Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANTA MARGALIDA

Núm. 198119
Aprovació definitiva de la modificació les bases reguladores del procediment per a la concessió de drets funeraris sobre les unitats d’enterrament declarades caducades a la sessió plenària de dia 31 d’octubre de 2017 aprovades definitivament dia 19 de desembre de 2019 (BOIB Núm. 138 de 10 d’octubre de 2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Al no haver-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu el Decret de Batlia Núm. 408 de dia 25 de març de 2021 de modificació de les bases reguladores del procediment per a la concessió de drets funeraris sobre les unitats d'enterrament declarades caducades a la sessió plenària de dia 31 d'octubre de 2017 aprovades definitivament dia 19 de setembre de 2019 (BOIB Núm. 138 de 10 d'octubre de 2019), el text íntegre del qual es fa públic, per al seu general coneixement:

«En data 15 de febrer de 2018, mitjançant la Resolució de Batlia Número 121, es varen aprovar inicialment les bases reguladores del procediment per a la concessió de drets funeraris sobre les unitats d'enterrament declarades caducades a la sessió plenària de dia 31 d'octubre de 2017, sotmetre el projecte d'aquestes bases a un període d'informació pública, per termini de quinze dies hàbils, a comptar des del dia següent a la publicació del seu contingut a la web de l'Ajuntament, a fi que els veïnats i les persones legítimament interessades poguessin examinar l'expedient i formular reclamacions, objeccions o observacions, entenent-se definitivament aprovat si durant el termini d'exposició pública no es produeix cap reclamació o suggeriment

Abans de que s'acordés l'aprovació definitiva d'aquestes bases, en data 21 de juny de 2018 i mitjançant la Resolució de Batlia Núm. 592, es va modificar la Base Quarta, eliminant el darrer paràgraf del la mateixa, d'acord amb el qual “Encara que es reuneixin les condicions abans indicades, només es podrà optar a una unitat d'enterrament per persona.” i rectificar l'errada detectada a les bases 5.2, 5.3 i 5.4 i substituir la paraula “tercera” per la paraula “quarta”, en el sentit que els requisits dels sol·licitants estan continguts a la base quarta i no a la tercera.

En data 19 de setembre de 2019, mitjançant Resolució de Batlia, es va acordar aprovar definitivament les bases reguladores abans indicades, obrint un termini de dos mesos a comptar des del següent a la publicació de l'anunci d'aquesta aprovació definitiva en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, perquè les persones interessades poguéssin sol·licitar la concessió directa de les adjudicacions corresponents, per constar en el llibre registre del Cementiri com a titulars del dret en el moment en què es va declarar caducat aquest per l'Ajuntament Ple en la sessió de dia 31 d'octubre de 2017. Tanmateix, s'acordà incorporar al procediment totes aquelles sol·licituds que fins aleshores s'havien presentat amb caràcter provisional des de la indicada data de la declaració de caducitat acordada pel Ple de l'Ajuntament de Santa Margalida. Aquesta Resolució fou publicada en el BOIB Núm. 138 de 10 d'octubre de 2019.

En data 10 de març de 2021, mitjançant la Resolució de Batlia Núm. 311, es va adjudicar definitivament la concessió sobre els drets funeraris declarats caducats d'acord amb el llistat que allà apareix, es va donar per tancada la FASE 1 i es va acordar procedir a l'obertura de la FASE 2, segons l'establert a les bases, atorgant un termini de dos mesos termini de 2 mesos a comptar des del següent a la publicació a la web municipal de la present resolució, tenint per formulades les sol·licituds presentades abans de l'inici d'aquesta FASE 2, incorporant-les a l'expedient.

D'acord amb la Base 5.3, reguladora de la Fase 3 del procediment d'adjudicació: “En cas que finalitzat aquest segon termini per a la presentació de sol·licituds encara hi hagi unitats d'enterrament sobre les que no s'hagi formulat cap sol·licitud o havent-se formulat sol·licitud no s'hagi pogut acreditar la seva titularitat a través de qualsevol document admissible en Dret i s'hagi denegat la petició, l'adjudicació es realitzarà a favor de la persona que, complint els requisits establerts a la base quarta, acrediti ser el familiar més proper en grau de la darrera persona allà enterrada i en cas de que hi hagi dos o més familiars del mateix grau, l'adjudicació es farà a favor de la persona o persones que, d'entre aquestes, es designi. En cas que no hagi acord entre elles, es farà un sorteig...»

Atès que, tot i que no s'ha iniciat la FASE 3, les consultes plantejades pels veïns fan preveure que es donaran situacions que poden perjudicar la idea subjacent en el procés d'adjudicació de les noves concessions consistent en que s'ha de donar preferència i permetre adjudicar els drets als hereus. La realitat pot donar lloc a situacions abusives a on s'acabi adjudicant el dret funerari a una persona que mai hagi tengut res a veure amb els titulars inicials d'aquests drets.

Per aquest motiu es vol modificar aquesta base en allò que fa referència a la persona a favor de la que es farà l'adjudicació en el sentit que no es farà a favor d'aquella que sigui el familiar més proper en grau de la darrera persona allà enterrada si aquesta no té cap vincle familiar amb l'antic titular.

Tanmateix, es vol eliminar la previsió d'acudir al sorteig quan no hi hagi acord entre els diferents parents amb igualtat de drets.

Per tot l'anterior, en ús de les facultats legalment conferides, RESOLC

PRIMER.- Aprovar inicialment la modificació les bases reguladores del procediment per a la concessió de drets funeraris sobre les unitats d'enterrament declarades caducades a la sessió plenària de dia 31 d'octubre de 2017 aprovades definitivament dia 19 de desembre de 2019 (BOIB Núm. 138 de 10 d'octubre de 2019)

Un.- Modificar l'apartat 3 de la base cinquena que passarà a tenir la següent redacció:

5.3.- Fase 3

En cas que finalitzat aquest segon termini per a la presentació de sol·licituds encara hi hagi unitats d'enterrament sobre les que no s'hagi formulat cap sol·licitud o havent-se formulat sol·licitud no s'hagi pogut acreditar la seva titularitat a través de qualsevol document admissible en Dret i s'hagi denegat la petició, l'adjudicació es realitzarà

1) A favor de la persona que, complint els requisits establerts a la base quarta, acrediti ser el familiar més proper en grau de la darrera persona allà enterrada, sempre que aquesta tengui una relació de parentesc de fins a quart grau amb el darrer titular del dret funerari. En cas de que hi hagi dos o més familiars del mateix grau, l'adjudicació es farà a favor de la persona o persones que, d'entre aquestes, es designi.

2) En cas que la darrera persona allà enterrada no tengui descendència ni parents de, com a mínim, tercer grau, l'adjudicació es realitzarà a favor de la persona que acrediti ser el familiar més proper en grau de la penúltima persona allà enterrada. En cas de que hi hagi dos o més familiar del mateix grau, l'adjudicació es farà a favor de la persona que, d'entre aquestes, es designi.

SEGON.- Exposar la present resolució al tauler d'anuncis i a la pàgina web de l'Ajuntament, durant un termini de trenta dies hàbils, en els quals els interessats podran plantejar les reclamacions que estimin oportunes.

TERCER.-. Considerar, en el supòsit que no es presentessin reclamacions en el termini anteriorment indicat, que la resolució esdevé definitiva.

QUART.- Una vegada finalitzada la FASE 2, suspendre la continuació del procediment d'adjudicació mentre no hagi esdevingut definitiva la present modificació.»

Contra el present acord, es podrà interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anunci, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa. Tot això sense perjudici de que pugui interposar qualsevol altre recurs que pogués estimar més convenient al seu dret.

 

Santa Margalida, a data de la signatura electrònica (20 de maig de 2021)

El batle

Joan Monjo Estelrich