Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SÓLLER

Núm. 173243
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de Ple de data 9 de març de 2021 es va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

Finalitzat el període d'exposició pública, no s'han presentat al-legacions contra l'acord i en conseqüència queda aprovat definitivament el texte de l'esmentada Ordenança.

Seguits doncs tots els tràmits reglamentaris, es publica el texte íntegra de l'Ordenança que queda redactat de la següent manera:

Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

Article 1.

Fonament i naturalesa

Aquest Ajuntament conforme al que autoritza l'article 106 de la Llei 7/85 de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local i d'acord amb el que preveu l'article 20,3,l) del R.D.L. 2/2004, de 5 de març, que aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, estableix la Taxa per ocupació de terrenys d'ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa, que se regularà per la present Ordenança, redactada conforme a l'article 16 del R.D.L. 2/2004 esmentada.

Article 2.

Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta Ordenança, les persones o entitats a qui s'atorguin les llicències, o a qui es beneficiï de l'aprofitament, si es va procedir sense l'oportuna autorització.

Article 3.

Quantia

1.- La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la fixada en les Tarifes contingudes a l'apartat següent, atenent a la superfície ocupada pels aprofitaments expressats en metres quadrats.

2.- Les tarifes de la taxa seran les següents:

a) Per cada metre quadrat de superfície ocupada:

 

Euros

CATEGORIA CARRERS

Anual

Mensual

ESPECIALS

62'40

5'20

PRIMERA

52'80

4'40

SEGONA

38'40

3'20

TERCERA

24'00

2'00

b) Per a la utilització de tendals, parasols, utilitzats en l'explotació comercial es multiplicaran el metres quadrats d'ombra utilitzats per les tarifes de l'apartat anterior i corregides pel coeficient 0,5. La quantia resultant es sumarà a la tarifa resultant de l'ocupació de via pública sense tendals. El període d'utilització d'aquests tendals serà igual al de l'ocupació de la via pública, mai inferior.

c) Per a la utilització de separadors:

 

Euros

Per cada metre lineal i mes

2'40

d) Per a la instal·lació de torradores i altres elements auxiliars:

 

Euros

per cada metre quadrat i mes

8'10

3.- Als efectes prevists per a l'aplicació del apartat 2 anterior, es tendrà en compte el següent:

a) Si el nombre de metres quadrats de l'aprofitament no fos sencer, s'arrodonirà per excés per obtenir la superfície ocupada.

b) Si com a conseqüència de la col·locació de tendals, marquesines, separadors, torradores i altres elements auxiliars es delimités una superfície major a l'ocupada amb cadires i taules, es prendrà aquella com a base de càlcul.

c) Els aprofitaments poden ser anuals, quan s'autoritzin per a tot l'any natural, i temporals, quan el període autoritzat comprèn part d'un any natural. L'aprofitament no pot ser inferior a un mes. Tots els aprofitaments realitzats sense autorització administrativa es consideraran anuals.

d) Annex a aquesta ordenança, hi figura un índex alfabètic de les vies públiques d'aquest municipi amb expressió de la categoria que correspon a cada una de elles.

e) Quan l'espai afectat per l'aprofitament està situat a la confluència de dues o més vies públiques classificades de distinta categoria, s'aplicarà la tarifa que correspon a la via de categoria superior.

4.- En aquelles ocupacions afectes a la zona marítim-terrestre on la competència d'autorització de l'ocupació és del Ministeri de Medi Ambient, Demarcació de Costes, a l'hora de calcular la liquidació tributaria d'ocupació de via pública es tendrà en consideració el cost suportat per l'Ajuntament per aquests tipus de concessions.

En aquests casos es liquidarà l'import superior dels següents:

a) Import de l'adjudicació d'ocupació abonats per l'Ajuntament a Costes, incrementat en un 10 %.

b) Import de l'ocupació que l'Ajuntament hauria de liquidar als particulars, obtingut en aplicació de les tarifes del punt 2 de l'article 3er.

 

Article 4.

Normes de gestió

1.- Les quantitats exigibles d'acord amb les Tarifes es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran irreductibles pel període anual o de temporada autoritzada.

2.- Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament la corresponent llicència, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article 5.2a) següent i formular declaració en la qual consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'han d'instal·lar , així com un plànol detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del Municipi.

3.- Els Serveis Tècnics d'aquest Ajuntament comprovaran i investigaran les declaracions formulades pels interessats, concedint-se les autoritzacions de no trobar diferències amb les peticions de llicències, si es donessin diferències, aquestes es notificaran als interessats i es giraran , en el seu cas, les liquidacions complementàries que procedeixin, concedint-se les autoritzacions una vegada subsanades pels interessats les esmentades diferències i, en el seu cas, realitzats els ingressos complementaris que procedeixin.

4.- En el supòsit de denegar-se les autoritzacions, els interessats podran sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import ingressat.

5.- No es consentirà l'ocupació de la via pública fins que s'hagi abonat el dipòsit previ a què fa referència l'article 5.2a) i següent, i s'hagi obtingut la corresponent llicència pels interessats. L'incompliment d'aquest mandat podrà donar lloc a la no concessió de la llicència sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que procedeixin.

6.- Una vegada autoritzada l'ocupació s'entendrà prorrogada mentre no s'acordi la seva caducitat per la Batlia o es presenti baixa justificada per l'interessat o pels seus legítims representants en cas de defunció.

7.- La presentació de la baixa tendrà efectes a partir del dia primer del període natural de temps següent assenyalat en l'epígraf de la Tarifa que correspon. Sigui que sigui la causa al·legada en contrari, la no presentació de la baixa determinarà l'obligació de continuar abonant el preu públic.

8.- Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o rellogades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència.

Article 5.

Obligació de pagament

1.- L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta Ordenança neix:

a) Tractant-se de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la corresponent llicència.

b) Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats el dia primer de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les Tarifes.

2.- El pagament de la taxa es realitzarà:

a) Tractant-se de concessions de nous aprofitaments, per ingrés directe a la Tresoreria municipal o a on estableixi l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la corresponent llicència .

Aquest ingrés tendrà caràcter de dipòsit previ, de conformitat amb el que disposa l'article 22 i següents del RDL 2/2004 de cinc de març , quedant elevat a definitiu quan es concedeixi la llicència corresponent.

b) Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, una vegada incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals en les oficines de la Recaptació municipal.

Disposició Transitòria

La present Ordenança fiscal romandrà en suspens i per tant no serà d'aplicació fins a l'1 de gener de 2022.

Disposició final

La present Ordenança fiscal, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Sóller, 13 de maig de 2021

El batle

Carlos Simarro Vicens