Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ENTITAT LOCAL MENOR DE PALMANYOLA

Núm. 199462
Aprovació definitiva de l’ordenança reguladora dels vehicles de mobilitat personal (VMP) de l’Entitat Local Menor de Palmanyola

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de Junta Veïnal de data 26 de març de 2021 es va aprovar provisionalment l'ordenança reguladora dels vehicles de mobilitat personal (VMP) de l'Entitat Local Menor de Palmanyola. Havent transcorregut els 30 dies d'informació pública sense que s'hagin presentat reclamacions o esmenes, el present acord queda elevat automàticament a definitiu.

ORDENANÇA DE MOBILITAT VMP

PREÀMBUL

Vist el creixent augment de vehicles de mobilitat personal en el territori de Palmanyola, en la qual aquests vehicles s'han convertit en un mitjà alternatiu de desplaçament per als ciutadans i amb la finalitat de reduir els accidents de trànsit en l'àmbit urbà, afavorir la seguretat viària i garantir la circulació dels MVP d'una forma segura, tant per als conductors com per als vianants.

II

La regulació formal dels vehicles de mobilitat personal (VMP) es troba actualment en fase de tramitació, però això no impedeix que una ordenança, com la que avui es publica, reculli els criteris als quals estan sotmesos aquests vehicles dins de la normativa de trànsit vigent.

TÍTOL PRELIMINAR

1.Objecte

Aquesta ordenança té per objecte regular la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i fer compatible la mateixa amb la legislació aplicable en matèria de trànsit.

2. Àmbit subjectiu

Aquesta ordenança serà aplicable a tot el territori de l'Entitat Local Menor de Palmanyola respecte la circulació i els usos dels VMP.

3. Normativa aplicable

El contingut de la present ordenança es formula en el marc de la normativa legal i reglamentària, estatal i autonòmica, vigent a cada moment en matèria de:

-Reial decret 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària; i els reglaments que la desenvolupin

-Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de bases de règim local i el Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de les disposicions legals en matèria de règim local.-Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de Protecció de la seguretat ciutadana.

TÍTOL I

Capítol I – Definició VMP

4.Definició de Vehicle de Mobilitat Personal – VMP

1. Es consideren vehicles de mobilitat personal (d'ara endavant VMP) els d'una roda o més, dotats d'una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny d'entre 6 i 25 km/h. Només poden estar equipats de seient si estan dotats de sistema d'auto-equilibraje. Han de complir les característiques tècniques que estableixi la normativa estatal vigent a cada moment i el seu disseny, fabricació i comercialització s'ajustaran als requisits tècnics que estableixi la legislació vigent en matèria de seguretat industrial i de seguretat general dels productes, i els processos de certificació que la legislació estableixi en el futur.

2. Els VMP que circulin per qualsevol via del territori de l'Entitat Local Menor de Palmanyola disposaran de timbre, sistema de frenat, llums i elements reflectors homologats perquè es puguin detectar a una distància de 150 m.

 

Capítol II – Circulació VMP

5. Circulació i usos dels vehicles de mobilitat personal

1. No es permet circular per les vies de l'Entitat Local Menor de Palmanyola amb VMP si no compleix els requisits tècnics o els requeriments d'homologació prevists per la normativa aplicable.

2. S'estableixen les següents condicions generals de circulació dels VMP:

a) Es prohibeix la circulació en voreres, places, parcs, jardins i altres espais públics destinats en exclusiva als vianants.

b) Han de respectar en tot moment les normes generals de circulació establertes tant pel codi de circulació com per la normativa i la legislació de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària. Particularment, es recorda el següent:

  • Tots els usuaris dels VMP han d'obeir els senyals de circulació que estableixen una obligació o una prohibició, i han d'adaptar la seva conducta al missatge de la resta de senyals existents en les vies per les quals transiten o circulen.
  • No es pot circular amb auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so.
  • No es pot circular utilitzant dispositius de telefonia mòbil.
  • No es pot circular amb taxes d'alcohol superiors a les establertes per la normativa general de Trànsit o sota els efectes de drogues, estupefaents o substàncies psicotròpiques.

c) No es pot circular amb acompanyant.

d) L'edat mínima recomanable establerta per a circular amb un VMP per les vies de la ELM de Palmanyola, és de 16 anys. Els pares o tutors, respondran de les infraccions comeses pels menors de 18 anys.

e) La persona que utilitza un VMP ha de mantenir-se dreta i portar una armilla o algun element reflector envoltant el cos i a una altura suficient per a poder ser visibles. Es recomana als conductors que utilitzin casc homologat i disposin d'una assegurança de responsabilitat civil.

f) S'ha de conduir amb la diligència i precaució necessàries, sobretot en travessar calçades, per a evitar danys propis o aliens i, no posar en perill a la resta d'usuaris de la via.

g) Quan se circuli s'emportaran enceses les llums per a millorar la seva visibilitat per part dels altres usuaris de la via.

6. Espais on està permès la circulació dels VMP

Els VMP estan autoritzats a circular només per les calçades a velocitat igual o inferior a 25 km/h i, sempre en el sentit de circulació autoritzat.

 

Capítol III – Estacionament VMP

7. Estacionament dels VMP

1. Els VMP han d'estacionar preferentment en els llocs específicament habilitats per a això o, en cas de no haver-los, en aparcaments de bicicletes. En cas de no existir cap d'aquests llocs, es podran estacionar en qualsevol lloc dels quals no estiguin expressament prohibits en aquesta ordenança, sempre que no molestin el pas d'altres vehicles i vianants en la via pública.

2. Queda expressament prohibit estacionar els VMP:

- En zones reservades per a l'estacionament de persones amb mobilitat reduïda, en punts de càrrega i descàrrega i en els guals permanents.

- En les voreres, sempre que impedeixin o dificultin el trànsit de vianants i vianants.

- En semàfors, fanals, bústies, bancs, papereres i qualsevol altre element urbà quan es limiti o dificulti la funció dels mateixos

- En qualsevol altre lloc establert en la normativa vigent en matèria de trànsit.

 

Capítol IV – Procediment sancionador

8. Disposicions generals

1. Les accions i omissions contràries al que es disposa en aquesta Ordenança constitueixen infracció administrativa i seran sancionades en els termes previstos en la legislació sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària.

2. La responsabilitat recaurà sobre l'autor o autors dels fets constitutius d'infracció. En els casos de les infraccions comeses pels menors de 18 anys, seran responsables els seus pares o tutors legals.

3. Les infraccions es classificaran en lleus, greus i molt greus.

9. Infraccions lleus

1. Circular sense mantenir la separació mínima adequada amb altres VMP, bicicletes i altres vehicles aptes per a la circulació urbana.

2. Estacionar en els llocs expressament prohibits per aquesta Ordenança.

3. Circular amb més d'1 persona amb VMP o amb animals subjectes amb corretja.

4. Qualsevol altra conducta o fet que constitueixi infracció i no pot catalogar-se com a infracció greu o molt greu.

10. Infraccions greus

1. Circular amb VMP sense tenir l'edat permesa per a això.

2. Circular amb VMP fent ús de dispositius mòbils o aparells auriculars.

3. Circular amb un VMP sense respectar les mesures de seguretat i tècniques establertes en aquesta Ordenança.

4. Circular per les zones prohibides per l'Ordenança, com ara les voreres i altres anàlogues.

5. Circular de manera negligent.

6. Circular superant la velocitat màxima permesa, sense perjudici del que es disposa per a les infraccions molt greus.

11. Infraccions molt greus

1. Circular superant la velocitat màxima permesa en més del doble del permès per aquesta Ordenança.

2. Circular de manera temerària posant en risc la integritat i la salut de la resta de les persones.

3. Circular sota els efectes de l'alcohol i d'altres substàncies prohibides legalment.

12. Sancions

1. Les infraccions lleus se sancionaran amb multes de 60€.

2. Les infraccions greus se sancionaran amb multes de 180€

3. Les infraccions molt greus se sancionaran amb multes de 500€, a excepció de les tipificades en el Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de motor i Seguretat viària.

13. Reincidència

1. Es considerarà reincident al responsable de realitzar en el termini d'1 any tres o més actes o conductes tipificades com a infraccions lleus, greus o molt greus per aquesta Ordenança.

2. Les sancions que comportin reincidència seran augmentades en un 50% de la seva valoració inicial.

14. Incoació del procediment sancionador

1. La potestat sancionadora correspon al batle en virtut de l'article 21.1 n) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril Reguladora de bases del règim local.

2. L'expedient sancionador s'iniciarà sempre d'ofici per l'òrgan competent arran de les denúncies formulades per la policia local, per les persones legalment habilitades o per qualsevol persona coneixedora dels fets constitutius d'infracció.

Disposició addicional

La present ordenança municipal està supeditada, en tot cas, a la normativa estatal i autonòmica vigent en relació a la normativa aplicable dels VMP.

Disposició final

Aquesta ordenança entrarà en vigor a partir del dia següent en que s'hagi publicat el text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears i hagi transcorregut el termini indicat a l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 de abril, reguladora de les bases del règim local.

Ho mana i firma el Sr. Batle.

 

Palmanyola, 24 de maig de 2021

El batle

Arnaldo Francisco Llinàs Quintana