombre d'alumnes que se sol·liciti i sempre que es respecti el mínim que estableix el punt 8 d'aquest annex.

2.Bloc B. És l'import resultant d'aplicar el 40 % al bloc A, multiplicat pels alumnes sol·licitats (amb un màxim de 15) i dividit per 15 alumnes.

3.Bloc C. És l'import corresponent a la despesa prevista per a personal especialitzat en col·lectius vulnerables previst a l'apartat 27.3. Es calcularà multiplicant l'import de 38,22€ pel nombre d'hores d'impartició del curs.

En qualsevol cas, la suma dels imports dels blocs A, B i, si escau, C, dividit entre els alumnes sol·licitats i les hores d'impartició no pot superar els 13 euros.

Una vegada s'hagi executat la formació, i s'hagi presentat la justificació, s'ha de fer la liquidació i s'ha de determinar l'import finalment subvencionable, d'acord amb el que estableix el punt 19.

18. Forma de pagament

D'acord amb el que estableix el segon paràgraf de l'article 6.6 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, el Reial decret 694/17, i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, la proposta de pagament s'ha de tramitar, de la manera següent:

a) Un 60 % una vegada concedida la subvenció i acreditat l'inici de l'activitat formativa (programació) adjudicada a cada centre de l'entitat.

L'inici s'acredita presentant per registre d'entrada, el dia de l'inici o com a màxim l'endemà, el comunicat d'inici (D11) de la primera acció formativa iniciada de la programació adjudicada a cada centre, acompanyada del full de signatures dels alumnes del primer dia.

L'entitat beneficiària queda eximida de garantia o aval, d'acord amb l'article 25.3.a) del Decret 75/2004.

En cas que la persona beneficiària no estigui donada d'alta com a tercer en el sistema comptable SAP, ha de presentar el model de document «Declaració responsable de veracitat de les dades bancàries aportades» que es troba a disposició de les entitats interessades en el web <www.soib.es>.

En el supòsit de cessió de crèdit, la persona beneficiària ho ha de sol·licitar després d'haver rebut la notificació de la concessió, mitjançant la presentació del contracte de cessió de crèdit amb l'entitat bancària, el comunicat de cessió de crèdit (segons els models que estableix el SOIB), així com l'acreditació de la representació del cedent que justifiqui un poder suficient per fer la cessió esmentada. No és necessari acreditar la representació i poder suficient per dur a terme la cessió en cas de trobar-se acreditat dins l'expedient o que el contracte de cessió estigui signat davant fedatari públic.

b) El percentatge restant en l'exercici 2023, una vegada l'entitat beneficiària hagi presentat la documentació que fixa l'apartat següent d'aquest annex i sempre que el SOIB l'hagi revisat.

En el supòsit que l'import justificat sigui inferior a l'import pagat, i no hi hagi hagut un ingrés voluntari, s'ha de tramitar un expedient de reintegrament de la quantitat que la persona beneficiària hagi rebut indegudament.

19. Justificació i liquidació de la subvenció

19.1 Justificació

La justificació econòmica per part de la persona beneficiària del compliment de les condicions imposades i de la consecució dels objectius prevists en l'acte de concessió, revesteix la modalitat d'acreditació per compte justificatiu del bloc A, d'acord amb el que preveu l'article 72 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

L'article 3.1 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, disposa que quan s'hagin establert mòduls específics per aplicació de la normativa reguladora del Fons Social Europeu o altres fons europeus en matèria de costs simplificats, la justificació es farà d'acord amb el que estableixen els articles 76 a 79 del Reglament de la Llei general de subvencions.

En aplicació del que estableixen els articles 67, 68, 68 bis i 68 ter del Reglament (UE) núm. 2013/1303, modificat pel Reglament (UE) 2018/1046, es va dictar en data 12 de març de 2021 la Resolució de la directora del SOIB per la qual s'aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, així com el percentatge a aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han d'aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

D'acord amb aquestes normes es pot utilitzar un import fix de fins al 40 % dels costs directes de personal subvencionables per finançar la resta dels costs subvencionables de l'operació, sense que l'Estat membre estigui obligat a fer cap altre càlcul per determinar-ne la taxa aplicable.

La persona beneficiària ha de justificar l'execució de l'activitat subvencionada mitjançant l'aportació al SOIB de la documentació següent:

  • En el termini de 10 dies comptadors des que acabi l'acció formativa, la persona beneficiària ha de presentar una memòria justificativa de resultats, segons el protocol de gestió que és a disposició de les persones interessades en el web <www.soib.es>. En el cas de les especialitats formatives del MCERL el termini és dos mesos.

  • En el termini de dos mesos comptadors des que acabi cada especialitat formativa la persona beneficiària ha de justificar l'execució mitjançant l'aportació al SOIB en format digital, a través de l'aplicació informàtica de gestió de la formació ACCFOR, d'una memòria econòmica que ha de contenir un estat representatiu de les despeses en les quals s'ha incorregut per dur a terme les activitats subvencionades. El document generat per ACCFOR s'ha de presentar de conformitat amb l'apartat 8 d'aquest annex 1. Aquesta memòria ha de comprendre la documentació següent:

a) Declaració de despeses de personal (formadors i tutors) i liquidació corresponent de cada especialitat formativa en el model normalitzat.

b) Relació classificada de despeses relatives als costs de personal (formadors i tutors). Aquesta relació classificada de despeses ha d'incloure la indicació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i la de pagament.

c) Factures o altres documents de valor probatori o equivalent en el tràfic jurídic mercantil, en format original o mitjançant còpies compulsades, de les despeses que preveu l'apartat b), juntament amb els justificants dels pagaments efectuats. Totes les factures han de dur un segell en què s'indiqui que estan subvencionades pel SOIB, segons el model que es troba a disposició al web <https://soib.es>. L'acreditació del pagament es durà a terme mitjançant extractes bancaris o altres documents probatoris de l'efectivitat dels pagaments.

d) Justificant d'haver ingressat l'import corresponent a la diferència entre la quantitat rebuda en concepte de bestreta i la quantitat justificada, si escau.

Quan no es presenti la documentació justificativa a què fa referència aquest apartat, l'òrgan competent ha de requerir la persona beneficiària perquè l'aporti en un termini improrrogable de 15 dies. Transcorregut aquest termini, el fet de no presentar la justificació té com a conseqüència la pèrdua del dret a cobrar la subvenció i l'inici d'un procediment de reintegrament, de conformitat amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions. També comportarà les responsabilitats que estableix la Llei general de subvencions. Presentar la justificació en el termini addicional que estableix aquest apartat no eximeix la persona beneficiària de les sancions, que d'acord amb la Llei, li corresponguin.

Si la documentació presentada és insuficient, per tal que es consideri justificada correctament la subvenció concedida, l'òrgan competent ha de posar en coneixement de les persones beneficiàries les mancances observades perquè les puguin esmenar en un termini de 10 dies.

19.2 Liquidació

L'import finalment subvencionable, per a cada especialitat formativa és:

  • Per als blocs A i C (despeses de personal formador i tutor, i despeses de personal especialitzat en col·lectius vulnerables, respectivament) l'import liquidat corresponent a les despeses realment suportades i justificades, sense que pugui superar l'import concedit.
  • Per al bloc B (la resta de despeses), ha de ser el resultat d'aplicar el 40 % a l'import liquidat del bloc A, multiplicat pel nombre d'alumnes computables (d'acord amb l'apartat 19.4, amb un màxim de 15) i dividit per 15.

En el cas que l'import resultant de la suma dels imports dels blocs A, B i C, dividit entre els alumnes finalment computables i les hores d'impartició, surti superior a 13 euros, es reduirà aquest import de tal manera que l'import finalment subvencionat no resulti un cost/hora/alumne superior.

19.3 Despeses subvencionables i forma de justificació de les despeses corresponents als blocs A i C

Segons el personal implicat en l'activitat subvencionada, cal distingir els supòsits següents:

a)Personal contractat per compte aliè:

-S'ha de presentar una fotocòpia del contracte, del qual es derivi clarament l'objecte, fotocòpies compulsades de les nòmines del període imputat i els TC1 i TC2 corresponents, així com la declaració responsable en què es faci constar el nombre d'hores dedicades a l'especialitat formativa i el cost. El cost de l'hora imputable a cada especialitat formativa s'ha de calcular mitjançant la fórmula següent:

Retribució total bruta (inclosa prorrata pagues extres) + quota Seguretat Social empresa + aportacions a plans de pensions

Nre. d'hores dedicades

-Per al personal que presta els serveis a l'entitat beneficiària de forma habitual, s'han de presentar fotocòpies compulsades de les nòmines del període imputat i els TC1 i TC2 corresponents, així com la declaració responsable en la qual es faci constar la imputació realitzada, per a cadascun dels mesos, i per cadascun dels treballadors, conformement al mètode de càlcul següent:

Retribució total bruta (inclosa prorrata pagues extres) + quota Seguretat Social empresa + aportacions a plans de pensions

Nre. hores X mensuals dedicades a l'acció

Nre. d'hores treballades segons conveni en període

En el cas que el contracte que s'ha d'imputar sigui a jornada parcial, el divisor ha de ser el nombre d'hores mensuals pactades en aquest contracte.

-En cap cas la remuneració mensual habitualment percebuda pel treballador, no es pot incrementar durant el període d'execució de l'acció, tret que, per norma, o modificació del conveni col·lectiu així s'estableixi.

-Es poden incloure els costs de dietes i despeses de locomoció dels formadors i tutors sempre que es justifiqui la realitat i la necessitat del desplaçament i quedi reflectit a la nòmina. No s'accepten com a subvencionables les quanties que excedeixin els límits que estableix el Reial decret 439/2007, de 30 març, pel qual s'aprova el Reglament de l'IRPF.

b) Personal extern: s'entén per personal extern el contractat exclusivament amb professionals, persones físiques, que siguin treballadors per compte propi.

Els costs de personal extern s'han de justificar mitjançant una fotocòpia compulsada de les factures i el justificant de pagament corresponent. En qualsevol cas, en la factura s'ha de descriure la denominació de l'acció formativa, el número d'expedient, l'activitat que s'ha dut a terme, el nombre d'hores realitzades, el cost per hora i l'import total, així com la retenció efectuada en concepte d'IRPF.

c) Quan la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona jurídica, i un soci sense relació laboral imputi costs, s'ha d'atenir al que es disposa per al personal contractat per compte propi, atès que la persona física actua com a professional davant la societat. A més, ha de presentar el rebut de cotització del Règim especial d'autònoms i el model 036 (declaració censal d'alta, modificació i baixa en el cens d'empresaris, professionals i retenidors).

d) Quan la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona jurídica, i un soci amb relació laboral imputi costs, s'ha d'atenir al que es disposa per al personal contractat per compte aliè, amb l'excepció, si escau, de l'afiliació a la Seguretat Social en el Règim d'autònoms en comptes del de Règim general.

e) En el cas que la persona beneficiària de la subvenció sigui una persona física o una entitat sense personalitat jurídica en règim d'atribució de rendes que imputa costs a l'acció formativa, el cost s'ha de justificar mitjançant la memòria de l'activitat realitzada, els rebuts de cotització al Règim especial de treballadors autònoms i la declaració jurada de la persona titular del centre en què figuri el nombre d'hores realitzades, el cost per hora i l'import que s'ha de percebre.

A tots els efectes, qualsevol persona que presti els seus serveis a qualsevol acció formativa només pot mantenir simultàniament una única relació respecte de l'entitat beneficiària, bé de caràcter laboral o bé de caràcter mercantil.

En el cas que el cost/hora de la retribució del formador o tutor, així com la del personal especialitzat en col·lectius vulnerables en cas que n'hi hagi, sigui inferior a 38,22 euros/hora d'acord amb el que estableix el punt 26, a l'hora de liquidar les despeses suportades de personal s'ha d'aplicar una minoració del 15 % calculat sobre la diferència entre la despesa per aquest concepte realitzada i la que s'hauria de realitzar si s'hagués fet una despesa per l'import mínim establert. En aquest cas el cost que s'ha de liquidar és, per tant, l'import de la despesa real justificada, menys l'import corresponent a la penalització mencionada.

19.4 Despeses subvencionables i liquidació del bloc B

Per a la resta de despeses que estableix l'article 13 de l'Ordre TMS/368/2019, (bloc B) s'ha optat per determinar un import fix, que consisteix a aplicar un percentatge màxim d'un 40 % a l'import liquidat del bloc A, multiplicat pel nombre d'alumnes computables (d'acord amb l'apartat 19.4, amb un màxim de 15) i dividit per 15. Aquestes despeses s'han d'imputar de forma automàtica sense necessitat que es presentin els justificants de la despesa, d'acord amb el que estableixen l'article 3 de l'Ordre TMS/368/2019 i els articles els articles 67, 68, 68 bis i 68 ter del Reglament (UE) núm. 2013/1303, modificat pel Reglament (UE) 2018/1046.

Són costs subvencionables dins el bloc B sempre que tenguin relació amb el projecte subvencionat i siguin necessaris per executar-lo:

1.Despeses de lloguer i d'arrendament financer: lloguers, lísing i rènting, tant dels equips com de les aules, tallers i altres superfícies utilitzades.

2.Despeses d'amortització d'instal·lacions i equips, aules, tallers i altres superfícies utilitzades en el desenvolupament de la formació.

3.Despeses de mitjans i materials didàctics i béns consumibles: despeses de texts i materials didàctics d'un sol ús per a l'alumne/a, així com els materials de treball fungibles utilitzats durant el desenvolupament de les actuacions.

4.Despeses d'assegurança d'accidents dels participants.

5.Despeses d'assegurances de responsabilitat civil dels equips, de les aules, tallers i altres superfícies utilitzades per executar l'actuació.

6.Despeses d'avaluació de la qualitat de la formació.

7.Despeses de publicitat derivades de la difusió i promoció de les actuacions subvencionades.

8.Despeses derivades de l'avaluació i l'expedició de certificats oficials d'idiomes.

9.Costs de personal de suport administratiu i altres despeses necessàries per a la gestió administrativa: costs derivats de l'administració i direcció, així com de les activitats de coordinació, seguiment i control de l'activitat docent, que siguin estrictament necessaris per preparar i gestionar les accions formatives.

10.Despeses financeres.

11.Altres despeses indirectes: llum, aigua, calefacció, telefonia, connexió telemàtica, missatgeria, correu, neteja i vigilància i d'altres costs, sempre que estiguin associats a l'execució de l'activitat formativa.

A l'efecte de determinar-ne l'import elegible de la subvenció, en la part corresponent al bloc B, un cop executada la formació, s'ha de considerar que un alumne és computable quan ha assistit, almenys, al 75 % de la durada de l'acció formativa. Aquest fet també s'aplica als alumnes desocupats que hagin abandonat per haver trobat feina, així com als participants que hagin causat baixa en el curs per malaltia o accident acreditat, sempre que en ambdós supòsits, hagin fet un 25 % de l'activitat formativa.

En tot cas, si es produïssin abandonaments amb posterioritat a la impartició del 25 % de les hores de formació, s'admetran desviacions per acció formativa de fins al 15 % del nombre de participants que les haguessin iniciat, arrodonit a l'alça.

En els casos en què s'autoritzi un augment del nombre d'alumnes inicials, en cap cas, el pressupost de l'acció formativa s'ha d'incrementar. Si hi ha penalització per baixes d'alumnes, s'ha de calcular d'acord amb el nou nombre d'alumnes autoritzats.

Es consideren despeses subvencionables els costs de l'activitat formativa que es generin amb la impartició de les especialitats formatives que preveuen el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació a l'àmbit laboral i l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, que desplega el Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, pel qual es desplega la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació a l'àmbit laboral, en relació amb l'oferta formativa de les administracions competents i el seu finançament, i s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions públiques destinades a finançar-les.

19.5 Període subvencionable

El període subvencionable és des del moment que es concedeix la subvenció fins a la data que acaba el termini per presentar la documentació justificativa.

20. Revocació i reintegrament de les subvencions

1.L'alteració, intencionada o no, de les condicions que s'han tengut en compte per concedir la subvenció, l'incompliment total o parcial de les obligacions o dels compromisos que ha de complir l'entitat beneficiària o qualsevol altre incompliment del règim jurídic de les subvencions i, en tot cas, l'obtenció de subvencions incompatibles, prèviament o posteriorment a la resolució de concessió, són causes de revocació, total o parcial, de la subvenció atorgada i, si escau, de reintegrament de les quantitats percebudes per l'entitat, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2005.

2.És causa específica de revocació total l'execució de les accions formatives sense disposar dels requisits exigits per la normativa reguladora per impartir l'especialitat, amb el corresponent reintegrament i els interessos de demora, si corresponen.

3.Els incompliments parcials dels requisits o les obligacions de les entitats beneficiàries, l'execució incorrecta de les accions que es posin de manifest en la verificació administrativa o en el seguiment in situ de les accions subvencionades, així com també la justificació d'una quantia inferior a la quantia atorgada inicialment, impliquen l'inici d'un procediment de revocació parcial de les subvencions concedides, que pot comportar la minoració de l'import pendent de pagament o el reintegrament parcial per part de l'entitat beneficiària, de les quantitats pagades amb els interessos de demora, si corresponen.

4.A aquest efecte, s'ha de tenir en compte el principi general de proporcionalitat, com també la resta de criteris de gradació que consten a les bases, aprovades mitjançant l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març de 2019 (article 15), d'acord amb el Decret legislatiu 2/2005.

21. Difusió pública de les actuacions

Tota la publicitat, la documentació escrita o els anuncis, la senyalització exterior, com també qualsevol tipus d'informació en suport electrònic, informàtic o telemàtic que es derivi d'aquesta activitat ha d'estar com a mínim en català, d'acord amb el Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (i s'hi ha d'utilitzar un llenguatge inclusiu d'homes i dones); també s'hi ha de fer constar la participació del SOIB i el cofinançament del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i s'hi han d'incorporar els elements identificatius. Així mateix, l'entitat hi pot fer constar els seus elements identificatius en la mateixa grandària o una de menor que els logotips del SOIB i el SEPE.

Pel que fa al logotip del Servei Públic d'Ocupació Estatal, s'han de seguir els criteris que fixa l'annex 4 de l'Ordre TMS/425/2019, de 8 de abril, per la qual es distribueixen territorialment per a l'exercici econòmic 2019, perquè les comunitats autònomes amb competències assumides gestionin subvencions de l'àmbit laboral finançades amb càrrec als pressuposts generals de l'Estat, incloent els destinats a executar el Pla de Xoc per a l'Ocupació Jove 2019-2021 (BOE núm. 88 de 12 de abril de 2019).

Tota la publicitat i la difusió en qualsevol mitjà s'ha de presentar al SOIB, per verificar-la, amb una antelació mínima de 7 dies hàbils abans de publicar-la; s'hi ha d'assenyalar el text i el disseny de la publicitat que es vol fer. En cas de detectar-hi irregularitats, en aquest mateix termini el SOIB ho ha de comunicar a l'entitat beneficiària perquè les esmeni.

Si escau, totes aquestes circumstàncies han de constar també a la pàgina web de les entitats beneficiàries de la subvenció.

 

22. Condicions d'execució de la formació

1.No es pot iniciar cap acció formativa amb menys del 50 % dels alumnes adjudicats, i el còmput resultant s'ha d'arrodonir a l'alça, sense perjudici del que estableix el darrer paràgraf del punt 19.2.

2.Les accions formatives s'han d'impartir entre dilluns i divendres amb un màxim de vuit hores diàries. Les accions formatives s'han de programar amb horaris racionals que permetin la conciliació de la formació amb la vida personal de l'alumnat.

3.Una vegada iniciada l'acció formativa, s'impartirà de forma regular, i no podrà ajornar-se temporalment, llevat de causa major degudament justificada i acceptada per la direcció del SOIB.

4.Cada especialitat formativa pot ser impartida, com a màxim i no de manera simultània, per dues persones formadores. No obstant això, el SOIB, amb caràcter previ, pot autoritzar la participació, en el mateix horari i per a la mateixa acció formativa, d'una persona especialitzada per atendre les necessitats d'alumnes amb discapacitat o pertanyent a col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió. En aquest cas, els formadors han de complir amb els requisits establerts a l'especialitat formativa corresponent i s'ha d'encarregar d'impartir els continguts professionals; la persona especialitzada en l'atenció als alumnes ha d'acreditar titulació acadèmica i experiència professional relacionada amb l'atenció dels col·lectius esmentats, i ha de dur a terme funcions de suport pedagògic als alumnes amb la finalitat de millorar-ne l'aprofitament.

5.La impartició de l'acció formativa s'ha de dur a terme d'acord amb el protocol de gestió que es troba en el fons documental de l'aplicació informàtica de gestió.

6.L'entitat beneficiària de la subvenció està obligada a executar la totalitat de l'especialitat formativa concedida. No obstant això, tal com estableix l'article 15.2.b) de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març, en el cas que una especialitat formativa no es dugui a terme en la totalitat, i sempre que s'hagi executat, com a mínim, el 25 % dels seus objectius mesurats amb l'indicador de nombre d'hores de formació multiplicat pel nombre d'alumnes finalitzats donarà lloc al corresponent reintegrament parcial, en la forma que determina el punt 19.2. A aquests efectes, s'hi han d'incloure les hores d'absència que resulten computables per falta justificada o per col·locació. En el cas que en una especialitat formativa no s'arribi a executar en un mínim d'un 25 % es reintegrarà el total de l'import concedit per a aquesta especialitat.

7.Per a cada acció formativa tots els espais que estiguin inscrits per a cada especialitat han d'estar disponibles de forma simultània d'acord amb el que estableix cada programa formatiu.

Excepcionalment i prèvia sol·licitud motivada, el SOIB pot autoritzar l'ús d'un espai formatiu (aula o taller) de forma simultània per a dues accions formatives distintes.

8.Es pot autoritzar un augment del nombre d'alumnes inicialment aprovat sempre que aquest fet no vagi en detriment de la qualitat de la impartició de la docència ni suposi un augment del pressupost aprovat i que la inscripció o acreditació del centre sigui, com a mínim, per al mateix nombre sol·licitat.

23. Assegurança d'accidents i responsabilitat civil

D'acord amb el que estableix l'article 6 del Reial decret 694/2017, les entitats beneficiàries que executen la formació han de contractar una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil i d'accidents personals per protegir els participants davant qualsevol risc derivat de l'execució de l'acció formativa pel període de formació teoricopràctic, així com els desplaçaments dels participants al lloc d'impartició de les classes i a altres empreses o establiments que s'organitzin en suport a l'execució de les accions formatives.

Ha de cobrir, com a mínim, un capital per a cadascun dels alumnes de 20.000,00 € el risc de mort, un capital de 40.000,00 € el risc d'invalidesa, i un capital de 3.000,00 € per assistència mèdica, causades per accident durant el desplaçament per qualsevol mitjà i durant l'assistència a les accions formatives, inclòs el període de pràctiques. En qualsevol cas, la durada de les assegurances s'ha de limitar a la durada del període d'execució de l'especialitat formativa. En la pòlissa d'assegurança, hi ha de figurar la denominació de l'acció formativa, el número de l'expedient i el nombre d'alumnes.

24. Drets, obligacions i assistència de l'alumnat

1.La formació subvencionada pel SOIB és gratuïta per a l'alumnat.

2.Els alumnes participants en les accions formatives poden sol·licitar les beques i els ajuts que preveu la convocatòria corresponent.

3.L'alumnat té cobert els riscs d'accidents i responsabilitat civil, derivat de l'assistència als cursos i el desplaçament, mitjançant pòlissa subscrita per l'entitat de formació.

4.Les persones participants rebran el primer dia de classe, el calendari del curs, el document de drets i obligacions de l'alumnat, i el material d'escriptori necessari per dur a terme l'acció formativa de manera correcta.

5.L'alumnat també rebrà un manual, editat o en suport informàtic, de tots els continguts de l'especialitat formativa.

6.El centre ha de subministrar als alumnes els equipaments (uniformes, eines, EPI, etc.) necessaris per desenvolupar l'especialitat formativa d'acord amb el programa formatiu.

7.L'alumnat ha d'acreditar documentalment els requisits per poder assistir a l'acció formativa i aportar la documentació sol·licitada per l'entitat que du a terme l'acció formativa.

8.L'alumnat té l'obligació d'assistir i seguir amb aprofitament l'acció formativa. Si un alumne acumula més de 3 faltes sense justificar en un mes és causa d'exclusió en l'acció formativa. El còmput d'aquestes faltes es fa per mes natural. Quan l'absència es produeixi per causa justificada, aquesta persona ha d'avisar el primer dia d'absència al centre, i ha de presentar al personal formador o tutor de l'acció formativa, el justificant corresponent en un termini inferior a 5 dies hàbils després de reincorporar-se en l'acció formativa. En cas de no fer-ho, causa baixa en l'acció formativa.

Té la consideració de falta justificada la motivada per:

  • Malaltia o accident
  • Malaltia greu o defunció d'un familiar fins a segon grau de consanguinitat o afinitat
  • Deure inexcusable de caràcter públic o personal

De forma excepcional, té la consideració de falta justificada l'assistència a un procés de selecció de personal i per causes de força major (catàstrofes, vagues de transport, etc.) En cap cas, es considera falta justificada la no assistència per motius de feina.

També es considera causa d'exclusió de l'alumne de l'acció formativa:

  • La falta d'aprofitament, comportament indegut o obstaculització del desenvolupament normal del curs.
  • L'incompliment continuat de la normativa en seguretat i prevenció de riscs laborals segons el contingut de l'especialitat formativa que s'imparteixi durant el desenvolupament de l'acció formativa.

Per comprovar els termes indicats en els dos paràgrafs anteriors, la persona responsable del centre de formació, previ informe motivat del personal formador, ha d'advertir l'alumne que incorri en algun d'aquests supòsits i ha de deixar constància per escrit de tal fet, en el qual s'ha d'indicar el nom de la persona, data en la qual es produeix aquest fet i descripció de la causa que ha motivat la prevenció. En el cas que una mateixa persona sigui advertida en més de dues ocasions, se l'ha d'excloure automàticament de l'acció formativa. Aquestes informacions s'han de comunicar al personal tècnic de seguiment.

9.Procediment de baixa de l'alumnat. Quan tengui lloc alguna de les causes d'exclusió indicades anteriorment, el centre ha d'emetre un informe motivat de les circumstàncies que justifiquen l'expulsió de l'alumne i l'ha de traslladar al SOIB.

La persona responsable del centre de formació ha de notificar a l'alumne la baixa del curs.

10.Gestió de places vacants. Si hi ha places vacants es poden cobrir per aspirants que hagin quedat en reserva sempre que no s'hagi superat el percentatge del 25 % de la durada de l'acció formativa.

11.Els alumnes han de prestar la seva autorització al SOIB perquè pugui fer les comprovacions necessàries, especialment a l'efecte d'obtenir els resultats d'inserció laboral, i consultar-ne la vida laboral. Igualment, han de prestar la seva autorització al centre de formació, perquè puguin cedir les dades personals al SOIB com a competent en matèria de Formació Professional per a l'Ocupació, en el desenvolupament, seguiment, avaluació i control de les accions formatives autoritzades.

12.Es considera que un alumne ha finalitzat la formació quan ha assistit almenys al 75 % de la durada de l'acció formativa, incloses les faltes justificades. Sols l'alumnat que ha finalitzat pot ser avaluat.

13.Una persona no podrà fer dues especialitats formatives simultàniament si existeixen sol·licituds d'altres persones que compleixin els requisits d'accés al curs. Si hi ha places vacants, podrà cursar dues accions formatives a la vegada, sempre que no superin les vuit hores d'ensenyament diàries i l'horari sigui compatible. Una persona no pot abandonar un curs per iniciar-ne un altre.

25. Requisits, funcions i despeses del personal implicat dins el bloc A

  • Formadors

El personal formador ha d'impartir els continguts de les especialitats formatives i ha de dur a terme les funcions i aportar el material descrit a continuació:

  • Preparació. Es tracta de la planificació i l'organització prèvia a la impartició en què el docent haurà de fer la planificació i la programació didàctica de l'acció formativa, així com la planificació de l'avaluació de l'aprenentatge. En cas que sigui necessari fer una prova prèvia als alumnes, l'haurà de preparar i corregir el docent. Per això, s'ha d'elaborar la documentació relativa a aquests aspectes.
  • Impartició. Es tracta del desenvolupament i el control de l'activitat en l'aula. El docent és qui ha de dirigir i guiar l'aprenentatge, així com el compliment normatiu i el funcionament a l'aula, el control d'assistència, els ajusts i les actualitzacions en la programació didàctica i la temporalització, etc.
  • Avaluació. El docent, a més de dissenyar les proves d'avaluació, ha d'assegurar unes adequades condicions per dur-les a terme: ha de garantir una avaluació de l'aprenentatge objectiva, fiable i vàlida.

Per a la preparació i l'avaluació, cada formador ha de dedicar un 20 % de les hores teòriques de formació, les quals ha d'imputar al mateix preu que la impartició.

Per poder impartir la formació corresponent a les especialitats formatives, els formadors han de complir els requisits que estableixen els programes formatius corresponents. Aquests requisits els ha de verificar el SOIB mitjançant la comprovació de l'acreditació corresponent.

Excepcionalment, en cas que no hi hagi cap formador disponible o interessat a impartir l'acció formativa es pot aplicar el que estableix la disposició addicional segona de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional. En aquest cas, el director o la directora del centre ha de presentar una oferta d'ocupació per aconseguir el perfil del formador que més s'aproximi als requisits.

El SOIB ha d'emetre un certificat d'insuficiència de candidats quan no es troba cap persona que compleixi amb la totalitat dels requisits del Certificat de professionalitat o de l'oferta.

En aquest cas, el centre, d'acord amb el que estableix la disposició addicional segona de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny de les qualificacions i la formació professional, pot seleccionar una persona qualificada que no compleixi amb tots els requisits.

  • Tutor

El tutor de l'acció formativa ha de ser una persona que compleixi els requisits necessaris per ser un formador de l'especialitat. Les seves funcions han d'estar directament relacionades amb el reforç del procés d'aprenentatge dels alumnes.

Només hi pot haver un tutor per cada acció formativa i ha de dedicar un 15 % de les hores teòriques de formació. El cost/hora és el mateix que el del formador que imparteix l'acció formativa.

El cost/hora que s'ha d'imputar en concepte de retribució del formador o de tutor no pot superar el que estableix la Resolució de la directora del SOIB, de 12 de març de 2021, que aprova l'import del mòdul A corresponent a les despeses en formadors i tutors, així com el percentatge que s'ha d'aplicar per altres despeses, a efectes de determinar l'import de concessió de les especialitats formatives que s'han aplicar a les convocatòries de subvencions del SOIB i a les instruccions de centres propis que tenen per objecte finançar especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors ocupats i desocupats.

Per una altra part, amb l'objecte de garantir una qualitat adequada en la impartició de la formació, el cost/hora, per a qualsevol acció formativa, no pot ser inferior a l'import de 38,22 euros/hora.

Aquest import ha de comprendre, en el cas de treballadors contractats per compte aliè, les despeses que preveuen el punt 19.3 a).

26. Requisits, funcions i despeses d'altre personal implicat

1. Director i coordinador

Hi ha d'haver un director i un coordinador. Les funcions són de suport tècnic relacionades directament amb el seguiment del procés d'aprenentatge, assessorament i orientació dels alumnes i s'han de dur a terme amb personal propi.

2. Personal de suport administratiu

Les funcions són les relacionades amb les tasques administratives de l'acció formativa.

3. Personal especialitzat per a col·lectius vulnerables

Les entitats amb experiència en l'atenció de col·lectius vulnerables, podran disposar de personal especialitzat per atendre aquests col·lectius. Per acreditar aquesta experiència juntament amb la sol·licitud de subvenció l'entitat haurà de presentar una declaració responsable. El personal especialitzat ha de tenir titulació acadèmica o experiència professional relacionada amb l'atenció dels col·lectius esmentats.

Les funcions que s'han de dur a terme són les necessàries per donar suport pedagògic, per adaptar els mitjans didàctics i avaluar, amb la finalitat de millorar les condicions en què aquests alumnes reben la formació.

El cost/hora d'aquest personal, per a qualsevol acció formativa i independentment de la família professional, ha de ser de 38,22 euros/hora.

27. Seguiment i control de la formació

El SOIB ha de dur a terme actuacions de seguiment, avaluació i de control de les accions formatives, mitjançant actuacions in situ i ex post.

Les actuacions que es duguin a terme durant les accions formatives han de comprendre el seguiment de l'activitat formativa en el lloc en què s'imparteixi, a l'inici i mentre es dugui a terme. Es pot fer a través d'evidències físiques i testimonis recollits mitjançant entrevistes als responsables de formació, alumnes i formadors, a fi de comprovar la posada en marxa i execució de l'activitat formativa. També sobre els continguts, el nombre real de participants, les instal·lacions i els mitjans pedagògics. Per això, es pot elaborar un qüestionari o una llista de comprovació establerts prèviament. En el marc d'aquestes actuacions es poden fer requeriments per esmenar les incidències detectades.

A fi de poder fer efectiu el seguiment i control, els centres col·laboradors estan obligats a facilitar les tasques de seguiment, control i avaluació de l'acció formativa, permetre al personal del SOIB l'accés a les instal·lacions, així com facilitar la documentació i altra informació que els requereixin. Els tècnics del SOIB han d'estendre una acta de seguiment de cadascuna de les visites que es facin. Aquesta acta s'ha d'aixecar el mateix dia de la visita i se n'ha de lliurar una còpia al centre, el representant del qual l'haurà de subscriure. En el cas que es detectin deficiències o irregularitats, s'han de fer constar en l'acta i el centre disposa d'un termini, el qual ha d'especificar en l'acta, per fer les al·legacions que estimi pertinents i, si escau, per esmenar-ne les deficiències. Si les deficiències o irregularitats detectades no afecten substancialment el contingut bàsic de l'actuació encomanada, s'ha de requerir al centre o entitat de formació perquè els esmeni, i s'ha d'assenyalar un termini de 10 dies per fer-ho.

El SOIB pot suspendre de manera cautelar una acció formativa quan s'observin anomalies que repercuteixin en el desenvolupament normal de la impartició de la formació, tal com estableix l'article 17.6 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març.

Una vegada esmenades les deficiències detectades, el centre ha d'informar el SOIB en un termini no superior a dos dies de les mesures que s'han pres per fer efectiva la correcció.

En cas que les deficiències o irregularitats detectades afectin substancialment el contingut bàsic de l'actuació, facin impossible la continuació del curs, així com també en cas de no ser esmenades en el termini concedit, s'ha d'iniciar un procediment de reintegrament, de conformitat amb el que estableixen l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els articles 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, així com, si escau, pot ser causa d'inici d'un procediment de suspensió temporal o definitiva de la condició de centre inscrit o acreditat.

Les infraccions que es detectin durant les actuacions de seguiment i control s'han de fer constar en els informes que s'emetin per part dels que duguin a terme aquestes funcions, amb aportació de les proves que, si escau, les documenten. Aquestes actuacions podran donar lloc al seu trasllat a la unitat de la Inspecció de Treball i de la Seguretat Social competent a l'efecte de l'obertura del procediment sancionador corresponent.

Els resultats dels qüestionaris per avaluar la qualitat de les accions formatives en el marc del sistema de la formació per a l'ocupació i els resultats de l'avaluació de la formació impartida pel centre o l'entitat de formació duita a terme pel tècnic de seguiment corresponent, es poden tenir en compte en futures convocatòries com a criteri de valoració per concedir les subvencions.

28. Gestió de la formació

1.Per gestionar i executar la formació, els centres de formació han de complir les instruccions que estableix el SOIB a la guia de gestió d'accions formatives i els terminis que es preveuen en el corresponent cronograma, els quals es troben al fons documental de l'aplicació ACCFOR.

2.Els centres de formació estan obligats a comunicar amb antelació al SOIB tots els canvis que es produeixin en la planificació i programació de les accions formatives (calendari impartició, horaris, formadors, avaluació, etc.) tal com estableix la guia de gestió.

3.Els centres de formació han de presentar al SOIB, en els terminis establerts, les dades o documents següents:

  • Publicitat o difusió de l'acció formativa, si escau, amb un mínim de 7 dies abans de la publicació.
  • Oferta de formació, fitxa del projecte formatiu, calendari, planificació de l'avaluació de l'aprenentatge, declaració responsable del compliment de requisits per treballar amb menors d'edat, i si escau, sol·licitud d'autorització de formadors, amb un mínim de 15 dies abans de la data d'inici de la formació.
  • Inscripció de l'alumnat, amb un mínim de 7 dies abans de l'inici de l'acció formativa.
  • Sol·licitud de validació de l'alumnat, amb un mínim de 3 dies abans de l'inici de l'acció formativa.
  • Comunicat d'inici de l'acció formativa i assegurança dels participants, el mateix dia de l'inici o com a màxim el dia següent.
  • Altes d'alumnes, el mateix dia que es produeixi l'alta o com a màxim el dia següent. Baixes d'alumnes, com a màxim 3 dies després que s'hagi produït la baixa.
  • Control de signatures de l'alumnat, com màxim dos dies després que hagi acabat l'acció formativa. En el cas que l'acció formativa duri més de 30 dies, com a màxim dos dies després de l'acabament de cada mes.
  • Qüestionaris de qualitat de l'acció formativa, s'ha de sol·licitar al SOIB el localitzador per poder fer els qüestionaris, dins el termini dels 3 dies abans d'acabar el curs.
  • Informe d'avaluació individualitzat, acta d'avaluació i memòria final de seguiment, en el termini màxim de 10 dies després que hagi acabat l'acció formativa. En el cas de les especialitats d'idiomes del MCERL, el termini és de dos mesos.

4.En qualsevol moment durant l'execució del curs el SOIB pot requerir la persona beneficiària perquè aporti la documentació econòmica justificativa de la despesa dels formadors per comprovar que es compleix el que s'estableix al penúltim paràgraf de l'apartat 25 d'aquest annex.

29. Avaluació i acreditació de la formació

L'avaluació de la formació per a l'ocupació que s'executi en virtut d'aquesta convocatòria s'ha de fer d'acord amb les directrius que estableix el SOIB. En qualsevol cas, els centres i les entitats de formació no estan autoritzats a emetre'n les certificacions i els diplomes.

1.Avaluació i acreditació de les accions formatives

El SOIB ha de lliurar a cada participant un diploma en què com a mínim s'han de fer constar la denominació de l'acció formativa, els continguts formatius, la durada i el període d'impartició.

L'examen final dels alumnes s'ha de fer dins l'execució de l'acció formativa per part del centre de formació.

2. Avaluació i acreditació d'especialitats formatives del MCERL

L'examen final dels alumnes s'ha de fer en el termini màxim de 20 dies des que acaba l'especialitat formativa per part de l'entitat acreditativa oficial i amb la supervisió del centre de formació. Els alumnes aptes rebran el certificat de l'entitat acreditativa oficial.

El centre de formació ha de comunicar al SOIB, a través d'una llista, els resultats dels alumnes presentats a l'examen de l'entitat acreditadora.

En aquest cas, el diploma que hauria de lliurar el SOIB se substitueix pel certificat expedit per l'entitat acreditadora oficial.

30. Compatibilitat amb altres ajuts

En el supòsit d'obtenir altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos destinats a finançar aquestes accions, aquests ingressos són incompatibles amb la subvenció destinada a la mateixa finalitat, per la qual cosa s'ha de minorar en la quantitat ja percebuda.

31. Protecció de les dades de caràcter personal

La informació continguda en les sol·licituds de subvenció presentades a l'empara d'aquesta convocatòria queda sotmesa a la normativa vigent en matèria de protecció de dades.

Les dades personals que els participants emplenin en el model de sol·licitud de participació d'aquesta convocatòria, s'ha d'integrar en arxius automatitzats a efecte de contacte, i les persones interessades poden exercir els drets reconeguts amb caràcter general en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades de personals i garantia dels drets digitals, i altra normativa de desplegament.

En la mesura que les dades personals esmentades resultin necessàries per a la sol·licitud, la gestió, el control, el seguiment i l'avaluació de les accions formatives i de les subvencions corresponents, no cal el consentiment de la persona afectada, directament o a través de les comunicacions que hagin fet les persones beneficiàries de les subvencions, ni pel seu tractament per part del SOIB.

32. Règim sancionador

El règim d'infraccions i sancions aplicable en l'àmbit de la Formació Professional per a l'Ocupació és el que regula el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'Ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost i l'article 16 de l'Ordre TMS/368/2019, de 28 de març. Tot el que no preveu el Règim d'infraccions i sancions establert en el paràgraf anterior, hi ha d'estar en el Títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

 

​​​​​​​ANNEX 2 ​​​​​​​Especialitats formatives no conduents a certificat de professionalitat

Mallorca:

CODI

Especialitat formativa

Hores

Nre. esp.

Zones

SSCE01

Anglès A1

150

3

1

SSCE01

Anglès A1

150

2

2

SSCE01

Anglès A1

150

2

3

SSCE02

Anglès A2

150

3

1

SSCE02

Anglès A2

150

2

2

SSCE02

Anglès A2

150

2

3

SSCE03

Anglès B1

240

2

1

SSCE03

Anglès B1

240

2

2

SSCE03

Anglès B1

240

2

3

SSCE04

Anglès B2

240

2

1

SSCE04

Anglès B2

240

1

2

SSCE04

Anglès B2

240

1

3

SSCE05

Anglès C1

240

1

1

SSCE05

Anglès C1

240

1

2

SSCE05

Anglès C1

240

1

3

SSCE06

Alemany A1

150

2

1

SSCE06

Alemany A1

150

1

2

SSCE06

Alemany A1

150

1

3

SSCE07

Alemany A2

150

2

1

SSCE07

Alemany A2

150

1

2

SSCE07

Alemany A2

150

1

3

SSCE08

Alemany B1

240

1

1

SSCE08

Alemany B1

240

1

2

SSCE08

Alemany B1

240

1

3

IFCT45

Competències digitals bàsiques

60

1

1

IFCT45

Competències digitals bàsiques

60

1

2

IFCT45

Competències digitals bàsiques

60

1

3

IFCT46

Competències digitals avançades

60

3

1

IFCT46

Competències digitals avançades

60

2

2

IFCT46

Competències digitals avançades

60

2

3

AGAU03EXP

Drons aplicats a l'agricultura

90

1

1

AGAU03EXP

Drons aplicats a l'agricultura

90

1

2

AGAU03EXP

Drons aplicats a l'agricultura

90

1

3

TMVG02

Manteniment de vehicles híbrids

90

1

1

TMVG02

Manteniment de vehicles híbrids

90

1

2

TMVG02

Manteniment de vehicles híbrids

90

1

3

EOCB06EXP

Rehabilitació d'energia i d'accessibilitat d'edificacions

170

1

1

EOCB06EXP

Rehabilitació d'energia i d'accessibilitat d'edificacions

170

1

2

EOCB06EXP

Rehabilitació d'energia i d'accessibilitat d'edificacions

170

1

3

 

​​​​​​​Menorca:

CODI

Especialitat formativa

Hores

Nre. esp.

SSCE01

Anglès A1

150

2

SSCE02

Anglès A2

150

3

SSCE03

Anglès B1

240

3

SSCE04

Anglès B2

240

2

SSCE05

Anglès C1

240

1

SSCE06

Alemany A1

150

3

SSCE07

Alemany A2

150

1

IFCM07 EXP

Eines web 2.0 aplicades a la gestió i comercialització d'empreses

250

1

IFCT45

Competències digitals bàsiques

60

1

IFCT46

Competències digitals avançades

60

1

AGAU03EXP

Drons aplicats a l'agricultura

90

1

TMVG02

Manteniment de vehicles híbrids

90

1

EOCB06EXP

Rehabilitació d'energia i d'accessibilitat d'edificacions

170

1

SSCE12

Francès A1

150

1

SSCE13

Francès A2

150

1

Eivissa i Formentera:

CODI

Especialitat formativa

Hores

Nre. esp.

SSCE01

Anglès A1

150

2

SSCE02

Anglès A2

150

3

SSCE03

Anglès B1

240

3

SSCE04

Anglès B2

240

2

SSCE06

Alemany A1

150

3

SSCE07

Alemany A2

150

1

IFCM07 EXP

Eines web 2.0 aplicades a la gestió i comercialització d'empreses

250

1

IFCT45

Competències digitals bàsiques

60

1

IFCT46

Competències digitals avançades

60

1

AGAU03EXP

Drons aplicats a l'agricultura

90

1

TMVG02

Manteniment de vehicles híbrids

90

1

EOCB06EXP

Rehabilitació d'energia i d'accessibilitat d'edificacions

170

1

 

​​​​​​​ANNEX 3 ​​​​​​​Municipis corresponents a cadascuna de les zones de Mallorca

 

Zona 1

Municipi

Palma

 

Zona 2 

Municipis

 Zona 3

Municipis

Alaró 

Alcúdia

Andratx

Algaida

Banyalbufar

 Ariany

Binissalem

 Artà

Búger

Campos

Bunyola

Capdepera

Calvià

Costitx

Campanet

Felanitx

Consell

Lloret de Vistalegre

Deià

 Llubí

Escorca

Llucmajor

Esporles

Manacor

Estellencs

 Maria de la Salut

Fornalutx

 Montuïri

Inca

 Muro

Lloseta

 Pobla, sa

Mancor de la Vall

 Petra

Marratxí

Porreres

Pollença

Ses Salines

Puigpunyent

 Sant Joan

Santa Maria

Sant Llorenç des Cardassar

Selva

Santa Eugènia

Sóller

 Santa Margalida

Valldemossa

Santanyí

Sencelles

 

Sineu

 

Son Servera