Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 200125
Acord del Consell de Govern de 24 de maig de 2021 pel qual s’aprova l’increment retributiu, per a l’any 2021, previst en la Llei 11/2020, de 30 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2021, de determinades retribucions del personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. L'article 12.1.a) de la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021, estableix que amb caràcter general i amb efectes d'1 de gener de 2021, les retribucions del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic no han d'experimentar cap variació respecte de les vigents el 31 de desembre de 2020, sens perjudici del que preveuen l'apartat 3 d'aquest article i la disposició addicional primera d'aquesta Llei.

No obstant això, l'apartat 3 d'aquest article preveu que tot el que disposen els apartats anteriors d'aquest article s'ha d'entendre sens perjudici de les variacions retributives que eventualment es puguin produir per raó del que preveu la disposició addicional primera d'aquesta Llei o, si s'escau, l'apartat 2.5 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, o els acords a què es refereixen els articles 23, 24, 25.2 i 56 d'aquesta Llei.

D'altra banda, la disposició addicional primera de la Llei 3/2020 disposa que les normes dels articles 12 a 15 i 18 a 20 d'aquesta Llei s'han d'entendre desplaçades, totalment o parcialment, i en els diversos vessants qualitatius, quantitatius i temporals, per les disposicions que amb caràcter bàsic aprovi l'Estat, per mitjà de la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2021, o la norma de rang legal corresponent, o les seves modificacions al llarg de l'any 2021.

Aquesta mateixa disposició preveu que l'eventual increment de les retribucions bàsiques i de les complementàries, o les retribucions equivalents, i dels mòduls econòmics aplicables als centres docents concertats, en el marc de la legislació estatal bàsica esmentada, amb efectes de l'any 2021, respecte de les retribucions i els mòduls a què fan referència els articles 12 a 15 d'aquesta Llei, requereix l'aprovació d'un acord del Consell de Govern, que s'ha de pronunciar expressament sobre l'abast, per als diversos col·lectius esmentats en aquests articles 12 a 15, de l'increment establert o autoritzat pel legislador estatal, sens perjudici de la tramitació i l'aprovació dels crèdits extraordinaris o suplementaris que, si escau, calguin. I que, en tot cas, l'acord esmentat haurà de fixar la variació, a l'alça o a la baixa, de les retribucions complementàries, o les equivalents, o d'algun dels seus conceptes, de competència legislativa de la Comunitat Autònoma, i també els termes per a la futura recuperació d'aquestes retribucions complementàries que, si s'escau, no assoleixin l'increment màxim autoritzat per la legislació estatal a què es refereix el paràgraf anterior; tot això, a partir de la variació que estableixi el legislador estatal per a les retribucions bàsiques del personal subjecte a l'àmbit d'aplicació de l'article 76 de l'Estatut bàsic de l'empleat públic i de la situació de la hisenda de la Comunitat Autònoma.

Així mateix, els òrgans competents en matèria de personal del Parlament de les Illes Balears i de la Universitat de les Illes Balears han d'adoptar els acords necessaris per garantir, en l'àmbit de les competències respectives, l'aplicació efectiva de mesures semblants als criteris que a aquest efecte estableixi el Consell de Govern.

2. La Llei 11/2020, de 30 de desembre, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2021, en l'article 18, estableix les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica en matèria de despeses de personal al servei del sector públic, i fixa que l'any 2021 les retribucions del personal al servei del sector públic no podran experimentar un increment global superior al 0,9 % respecte a les vigents a 31 de desembre de 2020, en termes d'homogeneïtat per als dos períodes de la comparació, tant pel que fa a efectius de personal com a l'antiguitat d'aquest.

L'apartat 5 d'aquest mateix article estableix quines són les quanties concretes, que en concepte de sou base i triennis, les quals tenen caràcter bàsic, han de percebre els funcionaris als quals resulta d'aplicació l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, i inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de mesures per a la reforma de la funció pública, en els termes de la disposició final quarta de l'EBEP o de les lleis de funció pública dictades en desenvolupament d'aquell.

3. D'altra banda, el dia 7 d'agost de 2020 el Consell de Govern va aprovar l'Acord pel qual s'aprova l'increment, per a l'any 2020, del 2 % de les retribucions bàsiques, sou base i triennis, del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic.

Aquest Acord establia que l'increment de les retribucions bàsiques, sou base i triennis, del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic al qual sigui aplicable l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic i de l'antiguitat per al personal comprès en els articles 12 a 20 de la Llei 9/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, al qual no sigui aplicable l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, s'havia de compensar mitjançant la disminució del complement retributiu que es determini una vegada aprovada la norma que ho possibiliti, i que l'aplicació d'aquest increment s'ha de dur a terme en la mateixa nòmina en què es produeixi el decrement compensatori.

Una vegada aprovada aquesta norma, l'Acord del Consell de Govern de dia 4 de gener de 2021 va ratificar que el decrement compensatori que resulti de l'aplicació de la minoració d'aquestes retribucions es recuperarà de manera automàtica els dos exercicis posteriors a l'any en què el valor del PIB de la comunitat autònoma de les Illes Balears sigui igual o superior al registrat l'any 2019, sempre que s'hagin recuperat els ingressos tributaris i del sistema de finançament autonòmic prevists inicialment per a l'any 2020.

4. Entre el mes de desembre de 2020 i el mes maig de 2021 s'ha duit a terme la negociació col·lectiva en aplicació del que preveu l'article 37 del Text refós de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, i s'ha negociat un nou termini per a la recuperació de les quanties minorades en l'acord de dia 4 de gener de 2021.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta conjunta de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat i la consellera de Hisenda i Relacions Exteriors, en la sessió de dia 24 de maig de 2024 adoptà, entre altres, l'Acord següent:

Primer. Incrementar en un 0,9 %, amb efectes de dia 1 de gener de 2021, les retribucions bàsiques dels funcionaris als quals resulta aplicable l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre.

Aquests funcionaris percebran, l'any 2021, en concepte de sou base i triennis, les quanties següents, referides a dotze mensualitats:

Grup/Subgrup EBEP

Sou (euros)

Triennis (euros)

A1

14.572,68

560,88

A2

12.600,72

457,44

B

11.014,68

401,28

C1

9.461,04

346,20

C2

7.874,16

235,68

Agrupacions professionals

7.206,96

177,36

Així mateix, percebran, en cada una de les pagues extraordinàries dels mesos de juny i desembre en l'any 2021, en concepte de sou i triennis, les quanties següents:

Grup/Subgrup EBEP

Sou (euros)

Triennis (euros)

A1

749,38

28,85

A2

765,83

27,79

B

793,33

28,92

C1

681,43

24,91

C2

650,20

19,44

Agrupacions professionals

600,58

14,78

Segon. Incrementar en un 0,9 %, amb efectes de dia 1 de gener de 2021, les retribucions, en concepte de sou base i d'antiguitat, del personal laboral al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i del personal laboral al servei de la resta d'ens del sector públic autonòmic, exclòs el personal laboral contractat sota la modalitat d'alta direcció.

Tercer. Modificar el primer paràgraf del punt tercer de l'Acord del Consell de Govern de 4 de gener de 2021, pel qual es ratifiquen els acords resultants de l'Acord del Consell de Govern de 7 d'agost de 2020 i es concreten els conceptes retributius objecte de minoració en l'exercici pressupostari de l'any 2020, el qual queda redactat de la manera següent:

Tercer. Determinar que el decrement compensatori que resulti de l'aplicació del punt segon anterior es recuperarà de forma automàtica el mes de gener de l'any 2023.

Pel que fa a la resta de col·lectius a què es refereix el segon paràgraf del punt primer anterior, la recuperació es produirà de la mateixa forma que preveu el paràgraf anterior, de manera que aquests col·lectius puguin recuperar la manca d'increment del sou base.

Quart. Instar el Parlament de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears perquè, mitjançant els seus òrgans competents, adoptin criteris similars als que conté aquest Acord respecte del personal d'aquestes institucions sobre el qual la Comunitat Autònoma té competències en matèria retributiva.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 8.2, 10.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sens perjudici que la persona interessada en pugui interposar qualsevol altre que consideri procedent.

 

Palma, 24 de maig de 2021

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez