Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 200778
Acord del Consell de Govern de 24 de maig de 2021 pel qual es declara com a inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes per a la construcció del nou hospital d'atenció intermèdia del Sector Sanitari de Llevant, en el municipi de Felanitx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, un dels objectius del Govern de les Illes Balears és garantir el dret a la prevenció i la protecció de la salut per mitjà d'un sistema sanitari públic de caràcter universal.

A fi de complir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el 20 de gener de 2018 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a la protecció en l'àmbit de la salut, el Servei de Salut de les Illes Balears —organisme autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de salut— té encomanada la missió de salvaguardar la salut de la població per mitjà d'una xarxa de centres sanitaris, propis o cedits.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei. En aquest sentit, el Servei de Salut estima idoni que es considerin com a inversions d'interès autonòmic algunes de les actuacions previstes, donades la necessitat i la urgència o importància.

D'acord amb el que disposa l'article 8.6 del Decret llei 1/2018, l'Administració disposa de dos anys des de la declaració de l'interès autonòmic per presentar el projecte i d'altres dos, a continuació, per iniciar l'execució, mentre que l'incompliment de qualsevol d'ells determina la caducitat de la declaració.

Actualment, l'evolució demogràfica de les Illes Balears mostra una tendència cap a l'envelliment de la població i un increment progressiu de la població amb malalties cròniques, descompensacions freqüents, comorbiditat creixent i pèrdua d'autonomia. Aquestes malalties tenen una prevalença important en les persones majors i, a més, suposen la seva deterioració progressiva, lenta i continuada i la disminució gradual de la seva autonomia i capacitat funcional.

Molts dels ingressos hospitalaris que estan relacionats directament amb la cronicitat d'aquestes malalties es repeteixen en el temps, la qual cosa evidencia la necessitat de majors recursos de caràcter social i sanitari de suport continuat al pacient i a les seves persones cuidadores.

A això cal sumar l'augment exponencial de la població que les Illes Balears suporten, doncs té una de les majors densitats de totes les comunitats autònomes, amb nivells alts d'afluència turística i amb necessitats socials i sanitàries creixents, a més de l'obsolescència de les infraestructures en les quals es presta assistència sanitària als usuaris d'estada mitjana i llarga.

En conseqüència, en el marc de la implantació de l'Estratègia per a la Atenció de la Cronicitat, el Servei de Salut de les Illes Balears ha detectat la necessitat de disposar en el Sector Sanitari de Llevant d'un espai que permeti situar un dispositiu assistencial per al tractament i l'internament de pacients crònics, que englobi un espectre ample, com la convalescència, els pacients crònics avançats, les cures pal·liatives cròniques i/o oncològiques, i les cures especials (malalties cròniques i alta dependència per a cures complexes contínues).

Per tot això, amb l'objectiu de millorar l'activitat assistencial en el Sector Sanitari de Llevant, que abasta una àmplia zona d'influència (vuit municipis, amb un població total de 140.287 habitants), per al Servei de Salut és prioritari treballar per construir noves infraestructures sanitàries que prestin als usuaris d'aquesta àrea una assistència integral i adequada.

D'acord amb el que s'ha exposat quant a les necessitats assistencials de les Illes Balears, és imprescindible desenvolupar estructures que ofereixin un model d'atenció que doni respostes més adequades als pacients crònics complexos i/o pacients crònics avançats que estiguin en una situació de dependència o als qui s'hagi diagnosticat un trastorn de la conducta associat a alguna demència, un model que se centri en les necessitats de les persones per mitjà d'unitats hospitalàries qualificades i formades per abordar aquest perfil de pacients des d'un enfocament funcional i rehabilitador, en coordinació amb l'atenció primària, amb els hospitals d'aguts i amb la resta de l'àmbit social. Únicament des d'una atenció integrada d'ambdues àrees es pot respondre a les necessitats d'aquests pacients i de les seves persones cuidadores i proporcionar-los una atenció integral de qualitat.

L'Ajuntament de Felanitx, en Ple, va adoptar l'acord, amb data 13 de maig de 2019, de la cessió de terrenys per a la construcció del nou hospital sociosanitari de Felanitx; amb posterioritat s'unifiquen en la Seu Electrònica del Cadastre les diferents parcel·les cedides en una, localitzada en el Polígon 55, parcel·la 303 (Es Cos), Felanitx, amb referència cadastral 07022A055003030000WK i superfície gràfica de 22.408 m².

Definides les necessitats requerides juntament amb la idoneïtat dels terrenys cedits per l'Ajuntament, el Servei de Salud ha formalitzat contracte amb la UTE Sulkin Marchissio, SCPN (NIF J64365554) – Barceló Balanzó Arquitectes, SLP (NIF B64486947), expedient SSCC PN 354/19 com a proposta guanyadora, Es Pas Nou, del concurs de projectes amb intervenció de jurat, SSCC PA 29/19, per a la contractació dels treballs de redacció de projectes i direcció facultativa de l'obra del nou Hospital d'Atenció Intermèdia en el Sector Sanitari de Llevant.

D'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar com a inversió d'interès autonòmic un equipament públic d'ús sanitari.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 24 de maig de 2021, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. De conformitat amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, declarar com a inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes per a la construcció d'un nou hospital d'atenció intermèdia en el Sector Sanitari de Llevant, en el municipi de Felanitx, amb referència cadastral 07022A055003030000WK.

Segon. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 24 de maig de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez