Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALARÓ

Núm. 196527
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa de prestació de serveis del cementiri municipal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que durant el termini d'informació pública de l'acord del Ple de l'Ajuntament de 25 de març de 2021, pel qual s'aprovà inicialment la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de prestació de serveis del cementiri municipal (exp. núm. 333/2021), no s'han presentat reclamacions o observacions, aquest acord s'entén definitivament aprovat, d'acord amb allò que preveu l'article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 març, pel qual s'aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals.

 

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA DE PRESTACIÓ DE SERVEIS DEL CEMENTIRI MUNICIPAL

Article 1

Fonament i naturalesa.

En us de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, i de conformitat amb allò disposat en els articles 15 a 19 del Real Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s' aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament estableix la " Taxa de prestació de serveis del Cementiri Municipal ", que es regirà per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual atenen a allò previst a l'article 57 de l'esmentat Real Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Article 2

Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la Taxa la prestació dels serveis de Cementiri Municipal, tals com: assignació d'espais per a enterraments; ocupació dels mateixos; moviment de làpides; conservació dels espais destinats al descans dels difunts, inhumacions i exhumacions i qualsevol altres que, de conformitat amb allò previst en el Reglament Municipal Regulador del Règim Jurídic del Servei i Utilització del Domini Públic siguin procedents o s'autoritzin a instància de part.

Article 3

Subjecte passiu.

Son subjectes passius contribuents els sol·licitants de la concessió de l'autorització o de la prestació del servei i, en el seu cas, els titulars de l'autorització concedida.

Article 4

Responsables solidaris, subsidiaris i substituts.

1.- Respondran solidàriament de les obligacions tributàries dels corresponents subjectes passius les persones físiques i jurídiques a que es refereix l'article 42 de la LGT.

2.- Seran responsables subsidiàries les persones que assenyala l'article 43 de la LGT.

3.- Seran substituts del contribuent els establerts a l'article 23.2 del TRLRHL, si escau.

Article 5

Exempcions subjectives.

Estaran exempts els serveis que es prestin amb ocasió de:

a) Els enterraments dels asilats procedents de la Beneficència, sempre que la conducció es verifiqui per compte dels establiments esmentats i sense cap pompa fúnebres que sia costada per la família dels difunts.

b) Els enterraments de morts pobres de solemnitat.

c) Les inhumacions que ordeni l'Autoritat Judicial i que s'efectuïn en fosa comú.

 

Article 6

Quota tributària.

La quantia de la taxa regulada en aquesta Ordenança serà la fixada a la tarifa continguda a continuació:

Concepte

Tarifa

Conservació del cementiri: per cada unitat d'inhumació i any

5,50 €

Inhumació

70,00 €

Inhumació de fetus i membres

25,00 €

Inhumació de cendres

35,00 €

Exhumació i trasllat d'un cadàver o despulles mortals d'una unitat d'enterrament a una altra, dins el mateix cementiri

35,00 €

Exhumació i trasllat d'un cadàver o despulles mortals d'una unitat d'enterrament a un altre cementiri

35,00 €

Transmissions de drets funeraris

35,00 €

Lloguers temporals: mínim 5 anys i per unitat d'inhumació

160,00 €

Lloguers temporals: pròrroga especial per any

25,00 €

Custòdia de cadàvers: per dia o fracció en càmera frigorífica

5,00 €

 

Article 7

Meritació

Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'iniciï la prestació dels serveis subjectes a gravamen, el qual s'entén, a aquest efecte, que dita iniciació es produeix amb la sol·licitud d'aquests.

Article 8

Declaració, liquidació i ingrés.

1.- Els subjectes passius sol·licitaran la prestació dels serveis dels quals es tracti. La sol·licitud de permís per a construcció de mausoleus i panteons anirà acompanyada del corresponent projecte i memòria, autoritzats per facultatiu competent.

2.- Cada servei serà objecte de liquidació individual i autònoma, que serà notificada, un cop hagi estat prestat dit servei, per al seu ingrés directe a la Tresoreria Municipal en la forma i terminis assenyalats en el Reglament General de Recaptació.

3.- Als efectes d'aplicació i efectivitat de la taxa per serveis de conservació de cementiris i serveis anàlegs, continguts en les tarifes d'aquesta ordenança, es renovarà anualment el padró corresponent de contribuents d'aquests serveis, i es formaran els rebuts per al cobrament de la taxa corresponent.

Article 9

Infraccions i sancions.

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de les sancions que a les mateixes corresponen en cada cas, s'estarà a allò disposat en els articles 77 i següents de la Llei General Tributària.

Disposició derogatòria única.

Amb l'aprovació definitiva de la present Ordenança Fiscal es deroga expressament la Ordenanza Reguladora de la Tasa de Cementerio Municipal (BOCAIB núm. 157, de 21.12.1989), i la seva modificació aprovada pel Ple en sessió de 5 de novembre de 1996 (BOCAIB núm. 10, de 23 de gener de 1997).

Així mateix es deroga la modificació de l'Ordenança fiscal taxa de Cementiri Municipal (concessions temporals), aprovat pel Ple en sessió celebrada el 8 de novembre de 2001 (BOIB núm. 20, de 14 de febrer de 2002).

Així mateix es deroga la modificació de l'Ordenança fiscal taxa de conservació del cementiri municipal, aprovat pel Ple en sessió celebrada el 31 d'octubre de 2008 (BOIB núm. 184, de 30 de desembre de 2008).

 

Disposició final.

La present ordenança entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i estarà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

 

Alaró, 19 de maig de 2021

El batle

Llorenç Perelló Rosselló