Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

AJUNTAMENT D'ANDRATX

Núm. 143580
Bases específiques de l'oposició per a cobrir 6 places vacants de policia local pel torn lliure

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Regidora Delegada de l'Àrea de personal en virtut del Decret núm. 1375/2021, ha disposat el següent:

«Atesa l'oferta pública d'ocupació de l'exercici 2019, en la qual inclou sis places de policia local, funcionari de carrera.

Atesa que las bases foren objecte de negociació en mesa general conjunta de data 24 de març de l'actual.

Atès l'informe emès pel tècnic de personal de data 31 de març de l'actual

En ús a les atribucions que em confereix la vigent legislació,

RESOLC:

PRIMER.- Aprovar les Bases específiques que regiran el procediment selectiu, per torn lliure, per a la selecció de sis places de Policia Local, funcionari de carrera, mitjançant el sistema de concurs oposició.

«BASES ESPECÍFIQUES DE L'OPOSICIÓ PER A COBRIR 6 PLACES VACANTS DE POLICIA LOCAL PEL TORN LLIURE

1. OBJECTE, CARACTERÍSTIQUES I PROCEDIMENT DE SELECCIÓ.

L'objecte d'aquesta convocatòria és proveir com a personal funcionari de carrera 6 places vacants de la categoria de policia local pel procediment d'oposició per TORN LLIURE. Aquestes places estan incloses a l'oferta pública d'ocupació corresponent a l'exercici 2019.

Les característiques d'aquest lloc són:

funcionari/ària de carrera

Grup: C1

Escala: Escala d'Administració Especial. Subescala Serveis Especials. Escala Bàsica. Policia Local.

denominació: Policia Local

Procediment de selecció: oposició per torn lliure seguida d'una fase de pràctiques

Per tal d'aconseguir una composició equilibrada de la plantilla de la Policia Local d'Andratx, d'acord amb la disposició addicional 3ª de la Llei 4/2013 de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, es determina que el 40% de les places oferides en aquesta convocatòria han de ser cobertes per dones, en els termes establerts en aquestes Bases. Les places que no siguin ocupades per dones, s'afegiran a les places d'homes.

2. NORMATIVA APLICABLE.

Aquest procés selectiu es regirà per les prescripcions contingudes en aquestes Bases específiques; en la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, modificada per la Llei 11/2017, de 20 de desembre; en el Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears; el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic; la Llei 3/2007, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la resta de normativa que li sigui d'aplicació.

3. CATEGORIA I COMPOSICIÓ DEL TRIBUNAL QUALIFICADOR.

3.1.Categoria del Tribunal: als efectes prevists pel Reial decret 462/2002, de 24 de maig, relatiu a indemnitzacions per raó de servei, el tribunal queda classificat en la categoria de segona.

3.2. Principis generals i composició del Tribunal qualificador.

a) L'òrgan de selecció és col·legiat i la composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i professionalitat dels seus membres, i s'ha de procurar, així mateix, el principi de representació equilibrada de dones i homes, excepte per raons fonamentades i objectivament motivades.

b) La composició del tribunal ha de ser predominantment tècnica; tots els seus membres han de tenir titulació igual o superior a les exigides per a l'accés a les places convocades.

c) La pertinença als òrgans de selecció serà sempre a títol individual; no es podrà exercir aquesta representació per compte d'altri.

d) La regidora de l'Àrea de Recursos Humans de l'Ajuntament d'Andratx ha de nomenar els membres del Tribunal i els seus suplents, i s'ha de publicar al tauler d'anuncis i al portal de transparència d'aquest Ajuntament.

e) El tribunal qualificador estarà constituït per cinc membres i el mateix nombre de suplents:

 

-President/ta: designat per l'Àrea de Recursos Humans de l'Ajuntament d'Andratx, entre el personal funcionari de carrera d'experiència reconeguda.

-Vocals: un vocal proposat per la Direcció General competent en matèria de coordinació de les policies locals, un altre proposat per l'Escola Balear d'Administració Pública i un altre designat per l'Ajuntament d'Andratx.

-Secretari/tària: designat/ada per l'Ajuntament d'Andratx, amb veu i vot.

 

f) El Tribunal podrà acordar la incorporació a les tasques de personal assessor o especialistes en totes o alguna de las proves, que poden actuar amb veu però sense vot.

g) Hi podran assistir, amb veu però sense vot, les persones representants de les organitzacions sindicals per a efectuar funcions de vigilància i vetla del desenvolupament del procés selectiu. Les persones representats sindicals que participin al procediment selectiu han de pertànyer a organitzacions sindicals que tinguin la consideració de més representatives i comptin amb més del 10% de representants a l'Ajuntament d'Andratx, amb un màxim d'un representant per cada sindicat i amb el límit de quatre membres.

h) Abstenció i recusació

Els membres del Tribunal han d'abstenir-se d'intervenir, i ho han de notificar a l'autoritat convocant, quan es doni alguna de les circumstàncies previstes per l'art. 23.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, o si han realitzat tasques de preparació d'aspirants a proves selectives d'accés a les places de què es tracta durant els cinc anys anteriors a la publicació de la convocatòria. Així mateix, els/les aspirants poden recusar els membres del tribunal quan es dona alguna de les circumstàncies esmentades al paràgraf anterior, d'acord amb el que preveu l'art. 24 de la dia Llei 40/2015.

i) Constitució i actuació

El Tribunal no es pot constituir ni actuar sense l'assistència de més de la meitat dels seus membres, titulars o suplents indistintament, ni sense president/ra ni secretari/tària. Les decisions adoptades pel Tribunal es poden recórrer en les condicions que estableix l'art. 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

El Tribunal continuarà constituït fins que no es resolguin les reclamacions plantejades o els dubtes que es puguin suscitar al procés selectiu i, en tot cas, fins que no es faci la valoració final de la fase de pràctiques.

Els membres del Tribunal estaran facultats per a resoldre les qüestions que es puguin suscitar durant la realització de les proves, per a adoptar els acords necessaris que en garanteixin l'odre degut, en tot el que no preveuen aquestes Bases i per a la seva interpretació adequada.

El Tribunal adoptarà els seus acords per majoria dels membres presents a cada sessió. En cas d'empat, es repetirà la votació fins a una tercera vegada, en la qual, si persisteix, el dirimirà el president amb el seu vot. Per a les votacions se seguirà l'ordre establert al decret de nomenament dels membres del tribunal, i el president votarà en darrer lloc.

El Tribunal adoptarà les mesures oportunes per a garantir, sempre que sigui possible, que tots els exercicis de l'oposició es corregeixin sense conèixer la identitat dels/de les aspirants.

j) Actes del tribunal

El/la secretari/tària del Tribunal estendrà acta de totes les seves sessions, tant de constitució com de realització, correcció i avaluació dels exercicis, així com de la deliberació dels assumptes de la seva competència, on es faran constar també les qualificacions dels exercicis, les incidències i les votacions que es produeixin. Les actes hauran de ser aprovades i subscrites per totes les persones que hi hagin participat, tant els membres del Tribunal com el personal assessor, i, numerades i rubricades, constituiran l'expedient que reflectirà el procediment selectiu duit a terme. Una vegada finalitzat aquest procediment el/la secretari/tària del Tribunal enviarà l'expedient al Departament de Recursos Humans, degudament ordenat i foliat, juntament amb tota la documentació de les proves realitzades.

Podrà assistir un observador de cada un dels sindicats representatius de l'Ajuntament, les funcions seran observar el bon desenvolupament del procés selectiu.

4. REQUISITS DELS/ DE LES ASPIRANTS.

4.1. Els/les aspirants hauran de complir, en la data que acabi el termini per a presentar sol·licituds, les condicions següents:

a) Tenir la nacionalitat espanyola.

b) Tenir divuit anys complerts.

c) Tenir el títol de batxillerat, tècnic, o equivalents.

d) No patir cap malaltia o defecte físic o psicofísic que impedeixi o minvi el desenvolupament correcte de les funcions, en relació amb el quadre de les exclusions que determina l'annex 5 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.

e) No haver estat separat del servei de l'administració local, autonòmica o estatal, ni estar inhabilitat per a exercir la funció pública.

f) No tenir antecedents penals per delictes dolosos.

g) Tenir els permisos de conduir A2 i B en vigor.

h) Comprometre's mitjançant declaració expressa a dur armes i, si escau, utilitzar-les, mitjançant una declaració jurada.

i) Tenir el nivell B2 de coneixements de la llengua catalana, acreditat mitjançant certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública, o expedit o homologat pel Govern de les Illes Balears.

4.2. Abans de la presa de possessió, la persona interessada haurà de manifestar que no exerceix cap lloc o activitat al sector públic dels que delimita la Llei 53/84, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat. Si realitza alguna activitat privada, inclosa la de caràcter professional, ho haurà de declarar en el termini de deu dies naturals comptats a partir del dia de la presa de possessió, per tal que la corporació acordi la declaració de compatibilitat o incompatibilitat.

4.3. Els/les aspirants hauran de complir els requisits establerts en aquestes Bases en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds i mantenir-los durant tot el procés selectiu. En aquest sentit, es poden efectuar les comprovacions oportunes durant tot el procés. Si una vegada que s'hagi pres possessió de la vacant es donen una o diverses causes d'exclusió es podrà revocar el nomenament.

5. DRETS D'EXAMEN.

La taxa pels drets d'examen té un import de 15 euros, que s'hauran d'abonar en el termini d'admissió de sol·licituds (Ordenança fiscal reguladora de la taxa per optar a proves de selecció de personal).La autoliquidació de la taxa es pot obtenir amb certificat digital a la seu electrònica http://andratx.sedeelectronica.es, o presencialment al Servei d'Atenció a la Ciutadania.

Pagar els drets d'examen no suposa en cap cas el tràmit de presentació de la sol·licitud a l'Administració dins el termini establert. No escau la devolució de l'import íntegre satisfet en concepte de taxa per drets d'examen en els supòsits d'exclusió de les proves selectives per causes imputables a les persones interessades. Això no obstant, es tornarà la taxa quan l'activitat tècnica i/o administrativa que constitueix el fet imposable de la taxa no es realitzi per causes no imputables al subjecte passiu.

6. ANUNCIS.

Els anuncis successius relatius al procés de selecció es publicaran només al portal de transparència de la seu electrònica de l'Ajuntament.

7. PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS I DOCUMENTACIÓ.

7.1. Presentació de sol·licituds

Les sol·licituds per a prendre part al procés selectiu s'han de presentar al Registre General de l'Ajuntament, dins el termini de vint dies naturals comptat a partir de l'endemà que es publiqui l'anunci en extracte d'aquesta convocatòria, al Butlletí Oficial de l'Estat, després de la seva publicació íntegra al BOIB. Si el darrer dia de presentació és un dissabte, diumenge o festiu, el termini s'entendrà ampliat fins al primer dia hàbil següent. També es poden presentar mitjançant les altres formes previstes per l'art. 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

TELEMÀTICAMENT:  a través de la Seu Electrònica de l'Ajuntament d'Andratx

(https://andratx.sedelectronica.es/) per instància general. Per poder dur a terme un registre telemàtic cal disposar d'un certificat electrònic o DNI electrònic o Cl@ve pin.

PRESENCIALMENT:  Al Servei d'Atenció Ciutadana (SAC) de l'Ajuntament d'Andratx obligatòriament amb cita prèvia (08:30 a 13:30 de dilluns a divendres) o a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local.

A més, també podeu enviar la documentació per correu postal. En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.

7.2. Presentació de requisits

A més de les dades de caràcter personal i professional que han de constar en la sol·licitud, les persones interessades han de presentar la documentació que s'assenyala a continuació:

a) Fotocòpia del document nacional d'identitat en vigor o del resguard de la sol·licitud de renovació.

b) Fotocòpia compulsada de la titulació exigida.

c) Declaració responsable que compleix els requisits exigits a les Bases, referits sempre a la data d'expiració del termini assenyalat

per a presentar les sol·licituds.

d) Fotocòpia compulsada del certificat del nivell de coneixements de llengua catalana expedit per l'Escola Balear d'Administració Púbica o el Govern de les Illes Balears o bé dels títols, diplomes i certificats equivalents d'acord amb la normativa vigent.

e) Resguard justificatiu d'haver ingressat íntegrament els drets d'examen. La falta de justificació del pagament íntegre d'aquests drets en el termini de presentació de sol·licituds, determinarà l'exclusió definitiva de l'aspirant.

f) La documentació que han d'aportar els/les aspirants per a acreditar el compliment dels requisits exigits a la convocatòria i la relativa als mèrits al·legats ha de ser mitjançant l'original o la fotocòpia compulsada.

g) Declaració, si s'escau, de tenir el certificat de superació de les proves d'aptitud física de l'EBAP en els termes que estableix l'art. 165.3 del Decret 40/2019, a l'efecte de restar exemptes de fer les proves físiques del procés selectiu.

7.3. El fet de constar a la llista de persones admeses no implica el reconeixement que les persones interessades compleixen els requisits per a participar en aquesta convocatòria. Les persones que superin el procés selectiu hauran de presentar la documentació acreditativa dels requisits generals que indica l'apartat 5 d'aquesta convocatòria abans del seu nomenament.

7.4. Amb la formalització i la presentació de la sol·licitud l'aspirant dona el seu consentiment al tractament de les dades de caràcter personal necessàries per a prendre part a la convocatòria i per a la resta de la tramitació del procés selectiu, d'acord amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

7.5. Els/les aspirants quedaran vinculats/ades a les dades que facin constar a la seva sol·licitud. El domicili i el telèfon que hi figurin es consideraran vàlids a l'efecte de notificacions, i seran responsabilitat exclusiva seva tant els errors descriptius com no comunicar durant el procés de selecció qualsevol canvi en les dades de la sol·licitud.

8. ADMISSIÓ DELS/DE LES ASPIRANTS.

En el termini màxim de deu dies comptats des que acabi el termini de presentació de sol·licituds, l'autoritat convocant o la que en tingui la delegació haurà de dictar una resolució per la qual s'aprovi la llista provisional de persones admeses i excloses al procés selectiu. Aquesta relació es publicarà al portal de transparència de la seu electrònica de l'Ajuntament, amb expressió del nom dels/de les aspirants admesos/ses i exclosos/es i, si escau, de la causa de la no admissió. La corresponent resolució haurà d'indicar el lloc, la data i l'hora d'inici del procés selectiu.

Als efectes d'aquesta convocatòria s'entenen com a causes d'exclusió no esmenables imputables a l'aspirant:

- Pagar la taxa fora del termini de presentació de sol·licituds.

- Presentar la sol·licitud fora de termini.

- No complir qualsevol requisit de participació el darrer dia del termini de presentació de sol·licitud.

- Qualsevol altra que resulti de la normativa aplicable o del que preveuen aquestes Bases.

En tot cas, amb la finalitat d'evitar errades i, si se'n produeixen, possibilitar-ne l'esmena dins el termini i en la forma escaient, les persones interessades hauran de comprovar no només que no figuren a la relació de persones excloses sinó que, a més, consten a la de persones admeses.

Per a esmenar els possibles defectes, adjuntar els documents que siguin preceptius o presentar reclamacions, es disposarà d'un termini de 10 dies hàbils, comptats des de l'endemà que es publiqui la resolució indicada al tauler d'anuncis de la seu electrònica de l'Ajuntament. Les sol·licitants que dins el termini assenyalat no esmenin els defectes justificant el seu dret a ser admeses seran definitivament excloses del procés selectiu.

Si no es presenten esmenes, es considerarà elevada a definitiva la llista provisional de persones admeses i excloses, i no caldrà tornar-la a publicar.

Si es presenten reclamacions seran acceptades o rebutjades mitjançant la resolució que aprovi la llista definitiva dins el termini màxim de 10 dies hàbils, que es publicarà, així mateix, als lloc indicat per a la llista provisional. Aquesta darrera publicació servirà de notificació a l'efecte d'impugnacions i recursos. Les errades de fet es podran esmenar en qualsevol moment, d'ofici o a petició de la persona interessada.

9. PROCÉS SELECTIU.

Aquest procés selectiu consta de dues parts:

1) Fase de l'oposició: el procés de selecció és pel sistema d'oposició. L'oposició consisteix a superar totes les proves selectives previstes en aquesta convocatòria per a determinar la capacitat i l'aptitud dels/de les aspirants, que tenen caràcter eliminatori.

2) Fase de pràctiques: la fase d'oposició es completa amb la superació d'un període de pràctiques, que està integrat tant per la del curs de capacitació que realitzarà l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) com per una fase de pràctiques de sis mesos al municipi, relacionades amb les funcions pròpies de la categoria de policia.

10. FASE DE L'OPOSICIÓ.

La fase de l'oposició del procés selectiu consistirà a superar les quatre proves, que es realitzaran amb l'ordre establert a les Bases. Totes les proves de l'oposició són de caràcter obligatori i eliminatori, i és necessari superar la prova anterior per a poder passar a la següent.

L'ordre d'actuació dels/de les aspirants estarà determinat alfabèticament pels llinatges.

10.1. Prova d'aptitud física

a) Té com a finalitat comprovar, entre d'altres condicions, la força, l'agilitat i la resistència de l'aspirant.

De caràcter obligatori i eliminatori, consisteix a superar, amb una nota de 5 o superior, les proves físiques que indica l'annex 3 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, d'acord amb els barems i els criteris que s'hi estableixen per edat i sexe. El resultat serà d'apte o no apte i quedaran eliminat/ades els/les aspirants que no obtinguin una valoració d'apte.

Per a fer aquesta prova l'aspirant haurà de lliurar al tribunal un certificat mèdic que faci constar que compleix les condicions físiques necessàries per a dur-la a terme. No presentar aquest certificat suposarà l'exclusió automàtica de l'aspirant tant de la realització de la prova com del procés selectiu.

Les proves físiques s'han de superar globalment, d'acord amb el barem i els mèrits que s'assenyalin. El resultat global d'aquesta prova s'ha d'atorgar si l'aspirant ha superat un mínim de tres de les proves parcials amb una nota mínima de 5 o superior i ha obtingut, a l'altra prova parcial, una nota igual o superior a 3. La nota mitjana d'apte s'ha d'atorgar si el resultat és igual o superior a 5; si és inferior a 5, ha de ser de no apte.

b) Les aspirants que estiguin embarassades o en període de postpart en la data de realització de les proves físiques, la qual cosa impedeix o dificulta la realització d'aquesta prova, i si ho acrediten mitjançant un certificat mèdic, ho hauran de posar en coneixement del tribunal abans de la realització de la prova o l'exercici. En aquest cas duran a terme la resta de les proves.

Si se superen aquestes, la qualificació de la fase d'oposició quedarà condicionada a la superació de les proves d'aptitud física en la data que el tribunal determini, una vegada desaparegudes les causes que motivaren l'ajornament i en cap cas abans del termini de sis mesos. El Tribunal podrà establir d'ofici, de forma motivada i amb audiència a l'aspirant afectada, una data apropiada per a realitzar les proves físiques ajornades.

En tot cas, s'ha de declarar que han superat el procés selectiu les aspirants amb una puntuació final que no puguin superar les aspirants que s'hagin acollit a aquest dret.

c) Les persones que acreditin el certificat en vigor d'aptitud física de l' EBAP establert a l'art. 165.3 del Decret 40/2019 en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds quedaran exemptes de fer les proves físiques.

10.2. Prova de coneixements tipus test

La prova de coneixements tipus test consta de dos exercicis que es poden realitzar en una sola sessió:

1r exercici: Consisteix a respondre per escrit les preguntes d'un qüestionari de 50 preguntes amb 4 respostes alternatives, de les quals només una és correcta, proposat pel Tribunal qualificador. Aquest qüestionari es designarà per sorteig públic entre 3 alternatives, que estaran relacionades amb els 30 temes que figuren a l'annex I de la convocatòria. La valoració d'aquesta prova és de 0 a 20 punts i cal obtenir un mínim de 10 punts per a superar-la. La durada màxima de la prova és de 90 minuts.

Les preguntes no resoltes no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia o que presentin més d'una resposta es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.

Per a qualificar l'exercici s'aplicarà la fórmula següent:

Q= {A-(E/4)} x 20

---------------------

P

Q: resultat de la prova

A: nombre de respostes encertades

E: nombre de respostes errònies

P: nombre de preguntes de l'exercici

2n exercici: Prova tipus test de coneixement geogràfics, històrics, sociològics i demogràfics del terme municipal i de les ordenances municipals d'Andratx.

La prova consisteix a respondre per escrit 50 preguntes d'un qüestionari amb 4 respostes alternatives, de les quals només una és correcta, designat per sorteig públic entre 3 alternatives, relacionades amb el contingut del temari proposat a l'annex II d'aquesta convocatòria. La valoració d'aquesta prova és de 0 a 20 punts i cal obtenir un mínim de 10 per a superar-la. La durada màxima de la prova és de 90 minuts.

Les preguntes no resoltes no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia o que presentin més d'una resposta es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.

Per a qualificar l'exercici s'ha de aplicar la fórmula següent:

Q= {A-(E/4)} x 20

--------------------

P

Q: resultat de la prova

A: nombre de respostes encertades

E: nombre de respostes errònies

P: nombre de preguntes de l'exercici

Si el Tribunal acorda l'anul·lació d'alguna o algunes de les preguntes per haver detectat d'ofici algun error manifest durant la realització de l'exercici o perquè es detecti com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, s'ajustarà el valor de cada pregunta per tal de conservar la puntuació màxima possible.

La valoració d'aquesta prova ha de ser el resultat de la suma d'ambdues fases; la puntuació de cada fase suposarà el 50% de la puntuació total de la prova. No s'han de sumar les dues fases si en una de les dues s'obté una puntuació inferior a 10. Per a aprovar aquest exercici és necessari obtenir 20 punts com a mínim.

10.3. Prova de desenvolupament

Consisteix en el desenvolupament per escrit de dos temes diferents, corresponents als del temari que figura a l'annex I de la convocatòria. Aquests temes s'elegiran per sorteig. La valoració d'aquesta prova és de 0 a 20 punts i cal obtenir un mínim de 10 per a superar-la. La durada màxima de la prova serà d'una hora.

10.4. Prova d'aptitud psicològica i de personalitat

Aquesta prova consisteix en l'exploració psicotècnica per a acreditar nivells mínims d'aptituds intel·lectuals i també en l'exploració de la personalitat i les actituds dels/de les aspirants, amb la finalitat de determinar el conjunt de competències corresponents a les funcions de la categoria de policia i descartar l'existència de símptomes o indicadors compatibles amb alteracions psicopatològiques i/o de la personalitat.

Aquesta prova constarà de dues parts:

a) La primera consistirà a respondre un o diversos test d'aptitud intel·lectual. La valoració d'aquesta prova és de 0 a 10 punts i cal obtenir un mínim de 5 per a superar-la. El resultat serà d'apte o no apte i quedaran eliminades les aspirants que no obtinguin una valoració d'apte.

b) La segona consistirà a respondre la prova o les proves per a avaluar el conjunt de competències corresponents a les funcions de la categoria de policia i que poden consistir en un o diversos tests i, si s'escau, en una entrevista personal per tal de completar l'estudi. El resultat serà d'apte o no apte i quedaran eliminades les aspirants que no obtinguin una valoració d'apte.

El Tribunal nomenarà un o diversos professionals de la psicologia que actuaran com a assessors seus i seran els encarregats de realitzar les proves i utilitzar els instruments tècnics per a l'avaluació, els quals hauran de comptar amb els requisits de fiabilitat i validesa propis de la psicometria. Així mateix, els qüestionaris de personalitat disposaran d'escales de desitjabilitat social i/o sinceritat que l'avaluador haurà de considerar.

11. QUALIFICACIONS DELS EXERCICIS I LLISTA PROVISIONAL DE PERSONES APROVADES.

La qualificació final de l'oposició ha de ser la mitjana aritmètica de les puntuacions atorgades a les proves avaluables mitjançant puntuació.

Si dos/dues o més aspirants obtenen la mateixa qualificació total es desfarà l'empat seguint, successivament, els criteris següents:

1. La puntuació total de la segona prova (prova de coneixements tipus test).

2. La puntuació total de la tercera prova (prova de desenvolupament)

3. Si persisteix l'empat, es tindran en compte successivament les puntuacions parcials del primer test i el segon test de la segona prova.

Les vacants convocades s'adjudicaran seguint una única llista final del/de les aspirants atenent l'ordre de puntuació obtinguda i els criteris de desempat anteriorment esmentats.

Una vegada conclosa la valoració de la fase d'oposició del procés selectiu, el Tribunal publicarà al portal de transparència de l'Ajuntament d'Andratx una llista provisional de les puntuacions obtingudes pels/per les aspirants per l'ordre de puntuació assolida, amb indicació de les qualificacions obtingudes a cada apartat, així com del número del document nacional d'identitat.

Els/les aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils comptat des de la publicació per a fer les reclamacions oportunes o sol·licitar la revisió de la seva puntuació provisional davant el tribunal. A aquesta revisió hi podran assistir acompanyats/ades per un assessor. El Tribunal tindrà un termini de set dies per a resoldre les reclamacions i, tot seguit, farà pública al tauler d'anuncis i portal de transparència de la Seu Electrònica, la llista definitiva d'aprovats, per ordre de puntuació.

12. LLISTA DEFINITIVA DE PERSONES APROVADES A LA FASE D'OPOSICIÓ.

Un cop finalitzada la fase d'oposició, el tribunal elevarà a la regidora de l'Àrea de Recursos Humans la proposta del/de les persones aspirants, que ha de ser igual al de places convocades, perquè s'aprovi. L'aprovació de la relació d'aspirants que han superat el procés selectiu i que han de ser nomenats com a personal funcionari en pràctiques es publicarà al BOIB.

El nomenament tindrà efectes des de la data de començament del curs de capacitació o, en els supòsits en què la normativa d'aplicació eximeixi de la realització d'aquest curs, des de la data de començament de les pràctiques al municipi.

En cap cas es pot nomenar personal funcionari en pràctiques un nombre d'aspirants superior al de places convocades.

Aquesta situació s'ha de mantenir fins que siguin nomenats personal funcionari de carrera, si escau, o qualificats com a no aptes.

Els/les aspirants disposaran d'un termini de vint dies hàbils, comptat des de la data de publicació de la resolució d'aprovació de la relació d'aspirants que han superat la fase d'oposició del procés selectiu i que han de ser nomenats funcionaris en pràctiques, per a de presentar els documents que acreditin que compleixen els requisits exigits per la convocatòria.

Incomplir aquest termini suposarà perdre el dret de ser nomenats funcionaris en pràctiques i quedaran sense efecte totes les actuacions anteriors relatives al seu nomenament.

També causarà aquests efectes el fet que de la documentació presentada es dedueixi que els/les aspirats no compleixen els requisits exigits per la convocatòria.

13. PERÍODE DE PRÀCTIQUES.

El procés selectiu es completa amb la superació d'un període de pràctiques. Aquest període està integrat per la superació tant del curs de capacitació com de la fase de pràctiques al municipi.

Els/les aspirants que no superin el període de pràctiques d'acord amb el procediment de qualificació previst perdran el dret al seu nomenament com a personal funcionari de carrera, mitjançant una resolució motivada del batle a proposta de l'òrgan responsable de l'avaluació del període de pràctiques.

Si algun/una aspirant és qualificat/ada com a no apte a la fase de pràctiques, abandona les pràctiques abans de la seva qualificació o és expulsat/ada, a la mateixa resolució es pot requerir els/les aspirants que hagin aprovat totes les proves, per ordre de puntuació obtinguda a les proves de l'oposició, per a ser nomenats/ades personal funcionari en pràctiques. En cap cas aquests/tes aspirants es podran incorporar en un curs ja iniciat i s'haurà d'ajornar la incorporació al començament del curs de capacitació immediatament posterior.

Contra la resolució esmentada, que exhaureix la via administrativa, es pot recórrer en els termes que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Durant el període de pràctiques es percebran les retribucions segons el que estableix l'art. 34.bis de la Llei 4/2013.

13.1. Curs de capacitació

Els/les aspirants nomenats/ades funcionaris/nàries en pràctiques hauran de realitzar i superar el curs de capacitació, impartit o homologat per l'Escola Balear d'Administració Pública, a què fa referència l'art, 34 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, excepte en els supòsits en què la normativa d'aplicació eximeixi de la realització d'aquest curs.

Les persones que acreditin haver superat el curs de capacitació de la categoria de policia o superior abans de l'entrada en vigor de la Llei 11/2017 i el tinguin degudament actualitzat queden exemptes de realitzar aquesta fase de les pràctiques.

Incomplir les normes de règim intern establertes a la resolució corresponent de la persona titular de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques a la qual fa referència l'art. 178.2 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació dels policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del fons de seguretat pública de les Illes Balears, pot donar lloc a la no-superació del curs de capacitació en les condicions establertes.

Les faltes d'assistència no justificades durant la realització del curs de capacitació implicarà la disminució proporcional dels drets econòmics, sense perjudici de la incidència sobre l'avaluació d'aquest.

Els/les aspirants que no superin el curs de capacitació no podran realitzar el període de pràctiques al municipi i perdran tots els drets al seu nomenament com a funcionaris/nàries de carrera, la qual cosa es declararà mitjançant resolució motivada de l'òrgan municipal corresponent.

13.2. Fase de pràctiques al municipi

La fase de practiques al municipi tindrà una durada de sis mesos. Aquest període de pràctiques es realitzarà una vegada superat el curs de capacitació, llevat que la incompatibilitat de dates aconselli repartir-lo en dues etapes.

En tot cas, serà necessari haver completat almenys una cinquena part del curs de capacitació per a poder executar la primera etapa de pràctiques.

Les persones exemptes de la realització del curs de capacitació començaran directament la fase de pràctiques al municipi.

El procés selectiu finalitzarà amb la superació de la fase de pràctiques al municipi. La valoració de les pràctiques al municipi haurà de seguir el procediment que estableixen els art. 180 a 182 del Decret 40/2019.

Al final del període de pràctiques la persona responsable de la seva supervisió, amb el vistiplau de la prefectura de policia, farà un informe individual per a cada aspirant, que reflectirà si s'ha superat o no aquest període.

L'informe de valoració final s'enviarà al president o presidenta del tribunal qualificador del procés selectiu, juntament amb el certificat del curs de capacitació.

14. FINALITZACIÓ DEL PROCÉS SELECTIU.

El Tribunal elevarà a la regidora de l'Àrea de Recursos Humans la llista definitiva dels/de les aspirants declarats/ades aptes i no aptes en el període de pràctiques, la qual resoldrà i n'ordenarà la publicació en el termini de 15 dies hàbils al BOIB, i també al portal de transparència de la seu electrònica de l'Ajuntament.

Contra la resolució esmentada, que posa fi a la via administrativa, es podrà recórrer en el termes establerts per la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

15. CONSTITUCIÓ DE BORSA.

Per tal de poder cobrir vacants i una vegada resoltes les reclamacions i corregits els errors detectats, el tribunal farà pública la relació de tots els aspirants que poden formar part de la bossa, per ordre de puntuació obtinguda i que pel número de places convocades, no hagin obtingut plaça; aquesta s'elevarà al Batle perquè dicti resolució que correspongui.

La borsa tindrà una vigència fins que se'n convoqui una de nova i com a màxim de tres anys, comptadors a partir del dia de la seva publicació. Sempre serà preferent la darrera borsa activa sobre l'anterior. Una vegada exhaurida la borsa activa perquè totes les persones que en formen part estan en situació de no disponible o perquè n'han estat excloses, s'ha de reactivar la borsa anterior fins al límit de la seva vigència.

La resolució de constitució de la borsa es publicarà al portal de transparència de la seu electrònica de l'Ajuntament i indicarà les persones que la integren, l'ordre de prelació i la puntuació obtinguda

Les persones que formen part d'una borsa estan en situació de disponibles o no disponibles.

Estan en situació de no disponibles aquelles persones que no han acceptat un lloc ofert perquè hi concorre alguna de les causes previstes en aquesta base.

Mentre la persona aspirant estigui en situació de no disponible en la borsa, no se li ha d'oferir cap lloc de treball corresponent a la mateixa categoria, especialitat i nivell, excepte el que preveu més endavant.

Estan en situació de disponibles la resta de persones aspirants de la borsa i, per tant, se'ls ha de comunicar l'oferta d'un lloc de treball d'acord amb la seva posició a la borsa.

En cas d'haver-hi una necessitat de contractació, s'ha d'oferir el lloc a la primera persona de la borsa corresponent que estigui en situació de disponible, d'acord amb l'ordre de prelació, sempre que compleixi els requisits del lloc per ocupar-ho. Si no compleix els requisits es cridarà la següent persona disponible. Si hi ha més d'un lloc per cobrir, de les mateixes característiques, es poden fer crides col·lectives simultànies a tantes persones aspirants en situació de disponible en la borsa com sigui necessari per atendre les peticions de cobertura de llocs pendents. En aquest cas els llocs oferts s'han d'adjudicar per ordre rigorós de prelació de les persones aspirants de la borsa que hagin manifestat la seva conformitat.

S'ha de comunicar a la persona aspirant que correspongui el lloc i el termini en el qual cal que es presenti. S'intentarà un màxim de tres vegades el mateix dia, deixant constància de les cridades fetes i els correus electrònics, havent d'estendre la corresponent diligència i que haurà de ser incorporada a l'expedient. Si la persona interessada no manifesta la seva conformitat amb la contractació o el nomenament en el termini d'un dia hàbil, o en el segon dia hàbil següent si la crida es fa en divendres, i la seva disposició a incorporar-se en el termini indicat pel departament de Recursos Humans, s'entén que hi renuncia. Aquest termini ha de ser com a mínim de 3 dies hàbils i com a màxim de 15 dies hàbils, el qual es pot prorrogar excepcionalment per atendre al dret de preavís de l'article 49.1 de l'Estatut dels treballadors.

A les persones aspirants que hi renunciïn de forma expressa o tàcita -d'acord amb el punt anterior d'aquest article- se les ha de passar al darrer lloc de la borsa de treball corresponent, llevat que al·leguin, dins el termini establert a l'apartat anterior, la concurrència d'alguna de les circumstàncies següents, que s'han de justificar documentalment dins els tres dies hàbils següents:

1. Estar en període d'embaràs, de maternitat o de paternitat, d'adopció o d'acolliment permanent o preadoptiu, incloent-hi el període en què sigui procedent la concessió d'excedència per a cura de fills i filles per qualsevol dels supòsits anteriors.

2. Patir malaltia o incapacitat temporal.

3. Estar, en el moment de crida, exercint funcions sindicals.

4. Estar treballant a l'administració pública.

En aquest cas conservaran el seu ordre de la borsa i passaran a la situació de no disponibles.

Les persones interessades estan obligades a comunicar per escrit al departament de Recursos Humans l'acabament de les situacions previstes en el paràgrafs anteriors, en un termini no superior a deu dies hàbils des que es produeixi, amb la justificació corresponent. La manca de comunicació en el termini establert suposa passar al darrer lloc de la borsa de treball per a la qual va ser cridada.

La posterior renúncia d'una persona contractada laboral al lloc de treball que ocupa suposa passar al darrer lloc de la borsa de treball per a la qual va ser cridada, excepte que aquestes circumstàncies es produeixin com a conseqüència de la crida per ocupar un altre lloc de treball en una altra administració pública o en els casos de força major.

El personal laboral contractat procedent de borses creades mitjançant els procediments ordinari o extraordinari, quant cessi en el lloc de treball, llevat que sigui com a conseqüència de renúncia voluntària, s'ha d'incorporar automàticament a les borses de les quals formi part en el lloc que li correspongui d'acord amb la puntuació obtinguda en el moment en què es varen formar.

Les borses són públiques. Es publicaran al portal de transparència de la seu electrònica de l'Ajuntament amb aquesta informació: nom de la borsa, data de constitució, durada, número d'ordre i DNI de les persones que la integren.

El Comitè d'Empresa pot demanar en cada moment informació sobre la situació de cada borsa.

 

ANNEX I

Temari de la fase d'oposició

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978. La Constitució com a norma suprema. Característiques i estructura de la Constitució espanyola. Principis constitucionals bàsics. La reforma constitucional.

Tema 2. Els drets fonamentals i les llibertats públiques. Classificació. La protecció i la suspensió dels drets i les llibertats. El Defensor del Poble.

Tema 3. La Corona. Les Corts Generals. El Govern i l'Administració. Les relacions entre les Corts Generals i el Govern. El poder judicial. El Tribunal Constitucional.

Tema 4. L'organització territorial de l'Estat espanyol. L'Estat autonòmic en la Constitució espanyola de 1978. Els principis generals de l'organització territorial de l'Estat. L'Administració local. Les comunitats autònomes. Els municipis. Les províncies.

Tema 5. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Estructura i disposicions generals. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Institucions: el Parlament, el Govern, el president de les Illes Balears i els consells insulars. El poder judicial a les Illes Balears. La reforma de l'Estatut.

Tema 6. Les entitats locals: concepte i característiques. Classes d'entitats locals i la legislació reguladora. El municipi: concepte i naturalesa jurídica. Elements del municipi. L'organització municipal. Competències municipals. La potestat reglamentària municipal. Concepte i classes. Límits i procediment d'elaboració i aprovació.

Tema 7. El Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Objecte. Àmbit d'aplicació. Estructura. Distribució de competències. Competències dels municipis en matèria de seguretat viària. Conceptes bàsics.

Tema 8. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desplegament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. Normes generals de comportament en la circulació.

Tema 9. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desplegament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. La circulació de vehicles.

Tema 10. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desplegament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. Altres normes de circulació.

Tema 11. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desplegament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. La senyalització.

Tema 12. El Reial decret 818/2009, de 8 de maig, pel qual s'aprova el Reglament general de conductors. Les autoritzacions administratives per a conduir.

Tema 13. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Normes generals.

Tema 14. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Ciclomotors, cicles, vehicles de tracció animal i tramvies.

Tema 15. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Autoritzacions de circulació dels vehicles.

Tema 16. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Annex II: definicions i categories dels vehicles.

Tema 17. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Annex X: dispositius d'enllumenat i de senyalització òptica.

Tema 18. L'accident de trànsit. Definició, tipus, causes i classes d'accidents. L'activitat policial davant els accidents de trànsit. L'ordre cronològic de les actuacions.

Tema 19. La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, modificada per la Llei 11/2017, de 20 de desembre. Principis generals. Cossos de policia local. Estructura i règim de funcionament.

Tema 20. La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Principis generals del règim estatutari. Règim disciplinari.

Tema 21. El Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Ús de l'equip bàsic d'autodefensa i protecció. Uniformitat i equipament. Normes d'aparença externa, presentació i uniformitat.

Tema 22. La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat. Principis bàsics d'actuació. Disposicions estatutàries comunes. Característiques i funcions de les policies locals.

Tema 23. La policia local com a policia judicial. La detenció. Concepte. Drets i garanties del detingut. El procediment de l'habeas corpus.

Tema 24. El Reial decret de 14 de setembre de 1882 pel qual s'aprova la Llei d'enjudiciament criminal. La denúncia. La policia judicial.

Tema 25. Principis generals del dret penal. Concepte de delicte. Graus d'execució. Persones penalment responsables. Graus de participació. Causes modificatives de la responsabilitat penal.

Tema 26. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes comesos amb motiu de l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques garantits per la Constitució.

Tema 27. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes contra la seguretat viària.

Tema 28. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes contra el patrimoni i contra l'ordre socioeconòmic.

Tema 29. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Preàmbul. Disposicions generals. Principis de protecció de dades. Drets de les persones.

Tema 30. La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de la CAIB. Exposició de motius. Disposicions generals. Competències, funcions, organització institucional i finançament. Violència masclista.

 

ANNEX II

Temes de la prova de coneixements del municipi d'Andratx i les seves Ordenances municipals

Tema 1. Coneixement del terme municipal d'Andratx. Geografia del terme municipal.

Tema 2. Coneixement del terme municipal d'Andratx. Història d'Andratx.

Tema 3. Coneixement del terme municipal d'Andratx. Nuclis de població i guia de carrers del municipi.

Tema 4. Coneixement del terme municipal d'Andratx. Llocs d'interés.

Tema 5. Ordenança municipal de circulació.

Tema 6. Ordenança municipal de mesures per a fomentar i garantir la convivència ciudadana a l'espai públic d'Andratx.

Tema 7. Ordenança municipal de neteja i eliminació de residus sólids urbans.

Tema 8. Ordenança municipal reguladora de la protecció d'animals que viuen a l'entorn humà i de tinença d'animals considerats potencialment perillosos.

Tema 9. Ordenança d'ocupació de la via pública amb taules, cadires i altres bens mobles.

Tema 10. Ordenança reguladora dels horaris dels establiments i espectacles públics i activitats recreatives.

 

ANNEX III

Proves d'aptitud física

Aquestes proves es realitzaran en un mateix dia en l'ordre següent:

1. Circuit d'agilitat i flexibilitat.

2. Força flexora de les extremitats superiors.

3. Resistència 1.000

4. Aptitud en el medi aquàtic.

1. Test d'agilitat

Objectiu de la prova: mesurar l'agilitat en moviment de la persona aspirant (agilitat = velocitat + coordinació). Aquesta dada s'obté mesurant la capacitat per dur a terme en el mínim temps possible una sèrie d'habilitats i desplaçaments.

a) Posició inicial: la persona aspirant s'ha de situar dreta, darrere de la línia de sortida, sense trepitjar-la.

b) Circuit: s'ha de dur a terme en una zona totalment llisa i plana de 8m x 4m, dotada dels elements següents:

- 2 suports de 3 cm d'amplada,

- 6 piques d'1,60 m d'alçada amb banderoles o 2 tanques d'atletisme, regulades a 0,72m d'altura des del nivell del terra i situades a 6 m una de l'altra i en línia recta.

c) Execució: el jutge dirà, deixant un interval de 2 segons: «preparat/da…, llest/a…» i tocarà el xiulet, moment en què la persona aspirant ha de fer el recorregut fixat a la màxima velocitat que pugui. Ha de seguir les indicacions cap al punt oposat al de la sortida; ha d'esquivar les piques; s'ha d'introduir (envoltar) en la segona tanca per davall, i ha de sobrepassar les dues tanques de salt per damunt.

d) Normes:

- No es permet cap mena de balanceig previ.

- Es tenen dues oportunitats per fer la prova. Han de transcórrer com a mínim 30 segons entre una repetició i la següent i s'ha de comptabilitzar el millor temps obtingut dels dos intents duts a terme. Un intent nul restarà una oportunitat; dos intents nuls desqualifiquen la persona aspirant.

- No és permès fer la prova descalces, ni utilitzar sabatilles de tacs, tacs ni plataformes de sortida, etc.

e) Recorreguts nuls:

- Si la persona aspirant no supera un obstacle, s'ha de considerar un intent nul.

- L'intent també es considerarà nul quan la persona aspirant modifiqui el recorregut assenyalat o tombi o desplaci alguna barra o tanca.

 

Test d'agilitat homes

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

<= 9,2”'

>=11,5”   

<=12,6”

<=14,9”

9

9,3” - 9,8”

11,6” - 11,7”

12,7” - 12,9”

15,0” - 15,4”

8

9,9” - 10,3”

11,8” - 11,9”

13,0” 13,2”

15,5” - 15,8”

7

10,4” - 10,7”

12,0” - 12,1”

13,3” - 13,5”

15,9” - 16,1”

6

10,8” - 11,1”

12,2” - 12,4”

13,6” - 13,8”

16,2” - 16,4”

5

11,2” - 11,5”

12,5” - 12,7”

13,9” - 14,0”

16,5” - 17,0”

4

11,6” - 11,9”

12,8” - 13,5”

14,1” - 14,5”

17,1 – 17,5”

3

12,0” - 12,5”

13,6” - 14,0”

14,6” - 15,1”           

17,6” - 17,9”

Eliminado

>=12,6”

>=14,1”  

>=15,2”  

    >=18,0”

Test d'agilitat dones

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

<=10,5”  

<=12,7”  

<=14,9”  

<=17,9”

9

10,6” - 11,1”

12,8” - 13,0”

15,0” - 15,4”

18,0” - 18,4”

8

11,2” - 11,6”

13,1” - 13,3”

15,5” - 15,8”

18,5” - 18,8”

7

11,7” - 11,9”

13,4” - 13,6”           

15,9” - 16,1”

18,9” - 19,1”

6

12,0” - 12,2”

13,7” - 13,9”

16,2” - 16,4”

19,2” - 19,5”

5

12,3” -12,8”            

14,0” - 14,5”

16,5” - 17,0”

19,6” - 20,00”

4

12,9” - 13,5”

14,6” - 14,9”

17,1” - 17,5”           

20,1” - 20,5”

3

13,6” - 14,0”

15,0” - 15,6”

17,6” - 17,9”

20,6”- 20,9”

Eliminada

>=14,1”  

 >=15,7”

>=18,0”  

  >=21,0”

2. Força flexora de les extremitats superiors

Objectiu de la prova

Valorar la força relativa de les extremitats superiors i la capacitat d'elevar el pes corporal, mitjançant la flexió de les extremitats superiors, dependent de dues variables: la força flexora dels braços i el pes corporal de la persona aspirant.

a) Posició inicial i execució (homes): l'aspirant ha d'estar agafat a la barra horitzontal amb les dues mans, separades al màxim per l'amplada de les espatlles, i mirant endavant. Els braços han d'estar completament estirats i l'aspirant ha d'estar en suspensió total sense tocar el terra amb els peus. En sentir el senyal, l'aspirant ha de fer el màxim de flexions de braços, sense límit de temps, llevat que el jutge l'indiqui que ha d'abandonar la prova. Es comptabilitza una flexió de braços, sempre que l'aspirant hagi fet el recorregut complet; és a dir, des de la suspensió total amb els braços estirats fins a la flexió total de braços de manera que la barbeta de l'aspirant superi en altura a la barra de subjecció sense tocar-la.

Es considera acabada la prova quan l'aspirant cometi alguna infracció segons el parer del jutge; quan amolli la barra, o quan la barbeta quedi paral·lela o per davall la barra horitzontal.

b) Posició inicial i execució (dones): l'aspirant s'ha de situar en posició de suspensió, amb els braços flexionats, agafada a la barra horitzontal sense tocar el terra. Els palmells de les mans han de mirar cap al cos; les cames han d'estar totalment estirades i juntes, la barbeta per dalt de la barra horitzontal sense tocar-la. L'aspirant s'ha de mantenir en suspensió com més temps millor en la posició inicial descrita en el paràgraf anterior.

Es considera acabada la prova quan l'aspirant cometi alguna infracció segons el parer del jutge; quan amolli la barra, a més, quan la barbeta estigui paral·lela o per sota de la barra horitzontal.

c) Normes

- No es permet cap mena de balanceig del cos.

- No es permet la flexió de les extremitats inferiors.

- No es permet l'ajuda amb moviments de peus o cames.

- No es permet creuar els peus ni les cames.

- Només es permet un intent per aspirant.

- Estan prohibits els guants i complements similars. Tampoc no es permeten productes de fixació en la barra i en les mans.

d) Avaluació (homes): el jutge donarà l'ordre d'inici, l'aspirant ha de dur a terme l'exercici complet descrit. Es comptabilitza el nombre exacte de repeticions correctes.

e) Avaluació (dones): el jutge donarà l'ordre d'inici, l'aspirant començarà a ser cronometrada en el temps màxim que es mantingui amb els braços flexionats i amb les cames completament estirades, sense tocar la barra fixa horitzontal amb la barbeta.

Força flexora de les extremitats superiors homes (repeticions)

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

>=17

>=14       

 >=11

>=8

9

15 -16

13

9 - 10

7

8

13 - 14

11 - 12

7 - 8

6

7

11 - 12

9 - 10

6

5

6

9 - 10

7 - 8

5

4

5

7 - 8

5 - 6

4

3

4

5 - 6

4

3

2

3

4

3

2

1

Eliminado

<=3

<=2

<=1

 0

Força flexora de les extremitats superiors dones (temps x segons)

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

>=1'21”   

>=1'06”   

>=51”

>=36”

9

1'11” - 1'20”

1'01” - 1”05”

46” - 50”

31” - 35”

8

1'06” - 1'10”

56” - 1'00”

41” - 45”

26” - 30”

7

1'01” - 1'05”

51” - 55”

36” - 40”

21” - 25”

6

56” - 60”

46” - 50”

31” - 35”

16” - 20”

5

51” - 55”

45”          

30”

15”

4

45” - 50”

40” - 44”

25” - 29”

11” - 14”

3

40” - 44”

32” - 29”

20” - 24”

6” - 10”

Eliminado

<=39”     

<=31”

<=19”

<=5”

3. Resistència 1000 metres.

Objectiu de la prova: mesurar la capacitat de resistència aeròbica, qualitat física indicadora de l'estat de salut de la persona aspirant sense una fatiga excessiva.

a) Posició inicial: l'aspirant s'ha de situar dret, darrere la línia de sortida, sense suports en terra.

b) Material: no és permès fer la prova descalces, ni utilitzar sabatilles de tacs, tacs ni plataformes de sortida, etc.

c) Execució de la prova: la prova de resistència aeròbica és de 1000 metres per a homes i per a dones.

d) Normes

- Estan prohibits els tacs de sortida, gambals i plataformes de sortida.

- No es permet emprar sabatilles d'esport amb tacs.

- No es permet córrer descalç/a.

- La prova es farà en grups de 30 persones com a màxim.

- Les persones participants disposen d'un sol intent per superar la prova.

- Si el jutge considera que la persona aspirant incorre en alguna irregularitat durant la carrera,queda eliminada.

- Es permet una sortida nul·la per persona aspirant. La persona aspirant que faci una segona sortida nul·la queda eliminada.

Resistència homes

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

<=3'10”

<=4'00”   

<=4'50”   

<=6'10”

9

3'20” - 3'11”

4'10” - 4'01”

5'00” - 4'51”

6'20” - 6'11”

8

3'30” - 3'21”

4'20” - 4'11”

5'10” - 4'01”

6'30” - 6'21”

7

3'40” - 3'31”

4'30” - 421”

5'20” - 5'11”

6'40” - 6'31”

6

3'50” - 3'41”

4'50” - 4'31”

5'35” - 5'21”

6'50” - 6'41”

5

4'10” - 3'51”

5'00” - 4'51”

5'50” - 5'36”

7'10” - 6'51”

4

4'20” - 4'11”

5'10” - 5'01”

5'54” - 5'51”

7'16” - 7'11”

3

4'25” - 4'21” 

5'15” - 5'11”

6'00” - 5'55”

7'25” - 7'17”

Eliminado

>=4'26”

>=5'16”   

>=6'01”   

  >=7'26”

Resistència dones

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

<=3'5”     

<=4'15”   

<=5'00”

<=6'25”

9

3'35” - 3'26”

4'25” - 4'16”

5'05” - 5'01”

6'35” - 6'26”

8

3'45” - 3'36”

4'35” - 4'26”

5'10” - 5'06” 

6'45” - 6'36”

7

3'55” - 3'46”

4'45” - 4'36”

5'35” - 5'11”

6'55” - 6'46”

6

4'10” - 3'56”

5'00” - 4'46”

5'50” - 5'36”

7'10” - 6'56”

5

4'25” - 4'11”

5'15” - 5'01” 

6'05” - 5'51”

7'25” - 7'11”

4

4'30” - 4'26”

5'20” - 5'16”

6'10” - 6'06”

7'39” - 7'26”

3

4'40” - 4'31”  

5'30” - 5'21”

6'20” - 6'11”

7'40”

Eliminado

>=4'41”   

>=5'31”   

>=6'21”

   >=7'41”

4. Prova de natació

Objectiu de la prova: desenvolupament global de la persona aspirant dins del medi aquàtic. Es mesura la capacitat aeròbica amb el desplaçament o translació corporal en el medi aquàtic, la força explosiva (sortida), la força ràpida (en els girs), la velocitat de reacció (sortida), la velocitat cíclica (que és la capacitat de realitzar moviments cíclics, iguals i repetitius) a la màxima velocitat contra poca resistència, velocitat gestual en la sortida i els girs.

a) Posició inicial:la persona aspirant s'ha de situar en el trampolí o plataforma individual de salt en posició de sortida, i s'ha de llançar a l'aigua de cap. Després del llançament, no es permet desplaçar-se per davall l'aigua més enllà de la zona delimitada.

b) Execució de la prova: el jutge dirà, deixant un interval de dos segons: «preparats,... llests…» i tocarà el xiulet. En aquest instant, la persona aspirant s'ha de llançar a l'aigua de cap i iniciar la carrera de natació cronometrada.

Els 50 metres del recorregut són amb lliure elecció d'estil, encara que el cos de la persona aspirant s'ha de mantenir en posició ventral dins l'aigua.

La prova acaba quan la persona aspirant toqui la paret de la piscina amb la mà en el moment d'arribar i de manera visible per al jutge.

Hi ha la possibilitat d'una sortida nul·la per a cada participant; si es produeix una segona sortida nul·la, la persona aspirant serà desqualificada i la seva puntuació serà la de no apta.

Totes les persones aspirants han de dur obligatòriament gorra de bany. Es permet usar ulleres de natació. Es prohibeix qualsevol altre complement.

No és permès en cap moment de l'execució de la prova agafar-se a les cordes o anelles de separació dels carrers ni tampoc canviar de carrer.

En la posició de sortida, els peus han d'estar paral·lels i oberts a l'amplada dels malucs.

c) Avaluació: el temps invertit en la prova es cronometrarà en segons. Tenint en compte les característiques d'aquesta prova, només una vegada acabada el jutge decidirà si la persona aspirant ha completat el recorregut d'acord amb les regles que s'han exposat anteriorment.

Natació homes

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

<=35”

<=40”

<=45”     

<=50”

9

37” - 36”

42” - 41”

47” - 46”

52” - 51”

8

39” - 38”

44” - 43”

49” - 48”

54” - 53”

7

41” - 40”

46” - 45”

51” - 50”

56” - 55”

6

43” - 42”

48” - 47”

53” - 52”

58” - 57”

5

45” - 44”

50” - 49”

54”

59”

4

46”

51”

55”

1'00”

3

47” 

55” - 52”

57” - 56”

1'02” - 1'01”

Eliminado

>=48”

>=56”

>=58”

>=1'03”

Natació dones

Puntuación

Menors 30 anys

De 30 anys i un dia fins a 40

De 40  anys i un dia fins a 50

Mes de 50 anys i un dia

10

<=40”

<=45”

<=50”     

<=55”

9

42” - 41”

47” - 46”

52” - 51”

57” - 56”

8

44” - 43”

49” - 48”

54” - 53”

59” - 58”

7

46” - 45”

51” - 50”

56” - 55”

1,01” 1,00”

6

48” - 47”

53” - 52”

58” - 57”

1,03” - 1,02”

5

49”

54”

59”

1,04”

4

50”

55”

1'00”

1'05”

3

52” - 51”

1,00” - 56”

1,02” - 1,01”

1'07” - 1'06”

Eliminado

>=53”

>=1,01”

>=1,03”

>1'08”

SEGON.- Publicar el text íntegre de les bases reguladores de la convocatòria en el Bolletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), en el Tauler d'Anuncis i portal de transparència de la seu electrònica de l'Ajuntament d'Andratx.»

 

Andratx, 28 d'abril de 2021

La regidora Personal, SAC, Educació Margarita Esteva Jofre