Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SÓLLER

Núm. 172913
Aprovació de la modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de l'ocupació de la via pública amb mercaderies i altres elements

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Publicació definitiva de la modificació de l'Ordenança reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntals, cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues.

Per acord de Ple de data 9 de març de 2021 es va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntals, cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues.

Finalitzat el període d'exposició pública, no s'han presentat al-legacions contra l'acord i en conseqüència queda aprovat definitivament el texte de l'esmentada Ordenança.

Seguits doncs tots els tràmits reglamentaris, es publica el texte íntegra de l'Ordenança que queda redactat de la següent manera:

Ordenança reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntals, cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues.

Article 1.

Fonament i naturalesa

Aquest Ajuntament conforme el que autoritza l'article 106 de la Llei 7/85 de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local i d'acord amb el que preveu l'article 20,3,g) del R.D.L. 2/2004, de 5 de març, que aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, estableix la Taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb mercaderies, materials de construcció, enderrocs, barreres, puntals, cavallets, bastiments i altres instal·lacions anàlogues, que se regularà per la present Ordenança, redactada conforme a l'article 16 del R.D.L. 2/2004 esmentada.

Article 2.

Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta Ordenança, les persones o entitats a les que s'atorguin les llicències, o les que es beneficiïn de l'aprofitament , si es va procedir sense l'oportuna autorització.

Article 3.

Categories dels carrers o polígons

1.- Als efectes prevists per a l'aplicació dels epígrafs de la Tarifa segona a la quarta de l'article 4 següent, les vies públiques d'aquest Municipi es classifiquen en 4 categories.

2.- Annex a aquesta Ordenança figura un índex alfabètic de les vies públiques d'aquest Municipi amb expressió de la categoria que correspon a cada una d'elles.

3.- Les vies públiques que no estiguin assenyalades a l'índex alfabètic seran considerades de la categoria del carrer més proper, i si conflueixen dos o més carrers amb distintes categories, seria la del carrer de categoria superior. Romandran qualificades així fins a l'1 de gener de l'any següent a aquell en què s'aprovi pel Ple d'aquesta Corporació la categoria corresponent i la seva inclusió en l'índex alfabètic de vies públiques.

4.- Quan l'espai afectat per l'aprofitament estigui situat en la confluència de dos o més vies públiques classificades en distinta categoria, s'aplicarà la tarifa que correspongui a la via de categoria superior.

Article 4.

Quantia

1.- La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà fixada a la Tarifa continguda als apartats següents, tenint en compte que el cost mínim de qualsevol ocupació serà de 20 €.

Epígraf

Tarifa primera: Ocupació de la via pública amb mercaderies:

 

Euros

1.-Ocupació o reserva especial de la via pública de manera transitòria, per mes i metre quadrat

6,98

Tarifa segona: Ocupació amb materials de construcció:

1.- Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb runes, materials de construcció, vagons per a la recollida o depòsit de les mateixes i altres aprofitaments anàlegs, per metre quadrat o fracció al mes:

 

Euros

En carrers de categoria ESPECIAL

10,47

En carrers de 1a categoria

9,77

En carrers de 2a categoria

9,07

En carrers de 3a categoria

6,98

Tarifa tercera: Tanques, puntals, bastiments, etc.

1.- Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb tanques, caixons de tancament, siguin o no per a obres i altres instal·lacions anàlogues, per metre quadrat o fracció al mes:

 

Euros

En carrers de categoria ESPECIAL

10,47

En carrers de 1a categoria

9,77

En carrers de 2a categoria

9,07

En carrers de 3a categoria

6,98

 

2.- Ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb puntals, bastiments i altres elements anàlegs, per cada element i mes:

 

Euros

En carrers de categoria ESPECIAL

10,47

En carrers de 1a categoria

9,77

En carrers de 2a categoria

9,07

En carrers de 3a categoria

6,98

Tarifa quarta. :Tancaments puntuals per descàrrega combustible, buidat i neteja de fosses asèptiques, i altres anàlogues:

1.- Tendran, sempre que la durada sigui inferior a una hora, el cost mínim de la ocupació que serà de 20 €.

Si la durada fos superior, se regiran per les quanties establertes a les tarifes segona i tercera d'aquesta ordenança.

2.- Normes d'aplicació de les Tarifes:

a) Quan les obres s'interrompen durant un temps superior a dos mesos, sense causa justificada, les quanties resultants per aplicació de la Tarifa segona sofriran un recàrrec del cent per cent a partir del tercer mes, i, en cas , que una vegada finalitzades les obres, continuïn els aprofitaments, a les quanties els hi aplicaran un recàrrec del 200 per 100.

b) Les quanties resultants per aplicació de la Tarifa tercera sofriran els següents recàrrecs a partir del tercer mes des de la instal·lació o concessió. Durant el segon trimestre un 25 per cent, durant el tercer trimestre un 50 per 100 i en cada trimestre, a partir del tercer, un 100 per 100.

 

Article 5.

Normes de gestió

1.- De conformitat amb el que preveu l'article 22 i següents del RDL 2/2004 de cinc de març quan amb ocasió dels aprofitaments regulats en aquesta Ordenança es produeixin desperfectes en el trespol o instal·lacions de la via pública, els titulars de la llicència o els obligats al pagament vendran subjectes al reintegrament total de les despeses de reconstrucció i reparació dels esmentats desperfectes o reparar els danys causats, que seran, en tot cas, independents dels drets liquidats pels aprofitaments realitzats.

2.- Les quantitats exigibles d'acord amb la Tarifa es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran reduïbles pels períodes naturals de temps assenyalats en els respectius epígrafs.

3.- Les persones interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament la corresponent llicència.

4.- En cas de sol·licitud de pròrroga de la ocupació, s'haurà de tornar presentar la documentació oportuna i liquidar una nova taxa.

Article 6.

Obligació de pagament

1.- L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta Ordenança neix:

a) Tractant-se de concessions de nous aprofitaments en la via pública, en el moment de sol·licitar la corresponent llicència.

b) Tractant-se de pròrrogues d'aprofitaments ja autoritzats, en el moment de sol·licitar la corresponent pròrroga.

2.- El pagament de la taxa es realitzarà:

a) La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació en el moment de demanar la llicència corresponent a l'aprofitament sol·licitat. Per part dels serveis tècnics municipals competents s'ha de comprovar les declaracions formulades. Qualsevol qüestió a aclarir s'ha de comunicar als sol·licitants a efectes de poder-ho corregir.

b) Quan es presenta la sol·licitud d'autorització per gaudir dels aprofitaments especials es presentarà degudament complimentat l'imprès d'autoliquidació de la taxa.

Alternativament, poden presentar-se en el Servei Municipal corresponent, els elements de la declaració al objecte que els funcionaris municipals competents prestin l'assistència necessària per a determinar el deute.

Disposició Transitòria

La present Ordenança fiscal romandrà en suspens en relació a l'article 4rt, tarifa 1ª i per tant no serà d'aplicació fins a l'1 de gener de 2022. Pel que fa a la resta d'articles i tarifes serà de plena vigència.

Disposició final

La present Ordenança fiscal, entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Sóller, 13 de maig de 2021

El batle

Carlos Simarro Vicens