Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 199364
Acord del Consell Rector de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en sessió de caràcter extraordinari de 3 de maig de 2021, relatiu a l’aprovació definitiva de la fitxa específica Marca Menorca Reserva de Biosfera per blat i derivats (Exp. 03121-2018-000011)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En el BOIB núm. 35 de 13-03-2021, i també en el tauler d'edictes de la corporació de dia 13-03-2021 a dia 12-04-2021, es publicà l'anunci relatiu a l'acord adoptat pel Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, en la sessió de caràcter extraordinari de 22 de febrer de 2021, pel qual s'aprovava inicialment la nova fitxa específica marca Menorca Reserva de Biosfera per al blat i els seus derivats.

Durant el termini de trenta dies naturals que ha estat exposat al públic, i segons consta en el Registre General d'Entrada d'aquest Consell Insular, s'ha presentat l'al·legació que es detalla a continuació:

RE

DATA

INTERESSAT

006272

15/03/2021

Núria Madeo Salvà (Son Felip SRM)

En l'esmentada al·legació se sol·licitava el següent: «Que es revisi la fitxa ja que, en els requisits obligatoris, a l'apartat d'activitat de l'empresa, demana que per poder-se acollir a la marca tant el producte com l'elaboració han de ser a l'illa de Menorca. Per a la producció del blat i l'ús per a menjar dels animals no hi ha cap impediment, però quan es tracta de la producció de farina panificable no hi ha cap molí actualment a l'illa de Menorca que ofereixi serveis a tercer per a la molta del blat, per tant aquest requisit és impossible de complir.»

L'informe tècnic signat amb data 26/04/2021 conclou que, una vegada revisada l'al·legació, s'ha de tenir en consideració que el sentit original de les fitxes específiques ha optat per exigir que tot el procés l'elaboració dels productes adherits es facin a l'illa de Menorca, en coherència amb el sentit original de la creació de la marca i els principis d'economia circular, minimització d'emissions de carboni i generació d'economia local, per la qual cosa es creu que no s'hauria de canviar el criteri general de promoure els productes que es generin en les seves diferents fases de producció a l'illa de Menorca.

Açò no obstant, i davant la impossibilitat de poder realitzar una part del cicle a l'illa, proposa canviar el requisit obligatori 2 afegint-hi l'excepció següent: «S'exceptua de l'obligació de producció de farina panificable en empreses ubicades a la Reserva de Biosfera quan s'acrediti documentalment la impossibilitat de poder realitzar el procés en empreses de l'illa i sempre que es pugui garantir en tot moment la traçabilitat del producte. L'excepció decaurà en el moment que existeixin empreses a l'illa amb capacitat d'oferir el servei de moldre la farina.»

Per tot açò,

Atesa la proposta de la presidència;

El Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, per unanimitat, adopta l'acord següent:

Primer. Acceptar l'al·legació proposada per Núria Madeo Salvà en representació de Son Felip, SRM, i modificar la redacció del requisit obligatori número 2 de la fitxa específica per a blat i derivats amb l'addició d'una excepció, de manera que quedi redactat de la manera següent:

«Poden acollir‐se a la utilització de la marca els productes de blat i els productes derivats del blat, quan aquest s'hagi obtingut en explotacions domiciliades dins la zona de la Reserva de Biosfera de Menorca. S'exceptua de l'obligació de producció de farina panificable en empreses ubicades a la Reserva de Biosfera quan s'acrediti documentalment la impossibilitat de poder realitzar el procés en empreses de l'illa i sempre que es pugui garantir en tot moment la traçabilitat del producte. L'excepció decaurà en el moment que existeixin empreses a l'illa amb capacitat d'oferir el servei de moldre la farina.»

Segon. Aprovar definitivament la fitxa específica de la marca Menorca Reserva de Biosfera per als productes de blat i derivats, que consta annexada a la present proposta.

Tercer. Notificar a l'entitat al·legant l'acord pres pel Consell Rector

Quart. Publicar la fitxa definitiva en el BOIB.

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma

 

Maó, 19 de maig de 2021

Per delegació de la presidenta, El secretari del Consell Rector Octavi Pons Castejón (Decret 20/2020, de 21 de gener) (BOIB núm. 13 de 30-1-2020)

 

ANNEX

Requisits per a l'obtenció de la marca Menorca Reserva de Biosfera

Categoria X: EMPRESES ELABORADORES DE BLAT I DERIVATS

 

 

 

 

A

Poden sol·licitar l'adhesió a la marca MRB

 

Les empreses elaboradores i comercialitzadores de productes de blat i derivats (blat, farina, pa, arròs de la terra, bases pizza…), tant de caire associatiu, cooperatiu com mercantil, amb seu dins l'àmbit de l'RBM.

 

 

 

 

REQUISITS

DIAGNÒSTIC

 

 

Obligatori

Recomanat

B

Sol·licitud d' adhesió a la marca Menorca

Reserva de Biosfera (MRB)

1

Presentació de la sol·licitud d'adhesió a la Marca (annex I)

X

 

REQUISITS OBLIGATORIS

C

Activitat de l'empresa

 

 

2

Poden acollir‐se a la utilització de la marca els productes de blat i els productes derivats del blat quan aquest s'hagi obtingut en explotacions domiciliades dins la zona de la Reserva de Biosfera de Menorca. S'exceptua de l'obligació de producció de farina panificable en empreses ubicades a la Reserva de Biosfera quan s'acrediti documentalment la impossibilitat de poder realitzar el procés en empreses de l'illa i sempre que es pugui garantir en tot moment la traçabilitat del producte. L'excepció decaurà en el moment que existeixin empreses a l'illa amb capacitat d'oferir el servei de moldre la farina.

X

 

3

En cas de derivats del blat, la resta d'ingredients necessaris s'han d'obtenir en al menys un 85 % de productes produïts o elaborats en la Reserva de Biosfera. Es permet un 15 % procedent de fora de l'illa sempre que es pugui acreditar que no és possible la seva obtenció de productors locals.

X

 

4

Quan els beneficiaris siguin explotacions agrícoles han de declarar el compliment de la normativa sectorial.

X

 

D

Gestió ambiental

 

 

5

Les explotacions agràries origen de la matèria primera han de disposar d'un pla de fertilització raonada.

X

 

6

s'ha de fer un seguiment del consum d'energia i aigua.

X

 

7

En el cas dels obradors, adoptar mesures i criteris d'estalvi d'eficiència energètica, així com canvi de bombetes, temporalitzadors, cèl·lules, il·luminació automàtica, etc.

X

 

8

Adoptar mesures d'estalvi d'aigua.

X

 

9

Prevenció de la generació de residus prioritzant l'ús de materials reciclats, reutilitzables i reciclables, minimitzant els envasos d'un sòl ús.

X

 

10

En el cas dels obradors, emprar sistemes de depuració adequats o estar connectats a la xarxa municipal de sanejament.

X

 

11

Adoptar mesures de separació de totes les fraccions de residus, inclosa la fracció orgànica d'aquests.

X

 

12

Disposar d'informació en català a la pàgina web i als fullets informatius.

X

 

 

 

 

 

REQUISITS RECOMANABLES

E

Activitats de l'empresa

 

 

13

Producció ecològica certificada pel (CBPAE),

 

X

14

Manteniment i recuperació de varietats autòctones de blat,

 

X

15

Ampliar fins un 100 % els ingredients secundaris procedents de Menorca Reserva de Biosfera,

 

X

16

En el cas d'empreses elaboradores tenir un acord de custòdia del territori,

 

X

17

Inscripció en el catàleg d'Agroxerxa,

 

X

18

Emprar criteris de dieta saludable en l'elaboració de les receptes i productes elaborats,

 

x

F

Gestió ambiental

 

 

19

En cas dels obradors, utilitzar equips i sistemes d'aprofitament d'energies renovables.

 

X

20

En el cas dels obradors, adoptar mesures per reduir la contaminació lumínica: reducció de la il·luminació exterior, llums solars, temporitzadors, sensors de moviment a l'exterior, etc.

 

X

21

En el cas dels obradors, emprar productes de neteja biodegradables o ecològics.

 

X

22

Adoptar mesures per reduir el malbaratament alimentari,

 

X

G

Gestió social

 

 

23

Organitzar o participar en esdeveniments de promoció relacionats amb la Reserva de Biosfera.

 

X

24

Contractar personal amb necessitats específiques: aturats de llarga durada, discapacitat...

 

X

25

Col·laborar en estudis o projectes impulsats per l'Administració pública.

 

X

26

Promoure, o participar-hi, activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu.

 

X

 

 

 

 

L'empresa haurà d'assolir el 100 % dels compromisos obligatoris i el 30 % dels compromisos recomanables per obtenir la marca (4) , i fins sl 50 % dels requisits recomanables (7) als 3 anys d'obtenció de la marca. Per a aquests darrers, el sol·licitant haurà de presentar un pla de millora que indiqui quines mesures addicionals de sostenibilitat pretén implementar durant els propers anys, calendaritzada i amb una breu explicació de la seva concreció.

Una vegada obtinguda la marca, es comprometen a assumir els compromisos obligatoris següents

 

 

 

 

 

Compromís obligatori

 

 

 

 

 

 

N1

Mantenir el distintiu de la permanència a la marca.

X

 

N2

En les activitats de promoció, utilitzar recursos de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

X

 

N3

Disposar de materials editats per l'RB a l'establiment en què s'informi els clients sobre els productes i serveis locals de de la marca MRB.

X

 

N4

Assistir a les jornades formatives que, de forma específica, organitzi l'Agència Menorca Reserva de Biosfera per als usuaris de la marca.

X